Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

КОЛИКИ

Коликите при бебетата са проблем, известен от дълго време. През 1954 г. д-р Морис Весел, педиатър от Ню Хейвън, определи бебетата с колики като "иначе здрави и добре хранени кърмачета, които имат пристъпи на раздразнителност, неспокойствие или плач, продължаващи общо три часа на ден за повече от три дни в една седмица за период от три седмици." Важно е да се уточни, че не всички "нервни" бебета страдат от колики. Повечето бебета плачат обикновено по 3 часа в денонощието поради редица причини, като глад, жажда, свръхстимулация, желание да заспи, чувство на умора и дискомфорт и други.

Плачът и неспокойството, дължащи се на колики, най-често започват внезапно и по-често след нахранване. Плачът е силен и постоянен, и трае от 1-4 часа. Епизодите на плач могат да се появят по всяко време на деня или през нощта, но обикновено пристъпите са с най-голяма интензивност в късния следобед или привечер. По време на плач лицето на бебето с колики често се зачервява, коремчето му понякога е изпъкнало, редува се свиване и отпускане на крачетата към корема, ръцете са студени и със стиснати юмручета, кърмачето може да се извива назад, чува се отделяне на газове (флатуленция).

Бебешките колики засягат над 1/3 от кърмачетата на възраст от 3-та до 13-та седмица. Коликите са физиологично състояние - нормална част от развитието на детето. Те се наблюдават както при децата, които се кърмят, така и при тези, хранени с адаптирани млека. Има някои бебета, които са по-склонни към колики. Счита се, че ако единият или двамата родители са имали колики, бебето им има по-голям риск да има такива. Ако майката е пушила по време на бременността, рискът бебето й да има колики е два пъти по-голям.

Според специалистите около 20-25 % от бебетата страдат от колики. Коликите обикновено започват около 2-3-та седмица и достигат своя връх през 2-рия месец, като започват да намаляват по интензитет от 3-ти месец и изчезнат след 3 ?- до 4-месечна възраст.

Какви са причините за коликите при бебетата?

Коликите при бебето се определят като пароксизмален свръхплач при иначе добре развиващо се, здраво кърмаче. Установено е, че приблизително около 1/3 от кърмачетата страдат от колики. С възрастта те намаляват, като след 3-месечна възраст само много малък процент от кърмачетата имат колики. Коликите при бебетата са до голяма степен диагноза на изключване.

Причините за коликите не са достатъчно изяснени и се счита, че те могат да се дължат на множество фактори.

Една от възможните причини за възникване на коликите се приема, че е прекомерното натрупване на газове в червата на бебетата с колики, което се подкрепя от характерните при тях симптоми - подуване на корема, хълцане и флатуленция (изпускане на газове). Газовете в червата се дължат на погълнатия въздух или на образуването им в лумена на червата, което е нормално за всеки храносмилателен процес. Основният източник на газове е дебелото черво, тъй като в него се извършва т.нар. вторична ферментация, за чието осъществяване бактериите в дебелото черво използват множество субстрати.

При кърмачетата до 3-4-месечна възраст в най-голям процент за образуване на газове в червата има значение непълноценното усвояване на лактозата (млечната захар) от млякото. В първите месеци бебетата се хранят само с мляко - кърма или адаптирани млека. Организмът на новороденото е подготвен да усвоява въглехидрата лактоза. Кърмата съдържа моно-, ди-, олигозахариди, гликопротеини, както и гликофосфолипиди. Адаптираните млека са максимално доближени по състав до майчината кърма. Основният въглехидрат, както в кърмата, така и в изкуствените млека за кърмачета, е лактозата. Лактозата е сложна захар, която е необходима, за да дава енергия на бебето, особено през първите месеци от живота му. В тънките черва на всички хора се произвежда чревен сок, който съдържа ензими, отговорни за разграждането на въглехидратите, белтъците и липидите. Лактозата се разгражда под действието на образуващия се в тънките черва ензим - лактаза, до монозахаридите - глюкоза и галактоза.

В първите месеци след раждането бебето получава по-големи количества лактоза, а от друга страна неговата храносмилателна система е функционално незряла. С помощта на дихателния водороден тест в проучванията си Бар (1984 г.), Милър (1990 г.), Мълин и Бар (1991 г.) и Левин (1996 г.) доказват, че повишеното отделяне на газ при здрави кърмачета се дължи на непълноценното смилане на лактоза в червата. Вторичната ферментация на неусвоените въглехидрати в храносмилателната система води до производство на газове, като въглероден диоксид и водород. Това забавено функционално съзряване на ензима лактаза в червата на бебетата се нарича още физиологична лактазна недостатъчност. Тя е характерна за малките бебета до 3-месечна възраст. Това е напълно нормален етап от растежа и развитието на всяко новородено и затова се нарича още временна непоносимост към лактозата. Най-голям процент от метаболизирането на хранителните вещества в храносмилателния тракт се осъществява в тънкото черво. Тъй като няма достатъчно количество лактаза, която да разгради лактозата, част от нея остава неразградена и попада в лумена на дебелото черво. Там се извършва вторична ферментация на неусвоената лактоза, което води до натрупване на по-голямо количество газове.

Физиологична лактазна недостатъчност

Физиологичната (функционална) лактазна недостатъчност в първите няколко месеца от развитието на детето е причина за наличието на лактозна ферментация в дебелото черво под действието на бактериалната микрофлора. В резултат на вторичната ферментация, която настъпва, се образуват млечна киселина, късоверижни мастни кисели и се отделят H2,CO2, H2O. Бебетата от раждането са устроени така, че да могат да приемат основно майчиното мляко или млеката за кърмачета, които са максимално доближени до състава на кърмата. В кърмата и изкуствените млека от въглехидратите се съдържа основно лактозата. Храносмилателната система на бебето е все още незряла и в неговите тънки черва не се произвежда достатъчно ензимът лактаза. Това състояние е преходно и се нарича физиологична лактазна недостатъчност. Натрупването на неусвоена лактоза от храненето на кърмачето с мляко през деня води до постепенно натрупване и на абнормно количество газове предимно в края на деня. Те трудно се абсорбират или отделят и това предизвиква раздуване на червата и поява на болка, която е най-изразена в следобедните часове или привечер (това време съвпада и с най-продължителните периоди на плач при бебето). Физиологичната лактазна недостатъчност - липсата на достатъчно лактаза в червата на кърмачетата в първите месеци, е причина за техния пристъпен плач, коремна болка и дискомфорт. В подкрепа на тази теория е и фактът, че с функционалното узряване на лактазата и произтичащото от това увеличаване на абсорбираното количество лактоза, коликите постепенно намалят и отшумяват към 3-месечна възраст.

Други причини, водещи до колики при бебето

Причините за появата на коликите могат да бъдат комплексни. Множество фактори могат да причинят или засилят симптомите на колики при бебето:

- алергия към белтъка на кравето мляко

- незрялост на храносмилателната и нервната система на бебето

- остър или хроничен ентероколит

- вроден или придобит лактазен дефицит

- гастроезофагеален рефлукс

- поглъщане на въздух при хранене и плач

- липсата на лактобацилус ацидофилус в храносмилателния тракт на новороденото

- прием на някои трудносмилаеми, пикантни или алергизиращи храни от кърмещата жена - мляко, броколи, зеле, лук, боб, леща, чесън, пикантни храни, ядки, яйца, цитрусови плодове, риба, миди, шоколад, кафе, алкохол

- емоционалното състояние на майката - депресия или нервност на майката; емоционално напрежение в семейството

- пушенето на цигари от страна на майката по време на бременността и след раждането, както и тютюнопушенето на бащата са рискови фактори за "нервното" поведение на бебето - прекомерен плач и неспокойствие на бебето. Освен това, проучванията показват, че бебетата, излагани на цигарен дим, имат повишени плазмени и чревни нива на мотилин, а по-високите нива на мотилин и грелин в червата се считат за рисков фактор за наличие на колики при бебето.

- прекалено бързото хранене на кърмачето или неговото прехранване

- свръхстимулация на кърмачето от заобикалящата го среда - силен звук, ярка светлина и т.н.

- стресът по време на бременността, особено в последния триместър на бременността, може да допринесе за появата на колики при някои от бебетата

Друга причина, която се изтъква за появата на колики при бебетата, е несъвършенството на микрофлората в дебелото черво и по-точно липсата на Лактобацилус ацидофилус. Освен недоразвитието на храносмилателната система на бебетата в първите месеци, значение за появата на колики при кърмачетата има и недоразвитието на нервната им система. Лакомото приемане на храна и поглъщането на въздух също засилват симптомите при коликите. Значение има и неправилната техника на кърмене и позиция при хранене, хранителните навици на кърмачките. Коликите може да се дължат и на алергия към белтъка на кравето мляко, непоносимост към дизахариди, промяна в чревната флора, гастроентерит и други.

Има ли бебето симптоми на колики?

Всички бебета плачат. Не всички неспокойни, раздразнителни и чувствителни бебета обаче страдат от колики (нормално за едно кърмаче е да плаче по 2 до 3 часа дневно).

Коликите са често срещано състояние при бебетата. Едно на всеки пет бебета имат колики през първите няколко месеца от живота си. Коликите могат да засегнат както момичетата, така и момчетата. Те се наблюдават при бебетата, които са кърмени, и при тези, които са на изкуствено хранене. Повечето бебета, страдащи от колики, са здрави, наддават добре на тегло, но имат периоди на неутешим плач.

Ако бебето има колики, то плаче в късния следобед и вечерта. При тежки пристъпи на колики бебето може да плаче и през деня, и през нощта. Храненето на детето Ви може да отнема много повече време от обичайното, ако то е разстроено и неспокойно поради болки в коремчето.

Как да разберете дали бебето има симптоми на колики?

Ако бебето Ви има колики, може да забележите следните няколко признака:

- коликите могат да започнат в рамките на две до четири седмици след раждането и може да продължат до три месеца

- бебето плаче силно, често в продължение на 3 часа и не може да го утешите

- коликите се проявяват поне три дни седмично, като продължават поне три седмици

- кърмачето има чести пристъпи на силен и неутешим плач

- обикновено коликите започват около 30 минути след хранене

- бебето често плаче приблизително по едно и също време, най-често в късния следобед и обикновено веднъж или два пъти на ден

- когато най-после заспи, малкото бебе може след час-два внезапно да се събуди с плач

- новороденото с колики свива краченца към тялото си, ръчичките му са със свити юмруци, сбръчква вежди, лицето му се зачервява и извива главата си назад към гърба
 
- при някои бебета се чува "къркорене" на червата и те отделят често газове

Не забравяйте, че коликите могат да не бъдат единствената причина за дискомфорт на Вашето дете. Ако бебето Ви плаче силно през цялото време и не може да го утешите, трябва първо да се консултирате с лекар, преди да се вземе решението, че има колики.

Влияе ли диетата на кърмещата майка върху бебешките колики?

Доказано е, че от храната или напитките, които майката приема, могат да преминат протеини (алергени) в майчиното мляко, като някои проучвания сочат, че избягването на определени "алергенни" храни може да помогне за облекчаване на коликите при кърмените бебета.

Направено е проучване, което цели да изследва ефекта върху симптомите на бебетата с колики при поставяне на кърмещите майки на ниско алергенна диета. Кърмачките на 90 бебета с колики са участвали в проучването. Те са помолени да записват периода от време, в който тяхното дете плаче или е неспокойно, като е трябвало да наблюдават бебчето си за 48 часа, след което са инструктирани как да спазват диета с ниско съдържание на алергени в продължение на една седмица.

Ниско алергенната диета изключва всички млечни продукти, риба, соя, яйца, пшеница, а също и ядките (например бадеми, фъстъци, орехи). Кърмещите майки в контролната група са били инструктирани да ядат фъстъци, пшеница и шоколад, както и да пият две чаши краве мляко или соева напитка всеки ден. В края на седмицата майките записват продължителността на плача и неспокойствието на бебетата си за още 48 часа. Новородените, чиито плач е намалял с 25 % или повече, са определяни като "отговорили" на диетата.

Продължителността на плача и неспокойството е намаляла значително в групата на бебетата, чийто майки са били на ниско алергенна диета, в сравнение с контролната група- 74% отговор сред децата от първата група. Това изследване показва, че при една част от кърмените бебета коликите може да намалеят, ако майките им се хранят с храни, които са с ниско съдържание на алергени.

Смята се, че ако бебето се кърми и майката яде храна, която може да причини газове, това също може да предизвика колики у кърмачето или да влоши проблема. Често срещани причини за колики при бебето са приема от кърмачките на зеленчуци, като броколи, боб, карфиол, зеле, лук, чесън, домати, зелени чушки, плодове, пикантни храни, телешко месо, ядки, яйца, цитрусови плодове, миди и други. Приемът от майката на продукти, съдържащи кофеин, като например шоколад, кафе, кока-кола и чай, както и на алкохол, също може да засили симптомите на чревен дискомфорт (колики) у бебето. Ако кърмите, опитайте се да не приемате прясно и кисело мляко, както и сирене в продължение на няколко седмици, за да видите дали има разлика.

Премахнете тези храни от диетата си в продължение на няколко дни, за да оцените има ли подобрение в състоянието на Вашето бебе. Експериментирайте, за да разберете кои храни водят до разлика в симптомите на Вашето бебе с колики. Най-добре е да има поне два дни между всяка промяна на диетата Ви, за да наблюдавате дали се чувства по-добре или по-зле Вашето бебче след приема Ви на определена храна. Ако бебето Ви изглежда по-добре след елиминиране на определена храна, повторно я въведете едва след няколко дни. Ако Вашето бебе започне да плаче и да е неспокойно отново, след като започнете да се храните с тази храна, това означава, че сте открили „дразнещата“ за него субстанция. Ще трябва да се въздържате от приема на тази храна поне докато бебето стане на 3-4-месечна възраст. Разбира се, лишаването от кафе или друга храна в продължение на няколко месеца е ниска цена за плащане за сметка на едно щастливо усмихнато бебе.

Кога да потърся лекар при бебе с колики?

Лекарят поставя диагноза колики след събиране на подробна информация от родителите относно поведението и симптомите, които са наблюдавали при бебето си. Всяка майка е добре да води подробен дневник на бебето си - този дневник може да получите от личния лекар на детето или Вие сами да си направите такъв. Той трябва да включва информация за периодите и времето на плач на бебето (например кога е по-неспокойно бебето и колко продължават периодите на плач), както и данни за физическото развитие на бебето (например тегло и ръст при раждането, наддаване на тегло по месеци), хранителния му режим. Добре е да се отбелязват и други симптоми, които майката може да забележи - поява на обрив, диария, запек, повишена температура, хрема, кашлица, регургитация или повръщане и други. Децата с колики, макар и по-раздразнителни и плачливи, са здрави и нормално наддават на тегло.

Когато посещавате личния лекар или педиатъра на детето, той ще Ви зададе някои от следните въпроси, за да уточни има ли бебето Ви колики:

Кога точно започва да плаче - преди обед, следобед, вечер? Колко време плаче без почивка? Плаче ли след нахранване? (плачът на бебето след нахранване може да насочи лекаря за рефлукс или алергии).
Какъв е плачът на бебето Ви? Забелязали ли сте плача да е станал по-силен или немощен? (майките започват да разпознават плача на бебето си, когато има колики, за разлика от плача, когато то е гладно или иска да спи).
Как успокоявате плача на бебето си? (имат ли резултат опитите Ви да успокоите Вашето малко дете).
Личният лекар на детето или педиатърът, който го наблюдава, обикновено ще Ви разпита още за допълнителна информация, касаеща общото здравословно състояние на бебето (например хранене, дефекация - изхождания, уриниране и сън).

За щастие само при 5 % от бебетата, които имат симптоми, подобни на тези при колики, те се дължат на някакво заболяване или вродена аномалия. Има определени симптоми, на които родителите трябва да обърнат внимание и които е добре да съобщят на своя лекар, тъй като те ще му помогнат за диференциалната диагноза и за поставяне на диагнозата бебешки колики.

При наличието на някои от тези симптоми при Вашето бебе трябва да потърсите лекарска помощ:

1. продължително стенене, както и плач със слаб глас (Вие най-добре познавате плача на Вашето бебче и ще усетите, ако плаче по-различно от обикновено);

2. плачене с висок, писклив глас;

3. обилно повръщане, както и жълт или зеленикав цвят на повърнатите материи или наличие на жилки кръв;

4. промяна в храненето - отказ от гърдата или бутилката, плач по време на хранене;

5. повишена температура;

6. повишена раздразнителност (плаче по цял ден и не може да заспи);

7. повишена сънливост, липса на усмивка и гукане (при бебета, които преди това са гукали и усмихвали при игра с тях);

8. слабо наддаване на тегло

Педиатърът ще извърши преглед на бебето Ви. Това обикновено се прави, за да се изключат други вероятни причини и заболявания, които могат да предизвикат плач и симптоми, подобни на тези при бебето с колики:

гастроезофагеален рефлукс;
алергия към белтъка на кравето мляко: във възрастта до една година алергията към белтъка на кравето мляко се среща с най-висока честота - до 2% от кърмачетата. Симптомите при алергия към белтъка на кравето мляко може да бъдат от страна на кожата - различни обриви, често уртикария (сърбящи, надигнати червени петна, понякога придружени от оток на кожата, силно неспокойствие на детето), както и от страна на храносмилателната система - гадене, повръщане, коремни болки, диария със или без примеси на кръв;
запушване или инвагинация на червата;
гастроентерит;
метаболитни нарушения - вродени дефекти на обмяната, електролитни нарушения, дехидратация и други;
инфекции на пикочните пътища (пиелонефрит);
инфекция на ушите (отит);
инфекция на дихателната или нервната система (пневмония, менингит, енцефалит и други);
кожни заболявания (памперс дерматит, алергичен обрив, себореен дерматит и други);
очни заболявания (глаукома, конюнктивит и други);
гъбична инфекция на кожата или устната кухина, други видове стоматит;
състояния като сърдечна недостатъчност, хипертиреоидизъм, травма, торзия на тестис и други.
Ако съществува съмнение за друго състояние, лекарят може да препоръча допълнителни изследвания, включително кръвни изследвания, изследване на урина, микробиологично изследване на очен, носен или гърлен секрет, урокултура, рентгеново изследване и други.

Съвременен подход за диагностика на коликите при бебетата

Бебешките колики са един често срещан проблем, с който се сблъскват родителите на малките кърмачета. Всеки един родител може да се почувства безсилен и да се обезкуражи заради това, че не може да успокои плачещото бебе с колики. Не обвинявайте себе си за това, освободете се от чувството за вина. Убедена съм, че Вие сте страхотни родители и бихте направили всичко за спокойния сън на Вашето дете. Вие, родителите, също имате нужда от свободно време и почивка, през което време бихте си отпочинали от грижите за неспокойното кърмаче. Майки, говорете с Вашите съпрузи и роднини и по възможност си планувайте и подарете, макар и малко, време за Вас (за малка разходка или сън). Така ще се върнете освежени, заредени с енергия, за да обгрижвате с обич и ласки Вашето бебе.

Важно е да знаете, че коликите не са болестно състояние, те са нормален физиологичен процес при здравите и добре развиващи се бебета и той може да бъде решен с помощта на съвременните методи за лечение.

Диагнозата на коликите се поставя основно по описаните от родителите симптоми на раздразнителнст, плач, неспокойство, свиване или изпъване на крачетата, стискане на юмручета, зачервяване на лицето и присвиване на веждите, подуване на корема, изпускане на газове за продължителен период от време (за 3 и повече часа дневно, по-често във вечерните часове), след изключване на органична причина (заболяване), която може да предизвика същите симптоми.

За поставяне на диагнозата бебешки колики има значение възрастта на кърмачето - между 2-3 седмици след раждането до 3-4-месечна възраст. Затова първата стъпка за поставяне на диагнозата колики при бебето според английските лекари е посещение при лекаря, който наблюдава Вашето дете. Той ще извърши клиничен преглед на бебето Ви и ще изключи наличието на друга причина или заболяване (инфекция, запек, гастроезофагеален рефлукс, алергия към белтъка на кравето мляко и други), довели до тези симптоми при бебето Ви. Ако не се открие никаква друга причина за коликите, по метода на изключване се поставя диагнозата колики.

Като се имат предвид проучванията и изводите, до които стигат Бар, Милър, Мълин и Бар, както и Левин, че повишеното отделяне на газове при здравите бебета при нормални условия на хранене са резултат на непълното смилане на лактозата в червата поради физиологичното състояние "функционална лактозна недостатъчност”, се препоръчва извършването на 24 часова проба с приложение на лактаза.

Начин на провеждане на пробата с лактаза: в продължение на 24 часа добавяйте към кърмата или адаптираното мляко, което давате на Вашето бебе по 4 капки лактаза при всяко хранене. Ако кърмите, е добре да поставяне капките в първите 15 милилитра кърма, които ще дадете на Вашето дете, тъй като първата порция кърма е с най-високо съдържание на лактоза. Ако храните кърмачето с адаптирано мляко, поставяйте капките в шишето с млякото 15 минути, преди да започнете да го храните. Ако симптомите, които сте наблюдавали при Вашето дете, намалеят или отшумят, то това ще Ви докаже, че Вашето дете има бебешки колики, които се дължат на временен лактазен дефицит. Продължете да давате капките с лактаза до 3=месечна възраст на кърмачето, след което ги спрете постепенно с намаляване на дозата за една седмица.

Ако не можете да видите видима разлика в състоянието на бебчето Ви за първите 24 часа, може да продължите да давате капките с лактаза още един-два дни. Ако и тогава не намирате подобрение в състоянието на детето Ви, се консултирайте с детски гастроентеролог, който може да Ви предложи ниско алергогенно хранене.

Как да успокоите бебето с колики?

Всяко бебе се успокоява от различни методи и подходи за намаляване на симптомите на колики. Тук може да прочетете за някои способи, които са използвани от различни родители и с които може да успокоите Вашето плачещо бебе с колики. Всяка мярка, която е разумна и е била полезна при други бебета, си струва да бъде пробвана при Вашето бебе.

Ето някои методи и подходи, които може да приложите при бебето с колики:

- добре е, ако имате съмнения, че Вашето бебе има колики, да се консултирате с Вашия лекуващ лекар. По възможност може да заведете бебето на преглед при лекаря му точно в следобедните часове, когато то е най-неспокойно и плачливо. Лекарят Ви може да прецени най-добре състоянието му и да Ви каже дали тези симптоми се дължат на колики, след като Ви разпита подробно за симптомите, които наблюдавате при Вашето бебе и извърши обстоен преглед.

- след като уточните, че Вашето бебе има колики трябва да сте наясно, че бебешките колики могат да подложат на голямо изпитание и най-старателните родители. Бебетата усещат Вашето напрежение и тревога и може да реагират с повече плач. Въоръжете се с търпение! Бъдете спокойни, съществуват различни продукти и методи за лечение на коликите, които съвременните родители може да приложат. Освен това ако Вашето бебе е здраво, коликите му ще стихнат постепенно до 4-5-месечна възраст (понякога и по-рано).

- важно е да откриете коя точно процедура повлиява, макар и временно пристъпите на плач при Вашето бебе с колики.

- особено важни са спокойната атмосфера около бебето и близостта на майката. Вземете бебето и го дръжте близо до Вас с леко притиснато коремчето към Вашето тяло или рамо. Подръжте детето така изправено, това може да му хареса. Носенето в поза „летене на самолет“ понякога може също да успокои бебето с колики - поставете бебето върху ръката си по коремче и леко го люлейте.

- ако кърмите бебето си, е много важно заемането на правилна поза по време на кърмене. Проверете дали то захапва правилно ареолата на гърдата Ви. Можете да опитате да държите тялото на бебето малко по-изправено,  докато сучи, за да не се просмуква въздух, докато суче. Ако усетите, че по време на кърмене бебето е погълнало въздух, може да спрете за малко, да го изправите и да му помогнете да се оригне, след което да продължите с храненето. Проверете дали не е гладно, бебето, което плаче дълго време, може да се успокои след нахранване.
                                           

- дръжте бебето изправено след всяко ядене – коремчето му да е допряно до гърдите ви, а главичката му до рамото ви, като лекичко и нежно го потупайте по гърба. Така ще му помогнете да се оригне по-лесно. Оригването на бебето след всяко хранене също намалява симптомите на бебето с колики. Оригването помага на въздушните балончета да излязат от стомахчето на бебето.

- Вашето бебе може да плаче по-малко, ако го вземете на ръце и се движите с него в стаята. Може да го полюлейте внимателно в бебешка люлка или в кошарата или го повозете в бебешката количка. Бебетата се успокояват от нежни движения на люлеене на ръце, в кошче или люлка. Опитайте да люлеете бебето нагоре-надолу, докато го прегръщате, но внимавайте, тъй като прекаленото и особено енергично люлеене не е препоръчително. Някои родители откриват, че возенето в кола или разходите навън с количката за малко успокоят и преспиват бебетата с колики. Докато на някои бебета им харесват движението, шума и разходката  с количката, други се нуждаят от спокойствие и предпочитат тишината, затова трябва сами да установите какво му харесва на Вашето бебе.

- убедете се, че бутилката и биберона са подходящи за Вашето бебе. Ако храните бебето си с адаптирано мляко, е важно е да проверите дали причината за коликите не се крие в бутилката. Биберонът не трябва да бъде с твърде широка или тясна дупчица. Ако бебето поглъща въздух при хранене, това ще доведе до засилване на симптомите на колики. Има бутилки, специално проектирани да намалят поглъщането на въздух. Когато храните Вашето бебе, трябва така да държите бутилката с млякото, че отвора на биберона да е пълен с мляко, за да се намали вероятността за образуване на мехурчета.

- важно е да създадете на Вашето бебе определен правилен дневен режим на хранене, почивка и къпане. Хранете бебето си преди да е прегладняло, тъй като когато то е твърде гладно, ще се храни лакомо и с големи глътки и това ще доведе до поглъщане и на въздух. Постарайте се да му създадете спокойна обстановка, докато се храни.

- внимателно разтриване и масажиране по коремчето с леки движения в посока на часовниковата стрелка може да помогне за освобождаването на газовете и за облекчаване на болката. По време на масажа може да използвате и масажно бебешко олио. Можете също да сложите бебе - бебешко колело: сложете бебето по гръб и хванете крачетата му, след което внимателно извършвайте движение, сякаш бебето кара колело (сгъване на крачетата в посока към коремчето). При някои бебета това успокоява дискомфорта в стомаха и спомага за освобождаване на излишните газовете.

- пуснете музика или Вие попейте или говорете на бебето. Изберете нежни детски песнички. Носете го така, че да му дадете възможност да се оглежда повече.

- топлината също може да намали коремната болка и спазъма при бебетата с колики. Някои бебета се чувстват по-добре, когато коремчето им се затопли с бутилка с топла вода или кърпа. Напълнете едно шише с топла вода (внимавайте да не е гореща) и го завийте в хавлиена кърпа. Може да използвате и предварително затоплена с ютия кърпа. Много внимавайте, тъй като кожата на бебето е много по-чувствителна от тази на възрастния човек. Понякога и къпането с топла вода успокоява и разсейва бебето с колики.

- пробвайте и с повиване на бебето: повиването може не само да помогне на Вашето бебе да се успокои от коликите, но може и да го приспи по-бързо. Ако откриете, че бебето Ви предпочита да бъде повито, можете да го повивате, преди да заспи вечер или в следобедните часове, когато очаквате то да е по плачливо.

Какво е лечението на бебешките колики?

За лечението на бебешките колики може да се използват както определени лекарствени или хомеопатични продукти, така и важно значение имат грижите на майката към бебето. Важно е майката да го обгрижва с любов, да го прегърне, когато плаче, и да го поноси в стаята. Прегръдката и топлината на тялото на майката ще накарат бебето да се почувства по-добре и да усети сигурност. Ако кърмите Вашето бебе, е добре да го изправите за малко на рамото Ви, преди да продължи да се храни от другата Ви гърда. Добре е майката кърмачка на бебе с колики да спазва и определен хранителен режим. В помощ на семейството на бебе с колика са и масажът на коремчето, както и билколечението.

Лечение на бебешки колики с лактаза

Добавянето на ензима лактаза в млякото на бебетата е приложено през 1995 година и то в голяма степен облекчава симптомите на колики у бебето. Ефектът на добавянето на този ензим в последните години бе научно доказан, а именно връзката между храненето на бебето и появата на колики. Основна причина за колики е фактът, че храносмилателната система на новороденото има малко ензими, необходими за разграждането на въглехидратите, съдържащите се в кърмата и адаптираното мляко. При бебетата неусвояването на въглехидратите се получава поради т.нар. физиологичен временен лактазен дефицит. Непоносимостта към лактоза е неспособността на организма да асимилира млечната захар до галактоза и глюкоза поради малкото количество лактаза.

Лактозата е основния въглехидрат, който се съдържа в кърмата и в адаптираните млека. Сложната захар - лактоза, е съставена от простите захари галактоза и глюкоза. Лактазата е ензим, който се произвежда нормално в тънките черва на човек и е необходим за разграждането на сложните млечни захари до прости захари, като по този начин подпомога тяхното усвояване от организма.

През първите месеци от своя живот бебето се храни основно с мляко - кърма или адаптирано мляко. При новородените деца се наблюдава временен недостиг на ензима лактаза в тънките черва, което е една от причините за напрежение в коремчето им вследствие на останалата неусвоена лактоза, поета с храната, майчината кърма или адаптираното мляко. Обикновено това се наблюдава за кратък период, който започва през първите седмици след раждането и докъм 3-4 месец отшумява и се означава като временен лактазен дефицит. Липсата на достатъчно лактаза води до симптоми на бебешки колики - стомашно-чревен дискомфорт, болка и непрекъснат плач.

Добавеният към храната на бебето ензим лактаза подкрепя разграждането на неусвоената лактозата до галактоза и глюкоза, като по този начин подпомага нейното усвояване от организма, благоприятно повлиява функцията на стомашно-чревния тракт и съдейства за намаляване на симптомите при колики.

Ще Ви запозная с две проучвания, при които са прилагани капки лактаза при бебета и които подкрепят тяхната ефективност. Първото проучване е направено от екип от специалисти от Университета Корк в Ирландия през 1994 година (Проучване на влиянието на лактазата върху коликите на кърмачетата). В проучването са участвали 13 кърмачета със симптоми на колики - 9 момчета и 4 момичета. Те са разделени в две групи. За период от една седмица на първата група от бебета са им давани капки лактаза, на другата група от бебетата са им давали капки, които не съдържат активно вещество. Майките и на двете групи бебета не са знаели точно от кои капки приема тяхното бебе, за да се избегне субективното оценяване. Те са помолени да наблюдават своите бебета и ежедневно да записват времетраенето на плача им, честотата на дефекацията и количеството на поета храна. След 2 дни пауза от капки, те отново са възобновили приема на капките за още една седмица.

Крайните резултати от проучването доказват, че добавянето на ензима лактаза повлиява положително спазмите на дебелото черво, които са една от основните причини за коликите при бебетата и намаляват времето на плач. Първата група бебета, които са приемали капки лактаза, имат средна продължителност на плача 1.43 часа дневно, докато в контролната група средната продължителност на плача е 2.57 часа, т.е. разликата е 1.14 часа. 

Второто проучване има за цел да докаже подобрението на симптомите на колики при бебетата вследствие на приема на капки с ензима лактаза, който води до редуциране на нивото на лактоза в червата им. Проучването е проведено през месец юли 2001 година в Клиниката по Педиатрия на Guys Hospital в Лондон. В него са участвали 53 кърмачета на възраст от 3 до 13 седмици, които са имали симптоми на колики, като те също са били разделени на две друпи - бебета, приемали лактаза, и такива, които са приемали други капки без активно вещество. При това проучване, освен времето за плач, като критерий се измерва и нивото на издишания водород. С провеждане на дихателния водороден тест при бебетата с колики е доказано, че повишеното отделяне на газ при здрави кърмачета при нормални условия на хранене е резултат от непълното смилане на лактозата в червата. На бебетата са им давали 10 дни лактаза, след което е направена пауза от 2 дни, последвани от повторен прием за още 10 дни. Родителите е трябвало да записват времетраенето на плача в периода на прием на капките, както и по време на двудневната пауза, а нивото на издишания водород е измерено неколкократно по време и в края на проучването. Резултатите от второто проучване показват, че времето на плач при бебетата, приемали лактаза, се съкращава с 40 %, а нивото на издишания водород се намалява с 35 %. Следователно при бебетата, които имат колики в резултат на временен лактазен недостиг, употребата на лактаза облекчава техните симптоми.

Лечение на колики с пробиотици

През последните години се доказа, че приложението на пробиотици има много добър ефект при бебетата с колики. Представям Ви едно проучване, което е проведено в Италия в град Торино с участието на деветдесет бебета. Бебетата са избирани на случаен принцип по следните критерии: еднаква възраст (от 21- до 90-дневна възраст), родени са с приблизително еднакво тегло и са имали симптоми на колики. Всички бебета са били кърмени, като майките са избягвали кравето мляко, сиренето, маслото в периода на провеждане на проучването. На половината от бебетата им са им давани пробиотици - Lactobacillus reuteri (продуктът им е даван 30 минути след хранене, веднъж дневно), на другата половина от бебетата са им давани капки - симетикон всеки ден за период от 28 дни. От всички 90 бебета до края на проучването участват 41 бебета, които приемат пробиотици, и 42 бебета, които приемат симетикон. Бебетата са прегледани от педиатър преди започване на проучването, а така също и на 7-я, 14-я, 21-я и 28-я ден. Родителите на бебетата са водили подробен дневник за състоянието на техните бебета, за периодите на плач и раздразнителност. Ето какви резултати са наблюдавани в края на проучването:

Дни

Средна продължителност на плача, при бебетата приемащи пробиотик

Средна продължителност на плача, при бебетата приемащи симетикон

0 ден

197 минути на ден (180-276 минути/дн.)

197 минути на ден (180-278 минути/дн.)

1 ден

192 минути на ден (107-273 минути/дн.)

192 минути на ден (107-278 минути/дн.)

7 ден

159 минути на ден (54-211 минути/дн.)

177 минути на ден (38- 241 минути/дн.)

28 ден

51 минути на ден (26-105 минути/дн.)

145 минути на ден (70-191 минути/дн.

Разликата в средната продължителност на плача е около 94 минути между групата на бебетата, приемали симетикон, и тези приемащи пробиотик. На 28-я ден от проучването 95 % от бебетата, които са получавали пробиотик, са отговорили положително на лечението, и само 7 % от бебетата, получавали симетикон, са имали резултат от лечението.

Lactobacillus reuteri е естествен пробиотик, който се съдържа в майчината кърма. Той спомага за поддържане на нормална чревна флора, както при бебетата, така и при възрастните. При бебетата с колики намаляват симптомите на чревен дискомфорт и неразположение. Освен това пробиотиците предпазват от инфекции на храносмилателната система, а ако се развие чревна инфекция, намаляват срока за възстановяване на чревната флора. В допълнение пробиотиците подпомагат имунната система и защитават организма на бебето и от други инфекции.

Лечение на колики при бебето със симетикон

Болката и дискомфорта при бебешките колики се дължат на образувалите се газови мехурчета в червата на бебето, основно в резултат на вторичната ферментация на неусвоените (излишните) количества лактоза (основния въглехидрат в млякото). Образуват се газови мехурчета, които водят до раздуване на чревната стена и до неразположение, раздразнителност и плач при кърмачето. Затова лечението със Симетикон също има своето място в комплексното лечение на бебешките колики. Той намалява повърхностното напрежение на газовите мехурчета и разгражда наличната дребнo-мехурчеста пяна, като това спомага за по-лесното резорбиране на газовете от чревната стена, както и за образуването на по-едри мехурчета, които съответно по-лесно се отделят. Симетиконът намалява газовете в червата и скъсява времето за преминаването им през червата. Симетиконът се използва широко за лечение на симптоми, като газове, подуване и дискомфорт в коремната област, каквито има и при бебетата с колики.

Когато става въпрос за облекчаване на колики, продуктите съдържащи симетикон, могат да бъдат един от изборите на родителите поради факта, че те не причиняват известни странични ефекти и като цяло добре се толерират, дори от малките бебета. Симетиконът е добър избор за новороденото, което поглъща много въздух по време на хранене и не се оригва след хранене или не изпуска газове, с цел облекчаване на прекомерно натрупаните газове в червата.

Лечение на бебешки колики с хомеопатични продукти

От хомеопатичните продукти за лечение на бебешките колики трябва да споменем Ентерокинд. Това са капки, които могат да се дават още от първите седмици след раждането. Те стимулират съзряването на стомашно-чревния тракт на бебето, имат успокояващо действие, спомагат за заселването на червата на новороденото с т.нар. „добри“ бактерии, намаляват образуването на газове и по този начин водят до предотвратяване на болезнените коремни спазми.

Капките Ентерокинд съдържат лайка, сантонинов пелин, колоцинт (африканско растение), суроватка от краве мляко и магнезиев хлорид. Лайката има антисептични и успокояващи свойства, облекчава симптомите на коликите, подуването и стомашните болки. Сантониновият пелин действа на централната нервна система, той оказва влияние върху децата с чести промени в настроението, като повлиява и раздразнителността на червата, подуването и болките в стомаха. Колоцинтът се бори срещу спазми и болки в стомаха. Магнезиевият хлорид повлиява метеоризма, запека, коремните болки и коликите.

Ефективността и безопасността на Ентерокинд е доказана с редица клинични проучвания. През 2008 година е проведено мултицентрично проучване, в което са участвали 246 деца на възраст между 2 седмици и 6 години. Резултатите от проучването показват, че 65 % от бебетата нямат симптоми на колики на 7-мия ден от приема им, а при 26 % от бебетата се наблюдава значително подобрение. Ефектът от лечението на коликите започва да се проявява още в първите 3 дни от лечението.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото