Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ПРОБЛЕМИ С МЪДРЕЦИТЕ

Мъдреците, наречени още молари, представляват четири зъба, разположени по един зад всички останали. Те поникват обикновено в края на пубертета до 20-годишна възраст. Така след поникването им човек има в устата си 32 зъба.

Смята се, че мъдреците са се развили по време на първобитните хора с цел човек да има по-голяма дъвкателна повърхност и по-лесно да разкъсва жилавата сурова храна. В днешно време, тъй като преобладава меката и рафинирана храна, челюстите са се стеснили и при много хора липсват зародиши на мъдреци.

Мъдреците могат да пробият нормално и да вземат участие в дъвкателния процес при условие, че големината и формата на челюстта позволява това. Но ако размерът на челюстната не съответства на големината на зъбите, за пробиването на мъдреците не остава достатъчно място. Така те остават задържани (ретинирани) в костта.

Според зъболекарите мъдреците само пречат и създават проблеми и смятат за адекватно ваденето им, дори ако те не създават проблеми. Но от друга страна мъдреците могат да служат за опора при поставянето на мост или зъбна протеза, така че решението за ваденето им трябва да се обмисли внимателно.

Какви проблеми могат да създават мъдреците?

По време и след поникването си мъдреците могат да създават редица проблеми. Те са свързани с притискането на зъбите от новопоникналия мъдрец или с трудното почистване на крайните зъби.

Някои от възможните проблеми са:

Възпаление на околната лигавица
Възпалението на околната лигавица се предизвиква от поникващия мъдрец. Оплакванията при това състояние включват дразнене и зачервяване на венеца или бузата в близост до зъба.

Възпаление на околната костна тъкан
Възпалението на околната костна тъкан се нарича още остър периостит. При него клиничната картина е тежка, пациентът е с температура, трудно отваря устата си, а отокът на челюстта е значителен.

Развитие на кариес на съседния зъб
Развитието на кариес на съседния зъб възниква, когато никнещият мъдрец е под ъгъл спрямо съседния си. Най-често мъдрецът е поникнал частично и е образувал джоб, където се събират хранителни частици и бактерии. Задното положение на мъдреците обуславя трудното им почистване, което е допълнителен фактор за развитието на кариеси.

Изместване на съседните зъби напред
Абнормално поникване на мъдреца и изместване на съседните зъби напред води до неправилен контакт на горните зъби с долните и промяна в захапката (оклузията).

Кисти на челюстта
Образуването на кисти може да протече с разрушаване на челюстта. Този проблем крие опасност от спонтанни фрактури на челюстите.

Разраняване на бузата
Задната част на костта на горната челюст е със сравнително по-мека структура от тази на срединната й част, така че за никнещия мъдрец е по-лесно да си освободи място към бузата, отколкото да изтика предните зъби още по-напред. Така проминиращият зъб предизвиква постоянно захапване на лигавицата при дъвкателни движения и разраняване на бузата.

Симптоми и признаци при проблеми с мъдреците

Симптомите, които притесняват пациентите с проблеми с мъдреците, включват болка, оток и нарушена естетика на предните зъби.

Обикновено оплакванията започват при имунен спад или стрес на организма.

Болка
Болката е едностранна, различна по сила, като може да обхваща челюстта, мандибуларната става или врата. Тя може да е постоянна, слаба или изключително силна и да доведе до скованост на дъвкателните мускули (тризмус). При извършването на дъвкателни движения болката и другите симптоми се засилват.

Прочетете повече информация за болката в зъбите и челюстите като симптом:

Зъбобол
Болка в зъба
Внезапен зъбобол
Оток
Отокът при проблеми с мъдреците се дължи на възпалението на венците и лигавицата на устата. Той може да е незначителен, но понякога обхваща цялата челюст.

Прочетете повече за оток на челюстта като симптом на различни заболявания:

Оток в областта на челюстта
Подуване на лицето
Подуване на лице
3.3. Нарушена естетика
Нарушената естетика на зъбната редица обикновено се забелязва от близки на страдащия. Предните зъби се струпват гъсто или се изкривяват един върху друг.

Какви видове лечения има при проблеми с мъдреците?

Окончателното лечение на проблемен мъдрец е хирургично. В зависимост от конкретния случай зъболекарят решава дали да предприеме циркумцизия или зъбна екстракция. Преди предприемането на каквото и да е лечение е необходимо да се направи панорамна рентгенова снимка на зъбите.

Циркумцизията е вид хирургично лечение на мъдрец, при което под локална анестезия се изрязва част от венечния маншон, която покрива проблемния зъб. Така се осигурява безболковото му поникване, без да притиска останалите зъби. Тази манипулация няма сериозни последствия и се предприема, когато се прецени, че мъдрецът ще се подреди нормално в зъбната редица и няма да създава допълнително проблеми.

След циркумцизия се прилагат антисептични води за усти, приемат се и болкоуспокояващи.

Зъбната екстракция е тежка манипулация, която се извършва от зъболекар-хирург. Техниката на изваждане зависи от положението на мъдреца спрямо предностоящия зъб, както и от дълбочината на разположение на мъдреца. Използват се различни длета, пинсети и чукчета.

Често при оперативната намеса се налага изрязване на надлежащата над зъба кост, както и разчленяването на мъдреца на няколко парчета. Това се предприема, за да се спести травмирането на предностоящия зъб и костната рана да е възможно най-малка. След това раната се зашива и може да се постави дрен за оттичане на кръв и секрети.

Трябва ли да вадим мъдреците си?

Според някои стоматолози мъдреците само създават проблеми и пречат и смятат за разумно да бъдат извадени, независимо дали създават проблеми или не. Причината е, че мъдреците често растат под неправилен ъгъл, при което може да увредят съседните зъби. Нормалната позиция на мъдреците е вертикалната. Когато те са разположени под ъгъл - медио-ангуларно, дисто-ангуларно или хоризонтално, те могат да увредят корените на предно разположеният в зъбната редица зъб и тогава ваденето на мъдреца е наложително.

Друга причина, поради която си задаваме въпроса трябва ли да вадим мъдреците си, е дискомфортът, който ни създават по време на пробива им. Много често, когато мъдрецът е пробил частично, се стига до болка, възпаление на меките тъкани около зъба, включващо подуване, болка и лош дъх и други. Причината за това е навлизането на микроорганизми и хранителни остатъци в перикоронарното пространство или в образувалия се костен джоб. Това създава благоприятни условия за развитие на възпалителен процес. Травмата на лигавицата от срещулежащия зъб утежнява и задълбочава възпалителните промени. В началото възпалението е локализирано. Развива се перикоронарит.

Пациентът се оплаква от болки при хранене от съответната страна. Лигавицата, разположена като козирка над зъба, е зачервена и отточна. При задълбочаване на възпалението може да се стигне и до болка, разпространяваща се и към ухото, затруднено отваряне на устата и до нарушено общо състояние - главоболие, безсъние, повишена температура и др. Затова при рецидивиращи остри и хронични перикоронарити, при дълбоки кариеси, пулпити и периодонити на пробиващия зъб е наложително да се той да се извади. Но преди това в продължение на 7 дни трябва да се приемат антибиотици.

Освен това поради недостатъчното пространство за поникването им, мъдреците често израстват накриво и изместват и увреждат съседните зъби.

Други причини, поради които трябва да вадим мъдреците си, са:

при невралгични болки
при периодонтални, фоликуларни и кератокисти
при тумори
при абцеси, флегмони, лимфаденити, периостити и остеомиелити
след неуспех при констервативно или консервативно - хирургично лечение
От друга страна, ако не са налице гореспоменатите причини и мъдреците поникват в правилна позиция, има достатъчно място да заемат своето нормално положение в зъбната редица и се грижим да ги запазим здрави, е добре да не вадим мъдреците си. Мъдрецът е своеобразна "природна резерва". Мъдреците могат да служат като опора за поставяне на мост или протеза след време.

Най-добре е когато усетим, че започнат да ни поникват мъдреците, да се консултираме веднага с нашия стоматолог, да си направим рентгенография и той да ни посъветва трябва ли да вадим мъдреците си или да ги запазим.

Какво да правим след изваждане на мъдрец?

В повечето случаи периодът на възстановяване след неусложнено изваждане на мъдрец продължава само няколко дни, но е важно да се запомни, че въпреки преминаването на кървенето и отока, раната се нуждае от няколко седмици, за да се излекува напълно.

Следните съвети ще Ви помогнат да ускорите възстановяването си:

Приемайте лекарствата, както са предписани от Вашия стоматолог - болкоуспокояващи медикаменти, противовъзпалителни средства, антибиотици при необходимост.
Захапете периодично внимателно марля, която сменяте, когато бъде напоена с кръв. Обадете се на Вашия стоматолог, ако кървенето продължава повече от 24 часа след операцията.
Безчувствеността от анестезията не трябва да Ви притеснява след операцията, тъй като периодът на изтръпване зависи от областта на операцията и дозировката на анестетика. Може да варира шест часа, дори и ден. Докато устата Ви е вцепенена, бъдете внимателни да не захапете вътрешната страна на бузите или устните, или езика си.
Не лежете на равна повърхност, тъй като това удължава кървенето. Подпрете главата си с възглавници.
Използвайте компрес с лед на външната страна на бузата си за първите 24 часа. Може да използвате влажна топлина, като например кърпа, напоена с топла вода и изстискана, през следващите 2 или 3 дни.
Почивайте си след операцията. Физическата активност може да засили кървенето.
Яжте меки и течни храни. Постепенно добавяйте твърди храни към храната, когато процесът на оздравяване напредне. По възможност сменете мястото на хранене на другата здрава страна за известно време. Често това става инстинктивно, тъй като травмираното място е чувствително.
Не използвайте сламка за първите няколко дни. Смученето на слама може да забави излекуването поради нарушение на кръвосъсирването.
След първия ден внимателно изплаквайте и жабуркайте устата си няколко пъти на ден с различни средства, препоръчани от Вашия стоматолог - например вода за уста с хлорхексидин, отвара от тетра, топла солена вода, за да се намали отокът и да се облекчи болката, както и за дезинфекция.
Не пушете най-малко 24 часа след операцията. Освен че движението на смучене забавя оздравяването чрез нарушение на кръвосъсирването, пушенето намалява притока на кръв и може да донесе микроби и замърсители в областта на операцията.
Избягвайте триенето на областта на операцията с език или докосването с пръсти.
Продължавайте да използвате паста и четка за зъби внимателно и редовно. Поддържайте мястото на екстракция чисто.
В случаите, когато раната е голяма или дълбока, мястото на екстракция може да изисква периодично иригация. Този процес премахва внимателно натрупаната храна и частици, които могат да нарушат или да забавят оздравяването или да бъдат източник на лош мирис или вкус. Иригацията не се извършва веднага след изваждането на мъдреца, а по-късно. Обикновено се осъществява с помощта на спринцовка, която има за връх извит пластмасов накрайник вместо игла. Спринцовката съдържа физиологичен разтвор или само вода.

Усложнения след екстракция на мъдрец

След екстракцията на мъдрец могат да се появят редица усложнения.

Най-често срещаните са болка и кръвотечение от оперативната рана. Друг по-опасен проблем е инфектирането на раната, което може да доведе до бактериемия (попадане на бактерии в кръвообращението с дисеминирането им из целия организъм).

Кръвотечение

Кръвотечението е най-честото усложнение след екстракция на мъдрец. Изявява се като оцветяване на слюнката, метален вкус в устата или масивно кървене от оперативната рана.

При голяма кръвозагуба може да се приложи геласпон локално или раната да се тампонира с марли. При по-малко кръвотечение не се предприема лечение. Устата НЕ трябва да се жабури, тъй като това забавя оздравителния процес и увеличава болезнеността.

Болка

Тъй като често се налага да се премахва част от костта на челюстта, болката след ваденето на мъдрец е доста силна. Разбира се има хора, които лесно я понасят.

Денталните хирурзи предписват аналгетици, които да се взимат при нужда, най-често инхибитори на циклооксигеназата, какъвто е нимезулидът. По принцип болката трябва да отшуми до няколко седмици след екстракцията.

Инфектиране на раната

Човешката уста изобилства от различни видове бактерии, които могат да предизвикат инфектиране на раната. Така могат да проникнат в кръвообращението, което води до редица усложнения като сепсис, ендокардит, остеомиелит и други.

Симптоми за инфектиране на раната са повишената телесна температура, учестяване на сърдечната дейност, силната болка и оток на челюстта, зачервяване или наличието на гной в раната.

За да се профилактира бактериалната колонизация, 2-3 дни преди и след екстракцията се предписват антибиотици.

Ретинирани мъдреци

Ретинираните (задържани) мъдреци са мъдреците, които не израстват напълно в устата поради блокиране от други зъби. Ако мъдреците не са установили връзка към устата, може да се развие болка с появата на възпаление или инфекция или увреждане на съседните зъби.

Мъдреците вероятно стават задържани поради несъответствие между размера на зъбите и размера на челюстта. Ретинираните мъдреци се класифицират по тяхната посока на задържане, дълбочината им сравнена с повърхността на съседните зъби и размера на короната на зъба, която се простира през венеца или костта. Ретинираните мъдреци също така могат да се класифицират от наличието или отсъствието на симптоми и заболявания. От тези фактори възрастта корелира най-добре със затрудненията при екстракция и усложненията по време на отстраняване на мъдреци, отколкото посоката на задържане.

Скринингът за наличие на мъдреци често започва в края на юношеството, когато частично развит зъб може да бъде ретиниран. Скринингът включва често клиничен преглед, както и рентгенография.

Инфекция, резултат от ретинирани мъдреци, може да бъде първоначално лекувана с антибиотици, локално отстраняване на тъкан или хирургическа намеса на меката тъкан на венците, покриваща зъба. С течение на времето повечето от тези лечения са склонни да нямат успех и пациентите развиват повтарящи се симптоми.

Най-често лечението е отстраняване на мъдреци. Рисковете от отстраняване на мъдреците са приблизително пропорционални на трудността на екстракция. Понякога, когато е налице висок риск за долния дентален нерв, се премахва само короната на зъба (оставяйки се умишлено корените) при процедура, наречена коронектомия. Дългосрочният риск от тази процедура е хронична инфекция, които може да персистира от останките на зъба.

Съществува противоречие относно необходимостта и времето на отстраняване на ретинираните мъдреци, които не причиняват проблеми и не страдат от заболеваемост. Поддръжниците на преждевременното отстраняване се аргументират с нарастващите рискове при екстракция с течение на времето и разходите за мониторинг на мъдреците, които не са отстранени. Поддръжниците на запазване на мъдреците цитират риска и разходите от ненужна операция.

Причини за поява на ретинирани мъдреци

Мъдреците стават ретинирани, когато няма достатъчно място в челюстите, за да се даде възможност за никненето на всички зъби. Тъй като мъдреците са последните зъби, които изникват, поради липса на достатъчно място в челюстите за побиране на повече зъби, мъдреците стават заседнали в челюстите, тоест задържани.

Съществува генетично предразположение към ретиниране на зъби. Генетиката играе важна, въпреки и непредсказуема роля в размера на зъбите и изникването на зъбите.

 Патофизиология на ретинираните мъдреци

Ретиниране на зъби, напълно обхванати от кости и меки тъкани, има нисък процент на клинично значима патология - обикновено малки кисти или редки тумори, които се формират от остатъчните епителни материали около короните на зъбите. Оценката на честотата на кистите или други неоплазми (почти всички доброкачествени) около ретинирания зъб е средно 3 %, обикновено наблюдаващи се при хора под 40-годишна възраст. Това предполага, че възможността за образуване на тумора намалява с възрастта.

За частично ретинирани зъби при хора над 20-годишна възраст най-често наблюдаваната патология и най-честата причина за отстраняване на мъдреците е периконитът или инфекция на венечната тъкан над ретинирания зъб. Бактерии, свързани с инфекции, включват Peptostreptococcus, Fusobacterium и Bacteroides.

Следващата най-често срещана патология е кухини (дупки) или кариес.

Сред пациентите с ретинирани, асимптоматични мъдреци приблизително 25 % имат инфекции на венците (пародонтоза).

Не се смята, че изтласкването и струпването на педните зъби е причинено от изникването на мъдреците, но въпреки това това е една от причините, които много стоматологични клиницисти използват, за да оправдаят екстракцията на мъдреци.

Симптоми при ретинирани мъдреци

Ретинирани мъдреци без връзка към устата, които нямат свързана със зъба патология и не са причинили резорбция на блокирания зъб, рядко причиняват симптоми. В действителност, само 12 % от ретинираните мъдреци са свързани с патология.

Когато мъдреците имат комуникация с устната кухина, най-честият симптом е локализирана болка, подуване и кървене на тъканта, покриваща зъба. Тази тъкан се нарича оперкулум, а състоянието се означава като перикоронит - възпаление около короната на зъба. Лекостепенен хроничен периодонтит често възниква на мъдреца, причинявайки по-малко очевидни симптоми, като лош дъх и кървене от венците.

Зъбите могат да останат асимптоматични (без болка), дори и при наличие на заболеваемост.

Когато зъбът приближава устната кухина по време на нормално развитие, хората понякога отчитат лек натиск и други симптоми, подобни на никненето на зъби.

Диагностициране на ретинирани мъдреци

Диагнозата на задържане на мъдреците може да се направи клинично, ако мъдрецът е видим достатъчно, за да се определи неговата ангулация, дълбочина и евентуално по-нататъшното му изникване.

Ако зъбът не може да се оцени само с клиничен преглед, диагнозата се поставя, използвайки се панорамна рентгенова снимка или компютърна томография. Когато неизникналия мъдрец има потенциал за израстване, се използват няколко фактора за определяне на вероятността от задържане. Съотношението на пространството между дължината на зъбния корона и размера на наличното пространството и ъгълът на зъбите в сравнение с останалите зъби са двата най-често използвани фактора, като съотношението на пространството е най-точно.

 Лечение на ретинираните мъдреци

Мъдреците, които са напълно поникнали и с нормална функция не се нуждаят от специално внимание и трябва да бъдат третирани като всеки друг зъб. По-голямо предизвикателство е да се вземат решения за лечение при асимптоматични, без заболяване мъдреци, тоест мъдреци, които нямат комуникация в устата и няма доказателства за клинично или рентгенографско заболяване.

Локално лечение
При наличие на оперкулум на венците, покриващ зъба, който е станал инфектиран, може да се третира с локално почистване, антисептична промивка на областта и антибиотици. Окончателното лечение може да бъде изрязване на тъканта, но повтаряне на тези инфекции е често срещано. На перикоронита трябва да се обърне повишено внимание, тъй като се намира в близост до анатомичните равнини на врата и може да прогресира до животозастрашаващи инфекции.

Отстраняване на мъдреци
Отстраняване на мъдреците е най-честото лечение за ретинирани зъби. Абсолютни индикации за премахване са наличието на заболяване или симптоми около зъба. Процедурата в зависимост от дълбочината на задържане и ъгъла на зъба е да се създаде инцизия в лигавицата на устата, отстраняване на покриваща зъба кост при необходимост и екстракция на зъба на парчета. Процедурата може да се извърши с локална упойка, седация или обща упойка.

Възстановяване, рискове и усложнения

Повечето пациенти получават болка и оток (най-лош на първия ден след операцията), процентът на дискомфорт намалява до 25 % след 7-мия постоперативен ден, освен засегнатите от сух алвеолит - състояние на зарастване на раната, които удължава постоперативната болка. Може да отнеме 4-6 седмици до пълното възстановяване на пациентите с пълен обхват от движенията на челюстта. Някои проучвания показват, че употребата на антибиотици непосредствено преди или непосредствено след операцията намалява риска от инфекция, болка и сух алвеолит след екстракция на мъдреци, но тази употреба на антибиотици също така причинява повече странични ефекти при тези пациенти. Заключение на друго изследване показва, че антибиотици, дадени на здрави хора за предотвратяване на инфекции, могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Дългосрочните усложнения могат да включват периодонтални усложнения, като загуба на костна маса, след екстракция на мъдреците. Загубата на костна маса като усложнение след отстраняване на мъдреците е рядко при млади хора, но присъства при 43 % от пациентите на 25-годишна възраст или по-възрастни. Иницииране или влошаване на проблеми на темпоромандибуларната става е рядко и непредсказуемо. Увреждане на долния дентален нерв, водещо до изтръпване или частична липса на чувствителност на долната устна и брадичката, има вариабилна честота - от 0,04 % до 5 %. Други усложнения, които са рядкост, включват персистираща синусова комуникация, увреждане на съседните зъби, увреждане на нерви на езика, остеомиелиет и фрактура на челюстта.

Коронектомия
Коронектомията е процедура, използвани от стоматолози, които смятат, че има висок риск за долния дентален нерв. След извършване на инцизия в лигавицата и отстраняване на костта в непосредствена близост до зъба, коронката се срязва и се отстранява без опит за премахване на корените. Индикациите за тази процедура включват липса на заболяване на зъбната пулпа или инфекция около короната на зъба и наличие на висок риск за долния дентален нерв.

Процедурата има също потенциал за усложнения и може да доведе до многократни операции. До 5 % от случаите изискват повторна операция поради персистираща болка, експозиция на корена или персистираща инфекция.

Прогноза при ретинирани мъдреци

Прогнозата за ретинираните мъдреци зависи от дълбочината на задържане. Когато липсва комуникация с устата, основният риск е вероятността от образуване на киста или неоплазма, което е сравнително рядко явление.

При наличие на комуникация с устната кухина появата на заболяване или симптоми не може да се прогнозира, но шансовете се увеличават с възрастта. По-малко от 2 % от мъдреците са без периодонтално заболяване или кариес при 65-годишна възраст.

Няколко проучвания са установили, че между 30-60 % от хората с по-рано асимптоматични ретинирани мъдреци са се подложили на екстракция поради симптоми или заболяване 4-12 години след първоначалния преглед.

Домашни средства при болезнени мъдреци

Разнообразие от домашни средства може да бъде полезно при симптоматични, болезнени мъдреци. Въпреки че домашните средства могат да осигурят временно облекчение, те не са алтернатива на адекватното лечение, провеждано от специалист по дентална медицина. При продължителна употреба те могат да влошат състоянието, като направят симптомите по-малко забележими, докато в същото време позволяват на източника на инфекция, кариеса или болката да нарасне и да се разпространи и причини по-тежки усложнения.

В някои ситуации следните домашни средства могат да бъдат полезни, като все пак е необходимо да се свържете с лекуващия стоматолог възможно най-скоро, тъй като тези средства няма да излекуват основния проблем и могат да замаскират по-тежко състояние:

Масло от карамфил

Доказано е, че карамфилът намалява болката от мъдреците, както и друг вид зъбобол. Неговите анестетични и аналгетични свойства оказват ефекти върху болката. Освен това, неговите антисептични и антибактериални свойства предотвратяват инфекциите. Карамфиловото масло съдържа евгенол, който е естествен обезболяващ агент.

Капнете няколко капки върху памучен тампон и го поставете върху болезнения мъдрец и заобикалящите го венци. Нанасяйте 2 или 3 пъти на ден. Ако установите, че карамфилово масло е твърде силно, разредете го с малко зехтин.

Друг вариант е да смесите малко счукан карамфил, малко каменна сол и няколко капки карамфилово масло, за да направите паста. Нанесете дебел слой от нея върху подутите венци и оставете така за 5-10 минути. След това изплакнете с топла вода. Правете тази процедура 1-2 пъти дневно.

Ако маслото от карамфил се използва за много продължително време, може да предизвика дразнене или изгаряне на езика и други тъкани, а болката ще се върне скоро след премахване на инфекцията.

 Масло от чаено дърво

Листата от чаено дърво, както и маслото, са се използвали от аборигените за лечение на различни инфекции поради неговите антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Етеричното масло също има лек анестетичен ефект.

Потъркайте върху засегнатия мъдрец 1-2 капки масло от чаено дърво с върха на пръстите си.

Ако маслото е много силно, разредете го с малко зехтин. Може да използвате 1/2 чаена лъжичка зехтин, който да смесите с 1-2 капки масло от чаено дърво. Приложете върху болезнения мъдрец с върха на пръстите си или памучен тампон.

Масло от риган

Риганът е богат на редица вещества, като калций, магнезий, цинк, желязо, калий, мед, бор, манган и витамини С, А и ниацин. Маслото от риган съдържа карвакрол и тимол, които придават силни антисептични свойства. Това масло е мощно естествено болкоуспокояващо и може да бъде от изключителна помощ за облекчаване на болката, дължаща се на мъдреца. Трябва да се използва много малко количество разредено масло от риган за зъбобол, тъй като е много силно.

Разредете 1 капка масло от риган с 1 чаена лъжичка студено пресован зехтин. Втрийте тази смес на болезнения зъб и венците с върха на пръстите си.

Лавандулово масло

Лавандуловото масло има противовъзпалителни и антисептични свойства, които могат да облекчат зъбобола. В действителност, някои ароматерапевти използват това масло за облекчаване на тревожност, свързана с дентални процедури.

Можете директно да приложите масло от лавандула на болезнения зъб, втривайки го с върха на пръстите си. Можете също така да поставите няколко капки лавандулово масло върху памучен тампон и да го приложите върху болния мъдрец.

Торбичка чай

Различни видове чай имат естествени свойства, които могат да помогнат на проблеми, свързани с болка и екстракция на мъдреци.

Чай от мента притежава обезболяващи свойства и може да осигури временно облекчение на болката чрез прилагане на охладена торбичка чай към болезнената област.

Черният чай съдържа танинова киселина, която помага за спиране на кървенето.

Ако мъдрецът е бил изваден и кървенето не спира след час, поставете навлажнена торбичка чай на мястото на кървене и нежно захапете, за да осигурите натиск.

Чесън

Чесънът има антиоксидантни, антибактериални, противовъзпалителни и други лечебни свойства, които помагат за облекчаване на болката, причинена от мъдрец. Чесънът също оказва ефект за спиране на растежа на бактериите, които причиняват инфекция.

Направете паста от счукан чесън и сол и я приложете към проблемната зона, за да спомогне за контрол на инфекцията, докато стоматологът може да диагностицира състоянието.

Можете също така да дъвчете 1-2 скилидки чесън с цел облекчаване на болката.

Сол

Друг домашен лек за болезнени мъдреци е солта. Тя помага за намаляване на възпалението на венците и предотвратява и се бори с инфекциите.

Ако мъдрец страда от перикоронит или друг вид абсцес, изплакване на устната кухина със солена вода може да помогне за почистване на заразения район, докато източникът на инфекция се лекува. Разтваря се 1 чаена лъжичка сол в чаша топла вода и се жабури с нея за около 30 секунди няколко пъти дневно. Тази процедура може също така да е от полза, ако мъдреците са извадени, с цел профилактика на инфекция или събиране на хранителни остатъци.

Сода за хляб

Содата за хляб е отлично антибактериално средство, което може да помогне за облекчаване на болката, дължаща се на мъдрец.

Смесете паста за зъби със сода за хляб и след това нанесете сместа върху засегнатия зъб. Това ще помогне за намаляване на подуването и облекчаване на болката.

Лук

Лукът има антисептични, антибактериални и антимикробни свойства, които могат да облекчат зъбобола и да убият микробите, които могат да причинят инфекция.

Сдъвчете няколко резена суров лук в продължение на няколко минути. Ако не можете да дъвчете поради подуването и болката, поставете малко парче суров лук директно върху засегнатия зъб. Използвайте една от тези процедури няколко пъти на ден, за да намалите болката.

Мента

Ментата е много ефективен лек при болезнен мъдрец. Тази болка е богата на анестетични свойства, които помагат за облекчаване на болката. Освен това, тя може да помогне за премахване на бактериите в устата, които могат да причинят инфекция.

Разтрийте малко ментово масло върху болезнените места. Оставете го за няколко минути, след което изплакнете устата си с топла солена вода.

Може да добавите и 1 чаена лъжичка сушени ментови листа в чаша топла вода. Покрийте и накиснете за 15-20 минути. Жабуркайте устата с този разтвор в устата си в продължение на 30 секунди.

Повтаряйте една от тези процедури 2-3 пъти на ден, докато болката намалее.

Градински чай (салвия)

Градинският чай (салвия) е естествено болкоуспокояващо и много ефективно средство при осигуряване на незабавно облекчение при болезнен мъдрец. Тази билка има антибиотични и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за излекуване на зъбобола, както и при възпаление на венците, афти в устата и кървене на венците.

Смесете 2 супени лъжици изсушена, счукана салвия и 1 чаена лъжичка сол в малка чаша. Изсипете уиски или водка в чашата. Оставете сместа да престои 5 минути, след което използвайте част от нея за жабурене на устната кухина в продължените на няколко минути. Повторете с останалия разтвор. Правете това 2-3 пъти на ден, докато болката не стихне.

Листа от гуава

Листата от гуава са отличен лек при зъбобол. Те съдържат биофлавоноид, известен като кверцетин, който има спазмолитични свойства. Освен това, те са богати на противовъзпалителни, антимикробни и аналгетични свойства.

Сдъвчете 1-2 листа бавно, за да отделят техния сок в устата. Скоро болката, причинена от мъдреца, ще изчезне.

Друг вариант е да се варят 4-6 листа от гуава в 1 чаша вода за около 5 минути. Прецедете водата и я оставете да се охлади. Използвайте като вода за уста 2 пъти на ден, за да облекчите зъбобола.

Екстракт от ванилия

Екстрактът от ванилия съдържа ниски нива на алкохол и е богат на антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болката, причинена от мъдреца. Екстрактът от ванилия не е есенцията от ванилия, която често се използва за готвене и печене.

Нанесете 3-4 капки екстракт от ванилия върху памучен тампон. Дръжте памучния тампон директно срещу засегнатия зъб в продължение на няколко минути. Повторете 2-3 пъти на ден.

 Асафетида

Древно средство от Аюрведа за облекчаване на болката, причинена от мъдрец, е асафетида. Притежава противовъзпалителни, антибактериални, антисептични и спазмолитични свойства. Всички тези действия правят асафетида добър лек при зъбобол.

Поставете малко количество от асафетида върху болния зъб, за да получите бързо облекчение от болката.
Също така може да смесите 1/4 чаена лъжичка прах от асафетида с 2 супени лъжици лимонов сок. Загрейте леко тази смес. Потопете памучен тампон в разтвора и поставете върху болния мъдрец.

Използвайте една от тези процедури няколко пъти дневно, докато не получите облекчение.

Краставица

Краставицата притежава ефекти, които ще забавят притока на кръв към зъба.

Отрежете парче от охладена краставица и го поставете върху засегнатия мъдрец. Сокът от краставица ще осигури облекчение. Можете да смесите краставица с ментово или карамфилово масло за по-мощно действие.

Допълнителни съвети

Поставете пакет с лед до бузата над засегнатия зъб за намаляване на болката.
Можете също така да поставете парче сирене върху засегнатия мъдрец за бързо облекчение.
Бавно дъвчете дъвка без захар след хранене, за да стимулирате производството на слюнка, която се бори с инфекциите.
Използвайте антибактериална вода за уста, за да се намали възпалението.
Масажирайте областта около засегнатия мъдрец с пръстите си. Масажът помага за успокояване на нервите, а оттам и за облекчаване на зъбобола.
Не дъвчете твърда храна.
Мийте си зъбите и езика редовно. Веднъж дневно използвайте конец за зъби.
Намалете количеството захар в диетата си, за да се предотврати инфекция.
Пийте много вода през целия ден.
Релаксация и дълбоко дишане могат да помогнат за облекчаване на зъбобола.
 

Тези средства могат да предоставят временно облекчение на болката. Необходимо е да посетите лекуващия си стоматолог, за да Ви приложи подходящо лечение.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото