Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Защита от насекоми

Насекоми са организми, които са сред най-разнообразните животни в природата. Описани са над един милион вида насекоми и представляват повече от половината от всички познати видове по планетата Земя. Насекомите могат да живеят при различни условия – на сушата, във въздуха, във водата. Гигантски насекоми са били открити дори и по време на Плеозойската ера.

Думата "насекомо" има латински произход – insectum. Насекомите принадлежат към царството на животните, тип артроподи и към различни подтипове. Те имат тяло, покрито с хитинова обвивка. Тялото е изградено от три части – глава, гърди и коремче. Насекомите имат три или четири чифта крака, сложни очи и две антени.

Жизненият цикъл на насекомите е много разнообразен. Растежът на насекомите се ограничава от наличието на хитинова обвивка. В повечето случаи те се излюпват от яйца и жизненият им цикъл преминава през различни стадии. Начинът на живот и видът при насекомите може да е коренно различен в различните стадии. Някои насекоми претърпяват пълна, а други - непълна метаморфоза.

Насекомите се придвижват чрез ходене, скачане, летене и по-рядко чрез плуване. Някои насекоми могат да се придвижват, като ходят по повърхността на водата. Насекомите са единствените безгръбначни животни, които могат да летят.

Най-често насекомите живеят самостоятелно. На общества и добре организирани колонии живеят пчелите, мравките и термитите. Други насекоми, като щипалките, се грижат за яйцата и малките си. Насекомите могат да общуват помежду си по различен начин – с отделянето на феромони, чрез звуци от крилата или крайниците или дори чрез светлина.

За нас хората някои видове насекомите се считат за вредители. Поради тази причина използваме различни средства за механична защита, отблъскване или дори убиване на насекомите. Средствата, които се използват за отблъскване на насекомите, се отбелязват като репеленти, а тези които убиват насекомите - като инсектициди. Насекомите могат да нанесат щети върху селското стопанство – посеви, плодове. Други хапят хората и животните и се хранят с кръв, като могат да пренасят много сериозни заболявания – т.нар. трансмисивни заболявания.

Не трябва да се забравя, че насекомите имат и много важни функции в екосистемата. Те участват в опрашването на растенията, без които е невъзможен животът на Земята. Копринените буби и пчелите се използват от хората за производство на коприна и мед.

Симптоми на ухапване от насекоми

Ухапването от насекоми може да доведе до различен отговор от страна на човек. Това от своя страна определя и различните симптоми и прояви след ухапване от насекоми.

Различният отговор при ухапване от насекоми се дължи на някои фактори. При ухапването насекомото отделя слюнка, която предизвиква зачервяване, подуване и сърбеж на кожата. В повечето случаи това ухапване е само болезнено, но е безобидно с поява само на локална реакция на мястото на ухапване за няколко дни. Тежестта на симптомите на ухапване от насекоми варират в зависимост от индивидуалната чувствителност ма всеки отделен човек, както и от броя на ухапванията от съответните насекоми.

Реакциите на организма на човек към ухапване могат да бъдат забавени в резултат от индивидуалния отговор или при инжектиране от страна на насекомото на обезболяващи субстанции при ухапване. Това позволява на насекомите по-дълго време да се хранят с кръв.

Как изглежда мястото на ухапване от насекоми?

Мястото, където е ухапването от насекоми, изглежда като една или повече зачервени подутини по кожата.

В средата на мястото на ухапване почти винаги може да забележите малка дупчица, а в някои случаи върху кожата си може да видите самото насекомо.

Ухапването от насекоми много често води до оплаквания от сърбеж и дори болка.

Колко тежки могат да са симптомите на ухапване от насекоми?

Причината за поява на симптоми след ухапване от насекоми е инжектиране на отрова или други вещества в кожата. Това причинява болка, локални реакции, а понякога и тежки алергични реакции. Тежестта на реакцията зависи от чувствителността, както и от това дали преди това сте ухапвани от същото насекомо.

При ухапване от едно и също насекомо може да има локална, системна, бърза и забавена реакция от страна на организма.

Ухапването от насекоми в областта на езика може да причини оток на гърлото и смърт от обструкция на дихателните пътища.

Локална реакция:

При наличието само на локална реакция оплакванията са от дискомфорт, сърбеж, умерена или силна болка, зачервяване, повишена чувствителност, затопляне, оток на тъканите около мястото на ухапване. Тези оплаквания изчезват за един-два дни.

В резултат от сърбежа и разчесването може да се нарани повърхността на кожата, което създава риск от допълнително инфектиране. При неправилно лечение и манипулации локалната инфекция може да се усложни и да доведе до целулит.

При наличие на по-тежки локални реакции се увеличава вероятността от сериозни системни реакции, ако човек е изложен на повторно ухапване от същото насекомо.

Системна реакция

В някои случаи е възможно да настъпи тежка реакция, която е отвъд мястото на ухапване от насекомото. Такива реакции са алергичните реакции. Възможно е да настъпи и дори анафилактичен шок.

При системните или алергични (анафилактична) реакция оплакванията могат да бъдат както от локални прояви на мястото на ухапване, така и на симптоми, които са далеч от мястото на ухапване - т.нар. общи симптоми. Общите симптоми могат да бъдат от леки до такива, които крият риск от фатален изход в рамките на 30 минути.

Признаците и симптомите на тежките реакции са разпространяване на зачервяването, отока, сърбежа, поява на оплаквания като гадене, подуване на лицето, затруднено дишане, болка в корема, промени в кръвното налягане и кръвообращението (шок), задух, загуба на съзнание.

Най-честата системна проява на ухапване от насекоми е появата на уртики и уртикария. Уртиките представляват навдигнати, неправилни по форма, червени и силно сърбящи петна.

При признаци на алергична реакция трябва да се потърси лекар.

Забавена реакция

Забавена реакция от ухапвания от насекоми може да се появи на 10-14 ден след ухапването.

Симптомите на забавени реакции наподобяват серумна болест и включват повишена температура, неразположение, поява на обриви, главоболие, уртикария, лимфаденопатия (подуване на лимфните възли) и полиартрит (болки в ставите).

Какъв е рискът при алергия след ухапване от насекоми?

Хората с тежки алергични реакции при ухапвания от насекоми е необходимо да разполагат с противоалергични средства за бързо реагиране или да потърсят незабавно спешна помощ.

Възможно е да се появи и тежка алергична реакция и ако досега не е имало такава. Ето защо потърсете лекар при появата на симптоми, като затруднено дишане, стягане и болка в гърдите, притискане или подуване в областта на устните или гърлото, затруднено преглъщане, затруднен говор, неразположение, отпадналост, слабост, виене на свят, гадене, повръщане, сърцебиене, объркване, напрежение, поява на уртики.

Хората, които са алергични към ухапване от насекоми, трябва да носят в себе си карта или да имат поставена гривна или колие, които да указват за риска от алергична реакция. Необходимо е да носят средства за бързо реагиране при евентуално ухапване, като близките и хората, които са с тях трябва да са инструктирани как да реагират.

Ухапвания от пчели и оси, обикновено са тези, които носят риск от алергични реакции!

Ухапванията от комари и кърлежи, освен локалните реакции на мястото на ухапване, крият риск от пренасяне на някои заболявания като малария, лаймска болест и други.

При кои симптоми да потърсите лекар?

Ако започнат да се появят симптоми, които Ви притесняват и не са само на мястото на ухапване от насекомо, най-добре е да потърсите лекар.

Потърсете лекар при появата на симптоми като: затруднено дишане, стягане и болка в гърдите, притискане или подуване в областта на устните или гърлото, затруднено преглъщане, затруднен говор, неразположение, отпадналост, слабост, виене на свят, гадене, повръщане, сърцебиене, объркване, напрежение, поява на уртики.

Потърсете лекар също и при поява на белези на инфекция на мястото на ухапване - подуване, зачервяване, затопляне, изтичане на гной, поява на червена ивица.

Ако не знаете какво Ви е ухапало, е важно да следите и наблюдавате мястото на ухапване. Ако забележите нарастване или влошаване, потърсете лекар.

Кои заболявания пренасят насекомите?

Комарите обичат места, където има вода. С кръв са пригодени да се хранят само женските от някои видове.

Комарите обичат нощта и са най-активни, когато излизат на лов - щом се смрачи или преди зазоряване.

Ухапването от комар причинява сърбеж, зачервяване и подуване на мястото на ухапване. Тази реакция може да се появи в рамките на няколко минути или дори на следващия ден. Реакцията, която се появява след няколко минути -  реакция от бърз тип, изчезва за няколко часа. Реакцията, която се поява на следващия ден - реакция от забавен тип, може да се задържи и до една седмица.

Често си задаваме въпроса кои заболявания пренасят комарите и опасни ли са те.

Комарите могат да разпространят болести, като:

Малария

Кои заболявания пренасят кърлежите?

Кърлежите обикновено хапят от април до септември. Ухапването от кърлеж е безболезнено, защото кърлежите освобождават вещество, с което се намалява чувствителността. Повечето хора дори не разбират, че са били ухапани от кърлеж, докато не се появи зачервяване, сърбеж или парене на мястото на ухапване. Ако след ухапване кърлежът не падне сам, е необходимо да бъде отстранен за възможно най-кратък срок от време.

Ето кои заболявания пренасят кърлежите:

Лаймска болест
Марсилска треска
Q-треска
Туларемия
Бабезиоза
Ерлихиоза
Рецидивираща кърлежова треска
Анаплазмоза (Human Granulocytic Anaplasmosis)
Колорадова треска
Вирусен кърлежов енцефалит
Американски тип рикетсиоза (Rocky Mountain spotted fever)

 Кои заболявания пренасят бълхите?

Бълхите са кръвосмучещи насекоми, особено разпространени през пролетта и в края на есента, като разпространението им се влияе от влажността и температурите, и от наличието на подходящи гостоприемници.

Рядко бълхите нападат човека поради липсата на окосменост, в която да се стаят. Затова бълхите избират домашните любимци и други животни с козина. Но ако липсва подходящ приемник, бълхата ще се крие в одеяло, килим или дрехи и ще се храни с човешка кръв.

Бълхата смуче кръв от човека и чрез слюнчения секрет предизвиква сърбеж, безпокойство и местно възпаление на кожата. Секретът, изпускан от бълхата, е антикоагулант, предизвикващ опасни алергични реакции. При децата често се развиват уртикария, с обриви в долната част на краката, предизвикващи мъчителни сърбежи и опасност от последващо вторично инфектиране.

Бълхата представлява и междинен гостоприемник на някои тении и паразитни кръгли червеи.

Ето кои заболявания пренасят бълхите:

Туларемия
Окопна треска
Рикетсиози
Бартонелоза

Какви изследвания се правят при съмнение за заболяване, пренасяно от насекоми?

Ухапването от насекоми рядко е причина да се назначи провеждане на медицински изследвания. Това се дължи на факта, че в повечето случаи реакцията след ухапване от насекоми е слабо проявена, а и освен това насекомите в България рядко са причина за пренасяне на трансмисивни инфекции.

След ухапване от насекомо лекарят извършва преглед, като оглежда тялото за локализация на ухапването, за да се провери дали има остана част или цяло насекомо. Преглеждат се кожата, гърлото, белите дробове, сърцето, коремът. Измерва се кръвното налягане и пулсът.

Най-често срещаното усложнение е локалното инфектиране. Това може да бъде причина да се изследва кръвната картина, особено ако инфекцията се разпространи.

Ухапването от насекоми, макар и рядко, може да предизвика сериозна системна алергична реакция, анафилактичен шок или друг тип реакции. Тогава, освен кръвна картина, могат да се направят изследване и на C-реактивен протеин, електролити, белтък, електрокардиограма и др.

При съмнение за пренасяне на инфекция от комари, кърлежи или други насекоми може да се направи изследване, за да се търси конкретният причинител на заболяването. Такова е например изследването за Лаймска болест, Марсилска треска, малария и др.

Изборътна методите на изследване зависи от състоянието и оплакванията от страна на пострадалия, а също така и от преценката на лекаря за съществуващите рискове.

Какво е репелент?

Репелентите са вещества, предназначени за борба с насекоми. Те могат да се прилагат върху кожата, облеклото или върху различни повърхности, за открити или закрити помещения.

Целта на репелентите е да се предотврати кацане или покатерване на насекомите върху хората. Репелентите, които се прилагат върху кожата, не убиват комарите или други насекоми, а помагат за предпазване от ухапване на хората, като отблъскват насекомите.

Възможно е да се използват продукти за борба с насекоми и за помещения или открити пространства. Тези продукти, които се използват за помещения, могат, освен да отблъскват, и убиват насекомите. Някои от тези продукти влизат в групата на инсектицидите, т.е. вещества, предназначени за убиване на насекоми.

Борбата с насекомите е важна, защото предпазва от разпространявания на заболявания, като малария, лаймска болест, треска денга, бубонна чума, Западно Нилска треска.

Домашните животни много често могат да бъдат преносител на различни насекоми – бълхи, кърлежи, някои видове мухи.

Всеки, който работи или прекарва време на място, където има комари или други кръвосмучещи насекоми, би било добре да разполага с репеленти или други средства за борба с насекоми.

От кои насекоми биха могли да ни предпазват репелентите?

С помощта на средствата за отблъскване от насекоми обикновено се предпазваме от ухапване от различни насекоми:

Комари
Папатаци
Мухи
Конски мухи
Кърлежи
Бълхи
Най-разпространено е приложението на репеленти за защита от комари.

Под каква форма съществуват репелентите?
Репелентите за защита от насекоми могат да бъдат прилагани по различен начин в зависимост от предназначението им.

Основното разделяне на веществата за отблъскване на насекоми, освен по състав, е и по начин на приложение. В зависимост от начина на приложение за защита от насекоми се делят на репеленти за директно приложение върху кожата, репеленти за приложение върху дрехите или други предмети, репеленти за предпазване на помещения, репеленти за защита на открити площи.

Репеленти за директно приложение върху кожата

Репелентите за директно приложение могат да се нанасят върху кожата. Те съществуват под много различни форми за директно нанасяне върху кожата:

Спрей за директно приложение върху тялото.
Лосиони за директно приложение върху кожата.
Гел за директно приложение върху кожата.
Ролки за директно приложение върху кожата.
Стик за директно приложение върху кожата.
Кърпички за директно приложение върху кожата.
Гривна против комари.
В състава на репелентите за директно приложение върху кожата влизат масло от цитронела, масло от лимонов евкалипт, пикаридин, DEET.

Репеленти за приложение върху дрехите или други предмети

Репелентите могат да се прилагат и върху дрехите, да се поставят върху обувки, аксесоари, детската количка, на легло, столове, работно място и т.н.

Средствата за защита от насекоми, които се поставят върху дрехи или предмети, също могат да бъдат под различна форма:

Спрей за директно приложение върху дрехите.
Репелентни лепенки.
В състава на репелентите за приложение върху дрехите или други предмети влизат масло от лимонов евкалипт, пикаридин, DEET, перметрин.

Репеленти за предпазване на помещенията от комар

За предпазване на помещенията може да се използва механична защита от мрежи на врати и прозорци. Използват се и аерозоли и различни устройства, които могат да работят с батерии или на ток. Принципът на действие на тези машинки е различен - могат да изпаряват различни видове препарати, да противодействат с ултразвук.

Мрежи за врати и прозорци.
Машинки против комари.
Аерозоли за помещения.
В състава на репелентите за предпазване на помещения влизат масло от цитронела, пиретроиди.

Репеленти за защита на открити площи от комари

За защита на откритите помещения могат да се използват средства, които отделят ароматни субстанции, различни лампи, които чрез волтови дъги с малка мощност убиват насекоми. За откритите площи също могат да се използват машинки (устройства), като по-подходящи са тези, които работят с батерии.

Такива средства за защита на открити помещения са:

Електрически лампи против комари.
Димящи спирали.
Ароматизирани свещи.
Уреди против комари.
В състава на репелентите за предпазване на открити площи влизат масло от цитронела, пиретроиди.

Репеленти
Предпазване от ухапване от бълхи
Предпазване от ухапване от кърлеж
Репеленти за комари
Предпазване от насекоми в дома

Какъв може да бъде съставът на репелентите?
Продуктите, които се използват против ухапване от насекоми, могат да се разделят на такива, които съдържат синтетични вещества, и такива, които имат натурални съставки, предимно растителни.

Едни от най-разпространените и широко използвани вещества за отблъскване на насекоми са:

DEET - N,N-diethyl-meta-toluamide

Най-използваното вещество като репелент е DEET (diethyl-meta-toluamide, N,N-diethyl-m-toluamide). Това вещество се използва повече от 50 години и по целия свят – включително и тропиците. Ефективен е срещу комари, бълхи, кърлежи и други насекоми.

Интересен е фактът, че DEET е разработен по поръчка на Министерството на отбраната на САЩ за защита от хапещи насекоми при военни операции в джунглата. Впоследствие е било предоставено за гражданска употреба.

Продуктите, които съдържат DEET, могат да имат плодов или дървесен аромат. Има и неароматизирани продукти, които имат мирис на алкохол, който изчезва след изсъхване върху кожата. Хора, които имат алергии към ароматни продукти, трябва да използват такива без аромат.

Изборът на средства, които съдържат DEET, трябва стане в зависимост от активността на всеки един човек. Концентрацията на DEET от 5% осигурява защита около 90 минути, а тези от 100% около 10 часа. Един прост пример - при барбекю на открито концентрация от 10% е достатъчна и осигурява защита около 2 часа.

Продуктите, които съдържат DEET, са под формата на аерозоли, спрейове, лосиони, кремове и дори мокри кърпички. Съществуват продукти, които са и водоустойчиви, което се дължи на микроенкапсулиране и дълготрайно освобождаване на активната съставка.

В случаите, когато DEET се използва и за предпазване от кърлежи, концентрацията на активната съставка трябва да е най-малко 20%. По-ниските концентрации не са ефективни срещу кърлежи.

Недостатъците на продуктите, съдържащи DEET, са:

Неприятно усещане при нанасяне върху кожата;
Дразнене на очите, устните и други чувствителни зони;
Абсорбиране през кожата;
Поява на реакция от кожата;
Увреждане на някои синтетични или естествени тъкани;
По-малко ефективност в по-ниските концентрации;
По-висок риск от странични реакции във високи концентрации;
Продуктите без парфюм имат мирис.
Възможни странични ефекти от приложението на DEET са безсъние, промени в настроението, гърчове, припадъци и дори смърт. За тежките странични реакции има единични случаи и при по-високи концентрации, които не се използват в България.

Според Американската Академия по Педиатрия всички членове на семейството на възраст над два месеца могат да използват репеленти със съдържание на DEET в концентрация до 30%. Според друга американска организация за храните и лекарствата, продуктите, които съдържат DEET, могат да се използват от деца над 1 година.

KBR 3023 - пикаридин

Пикаридин (Picaridin, KBR 3023, Icaridin, Bayrepel, Saltidin, Piparidine) също е синтетично разработено вещество. Произвежда се от същите компании, които произвеждат репеленти с DEET.

Употребата на това вещество като репелент е с по-малка давност. Официално разрешен е за употреба e през 2005 г.

Пикаридин има няколко предимства пред DEET:

Няма мирис, поради което е по-комфортен за приложение;
Не вреди на тъканите.
Проучванията и изследванията показват същата ефективност за комари и кърлежи като при използване на DEET. Това вещество се разрешава за употреба при кърмачета след 2-месечна възраст.

Масло от лимонов евкалипт - lemon eucalyptus

Другата официално регистрирана като репелент съставка е масло от лимонов евкалипт (lemon eucalyptus, citriodiol, p-menthane-3,8-diol, PMD).

Маслото от лимонов евкалипт може да бъде естествено или синтетично синтезирано. Естествените екстракти се извличат от листа или клонки на евкалипт. Синтетично синтезираните се произвеждат от компаниите, които произвеждат DEET и пикаридин.

Маслото от лимонов евкалипт има такава ефективност, каквато имат продуктите, които съдържат DEET в по-ниска концентрация - 30% масло от лимон евкалипт осигурява защита, каквато осигуряват 10%-15% DEET. При по-високи концентрации маслото от лимонов евкалипт е ефективно и за отблъскване и на кърлежи.

Продължителността на действие се определя от концентрацията - 5 % лимонов евкалипт осигурява защита от един час и половина, а 30% концентрация осигурява защита от насекоми за около шест часа.

Продуктите, които съдържат лимонов евкалипт, имат някои предимства:

приятен аромат
дразнят кожата в по-слаба степен от тези, които съдържат DEET.
Недостатъците на маслото от евкалиптов лимон са, че:

не може да се използва за деца на възраст под три години;
може да доведе до дразнене на очите;
по-висока концентрация може да предизвика дразнене на кожата.
Продуктите, които съдържат лимонов евкалипт, все още не са тествани срещу комари, които пренасят малария или други заболявания. Ето защо, ако Ви е необходим репелент, който да Ви предпази от ухапване от тези насекоми, най-добре е да съдържа DEET и пикаридин.

Масло от цитронела

Маслото от цитронела се добива от листата и стъблата на различни видове лимонена трева (Cymbopogon). Това масло се използва широко в парфюмерийната индустрия и се среща в парфюми, сапуни, козметични препарати, есенции. Установено е, че маслото от цитронела има и противогъбичен ефект и дори може да успокои лаещи кучета.

Маслото от цитронела е официално регистриран препарат за отблъскване на насекоми. В Съединените Американски Щати се използва от 1948 г.

Някои организации и институции наричат маслото от цитронела биопестицид или натурален препарат против насекоми.

Ефективността на маслото от цитронела срещу комари е научно доказана. Научно доказано е, че маслото от цитронела е ефективно за отблъскване на главовата и дрешната въшка.

Предимства на маслото от цитронела са:

няма токсичност;
понася се сравнително добре от чувствителна кожа;
има нелепкава структура;
безвредно за повечето тъкани.

Недостатъците на маслото от цитронела са:

Възможно е да предизвика дразнене на кожата.
Не може да се използва върху кожата на деца под 3-годишна възраст.
Необходимост от често нанасяне - продуктите, които съдържат масло от цитронела, трябва да се нанасят върху кожата на всеки 30-60 минути.
Препаратите, които съдържат масло от цитронела, са по-скъпи.
Масло от цитронела много често е активната съставка в ароматни свещи и димящи спирали.

Пиретрини и пиретроиди

Пиретрините (pyrethrines) са вещества, които могат да се изолират от някои хризантеми. Пиретрините са естествено разпространени съединения с репелентни свойства срещу насекоми.

Пиретроидите (pyrethroides) се за синтетични вещества, които са много сходни по своята структура на пиретрини. Пиретроидите имат по-мощно действие и са с по-дълготраен ефект от пиретрините.

Предимствата на пиретрините и пиретроидите се дължат на:

безопасност за приложение при хората - могат да се използват за деца, домашни любимци и растения;
биоразградимост;
ненатрупване в организма;
безвредност за облекло и пластмаси.
Недостатъците на пиретрините и пиретроидите се дължат на:

неблагоприятно действие и токсичност за водни организми - може да се причинят дълготрайни неблагоприятни ефекти във водна среда за риби и земноводни.

Перметрин

Продуктите, които съдържат перметрин, не се прилагат върху кожата. Тези продукти могат да се използват за употреба на облекло, обувки, легла или предмети.

Перметринът е ефективен срещу комари и кърлежи. Той влиза в групата на инсектицидите - т.е. перметринът, освен че отблъсква едновременно и убива кърлежи, комари и други членестоноги.

Приложен върху дрехите, ефектът на перметрина би могъл да се запази дори и след изпиране.

Перметринът е безопасен, ако се спазват указанията за употреба на продукта.

Продължителността на действие на перметрин, напръскан върху дрехите, продължава до 6 часа след прилагането.

Репеленти от природни източници

Под репеленти от природни източници обикновено се разбират вещества, които се изолират от растения. Растенията биха могли да се използват като естествени източници, които могат да отблъскват различни насекоми.

Някои от растенията действат дори като инсектициди - убиват насекомите, а други имат само отблъскващо действие - действат като репеленти:

Едни от най-често използваните растения за защита от насекоми са:

Карвакрол - с ефект срещу комари.
Рициново масло - с ефект срещу комари.
Кедрово масло - с ефект срещу комари и молци.
Екстракт от целина – с ефект срещу комари. В клинични проучвания показва ефективност поне колкото DEET в концентрация 25%.
Канела - масло от листа на канела убива ларвите на комарите.
Масло от цитронела - с ефект срещу комари.
Масло от карамфил - с ефект срещу комари.
Евкалиптово масло - с ефект срещу комари, мухи, акари.
Масло от Копър – с ефект срещу комари.
Лавандула - отблъсква насекомите, въпреки че привлича търтеи
Лимонов евкалипт - с ефект срещу комари и кърлежи.
Масло от Лимонена трева (източно-индийска лимонова трева) – с ефект срещу комари.
Олеинова киселина - отблъсква пчели и мравки чрез симулиране на "мирис на смъртта", който се отделя при разлагане на техните труповете. Тя е известна от 400 млн. години като естествен механизми в борбата с тези насекоми.
Кора от бреза – изолират се катрани, които в комбинация с други масла (като рибено масло) след разреждане могат да се нанасят върху кожата и служат за отблъскване на комари.
Бласкун - с ефект срещу комари и бълхи. Бласкунът е много токсичен за домашните любимци.
Мента – с ефект срещу комари.
Пиретрини - вещества, които се изолират от хризантеми.
Розмарин – с ефект срещу комари.
Испански флаг - с ефект срещу комари.
Мащерка – с ефект срещу комари.
Жълто куче грозде - с ефект срещу комари.
Камфор - с ефект срещу молци.
 Като репеленти могат да се използват още и:

Босилек (щавена овча кожа);
Чесън;
Масло от здравец;
Невен;
Майорана;
Блатна мирта;
Маслото от чаено дърво.

 Други репеленти

Други вещества, които могат да се използват като репеленти, са:

diethyl phthalate, diethyl carbate, dimethyl carbate;
metofluthrin;
ethyl hexanediol;
nepetalactone - известен като масло от "коча билка";
Tricyclodecenyl allyl ether - съединение, което често се среща в синтетични аромати и парфюми;
IR3535 (3-[N-Butyl-N-acetyl]-aminopropionic acid, ethyl ester).

Как се прилагат различните репеленти и колко време ни предпазват?

Репелентите се прилагат по различен начин в зависимост от това дали се използват за приложение върху кожата, дрехите, различни предмети, помещения или открити пространства. Освен това приложението зависи и от формата, под която са репелентите.

Продължителността на действие на веществата за отблъскване на насекоми се определя от вида и концентрацията на активната съставка.

Репеленти за приложение по кожата

Репелентите под формата на спрей се напръскват по откритите части на тялото на разстояние 15-20 см. Напръскването трябва да става внимателно и да не се пръска директно към лицето поради риска да попадне в очите и устата. При нанасянето на спрей по лицето е по-добре да се напръска известно количество на ръката и така да се нанесе на лицето.

Репелентите за приложение върху кожата могат да бъдат и под формата на лосиони, гелове и дори ролки, стикове, мокри кърпички.

Повечето налични препарати за приложение върху кожата действат средно до 4 часа. Ако е необходима по-дълга защита, третирането трябва да бъде повторено.

Гривна за предпазване от комари се поставя на китката, глезена или може да стои някъде близо до Вас. Носи се при нужда. Действието на репелентите гривни се запазва за около 72 часа, ако след употреба се запечатва в плика с цип. Контактът с водата не влияе на ефективността на гривната.

При носене на репелентни гривни трябва да се избягва контакт с устата, носа и очите, а след свалянето на гривната мястото трябва да се измие с вода и сапун.

Репеленти, които се прилагат върху тялото, трябва да се използват на проветриви места.

Репеленти за приложение върху дрехите или други предмети

Репелентни лепенки могат да се използват на открито при спорт, отдих, пикник, лов, риболов или в закрити помещения - дома, офиса, училището.

Репелентните лепенки се поставят по дрехи, обувки, аксесоари. Могат да се поставят на работното място, чина и дори детската количка, креватче, стол за хранене, над леглото и т.н.

Продължителността на действие на репелентните лепенки е от 24 до 48 часа.

Съставът на спрейовете за приложение върху облекло, обувки, легла или предмети, обикновено е от вещества, които са в групата на инсектицидите - т.е. убиват насекомите. Трябва да се внимава тези вещества да не попадат върху кожата и да се следват инструкциите на производителите за безопасност.

Продължителността на действие е различна - обикновено около 6 часа след нанасяне. Приложени върху дрехите, ефектът може да се запази дори и след многократно изпиране.

Репеленти за предпазване на помещенията от комар

За приложение на електрически изпарители е необходимо електричество. След включване в електрическата мрежа бавно се освобождава репелент по времето, за което са включени. Освобождаването на репеленти може да е съпроводено с изпаряване на лек аромат. Електрическите изпарители могат да работят с ламинирани таблетки или пълнители.

Електрическите изпарители се поставят в близост до прозорци. Когато използвате устройството, не трябва да се храните, да пиете или да пушите. Не трябва да се вдишват парите. Активното вещество, което се отделя, е токсично за водните организми.

След използване на електрически изпарители помещенията трябва да се проветряват.

При поставянето на една таблетка се отблъскват насекоми за около 10-12 часа. Електрическите изпарители с пълнители осигуряват защита за 10 денонощия или 60 нощи, при употреба от 8 часа на денонощие.

При използване на аерозоли за помещение е необходимо да се изчака в продължение на 15 минути и след това да се проветри в продължение на 20-30 минути. Аерозолите за помещения унищожават незабавно насекомите и осигуряват средно около 8 часа защита на помещението от комари, дори и при отворен прозорец.

Репеленти за защита на открити площи от комари

Действието на димящите спирали се активира, след като се запалят. Те започват да освобождават активно вещество. Освен активното вещество, при изгарянето на димяща спирала се отделят и микрочастици с диаметър до 2.5 μm и формалдехид. Емисията на малките частици се равнява на 75-137 изгорели цигари, а емисията на формалдехид на 51 изгорели цигари.

Продължителността на действие на една димяща спирала е до 6-8 часа.

За открити пространства могат да се използват подвижни устройства, които работят на батерии и не е необходимо електричество за тяхното задействане. Тези устройства освобождава аромат, който не се усеща. Работят на безшумен режим, батериите имат възможност за презареждане и уредите обикновено разполагат с контейнер за събиране на убитите насекоми.

Електрически лампи против комари могат да бъдат с различна големината и капацитет. Използва се излъчване на луминесцентна светлина, която привлича животинките. Прелитането на комарите покрай металната решетка на електрическите лампи води до получаването на волтова дъга, която убива насекомите. Образуваната волтова дъга е с малка мощност и не е опасна за хората и животни.

Ароматните свещи отделят репелентни вещества по време на изгарянето им.

Кой трябва и кой не трябва да използва репеленти?
Използването на репеленти за защита от насекоми може да спести неприятните реакции след ухапване от насекоми, да ни помогне да се насладим на почивката на открито, а освен това в някои райони може да предпазят от разпространяване на заболявания. Въпреки ползите от използване на такива вещества е възможно в някои случаи да не е подходящо да се прилагат.

Кой трябва да използва репеленти?

Използването на средства за отблъскване и защита от насекоми може да бъде полезно в следните случаи:

Ако живеете или пътувате в области, където има комари или кърлежи.
Ако има риск от предаване на заболявания, пренасяни от насекоми.
Ако прекарвате дълго време на открито.
По време на барбекю.
Ако имате бурна реакция след ухапване от насекоми.

Кой не трябва да използва репеленти?

Използването на репеленти е противопоказно или трябва да става с повишено внимание в следните случаи:

Не трябва да се прилагат репеленти при деца под 2-месечна възраст.
Репеленти не се нанасят на места, където има рани или увреждане на кожата.
Прилагането на репеленти при деца трябва да е с повишено внимание и никога не трябва да се нанася на кожата на ръцете на децата, защото при тях рискът да попадне от ръцете в очите или устата е много висок.
При бременните и кърмещите жени трябва да се сведе до минимум използването на репеленти.
Хора с алергични реакции към парфюми и аромати трябва да използват само продукти без допълнителни аромати.
Някои заболявания на дихателната система, като астма, изискват повишено внимание.

Полезни съвети за предпазване от ухапване от насекоми и употреба на репеленти

Приложението на средства за отблъскване и защитата от насекоми трябва да става с повишено внимание, особено при деца, бременни и кърмещи.

Правилното използване и предприемането на мерки за безопасност могат да осигурят, освен защита, и комфорт на приложение.

Репелентите могат да съдържат съставки, които са леснозапалими и трябва да се използват на проветриви места.

Трябва да има предвид, че репелентите под формата на димящи спирали отделят малки частици с диаметър до 2.5 μm, които се равняват на 75 до 137 изгорели цигари, а формалдехидът, който се отделя, съответства на 51 изгорели цигари.

При използване на аерозоли за помещение е необходимо да се проветри помещението в продължение на 20-30 минути.

Електрически изпарител с ламинирани таблетки или пълнители са силно токсични за водни организми - риби и земноводни. Не трябва да се използват в помещения, където човек се храни, и при поставяне на такива устройства в спалнята не трябва да се държи вода и храна.

При използването на репеленти върху тялото е добре всеки да има предвид следните полезни съвети:

По време на пикови периоди за риск от ухапване от насекоми, докато сте на открито, носете ризи и панталони с дълъг ръкав и крачол.
Прилагайте репелентите само на откритите участъци. Използвайте репеленти под дрехите само когато ухапването от комар може да премине през дрехите.
Използвайте репелента пестеливо, но въпреки това трябва да покриете всички открити части на кожата. Обилното напръскване или нанасяне на репелент не повишава ефективността.
Някои репеленти може да използвате върху дрехите, тъй като не уврежда тъканите.
Внимавайте да не вдишате, да не погълнете или да не попадне в очите репелент.
Никога не слагайте върху очите и устата, а около ушите намазвайте умерено.
Когато репелентът е под формата на спрей, не пръскайте директно срещу лицето – първо пръснете в ръката си и после нанесете на лицето.
Избягвайте използването на репеленти с висока концентрация на активни съставки – например по-висока концентрация от 50% за DEET. Тези средства се използват в тропическите райони и джунглите.
Избягвайте да нанасяте репеленти върху кожата на ръцете на децата, защото при тях рискът да попадне от ръцете в очите или устата е много висок. Не разрешавайте на деца да си играят или да използват сами продукта. Когато прилагате върху дете, първо пръснете в ръката си и после разнесете по тялото.
Бременните и кърмещите жени трябва да сведат до минимум използването на репеленти.
Никога не използвайте репеленти на места, където има рани или увреждане на кожата.
Продължителността на защита, която осигурява репелентът, зависи от количеството на активната съставка.
След като се приберете от разходката или престоя на открито, измийте репелента от кожата с вода и сапун. Това е особено важно, когато репелентът е слаган няколкократно през деня. Изпирайте третираните дрехи, преди да ги облечете отново.
При съмнение за реакция на организма, било към ухапването от насекомо или приложение на репелент, измийте кожата и потърсете лекарска помощ.
Запазете опаковката на репелента, за да може при възникване на странични реакции да се провери съставът.
Репелентите обикновено са леснозапалими.

Какво можем да направим след ухапване от насекоми?

При ухапване от кърлеж е необходимо кърлежът да бъде изваден. Колкото по-малко време престои кърлежът, прикрепен към човек, толкова по-малък е рискът да се разпространят заболявания, които се пренасят с кърлежи.

Кърлежът трябва да бъде отстранен с помощта на пинсета чрез издърпване. Прочетете подробна информация как да отстраните кърлеж и какво да направите при ухапване от кърлеж.

След ухапване от кърлеж или комар може да направите следните действия:

1. Измийте мястото на ухапване с вода и сапун.

2. Ако усещате парене и затопляне, може да сложите охлаждащ компрес.

3. Ако разполагате с дезинфектант, може да почистите мястото на ухапване.

4. При данни за локална инфекция - зачервяване и подуване, могат да се приложат локални антибиотици. Ако се прилагат локални антибиотици, трябва да бъде под контрол на лекар.

Обикновено ухапването от насекоми води до оплаквания от сърбеж. Сърбежът е различно изразен в зависимост от индивидуалната чувствителност. За сърбежа се използват лекарства, които се приемат през устата - антихистамини, а локално могат да се използват кортикостероиди. При по-силни алергични реакции могат да се използват и системни кортикостероиди.

В случаите, когато има съмнение за разпространение на заболявания, които се пренасят с ухапването от насекоми, се правят необходимите изследвания през определен интервал от време. Възможно е да се наложи провеждане на специфично лечение в зависимост от вида на причинителя. В някои случаи може да е необходимо лечение в болница.

Счита се, че някои растителни екстракти също могат да се използват след ухапване от насекоми. Такива са някои етерични масла - кедър, лимон, карамфил, цитронела, мента, лавандула, екстракт от хамамелис.

Защита от насекоми при деца

Ухапвания от комари, кърлежи, бълхи, хапещи мухи могат да причинят страдание на децата. Докато повечето деца имат само леки реакции към ухапвания от насекоми, някои деца могат да развият тежка заболеваемост.

Защитата от насекоми при деца може да включва както използването на специални продукти против насекоми, така и общи мерки.

Репеленти

Един от начините за защита на детето от ухапване от насекоми е използването на репеленти. Но е много важно репелентите да се използват правилно и безопасно.

Репелентите защитават от хапещи насекоми, като комари, кърлежи, бълхи, мухи, но не и от жилещи насекоми, като пчели, стършели и оси.

Репелентите са в много форми, включително аерозоли, спрейове, течности, кремове и стикове. Някои от тях са направени от химикали, а някои от тях имат естествени съставки.

DEET и пикаридин са активни, конвенционално изкуствени съставки на химични репеленти, докато масло от лимонов евкалипт и масло от цитронела се намират в репеленти, произведени от естествени материали, като растения, бактерии и някои минерали. Репеленти, съдържащи DEET, не трябва да се използват за деца под 2-месечна възраст. Продукти за защита от насекоми, съдържащи масло от лимонов евкалипт, не трябва да се използват за деца под 3-годишна възраст.

Репелентите, съдържащи DEET, са тествани и одобрени като безопасни за деца, но трябва да се вземат някои предпазни мерки с тях. Препоръчва се репелент с не повече от 10-30 % концентрация на DEET. Използвайте по-ниски концентрации, ако децата ще бъдат извън само за един или два часа. Ако те са извън вече, помислете за използване на репелент с по-висока концентрация на DEET. Като цяло, репеленти с DEET не трябва да се прилага повече от веднъж на ден, и не се препоръчва за деца под 2 месеца. Концентрации на DEET, по-високи от 30%, не са по-ефективни и химикалът може да бъде токсичен. Не забравяйте да следвате указанията на етикета.

Родителите често имат проблеми с избора на препарат против насекоми за децата си. Приложението на репеленти не е сложно, но преди това родителят не трябва да забравя да прочете етикета за всякакви предупреждения и да се запознае с активните съставки. Всички репеленти трябва да се използват в съответствие с указанията на етикета.

Съвети за безопасно използване на репеленти
Прочетете етикета и следвайте всички насоки и предпазни мерки.
Прилагайте репелента само върху външната страна на облеклото на детето и на експонираната кожа.
Пръскайте репелента само на открито място, за да се избегне вдишването на репелента.
Използвайте само достатъчно количество репелент за покриване на дрехите на детето и изложената кожа. Употребата на повече от достатъчното количество не прави репелента по-ефективен. Избягвайте повторно приложение.
Помогнете на по-малките деца при приложението на репелента. Наблюдавайте по-големите деца, когато използват тези продукти.
Измийте кожата на детето със сапун и вода, за да се отстрани всичкото количество репелент след завръщане на закрито. Изперете дрехите, които е използвало детето, преди отново да ги облече.
Никога не прилагайте препарат против насекоми на деца на възраст под 2 месеца.
Никога не пръскайте репелента директно върху лицето на Вашето дете. Вместо това, напръскайте малко на ръцете си и след това да ги потъркайте върху лицето на Вашето дете. Избягвайте очите и устата.
Не пръскайте препарата против насекоми върху порязвания, рани или раздразнена кожа.
Не използвайте продукти, които съчетават DEET със слънцезащитен крем. DEET може да направи по-малко ефективен слънцезащитния фактор.

 Други начини за защита на децата от ухапвания от насекоми

Вместо или в допълнение към използването на репелентите могат да се предприемат мерки, за да се избегнат ухапвания от насекоми. Тези предпазни мерки и начини включват:

Облечете детето с дълъг панталон и тънка свободна риза с дълги ръкави.
Избягвайте да обличате детето си в дрехи с ярки цветове или флорални мотиви, тъй като те привличат насекомите.
Избягвайте да прекарвате времето навън след стъмване - тогава комарите хапят най-много.
Избягвайте употребата на ароматизирани сапуни и друга неща, които биха могли да привлекат комари и други насекоми.
Използвайте мрежа против насекоми над детската количка.
Посъветвайте детето си да избягва места, които привличат летящите насекоми, като кофи за боклук, застояли локви вода, цветни лехи или овощни градини.
Проверявайте кожата на Вашето дете в края на деня, ако живеете в район, където кърлежите са налице и детето си играе на открито.

Защита от насекоми при бременни

Бременните жени трябва да бъдат изключително внимателни, когато използват репеленти като метод за защита от насекоми по време на бременността поради чувствителността на кожата им и евентуалното въздействие на химикала не само върху тях, но и върху плода.

Препоръчва се бременните жени да обмислят възможността от употреба на естествени алтернативи вместо репеленти.

Репеленти по време на бременност

Базирани на DEET репеленти съдържат химикала N,N-диетил-m-толуамид и се считат за сравнително безопасни за употреба при бременни жени, когато са с около 50 % съдържание на веществото.

Употребата на продукта зависи от указанията на производителя, които би трябвало да бъдат внимателно спазвани, за да се предотврати предозиране. Кожата абсорбира химикала DEET, който навлиза в кръвния поток. При по-ниски дози този химикал може да не нанесе вреди, но при по-високи дози може да доведе до тежко заболяване.

Проучване през 2010 г. констатира връзка между използването на инсектициди в първия триместър и вроден дефект при момчетата, наречено хипоспадия. Изследването препоръчва по-нататъшни изследвания при различни видове репеленти за насекоми, техния химичен състав, периода на употреба и количеството употребено вещества.

Въпросът за репелентите за насекоми може да се превърне в проблем при намерение за пътуване в страна, където се пренасят болести при ухапване от насекоми. Вероятно лекарят ще посъветва бременната жена да отложи това пътуване. Ако пътуването е наложително, ползите от употреба на DEET превишават всички възможни вреди. Това е така, защото болестите, предавани при ухапване от комари, като малария и Западно-Нилската треска, по време на бременност мога да бъдат вредни за плода.

В допълнение, по време на бременността кожата на жената е много по-чувствителна и податлива на иритативно въздействие. Химически вещества, като DEET, могат да предизвикат алергични кожни реакции, които водят до инфекции, вредни както за майката, така и за плода. Особено внимание трябва да се обърне на кожата и химикалите по време на бременността.

Повечето специалисти все пак препоръчват използване на спрейове против насекоми по време на бременността, за да се намалят рисковете, които представляват заболяванията, пренасяни от насекомите.

Репелентът се нанася пестеливо върху експонираната и кожа и върху облеклото, тъй като приложение на повече продукт не означава по-голяма защита. Ако престоят на открито е за по-кратък период от време, може да се използва репелент с по-ниска концентрация и да се повтори приложението му, само ако има необходимост от защита по-дълго време. След влизане на закрито се измива третираната кожа с вода и сапун.

Природни алтернативи за употреба на химикали могат да бъдат решение.

Алтернативни методи за защита от насекоми по време на бременност

За бременните жени има и други алтернативи за защита от насекоми, като например употреба на свещи с цитронела или природни продукти, препоръчани от фармацевт. Масло от цитронела, лавандулово масло и соево масло, но основното мнение е, че те не са толкова ефективни, колкото спрейовете с 10 % DEET.

Няколко компании са разработили продукт с комбинация от масло от лимонов евкалипт (P-ментан 3,8-диол) с по-ниска концентрация на DEET, който може да е добър компромис, ако жената иска репелент с по-ниско съдържание на DEET, но с достатъчно защита.

Употребата на подходящо облекло, като дълги панталони и блузи с дълги ръкави, чорапи и обувки вместо сандали, също е превантивна мярка срещу ухапване от насекоми. Препоръчва се да се избягват местообитания на комари и други насекоми. Дрехи в бледи, а не ярки или наситени цветове, избягване на употреба на парфюми, използване на сапуни, шампоани и дезодоранти без аромат правят бременната жена "непривлекателна" за насекомите.

Домашни средства срещу мравки

При топло време или дъждовни сезони много хора откриват мравки, влизащи в техните домове. Те могат да нападнат храната, да нанесат материални щети или да причинят неприятни ухапвания.

Навярно не Ви е никак приятно, когато видите малки мравки да "маршируват" в шкафовете, по стените или посудата. За да избегнете тази гледка, може да приложите няколко добри домашни средства, за да се предпазите от мравки. Пестицидите за мравки съдържат химикали, които са вредни за хората и околната среда, но има някои натурални, нетоксични начини за борба с мравките. Могат да изискват известно време и търпение, но ще осигурят добри резултати.

Домашни средства срещу мравки включват:

Бял оцет

Оцетът е основно течност, която е ферментация на етанол от оцетнокисели бактерии. Той обикновено се употребява в готвенето, но исторически се е използвал и като слаба киселина.

Оцетът се употребява също за битови цели. Той може да се използва за изгонване на мравките. Те не могат да понесат силната му миризма.

Можете да смесите 50 % бял оцет и 50 % вода, за да се направи течност, която може да бъде използвана за предпазване от мравки. Пръскането на тази течност в зоната, където сте виждали мравки, може да бъде наистина полезно и ефективно. Можете да използвате този разтвор с оцет за почистване на подове, первази и плотове за предотвратяване на пълзене на мравките на тези повърхности.

Утайка от кафе

Преди да преминем към това, как да се предпазите от мравки с помощта на утайка от кафе, да видим какви са ефектите на кафето при хората. То е произведено от печени кафени зърна и е обичано от много хора. Любителите на кафе са известни с пристрастяването си към тази напитка. Кафето си има своите предимства. То може да помогне за горене на допълнителните мазнини в тялото и да намали риска от диабет тип 2, болестта на Алцхаймер и деменцията.

Утайката от кафе има много силна миризма. Тази миризма въобще не е харесвана от насекомите и я прави използваема за отстраняване на мравките.

Поставете в малък съд (малка чинийка) от смляното използвано кафе, където е необходимо.

Сол

Солта е съставката, без която всяка вкусна храна не е осъществима. Но солта има и други полезни ефекти. Сред тях е употребата й като ефективен натурален репелент срещу мравки.

За да се предпазите от мравки, поръсете със сол там, където видите мравки, или може да направите разтвор от сол и вода, с който да пръскате, където е необходимо.

Лют червен пипер

Лютият червен пипер има повече полезни свойства от просто подправка към храната. От медицинска гледна точка червените люти чушки са полезни при поддържане на вътрешната витална топлина. Те помагат за нормализиране на кръвното налягане чрез регулиране на притока на кръв.

Лютият червен пипер може да бъде полезен и за предпазване от мравки. Силната натура на лютия червен пипер нарушава химичните сигнали, на които мравките разчитат, за да се придвижат към храните, тяхното гнездо и на други места. Без правилни сигнали мравките няма да могат да оцелеят и поради това ще потърсят нови места за обитаване.

Поръсете от тази подправка, където е необходимо. Вторият метод се състои в приготвяне на смес от лют червен пипер и вода, с която да пръскате засегнатите области.

Боракс

Боракс (натриев борат) има широк спектър на приложение. Прахообразната форма на боракс всъщност представлява бели малки кристали, които могат да бъдат разтворени във вода.

Бораксът е токсичен за мравките. Те са привлечени от него и когато го погълнат, той ги умъртвява.

За да се отървете от мравките у дома, можете да направите паста от боракс, захар и вода. Поставете от тази смес върху малки парченца картон, които да приложете там, където е необходимо. Когато пастата изсъхне за 1-2 дни, поставете нова върху картончетата.

Друг вариант е да направите паста с равни количества от боракс, царевично брашно и няколко капки вода. Разстелете сместа в райони, в които сте виждали мравки.

Внимание: Тъй като бораксът е токсичен, трябва да се държи далеч от малки деца и животни!

Канела

Канелата е кафяво оцветена подправка, която е на разположение на пръчици и на прах. Тя придава на храната отличителен аромат и вкус.

Канелата е подправка, която не се ограничава само до приложение в готвенето. Нейната миризма и свойства са полезни и в други приложения, като отблъскване на мънички насекоми далеч. Тя е ефективен домашен репелент. Нейната миризма отблъсква мравките.

Можете да поръсите канела на прах в областите, в които се наблюдават мравки, или да поставите малки парченца от канелени пръчици. Освен това, може да потопите памучен тампон в канелено масло и да приложете в пукнатините и дупките, където е необходимо.

Тебешир

Материалът за писане, използван за черната дъска, е известен като тебешир. Представлява седиментна скала.

Мравките не обичат тебешир. Така че можете да направите бариери с тебешир, които не позволяват на мравките да преминат.

Мента и други билки

Ментата има отличен ефект при проблеми с храносмилането. Освен това ментата се използва при готвене за добавяне на аромат. Ментовата лимонада е невероятно освежаваща напитка, която може да Ви помогне да релаксирате с охлаждащ ефект.

Мента и други билки със сигурност имат много ползи за нас, включително и в борбата с мравките. Ментата е естествен репелент против насекоми.

Освен мента, мащерка, розмарин, босилек и т.н. са някои билки, които могат да бъдат използвани за премахване на мравки. Силната миризма на тези билки отблъсква мравките. Силната миризма също нарушава тяхната способност за мирис, така че те не могат да открият източници на храна.

Добавете 10 капки ментово етерично масло в чаша вода. Напръскайте с разтвора върху всички области, където има мравки. Повтаряйте два пъти дневно, докато мравките не изчезнат напълно.

Поръсете малко сушена мента около вратите, входовете и района за смет за отблъскване на мравките.

Царевично брашно

Царевичното брашно е основно смляна царевица.

Очаква се мравките да бъдат привлечени от царевичното брашно, но те не са наясно с бедствието, което се случва, след като го консумират. Царевичното брашно причинява надуване и впоследствие смърт на мравките, които са го яли.

Лимонов сок

Освен многото полезни свойства на лимоните и сока им за хората, те могат да бъдат ефективни и в борбата с мравките.

Изстискайте няколко капки лимонов сок в пукнатините и дупките, откъдето мравките си проправят път навън. Натъркайте малко лимонов сок върху праговете на вратите, первази и други възможни места, откъдето мравките могат да влязат.

Също така може да поръсите засегнатия район с малко лимонов сок, смесен с вода. Мирисът на лимон е достатъчен, за да ги отблъсне.

Друг вариант е да сложите няколко капки лимоново етерично масло върху памучни тампони и ги оставете в шкафове и други области, където е необходимо.

Кора от краставица

Друг ефективен начин да се отървете от мравки е кора от краставица. Мравките имат антипатия към краставици.

Обелете краставицата. Поставете парчета кора във всички области, в които сте виждали мравки. Заменяйте всеки ден с пресни кори.

Диатомит

Диатомитът е всъщност седиментна скала, която може да бъде раздробена на фин бял прах. Използва се в борбата с насекомите, тъй като изсмуква всички мазнини от външния слой на екзоскелета на насекомите.

Може да поръсите от диатомита на прах в ъгли и пукнатини, по первазите на прозорците, под хладилника, под шкафове, около кошчето за боклук. Това ще помогне да убие мравки и други насекоми.

Съвети
Понякога мравките стават резистентни при повтарящи се средства за защита, следователно използвайте алтернативни такива.
Променяйте средството за защита с течение на времето.
Използвайте спрейове в области, където има пукнатини.
Поддържайте шкафовете чисти, за да избегнете всякакви насекоми.
Не оставяйте мръсни чинии в мивката, особено през нощта.
Винаги изхвърляйте боклука ежедневно.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото