Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

КЪРВЕНЕ НА ВЕНЦИТЕ

Какво представлява кървенето на венците?
Според проучване, проведено в България върху пациенти на възраст между 30 и 60 години, е установено, че от кървене на венците се оплакват общо 51 % от изследваните. От тях от редовно кървене на венците се оплакват 16 %. Тези данни превръщат темата за кървенето на венците в много сериозен проблем.

Кървенето на венците е един от най-често срещаните дентални проблеми. То може да бъде спонтанно или провокирано. Кървенето от венците винаги е индикация за наличието на някакъв проблем, който варира от грешки в поддържането на оралната хигиена до сериозни заболявания.

Кървенето на венците се среща по-често при възрастни. Докато при децата то е по-скоро резултат от нараняване при неправилното четкане на зъбите, кървенето на венците при възрастните често се свързва с някакво заболяване. Жените имат по-голяма склонност към кървене от венците, отколкото мъжете.

Смята се, че кървенето на венците се засилва през пролетта, защото след дългите зимни месеци организма се изтощава и намалява имунитета на човек.

В много случаи кървенето на венците е съпроводено с други симптоми като постоянен лош дъх, подути, възпалени и зачервени венци, болка в устната кухина.

Какви са причините за кървенето на венците?

Кървенето от венците се среща като симптом най-често при заболяванията гингивит и пародонтит. Кървенето на венците може да бъде и признак и за сериозни състояния и заболявания, като левкемия, недостиг на витамин С, дефицит на витамин К, хеморагични заболявания. Причина за кървене от венците може да бъде и приемът на антикоагуланти.

Причина за кървенето на венците може да е нараняване или травма, което може да е причинено от чужди предмети, неудобни протези, от неправилно четкане и използване на конци, от духване с въздух.

Венците кървят и при дразнене с химикали, от киселини в храната и напитките и от агенти и медикаменти за избелване на зъбите. Като фактори за кървене на венците се приемат още стресът и временният спад на имунитета.

Причина за кървенето на венците са болести, засягащи кръвосъсирването, при които също се наблюдава кървене от венците - тромбоцитопенична пурпура, хемофилия и др.

Кървенето от венците може да бъде симптом на системни заболявания - проблеми с черния дроб, бъбреците, диабет, сърдечни нарушения.

Други причини за кървенето от венците са:

Бременността и хормоналните промени, също могат да доведат до кървене от венците.
При употребата на някои медикаменти като аспирин, хепарин и болкоуспокояващи и други.
При химиотерапия.
Освен това, ако имате персистиращо кървене от венците, е добре, докато не изясните причината, да не приемате антикоагуланти и аспирин.

Кървенето на венците и хормоните

Някои жени смятат, че имат проблеми с венците по време на пубертета, менструацията, бременността и менопаузата.

Повишаването на нивото на хормоните по време на пубертета може да увеличи притока на кръв към венците, което ги прави червени, подути и с повишена чувствителност.

За жени с менструален гингивит венците стават червени, подути и са с тенденция да кървят малко преди всяка менструация. Тези проблеми обикновено отшумяват след началото на менструалното кървене.

Гингивитът по време на бременност обикновено започва през втория или третия месец на бременността и продължава до края на осмия месец, причинявайки болезнени, подути и кървящи венци.

Кървене на венците по време на бременност
Употребата на противозачатъчни средства може да доведе до подобни проблеми с венците.

Въпреки че е рядко, някои жени в менопауза могат да открият, че техните венци стават изключително сухи и поради това болезнени и със склонност към кървене.

Кървене на венците по време на бременност

Зачервени и подути венци, кървящи при четкане венци са често срещано оплакване по време на бременност. Около половината от бъдещите майки имат тези симптоми - състояние, познато като гингивит по време на бременност (pregnancy gingivitis). По време на бременност венците са по-податливи на възпаление в резултат на хормоналните промени, които ги правят по-чувствителни към бактериите в плаката. Чувствителността може да се дължи също на увеличаване на броя увредени зъби с ерозия вследствие на повишената киселинност на слюнката поради честото повръщане.

Как да се справим с кървенето на венците по време на бременност?

Във всички случаи е важно да поддържате добра орална хигиена по време на бременност и да се справите с кървенето на венците като симптом на гингивита по време на бременност. Ако гингивитът не се лекува, той може да се развие в пародонтит, което е по-тежко пародонтално заболяване, което води до загуба на кост и по-сериозно увреждане на зъбодържащия апарат. Ако вече имате гингивит, бременността ще усложни проблема. Затова не трябва да се подценява кървенето от венците като симптом и да се вземат мерки навреме.

Освен кървенето на венците по време на бременност, при 0,5 % до 5 % от бременните се наблюдава така наречения тумор на бременността - пиогенен гранулом. Той не е тумор, а прекомерен възпалителен отговор. Лесно кърви при слабо провокиране. Пиогенният гранулом регресира и по-рядко напълно изчезва по време на раждането. Ако не изчезне, трябва да се премахне. Ако по време на бременността той започне да Ви създава дискомфорт при хранене и дъвчене и кърви прекомерно, е добре да бъде премахнат още докато сте бременна.

Според някои проучвания по-сериозните заболявания на венците имат връзка с преждевременното раждане, прееклампсията и други усложнения.

Как да спрем кървенето на венците?

Кървенето от венците може да се окаже лесно разрешим проблем. Понякога само подобряването на личната ни орална хигиена е достатъчно да се справим с този проблем. Трябва да четкате зъбите си два пъти на ден и да използвате конци за зъби. Уверете се, че изцяло сте премахнали плаката от зъбите си, особено след като сте яли захарни изделия или храни, съдържащи скорбяла. Плаката, останала по гингивалния ръб, може да доведе до гингивит, а оттам и до кървене от венците.

Кървенето от венците се среща като симптом най-често при заболяванията гингивит и пародонтит, но може да се дължи и на други причини. Това състояние ни създава сериозен дискомфорт и затова често си задаваме въпроса как да спрем кървенето на венците.

Когато кървенето от венците се дължи на неправилното и агресивното четкане на зъбите, е добре да се посъветвате с Вашия стоматолог за правилните техники на четкане на зъбите. Препоръчително е да се използват четки с по-меки влакна - при правилна техника с тях също се постига добро почистване на зъбните повърхности.

Ако досега не сте използвали конец за зъби и сега го използвате за първи път, е нормално венците първоначално да кървят, но скоро това трябва да спре. В противен случай е добре да се посъветвате с Вашия стоматолог.

Когато кървенето на венците се дължи и на сериозни състояния, като хеморагични състояния, недостиг на витамин C, дефицит на витамин К, левкемия и други е необходимо справяне със съответното заболяване, но не трябва да се забравя и поддържането на добра орална хигиена.

В случай че кървенето на венците се дължи на стрес и временен спад на имунитета, трябва да се погрижим да осигурим на организма достатъчно витамини и други полезни вещества с храната си. Ако е необходимо, може да си набавим комплекс витамини.

Както всички здравни проблеми, кървенето на венците е най-добре да се профилактира, отколкото да се лекува, след като вече се е появило и да се питаме как да спрем кървенето на венците. Затова е важно да ходим на профилактични прегледи на всеки шест месеца и стриктно да изпълняваме инструкциите на нашия стоматолог.

Как да спрем кървенето на венците у дома?

Кървенето на венците е много често срещано състояние и много хора страдат от това. То причинява неприятно усещане и неестетичен външен вид. За съжаление, това е също един от първите признаци на заболяване на венците.

Най-добрият съвет е да се прегледате при Вашия стоматолог, който ще диагностицира правилно проблема Ви и ще предложи най-добрите мерки за справяне с него. Необходимо е да се подобри и цялостната хигиена на устната кухина.

Въпреки това, прости домашни лекове могат също да действат ефективно. Повечето лечения с естествени средства у дома са безопасни, когато се прилагат благоразумно.

Спиране на кървенето на венците в домашни условия включва следните мерки:

Грижа за зъбите при кървене на венците
Грижата за зъбите при кървящи венци включва няколко основни мерки:

Студен компрес на венците

Приложете студен компрес към венците. Това помага за забавяне на притока на кръв към областта, което води до по-малко загуба на кръв.

Направете студен компрес от кубче лед в лист кухненска хартия. Задръжте го срещу кървящите венци, оказвайки лек натиск.

Смяна на четката за зъби и техниката на миене на зъбите

Кървенето на венците често е причинено от използване на четка за зъби, която е с много твърди косми, или от твърде енергично миене на зъбите.

Въпреки че много хора смятат, че по-усиленото миене на зъби ще доведе до по-чисти зъби, това всъщност не е така. По-агресивната употреба на четката може да повреди зъбния емайл (защитната повърхност на зъбите) и да раздразни чувствителната тъкан на венците, причинявайки зачервяване, подуване и кървене.

Купете си четка с меки косми, които са затъпени (а не заострени) в краищата си. При употребата й използвайте за миене на всички страни на зъбите леки кръговрати движения, наподобявайки масажиране на зъбите. Повечето хора имат навика да използват интензивни движения назад и напред, което е неправилно.

Добра идея е да се инвестира в електрическа четка за зъби с въртяща се и вибрираща глава. Тези четки за зъби са по-нежни за зъбите и венците, но по-ефективни при премахването на плаката.

Избягване на алкохол базирани води за уста

Избягвайте алкохол базирани води за уста. Използването на вода за уста е чудесен начин за освежаване на дъха и премахване на бактерии от устата.

Въпреки това, базирани на алкохол води за уста са с изсушаващо действие, което може да бъде дразнещо за подути венци и да причини кървенето им.

Вместо води за уста, базирани на алкохол, изплакнете устата си с водороден прекис или солена вода. Те ще поддържат устата чиста и свежа, без да дразнят венците.

Подобряване на здравето на венците
Подобряването на здравето на венците включва:

Ежедневна употреба на четка и конци за зъби

Венците Ви ще бъдат отново в добро състояние чрез добра хигиена на устната кухина, която включва системно изчеткване и изчистване с конци.

Използвайте всеки ден четка и конци за зъби. Въпреки че много хора намаляват честотата на употреба на четка и конци за зъби при възпалени, кървящи венци, докато раздразнението не премине, това е най-лошото нещо, което може да се направи. Единственият начин да се възвърне здравословното състояние на венците е чрез добра хигиена на устната кухина, което включва системна употреба на четка и конци за зъби.

Въпреки че зъболекарите обикновено препоръчват миенето на зъбите да се извършва два пъти на ден, хората с хронични заболявания на венците (които най-вероятно имат, ако венците кървят) трябва да мият зъбите си по-често, за предпочитане след всяко хранене.

Също така се препоръчва употребата на конци за зъби най-малко веднъж на ден, като почистването с конеца трябва да достигне под линията на венците, за да се отстрани максимално плаката. Освен това употребата на конец за зъби би трябвало да става преди миенето на зъбите с четка, с цел всички парченца храна или бактерии, които са отстранени от между зъбите, да бъдат след това почистени от устната кухина.

Също така не бива да се забравя миенето на езика, тъй като той е основно място за развитие на бактерии.

Масаж на венците

Масажът на венците е от изключително важно значение за поддържане на здрави венци. Той предотвратява кървенето на венците, а също така помага за излекуването му.

Масажирайте венците два пъти дневно след миене на зъбите. Използвайте показалеца и палеца, за да масажирате нежно венците. В началото може да забележите леко засилване на кървенето, което може да се случи поради натиск, но постепенно ще спре.

Прием на здравословна храна

Балансираното хранене е важно за здравите зъби и венци и може да помогне за предотвратяване на заболяване на венците.

Опитайте се да приемате пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, тъй като те ще осигурят витамини и минерали, от които се нуждаете за поддържане на здравословно състояние и предотвратяване на заболяване. Плодове и зеленчуци с високо съдържание на витамин С, като чушки, зеле, броколи, горски плодове и цитрусови плодове, са особено важни.

Млечни продукти, като мляко, кисело мляко и сирене, осигуряват калций и са важни за здравословното състояние на зъбите и венците, особено при деца. Те помагат да се изчистят захарите от устата, предотвратявайки по този начин натрупването на бактерии и плака. Също така избягвайте да похапвате твърде много между храненията и преди сън.

Спиране на тютюнопушенето

Тютюнопушенето влияе отрицателно върху здравето на зъбите и венците. Токсините в цигарите и тютюна увеличават риска от възпаления и болести, а също така влияят негативно върху имунната реакция на организма, което затруднява борбата с инфекциите.

Тютюнопушенето също така нарушава притока на кръв. Това оставя венците недохранени, превръщайки ги във фиброзни и оточни.

Шест пъти по-вероятно е пушачите да развият заболяване на венците, отколкото непушачите, и са склонни да развият по-сериозно заболяване на венците, което изисква често екстракция на зъб, както и тютюнопушенето намалява степента на успеваемост на други лечения.

Намаляване на стреса

Когато човек е стресиран, тялото произвежда повече от хормона кортизол, което се отразява отрицателно на здравето на зъбите и венците.

По-специално, кортизолът увеличава възпалението на кръвоносните съдове, включително и тези във венците. Това се отразява на имунната система, в резултат на което се затруднява предпазването на организма от заболяване.

Намаляването на стреса може да включва дейности, като по-добро качество на сън, по-честа физическа активност и повече прекарано време с приятелите и семейството.

Посещения на лекуващия специалист по дентална медицина

Препоръчително е посещение на лекуващия специалист по дентална медицина поне два пъти годишно или повече, ако е налице заболяване на зъбите или венците.

Само стоматологът може да извърши професионално и цялостно почистване, тъй като използва инструменти, с които почиства части на устата, които не могат да бъдат достигнати само чрез четка и конец за зъби.

Най-добрите естествени средства за лечение на кървящи венци у дома
Най-добрите естествени средства за лечение на кървящи венци у дома включват:

Цитрусови плодове

Недостигът на витамин С може да бъде причина за заболявания на венците, като гингивит. Цитрусови плодове, като портокал и лимон, са най-добрите и богати източници на витамин С. Консумирайте в изобилие, за да компенсирате недостига. Алтернативно, може да използвате хранителна добавка, съдържаща витамин С.

Мляко

Ако нямате непоносимост към лактоза и други проблеми, свързани с прием на мляко, това е едното от най-добрите естествени средства у дома, помагащи при кървене на венците. Млякото е богато на калций и следователно може да се използва като ефективен домашен лек за кървящи венци. Все пак, имайте предвид, че млякото е също източник на мазнини. Когато се консумира мляко, мазнините могат да залепнат към венците, което не е добре за здравето им. Затова е много важно да си миете зъбите след консумация на мляко. Стоматолозите съветват да не се приема мляко един час преди лягане.

Карамфилово масло

Карамфиловото масло е едно от най-ефективните лечения на гингивит и други заболявания на венците. Разтрийте венците с карамфилово масло или просто сдъвчете парченце карамфил. Не забравяйте, че може да изпитате усещане за парене, но това ще помогне за облекчаване на здравословния проблем.

Гаргара със сол

Това е най-лесното от всички домашни средства. Сол има във всяка кухня. Прибавете към чаша хладка вода малко сол и правете гаргара три пъти на ден. Внимавайте да не използвайте топла вода, за да се избегнат изгаряния.

Сода бикарбонат

Сода бикарбонат е друг лесен за използване и леснодостъпен домашен лек за кървящи венци. Потопете четката си зъби в сода бикарбонат на прах и измийте зъбите си нормално, както бихте направили с паста за зъби. Може да направите разтвор от сода бикарбонат и вода и жабурете няколко пъти с него в устата си.

 

Физиологичен разтвор

Физиологичният разтвор подобрява кръвообращението в устата и намалява подуването. Използване на физиологичен разтвор за изплакване на устата сутрин и вечер ефективно ще лекува и предотвратява / спира кървенето на венците.

Сурови зеленчуци

Пресните и сурови зеленчуци са чудесни за цялостно подобряване на здравето. Зеленчуците са богати на витамини и с ниско съдържание на мазнини и калории. Дъвченето на сурови зеленчуци помага за подобряване на кръвообращението във венците и по този начин може да допринесе за намаляване и лечение на кървенето на венците.

Сок от червена боровинка

Сокът от червена боровинка има антибактериални свойства и може да помогне в борбата срещу проблеми с венците. Имайте предвид, че сокът от червена боровинка, продаван в магазините, е прекалено много разреден или смесен със захар. Най-добре е да използвате домашно приготвени пресни сокове.

 

Масло от салвия или мента

Някои води за уста съдържат масло от градински чай (салвия), масло от мента или тинктура от лайка. Паста за зъби или вода за уста, съдържащи тези масла, са много полезни за здравето на зъбите и венците.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е антибактериално, което убива вредните бактерии в устата. Добавете 1-2 капки масло от чаено дърво в хладка вода и жабуркайте след миене на зъбите. Алтернативно, сложете една капка от маслото върху пастата за зъби на четката.

 

Зехтин екстра върджин

Зехтинът екстра върджин съдържа олеинова киселина и други флавоноиди, които са противовъзпалителни, и антиоксиданти. Ако венците Ви са възпалени, зехтинът екстра върджин е едно от най-добрите лечения. Вземете една супена лъжица зехтин екстра върджин и жабуркайте в устата си за няколко секунди и след това изплюйте. Зехтинът ще отмие всички токсини. Повторете три пъти на ден за най-добри резултати.

Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион е също познато като чудотворен лек. То има антимикробни свойства и се бори срещу вредни бактерии. Измийте зъбите си и след това масажирайте венците с няколко капки масло от семена на черен кимион. Можете също така да жабуркате с маслото в устата си и след това да изплюете. Алтернативно, добавете няколко капки масло от черен кимион в топла чаша вода, за да направите ефективен разтвор за поддържане на орална хигиена.

Мед

Медът е сладък, но е полезен за венците поради антибактериалните си свойства. Също така е богат на минерали и витамини и осигурява необходимите хранителни вещества за поддържане на здрави венци. Вземете малко органичен мед или мед от манука и разтрийте върху венците два пъти дневно.

Стипца

Гингивитът причинява възпаление и зачервяване на венците. Стипцата (калиево-алуминиев дисулфат кристалохидрат с дванадесет молекули вода) действа отлично срещу зачервяване на кървящите венци. Разтворете стипцата в топла вода и правете гаргара с разтвора. Повтаряйте три пъти дневно.

Лют червен пипер (Кайен)

Поръсете лют червен пипер на прах на четката си и след това изчеткайте зъбите. Лютият червен пипер (кайен) има антибактериални свойства се бори срещу вредните бактерии. Може да почувствате леко парене при първото използване на кайен.

Алое вера

Алое вера е много полезно срещу възпаление на венците. То унищожава бактериите, отговорни за възпаление на венците. Също така помага за ускоряване на процеса на излекуване. Масажирайте гел от алое вера във венците.

Смес от масла

Вземете половин часа зехтин екстра върджин и добавете 5 капки масло от черен кимион, 7 капки масло от чаено дърво, 5 капки масло от смирна, 3 капки лимоново масло и 3 капки ментово масло. Този разтвор от смес от масла се използва за масажиране на венците след миене на зъбите.

 

Паста от чесън и мед

Чесънът притежава много силни антибиотични свойства. Когато се комбинира с мед от манука, се образува много мощен антибактериален тоник. Разтрийте пастата от чесън и мед върху венците. Имайте предвид, че ще усетите парене. С цел намаляване на усещането за парене смесете половин скилидка чесън в една супена лъжица суров мед и нанесете пастата.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото