Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

МЕНОПАУЗА

Менопаузата представлява необратимото прекратяване на функционирането на яйчниците - окончателно прекратяване на менструирането и настъпването на невъзможност за забременяване. Тя не е болест, а е част от процес на стареене при жените.

Остаряването е свързано и с промени в половата система. Намаляват способностите на яйчниците да произвеждат хормони и да отделят годни за оплождане яйцеклетки. Това в крайна сметка води до невъзможност за зачеване и раждане. Жената престава да менструира.

Поставянето на диагнозата менопауза е ретроспективно. За да се потвърди настъпването на менопаузата, при жената трябва да липсва менструация в продължение на 12 последователни месеца (при липса на други причини - бременност, прием на лекарства и др.). Средната възраст на настъпване на менопауза е 50 - 51 години.

Настъпването на менопауза е свързано с хормонални промени и с неприятни симптоми. Този период се нарича перименопауза и често се означава като климактериум (понятието климактериум е по-широко и включва и постменопаузата). Тя започва години преди настъпването на менопаузата и по дефиниция завършва 1 година след последната менструация. Перименопаузата може да продължи 6 и повече години.

Перименопаузалните симптоми са предизвикани от променящите се нива на хормони отделяни от яйчниците, какъвто е естрогенът. По време на този преход нивата на естрогените постепенно намаляват. Появяват се симптоми, като нередовен мензис, горещи вълни, нарушения на съня, промени в настроението. Настъпват и неприятни симптоми от пикочно-половата система – болка при полов контакт и / или сухота на влагалището, ниско либидо (полово влечение). По време на перименопаузата жените могат да заченат, въпреки че вероятността е много по-ниска.

Кога настъпва менопаузата?

През последния век непрекъснато се увеличава продължителността на живота, нараства броя на хората в старческа и средна възраст. Увеличава се броят на жените, които изживяват по-голямата част от живота си в хипоестрогенно състояние - ниско ниво на женски полови хормони.

Въпреки че времето, прекарано след настъпване на менопауза, се е увеличило с по-голямата продължителност на живота, средната възраст на навлизане в менопаузата не се е променила още от древността. Жените от древността са навлизали в менопауза на същата възраст, както съвременните жени.

Появата на симптомите на прехода към менопауза обикновено започва на около възраст 45,5-47,5 години. Средната възраст на настъпване на менопаузата е около 50-51 години. Менопаузата се счита за преждевременна, когато настъпи преди 40-годишна възраст. Хормоналните промени при преждевременна менопауза наподобяват тези при навреме настъпилата. Яйчниците произвеждат много малко естроген.

Причините за преждевременна менопауза може да са много:

Автоимунни заболявания: тялото произвежда необичайни антитела, които атакуват тъканите на организма, включително и яйчниците. Примери за автоимунни заболявания са тиреоидитът на Хашимото, витилиго и миастения гравис;
Метаболитни нарушения: болест на Адисон и диабета например;
Вирусни инфекции: паротит и други;
Химиотерапия при злокачествени заболявания;
Лъчева терапия;
Хирургично отстраняване на яйчниците - овариектомия; хирургия за премахване на матката (хистеректомия) води до прекратяване на менструирането, но менопауза настъпва тогава, когато яйчниците престанат да функционират;
Токсини: тютюнопушенето е една от честите причини;
Генетични аномалии;
Живот на голяма надморска височина.
При пушачки, изпушващи повече от една кутия цигари на ден, е по-голяма вероятността климаксът да настъпи по-рано. Причината е, че никотинът нарушава синтеза на естроген.

Симптоми и признаци на менопаузата

По време на прехода към менопауза - перименопауза, в резултат на намаляване на естрогените могат да се появят различни оплаквания. При част от жените (20 %) оплаквания могат да липсват и преминават през менопаузата изключително лесно без никакви усложнения или неприятни симптоми, но при повечето има различни по тежест симптоми - леки, умерени или тежки.

Степента и тежестта на симптомите на климактериума варира значително сред жените. Оплакванията могат да продължат от 6 месеца до около 10 години. Също така е важно да се помни, че симптомите могат да се появяват и да изчезват в течение на продължителен период от време за някои жени. Това също е силно индивидуално.

Симптомите, които жените изпитват, са свързани предимно с по-ниско производство на естроген и прогестерон и варират в широки граници, тъй като има много ефекти, които естрогенът може да окаже върху женското тяло.

Естрогенът регулира менструалния цикъл, оказва въздействие върху репродуктивната система, пикочните пътища, сърцето и кръвоносните съдове, костите, гърдите, кожата, косата, лигавиците, тазовите мускули и мозъка. В резултат на това жените могат да изпитват симптомите на менопаузата през цялото си тяло.

Най-честите симптоми на признаци на менопаузата включват:

Промени в менструалния цикъл

Нередовно менструално кървене може да се появи по време на менопаузата и може да е първият симптом на перименопаузата. Някои жени имат минимални проблеми с анормално кървене по време на перименопаузата, докато други имат непредвидимо, прекомерно кървене. Менструалното кървене (мензисът) може да се появява по-често (което означава, че цикълът се скъсява по продължителност) или може да е по-рядко (цикълът се удължава по продължителност), преди да спре.

Няма "нормален" модел на кървене по време на перименопаузата и моделите варират при различните жени. Обикновено първоначално циклите (под менструален цикъл се разбира периодът между две менструации) се скъсяват, а след това се удължават, но всякакви други промени са възможни. Обичайно е за жените в перименопаузата да получат менструално кървене след няколко месеца без такова.

Също така няма строго определен период от време, който е необходим на една жена, за да завърши прехода към менопауза. Една жена може да има нередовни менструални цикли години преди да достигне до менопаузата. Важно е да се помни, че всички жени, които развиват промени в менструалния цикъл, трябва да се консултират с лекар, за да потвърди, че нередовният менструален цикъл се дължи на перименопаузата, а не е признак на друго медицинско състояние.

Менструалните аномалии, които започват с перименопаузата, също са свързани и с намаляване на плодовитостта, тъй като овулацията е станала нередовна. Въпреки това, жените, които са в перименопауза, все още могат да забременеят, докато не са достигнали до същинската менопауза (липса на периоди за една година) и все още трябва да използват контрацепция, ако не искат да забременеят.

Горещи вълни и нощни изпотявания

Горещите вълни са често срещани сред жените, преживяващи менопауза. Горещата вълна е усещане за затопляне или парене, което се разпространява по тялото и често е най-силно изразено в главата и гърдите. Понякога горещата вълна е свързана със зачервяване и в някои случаи последвана от изпотяване. По време на това усещане се наблюдават промени в съдовете на кожата. Кожната температура се увеличава на съответното място с 2-5ºС. При някои жени вълните се последват от студени тръпки.

Възможно е появата на горещите вълни да се провокира от тютюнопушене, топли напитки, определени храни, алкохол и евентуално кофеин. Вълните са по-чести и по-тежки през нощта.

Горещите вълни често причиняват неудобство и дискомфорт, както и нарушения на съня и емоционална лабилност, особено ако те са интензивни и се появяват често.

Горещите вълни обикновено продължават от 30 секунди до 10 минути и се появяват с различна честота - на всеки час, на всеки няколко дни. Средната продължителност е 2-3 минути. Интензивността на горещите вълни може да варира от лека до много силна, като дори може да събуди жената от сън.

Въпреки че точната причина за горещите вълни не е напълно изяснена, те вероятно се дължат на комбинация от хормонални и биохимични флуктуации, предизвикани от намаляването на нивата на естроген.

Няма метод, който да предскаже кога ще започнат горещите вълни и колко дълго ще продължат. Те се появяват при до 40 % от жените с редовна менструация във възрастта 40-50 години, така че те могат да започнат преди менструалните нарушения, характерни за започването на менопаузата. Понякога при около 10 % от жените горещите вълни могат да продължат дори 10 години.

Няма начин да се предскаже и кога горещите вълни ще престанат, въпреки че те са с тенденция да намаляват по честота с течение на времето. Те също така могат да се увеличават или намаляват по своята тежест. При повечето засегнати жени появата им продължава повече от 1 година, а при близо половината - до 5 години.

Понякога горещите вълни са придружени от нощни изпотявания. Това може да доведе до събуждане и затруднено заспиване отново, което от своя страна води до неободряващ и неотпочиващ сън и умора през деня.

И тъй като повечето жени изпитват горещи вълни, някои от тях търсят лечение, ако това значително разстройства и нарушава живота и ежедневието им. Съществуват много алтернативни лекарства, които предлагат облекчаване на симптомите на горещите вълни, но някои жени предпочитат хормонални препарати, въпреки рисковете, свързани с тях.

 Вагинални симптоми

Вагинални симптоми се появяват като резултат от промени на лигавицата на вагината поради понижаване на нивата на половите хормони естроген и прогестерон - изтъняване, изсушаване и намаляване на еластичността.
Жените могат да изпитат вагинална сухота във всяка възраст, но това е особен проблем за жените в менопаузата.

Симптомите могат да включват вагинална сухота, сърбеж, дразнене или парене. Вагиналната сухота може да доведе до болезненост при полов акт (диспареуния) и до леко кървене или често желание за уриниране. Вагиналните промени също водят до повишен риск от вагинални инфекции.

Възможно е развитието на вагинална атрофия. Това е състояние, причинено от понижението на производството на естроген, и се характеризира с изтъняване и възпаление на вагиналните стени. Състоянието може да направи половото сношение болезнено за жените, които в крайна сметка могат да намалят интереса си към секса.

Уринарни симптоми

Лигавицата на уретрата по време на пери- и менопаузата претърпява промени, подобни на вагиналните тъкани, и става по-суха, по-тънка и по-малко еластична поради понижаващите се естрогенови нива. Освен това заобикалящите тазови мускули могат също да отслабнат. Това може да доведе до повишен риск от инфекция на пикочните пътища и поява на уринарни симптоми, като по-често желание за уриниране или изпускане на урина (инконтиненция на урина).

Усещането за постоянна нужда от уриниране се появява дори и без пълен пикочен мехур. Жените могат да изпитат дори болезненост при уриниране.

Инконтиненция може да бъде резултат от силен, внезапен порив за уриниране или може да възникне по време на напъване при кашляне, смях или вдигане на тежки предмети.

За борбата с незадържането на урина се препоръчва въздържание от прекалено много алкохол, поддържане на хидратацията и подсилване на тазовото дъно с Кегел упражнения.

 Намалено либидо

Често срещано е появата на намалено либидо при жените в менопауза - проявяват по-малък интерес към извършване на полов акт или изпитват затруднения да получат възбуда.

Това се дължи на физиологични промени, причинени от намаленото производство на естроген - забавено време за реакция на клитора, бавен или липсващ оргазъм и понижена вагинална лубрикация.

Емоционални и когнитивни симптоми

Промените в производството на хормони оказват влияние върху психическата устойчивост на жените по време на менопаузата.

Жените в перименопауза често съобщават за различни когнитивни и / или емоционални симптоми, включително умора, проблеми с паметта, депресия, раздразнителност, тревожност, нервност, нарушения на съня (включително безсъние), загуба на концентрация, главоболие и резки промени в поведението и настроението. Трудно е да се определи точно кои поведенчески симптоми се дължат пряко на хормоналните промени на менопаузата. Изследвания в тази област би били трудни по много причини.

Емоционалните и когнитивните симптоми са толкова често срещани, че понякога е трудно за дадена жена да разбере дали те се дължат на менопаузата.

Нощно изпотяване, което може да възникне по време на перименопаузата, може също да допринесе за чувство на умора и отпадналост, които от своя страна могат да имат ефект върху настроението и когнитивните функции. Но нарушения на съня са често срещани, дори и сред жените, които нямат горещи вълни. Стресовете от ежедневието също могат да допринесат за нарушаването на съня.

Освен това, много жени могат да изпитват други промени в живота по време на перименопаузата или след менопаузата, като стресови житейски събития, които могат да причинят и емоционални симптоми.

Други физически промени

Жените в климактериума претърпяват и други физически промени, свързани с промяната на нивата на половите хормони.

Много жени съобщават за някаква степен на наддаване на тегло заедно с настъпването на менопаузата. Разпределението на мастната тъкан може да се промени, като телесните мазнини се депозират повече в областта на кръста и коремната област, отколкото в ханша и бедрата.

Възможно е да се развият промени в структурата на кожата, включително бръчки, заедно с влошаване на възрастово акне при тези, които са засегнати от това състояние.

Тъй като тялото продължава да произвежда малки нива на мъжкия хормон тестостерон, някои жени могат да изпитат повишен растеж на косми по брадичката, горната устна, гърдите или корема.

Намалено производство на естроген може да допринесе за развитие на косопад или да превърне косата в по-суха и чуплива.

Промени, които настъпват при менопауза

Много от симптомите, които са се проявили перименопаузално, продължават да се проявяват и след настъпването на менопаузата. Те постепенно намаляват по интензивност и се появяват все по-рядко. Въпреки това, намалението на нивата на естрогените води до промени, които имат отрицателно въздействие върху здравето (например увеличаване на риска от остеопороза). Тези промени могат да се влошат, ако не се вземат мерки за тяхното предотвратяване.

Основните промени, които настъпват при менопауза, включват:

Промени при менопауза, засягащи репродуктивната система

С настъпването на менопаузата лигавицата на влагалището става по-тънка, суха и по-малко еластична (състояние, наречено атрофичен вагинит). Намалява секрецията от влагалището. Тези промени могат да доведат до болезненост при полов акт и може да се увеличи риска от възпаление (вагинит).

Органите на репродуктивната система - матката и яйчниците, намаляват по размер. Променят се и малките срамни устни, както и клиторът.

Сексуалното желание (либидо) често намалява с остаряването. Ефектът на менопаузата върху способността за получаване на оргазъм варира при различните жени. При много жени способността е незасегната, но при други може да намалее.

Намаляването на естрогените може да се отрази и на протичането на някои заболявания. Миомите могат да намалеят по размер, намаляват и симптомите им. Понякога се свиват толкова, че не могат да се установят при преглед. Ендометриозата също се подобрява с настъпването на менопаузата.

При възрастните жени има загуба на тонуса на мускулите на таза и това може да допринесе за прояви пролапс (свличане, изпадане) на репродуктивни органи или на пикочните пътища. Симптомите най-често са усещане за вагинална тежест или натиск, болка в гърба, вагинално зацапване от язви на излязлата шийката на матката или влагалището, дискомфорт в коремната област и проблеми в уринирането и дефекацията.

Промени при менопауза, засягащи уринарния тракт

С настъпване на менопаузата изтънява лигавицата на уринарния тракт. Уретрата става по-къса. Тези промени благоприятстват навлизането на микроорганизмите в организма и жените по-лесно развиват инфекции на пикочните пътища.

Мускулите, които контролират акта на уриниране, стават по-слаби. Това е една от причините много жени в менопауза да имат стрес инконтиненция - изтичане на малки количества урина по време на смях, кашлица или други дейности, които оказват натиск върху пикочния мехур. При някои жени нарушенията може да са по-сериозни. Менопаузата е само един от факторите, който се обвинява за настъпване на инконтиненцията. Много други фактори, като например въздействието на раждане и използването на хормонална терапия, могат да допринесат за инконтиненция.

Промени при менопауза, засягащи кожата

С понижаването на нивото на естрогените при настъпване на менопаузата намалява също и количеството на колагена (протеин, който придава на кожата сила и здравина) и еластина (протеин, който прави кожата еластична). Това е причина кожата да стане по-тънка, суха, по-малко еластична и по-уязвими към нараняване.

Промени при менопауза, засягащи костите

Понижаването на естрогена води до увеличаване на скоростта на намаляване на костната плътност, а понякога и до остеопороза. Нарушава се структурата на костите, те стават по-крехки и по-слаби и се увеличава вероятността от фрактури. През първите 2 години след менопаузата костната плътност намалява с около 3 % до 5 % всяка година. След това темпът на костна загуба намалява и е около 1 % до 2 % годишно.

Промени при менопауза, засягащи нивата на липидите в кръвта

След менопаузата нивата на липидите, по-специално на липопротеините с ниска плътност (LDL-холестерол; „лошият холестерол”), се увеличават при жените. Нивата на липопротеините с висока плътност (HDL-холестерол; „добрият холестерол”) намаляват. Тези промени в нивата на липидите (мазнините) в кръвта са една от причините за ускоряване на атеросклерозата и по-честата исхемична болест на сърцето сред жените след менопауза. До менопаузата високите нива на естрогените предпазват от заболяване на коронарните артерии. Голямо е значението и на самото стареене.

Изследвания при менопауза

При около 66 % от жените клиничната картина е типична и е ясно, че се касае за настъпване на менопауза. В такива случаи лабораторни тестове обикновено не са необходими. Ако нарушенията в менструалния цикъл започнат далеч преди 50-годишна възраст или ако има неясни симптоми, се налага извършване на изследвания, за да се прецени каква е причината за нарушенията. За да се потвърди менопауза или перименопауза, се правят кръвни тестове за измерване на нивата на естроген и фоликулостимулиращия хормон - FSH.

При намаляване на функцията на яйчниците се повишава секрецията на хормоните, стимулиращи яйчниците – гонадотропните хормони, отделящи се от хипофизата. С настъпване на менопаузата секрецията на гонадотропините се увеличава драстично. Нивата на FSH са по-високи от тези на LH. Затова ФСХ се използва като диагностичен маркер за яйчникова недостатъчност. Изследването на LH не е необходимо за поставяне на диагноза менопауза. Нивата на естрадиола и естрогена престават да имат големи колебания, както по време на менструалния цикъл, измерените им стойности са много по-ниски. Нивата на циркулиращия естрадиол са много различни преди и след менопауза, като тези нива са много по-ниски в менопаузата.

За да се прецени дали да се включва лечение, е необходимо лекарят да проведе подробен разпит за медицинската и семейната история за жените и физикален преглед. Необходим е преглед на гърдите, мамографията или ехографско изследване. Подробен гинекологичен преглед и проследяване на кръвното налягане също са неизменна част от подготовката. Извършват се кръвните тестове. Получената информация помага на лекарите да определят риска на жената от развитие на определени заболявания след менопаузата.

Ако се стартира лечение, е необходимо да се правят периодично гинекологични изследвания, както и изследване на гърдите.

Измерване на костната плътност е хубаво да се започне след настъпването на менопаузата, особено при жени с рискови фактори за остеопороза.

Необходимо ли е лечение при менопауза?

Големите промени, които настъпват с жените при отпадане на яйчниковата функция, се понасят по-добре с подкрепата и разбирането от страна на близките. Важно е и общуването с други жени, които са преминали в менопаузата, или с лекари, които да разяснят какво се случва с организма й, какви са симптомите и какви ще са дългосрочните последствия.

Сама по себе си менопаузата е нормална и естествена част от живота. Тя не е заболяване или разстройство и следователно не изисква лечение. Въпреки това при тези случаи, когато физическите, умствените и емоционалните ефекти са достатъчно силни и разстройват значително ежедневието на жената, е възможно и подходящо лечение.

Общи мерки

Най-честото оплакване при жените в менопауза са горещите вълни. За облекчаването им дамите могат да използват някои общи мерки, като:

При някои жени е възможно провокиране на горещите вълни от храни и напитки. Най-често такива са кафе, чай и пикантни храни. Ако се установи такава зависимост, е препоръчително избягването им.
Намаляването и спирането на тютюнопушенето, както и избягване на стреса, може да помогне за облекчаване на горещите вълните и подобряване на съня.
Друга възможност за постигане на температурен комфорт при горещи вълни е носенето на няколко ката дрехи, които могат да бъдат събличани при необходимост. Дамите трябват да предпочитат естествени проветриви материи за дрехи и спално бельо, като памучната материя.
Редовната физическа активност (особено аеробни упражнения) може да облекчи горещите вълни и да подобри съня.
При някои жени добър ефект се получава при използването на техники за релаксация, медитация, масаж, йога. Освен за облекчаването на горещите вълни, те помагат и за депресията, раздразнителността и умората. Създадени са техники на дишане, които могат да помогнат при тези оплаквания.
Чест проблем е наддаването на тегло. Редовни физически упражнения, особено когато се комбинират с ниско калорийна диета, бедна на мазнини и бързи въглехидрати, помагат на жените да контролират теглото си, а също спомагат за понижаване на нивата на холестерола в кръвта и намаляват риска от атеросклероза, включително и за коронарна болест.

Физическите упражнения, като ходене, бягане и вдигане на тежести, заедно с приема на калций и витамин D могат да забавят загубата на костна плътност.

За облекчаване на вагинална сухота, която прави половия акт болезнен, могат да се ползват лубриканти. Половият контакт може да стимулира притока на кръв към вагината и околните тъкани и това може да помогне за по-дългото запазване на тяхната еластичност. Упражнения за стягане на тазовите мускули са възможност за подобряване на контрола върху уринирането (при инконтиненция).

Хормонална терапия

Хормоналната терапия се използва, за да облекчи умерени до тежки симптоми - горещи вълни, нощно изпотяване, сухота на влагалището. Тя намалява риска от нежелана бременност, регулира менструалния цикъл, намалява загубата на костна плътност, намалява риска от някои заболявания и води до подобряване на качеството на живот.

Хормоналната терапия, наречена още хормон-заместителна терапия, е все още най-ефективният начин за лечение на симптомите на менопаузата. Но дългосрочните проучвания на жени, получаващи комбинирана хормонална терапия с естроген и прогестерон, са били спрени, тъй като е открито, че тези жени са имали повишен риск от инфаркт, инсулт и рак на гърдата,в сравнение с жените, които не получават хормонална терапия. По-късните изследвания на жени, приемащи само естрогенова терапия, показват, че естрогенът е свързан с повишен риск от инсулт, но не и от инфаркт или рак на гърдата. Но самостоятелната терапия с естроген е свързана с повишен риск от развитие на рак на ендометриума (рак на лигавицата на матката) при жени в постменопауза, които не са с отстранена хирургично матка.

Въпреки положителните ефекти на хормоналната терапия, потенциално по-високият риск от развитие на някои заболявания прави решението за започването й трудно и отговорно. Всяка жена трябва да взема участие във вземането на решението. Когато рисковете в конкретния случай надвишават очакваните ползи, тази терапия не се препоръчва.

Хормоналната терапия включва естрогени или комбинация между естрогени и прогестини. Лекарят избира най-подходящия за конкретната жена медикамент. Изборът зависи от възрастта, какви са оплакванията на пациентката, дали се касае за перименопауза или менопауза, а също и дали е хистеректомирана. Много фактори, например личната здравна история, семейната история, тютюнопушенето, културата, необходимостта от контрацепция, етническата принадлежност и финансовите възможности, също играят роля в окончателното решение.

Хормоналната терапия е достъпна в орална (хапчета), трансдермална форма (например пластир и спрей). Трансдермалните хормонални продукти са вече в активна форма, без да е необходимо да преминат през метаболизма в черния дроб, за да се превърнат в активна форма. Тъй като трансдермалните хормонални продукти нямат ефект върху черния дроб, този път на приложение се превърна в предпочитаната форма за повечето жени. Редица препарати са на разположение за орални и трансдермални форми на хормоналната терапия, вариращи както по вида, така и по количеството на хормоните в продукта.

Налице е голям интерес в последните години за използването на т.нар. "биоидентична" хормонална терапия за жени в менопауза. Биоидентичните хормонални препарати са лекарства, които имат една и съща химична формула като тези, произведени естествено в организма. Хормоните са създадени в лабораторни условия чрез промяна на съединения, получени от естествено срещащи се растителни продукти. Някои от т.нар. биоидентични хормонални препарати са одобрени от Американската агенция за контрол на лекарствата и храните и са произвеждани от фармацевтичните компании.

Подобно на трансдермалните хормонотерапевтични продукти, средствата на биоидентичната хормонална терапия се употребяват трансдермално. Те обикновено се прилагат като крем или гел. Технитее поддръжници смятат, че използването им може да избегне потенциално опасните странични ефекти на синтетичните хормони, използвани в конвенционалната хормонална терапия. Въпреки това, проучвания за установяване на дългосрочната безопасност и ефективност на тези продукти не са извършвани.

Решението за хормонална терапия е много индивидуално, за което пациентът и лекарят трябва да вземат предвид присъщите рискове и ползи от лечението, заедно със собствената медицинска история на всяка жена. Понастоящем се препоръчва, че ако се използва хормонална терапия, трябва да се прилага в най-малката ефективна доза за възможно най-кратко време. Резултати от някои проучвания не подкрепят използването на хормоналната терапия за предотвратяване на хронични заболявания.

Орални противозачатъчни хапчета
Оралните контрацептиви са друга форма на хормонална терапия, която често се предписва на жени в перименопауза за лечение на нередовно вагинално кървене. Преди започване на лечението лекарят трябва да изключи други причини за променливото вагинално кървене. Оралните контрацептиви често се дават на жени в преход към менопауза за регулация на менструалния цикъл, облекчаване на горещите вълни, както и за предоставяне на контрацепция. Списъкът на противопоказанията на оралните контрацептиви при жени в преход към менопауза е същият като този за пременопаузалните жени.

Локална (вагинална) хормонална терапия
Съществува и локално (т.е. прилагащо се директно във вагината) хормонално лечение за симптомите на вагинален естрогенен дефицит. Локалното лечение при менопауза включва вагинален пръстен, съдържащ естроген, вагинален естрогенен крем, или вагинални естрогенни таблетки. Понякога се комбинират локално и орално естрогенно лечение.

Други медикаментозни терапии при менопауза

Антидепресантите са клас лекарства, известни като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина. Те са показали, че са ефективни при контролиране на симптомите на горещи вълни в до 60 % от жените и се използват в някои случаи като медикаментозна терапия при менопауза. Въпреки това, антидепресантите могат да бъдат свързани със странични ефекти, включително намалено либидо или сексуална дисфункция.

Други лекарства също са показали, че осигуряват известно облекчение за горещите вълни. Но всички те могат да имат странични ефекти, както и тяхното използване трябва да се обсъди и да се наблюдава от лекар.

Габапентин и други GABA-аналози са антиепилептични лекарства. Показано е, че габапептинът е толкова ефективен, колкото естрогена, за облекчаване на горещите вълни.

Лекарства за високо кръвно налягане, включително клонидин, са толкова ефективни, колкото антидепресантите за горещите вълни, но не разполагат с ползите на антидепресантите, свързани с въздействието върху настроението и мислите. Въпреки това те заслужават специално внимание при жените, страдащи едновременно от високо кръвно налягане и горещи вълни.

Алтернативни терапии при менопауза

Много жени се страхуват от рисковете, свързани с хормонално-заместителната терапия за лечение на симптомите при менопауза, и търсят облекчение чрез алтернативни терапии.

Съществува разнообразие от естествени средства и методи, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите при менопауза:

Акупунктура

Много жени намират облекчение на симптомите при менопауза чрез акупунктура.

Скептиците твърдят, че ползите от акупунктура са просто резултат от ефекта на плацебо, но лекарите потвърждават, че акупунктурата е разумна алтернатива на хормоналната терапия за жени, страдащи от менопаузална депресия и горещи вълни.

Осъзнато дишане

Осъзнатото дълбоко дишане, каквото се практикува по време на йога и медитация, има доказан успокояващ ефект върху ума и може да облекчи тревожността и горещите вълни при менопауза.

Веднага след като почувствате идване на гореща вълна, се подгответе. Започнете с вдишване през носа и бройте до 4. Задръжте дъха си, докато броите до 7. След това издишайте напълно през устата с броене до 7. Това е едно дишане. Опитайте се да изпълните този цикъл още 2 пъти.

Йога

Непрекъснато доказателства подкрепят идеята, че йога може да помогне за облекчаване на раздразнителността и депресията, предизвикани от менопаузата.

Жени споделят, че релаксацията и техниките за разтягане при йога помагат за стабилизиране на настроението при повишаване на цялостното благосъстояние.

Тай Чи и Чи Гонг, които са поредица от бавни движения и медитация, могат да доведат до намаляване на броя на горещите вълни при жени в менопауза.

Витамини
Витамини, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфорта при менопауза, са:

Витамин Д

Витамин D е важен градивен елемент за здраво тяло. Той подпомага здравето на костите, нормалния клетъчен растеж и хормоналния баланс, които са важни за жени в менопауза. Тялото произвежда витамин Д е отговор на излагане на слънце.

С увеличаване на възрастта при жените способността им да абсорбират витамин D намалява, засилвайки се рискът от загуба на костна плътност. Това води до необходимост от включване на витамин Д в техния хранителен режим.

Препоръчителната дневна доза от 600 IU витамин Д може да се набави от 15- до 20-минутна разходка навън. Ако времето е неподходящо или няма възможност за разходка, необходимата доза може да се приеме под формата на хранителна добавка.

Важно е също така да се приемат храни с високо съдържание на витамин Д, като сардини, риба тон, дива сьомга, млечни продукти, яйца.

Витамин Е

Витамин Е се счита като заместител на естрогена поради възможността за подпомагане на регулирането и контрола на горещите вълни. Също така е ефективен домашен лек при вагинална сухота и сърцебиене.

 

Витамини В

Витамините от група В помага за облекчаване на симптомите на менопауза, особено за признаци като стрес и депресия.

 Растителни естрогени (фитоестрогени)

Растителните естрогени (фитоестрогени) се срещат естествено в някои храни. Има два основни типа фитоестрогени - изофлавони и лигнани. Изофлавоните се съдържат в соята, граха и други бобови растения. Лигнани има в лененото семе, пълнозърнестите храни, както и някои плодове и зеленчуци.

Дали естрогените в тези храни могат да облекчат горещите вълни и други симптоми на менопаузата, остава да бъде доказано. Изофлавоните имат слаб естрогеноподобен ефект.

Билки и растения
Билките и растенията, които могат да помогнат за облекчаване на дискомфортните симптоми при менопауза, са:

Жълт кантарион

Сред най-популярните билки, използвани в алтернативното лечение при менопауза, е жълтият кантарион, който е показан при промени в настроението, за подобряване на съня и релаксация, за намаляване на депресията и тревожността. Може да се приема както като чай, така и под формата на таблетки / капсули или течен екстракт. Необходима е консултация преди започване на приема на жълтия кантарион, тъй като може да взаимодейства с някои лекарства.

Женшен

Женшенът е билка, чиито терапевтични ползи за здравето са използвани още преди 5000 години от китайци, корейци и индианци. Тя може да се употребява за лечение на симптомите на менопауза, като умора, тревожност, нарушения на съня и стрес. Може да се приема в различни форми, включително чай, прах или екстракт.

Черен кохош

Изследванията за ефективността на черния кохош по отношение на редуциране на горещите вълни са показали смесени резултати. Въпреки това, някои жени съобщават, че билката им е помогнала. Последните изследвания показват, че черният кохош не действа като естроген, както се е предполагало. Това намалява опасенията за ефекта му върху хормон-зависима тъкан (например матка, гърди). Има сведения, свързващи билката с чернодробни проблеми, но тази връзка все още се проучва.

Червена детелина

Няма убедителни доказателства, че екстрактът от червена детелина намалява горещите вълни. Както и при черния кохош, някои жени твърдят, че червената детелина им е помогнала. Изследванията са установили малко странични ефекти и няма сериозни здравословни проблеми, свързани с употребата. Но проучвания при животни са изразили загриженост, че червената детелина може да има вредно въздействие върху хормон-чувствителна тъкан.

Китайска ангелика

Китайската ангелика е била използвана в традиционната китайска медицина за лечение на гинекологични състояния повече от 1200 години. И все пак е проведено само едно рандомизирано клинично проучване на китайската ангелика за определяне на ефектите й върху горещите вълни, но не е установено, че тази ботаническа терапия е полезна за намаляването им. Китайската ангелика никога не трябва да се използва от жени с миома или проблеми с кръвосъсирването, като хемофилия, или от жени, приемащи лекарства, които влияят на кръвосъсирването, като варфарин, тъй като могат да се появят хеморагични усложнения.

Кава

Кава може да намали тревожността, но няма доказателства, че намалява горещите вълни. Важно е да се отбележи асоциация между употребата на кава и поява на чернодробни проблеми.

 

Вечерна иглика

Масло от вечерна иглика спомага за облекчаване на горещите вълни. Доказано е, че индуцира пристъпи при пациенти, диагностицирани с шизофрения, които приемат антипсихотични лекарства. Масло от вечерна иглика не трябва да се използва с антикоагуланти или фенотиазини.

Витекс

Витексът е добро алтернативно средство за лечение на симптомите на менопауза със свойствата си, подпомагащи ендокринната система. Спомага за облекчаване на горещи вълни, изпотяване, сухота на влагалището или лека депресия.

 

Касис

Маслото от касис е с много богато съдържание на гама-линоленова киселина (GLA), която е отлична мастна киселина за отшумяване на симптомите на менопаузата.

 

Канела

Канелата е част от естествените средства за облекчаване на оплакванията при менопауза, като намалява тревожността, депресията и контролира промените в настроението.

Промени в начина на живот
Промени в начина на живот може да помогне за облекчаване на дискомфорта на симптомите при менопауза:

Здравословно хранене

Балансираното здравословно хранене може да даде енергия и защита за здравето на организма. Препоръчва се да се ограничи употребата на алкохол и кофеин, които могат да повлияят на съня.

Отказ от тютюнопушене

В допълнение към това, че тютюнопушенето причинява много сериозни здравословни проблеми, то може да предизвика горещи вълни, отслабва здравината на костите и може да причини възпаление на пикочния мехур, който може да стане по-чувствителен по време на менопаузата.

 

Редовна физическа активност

Редовната физическа активност помага за поддържане на здравословно тегло, подобрява съня, укрепва костите и повишава настроението.

Нормално тегло

Загубата на наднорменото телесно тегло може да помогне за облекчаване на горещите вълни според скорошно проучване. Също така поддържането на нормално тегло допринася за здравето и благосъстоянието на тялото.

 

 

Достатъчно сън

Сънят има важна роля за поддържане на здравословен начин на живот, а също и за намаляване на дискомфорта на менопаузата. Препоръчва се 7-8 часа сън, а също и да се избягват фактори, които могат да нарушат съня, като пушене, алкохол, кофеин.

 

Техники за релаксация и намаляване на стреса

Практикуването на техники за релаксация и намаляване на стреса може ефективно да помогне за отшумяването на симптомите на менопауза. Те включват дълбоко дишане, масаж, прогресивна мускулна релаксация, медитация и др.

Биоидентични хормони

Налице е нарастващ интерес през последните години в използването на т.нар. "биоидентична" хормонална терапия при жени в менопауза. Биоидентичните хормонални препарати са лекарства, които съдържат хормони, които имат една и съща химична формула като тези, произвеждани естествено в организма. Хормоните са създадени в лаборатория чрез промяна на съединения, извлечени от естествени растителни продукти.

Застъпниците на биоидентичната хормонална терапия твърдят, че продуктите, приложени като кремове или гелове, се абсорбират в тялото в активната си форма без необходимостта първо от метаболизиране в черния дроб и че тяхната употреба може да избегне потенциално опасните странични ефекти на синтетичните хормони, използвани в конвенционалната хормонална терапия. Въпреки това, никога не са били извършвани проучвания за установяване на дългосрочната безопасност и ефективност на тези продукти.

Кървене след менопауза

Постменопаузалното кървене е кървене от гениталния тракт, което настъпва най-малко 12 месеца след аменорея (липса на менструация) при жена в менопаузална възраст.

Въпреки че е често срещан проблем, не е нормално да се появи кървене при менопауза - дори и само ако е зацапване, така че не го игнорирайте.

Ако имате постменопаузално кървене, се консултирайте с Вашия лекуващ акушер-гинеколог възможно най-скоро. Кървенето след менопауза може да бъде причинено от редица здравословни проблеми, някои от които са сериозни.

Причини за постменопаузално кървене
Възможно е да има няколко причини за кървене след менопауза.

Най-честите причини са:

Вагинална, ендометриална и урогенитална атрофия 60-80%
Екзогенен естроген 15-25%
Ендометриални или цервикални полипи 2-12%
Ендометриална хиперплазия 10%
Рак на ендометриума 10%
Рак на шийката на матката < 1%
 

Атрофия на вагината или ендометриума

Възпаление и изтъняване на лигавицата на вагината (атрофичен вагинит) или на лигавицата на матката (атрофия на ендометриума) може да доведе до неочаквано кървене. Лигавицата на вагината или лигавицата на матката (ендометриум) могат да станат много тънки след менопауза. Дължи се на по-ниски нива на естроген.

Повече информация може да прочетете тук:

Атрофичен вагинит МКБ N95.2

Полипи на маточната шийка или матката

Полипи на маточната шийка или матката представляват новообразувания (израстъци), обикновено неракови, които могат да се образуват в шийката на матката, самата матка или вътре в цервикалния канал. Те могат да причинят кървене.

Повече информация може да прочетете тук:

Полип на тялото на матката МКБ N84.0
Полип на шийката на матката МКБ N84.1

Хиперплазия на ендометриума

Хиперплазия на ендометриума представлява състояние на удебелена лигавица на матката, в резултат на което може да настъпи кървене. Ендометриалната хиперплазия може да бъде причинена от хормонално-заместителна терапия, високи нива на естроген без достатъчно прогестерон или от наднормено тегло. Често се среща при жени след менопауза. Ако не се лекува, може да доведе до развитие на рак на матката (известен още като рак на ендометриума).

Рак на ендометриума (рак на матката)

Кървенето след менопаузата може да бъде признак на рак на ендометриума. Около 10 % от жените, които имат постменопаузално кървене, имат рак на ендометриума.

Рак на маточната шийка

Кървенето след менопауза рядко може да бъде признак за рак на шийката на матката. Други симптоми на рак на маточната шийка могат да включват болка по време на полов акт или необичайно вагинално течение, включително при жени в менопауза.

Ракът на маточната шийка има тенденция да прогресира бавно. Годишни посещения при гинеколог могат да помогнат за ранно откриване и дори предотвратяване на рак на маточната шийка. Това може да стане чрез мониторинг чрез цитонамазки.

Други причини

Други причини за постменопаузално кървене включват хормонална терапия, инфекция на матката или шийката на матката, прием на някои лекарства (като разредители на кръвта), други видове рак.

Симптоми при постменопаузално кървене

Много жени, които изпитват постменопаузално кървене, може да нямат други симптоми. Но е възможно и кървенето да е придружено от друга симптоматика. Това зависи от причината за кървенето.

Много симптоми, които се появяват по време на менопауза, като горещи вълни, често започват да намаляват през постменопаузалния период. Има, обаче, други признаци, които жените след менопауза могат да изпитат.

Симптомите при жени след менопауза могат да включват:

вагинална сухота
намалено либидо
безсъние
стресова инконтиненция
увеличена честота на инфекция на уринарния тракт
покачване на телесното тегло
 

Диагностициране на причината за кървене след менопауза
Лекуващият акушер-гинеколог може да диагностицира причината за кървенето след менопауза на базата на анамнезата, гинекологичния преглед и няколко изследвания.

Анамнеза

Лекуващият акушер-гинеколог ще свали подробна анамнеза: модел, размер, продължителност и честота на кървенето, наличие на други симптоми, като болка и загуба на тегло, употреба на хормонално-заместителна терапия (вид, продължителност на употреба), подробности за минали гинекологични проблеми, медицинска, медикаментозната и фамилната анамнеза също са от съществено значение.

Гинекологичен преглед

Специалистът по акушерство и гинекология ще извърши също гинекологичен преглед. Той ще вмъкне спекулум във вагината, така че вулвата, вагината и шийката на матката да могат да бъдат внимателно разгледани. Повечето жени усещат лек дискомфорт.

Изследвания

Изследванията, които могат да се извършат, включват:

Трансвагинална ехография
Изследване на секрет
Биопсия от ендометриума
Хистероскопия

  • Трансвагинална ехография

Трансвагинално ултразвуково изследване се извършва чрез внимателно поставяне на специален трансдюсер във вагината, което може да предизвика лек дискомфорт. Ехографията отнема обикновено около 10 минути.

Трансдюсерът излъчва високочестотни звукови вълни, за да се създаде образ на вътрешността на вагината и матката, който след това се показва на монитора.

Резултатите от това изследване обуславят необходимостта от провеждане на биопсия или хистероскопия. Това обикновено се определя от дебелината на лигавицата на матката.

  • Изследване на секрет

Секрет може да бъде взет от влагалището и / или шийката на матката за изследване, за да се изключи инфекция.

  • Биопсия на лигавицата на матката (ендометриум)

Ако лигавицата на матката е удебелена, може да бъде взета малка проба от тъкан (биопсия). Биопсия на ендометриума се счита за златен стандарт при оценка на постменопаузално кървене. Изследването може да доведе до спазми и кървене, което обикновено спира много бързо.

  • Хистероскопия

Хистероскопията позволява на лекаря да огледа матката и да вземе малка проба от тъкан за изследване с помощта на инструмент, наречен хистероскоп.

Хистероскопът преминава през шийката на матката при локална или обща анестезия.

Лечение при постменопаузално кървене

Лечението при постменопаузално кървене зависи от причината за кървенето, тежестта на кървенето и ако са налице допълнителни симптоми. В някои случаи кървенето може да не се нуждае от лечение.

Ако причината са цервикални полипи, може да се наложи да ги премахнат.

Атрофия на вагината или ендометриума може се лекува с естрогенов крем или песари, въпреки че лечение може да не бъде необходимо, ако симптомите са минимални.

Има различни видове ендометриална хиперплазия, които могат да бъдат лекувани с хормонално лечение с прогестин или операция за отстраняване на матката (хистеректомия). В някои случаи, ако промените са леки, може да не бъде необходимо лечение.

Ако се смята, че кървенето е страничен ефект от хормонално-заместителна терапия, може да се препоръча промяна или прекратяване на лечението.

Ако кървенето се дължи на рак, лечението ще зависи от вида и стадия на рака. Честа терапия при ендометриален или цервикален рак включва хирургическо лечение, химиотерапия и лъчетерапия.

Каква е прогнозата при кървене след менопаузата?

Кървенето след менопаузата често е успешно лекувано. Ако кървенето се дължи на рак, прогнозата зависи от вида и стадия на рака, през който той е бил диагностициран.

Независимо от причината за кървенето, поддържайте здравословен начин на живот и продължавайте да правите редовни посещения при Вашия акушер-гинеколог.

 

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото