Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Вагинално течение

Вагиналното течение (fluor vaginalis) е един от най-често срещаните гинекологични симптоми, при който от външния канал на вагината изтича различно по вид, цвят, консистенция и мирис влагалищно съдържимо, което мокри външните гениталии и зацапва бельото.

Гениталният флуор може да се дължи на различни инфекциозни и неинфекциозни причини. При такова оплакване е добре да се направи консултация с гинеколог, понеже ранната диагноза и лечение могат да предотвратят редица усложнения, като тазова възпалителна болест, фертилни проблеми и неоплазми.

В нормално състояние вагиналното съдържимо изтича навън в малко количество само по време на овулация или след полов акт.

Количеството му е около един грам, като консистенцията му е подобна на паста, а цветът - бял. То се състои от течна част и клетки. Течната съставка на влагалищното съдържимо представлява трансудат от кръвоносните съдове на горната трета на влагалището. Голяма част от нея се резорбира в долните отдели на вагината.

При възпалителни изменения темпът на трансудация превишава резорбцията и влагалищното течение изтича навън. Вагиналната течност съдържа излющени от влагалищната лигавица плоски епителни клетки, лактобацили (L. acidophilus, L. doderlein) и левкоцити (бели кръвни клетки), които играят важна роля за естественото самоочистване и локална защита.

В медицинската терминология се използват различни синоними за обозначаване на вагинално течение. Такива са: вагинален флуор, влагалищно течение, генитален флуор, бяло течение, генитално течение, флуор вагиналис, fluor vaginalis и други.

Какво представлява нормалната вагинална секреция?

Физиологичното вагинално течение е обичайно за повечето жени. Нормалната вагинална секреция има няколко цели: почиства и овлажнява влагалището, както и помага за предотвратяването и борбата с инфекции. Течността отстранява от вагината мъртви клетки и бактерии. Тази слуз се произвежда естествено от шийката на матката.

Физиологичното вагинално течение може да варира до известна степен в консистенцията и цвета си. Обикновено то е с прозрачен или белезникав цвят, без мирис и не предизвиква признаци като сърбеж, парене, зачервяване или болезненост.

Нормалната вагинална секреция се обуславя от половите хормони. Тя варира в зависимост от възрастта, менструалния цикъл, бременност, сексуална възбуда, както и използването на противозачатъчни хапчета.

 Влияние на възрастта върху вагиналната секреция

До настъпване на пубертета физиологичното влагалищно течение е минимално. През тази възраст момичетата могат да изпитат пристъпи на голямо количество от водниста секреция от влагалището, причинени от високи нива на хормоните по време на пубертета. Ясното вагинално течение се дължи на факта, че телата се опитват да създадат редовен менструален цикъл и жлезите на маточната шийка са стимулирани от промените. Честотата обикновено отзвучава, след като започне редовен цикъл.

По време на детеродния период физиологичното влагалищно течение се увеличава по време на овулация и бременност.

След навлизане в менопаузата намалява нивото на естрогените, поради което влажността на влагалището също се понижава.

Влияние на менструалния цикъл върху вагиналната секреция

Нормалното вагинално течение на всяка жена варира в зависимост от фазата на менструалния цикъл.

През менструалния цикъл шийката на матката инициира различни видове отделяне на слуз. Първоначалният период се характеризира с мътна вагинална секреция.

Преди овулация се произвежда много слуз, около 30 пъти повече, отколкото след овулация. Жлезите на маточната шийка се стимулират при отделяне на яйцеклетка от яйчниците.

Ясен и по-обилен вагинален секрет, наподобяващ вода, е признак на овулация.

Тези промени в нормалното вагинално течение помагат на сперматозоидите да оцелеят по-дълго и при пътуването им в тялото да оплодят сперматозоидите.

 Влияние на бременността върху вагиналната секреция

Много жени изпитват млечнобяло вагинално течение по време на бременност. Това се дължи на естрогена, който увеличава притока на кръв към тазовата област и стимулира телесните лигавици по време на бременността.

Въпреки че наличието на бяло течение не е приятно, това е нормален процес през цялата бременност - предпазва родовия канал от инфекция и поддържа здравословния баланс на бактериите във влагалището.

Вагиналното течение е един от най-ранните признаци на бременността и прогресира през следващите девет месеца.

Влияние на сексуалната възбуда върху вагиналната секреция

Вагиналната секреция се увеличава значително по време на сексуална възбуда и стимулиране в очакване на полов акт.

Физическите и психичните промени водят до увеличаване на притока на кръв към тазовата област, което води до ерекция на клитора и повишена вагинална секреция на слуз от жлезите на шийката на матката. Тази течност прави проникването на половия член по-лесно и по-приятно.

Влияние на противозачатъчните медикаменти върху вагиналната секреция

Базираните на хормони лекарства за контрол на раждаемостта преизпълват тялото с прекомерно количество прогестерон и естроген. Противозачатъчните медикаменти увеличават количеството на секреция във влагалището, като стимулират жлезите.

Какви са защитните механизми на влагалището?

Организмът е развил редица защитни механизми за предпазване на женската полова система, която е в директен контакт с перитонеалната кухина, а това крие значителен риск от възникване на сериозни инфекции.

Защитните механизми на влагалището могат да бъдат чисто анатомични, като бариерната функция на външните гениталии или бактериални, към който спада естествената флора на вагината. Най-сложният и нов в еволюционно отношение предпазен механизъм е имунологичният (локалният имунитет на влагалището).

Бариерна функция на външните гениталии

Бариерна функция играят малките и големи срамни устни. Срамните устни изграждат външната част на женските гениталии.

Срамните устни покриват в значителна степен външния отвор на влагалището, с което го предпазват чисто физически от аногенитално и друго замърсяване.

Девствената ципа, наричана още химен, когато не е разкъсана, също играе защитна роля.

Естествена микросреда на влагалището

Естествената микросреда на влагалището се състои от грам позитивни (Gr +) бактерии от семейство Lactobacillus. В жизнения си цикъл те атакуват с ензими клетъчната стена на епителните клетки на влагалището и причиняват бактериална цитолиза. При разрушаването на лигавичните клетки се отделя гликоген, който лактобацилите метаболизират до млечна киселина.

Млечната киселина увеличава киселинността на влагалището (pH между 3,8 и 4,2), което е добра защита срещу патогенни микроорганизми. Намаляването на количеството на лактобацилите е един от основните рискови фактори за вагинална инфекция. Това се случва при орален или локален прием на антибиотици, чести вагинални промивки и други.

Локален имунитет

Локалният имунитет на женските гениталии играе важна защитна роля срещу вируси, бактерии и гъбички.

В цервикалната слуз се отделят вещества като лизозим, локални антитела от клас A и G (IgA, IgG), белтъци от системата на комплемента и други. Лимфоцитите и плазматичните клетки изграждат клетъчния имунитет на вагината.

Причини за поява на вагинално течение
Всяка промяна в баланса на нормалните бактерии на влагалището може да засегне характера на мириса, цвета или секрета.

Повечето причини за анормално вагинално течение, като гъбична инфекция, бактериална вагиноза или симптоми на менопауза, са сравнително безобидни, но могат да създават значителен дискомфорт.

Анормално вагинално течение може да бъде симптом и на някои полово предавани инфекции. Тъй като тези инфекции могат да бъдат предадени на други сексуални партньори или могат да се разпространят към матката, яйчниците или фалопиевите (маточните) тръби, диагностицирането и лечението им е важно.

Много рядко кафеникаво или примесено с кръв вагинално течение може да бъде признак на рак на маточната шийка.

Сред причините, които могат да нарушат нормалната бактериална флора на влагалището и да причинят анормално вагинално течение, са:

Употреба на антибиотици или стероиди
Бактериална вагиноза - бактериална инфекция, срещаща се по-често при бременни жени или жени, които имат многобройни сексуални партньори
Противозачатъчни медикаменти
Цервицит - възпаление на канала на шийката на матката
Инфекция с човешки папилома вирус (ЧПВ / HPV) - генитални брадавици, цервикални лезии, рак на маточната шийка
Инфекции, предавани предимно по полов път - хламидия, гонорея, трихомониаза
Бременност
Ректовагинална фистула
Везиковагинална фистула
Ароматизирани сапуни или душ гелове, пяна за вана
Тазово-възпалителна болест
Тазова инфекция след операция
Вагинална атрофия - изтъняване и изсушаване на вагиналните стени по време на менопаузата
Вагинит - възпаление на влагалището от инфекциозни или неинфекциозни агенти
Гъбични инфекции
Наличие на чуждо тяло - например забравен тампон

Симптоми и признаци при вагинално течение
Симптомите на вагиналното течение се различават според етиологията и давността си.

Основните характеристики на гениталния флуор (секрет) са вид, цвят и мирис на течността, а най-честите оплаквания на жените включват парене, сърбеж и болка при сексуален контакт.

Вид и цвят на течността

Видът и цветът на течността са различни в зависимост от причината за вагиналното течение:

секрет с вид и цвят на пресечено мляко се появява при гъбична инфекция.
жълто-зеленикава, гнойна пенеста течност със зловонна миризма се дължи на трихомонасна инфекция.
сивкаво-жълт цвят на влагалищния флуор се среща при свръхрастеж на Gardnerella vaginalis.
ако бялото течение е примесено с кръв, може да се касае за разязвен полип, чуждо тяло във вагината, рак на маточната шийка и други.

Мирис

Особен мирис на бялото течение се установява при почти всички инфекции на влагалището - гъбички, хламидия, гонорея, трихомониаза и други.

При бактериалната вагиноза е характерна острата миризма на развалена риба. Подобен мирис се получава и при пробата с калиева основа, за доказване на кандидозна инфекция.

Парене и сърбеж

Паренето и сърбежът се дължат на възпалението на нежната лигавица на външните полови органи.

Оплакванията от парене и сърбеж са особено силни при уриниране (дизурия), след менструация, при стрес и при носене на тясно бельо и дрехи. След тоалет временно се облекчават.

 Болка при полов акт

Болката при полов акт се нарича още диспареуния и се дължи на оточната и възпалена влагалищна лигавица.

Диспареуния се среща при почти всички инфекциозни и неинфекциозни вагинални заболявания. Силната болка може да доведе до отрващение от сексуални контакти.

 

Методи за изследване на вагиналното течение

Методите за изследване на вагиналното течение са бактериоскопско изследване, културално изследване и колпоскопия. Те трябва да бъдат извършени от акушер-гинеколог при всяка жена със симптомно или безсимптомно влагалищно течение. По преценка на специалиста след тях може да се пристъпи към други, по-специфични изследвания. Извършването на пълния набор от медицински изследвания е много важно за поставянето на правилна диагноза и лечението на причината за вагиналното течение.

Бактериоскопско изследване

Бактериоскопското изследване е най-често използваният метод, който представлява изследване с микроскоп на влагалищна натривка.

Методът бактериоскопско изследване се използва по-скоро за ориентация, защото е много трудно под микроскоп да се определят с точност самите причинители на инфекцията.

С помощта на специални бои, може да се разграничат грам - позитивните (Gram, +) от грам - негативните (Gram -) микроорганизми.

При съмнение за гъбична инфекция преди микроскопията вагиналната натривка може да се накапе с 20% калиева основа (KOH), която спомага за визуализирането на гъбите.

Културално изследване

Културалното изследване е методът, който се осъществява като се взима вагинален секрет и се правят посевки на специални хранителни среди, които дават възможност за точно идентифициране на микроорганизма - причинител на възпалението.

Резултатите от културално изследване са готови обикновено след 48 часа. Паралелно с определяне на вида на патологичния агент, изследва се и неговата чувствителност към антибиотици (антибиограма). Благодарение на точността на този метод, лечението е много по-ефективно.

Колпоскопия

Колпоскопията е специализирано изследване, при което с помощта на специален микроскоп (колпоскоп) се прави оглед на маточната шийка, влагалището и външните полови органи.

Прилага се оптичното увеличение, което разкрива структури, недостъпни както за невъоръженото око, така и за микроскопското изследване. Ако при колпоскопия гинекологът открие атипични клетки, може да се вземе проба от тъканта за лабораторно изследване (биопсия).

Кръвни изследвания

Като допълнение гинекологът може да предприеме направата на кръвни изследвания.

Необходимо е да се установи количеството и морфологията на кръвните клетки, серумната глюкоза, урея, креатинин, ASAT, ALAT и други. Това се прави, за да се установи друго заболяване, довело до снижаване на имунитета и предразполагането на организма към бактериални, вирусни и гъбични инфекции. Такива заболявания са захарен диабет, анемия, неоплазми, ХИВ/(СПИН), чернодробна или бъбречна недостатъчност и други.

Вагинално течение при бременност

Всички жени, независимо дали са бременни или не, имат някакво вагинално течение, започващо 1-2 години преди пубертета и завършващо след менопаузата. Количеството на вагиналния секрет варира във времето, като обикновено става по-значителен преди менструация.

Почти всички жени имат по-голямо количество вагинално течение по време на бременност, наричано още левкорея.

Нормално е да има вагинално течение по време на бременност?

Вагиналната секреция при бременни е подобна на физиологичното вагинално течение, което може да се появи между менструациите, само че е по-значителна.

Това нормално вагинално течение по време на бременност е без мирис (или с много лека миризма), млечно или кремаво на цвят, с гъста и лепкава консистенция.

Левкореята се случва по няколко причини. По време на бременността шийката на матката и вагиналните стени стават по-меки. Вагиналното течение се увеличава, за да помогне предпазването от разпространение на инфекция от вагината към матката.

Засилената вагинална секреция по време на бременност се дължи отчасти и на увеличеното производство на естроген и по-голям приток на кръв към вагиналната област. Левкореята се състои от секрети от шийката на матката и вагината, стари клетки от стените на вагината и нормалната бактериална флора от вагината.

Към края на бременността отделянето на вагинален секрет се увеличава и може да бъде объркано с урина.
През последната седмица или края на бременността вагиналното течение може да съдържа гъста слуз и малко кръв. Причината е отделянето на слузта, която е била в шийката на матката. Това е знак, че тялото започва да се подготвя за раждането.

Повишено вагинално течение е нормална част от бременността, но е важно да се проследява и да се информира лекуващия лекар, ако вагиналното течение се промени.

Кога да се консултирате с лекар?
Консултирайте се с лекуващия си лекар, ако:

вагиналното течение има цвят
вагиналното течение е със странен мирис
почувствате сърбеж или дразнене във вагиналната област
почувствате болка при полов акт или уриниране
се появи зацапване или кървене

Физиологичното вагинално течение е с прозрачен или белезникав цвят и не мирише неприятно. Ако вагиналната Ви секреция има цвят или мирише странно или ако почувствате сърбеж или болка, може да имате вагинална инфекция.

В зависимост от Вашите симптоми може да имате кандидоза, бактериална вагиноза или паразитна инфекция (трихомониаза).

Необходимо е да започнете лечение възможно най-скоро, тъй като някои вагинални инфекции са свързани с повишен риск от спонтанен аборт или преждевременно раждане. Някои организми, които причиняват полово-предавани инфекции, могат да преминат през плацентата и да окажат въздействие върху плода, други могат да бъдат предадени на бебето по време на раждане.

Гъбичната инфекция не е толкова проблематична за бременността, но наличието й създава значителен дискомфорт.

Консултирайте се с лекуващия си гинеколог, ако вагиналното течение е кафеникаво. Това може да означава, че имате малко повече зацапване или кървене. То е доста разпространено в началото на бременността, но трябва да споделите за този признак на лекаря, за да се изключи друг проблем.

 Гъбички по време на бременност

Най-често срещаната вагинална инфекция е кандидоза.

Симптомите могат да включват сърбеж, зачервяване и болезненост във вагиналната област, както и наличие на бяло, без мирис, като пресечено мляко течение. Някои жени могат да изпитват болка по време на полов акт или парене по време на уриниране.

Поради хормонални и други промени гъбичните инфекции са много често срещани по време на бременност.

Консултирайте се с Вашия лекуващ лекар за подходяща терапия. Някои от противогъбичните лекарства не трябва да се използват по време на бременност.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако подозирате, че имате гъбична инфекция!

Може да намалите риска от развитие на гъбички чрез носене на памучно бельо, избягване на употребата на парфюмирани сапуни или продукти за баня, избягване на носене на тесни дрехи.

Бактериална вагиноза по време на бременност

Бактериалната вагиноза е инфекция, която се причинява от дисбаланс на бактериите, които обикновено присъстват във влагалището. Понякога е безсимптомна, но може да предизвика вагинално течение с миризма на развалена риба, което е най-забележимо след полов акт. Сърбеж и / или парене могат да придружават вагиналната секреция.

Бактериалната вагиноза по време на бременност започва като вагинална инфекция, но понякога може да достигне матката и да предизвика преждевременно пукване на мехура и преждевременно раждане.

Консултирайте се с Вашия лекуващ гинеколог веднага. Предписаната терапия може да премахне симптомите без опасност за плода и да намали вероятността от преждевременно раждане.

Полово-предавани болести по време на бременност

Хламидията може да не причини вагинално течение или течение с лека миризма. Вагиналната секреция, която понякога е симптом на гонорея, може да бъде жълтеникава на цвят. Вагиналното течение, причинено от трихомониаза, може да бъде пенесто жълто-зеленикаво и често свързано със сърбеж. Тези три инфекции могат да причинят болезненост при полов акт или уриниране.

Наличието на полово-предавани болести по време на бременност може да доведе до преждевременно раждане и инфекция на матката след раждането. Някои организми, които причиняват полово-предавани инфекции, могат да преминат през плацентата и да окажат ефект върху плода, а други могат да бъдат предадени на бебето по време на раждането.

Отидете на преглед при Вашия лекуващ гинеколог. Много полово-предавани болести могат безопасно да бъдат лекувани с антибиотици по време на бременност.

Кървене по време на бременност

Ако имате вагинално кървене по време на бременност, трябва да се свържете с Вашия лекар.

Много от жените губят малко количество кръв по време на бременност и обикновено това не е причина за притеснение.

Въпреки това, понякога кървенето може да е признак на по-сериозен проблем, като спонтанен аборт или проблем с плацентата.

Изтичане на урина по време на бременност

Най-добрият начин да разберете дали имате изтичане на урина е да забележите колко често и кога се случва. Ако изтичането е от време на време, като например при кашлица, кихане или по-силен смях, това вероятно е урина. Миризмата и цветът са също полезни показатели.

Изтичането на урина по време на бременност се дължи на натиск от нарастващата матката върху пикочния мехур.

Упражненията на Кегел - свиване и отпускане на мускулите около влагалището - помагат на някои жени да оказват контрол върху пикочния мехур. Също така може да се извършва "профилактично уриниране" - уриниране, преди да се появи реалното усещане за необходимост от уриниране. Не спирайте да пиете много вода в опит да избегнете проблема.

Изтичане на околоплодна течност

Околоплодната течност трябва да е прозрачна, но също така може да бъде кафява, зелена, жълта или с розов оттенък.

За разлика от урината, това изтичане не се случва спорадично. Ако околоплодният мехур се е спукал, обикновено течността продължава да изтича. Ако не сте сигурна дали това е околоплодна течност или урина, поставете превръзка и легнете в продължение на 30 минути. Ако усетите малка струя при изправяне, е възможно това да е околоплодна течност.

До началото на раждането при бременна жена никога не трябва да има изтичане на околоплодна течност. Незабавно се обадете на Вашия лекуващ гинеколог.

Какво мерки може да предприемете, свързани с вагиналното течение по време на бременност?

Повишеното вагинално течение е само една от нормалните, временни промени, които носи бременността.

Ако вагиналната секреция не се дължи на инфекция, не може да направите нищо, за да спрете течението, но може да използвате превръзки без аромат, които да го абсорбират, ако има нужда. (Не използвайте тампони по време на бременност.)

Следните съвети също могат да Ви помогнат:

Поддържате външната вагинална област чиста и суха.
Използвайте сапун без аромат при къпане.
Не използвайте ароматизирани кърпички, душ гелове или вагинални дезодоранти.
Не използвайте дамски душ - това може да раздразни кожата Ви и да наруши естествения бактериален баланс.

Как да се предпазите от вагинални инфекции?

Няма сигурен начин за предотвратяване на вагинални инфекции. Бременността увеличава риска от кандидоза.

Въпреки това, следните съвети могат да Ви помогнат за предпазване от вагинални инфекции:

Не използвайте дамски хигиенни спрейове, ароматни вагинални миещи средства, ароматизирани превръзки или тоалетна хартия.
Измийте добре ръцете си преди и след докосване на гениталиите.
Носете широки панталони или поли и памучно бельо. Избягвайте тесни панталони и синтетични материи.
Поддържайте чиста и суха вагиналната област.
Винаги избърсвайте и измивайте в посока отпред назад след използване на тоалетната или банята.
Незабавно сменяйте мокрите или влажни дрехи.
Избягвайте тангенторни вани - могат да раздразнят влагалището и да допринесат за инфекции.
Не използвайте дамски душ - промивката може да наруши равновесието на вагиналната флора и да увеличи риска от вагинална инфекция. Лекари не позволяват промивки с дамски душ по време на бременност, тъй като в редки случаи може да се въведе въздух в кръвоносната система през влагалището, което може да доведе до сериозни усложнения.
Консумирайте кисело мляко ежедневно. То съдържа пробиотика Lactobacillus acidophilus, който може да помогне да се поддържа здравословен баланс на бактериите във вагината.

Вагинално течение след менопауза

Вагиналното течение е често срещано и може да се появи поради редица причини. Жлезите във влагалището и шийката на матката произвеждат малки количества течности, които се отделят всеки ден. Това е нормално и е изпитано от всяка жена, и поддържа тялото здраво. По време на овулация, сексуална възбуда или кърмене течността може да има по-силно бял цвят и по-гъста консистенция.

След менопаузата нивата на естроген намаляват значително. В резултат на това количеството на нормалното вагинално течение обикновено намалява. Въпреки това, тъй като лигавицата на влагалището изтънява и става по-суха (състояние, наречено атрофичен вагинит), е по-вероятно влагалището да стане раздразнено, което често води до необичайно бяло, гъсто течение от влагалището. Естроген заместваща терапия може да се използва за лечение на този вид течение.

Липсата на вагинални секрети, произведени от организма, и изтъняване на вагиналната лигавица след менопауза може да доведе до по-висока честота на инфекция. Вагиналните секрети и менструацията действат като защита от инфекция по-рано в живота. Когато вече няма никаква защита, инфекцията по-честа. Това също може да бъде причина за вагинално течение след менопауза. Такива инфекции обикновено не са сериозни, но могат да причинят дискомфорт. Все пак е необходимо да се диагностицират, за да се започне лечението най-скоро.

Кървав секрет след менопауза може да бъде признак на по-сериозно заболяване и трябва да се диагностицира и лекува веднага. Въпреки че това може да бъде нормална реакция на непрекъснато променящи се хормони, е необходима консултация и преглед от лекар, за да се определи причината.

Причини за вагинално течение след менопауза

Менопаузата е етап от живота, а не медицинско състояние. Симптомите могат да бъдат стресиращи, но в повечето случаи безвредни за жената. Характеризира се с прекратяване на менструацията и намаляване на производството на естроген. Когато това се случи, тялото реагира със симптоми, които са напълно нормална част от процеса. Тези признаци се проявяват с вагинална секреция, което обикновено сигнализира за атрофия на вагиналните стени. Това е лечимо състояние, но е важно да се отбележи, че този вид вагинално течение е нормална част от менопаузата.

Инфекция и сериозни заболявания са други причини за постменопаузално вагинално течение, което трябва да бъде изследвано от лекар, така че лечението да може да започне възможно най-скоро. Ако една жена е като хормоно-заместителна терапия (ХЗТ), дозировката може да бъде твърде ниска, поради което тя да изпитва вагинално течение. Все пак, трябва да се има предвид, че приемът на синтетичен естроген се свързва с повишен риск от рак на гърдата и сърдечно-съдови заболявания, така че трябва да се вземе това под внимание преди употреба на ХЗТ и със сигурност, преди да се увеличи дозата.

Вагинални инфекции, като например бактериална вагиноза, трихомониаза и гъбични инфекции, са редки след менопауза, но могат да се появят рискови фактори за тези инфекции. Рисковите фактори за гъбични инфекции включват диабет и инконтиненция. Рисковите фактори за бактериална вагиноза и трихомониаза включват нови или няколко сексуални партньори.

Ако жена развие диабет, което понякога се случва по време на менопаузата, това може да доведе до заболяване, наречено кандидозен вулвовагинит.

Ако по-възрастните жени са сексуално активни, трябва да се използват презервативи, за да се намали рискът от полово предавани болести. Въпреки това, тъй като презервативите могат да раздразнят вагиналните тъкани, особено при по-възрастните жени, е от съществено значение да се използват лубриканти.

По-възрастните жени са с по-голяма тенденция да бъдат подложени на терапевтични процедури, които могат да намалят нивата на естроген и по този начин увеличават вероятността от иритация на влагалището. Такива лечение включват отстраняване на двата яйчника, насочен към таза лъчева терапия и някои лекарства за химиотерапия.

Проблеми, които затрудняват добрата хигиена, като инконтиненция, са по-често срещани сред по-възрастните жени. Лошата хигиена може да доведе до хронично възпаление на гениталната област поради дразнене от урина или изпражнения.

Кървав секрет след менопауза може да бъде симптом на рак. Този вид рак може да се лекува ефективно, когато се диагностицира възможно най-рано.

Вагиналното течение, което настъпва след менопауза, обикновено се причинява от атрофия на вагиналните стени. Въпреки това, е важно да се извърши медицински преглед, ако вагиналното течение е с мирис, цвят, кърваво или прекомерно.

Атрофичен вагинит

Постменопаузалният атрофичен вагинит или вагиналната атрофия е изтъняване на стените на влагалището, причинено от понижени нива на естроген. Най-често се появява след менопауза.

Менопаузата е времето в живота на жената, обикновено на възраст между 45 и 55 години, когато яйчниците вече не отделят яйцеклетки и менструалният цикъл спира.

Повече информация за менопаузата може да прочетете тук:

Менопауза
Жените с вагинална атрофия имат по-голям риск за хронични вагинални инфекции и проблеми с уринирането. Тя също така може да причини болезненост при полов акт.

Според Американската асоциация на семейните лекари до 40 % от жените след менопауза имат атрофичен вагинит.

Някои фактори могат да допринесат за развитието на вагинална атрофия:

Тютюнопушене - пушенето на цигари се отразява негативно на кръвообращението, в резултат на което влагалището и други тъкани не получава достатъчно кислород. Тютюнопушенето също така намалява ефектите на естествено срещащите се естрогени в тялото. В допълнение, жените, които пушат, обикновено изпитват по-ранна менопауза.
Без вагинални раждания - изследователи са установили, че жените, които никога не са раждали вагинално, са по-склонни да развият атрофичен вагинит, отколкото жените, изпитали вагинално раждане.
Липса на сексуална активност - сексуалната активност, с или без партньор, увеличава притока на кръв и увеличава еластичността на вагината.
Симптомите на вагинална атрофия могат да включват:

изтъняване на вагиналните стени
скъсяване на вагиналния канал
вагинална сухота
усещане за парене във влагалището (възпаление)
зацапване на кръв след полов акт
дискомфорт или болка по време на полов акт
болка или парене при уриниране
по-чести инфекции на уринарния тракт
инконтиненция на урина
Атрофичният вагинит увеличава риска от заразяване с вагинални инфекции. Атрофията води до промени в киселинната среда на влагалището, което улеснява растежа и развитието на бактерии, гъбички и други микроорганизми.

Също така увеличава риска от атрофия на пикочната система (генитоуринарна атрофия). Симптомите включват по-често или по-спешно уриниране или усещане за парене по време на уриниране.
Някои жени могат да получат инконтиненция на урина или повече инфекции на пикочните пътища.

Лечение е възможно да подобри състоянието на вагината и качеството на живот. То може да се съсредоточи върху симптомите или основната причина.

Овлажнители и лубрикант на водна основа могат да помогнат за лечение на вагиналната сухота. Ефектите на овлажнителите обикновено продължават по-дълго, отколкото тези на лубрикантите. Може да се използва лубрикант на водна основа, за да се намали дискомфортът по време на полов акт.

Ако симптомите са тежки, лекарят може да препоръча естроген-заместителна терапия. Естрогенът подобрява еластичността и естествената влажност на вагината. Естрогенът може да се прилага локално или орално.

Локалното (вагинално) приложение на естероген има предимството, че е ефективно при по-ниски дози и ограничава цялостното излагане на организма на естроген, тъй като по-малко достига кръвта. Също така може да осигури по-добро директно облекчаване на симптомите, отколкото орален прием на естроген.
Вагиналната естрогенова терапия се предлага в няколко форми: вагинален естрогенен крем, вагинален естрогенен пръстен, вагинална таблетка естроген.

Ако вагиналната сухота е свързана с други симптоми на менопауза, като умерени или тежки горещи вълни, лекарят може да предложи орално приложение на естероген.

Лечение на вагиналното течение след менопауза

Лечението на вагиналното течение след менопауза зависи от причината. То може да се третира с медикаменти за бактериална инфекция. Алтернативно, могат да се използват антимикотични средства при гъбична инфекция. Лекарят ще определи кой е видът инфекция по време на прегледа.

Кървав секрет след менопаузата може да изисква провеждането на допълнителни тестове или биопсия, за да се определи причината за него.

Хормоналната заместителна терапия може да се използва за лечение на постменопаузалното вагинално течение, което е причинено от вагинална атрофия. Това е нормална част от менопаузата, която е причинена от намаляване на образуването на естроген. Замяната на естроген намалява много от симптомите на менопаузата, включително вагинално течение.

Превенция на вагинално течение след менопауза

Употреба на всички медикаменти, които са предписани за инфекцията, е един от начините за предотвратяване на повторна проява на симптомите. Има и някои промени в начина на живот, които може жената да направи. Консумацията на здравословна диета и редовна физическа активност ще помогнат за производство на химикали и хормони на естествено ниво.

Други съвети за превенция на вагинално течение след менопаузата включват:

всекидневно къпане и подсушаване на гениталната област
избягване на горещи вани
избягване на вагинални промивки
смяна на праха за пране или омекотителя, ако причиняват дразнене на гениталната област
употреба на памучно бельо
смяна на латексови презервативи и спермицидни гелове
след тоалетна почистването е винаги в посока отпред назад
избягване на носене на тесни панталони, чорапогащи, бански или клинове за дълъг период от време
избягване на женски хигиенни спрейове, оцветена или парфюмирана тоалетна хартия, дезодорирани ежедневни превръзки или тампони, пяна за вана

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото