Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ИНКОНТИНЕНЦИЯ НА УРИНА

Инконтиненцията на урина, известна още като неволево уриниране, представлява изтичане на урина, което не може да се контролира. Това е често срещан проблем, който може да има голямо влияние върху качеството на живот. Не се знае със сигурност колко мъже и жени страдат от това състояние, тъй като много хора не споделят на никого за своя проблем. Те се притесняват или мислят, че нищо не може да се направи.

Инконтиненцията на урина не е само медицински проблем. Може да повлияе на емоционалното и психическото състояние и на социалния живот. Много хора, които имат уринарна инконтиненция, се страхуват да извършват нормалните ежедневни дейности.

Има пет основни типа уринарна инконтиненция:

Стресова инконтиненция - дължи се на лошо затваряне на пикочния мехур
Спешна инконтиненция - дължи се на свръхактивен пикочен мехур
Преливна инконтиненция - дължи се на лошата контракция на пикочния мехур или запушване на уретрата
Функционална инконтиненция - дължи се на медикаменти или здравословни проблеми, в резултат на които не може да достигне до тоалетната
Смесена инконтиненция - комбинация от стресова и спешна инконтиненция
Симптомите при инконтиненция на урина варират според вида й, като основните признаци включват силно желание за уриниране, често уриниране, никтурия.

Пациенти с незадържане на урина се диагностицират с помощта на анамнеза, физикален преглед, изследвания.

Лечението на инконтиненция на урина зависи от вида й и причината за появата й. Терапевтичните подходи включват медикаментозни, физикални и хирургични методи.

Какво е разпространението на уринарната инконтиненция?

В световен мащаб до 35 % от населението на възраст над 60 години страда от инконтиненция на урина.

Установено е, че проблемите с незадържането на урина са свързани с по-висока честота на много здравословни проблеми, като наднормено тегло и диабет. Трудности с контрола над пикочния мехур води до по-висока честота на депресия и ограничена дейност.

При децата инконтиненция на урина се случва по-рядко след 5-годишна възраст. Около 10 % от 5-годишните, 5 % от 10-годишните и 1 % от 18-годишните изпитват епизоди на инконтиненция. Два пъти по-често се среща при момичета, отколкото при момчетата.

Уринарната инконтиненция засяга жени от всички възрасти. Въпреки това, този проблем е най-разпространен сред по-възрастните жени. Жените на възраст над 60 години са два пъти по-склонни от мъжете да изпитат инконтиненция. Една от всеки три жени на възраст над 60 години се очаква да има проблеми с контрола на пикочния мехур. Една от причините, поради които жените са по-засегнати, е отслабването на тазовите мускули при раждането на дете.

Мъжете са с тенденция да изпитват инконтиненция по-рядко, отколкото жените. Проблемът се появява при лечение на рак на простатата. И мъжете, и жените могат да получат уринарна инконтиненция от неврологична травма, вродени дефекти, множествена склероза, инсулт, физически проблеми, свързани с процеса на стареене. Въпреки че инконтиненцията на урина засяга по-възрастните мъже по-често отколкото по-младите мъже, началото на инконтиненцията може да се случи във всяка възраст.

Как се случва нормално уринирането?

Мозъкът и пикочният мехур контролират уринарната функция. Пикочният мехур съхранява урината, докато не е готов да се изпразни.

Мускулите в долната част на таза придържат пикочния мехур. Нормално, гладката мускулатура на пикочния мехур е отпусната. Това държи урината в мехура. Краят на пикочния мехур е затворен. Сфинктерните мускули са затворени около уретрата. Уретрата е тръбата, която изнася урината от организма. Когато сфинктерните мускули поддържат уретрата затворена, урина не изтича.

Когато човек е готов да уринира, мозъкът изпраща сигнал към пикочния мехур, в резултат на което мускулите на пикочния мехур се съкращават. Това отвежда урината през уретрата. Сфинктерите се отварят, когато мехурът се контрахира.

Какви са видовете уринарна инконтиненция?

Инконтиненцията на урина не е болест. Това е симптом на много състояния. Причините могат да бъдат различни за мъжете и жените. Не е наследствен признак и не е просто една нормална част от остаряването.

Видовете инконтиненция на урина са:

Стресова инконтиненция на урина

При стресова инконтиненция на урина слаби тазови мускули позволяват изтичането на урина. Това е един от най-разпространените видове на уринарна инконтиненция. Често се наблюдава при по-възрастните жени, по-рядко се среща при мъжете. Стресовата инконтиненция засяга 15 % до 60 % от жените.

Стресова инконтиненция на урина се случва, когато мускулите на тазовото дъно са разтегнати. Физическата активност оказва натиск върху пикочния мехур. Изтичане на урина може да се случи при физически упражнения, разходка, навеждане, повдигане на предмет или дори кихане и кашляне. Отделената урина може да бъде няколко капки до една супена лъжица или повече. Стресовата инконтиненция на урина може да бъде лека, умерена или тежка.

Бременност и раждане могат да разтегнат и да отслабят тазовите мускули при жената. Други причини, които могат да доведат до стресова инконтиненция, са наднормено тегло, прием на някои лекарства, операция на простатата (при мъжете).

Все още няма одобрени лекарства за лечение на стресовата уринарна инконтиненция, но има неща, които могат да се направят. Начин за контрол на този вид инконтиненция включва "Кегел" упражнения за укрепване на мускулите на тазовото дъно. Промени на начина на живот, вагинални или уретрални устройства, дамски превръзки и памперси, дори и хирургична намеса могат да помогнат.

Спешна инконтиненция на урина

Свръхактивният пикочен мехур е друг чест вид незадържане на урина. Нарича се още спешна инконтиненция. Повлиява живота на засегнатите хора, като може дори да ограничи дейностите им и да наруши пълноценността на нощния им сън. Смесена инконтиненция се наблюдава при хора, които имат както стресова инконтиненция, така и свърхактивен пикочен мехур.

При свръхактивния пикочен мехур мозъкът изпраща сигнали за изпразване на пикочния мехур, дори когато не е пълен. Свръхактивност на мускулите на пикочния мехур също може да доведе до този вид незадържане на урина. Те се свиват за уриниране, преди пикочният мехур да е пълен. Това предизвиква желанието (нужда) за уриниране. Тоест причините за спешна инконтиненция включват:

Увреждане на нервите на пикочния мехур
Увреждане на други части на нервната система
Увреждане на мускулите
Състояния, като множествена склероза, болестта на Паркинсон, болест на Алцхаймер, диабет, инсулт, могат да повлияят на нервите, което да доведе до уринарна инконтиненция. Проблеми с пикочния мехур, като например инфекции и камъни в пикочния мехур, както и прием на някои лекарства могат също да причинят спешна инконтиненция.

Рискови фактори за този вид инконтиненция включват стареене, обструкция на потока на урината (като увеличена простата) и консумация на т.нар. дразнители на пикочния мехур (като кафе, чай, кока-кола, шоколад и кисели плодови сокове).

Основният симптом на свръхактивен пикочен мехур е внезапното желание за уриниране, като това усещане не може да се игнорира или контролира. Друг симптом е уриниране много пъти през деня и нощта.

Свръхактивен пикочен мехур е по-вероятно да се наблюдава при мъже с проблеми с простатата и при жени след менопауза. Редица подходи, като промени в начина на живот, лекарства, хирургична процедура, могат да спомогнат за контролирането на този вид инконтиненция.

Преливна инконтиненция на урина

При преливна инконтиненция тялото произвежда повече урина, отколкото пикочният мехур може да задържи или пикочният мехур е пълен и не може да се изпразни, поради което изтича пасивно урина. В допълнение, може да има блокиране на потока или мускулите на пикочния мехур не могат да се свият.

Причините за преливна инконтиненция на урина включват:

Отслабени мускули на пикочния мехур
Увреждане на нерв
Състояние, които блокират потока на урина, като например тумор или хиперплазия на простатата
Запек
Някои лекарства
Чести състояния, при които може да се установи този вид инконтиненция, са дискова херния, свързани с диабета проблеми с пикочния мехур, периферна невропатия и други неврологични заболявания. По-рядко може да се наблюдава при СПИН, невросифилис, генитален херпес, засягащ перинеалната област.

Симптом е честото уриниране на малки количества.

Този вид уринарна инконтиненция се среща рядко при жени. Наблюдава се по-често при мъжете, които имат проблеми с простатата или са имали операция на простатата.

Функционална инконтиненция на урина

Функционална инконтиненция се случва, когато човек не е в състояние да достигне до тоалетната навреме, което се дължи на физическо или ментално увреждане, като деменция, объркване, лошо зрение, ограничена подвижност или артрит.

Този вид инконтиненция може да се появи и при определени обстоятелства, при които няма биологичен или медицински проблем. Например, човек може да осъзнае необходимостта от уриниране, но може да бъде в ситуация, в която няма тоалетна наблизо или да има ограничен достъп до тоалетна.

Смесена инконтиненция на урина

Някои хора имат изтичане на урина при физическа активност, както и често чувства желание за уриниране. Това е смесена инконтиненция. Те имат както стресова уринарна инконтиненция, така и свръхактивен пикочен мехур.

Симптоми и признаци при инконтиненция на урина
Симптомите и признаците при инконтиненция на урина вариват според вида й:

Симптоми при стресова инконтиненция на урина

При стресовата инконтиненция се наблюдава внезапно изтичане на вариабилно количество урина с увеличение на интраабдоминалното налягане. Не се отделя много урина, освен ако не е тежка форма на инконтиненция. Този тип незадържане на урина е предсказуема. Хората със стресова инконтиненция обикновено нямат често или спешно уриниране и не се будят през нощта, за да отидат до тоалетна (никтурия).

Симптоми при спешна инконтиненция на урина

При спешната инконтиненция има неконтролируемо изтичане на урина със силна нужда да се посети тоалетната. Въпреки че желанието за уриниране може да се развие постепенно, често то е внезапно и бързо и се появява без предупредителен знак. Инконтиненцията не може да бъде предотвратена.

При този вид инконтиненция изтича цялото съдържание на пикочния мехур. Хората със свръхактивен пикочен мехур чувстват силна нужда да уринират и не са в състояние да задържат урината.

Други симптоми са често уриниране, спешно уриниране и никтурия. Някои ситуации задействат инконтиненцията, включително миене на съдове или слушане на течаща вода. Инконтиненцията също може да бъде предизвикана от консумацията на твърде много вода или пиене на кафе, чай или алкохол.

Симптоми при преливна инконтиненция на урина

При преливната инконтиненция урината изтича от пикочния мехур, тъй като налягането в пикочния мехур е по-високо от налягането за затваряне на сфинктера на уретрата. При този вид инконтиненция може да има силно желание за уриниране, пикочният мехур никога не се изпразва и малки количества урина изтичат постоянно.

Преливната инконтиненция преобладава при по-възрастни мъже с уголемена простата и е по-рядка при жените.

Тъй като пикочният мехур е твърде пълен, той се изпразва дори когато мускулите му не контрахират. Хората с преливна инконтиненция може да изпитват чувство на непълно изпразване на пикочния мехур или бавно изтичане на урината.

Симптомите на преливната инконтиненция могат да бъдат подобни на тези при смесената инконтиненция.

Малко количество урина може да изтече при повишаване на интраабдоминалното налягане. Може да има симптоми на често и спешно уриниране.

 Симптоми при функционална инконтиненция на урина

Хората с функционална инконтиненция имат относително нормална функция и контрол на пикочния мехур. Други състояния, несвързани с пикочния мехур, се отразяват на способността им да стигнат до тоалетната навреме.

Симптоми при смесена инконтиненция на урина

Смесената инконтиненция включва симптомите на стресовата инконтиненция и спешната инконтиненция.

При смесената инконтиненция проблемът е, че пикочният мехур е свръхактивен (желанието за уриниране е силно и често) и уретрата е с понижен мускулен тонус (урината не може да бъде задържана, дори и без желание за уриниране).

Индивидите със смесена инконтиненция изпитват леко до умерено изтичане на урина при физически дейности (стресова инконтиненция). В други случаи те изпитват внезапно отделяне на урина без никакъв предупредителен сигнал (спешна инконтиненция). Често уриниране и никтурия също са налични симптоми. В повечето от времето симптомите се съчетават.

Как се диагностицира инконтиненцията на урина?

Пациенти с уринарна инконтиненция трябва да бъдат насочени към лекар, специализиран в тази област. Пълна анамнеза, физикален преглед, една или повече диагностични процедури помагат на лекаря да диагностицира, определи вида на незадържането на урина и подходящ план на лечение.

Анамнеза

Внимателно снемане на анамнезата е от съществено значение. Чрез задаване на въпроси лекарят може да разбере по-добре специфичното състояние на пациента и вида на инконтиненцията. Въпросите се фокусират върху моделите на уриниране и изтичане, дали има болка, дискомфорт или напрежение при уриниране. Лекарят също така ще иска да знае дали пациентът е има/л някакви заболявания, тазови операции, бременности и прием на лекарства.

Пациентите често са помолени да водят дневник за няколко дни или седмица, за да запишат модела на уриниране, времето и количеството урина.

Физикален преглед

Физикалният преглед включва тестове на нервната система и изследване на коремната област, ректума, гениталиите и таза. Ще се фокусира върху търсене на признаци на заболявания, причиняващи инконтиненция, като например тумори, които блокират пикочните пътища, лоши рефлекси или усещания, които могат да бъдат свързани с неврологично увреждане и др.

Изследвания

Изследванията в помощ на поставянето на диагноза инконтиненция на урина включват:

Тест за измерването на капацитета на пикочния мехур и остатъчната урина - с цел търсене на признаци на лошо функциониращи мускули на пикочния мехур
Стрес тест - пациентът се отпуска, след това кашля енергично, като лекарят наблюдава за изтичане на урина
Изследване на урината - урината е тествана за наличие на инфекция, камъни или други причини
Кръвни изследвания - тест за вещества, свързани с причините за инконтиненция
Ултразвуково изследване - визуализиране на бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата
Цистоскопия - визуализация на вътрешността на уретрата и пикочния мехур
Уродинамиката - различни техники измерват налягането в пикочния мехур и на потока на урината

 

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото