Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

АКНЕ                                                                 

Акне вулгарис е едно от най-често срещаните заболявания. Почти всеки човек в пубертета е имал акне, което е било изразено в различна степен. Поради тази причина акнето е известно още като младежки пъпки. При голяма част от хората след преминаване на пубертета настъпва спонтанно оздравяване. В някои случаи заболяването може да продължи до 4-то десетилетие или дори до края на живота. При около 20% от хората акнето протича тежко и оставя трайни физически или психически промени.

Акнето се характеризира с наличие на възпалителни и невъзпалителни промени. Възпалителните изменения включват наличие на папули, пустули и нодули - т.нар. "пъпки". Невъзпалителните промени включват наличие на отворени (черни точки) и затворени (бели точки) комедони.

Обикновено двата пола са еднакво засегнати от акне, като се счита, че при мъжете заболяването протича по-тежко. Причина за това е хормоналното въздействие.

Акнето е заболяване, което засяга лицето и поради тази причина голяма част от хората намират за козметично неприемливо да имат акне. Акнето може да създаде сериозен психологичен дискомфорт, както на тийнейджърите, така и на възрастните хора.

Акнето е заболяване, което се появява в области, в които има изобилие от мастни жлези. Такива области са лицето, горната част на гърдите и гърба. Основна проява на акнето са себореята, образуването на комедони и възпалителни промени (т.нар. пъпки).

При преминаване на акнето остават белези. Ето защо не бива да се чака дълго време преди да се предприеме лечение. 

 

Видове акне

Акнето е заболяване, което при различните хора може да протича по различен начин. В пубертета почти всеки човек е имал акне, което в повечето случаи преминава спонтанно.

При някои хора акнето може да протича много леко само с единични комедони, предимно отворени, без да има възпалителни лезии.

Най-често се среща така нареченото обикновено и папуло-пустулозно акне. По-тежка проява на акне е конглобатното акне. Едни от най-тежко протичащите форми са инверсното и фулминантното акне. Акне може да има дори и при бебетата и малките деца, а при някои жени причина би могла да бъде и хормонален дисбаланс.

Комедоните са първата проява на акне, а образуването на затворени комедони е предпоставка за поява на възпалителни изменения. Това акне се отбелязва като първа степен на тежест.

Лекото по тежест акне (втората степен) се характеризира с наличие, освен на комедони и на единични възпалителни лезии - папули и пустули.

При средното по тежест (трета степен) акне има комедони и множество възпалителни лезии - папули и пустули.

При тежкото акне (четвърта степен) има комедони, а възпалителните лезии, освен от папули и пустули са представени и от възелчета и синуси. Освен това може да има и остатъчни промени като белези или кисти.

                       

Посочените изображения показват различните степени на тежест на акне.

Обикновено акне

Обикновеното акне е най-честата форма на акне. Обикновеното акне се нарича още акне вулгарис (acne vulgaris). При обикновеното акне има няколко вида кожни промени - комедони, папули, пустули (пъпки) дори и единични възелчета. По-повърхностните промени по кожата се задържат няколко седмици, а по-дълбоките могат да се задържат и за месеци. След преминаване на възпаленията могат да останат петънца и белези.

Обикновеното акне се среща при подрастващи, но може да продължи и дори да се задълбочи проявата му в по-зрялата възраст.

Повечето хора с обикновено акне имат повишена секреция на себум - себорея.

Кожните промени при обикновеното акне могат да бъдат не само по лицето, но и по гърдите, гърба, а дори и в други области.

 

 Комедонно акне

При комедонното акне преобладава наличието на комедони по лицето. Възпалителни лезии от папули и пустули (пъпки) са единични.

Комедоните започват да се появяват още рано в пубертета. Първоначално се засяга областта около носа, а в последствие средната част на лицето и челото.

Голяма част от хората с комедонно акне имат и повишено отделяне на себум.

Лечението на комедонното акне в по-леките случаи обикновено не е трудно. По-трудно е лечението на по-тежките случаи с наличие на стотици затворени комедони.

 

Папулопустулозно акне

При папулопустулозното акне преобладават възпалителните лезии - папули и пустули (т.нар пъпки). Папулопустулозното акне може да засегне не само лицето, но и гърдите и гърба. Едновременно с наличието на възпалителни лезии има и комедони.

В случаите, когато папулопустулозното акне се развие много бързо комедони може почти да не се забелязват, защото настъпват възпалителни промени, докато се образуват микрокомедоните. Възможно е при тази форма на акне да има и единични възелчета, които са по-тежка възпалителна проява.

По-голяма част от засегнатите от папулопустулозно акне са със себорея - повишено отделяне на себум. След преминаване на тази форма акне могат да останат белези.

 

Конглобатно акне

Една от най-тежките форми на акне е конглобатното акне. Конглобатното акне се среща по-често при мъжете. Конглобатното акне се характеризира с наличие освен на папули и пустули и на възелчета, абсцеси, синуси, фистулни комедони, кисти. Тази форма на акне води до образуване на белези, както атрофични (хлътнали), така и силно разраснали, каквито са келоидите.

При конглобатното акне еднакво тежко може да бъде засягането на лицето, гърдите и гърба. Конглобатното акне би могло да ангажира и ръцете, корема, горната част на бедрата, дупето и скалпа.

Наличието на кисти при конглобатно акне често създава проблеми. Това се дължи на факта, че те се възпаляват периодично, могат да се дренират спонтанно и се отделя секрет с неприятна миризма.

Лечението на конглобатното акне трябва да се провежда от кожен лекар. Освен локално, включва и прием на някои лекарства и дори хирургична обработка.

 

Инверсно акне

Инверсното акне е тежко акне, което засяга гънките. По-често от инверсно акне страдат мъжете. Инверсното акне се появява обикновено след настъпване на пубертета.

Преди се е считало, че инверсното акне е заболяване на апокринните жлези. Тези жлези са разположени точно в областите, които засягат инверсното акне. В действителност при това заболяване се обхващат и апокринните жлези, но това се дължи на факта, че те са разположени по съседство на космено-мастните фоликули.

При инверсното акне може да се изолират патогенни (вредни) бактерии, но те не са причина за тази форма на акне.
При жени с инверсно акне много често с менструацията настъпват периоди на влошаване. Други фактори водещи до влошаване на инверсното акне са повишеното изпотяване, търкането от дрехите, дразненето от бръснене или епилиране на космите, високото тегло.

Инверсното акне включва наличие на:

Конглобатно акне на гърдите, гърба и лицето. Възможно е да има само белези от предишно акне;
Хронични възпалителни промени в гънките;
Засягане на космените фоликули на тила и на скалпа;
Пилонидална киста.
Гънките, които най-често се засягат от инверсно акне са аксилите (подмишничните ямки), гънките под гърдите, ингвиналните (интимните) гънки, скротума (мъдницата), големите срамни устни, слабини. Могат да бъдат засегнати и други области - около ануса, дупето, лакътните и коленните гънки.

Възпалителните изменения при акне инверса могат да са дълбоки и да ангажират подлежащи структури. При преминаването на инверсното акне остават белези. Могат да се получат и сраствания и контрактури с ограничаване на движението. Много често кожните промени са силно болезнени, от тях се отделя неприятно миришещ секрет. Може да има и системни оплаквания от повишена температура и втрисане.

Инверсното акне може да ангажира тила и скалпа. Това засягане е по-характерно при мъжете в по-зряла възраст. Първоначално се ангажира тила, а в последствие може да се разпространи и по целия скалп. В засегнатите участъци излизат множество косъма от едно отвърстие. Може да се образуват възелчета и белези. В някои случаи възпалението е дълбоко и може да достигне до подлежащи тъкани. Възможно е да се отделя секрет. С напредване на процеса настъпва загуба на окосмяването в засегнатите области.

Акне инверса може да бъде тежко протичащо заболяване с периоди на подобрение и влошаване. Освен това много често предизвиква емоционален и психологичен дискомфорт. Възможно е да настъпят и усложнения от други заболявания - амилоидоза и сквамозно-клетъчен карцином.

Лечението на инверсното акне е трудно. Необходимо е да бъде комплексно с локални, системни препарати и едновременно с това и хирургична обработка.

 

Акне при бебета и деца

Някои бебета малко след раждането или по-късно може да развият акне.

Бебетата с акне имат комедони, папули и пустули. Възелчета на се наблюдават. Най-често са засегнати челото и бузите. При бебетата акнето е с тенденция за спонтанно оздравяване.

Акнето при бебета се нарича акне неонаторум (acne neonatorum) и се дължи на повишените нива на андрогени - мъжки полови хормони, които се секретират от надбъбречните жлези и на повишената чувствителност на себацейните (мастните) жлези към мъжките полови хормони.

Акнето при бебетата трябва да разграничи от акнето при малки деца (acne infantum), което се появява по-късно, протича по-тежко и по-продължително.

Акнето при малките деца (acne infantum) обикновено започва след 1 годишна възраст и засяга основно бузите.  Малките деца с акне, освен комедони, папули и пустули имат и малки възелчета.

Акнето при малките деца може да протича много тежко, подобно на конглобатното акне при възрастни. Възможно е след преминаване дори да останат белези. Причината за акнето при малките деца не е много ясна, но винаги трябва да се търсят повишени нива на мъжки полови хормони. Мъжките полови хормони се произвеждат, както от надбъбречните жлези, така и от половите жлези (тестиси и яйчници).

Акнето при малките деца, за разлика от това при бебетата в повечето случаи налага лечение.

Акнето при бебета и малките деца трябва добре да се разграничи от контактното акне при деца, което се получава в резултат от прилагането на мазни кремове. В тези случаи се развива козметично акне при деца. Отново най-често засегнати са бузите и челото. Обривът при тези деца е предимно от комедони. След спирането на приложението на мазните кремове се наблюдава бързо оздравяване.

 Хормонално обусловено акне

Акнето се среща много често при жени, при които има повишена секреция на мъжки полови хормони.

Освен акне други признаци за повишени нива на мъжките полови хормони могат да бъдат:

Повишено окосмяване по тялото и/или лицето
Наличието на мъжки тип оплешивяване (андрогенна алопеция при жени)
Нарушение в менструацията
Уголемяване на клитора
Задебеляване на гласа
Много често при възникване на хормонално смущение леко изразено по степен и тежест акне изведнъж става тежко.

Най-честата причина за поява на хормонално обусловено акне могат да бъдат тумори или разрастване на надбъбречните жлези или яйчниците. Те водят до повишено отделяне на мъжки полови хормони.

Типичен синдром с хормонално обусловено акне е синдрома на Щайн-Льовентал (Stein-Leventhal), при който има поликистоза на яйчниците.

 

Акне зависимо от менструацията

Много жени забелязват, че акнето им има зависимост с менструалния цикъл и отчитат влошаване около менструацията. В този период се забелязва поява на дълбоко разположени възелчета, най-често около брадичката.

Подобни промени могат да се забележат и след спиране на приема на противозачатъчни таблетки, след раждане или след настъпване на менопаузата.

При повечето жени, освен в посочените периоди те почти нямат акне. При други жени обаче има изразено акне, което се влошава в периода около менструацията.

При тази форма на акне не е изяснен напълно механизма, но се отчита въздействие на промените в хормоналните нива.

 

Акне екскорие

Някои хора с акне, предимно млади момичета и жени и по-рядко мъже възприемат акнето, което имат за изключително тежко. Това предизвиква силен стрес на засегнатите и те започват да чоплят, изстискват или да използват различни инструменти, за да се "освободят" от тези лезии. Тези действия водят до разязвяване на кожата и образуване на корички след преминаването, на които остават белези и промени в цвета на кожата. Обикновено за околните акнето на засегнатите хора се отчита като минимално изразено. Тази форма на акне се нарича акне екскорие - Acne Excoriee des Jeunes Filles.

Акне екскорие засяга предимно челото, бузите, гърдите, в областта на линията на окосмяване на скалпа. Пораженията, които човек сам си нанася може да доведат до много по-неприятни белези, отколкото тези, които се образуват при нормалния ход на заболяването. За съжаление преустановяването на този процес на изчопляне е много труден.

Лечението трябва да бъде насочено към преустановяване на разчоплянето. Хората страдащи от акне екскорие рядко имат нужда от типичното за акне лечение.

 

Бодибилдинг акне

Използването на андрогенни стероиди за увеличаване на мускулната маса и за подобряването на атлетичните способности може да доведе до поява на папулопустулозно акне, конглобатно акне, а в някои случаи дори и фулминантно (смъртоносно) акне.

Обикновено засегнатите от бодибилдинг акне, преди да започнат употребата на стероиди са имали поне леко изразено по тежест акне.

Естествено същото акне може да се появи при назначаване на лечение с андрогенни хормони по медицински показания като например, когато е необходимо да се спре бърз растеж при деца и подрастващи (заболяването гигантизъм).

Механично акне

Въздействието на различни механични фактори може да влоши съществуващо леко или средно тежко акне. Едни от най-често срещаните примери са засягането предимно на раменете и челото при спортистите от американския футбол, участъка под шапка или ленти, които се поставят на главата (както при хипита) и т.н. Други влошаващи акнето механични въздействия са от дрехи, жартиери, колани.

При механичното акне настъпва възпаление на микрокомедоните и след това се появяват вторично големи комедони.

Друго много характерно често срещано механично акне е това, което се среща при цигулари в областта, където цигулката притиска кожата в областта на долната челюст и шията. Много често може да се съчетае и с враснали косъмчета и по-характерно за мъжете.

Контактно акне

Контактното акне е известно още като acne venenata. Думата venenum означава отрова. При появата на акне, което протича необичайно или не засяга възрастовата група, която обичайно страда от акне тогава трябва да се мисли за контактно акне.

По-висок риск от поява на контактно акне има при хора, които имат себорея, широки пори или преди са страдали от акне.

Причини за контактното акне могат да бъдат фактори от професионалната или заобикалящата среда. Въздействието на тези фактори води до поява на комедони, папули, пустули, а в някои случаи и до по-тежки форми на акне.

Контактното акне може да се дължи на различни фактори. Едни от най-честите видове контактно акне са:

 

Козметично акне

От козметично акне най-често страдат жени след тийнейджърска възраст. Първоначално се появяват малки затворени комедони и по-рядко отворени комедони. В някои случаи може да настъпи възпаление и дори да се образуват белези. Най-засегнати от козметично акне са бузите, брадичката и челото.

Козметичното акне се появява след употреба на мазни кремове, въпреки че само консистенцията невинаги е определящ фактор. В миналото голяма част от козметичните продукти са имали комедоногенно действие, но днес по-голяма част от продуктите са тествани.

Помадно акне

Помадното акне се среща при хора, които имат къдрава, суха коса, защото те използват по-мазни продукти за коса, за да улеснят грижата за косата.

Помадното акне засяга челото, но може да се забележи и по бузите.

 

Акне от масла, смоли и катрани

Различни видове масла, нефтени продукти, катрани и смоли могат да доведат до поява на комедонно акне. Роля за възникването на това акне има, както директния контакт, така и индиректния контакт от работните дрехите, които са пропити с посочените химични вещества.

Ето защо механици и други работници може да имат акне и на бедрата причинено от работните дрехи. В редки случаи тази форма на акне може да се появи и след инхалация или поглъщане на някое от посочените вещества. От тази форма на акне страдат по-често мъже, защото те са по-често изложени на въздействието на тези химични вещества.

При тази форма на акне първоначално се появяват комедони, които много често могат да бъдат и с променен цвят от маслата и катраните.

Хроничното въздействие на различни масла в комбинация с излагане на открито, както е при пътните работници може да доведе до хронично увреждане на кожата - поява на тъмни петна по клепачите, жълти склери на очите, атрофия на кожата, кожни тумори. В някои страни това увреждане на кожата се приема за професионално заболяване.

 

Хлоракне

Хлоракнето е форма на акне, която се предизвиква от токсичното действие на халогенирани хидрокарбонати.

Най-често срещаните агенти, причиняващи хлоракне са пента- и хексахлоронафтален, халогенен бифенил и полихалогенен дибензофуран, диоксин, азобензени, азоксибензени.

Хлоракнето се предизвиква от системно въздействие след абсорбция. Рядко причината за хлоракне може да бъде локално приложение на някое от посочените вещества.

Проявата на хлоракне се изразява в поява на комедони, кисти и пустули не само лицето, но и шията, областта зад ушите, подмишничните ямки, слабините, долните крайници. След преустановяване на експозицията на токсичното вещество настъпва подобряване на състоянието. Възможно е да останат трайно комедони.

Един от примерите за хлоракне в САЩ е използването Agent Orange на по време на Виетнамската война. Agent Orange е кодовото наименование на пестицид, който се е използвал от американската армия. Този пестицид води до поява на тежко конглобатно акне, тежко увреждане на черния дроб и костния мозък и дори до смърт.

Най-големите примери за хлоракне са няколко инцидента, които познава историята, освен този с Виетнамската война. Такива примери са в Базел, град в Швейцария в резултат от химичната индустрия; в Лудвигсхафен, град в югозападната част на Германия след експлозия през 1953 г. на химически завод; в северна Япония през 1968 г. при консумация на замърсена растителна мазнина за готвене, в Севесо град в Италия през 1976 г. след инцидент с диоксин, при войната между Иран и Ирак. Счита се, че Виктор Юшченко също е бил изложен на токсичното действие на диоксин.

 

Комедони от йонизираща радиация

След въздействието на йонизираща радиация от рентгенови лъчи, радий или кобалт по повод на терапевтично лечение може да настъпи поява на акнеиформен обрив.

Измененията, които настъпват след въздействие на йонизиращата радиация са предимно от комедони и се ангажира, областта, която е изложена на въздействие на йонизираща радиация.

Фулминантно акне

Фулминантното акне се нарича още остро фибрилно улцеративно конглобатно акне. Тази форма на акне е много тежко протичаща, засяга основно момчета с папулопустулозно акне в тийнейджърски години.

Фулминантното акне се характеризира с внезапна поява на конфлуиращи (сливащи се) абсцеси, което води до некрози. Фулминантното акне най-често засяга лицето, шията и гърба. Освен кожните промени фулминантното акне води до повишаване на температурата, болки и оток в ставите. Може да има и остеомиелит или еритема нодозум.

Фулминантното акне протича много тежко и дори навременното и правилното лечение не може да предотврати появата на белези.

Системното лечение на фулминантното акне трябва да бъде стартирано незабавно. Едновременно с това се провежда локално лечение и хирургична обработка.

 

Какви са причините за акне и защо се появява?

Трудно може да се отговори еднозначно на въпроса какви са причините за акне и защо се появява.

Много са факторите, които са отговорни за възникването на акне при всеки отделен човек. Ключова роля има наследствеността.

Други причини, отговорни за възникване на акне, са продукцията на себум, въздействието на хормоните, участието на нормални и патологични бактерии и характеристиките на космено-мастния фоликул.

 Ролята на наследствеността

Склонността за поява на акне определено е наследствена, но не могат да се посочат кои са точните механизми на унаследяване. Предполага се мултифакторно (множествено) унаследяване.

Ако и двамата родители имат акне 3 от 4 техни деца ще имат акне. Ако само единия родител е имал или има акне, тогава 1 от 4 деца ще има акне. Въпреки това като всяко едно наследствено заболяване не при всяко семейство се следва този модел на унаследяване, възможно е да има прескачане на поколение.

Това, което се унаследява е фоликуларната епидермална пролиферация (разрастване) с последващо запушване на космения фоликул.

Влошаващи фактори за възникване на акне са повишеното образуване на себум, наличието и активността на бактериите Пропионибактериум акнес (Propionibacterium acnes) и възпалителната реакция.

 

Ролята на нарушената кератинизация

Нарушената кератинизация е процес, при който се наблюдава промяна в нормалното образуване на рогов слой на кожата. При акне настъпва повишено образуване и натрупване в космения фоликул на рогови клетки. Това води до запушване на космения фоликул и образуване на комедони - първоначално се образуват микрокомедони.

В началото не е нарушено отделянето на себум и себацейните жлези са напълно нормални. Нарушената кератинизация води до повишаване на пропускливостта на стената на космения фоликул, което дава възможност за по-лесно преминаване на клетки на възпалението и до по-лесно разрастване на бактериите - пропионибактериум акнес (Propionibacterium acnes).

Ролята на образуването на себум и мастните жлези

Почти всички хора, които имат акне имат повишена мастна секреция. Евнусите например, които нямат мъжки полови хормони и имат много суха кожа нямат акне. Хората с акне имат и по-големи мастни жлези и произвеждат повече себум в сравнение с тези, които нямат акне.

Повишения себум, обаче сам по себе си не е достатъчен фактор за поява на акне. Болните от паркинсон имат повишена секреция на себум, но не страдат от акне.

Себумът в мастните жлези и каналчета е стерилен и не съдържа свободни мастни киселини. При акне се увеличава броя на нормалните бактерии и те отделят ензими, които водят до образуване на свободни мастни киселини. Свободните мастни киселини могат да достигнат до 20% при хората с акне. Те са комедоногенни и нарушават процеса на кератинизация. От друга страна водят и до привличане на клетки на възпалението, а от там до образуването на папули и пустули (гнойни пъпки), а в последствие и до възелчета, абсцеси и белези.

 Ролята на микроорганизмите

Космено-мастния фоликул е населен с микроорганизми, които са част от нормалната флора. При хората с акне се увеличава броя на тези микроорганизми.

Основните обитатели на  космено-мастния фоликул са:

Пропионибактериум акнес (Propionibacterium acnes)
Стафилококус епидермидис (Staphylococcus epidermidis)
Маласесия  фурфур (Malassezia furfur) или още Питироспорум овале (Pityrosporum ovale)
Демодекс фоликулорум (Demodex folliculorum).
Пропионибактериум акнес отделят ензими (липази), които водят до образуване на свободни мастни киселини.

 

 Ролята на хормоните

Преди настъпването на пубертета мастните жлези са малки и не са способни да доведат до появата на акне. С настъпването на пубертета започва т.нар. андрогенна стимулация, която засяга мастните жлези. Под действието на тази стимулация мастните жлези се уголемяват и започват да произвеждат себум.

Тази андрогенна стимулация се осъществява от мъжките полови хормони. На свой ред женските полови хормони водят до намаляване на секрецията на себум. Отговорни за образуване на мъжки полови хормони са тестисите, надбъбречните жлези, а в някои случаи и яйчниците.

Ролята на реактивността на космения фоликул

Космения фоликул при хората с акне може да реагира бурно на въздействието на различни стимули.

Под въздействието на физиологични или външни причини настъпва влошаване на акнето.

Такива влошаващи акнето причини могат да бъдат прием на някои лекарства - кортикостероиди, изониазид, калиев йодид, локално приложение на вазелин, катрани и др.

Роля на имунитета

Хората с акне нямат първични имунологични проблеми. В действителност възпалителната реакция при акне се получава от задействане на нормални имунологични механизми.

Хората с акне имат повишен отговор към пропионибактериум акнес, което се доказва с наличието на повишено количество на антитела.

При тези, които имат тежко инверсно акне в резултат от хроничното възпаление има риск от възникване на амилоидоза.

патофизиологичен процес при акне

Патофизиологията на акнето е многофакторна. Основният фактор е генетиката.

Акнето се развива в резултат от взаимодействието на следните четири фактора:

Освобождаване на възпалителни медиатори в кожата
Фоликуларна хиперкератоза с последващо запушване на фоликулите
Фоликуларна колонизация на Propionibacterium acnes
Повишено производство на себум

Изследванията показват, че възпалителни реакции действително се случват преди хиперкератозата. Цитокини, произведени от CD4+ T клетки и макрофаги, активират местните ендотелни клетки и водят по повишаване на възпалителни медиатори, като васкуларно клетъчна адхезионна молекула-1 (VCAM-1), междуклетъчна адхезионна молекула-1 (ICAM-1) и човешки левкоцитен антиген (HLA)-DR в кръвоносните съдове около пилосебацейния фоликул.

Акнето се развива в резултат на запушване на фоликулите. Хиперкератинизация и образуване на слой от кератин и себум (микрокомедон) е най-ранната проява. Възниква увеличаване на мастните жлези и повишаване на производството на себум при повишено производство на андроген (DHEA-S).

Микрокомедонът може да се увеличи и да формира отворен комедон (черни точки) или затворени комедони. Комедоните са резултат от запушване на мастните жлези със себум и мъртви кожни клетки.

В тези условия естествено срещащата се бактерия Propionibacterium acnes може да причини възпаление в или около фоликула, водещо до възпалителни лезии (папули, инфектирани пустули или нодули) в дермата около микрокомедони или комедони, което води до зачервяване и може да доведе до образуване на белези или хиперпигментация.

Propionibacterium acnes е анаеробен микроорганизъм, който присъства в акнеичните лезии. Наличието на Propionibacterium acnes инициира възпаление чрез различни механизми. Propionibacterium acnes стимулира възпалението чрез производство на провъзпалителни медиатори, които преминават през стената на фоликулите.

Проучванията показват, че Propionibacterium acnes активира toll-подобен рецептор 2 на моноцитите и неутрофилите. Активирането на този рецептор води до продукция на множество проинфламаторни цитокини, включително интерлевкини 12 и 8 и тумор некрозис фактор. Свръхчувствителност към Propionibacterium acnes може да обясни защо някои хора развиват възпалително акне вулгарис, а други - не.

 

Какви са симптомите и признаците на акне?

Акнето е заболяване, при което настъпват нарушение в т.нар. пилосебацейна единица. Пилосебацейната единица се състои от космено стъбло, космен фоликул, мастните жлези, което образуват себума, както и мускула, който кара космите да "настръхват" при съкращението му.

Различните симптоми и признаци на акнето се дължат на различен патологичен процес, който настъпва в тази пилосебацейна област. Това е причина за разнообразието от прояви, което се нарича клиничен полиморфизъм!

Промените по кожата при акне могат да се разделят в няколко групи:

Първични невъзпалителни лезии
Вторични възпалителни лезии
Остатъчни (постинфламаторни) промени

 

Първични невъзпалителни лезии

Фоликуларна запушалка, микрокомедони, отворени и затворени комедони са първичните невъзпалителни лезии. При тези кожни промени няма зачервяване и болезненост. Кожата е с неравна повърхност.

Фоликуларната запушалка обикновено се наблюдава по страничните части на носа. Тези изменения при акне често се отчитат като отворени комедони, а в действителност те не са отворени комедони. При фоликуларната запушалка има натрупване на рогови клетки във фоликуларния канал, около малките, тънки косъмчета, без канала да е запушен. В редки случаи от фоликуларната запушалка може да се развие комедон.

     

Микрокомедоните са първата промяна, която настъпва в пилосебацейната единица и тази проява може да се забележи само под микроскоп. При микрокомедоните се запушва долната част на космения фоликул.

 

Затворените комедони са т.нар. бели точки. Те се образуват, когато настъпи пълно запушване на фоликуларния канал от рогови клетки и себум. Затворени комедони изглеждат като неравности по повърхността на кожата. Понякога затворени комедони могат да бъдат с бял цвят, откъдето идва и името им, а в други случаи, те могат да бъдат с цвета на кожата.

За разлика от отворените комедони при затворените комедони порите са запушени. При нахлуване на бактерии или разкъсване на стената на фоликула, затворените комедони могат да преминат във възпалителни лезии.

Отворените комедони са т.нар. черни точки. Те могат да се развият от микрокомедоните или от затворените комедони. При отворените комедони космения фоликул има по-широко отвърстие от нормалното и е изпълнен със себум и рогови клетки, които съдържат меланин, на който се дължи типичния кафяв и/или черен цвят.

 

Ако не се лекуват невъзпалителните промени при акне може да настъпи прогресиране на заболяването и образуване на вторични възпалителни лезии.

Вторични възпалителни лезии
Всяка една от първичните невъзпалителни лезии може да премине във вторична възпалителна лезия. Възпалителните лезии при акне се характеризират с наличие на зачервяване и възпаление. Тези, които имат възпалителни прояви на акне ще имат едновременно микрокомедони, затворени комедони, отворени комедони и едновременно с това папули (подуване със зачервяване), пустули (гнойна пъпка), възможно е дори и възли и кисти. Симптомите при вторичните възпалителни лезии включват зачервяване, подуване, възпаление на кожата, възможно е образуване на корички, секреция или разраняване.

Тежеста на възпалителните лезии при акне може да варира от много леки до изключително тежки случаи и това се определя от реактивността на всеки един човек. Някои хора имат единични гнойни пъпки, а при други се развива тежко конглобатно акне.

Вторичните възпалителни лезии включват папули, пустули, възли, абсцеси, синуси.

Папулите представляват малки червени подутини, а пустулите са гнойни пъпки. Много често папулите и пустулите са болезнени.

Възлите при акне са промени, които настъпват дълбоко в кожата и образуването им се дължи на продължително действащи стимули, какъвто може да бъде фрагмент от косъм. Храктерна особеност на възлите при акне е, че преминават и се появяват периодично и могат да оставят белези при преминаването им.

Абсцесите могат да се образуват при сливане на няколко папули и пустули и имат склонност да се дренират като се отделя кръв, гной и себум. Абсцеси може да има при конглобатно акне. При преминаване на абсцесите остават белези.

        

Синусите са промени, които може да има при тежки форми на акне и се характеризират с образуване на линеарни флуктуиращи абсцеси, които могат да достигнат дължина дори от 10 см. Те имат много ходове и са свързани и с повърхността на кожата. От синусите се отделя секрет с неприятен мирис. Заздравяват много бавно и често се възпаляват. Лечението на тези промени обикновено е хирургично.

Остатъчни промени при акне

Остатъчните лезии при акне се образуват тогава, когато преминат възпалителните изменения. Тези промени се наричат още постинфламаторни лезии. Остатъчни лезии могат да бъдат промяна в цвета на кожата, образуването на белези, кисти, фистулни комедони.

При преминаване на акнето, кожата изглежда все по-добре с всеки изминал ден. Тогава обаче може да се забележи поява на остатъчните промени.

Промяната в цвета на кожата се изразява в образуването не червени или кафяви петънца:

Образуването на кафяви петънца на местата, където е имало акне се нарича постинфламаторна хиперпигментация. Такива петънца могат да се образуват, както на места с по-слабо изразено възпаление, така и на места със силно изразено възпаление.

Цвета на кафявите петънца може да варира в различни нюанси в зависимост от естествения тен на кожата и от дълбочината, на която са промените в кожата.  Кафявите петънца се получават в резултат от наличие на по-голямо количество меланин на местата, където има възпаление, т.е. пъпчиците. Меланинът е отговорен за цвета на кожата. Наличието на по-голямо количество меланин води до промяна в цвета на кожата.

Образуването на кафяви петънца е много често срещано при акне. Засяга двата пола, но се среща по-често при хората с по-тъмен цвят на кожата. Изстискването и чопленето на пъпките увеличава риска от образуване на петънца. Тази промяна в цвета на кожата се задържа дълго време след преминаване на възпаленията.

При тези, които са с по-светла кожа на местата, където е имало акне остават червени петънца. Тази промяна в цвета също влиза в рубриката на постинфламаторна хиперпигментация и се задържа дълго време.

Червените петънца могат да бъдат в различен нюанс в зависимост от цвета на кожата - розово, лилаво, дори и кафеникаво. Червените петънца след преминаване на акне се забелязват по-лесно при по-светлата кожа. Възможно е, освен червени петънца да се видят едновременно и кафяви петънца.

 

Белезите при акне са един от най-големите проблеми, защото могат да напомнят за акнето за цял живот. Белезите, които се образуват при акне могат да изглеждат по различен начин.

Образуването на белезите при акне започва още в самото начало на заболяването с повишаването на образуването на себум и метаболизирането му от бактериалната флора. По този начин кожата се дразни, космените фоликули се запушват и кожата реагира на тези промени като към чуждо тяло и настъпва възпалителен отговор. Целта на кожата е да се освободи от тези промени, както когато имаме рана, а всяка рана остава след себе си белег. Ето защо правилното и навременно лечение на акнето намалява образуването на белези, защото се спира възпалителната реакция. Веднъж, след като вече са се образували белезите, ако не се лекуват няма да се влошат.

Образуването на кисти също може да бъде остатъчна проява на акнето.

Най-често такива остатъчни кисти се образуват зад ушите, по хода на веждите. Размерът им е може да бъде от 1 до 5 см, навдигнати са над нивото на кожата и имат централна пора. Тези кисти се образуват в резултат от повтарящото се дразнене на фоликуларния епител. Много често могат да руптурират (разкъсват се) и отделят натрупаното в тях съдържание.

 

Други остатъчни лезии са фистулните комедони.

Фистулни комедони се образуват при сливане с ръбцова (цикатрициална) тъкан на 2 или повече комедона. Фистулни комедони се образуват много често по шията и гърба.

Какво може да влоши акнето?
Факторите и условията, които могат да влошат състоянието на акнето, включват:

Хормонални промени

         

Важен фактор, който може да влоши съществуващо акне, са хормоналните промени.

Бременност, приложение на хормони или спиране на противозачатъчните медикаменти могат да обострят акнето.

Освен това момичета и жени с акне са склонни да получат влошаване на акнето около една седмица преди започването на менструалното кървене.

 Стрес

Психическият стрес, безпокойство и депресия, особено тежко или продължително емоционално напрежение, могат да повлияят на нивото на хормоните, като кортизол и адреналин, които от своя страна могат да влошат акнето.

 Лоша хигиена

Почистването на лицето трябва да се извършва редовно и ежедневно.

Липсата на хигиена обикновено в днешно време е много по-малък рисков фактор, отколкото свръххигиената. Честото измиване на лицето с измивни препарати е причина за компенсаторно стимулиране на себумната продукция, която е един от факторите в развитието на акнето.

Горещ и влажен климат

Повишеното изпотяване вследствие на горещината и влажността може да влоши състоянието на акне.

Козметика на мазна основа

Овлажняващи кремове, лосион и грим, които съдържат масла, могат да имат комедоногенно действие, като запушват порите.

. Мазна коса

Някои продукти за коса са много мазни и биха могли да имат същия ефект като козметиката на мазна основа. Примери за такива продукти за коса са тези, съдържащи какаово масло или кокосово масло, както и такива с изопропилмиристат или лаурилсулфат.

 Изстискване на лезиите от акне ("изстискване на пъпките")

Подобно поведение задължително влошава състоянието на акнето и създава предпоставка за образуване на белези, тъй като при изстискването на лезиите от акне ("изстискване на пъпките") се повишава риска от вторично инфектиране и образуване на гной.

Механично въздействие върху кожата

Фрикцията (механично въздействие върху кожата), причинена от триенето или натиска от велосипедни каски, раници, стегнати яки, ленти за глава, телефони и др., може да влоши акнето.

Хранителен режим

Няма категорични данни за връзка между хранителния режим и влошаването на акнето, но все пак при някои хора се наблюдава подобна тенденция.

Прекомерно докосване на лицето

Прекомерното докосване на лицето също може да повлияе на акнето. Ноктите могат да "крият" много бактерии, които да причинят обостряне на акнето.

Генетични фактори

Акнете определено се среща по-често в някои фамилии, особено такива с анамнеза за по-тежко акне, което предполага генетична предразположеност.

Прием на някои лекарства

Влошаващи акнето лекарства са например кортикостероиди, барбитурати, литий, психотични лекарства и др.

 

Кои заболявания приличат на акне?

 

Акнеиформените заболявания са тези заболявания, които много приличат на акне. Приликата се изразява в това, че изглеждат като акне, но механизмът, по който се получават, е различен.

Механизмът на възникване на акне се дължи на образуването на микрокомедони, от които впоследствие се развиват другите изменения.

При акнеиформените заболявания първичните промени се дължат на възпаление на фоликула, а комедоните се образуват вторично и са по-малко на брой.

Най-често срещаните акнеиформени заболявания са:

Акне Майорка

В началото на пролетта може да се появят промени, които да наподобяват акне. Това състояние се нарича акне Майорка (Mallorca Acne, acne aestivalis). Акне Майорка е едно от най-често срещаните заболявания в групата на акнеиформените заболявания.

Името на заболяването е дадено от Hjorth и съавтори още през 1972 г., когато те са забелязали, че хора от Скандинавия получават обрив наподобяващ акне след ваканция в Майорка.

Акне Майорка се характеризира с това, че се появява през пролетта и се засягат деколтето и страничните части на ръцете. Могат да бъдат засегнати и лицето и гърба. Промените по кожата изглеждат по един и същ начин (мономорфни) - малки червени пъпчици с фоликуларно разположение. Комедони и пустули не се наблюдават.

Акне Майорка може да премине спонтанно, без да остави белези, но много често рецидивира през следващата пролет.

Подобни изменения могат да се получат и при хора, които провеждат PUVA терапия (псоралени в комбинация с UVA лъчи).

Поради факта, че Майорка акне се свързва с въздействието на ултравиолетовите лъчи се счита, че представлява вариант на полиморфната светлинна ерупция или т.нар. слънчева алергия.

За лечение на Акне Майорка могат да се използват локални средства като третиноин, бензилов пероксид и фотозащита.

Акнеиформена лекарствена реакция

риемът на много и различни медикаменти може да доведе до поява на акнеиформена лекарствена реакция.

При акнеиформените лекарствени реакции обривът е с такава локализация като на акне вулгарис - лице, гърди, гръб. Това са областите, където са разположени себацейните жлези. Характерна особеност и тук е, че обривът е еднотипен (мономорфен) и комедоните се срещат по-рядко.

Най-често акнеиформена лекарствена реакция се появява след прием на:

Кортикостероиди
Литиеви препарати
Хидантоин
Кортикостероидите са често използвани медикаменти за лечение на различни заболявания и дори и в по-ниските дози могат да доведат до поява на стероидно акне. Локалните кортикостероиди също водят до акнеиформен обрив. Стероидният акнеиформен обрив е представен от комедони. Дори и спирането на кортикостероидите невинаги води до спонтанно отзвучаване. В повечето случаи е необходимо лечение.

Лекарства, които по-рядко водят до акнеиформена лекарствена реакция са:

Орални контрацептиви
Андрогени
Изониазид
Етионамид
Рифампицин
Тетрациклини
Дисулфирам
ПУВА терапия
Барбитурати
Циклоспорин
Витамини от група B - B2, B6, B12

Спинулозна трихостаза

Малките тънки и фини косъмчета могат да бъдат задържани в себацейния фоликул. Това състояние се нарича спинулозна трихостаза.

Спинулозната трихостаза се среща при по-възрастни хора, които често са изложени на въздействието на слънчевите лъчи.

Промените при това състояние наподобяват отворените комедони - "черни точки". Мога да бъдат засегнати носа, бузите, челото, шията.

Лечението се състои в механично отстраняване и локално лечение с третиноин.

Малките тънки и фини косъмчета могат да бъдат задържани в себацейния фоликул. Това състояние се нарича спинулозна трихостаза.

Спинулозната трихостаза се среща при по-възрастни хора, които често са изложени на въздействието на слънчевите лъчи.

Промените при това състояние наподобяват отворените комедони - "черни точки". Мога да бъдат засегнати носа, бузите, челото, шията.

Лечението се състои в механично отстраняване и локално лечение с третиноин.

Халогенното акне най-често се дължи на влошаване на по-леко съществуващо акне. В някои случаи може да възникне първично.

Най-често отключващ фактор за халогенно акне са прием на:

кафяви или други водорасли, които са богати на йодиди;
приспивателни;
успокоителни;
експекторанти (отхрачващи средства). 

 

 Йододерма и бромодерма

Продължителното излагане на високи дози на йодиди и бромиди може да доведе до поява на халогенодерма - йододерма и бромодерма. Най-честата причина за натупването на такива високи дози са продукти, които се продават свободно без рецепта и са приемани по-продължително време или в по-високи дози.

Йододерма и бромодерма се характеризират с наличие на пустули и възелчета, които са разположени по лицето и крайниците. Някои от тези изменения могат да се разязвят и да секретират. Поради тази причина много често това състояние се бърка с дълбоки гъбични инфекции.

За да се докаже, че се касае за йододерма и бромодерма е необходимо да се изследват нивата на йодиди и бромиди в кръвта и урината.

Най-подходящото лечение на йододерма и бромодерма са преустановяване на приема на веществата, които са довели до това състояние.

 

Кога трябва да се потърси дерматолог?

Широко разпространено е схващането, че акнето е заболяване, което преминава от само себе си и не е необходимо поради тази причина да се търси помощ от лекар. Ето защо някои хора чувстват притеснение да потърсят специализирана помощ.

За да си помогнете сами с това дали има нужда да се консултирате с дерматолог, разгледайте следните становища и преценете дали някое от тях се отнася и за вас.

1. Акнето ме прави срамежлив.

2. Акнето ме кара да чувствам смущение.

3. Откакто имам акне, изгледът ми към живота е по-малко оптимистичен.

4. За борбата с акне не ми е помогнало нито едно от средствата, които се продават без рецепта и аз съм опитал.

5. Продължават да се появяват нови лезии и акнето се влошава.

6. Забелязвам поява на белези на местата, на които е имало акнеична лезия (пъпка).

7. По кожата имам отворени, затворени комедони и едновременно с това болезнени, изпълнени с гной лезии (нодули) и червеникави петна.

8. Имам тъмен цвят на кожата и след преминаване на акнеична лезия (пъпка) ми остават по-тъмни от околната кожа петънца.

9. Ако забележите влошаване или поява на странични ефекти след приложение на лечение.

10. Ако до 3-я месец не изчезне акнето при бебета.

Ако някое от тези твърдения се отнася до вас консултацията с кожен лекар може само да Ви е от полза. Днес, почти всяка форма на акне може да бъде успешно излекувана.

 

Дерматологът ще Ви помогне:

да се освободите от наличните промени по кожата
да не Ви се появяват нови лезии и
да се намали риска от поява на белези.
Кожният лекар ще Ви даде указание как да се грижите за кожата си. Нерядко причината за поява на акне може да се дължи на неправилната грижа за кожата и употреба на неподходящи продукти.

 

Какви изследвания се правят при акне?

Обикновено диагнозата акне се поставя с преглед от кожен лекар. С прегледа се определят степените на тежест на акне, както и формата на акне.

Провеждането на допълнителни изследвания се налага по-рядко и са различни при различните форми на акне.

При някои форми на акне може да има вторична инфекция - т.нар. Грам-негативни фоликулити. В тези случаи се прибягва до вземане на микробиологично изследване на секрет от пустула. Много често причина да не се повлияе акнето от лечението е наличието на точно тази вторична инфекция.

Изследвания при акне се налага да се прави в някои случаи, преди започване на терапия със системни лекарства за лечение на акне. В тези случаи се изследва кръв за оценка на състоянието на черния дроб и нивата на липидите.

При жени, които имат акне, проблеми с менструалния цикъл и повишено окосмяване е необходимо да се направи изследване на някои хормони - тестостерон, дехидроепиандростерон сулфат (DHEAS), лутеинизиращ хормон, фоликулостимулиращ хормон.

Изследване на утайка (СУЕ), обща кръвна картина и урина се правят при фулминантно акне. При тази форма на акне може да бъде увредено общото състояние.

Хора, при които има съмнение, че акнето се дължи на синдром или болест на Къшинг (Cushing) може да се изследват нива на кортизол в кръвта и/или урината.

При наличие на акне при бебета и малки деца, което не преминава спонтанно или след лечение е възможно да се наложи да се изследват нива на мъжки полови хормони в кръвта, надбъбречните и половите жлези.

При акне много рядко се прави кожна биопсия. Промените могат да бъдат много различни в зависимост от вида на лезиите - комедони, папули, пустули, възелчета, кисти, петънца, белези и др.

 

Как да се грижите за кожа с акне?

Кожата с акне изисква специална грижа.

Ето как може да се грижите за Вашата кожа с акне, така че да се подобри състоянието й:

Почиствайте кожата си внимателно с меки, неизсушаващи почистващи средства.
Нежно масажирайте лицето с измивния препарат в продължение на 3-5 минути, като избягвате масажиране на възпалените участъци.
Трябва да отстранявате замърсяванията и грима, като избягвате триенето или повторни измивания.
Изплаквайте с хладка вода.
Подсушавайте кожата нежно и внимателно. Не е необходимо да търкате с кърпата, защото грубото търкане ще влоши състоянието особено там, където има възпалителни лезии.
Измивайте лицето един или два пъти дневно, както и след спортуване, ако спортувате.
Ежедневно сменяйте кърпите, с които се почиствате.
Използването на лосион не е задължително. Зависи от формата на акне. Използването на такъв лосион подпомага да се отстрани по-лесно излишния себум.
Ако косата Ви е склонна към бързо омазняване, е необходимо да я измивате по-често - поне два пъти в седмицата.
Прическата и линията на косата е добре да е такива, че да не покрива лицето Ви.
Ако имате пърхот, използвайте подходящи шампоани, които премахват пърхота.
Комедоните могат да бъдат почистени, но това трябва да стане от опитен специалист, защото подходът към различните комедони е различен.
Не съществува категорични данни, че приемът на определени храни води до поява на акне, но въпреки това, ако сте забелязали влошаване след прием на някои храни, може да избягвате тяхната консумация.


 

Какво НЕ трябва да правите, ако имате акне:

Опитайте се да не изстисквате, търкате, разчесвате и чоплите акнеичните лезии (пъпките), дори и това да е неволно. Всички тези действия водят до поява на белези.
Избягвайте да носите ленти и шапки на главата.
Избягвайте да си пипате лицето.
Избягвайте по-мазни козметични продукти, както за лицето, така и за косата. Като си избирате продукти, подбирайте такива, на които да пише, че не са комедоногенни и са на водна основа. Тези продукти са тествани и е доказано, че не запушват комедоните и не предизвикват акне.
Не оставяйте на лицето грима вечер, преди да си легнете.
Не използвайте хидратиращи продукти, освен ако не са Ви предписани от лекар.
Не се подлагайте на козметични процедури, освен ако не са Ви предписани от лекар. Всеки вид процедура има стриктни показания и време, в което може да бъде направена. В противен случай, вместо да Ви помогне, може да Ви навреди.
Ако пушите, е добре да спрете цигарите.
Лекото и умерено излагане на слънце може да подобри леко акнето, но в повечето случаи това се дължи на камуфлажен (прикриващ) ефект. Силното излагане на слънце и ултравиолетова светлина с цел лечение на акне не се препоръчва, защото ефектът е временен и след преминаването му може да настъпи влошаване.
 

Ако само тези действия не са достатъчно ефективни, за да се повлияе акнето, бихте могли да опитате с някой от широко разпространените продукти, които се отпускат без рецепта. Такива продукти са тези, които съдържат бензилов пероксид, алфа-хидрокси киселини, салицилова киселина, сяра, резорцин. Тези средства подпомагат борбата с бактериите, подсушават кожата и предизвикват леко излющване на горния слой на епидермиса.

 

Има ли смисъл да пазите диета при акне?

Към момента не съществуват категорични научни данни, че диетата може да помогне или да влоши акнето при повечето пациенти.

Проведеното проучване от Клигман (Kligman), Фултън (Fulton) и Плевиг (Plewig) при тийнейджъри с акне, които консумират ежедневно шоколад, показва, че при някои се наблюдава подобрение, при други - влошаване, а при мнозинството от изследваните изобщо не се наблюдава промяна в акнето от консумирането на шоколад. Това проучване помогна за намаляване акцента на диетата като причина за акнето.

Други данни сочат, че при индианците, които преминават към градски тип на живот и консумират нездравословна храна, като чипс, безалкохолни газирани напитки, се забелязва негативен ефект, както върху общото здраве, така и върху акнето.

Освен шоколада, други най-често обвинявани храни за въздействие върху акне, са пържените картофи, хамбургерите, сладоледите, ядките, газираните напитки.

Обикновено хората с акне се съветват сами да наблюдават ефекта на храната върху промени в тежестта на акнето. Храната сама по себе си не води до акне, но все пак приема на някои храни може да доведе до влошаване.

Ако сте забелязали тенденция за влошаване на акнето след прием на някои храни, ще трябва да ги изключите от менюто си, след което да ги включите отново, но една по една. При влошаване на акнето до 2-3 дни след прием на дадена храна може да я изключите от менюто си, ако не се влоши, може спокойно да продължите да консумирате тази храна.

Единствения сигурен фактор от диетата, който води до влошаване на акне, е йодът, въпреки че обикновено йодът в солта не е достатъчен, за да доведе до такова повишаване на нивото му в кръвта, че да предизвика тласък на акне. Приемът на водорасли също може да доведе до повишаване на нивата на йод.

 

Какво е лечението на акне?

Акнето е заболяване, което има тенденция с времето да преминава спонтанно и дори без лечение. Този факт обаче не означава, че акнето не изисква да бъде лекувано.

Целта на лечението е да се намали продължителността и тежестта на акнето, да се намали рискът от образуване на белези и да се подобри психоемоционалното състояние на пациентите. За съжаление по-тежките форми на акне може да продължават по-дълго време, въпреки провеждането на лечение.

Акнето е комплексно заболяване и за съжаление не съществува средство, с което да се повлияят едновременно всички фактори, отговорни за възникването му - излишък на себум, възпаление, хиперкератинизацията, свръх пролиферацията на пропионибактериум акнес, хормонално въздействие, наличие на допълнителна инфекция. Ето защо, когато се подбират средствата за лечение на акне, се избират в зависимост от тежестта на акнето, както и вида на промените. Това е и причината да няма еднозначно и стандартно лечение за всички страдащи от акне - ако за един едно лечение е успешно, за друг то може да няма никакъв ефект. Освен това за подбора на лечение много голямо значение има и типът на кожата.

Основни методи и средства за лечение на акне:

Почистване на кожа с акне

Много хора погрешно смятат, че акнето е заболяване на мръсната кожа. В действителност това не е така. Вярно е, че повечето страдащи от акне имат повишена секреция на себум и кожата им е по-лъскава на външен вид.

За почистване на кожата с акне може да се използват измивни препарати под формата на твърди блокчета, гелове и пяни. За почистване на кожата могат да се използват и лосиони с алкохол, както и мицеларни разтвори.

Почистващите препарати съдържат различни съставки с анти-акне действие и подпомагат за намаляване на себума, поддържането на pH, както и за редуциране на нивото на бактериите на кожата. Обикновено в състава на тези препарати се съдържат бензолов пероксид, алфа и бета хидрокси киселини (салицилова киселина, млечна киселина), резорцин, цинкови и медни съединения, триклозан, пироктон оламине, хексаметилен тетрамин, глюконолактон, алантоин, термални води, някои растителни екстракти.

 

 

моционална подкрепа при акне

Пациентите с акне обикновено се нуждаят от емоционална подкрепа и разбиране, както от близките, така и от лекуващия лекар. По-рядко хората с акне се нуждаят от специализирана помощ от психиатър. Тези, които имат повече разчесвания (екскориации), както е при акне екскорие, обикновено са по-притеснени от наличието на акне и по-често би могло да се наложи специализирана помощ.

Всеки, който страда от акне, приема по различен начин това. За едни наличието дори и на по-тежко акне може да не прави впечатление, докато за други единични лезии могат да бъдат причина за силно влошаване на самочувствието.

При всеки един от пациентите с акне трябва индивидуално да се отчете въздействието на стреса върху заболяването.

Пациентите с акне трябва да знаят, че независимо от вида на акнето, което имат, с възможностите, които предлага съвременната медицина, могат да се постигнат много добри резултати.

Излагане на слънце при акне

Повечето хора с акне съобщават, че лятото се подобрява тяхното състояние. Счита се, че ефектът се дължи на противовъзпалителното действие на ултравиолетовите лъчи  - най-вече на UVB лъчите, както и на камуфлажния (прикриващ) ефект.

Излагането на слънце или фототерапия вече не се прилагат за лечение на акне, защото ултравиолетовата светлина води до фотостареене и фотоувреждане на кожата. Освен това излагането на слънце или изкуствени източници увеличава риска от поява на кафяви петънца, както и последващо влошаване на акнето от настъпване на фоликуларна хиперкератоза.

 

Козметика при акне

При кожа с акне трябва да се използва подходяща козметика. Използването на продукти, които не са подходящи за акнеична или по-мазен тип кожа може да бъде достатъчна причина за поява на акне - т.нар. козметично акне. Дори използването на по-мазни продукти за суха и къдрава коса може да доведе до поява на акне - т.нар. помадно акне.

Съществуват специално разработени серии от категорията медицинска козметика, които са подходящи за акне. Тези серии съдържат продукти, както за нежно хидратиране, така и за активно лечение.

Повечето от хората, които страдат от акне желаят да прикрият недостатъците по лицето си. За целта могат да се използват макиажи, но те трябва да бъдат подбрани според типа кожа и според цвета на лезиите (кожните промени).

Локално лечение на акне
Една от основните задачи на локалното лечение на акне е да се пребори с образуването на комедони и да се нормализира процеса на кератинизация в областта на космения фоликул. Повечето от кожните промени при акне водят началото си точно от комедоните. Друга основна цел на локалното лечение на акне е да се намали броя на микроорганизмите, както и риска за поява на белези.

Едни от най-използваните средства за локално лечение на акне са:

Локални ретиноиди
Третиноин (Tretinoin) е най-често използвания локален ретиноид и представлява комедонолитичен агент - т.е. средство, което намалява образуването на комедони и едновременно с това редуцира на наличните.

Третиноинът, който се използва за лечение на акне, може да бъде под формата на крем или гел в различни концентрации - 0,01%; 0,025%; 0,5% и дори 1%. Избора на концентрацията на третиноин, както и на това дали ще бъде под формата на крем или гел трябва да става внимателно и да се съобрази с наличните промени по кожата и типа на кожата.

Продуктите, които съдържат третиноин, трябва да се използват вечер и при приложението им трябва да се избягват гънките и устните.

Други локални ретиноиди, които могат да се използват за лечение на акне и са с по-малко дразнещо кожата действие, са изотретиноин, адапален и тазаротен. Тези ретиноиди имат и по-слаб ефект от третиноина.

Използването на продукти, които съдържат ретиноиди, прави кожата фоточувствителна. Освен това в началото на приложението им може да има за кратък период от време леко влошаване на акнето.

Системното приложение на ретиноиди е забранено по време на бременност, защото уврежда плода. Локалното приложение на ретиноиди по време на бременност е безвредно, защото резорбцията е много ниска и практически не води до риск. Въпреки това ако сте бременна и използвате продукт, който съдържа локален ретиноид, е добре да се консултирате с Вашия лекар.

Бензилов пероксид
Бензиловият пероксид (Benzoyl peroxide) е средство, което често се използва за локално лечение на акне. Бензоловият пероксид, освен ефект върху комедоните има и антибактериален ефект. Може да се използва под формата на гел и крем в концентрация от 2,5% до 10%. Много често бензоловият пероксид влиза в състава и на различни измивни продукти.

При използването на бензилов пероксид за две седмици се намалява нивото на пропионибактериум акнес с 95%, а това води до намаляване на нивото на свободни мастни киселини. Често при лечението на акне бензиловият пероксид се прилага едновременно с локални антибиотици, за да се намали резистентността.

Приложението на продукти, които съдържат бензилов пероксид, може да доведе до зачервяване и залющване на кожата. Възможно е след приложение върху по-тъмна кожа да настъпи изсветляване.

Азелаинова киселина
Азелаиновата киселина също може да се използва за локално лечение на акне. Използва се под формата на крем с концентрация 20%. Ефектът на азелаиновата киселина се изразява в антибактериално, противовъзпалително и намаляващо комедоните действие.

Ефектът при лечение с азелаинова киселина настъпва по-бавно, но няма страничните ефекти от лечението с бензилов пероксид и третиноин.

Локални антибиотици
При наличие на белези на възпаление е необходимо към лечението на акне да се включат и локални антибиотици. Продуктите, съдържащи бензолов пероксид, също имат антибактериален ефект, но въпреки това този ефект невинаги е напълно достатъчен при самостоятелното им приложение.

Най-често използваните локални антибиотици са еритромицин, клиндамицин, надифлоксацин и тетрациклин. Тези антибиотици могат да бъдат включени в продукти под формата на кремове, лосиони и гелове.

Локалните антибиотици се прилагат един или два пъти дневно.

Приложението на локални антибиотици често носи риск от възникване на грам-негативни фоликулити, които представляват вторично възпаление на космения фоликул. Освен това приложението на локални антибиотици може да доведе до развитие на резистентност на Пропионибактериум акнес. За да се избегнат тези усложнения, локалните антибиотици не трябва да се самоназначават в лечението на акне и би следвало да се комбинират и с други средства. Едновременното приложение на локални и системни антибиотици едновременно също крие риск за развитие на резистентност.

 Системно лечение на акне
Лечението и борбата с акнето невинаги е лесна задача. В случаите, когато използването на подходяща козметика и локално лечение не дават достатъчно добър ефект, е необходимо да се проведе и системно лечение. Системното лечение включва приложение на лекарства през устата. Могат да се използват различни лекарства, като изборът им трябва да стане от дерматолог (кожен лекар) и винаги е съобразен с тежестта на заболяването, както и вида на акнето.

В някои случаи системното лечение се назначава едва след като се направят изследвания. Изследванията се правят, както за да се постави коректна диагноза, така и за да се предотвратят поява на странични ефекти от системното лечение.

 Системни антибиотици
В случаите, когато се касае за по-тежко акне с наличие на множество пустули (гнойни пъпки) локалното лечение с антибиотик не винаги е достатъчно ефективно и затова се използват системни антибиотици, които се приемат през устата.

Най-често използваните системни антибиотици за лечение на акне са от няколко групи:

от групата на тетрациклините - Tetracycline, Doxycycline, Minocycline
от групата на макролидите - Erythromicin, Azitrhomycin, Roxithromicin, Clarithromycin
Тетрациклините са едни от най-често прилаганите антибиотици, но при избора им винаги трябва да се съобрази съотношението полза-риск. Тетрациклините не се използват по време на бременност, както и при деца. Използването на тетрациклини може да доведе до промени в нормалното оцветяването на кожата, лигавиците и зъбите.

Тетрациклините крият риск и от други странични ефекти като фототоксични алергични реакции, серумна болест, автоимунен хепатит, лупус и могат да взаимодействат и с други лекарства.

Счита се, че ефектът на макролидите е по-слаб от този на тетрациклините, но като цяло страничните ефекти от приложението им е минимален. Най-честите оплаквания са от храносмилателната система.

Някои от изброените по-горе антибиотици не са разпространени в България.

Използването на антибиотици трябва да става само след като са предписани от дерматолог. През последните години основният проблем на антибиотичната терапия е появата на резистентни микроорганизми и за да се избегне този риск, е необходимо правилно да се комбинира антибиотичната терапия.

Съществуват единични публикации и за лечение с антибиотици от други лекарствени групи, но те нямат такова широко приложение.  Използването на такива антибиотици се предпочита при наличие на вторична инфекция.

 Системни ретиноиди - Изотретиноин (Isotretinoin)
Системните ретиноиди са група лекарства, с чието лечение обикновено се стартира, ако ефектът от антибиотичната терапия не е достатъчен. Системните ретиноиди се предписват при по-тежки форми на акне.

От системните ретиноиди за лечение на акне се използва Изотретиноин (Isotretinoin).

Механизмите, по които действа Изотретиноин при акне, са няколко:

намаляване на себумната продукция;
намаляване на размера на себумните жлези;
намаляване на образуването на комедони;
противовъзпалително действие.
Лечението с Изотретиноин крие много странични ефекти. При започване на лечение с Изотретиноин много бързо настъпва сухота на кожата и лигавиците на устните и очите. Появата на тази сухота е "търсен" страничен ефект, защото означава, че лекарството е в достатъчна доза. По време на лечението с Изотретиноин е необходимо да се използват изкуствени сълзи и балсам за устни. Носенето на контактни лещи трябва да се избягва.

Проява на засягането на лигавиците може да бъде и дискомфорта при уриниране, при полов контакт, при дефекция (отделяне на изпражнения).

Освен сухотата по кожата и лигавиците лечението с Изотретиноин може да доведе и до други странични ефекти. Появата на тези странични ефекти трябва стриктно да се контролира.

Такива странични ефекти са:

болки в мускулите (миалгия) - болките в мускулите се срещат при 10-20% и са по-изразени като оплаквания при хора, които активно спортуват;
проблеми с черния дроб - раздвижване на чернодробните ензими, след спиране на лечението се нормализират показателите;
нарушение в обмяната на липидите - необходимо е да се изследват показателите за липидна обмяна преди започване на лечението и на всеки 2-4 седмици;
Поради наличието на всички тези странични ефекти, преди да се започне, както и по време на лечението с Изотртиноин трябва да се направят някои изследвания:

Тест за бременност
Холестерол, Триглицериди
Хормонално лечение на акне

Хормоналното лечение на акне рядко е избор на лечение, ако един пациент страда само от акне. По-често хормонално лечение се прилага в случаите, когато акнето е съчетано с белези на повишено окосмяване, андрогенна алопеция при жените или друг вид хормонално смущение.

Използването на противозачатъчни таблетки има някакъв ефект върху акнето, въпреки че съдържанието на естрогени в тях е ниско.

За лечението на акне биха могли да се използват антиандрогени като, ципротероне ацетате, в комбинация с естрогени. С антиандрогенен ефект би могъл да се използва и спиронолактон.

Изборът на хормонално лечение е добре да стане след консултации, както с кожен лекар, така и акушер-гинеколог. В някои случаи е уместно да се включи и ендокринолог. Хормонална терапия се назначава, след като се направят необходимите хормонални изследвания.

 Хирургично лечение при акне

Хирургичното лечение при акне включва извършването на различни манипулации с цел коригиране на промените по кожата, които съпътстват акне.

Най-голямото притеснение за всеки човек с акне е появата на белези. Ето защо лечението трябва да е така ориентирано, че да не се появяват.

След като се появят белези лечението трябва да бъде насочено към тяхното коригиране. По принцип белезите от акне имат тенденция за постепенно подобряване с времето. При наличие на атрофични белези могат да се приложат химичен пилинг, дермоабразио, лазерни манипулации.

При наличие на възли или келоиди от акне може да се поставят интралезионални кортикостероиди.

При наличие на кисти или фистулни комедони може да се направи изрязване на съответните промени.

Отворените комедони могат да се почистят, а затворените комедони трябва да бъдат направени отворени, за да може да се евакуира тяхното съдържание.

При инверсно акне основното лечение е хирургично. Колкото по-рано се проведе този тип лечение, толкова по-голям е шанса да се спре разпространението на заболяването и да се намали риска от образуване на белези.

Акне и слънце - митове и погрешни схващания

Има много митове относно лечението на акне. Някои засегнати индивиди се интересуват колко ефективен е витамин В5 за акне, докато други смятат, че изключването на шоколада от хранителния режим може да облекчи обрива. Един от най-разпространените митове за лечение на акне включва слънцето.

Всеки има нужда от слънце, за да поддържа здравето си. Нашето тяло събира витамин D от слънцето, който е необходима есенциална субстанция за организма ни. Хората често препоръчват излагането на слънцето и като ефективно лечение на акне. Въпреки това, твърде много слънце може да бъде изключително вредно и дори може да доведе до нова поява на обрив, както и много други кожни проблеми.

Често срещан мит е, че експозицията на слънце е ефективно лечение на акне. Въпреки че е вярно, че малко количество слънце е добро за акнето и кожата като цяло, трябва да се има предвид, че всички ползи са много временни.

За съжаление в днешно време има голяма дезинформация за слънцето и ефекта, който може да окаже върху акнето.

Много хора с акне са на мнение, че излагането на слънце може да помогне за облекчаване на симптомите на това дискомфортно състояние, но за съжаление комбинацията от слънце и акне може да причини влошаване на обрива. Експозицията на слънце може да доведе до по-тежко състояние на акнето, особено при кожата, която е склонна към акне. Важно е да научите как се развива акнето, тъй като разбирането на акнето може да Ви помогне да намерите по-добри решения.

Продължителните слънчеви бани ще доведат до суха кожа (дехидратация), което от своя страна ще стимулира повишено производство от страна на мастните жлези, тъй като кожата ще се опита да коригира проблема. Това прекомерно производство на себум може да доведе до запушени пори и възпалени лезии (пъпки). Освен това, когато сте били изложени на слънце, ще трябва да бъдат премахнати повече мъртви клетки. Комбинацията от мъртви клетки и прекомерното количество произведен себум ще доведат до блокирани пори, които почти със сигурност ще влошат акнето и ще причинят повече лезии. Проблемът е, че може да отнеме време, за да се развие акнето, така че хората често не свързват експозицията на слънце с появата на акне, която могат да изпитат след няколко седмици след слънчеви бани.

В допълнение, прекомерното излагане на слънце ще предизвика възпаление, което не е необходимо да добавяте към акнето. Съществува също така голям шанс твърде много слънце да доведе до стареене на кожата и много други сериозни здравословни проблеми. И накрая, опасностите от рак на кожата са реални, така че ако сте на слънце, предпазвайте се с дрехи и слънцезащитни продукти.

Откриването на подходящия слънцезащитен препарат за Вашия тип кожа може да отнеме известно време, но си струва усилията да се предотврати рак на кожата и преждевременно стареене на кожата. Опитайте да намерите oil-free (за да не блокират порите) слънцезащитни продукти с висок SPF (слънцезащитен фактор), който ще Ви предпази от UVA и UVB лъчи. Докато слънчево изгаряне няма да доведе до непосредствени проблеми с акнето, вероятно е няколко седмици след него засегнатите области да страдат от появата на акне.

Интервю със специалиста по кожни и венерически болести д-р Виолина Тодева, съдържащо полезна информация по темата, може да гледате тук:

Слънцето и акнето - факти и реалност! - интервю с д-р Виолина Тодева, дерматолог
Слънцето причинява ли акне?

Въпреки че излагането на слънце не причинява директно акне, то може да влоши обрива при тези с податлива към акне кожа.

Прекаленото време на слънце може да изсуши кожата и да увеличи риска от развитие на меланом и други видове рак, така че е важно да се носят слънцезащитни продукти всеки път на открито.

Слънцето помага ли за акне?

Въпреки че акнето и пъпките могат да изглеждат по-добре след ден, прекаран на слънце, този ефект е само временен. Бронзовият ефект на UV лъчите на слънцето всъщност е изгаряне от първа степен, което може да влоши една от основните причини за образуване на акнеични лезии.

Често срещан и широко разпространен мит е, че излагането на слънце помага за лечение на акне. Прекаленото време, прекарано на слънце под пронизващата светлина на ултравиолетовите лъчи, може да изсуши кожата и компенсаторно да увеличи още повече производството на себум, което пък води до влошено акне.

Твърде много време на слънце всъщност оказва неблагоприятно въздействие върху акнето и може да направи лезиите (пъпките) по-болезнени и тежки от всякога. Тогава защо съществува този мит? Оказва се, че слънцето осигурява временно облекчение от пъпките, но в дългосрочен план може да направи вредите от акнето много по-големи.

Пъпките и червените белези могат да изглеждат по-малко забележими, когато кожата е с тен. Ултравиолетовите лъчи на слънцето намаляват растежа на бактериите, причиняващи акне, поради което пъпките могат да се изчистят временно. В действителност, P. acnes, една от бактериите, отговорни за акнето, е в състояние да произвежда големи количества вътреклетъчни порфирини, вещества, които - когато са изложени на слънчевите лъчи - претърпяват фотоактивиране, което помага да се убиват бактериите. Основаващо се на този принцип, на хората с резистентно акне се предлага лазерно лечение или фототерапия, тъй като светлинните или лазерните лъчи унищожават бактериите.

Въпреки това, слънцето може да има и противоположен ефект върху лицето. Топлината може да увеличи възпалението и да причини нова поява на обриви.

Нещо повече, прекарването на твърде много време на слънце означава, че пъпките могат да изчезнат, оставяйки след себе си тъмни белези и петна. Отвъд акнето, ултравиолетовата светлина също причинява увреждане на свободните радикали на кожата, което унищожава колагена и еластина, което води до бръчки. UV лъчите могат също да повредят ДНК на кожата, в резултат на което да се развие рак на кожата.

Защо кожата ми изглежда по-добре след един ден при продължително излагане на слънце?

Може да изглежда, че акнето се изчиства след часове, прекарани на слънце или в солариум, но реалността е, че тенът просто временно покрива зачервяването. Докато това ще накара някои дефекти да изчезнат за един ден или два, те ще се възвърнат по-болезнени и по-забележими, отколкото преди.

Пораженията от слънцето могат да причинят изтъняване и разрастване на кожата в различни области с течение на времето. Когато кожата се лющи, особено след слънчево изгаряне, тези излишни слоеве на кожата могат трудно да изчезнат. Тъй като бактериите Propionibacterium acnes и себумът се комбинират с мъртвите клетки на кожата, те могат да блокират порите и да причинят акнеични лезии.

Докато излагането на слънце изглежда изсушава себума на кожата ни, в дългосрочен план всъщност може да увеличи производството на мазнини. Това е особено забележимо при хора с мазна кожа, които са склонни към акне. Докато може да се загуби усещането за мазна кожа веднага след продължително излагане на слънце, се оказва, че себумът ще се възстанови десетократно няколко дни по-късно. Защо? UV лъчите от слънцето могат да повредят непоправимо кожата, което може да отслаби естествената бариера на кожата и да доведе до загуба на влага. След това кожата ще се опита да компенсира тази загубена влага, като произведе повече мазнина, което може да доведе до свръхпроизводство на себум в мастните жлези. Колкото повече себум, толкова по-вероятно е Вашите пори да се запушат.

 Акне и чувствителност към слънцето
Акне и акнеподобните обриви в резултат на излагане на слънце могат да бъдат свързани с чувствителност към слънцето или могат да бъдат знак, че имате сериозно медицинско състояние, което изисква лечение.

Полиморфна светлинна ерупция (PLE)
Най-честата форма на слънчева алергия, полиморфната слънчева ерупция се диагностицира при около 90 % от всички пациенти със слънчева алергия. Кожата на тялото, която обикновено е покрита, може да реагира, когато е изложена на слънце. Това състояние, характеризиращо се със сърбящ, изгарящ обрив, е известно като полиморфна светлинна ерупция (PLE).

 

Акне Майорка (Acne aestivalis)
За разлика от акне вулгарис, обривът при акне Майорка, характеризиращ се с червени, възпалени лезии, не е причинен от хормонални промени и бактерии, а от реакцията на кожата към горещото слънце и определени съставки, открити в продукти за грижа за кожата и слънцезащитни продукти. Акне Майорка е много подобно на полиморфната светлинна ерупция и може да е трудно да се направи разлика между двете.

 

 

Има много лекарства за лечение на акне, които всъщност Ви излагат на риск от повишена чувствителност към слънцето. Препаратите за лечение на акне носят сериозно предупреждение за излагане на слънце - всъщност повишават чувствителността на кожата и могат да причинят сериозни изгаряния и други странични ефекти, като иритация, възпаление, промяна на цвета на кожата и др.

Изотретиноинът е пример за агресивно лекарство за лечение на акне, което при прием може да предизвика множество нежелани реакции, но освен това едно от най-често срещаните оплаквания за този медикамент е неговата склонност към изостряне на чувствителността към слънцето, причинявайки слънчеви изгаряния само за няколко минути, прекарани навън.

Освен перорални медикаменти, като изотретиноина, има локални лечения, които също повишават чувствителността към слънцето. Терапия с бензоил пероксид може да доведе до някои неприятни странични ефекти. При употреба на продукти с тази активна съставка се препоръчва избягване на прекалено излагане на слънце. Това е така, тъй като този вид медикаменти за акне изсушават себума, след това увеличават скоростта на клетъчен растеж и ексфолиация, оставяйки кожата уязвима на слънчевите UV лъчи, без възстановяване на нейната бариера на влажност.

Съществува ли лечение за акне без потенциално ужасни странични ефекти? Разбира се, но е важно винаги да се прилага слънцезащитно средство преди излизане навън, независимо от времето и сезона. Въпреки това, има лечения за акне, които са по-малко тежки за кожата, но също толкова ефективни при изчистване на обрива. Салициловата киселина например е естествен ексфолиатор и не изсушава кожата прекомерно.

 Акне, слънце и превенция

Акнето, свързано с чувствителността към слънцето, лесно се контролира, като се избягват слънчевите лъчи по време на пиковата слънчева светлина между 10 и 16 часа. Защитата от слънце с некомедогенни продукти (тези, които не насърчават образуването на черни точки) или тези, които са специално предназначени за податлива към акне кожа, може да бъде безценна.

За да предпазите кожата от вредните ефекти на ултравиолетовото облъчване, е важно да използвате подходящ слънцезащитен фактор, да се уверите, че употребявате правилното количество слънцезащитен крем, да прилагате слънцезащитен продукт на всеки няколко часа, за да поддържате кожата си защитена, особено след къпане в морето / басейна, изпотяване и избърсване с хавлиена кърпа.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото