Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

Терминът разширени вени или варикоза произлиза от латинския термин varicose – разширение. Това е заболяване, което се характеризира с разширение, увиване и удължаване на вените.

Разширените вени могат да се появят навсякъде във венозната система по тялото: в долната част на хранопровода, в аналната област – хемороиди, в семенната връв – варикоцеле, и най-честото място - по долните крайници, и то в подбедрицата.

Честотата на заболяването е изключително висока. Смята се, че в съвременния свят от разширени вени страдат около 50 % от хората. При женския пол се среща малко по-често. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и ненавременно лекувано, което довежда до сериозни последици.

Как се появяват разширени вени?

Вените са кръвоносни съдове, по които кръвта се движи по посока на сърцето. За разлика от артериите, те нямат в стените си мускулни влакна и не се съкращават. Еднопосочното движение към сърцето е благодарение на клапи в самите вени и от съкращенията на околните мускули. Следователно когато ходим, мускулите на краката се съкращават и те действат като „помпа”, подпомагайки движението на кръвта във вените към сърцето. Клапите, които имат вените, не позволяват на кръвта да се връща в обратна посока. По този начин се осъществява еднопосочното движение на кръвта. 

Когато продължително време се стои на едно място без движение на краката, кръвта забавя своято движение и се задържа в най-ниско разположените части, ако сме прави или седнали - то това са краката. Повишеното налягане във вените от кръвния застой довежда до отпускане на венозната стена и тогава тези венозни клапи не могат да функционират правилно. Вследствие на това нарушаване на клапния механизъм част от изпомпаната кръв се връща обратно надолу и това довежда до образуването на разширените вени.

Кой е засегнат?

Варикозните вени са често срещано състояние, засягащо до 3 на всеки 10 възрастни индивида. Жените са по-склонни да развият варикоза, отколкото мъжете. Честотата на разширени вени варира в широки граници - 2-56% при мъжете и 1-60% при жените. Като цяло, процентът на разпространение е по-висок в индустриализираните страни и в по-развитите региони.

Всяка вена в тялото може да стане варикозна, но най-често се развиват в краката и ходилата, особено в прасците. Това е така, тъй като стоенето и ходенето оказва допълнителен натиск върху кръвоносните съдове в долната част на тялото.

Честотата на разширените вени се увеличава с възрастта. Състоянието е най-често срещано след 50-годишна възраст.

Съществува генетична връзка. Рискът от развитие на разширени вени е 90 % - ако и двамата родители са засегнати, 62-25 % - ако единият родител е засегнат, и 20 % - ако родителите не страдат от варикоза.

Освен възрастта, женския пол и наследствеността, други рискови фактори за развитие на варикозни вени включват бременност, заседнал начин на живот, покачване на телесното тегло, тютюнопушене. Разширени вени се наблюдават при хора с професии, които изискват продължителен предстой в право или седнало положение.

Причини за поява на разширени вени

Причините за разширените вени се крият не само в съвременния начин на живот, който е доста заседнал, но и са еволюционно предопределени. Човек, изправяйки своето тяло, е поставил в изключително неблагоприятни условия кръвообращението на долните си крайници. Това важи особено за венозната система, където движението на кръвта се извършва в съдове, в които няма налягане.

Съвременните условия на труд и живот, както и постиженията на техническата революция значително обездвижиха човека.

Разширените вени се разделят от страна на причината на първични /есенциални/ и вторични. При вторичната варикоза причините са известни, като най-често се касае за прекарана дълбока венозна тромбоза.

Първичната варикоза е конституционално обусловена на субкутанните вени като последица от биохимични промени в съдовата стена – намаляване на контрактилитета и увеличаване на съединително-тъканните елементи. Роля играят вероятно хормонални промени, но също така и механични фактори – затлъстяване (по-често при жени), раждания, професии и др.

Най-честите причини за поява на разширени вени включват:

Професионално увреждане

От разширени вени боледуват по–често хора, чиито професии за свързани с продължително стоене в право положение на едно място, като зъболекари, хирурзи, готвачи, фризьори и т.н.

Наследствено предразположение

Има доказателства, че разширените вени имат наследственост. Това се дължи на наследствена слабост на съединителната тъкан. При половината от хората, които имат разширени вени, и други членове на семейството страдат от същото заболяване.

Вродената предразположеност

Някои хора, страдаи от варикоза, са с вродено по-малко клапи или с такива, които не функционират правилно.

Заседнал начин на живот и наднормено тегло

Обездвижването и наднорменото тегло довеждат до невъзможността за функциониране на мускулната помпа и застой във вените. Увеличавайки венозното налягане в долните крайници, постепенно се нарушават и клапите и се достига до развитие на състояние на разширени вени.

Термични въздействия

Под действието на топлината вените се разширяват и се нарушава движението на кръвта в тях. Ако продължи повече време излагането на топлина, се достига до нарушаване на клапния механизъм и се достига до трайно разширяване на вените.

Възраст

С напредването на възрастта и износването на клапите рискът за развитие на разширени вени нараства.

Бременност

При бременните жени има множествени причини за развитие на разширени вени.

При жените по време на бременност се увеличава целия обем на циркулиращата кръв и по този начин се оказва по-голямо налягане във вените. Освен това нарастващият плод създава компресия и затруднява движението на кръвта към сърцето. Също така под действието на хормоните съединителната тъкан отслабва, отслабват венозните стени и клапите и това също довежда до появата на варикоза.

 Травми и възпаления

Уврежданията на клапния механизъм и последващото образуване на разширени вени могат да са вследствие на прекарани в миналото травми или възпаления, което нарушава нормалния кръвоток. 

 Пол

Жените по-често развиват варикозни вени. Смята се, че хормоналните нива влияят на венозните стени – жени, приемащи хормонални препарати, било с цел контрацепция, било след менопаузата, по-често имат такива проблеми.

Клинични форми при разширените вени

Разширените вени се подразделят на следните клинични форми:

Стволова варикоза – засягаща големите вени на долните крайници - вена сафена магна, вена сафена парва – с относителен дял към 20-40 %.

Клончеста – засяга клончета на големите вени с дял към 30-50 %.

Ретикуларна – към 60-70 %.

Перфорантна / комуникантна – засяга перфорантните вени на долните крайници с дял към 5-16 %.

Метличковидна – засяга интрадермалните венозни съдове. Те се наричат още микроварици. Заемат към 30-40 % от общата заболеваемост.

Симптоми и признаци при разширени вени
Много хора с разширени вени нямат никакви симптоми, но пък обикновено търсят помощ от естетични съображения.

Разширените вени имат два стадия на протичане. В стадия на компенсация може дълго време да няма никакви симптоми. Обаче в стадия на декомпенсация се наблюдават характерните симптоми за разширените вени. Те са:

Болка и тежест в краката

Заболелият първо усеща болки при ходене. Болката първо започва от петата и постепенно се премества към прасците. Болката се усилва късния следобед и вечерта и през нощта намалява. Болките при разширени вени са най-често в единия от краката.

Подуване и оток на стъпалата, глезените и краката

Подуването и отокът се дължи най-вече на излизане на течната съставка на кръвта извън вените, което се поражда от повишеното налягане в самите вени. Когато болният с варикоза е стоял дълго време прав, прасците се подуват, особено забележим е отокът около глезена, самият крак е като втвърден, тежи, оттича и ходенето става почти невъзможно.

Пулсиране или крампи на краката

Крампите представляват продължителни спазми на отделни мускули или на цели мускулни групи. Те довеждат до невъзможност за движение, докато траят, и са силно болезнени.

Уголемени и деформирани вени, видими върху кожата

Уголемяването и деформацията може да засегне само една част от вената на крака или на целия крак. При натиск върху разширената вена или повдигане на крака нависоко, разширената вена намалява своя обем или се изгубва. На отделни места могат да се образуват цели възли от разширени вени.

Сърбеж по кожата

Сърбежът се локализира най-вече по долната част на крака и глезена. Това понякога се диагностицира погрешно като суха кожа. Може да има и сърбеж и по хода на самата разширена вена. Може да се появи дерматит и дори да се стигне и до генерализирана екзема.

Кожни промени

В по-напредналите стадии на заболяването се наблюдават промени по кожата, особено в долната трета на подбедрицата, които са в резултат на нарушаване на кръвоснабдяването и нарушаване на храненето на тъканите. Отначало се появяват малки кафеникавосиви петънца по кожата, а по-късно се появяват дифузни кафяви пигментации. Наблюдава се също и изтъняване на кожата и уплътняване на подкожието. В още по-напредналите стадии на разширените вени се появят и т.нар. трофични рани.

Какви са медицинските изследвания при разширени вени?
Диагностицирането на заболяването разширени вени включва: общ физически преглед, функционални тестове и инструментални изследвания.

Общ физически преглед

На първо място при поставяне на диагнозата варикоза трябва да се извърши общ преглед, коjто включва оглед и палпация на вените на крайниците. Трябва също да се търсят симптомите и продължителността на същите, характерни за разширени вени.

При изследването се установяват разширени и змиеобразно нагънати повърхностно разположени разширени вени. Най-често те са разположени по хода на голямата вена на крака (вена сафена магна) и нейните магистрални клонове на подбедрицата и долната част на бедрото от вътрешна страна.

В по-късните стадии на заболяването може да се установяват уплътнения на подкожието и наличие на трофични язви. Раните първоначално са разположени над вътрешния и по-рядко над външния глезен, а впоследствие могат да обхванат и циркулярно долната част на подбедрицата.

Освен на венозната система трябва да се обърне внимание и на пол, възраст, тегло, съпътстващи заболявания, рискови фактори, прием на медикаменти, фамилна предиспозиция и др. 

Функционални тестове

Чрез функционалните тестове се определя типът и тежестта на разширените вени. Освен лесно установимите при оглед и палпация разширени вени, се налага да се изясни проходимостта на дълбоката венозна мрежа и състоянието на клапния апарат. За тази цел се използват няколко клинични проби и тестове.

Проба на Хакенбрух /Hackenbruch/ - при кашлица в право положение, ако има инсуфициенция на клапите на вена сафена магна, обратната вълна се усеща с палпиращата ръка върху променените вени на голямо разстояние.
Палпаторно-перкусионна проба на Шварц /Schwarz/ - в изправено положение с пръст се перкутира леко върху вена сафена магна в зоната на устието, а едновременно с пръстите на другата ръка се палпира обратната вълна.
Проба на Тренделенбург - /Trendelenburg/ - в хоризонтално положение се притиска с пръсти устието на вена сафена магна и така болният се изправя. Нормално вените се изпълват отдолу нагоре за около 30 секунди. Отстраняването на натиска веднага след изправянето на болния не ги изпълва, ако клапите им функционират добре. Но ако са инсуфициентни, вените мигновенно се изпълват вследствие на обратния кръвоток.
Проба на Бароу-Шейнис – повдигаме крайника нагоре и в това положение се поставят 3 есмархови турникета в горната трета на бедрото над и под коляното.След изправянето на болния ако някъде между турникетите се появят изпълнени разширени вени това говори че там има инсуфициенция на перфорантните вени.
Проба на Прат /Pratt/ - при вертикално издигнат крак се намотава еластичен бинт от ходилото до основата на бедрото, а над бинта се слага есмархов турникет. Болният се изправя и бавно се развива бинта, като се наблюдава за появата на разширена вена. Последната се маркира и се продължава по-нататък. Още по-точно се локализират перфорантните вени, ако след развиването на 1-2 намотки от първия бинт започне едновременно навиване на друг бинт в обратна посока отгоре надолу, така че между двата бинта остава свободна малка част от кожата.
Проба на Делбе-Пертес /Delbet-Perthes/ - в изправено положение и при добре изпълнени вени се поставя на бедрото турникет, след което болният се движи 5-10 минути. Ако разширените вени изчезнат, това означава, че има добра проходимост на дълбоките и перфорантните вени, но ако вместо това същите се изпълнят още повече - дълбоките са непроходими.

 Инструментални изследвания

Инструменталните изследвания в помощ на поставяне на диагнозата варикозни вени включват:

Ехографско изследване (доплерова сонография) с цветен дуплекс – метод на избор за безкръвна диагностика на венозните заболявания. Тя показва „невидимите” участъци на вената – мястото на вливане, състоянието на венозните клапи, наличието на инсуфициенция на перфорантните вени, наличието на добавъчни вени, венозни аномалии и др.
Флебодинамометрия – измерва се венозното налягане. Извършва се чрез пункция на вена на гърба на стъпалото. Това изследване е показано за разграничаване от вторична варикоза.
Плетизмография – измерват се промените в обема на преминаващата кръв на изследван участък на крайник. С помощта на регистриране на криви се отчитат резултатите от теста.
Флебография – представлява рентгеново-контрастно изследване с висока достоверност „златен стандарт”. Чрез този метод може да се изобрази венозната система на крайника. Методаът е инвазивен и има известни рискове, особено от алергични реакции, поради което се прилага само по показания, най-вече при диагностични промени.

Усложнения при разширени вени
Повечето пациенти с варикозни вени не развиват усложнения.

Усложнения възникват в малък брой случаи. Те се дължат на неправилния поток на кръвта и по-високото налягане във варикозните вени, причинявайки промени в малките кръвоносни съдове в близост до кожата.

Ако възникнат усложнения, то обикновено те се наблюдават няколко години след появата на разширените вени. Въпреки това не е възможно да се предскаже как ще се развият усложненията. Видимият размер на разширените вени не корелира с това дали ще се появят усложнения.

Възможните усложнения при разширени вени включват:

Кървене

Тънкостенните разширени вени изпъкват точно под кожата. При удар или надраскване голяма разширена вена може да доведе до тежък кръвоизлив. Кървене може да се появи дори и без нараняване.

Варикозните вени кървят повече от здравите вени поради необичайно високото налягане в увредените съдове.

Кървенето може да бъде тежко, но може да бъде контролирано чрез повдигане на крака и прилагане на натиск в областта на кървене.

Тромбофлебит

Тромбофлебитът е възпаление (подуване) на вените на крака, причинено от образуване на кръвни съсиреци във вените.

Формата на флебита, която понякога засяга разширените вени, е повърхностен тромбофлебит - възпаление на вена точно под повърхността на кожата. Когато се образуват кръвни съсиреци във вените в близост до повърхността на тялото, се появява болезненост, зачервяване на кожата и усещане за топлина в засегнатата област. Това състояние не се счита за животозастрашаващо, за разлика от дълбоката венозна тромбоза.

Често тромбофлебитът е изолиран в повърхностните вени, но може да се разпространи в дълбоките вени, причинявайки по-сериозен проблем. За разлика от кръвните съсиреци в дълбоките вени, съсиреците в повърхностните вени рядко достигат до сърцето или белите дробове, където те биха могли да причинят сериозни блокажи.

Лечението за повечето случаи на тромбофлебит при варикоза се състои просто в облекчаване на дискомфорта. То не изисква специална терапия. Както разширените вени, тромбофлебитът може да се лекува с компресионни чорапи и в някои случаи с нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен, когато е необходимо.

Най-сериозната последица от флебита е развитието на постфлебитен крак. Това състояние е резултат на дългосрочен флебит, включващ по-дълбоки вени. Засегнатата област в постфлебитния крак може да бъде с променен цвят, оточна и с лющеща се кожа с втвърдени зони под кожата и развитие на болезнени язви.

Варикозни язви

Венозни язви (отворени рани) по крайниците е едно от най-неприятните усложнения на варикозните вени. Те са склонни да се появяват най-често при пациенти в напреднала възраст.

Варикозна язва се развива, когато има повишено налягане във вените на долната част на крака. Това предизвиква преминаване на течност от вената и събирането й под кожата. Течността може да причини подуване и разрушаване на кожата до образуване на язва. Венозни язви се образуват най-често в областта на глезена.

Симптомите на венозна язва включват болка, сърбеж и подуване в засегнатия крайник. Кожата около раната може да се наблюдава с променен цвят или удебелена, както и отделяне на секрет с неприятна миризма от язвата.

Появата на венозни язви се нуждае от консултация с лекар възможно най-скоро. Лечението често отнема няколко седмици, а често и много месеци, преди язвата да оздравее. Шансовете за рецидив са високи.

Варикозна екзема

Варикозната екзема е състояние, което се характеризира с кожни промени вследствие на разширени вени, проявяващи се с червена, лющеща се и суха кожа. Възможно е също така образуване на мехури и крусти по кожата.

Това състояние често е перманентно. Предшества образуването на варикозна язви.

Липодерматосклероза

Липодерматосклерозата вследствие на варикоза причинява удебеляване и опъване на кожата в засегнатата област. Наблюдава се оцветяване на кожата в червен или кафяв цвят.

Състоянието обикновено засяга областта на прасеца. Дори лекото нараняване на засегнатата кожа може да доведе до образуването на венозни язви.

Хронична венозна недостатъчност

Ако кръвта във вените има неправилен поток, както при варикоза, това може да наруши начина, по който кожата обменя кислород, хранителни вещества и отпадни продукти от кръвта. При нарушен обмен в продължение на дълъг период от време се появява хронична венозна недостатъчност.

Как да се предпазим от развитие на разширени вени?

Няма начин да се предпазим напълно от поява на разширени вени. Но подобряването на циркулацията и мускулния тонус може да намали риска от развитие на варикозни вени или получаване на допълнителни такива.

Човек не може да промени своите гени, но може да промени начина си на живот така, че да редуцира възможността от поява на варикоза. Но все пак ако човек е генетично предразположен към развитие на разширени вени, те могат да се появят, въпреки всички усилия, свързани с превенцията им.

Профилактиката на разширените вени включва:

Редовно спортуване

Разходките и бягането подобряват кръвообращението в краката и правилната циркулация спомага за редуциране на риска от развитие на варикозни вени или влошаване на състоянието им.

Упражненията и редовното спортуване също така намаляват високото кръвно налягане и укрепват цялата кръвоносна система.

 Избягване на продължително време в право или седнало положение

Прекарване на продължително време в право или седнало положение увеличава венозното налягане в краката и ходилата. С течение на времето това налягане отслабва стените на кръвоносните съдове.

Въпреки че продължително време в право или седнало положение е почти неизбежно в някои работни места, намалете вредите от това чрез промяна на позицията на тялото толкова често, колкото е възможно, и опитайте да се разхождате поне веднъж на всеки 30 минути.

Правилна поза в седнало положение

Правилната поза в седнало положение се състои от изправена позиция на гърба и без кръстосване на краката.

Добрата стойка подобрява кръвообращението. Кръстосаните крака ограничават притока на кръв към и от краката.

Поддържане на здравословно тегло

Наднорменото тегло ще окаже натиск върху краката и кръвоносната система. Намаляването на теглото ще доведе до намаляване на риска от разширени вени в много случаи.

Поддържайте здравословно тегло и развийте здравословни хранителни навици. Спортувайте редовно. Чрез здравословното хранене и редовното движение ще помогнете за намаляване на риска от варикозни вени.

Отказване на тютюнопушенето

Тютюнопушенето допринася за безброй здравословни проблеми. Високото кръвно налягане, свързано с тютюнопушенето, също помага за развитие на разширени вени.

Избягване на приема на орални контрацептиви

Избягвайте да приемате орални контрацептиви с високо съдържание на естроген.

Доказано е, че продължителната употреба на такива медикаменти увеличава риска от разширени вени чрез промяна на функционирането на клапаните на кръвоносните съдове.

Повдигане на краката за известно време

Повдигнете краката си за известно време, за да релаксират. Особено ако сте прекарали дълъг период от време в право положение, е необходима почивка на краката и подобрение на кръвообращението чрез повдигане на краката за няколко минути през деня или в края на деня.

Промени в гардероба

Подобряване на циркулацията на долната част на тялото може да се постигне също чрез избягване на носене на плътно прилепнали дрехи по краката и около кръста.

Носенето на удобни, ниски обувки вместо обувки на високи токчета също допринася за намаляване на риска от развитие на разширени вени. По-ниските обувки могат да помогнат за тонизиране на мускулите на прасците, а това допринася за циркулацията на кръвта.

Прием на добавки

Изследванията показват, че прием на добавка с екстракт от див кестен (Aesculus hippocastanum) може да укрепи състоянието на вените и намалява подуването.

Друга добавка, наречена олигомерни проантоцианидини, антиоксидантни съединения, открити в боровата кора, също са добри за укрепване на кръвоносните съдове.

Ако сте развили разширени вени, се опитайте редовно да използвате компресионни чорапи. Те могат да помогнат за намаляване на натоварването на краката и могат да бъдат полезни за предотвратяване на влошаването на съществуващите варикозни вени. Носенето на компресионни чорапи също така подобрява кръвообращението и намалява отока в областта на прасците и бедрата.

  

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото