Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

СЕКСУАЛНИ ПРОБЛЕМИ

Сексуалната страна на живота ни е толкова важна, колкото и всяка друга, но проблемите, свързани с нея, често се премълчават и са забранени за свободната дискусия.

Подобни разсъждения могат да доведат до сериозни нарушения във всички други сфери от живота ни. Липсата на сексуалното удовлетворение с партньора би могло да инициира чести конфликти, ниска самооценка, отключване на физиологични и психосоматични проблеми, раздяла.

Сексуалната функция се смята за "норма" тогава, когато обектът на половото влечение е представител на противоположния пол.

Сексуалните проблеми представляват нарушение на сексуалните прояви - полово влечение и ориентация, полова възбудимост. Примери за сексуални проблеми са еректилна дисфункция (нарушение в ерекцията), преждевременна еякулация - при мъжете, аноргазмия (липса на оргазъм), фригидност (липса на сексуално желание) - при жените. В някои от случаите сексуалните проблеми са вторични - резултат от соматични (предимно урологични, гинекологични, ендокринни) и нервно-психически разстройства.

Много често сексуалните проблеми възникват при:

Недостатъчна осведоменост за сексуалната страна на живота - начини за предпазване от нежеланата бременност, сексуални пози, предпочитания на партньора и други
Негативно отношение към сексуалната близост, свързано с изнасилване, аборт, детски спомени
Отсътствие на взаимно разбиране между партньорите и свободно обсъждане на интимните теми
Постоянна умора, стрес и депресия
Физическо отчуждение и отвращение към сексуалния партньор
Студенина в отношенията с интимния партньор
Сексуалните проблеми не само нарушават хармонията на живота, но могат да провокират хормонален дисбаланс, довеждащ до нарушаване на обмяната на веществата, хронично главоболие, сърдечно-съдови заболявания, злокачествени или доброкачествени новообразувания на женски и мъжки полови органи и много други.

В последно време специалистите разглеждат сексуалните проблеми не като индивидуални дисфункции на мъжа или жената, а като проблем на сексуалните партньори.

По статистика на СЗО (Световната здравна организация) от сексуални разстройства страдат 10-15 % от населението.

Към най-разпространените сексуални проблеми се отнасят следните заболявания:

Сексуални извращения (сексуални девиации, сексуални перверзии, сексуални отклонения)
Хомосексуалност
Еякулаторна дисфункция
Хипосексуалност
Полова студенина (фригидност)
Нарушения в ерекцията
Аноргазмия
Хиперсексуалност
Болезнено полово сношение

Сексуални отклонения

Сексуалните извращения (фр. deviation от лат. deviare - отклонение; синоними - парафилии, парапатии, парерозии, перверзитети) представляват различни форми на отклонения от сексуалните норми, които са характерни за определени културни и исторически условия.

Изследвайки причините за сексуални отклонения, учените са отбелязали, че съдържанието на някои популярни порнографски публикации и предавания, мастурбацията в детско-юношеската възраст могат да бъдат свързани с развитие на сексуалните извращения.

Сексуален садизъм

Сексуалният садизъм e форма на сексуално отклонение, при което половото удовлетворение се постига от причиняване на болка, нараняване или унижение на партньора.

Мазохизъм

Мазохизмът (пасивна алголагния, пасивен флагелантизъм) е сексуално отклонение, свързано с получаване на полово удовлетворение чрез унижение и причиняване на физическа болка от сексуалния партньор.

Садомазохизъм

Садомазохизмът е сексуална патология, обединяваща садизма и мазохизма в една група.

Фетишизъм

Фетишизмът (сексуален парциализъм, сексуална символика) е вид сексуална девиация, при която обектът на сексуалното влечение е част от тялото, дрехите, обувките, чорапите, бельото и други. Сексуалното удовлетворение се постига чрез мастурбация.

Урофилия

Урофилията e полово влечение към миризмата на урината.

Екскрементофилия
Екскрементофилията (пикацизъм) e комбинация от мазохизъм и фетишизъм, когато телесните течности изпълняват функцията на фетиш, във формата на подушване, поглъщане, намазване.

Клизмофилия
Клизмофилията представлява полово влечение, свързано с получаване на сексуално удовлетворение от въвеждане на клизми, свещички, термометри и други медицински прибори в аналния канал.

Копрофилия
Копрофилията (копролагния) е вид полово извращение, при което сексуалното удоволствие се постига при наблюдаване на процеса на изхождане.

Воайорство

Воайорството (скопофилия, визионизъм, миксоскопия) е полова парапатия, при която сексуално удовлетворение се постига при наблюдаването на интимни отношения.

Ексхибиционизъм

Ексхибиционизмът е вид сексуална парапатия, която се изразява чрез показване на голи части от тялото си пред други хора.

Кандаулизъм
Кандаулизмът е вид ексхибиционизъм, при който половата възбуда се постига от демонстрацията на своята гола сексуална партньорка.

Фротеризъм
Фротеризмът (фротаж) е вид сексуална девиация, при която сексуалното удовлетворение се постига чрез търкане на полови органи в непознати (например в обществения транспорт).

Педофилия

Педофилията (инфантосексуализъм, падерозия) е вид сексуално извращение, при което е налице полово влечение към деца.

Партенофилия

Партенофилията представлява полово влечение към сексуално незрели, девствени лица.

Ефебофилия
Ефебофилията е вид полово разстройство, където сексуалното влечение насочено към млади мъже, тийнейджъри.

Нимфофилия
Нимфофилията е вид полова парапатия, при която се наблюдава сексуално влечение към подрастващите момичета.

Геронтофилия
Геронтофилията е вид сексуална девиация, която се характеризира с патологично полово влечение към възрастни хора.

Некрофилия
Некрофилията (некромания, танатофилия, некролагния) е вид сексуално отклонение, което представлява полово влечение към трупове и извършване на сексуални действия с тях.

 Зоофилия

Зоофилията е полово влечение към животните.

Зоосадизъм
Зоосадизмът е разновидност на зоофилията и садизма, при която сексуалното удовлетворение се постига с изтезаване и последващо страдание на животни.

Салиромания
Салироманията e разновидност на садизма, която се заключава в получаване на еротично удоволствие от намазването на други хора с мръсотия (слуз, кал, изпражнения, урина).

Полюционизъм
Полюционизмът e вид салиромания, при която удоволствие се постига при намазване на сексуалния партньор със сперма.

Апотемнофилия
Апотемнофилията е разновидност на фетишизма, където главният фетиш е уродствата на тялото.

Пигмалионизъм

Пигмалионизмът (агалматофилия) е вид фетишизъм, при който сексуалният обект е изобразяване на човешко тяло (кукли, статуетки).

Пиктофилия
Пиктофилията е полово влечение към картини и рисунки с еротичен характер.

Нарцисизъм

Нарцисизмът (автофилия, автоеротизъм, автоерастия) е вид сексуална перверзия, която се изразява в полово влечение към собственото тяло.

Понятието "нарцисизъм" е въведено от Зигмунд Фройд. Той избира името на това сексуално отклонение, като се базира на гръцкия мит за Нарцис, който бил орисан да се влюби в собственото си отражение във водата.

Автомоносексуализъм

Автомоносексуализмът е вид нарцисизъм, при който сексуалният обект е огледален образ на собственото тяло, облечено в дрехи от противоположния пол.

Хетерохромофилия
Хетерохромофилията представлява сексуално влечение към партньор с друг цвят на кожата.

Травестизъм

Травестизмът (трансвестизъм, еонизъм, метатропизъм) е вид сексуална девиация, при която възбудата се постига при обличане на дрехи от противоположния пол.

Тисвестизъм
Тисвестизмът е разновидност на травестизъм, когато сексуалното удовлетворение се постига при обличане на дрехи от друга възрастова или социална група.

Сексуален вампиризъм

Сексуалният вампиризъм е полова парапатия, при която сексуалното удовлетворение се постига при ухапване на партньор по време на коитус (полов акт).

Плурализъм
Плурализмът (сексуален плурализъм) представлява групов секс.

Триолизмът е вид сексуален плурализъм, който се състои в сексуални действия между трима партньори.

Пиролагния

Пиролагнията е патологично полово влечение към огъня.

Инцест
Инцестът (кръвосмешение) e патологична полова близост между кръвни роднини (родители и деца, братя, сестри, братовчеди).

Хибристофилия
Хибристофилията е сексуално влечение към престъпници, особено извършили тежки престъпни деяния.

Парафилен инфантилизъм
Парафилният инфантилизъм представлява сексуална възбуда от преобличане или третиране като бебе.

Хипосексуалност

За хипосексуалност (асексуалност, намалена сексуалност) се говори, когато е налице намалено ниво на сексуалните потребности и сексуалната активност.

Намалената сексуалност се съпровожда с редки полови връзки и може да стане причина за конфликти в интимната двойка. Някои хора, за да угодят на партньора си, водят активен полов живот, но с вътрешно безразличие към секса.

Причините за хипосексуалност могат да бъдат следните:

Психогенна генеза - еднообразие в половите взаимоотношения, депресивни състояния, потискане на сексуалните фантазии и други.
Органични фактори - алкохолизъм, наркомания, психотропни лекарствени средства, хиперпролактинемия, хипогликемия, понижено ниво на андрогените, функционална недостатъчност на половите органи и много други.
Диагностициране на хипосексуалността нерядко е доста затруднително.

Хиперсексуалност

Хиперсексуалност (хиперлибидомия, еротомания, промискуитет - сатириазис, нимфомания) представлява патологично повишаване на сексуалните нужди, водещи до увеличение на половата активност.

При еротоманията се отбелязва не само количествено нарастване на броя на половите контакти, но също така и качествена промяна на сексуалното поведение, където сексуалността е основната жизнена цел на отделния човек.

За хората, страдащи от хиперсексуалност, е присъща честата смяна на партньори и липса на дългосрочни сексуални отношения.

Дадена патология може да се развие както при определени психогенни фактори (компенсация за чувство на непълноценност), така и при някои органични промени (патология на централната нервна система, хормонални нарушения).

Съществуват два вида промискуитет:

сатириазис - мъжка еротомания
нимфомания - женска хиперсексуалност

Нимфомания

Нимфомания е патологично полово влечение при жените, което се проявява с неудържим стремеж към сексуални отношения с различни партньори.

Терминът "нимфомания" произлиза от древногръцките легенди и митове. В тях са отразени божествени създания (нимфи), които примамвали мъжете, за да удовлетворят сексуалните си похоти.

За нимфоманията е характерно безконтролното сексуално поведение и желание за полово сношение със случайни партньори, независимо от възраст, пол, външен вид.

Нимфоманията може да бъде обусловена от различни причини:

органично поразяване на централната нервна система
хормонален дисбаланс
прием на медикаменти
маниакално разстройство на личността
свръхсилно сексуално влечение или вродена нимфомания
физиологични процеси (бременност)
тесни дрехи (например корсетите, които стимулират притока на кръв към тазовата област)
Статистически е доказано, че в съвременното общество нимфоманията се среща все по-често. Това може да се дължи на определени социални и лични проблеми (неразбирателство в семейната среда), довеждащи до ранното започване на сексуалните контакти.

Сатириазис

Сатириазис представлява безразборно осъществяване на полови сношения и патологична сексуална неудовлетвореност при мъжете.

Причините за сатириазис могат да бъдат:

травми и / или новообразувания на мозъка
прекаран енцефалит
хормонални нарушения - прием на медикаменти, влияещи на еректилната функция, полово съзряване при момчета
Сатириазисът представлява много сериозен проблем както в личния аспект, така и социалната сфера на всеки мъж, страдащ от подобна патология.

Симптоми на хиперсексуалното разстройство

Хиперсексуалното разстройство има много имена - сексуално пристрастяване, нимфомания, хиперсексуалност, натрапливо сексуално поведение. Всеки естествен подтик може да се превърне в натраплив импулс или мания, като стигне до крайност. За страдащите от състоянието последиците могат да бъдат катастрофални за взаимоотношенията и връзките им, което струва на някои хора бракове, работни места и семейства.

Въпреки че лекарите не са сигурни за основните причини за повечето случаи на хиперсексуално разстройство, те са отбелязали случаи, при които състоянието има физиологична основа, като мозъчна травма, болест на Алцхаймер или медикаменти. При всеки случай на хиперсексуалност е важно да се елиминира възможността за физиологична причина, преди да се лекуват някакви психологични причини.

Хиперсексуалността се различава от повишеното сексуално влечение. Хиперсексуалността се характеризира с прекомерни, натрапчиви мисли и поемане на рисково поведение, като тези признаци не са характерни за някой, който е с голям сексуален апетит. Хората със сексуална зависимост дори не могат да изпитат много удоволствие в секса, отдавайки се на сексуални мисли и действия, за да успокоят негативните усещания, а не да изпитат удоволствие от тях.

Симптомите на хиперсексуалното разстройство са клинично значими, когато те се появяват в продължение на повече от шест месеца и причиняват индивидуален дистрес.

Ако човек проявява четири или повече от следните пет критерия за половин година или по-дълго и преживява дистрес за натрапчиви мисли и действия, тогава хиперсексуалното разстройство е възможна диагноза:
1. Сексуалните фантазии, пориви и планове заемат прекомерно количество време. Хората с хиперсексуално разстройство могат да се оплакват, че е трудно да се концентрират върху нещо извън фантазиите и сексуалните мисли.
2. Многократните сексуални мисли и полови актове се извършват в директен отговор на негативни стимули и дисфорични настроения. Хората с хиперсексуалност се обръщат към секса, за да облекчат тревожност, депресия, отегчение, раздразнителност, а не за да постигнат близост с партньор или да се насладят на самия акт. Фантазиите и сексуалната активност изместват другите начини за справяне със стреса. Сексът и сексуалните мисли се превръщат в убежище от други събития в живота, които произвеждат тревожност.
3. Многократни, но неуспешни опити и усилия за контрол или значително намаляване на тези сексуални фантазии, пориви и поведение. Тези мисли и действия могат да станат натрапчиви.
4. Сексуалното поведение възниква по неподходящи начини или с неподходящи партньори. В екстремни случаи това поведение може да доведе до превръщане на физическото лице в опасност за другите.
5. Хората с хиперсексуалност се въвличат многократното в сексуално поведение, пренебрегвайки вече риска от физическа или емоционална вреда на себе си или другите.

Тези симптоми могат да включват:

множество физически настоящи партньори
киберсекс
телефонен секс
компулсивна мастурбация
или комбинация от тези поведения.

Отличителната характеристика на заболяването е натрапчивост на сексуални мисли и действия, потърпевшият може да не иска да се ангажира в поведението, но се чувства принуден да го направи.

 

Полова студенина

Полова студенина (фригидност, сексуална анестезия, анафродизия, афанизис, хипосексуалност, сексуална хипостезия) произлиза от латинската дума "frigiditas" - "хладнина".

Фригидността се характеризира с понижени нива на половата възбудимост и сексуалните потребности при жената, липсата на удовлетвореност от сексуалния живот. Един от признаците на половата студенина е аноргазмия (невъзможност за постигане на оргазъм).

Разграничават се следните степени на полова студенина:

I степен - сексуалната потребност е съхранена, но оргазмът се достига изключително рядко. Все още има известна удовлетвореност от половия живот.
II степен - сексуалната потребност липсва или е незначителна. Оргазмът не се достига при всички сексуални действия. Половият живот не доставя удоволствие.
III степен - отсъствие на сексуалните нужди, трайна аноргазмия, отвращение към сексуалния партньор.
IV степен - пълна липса на сексуалните нужди, постоянна аноргазмия и е налице отвращение не само към сексуалния партньор, но и към мъжете въобще.
Женската фригидност се разделя на истинска и лъжлива (мнима):

Истинската полова студенина е патологично състояние и се характеризира със сексуалната инфантилност и не зависи от физиологичната или психичната сфера на жената.
Психологичната лъжлива фригидност се среща най-често и е обусловена от различни психогенни въздействия, като груби действия на мъжете, страх от нежеланата бременност, блудства и изнасилвания, разочарование от интимния партньор и други.
Физиологичната лъжлива фригидност може да възникне вследствие на някои състояния и заболявания, като различни интоксикации, ендокринни нарушения, хормонални разстройства, травми, тумори на централната нервна система, възпалителни процеси на половите органи, аборти, гинекологични заболявания и много други.
Според различни проучвания някои степени на фригидност имат до 40 % от нежните половинки на човечеството.

На някои жени им е познато състояние, при което половият живот не удовлетворява сексуалните им нужди от прибързани, погрешни и неумели действия на партньора.

Аноргазмия

Аноргазмия е вид сексуално разстройство, при което жената не достига до оргазъм независимо от сексуалната възбуда.

Според сексолозите от аноргазмия страдат около 30-80 % от жените. Трябва да се отбележи, че понастоящем разпространението на тази полова дисфункция е намаляла. Подобната тенденция е свързана с повишаване на сексуалната култура и образование.

Факторите, допринасящи за постигането на женския оргазъм, включват:

Оптимално ниво на андрогени в организма
Добра реактивност на нервната система
Мастурбационен опит
Сексуална инициация до 18-годишна възраст
Любовни игри и ласки над 15 минути
Продължителност на коитуса над 10 минути
Екстравертивност (активност) на личността
Високо ниво на сексуално съзнание, образование и въображение
Чувствена връзка със сексуалния партньор
Аноргазмията може да се прояви като един от симптомите на различни заболявания или да е като самостоятелен синдром, например фригидност.

Към причините за аноргазмия могат да се причислят следните фактори:

невроза
депресивни състояния
стрес
хормонален дисбаланс
соматични заболявания
лекарствена зависимост
полови разстройства при сексуалния партньор
извънбрачни връзки и много други

Болезнено полово сношение

Болезнено полово сношение (диспареуния) се характеризира с повтаряща се или продължителна болка преди, по време и след коитуса.

Диспареунията се среща и при двата пола и се смята за един от най-разпространени сексуални проблеми между партньорите.

Причините за възникване на болезненото полово сношение са следните:

При жените:

следвъзпалителни и постнатални (следродилни) промени в половите органи
гинекологични заболявания и операции
малформации на половите органи
възраст
хистерия
партньорски взаимоотношения
При мъжете:

поствъзпалителни промени в пикочо-половата система
алкохолизъм
наркотични и упойващи средства
партньорски отношения
Диспареунията при жените често съвпада с вагинизма и гениталгията.

 Вагинизъм

Вагинизъм представлява патологично състояние, характеризиращо се с неволни контракции на вагиналните мускули и тазовото дъно, което прави проникването във влагалище болезнено и дори невъзможно.

Спазъм може да възникне при въвеждане на тампон, гинекологичен преглед или полов акт, в резултат на което вагината рязко се стеснява и жената изпитва силна болка.

Съществуват следните видове вагинизъм:

Първичен вагинизъм - среща се при девственици, изпитващи страх от първото сексуално сношение и последващата му болка.
Вторичен вагинизъм - появява се при жени, които са имали полови контакти и са преживели психотравма (изнасилване, инфекция след коитус, забременяване и други), скрит хомосексуализъм, негативна нагласа към сексуалния партньор и много други.
Напоследък учените са започнали да разделят вагинизма на пълен и частичен.

Гениталгия

Гениталгия (от лат. "genitus" - полов, "algia" - болка) е разстройство, което се характеризира с болезнени усещания в областта на гениталиите, причинени от заболявания или други състояния (гъбична инфекция, травма, операции), както и психични фактори (хистерична невроза).

Освен болката, страдащите от гениталгия жени могат да изпитат бодежи, парене в областта на половите органи, болезнено и / или често уриниране.

Какво представлява сексуалната аверсия?

Сексуална аверсия (отвращение) представлява една от най-тежките форми на сексуална дисфункция, състояние, което е противоположно на либидото (полово желание).

Нейната разпространеност не е напълно проучена, понеже само малка част от хората, страдащи от сексуална аверсия, се насочват към квалифицирана медицинска помощ.

Сексуалната аверсия условно може да се раздели на: тотална, характеризираща се с неприязън към секса, и селективна, която се изразява с понижено либидо към определен сексуален партньор.

Причините за сексуална аверсия могат да бъдат:

отблъскваща миризма на половия партньор, грубостта или страхливостта му
негативно отношение на родителите към интимните отношения
психосексуални травми, такива като изнасилване и инцест (кръвосмешение)
постоянен психологически натиск с цел принуждаване към секса
безпокойство, свързани със сексуалната идентичност или ориентация
разочарования от първите сексуални контакти и много други
Сексуалната аверсия може да се съпровожда с физиологични симптоми, като изпотяване, учестено сърцебиене, гадене, световъртеж, тремор, диария и други.

Сексуалната аверсия много често води до дисхармония в партньорските отношения и изисква индивидуална оценка и лечение.

Преждевременна еякулация

Преждевременната еякулация е неконтролируема еякулация преди или скоро след сексуалното проникване. Случва се с минимална сексуална стимулация и преди мъжът да желае. Може да доведе до незадоволителен полов акт и за двамата партньори. Преждевременната еякулация може да увеличи тревожността, която ще се добави към проблема. Това е една от най-често срещаните форми на мъжка полова дисфункция.

Преждевременната еякулация е също известна като ранна или бърза еякулация и е разпространен сексуален проблем сред мъжете под 40-годишна възраст. Този проблем възниква при 30 % от мъжете в някакъв момент от живота им. Като цяло, всеки полов акт с продължителност по-малко от две минути се разглежда като преждевременна еякулация.

Какви са причините за преждевременна еякулация?

Повечето случаи на преждевременна еякулация нямат ясна причина. В течение на натрупването на сексуален опит и възраст мъжете често се научават да забавят оргазма.

Преждевременна еякулация може да се появи при нов партньор. Тя може да се случи само в определени сексуални ситуации или ако е минало продължително време от последната еякулация.

Точната причина за поява на преждевременна еякулация не е ясна. Въпреки това, проучванията показват, че причините за преждевременна еякулация варират от психологични до биологични.

Психологичните причини включват:

Страх от представянето по време на половия акт
Дълбока тревожност относно секса, който се свързва с травматични преживявания по време на развитието
Междуличностни проблеми с конкретния партньор
Бърза еякулация по време на тийнейджърските години поради страх да не бъдат уловени
Еректилна дисфункция и страх, че ерекцията няма да издържи, което води до преждевременна еякулация
Депресия
Чувство на вина
Биологичните причини включват:

Наследственост
Отклонения в хормоналните нива - проучване е установило, че ниско ниво на пролактин може да бъде свързано с еректилна дисфункция, преждевременна еякулация, метаболитен синдром и тревожност. Това проучване е стигнало също до заключението, че високо ниво на тестостерон улеснява еякулаторния рефлекс.
Дисфункция на простатата и епидидима - според проучване това може да допринесе за преждевременна еякулация
Някои проблеми с щитовидната жлеза
Ефекти на лекарства
Анормални нива на мозъчните химикали, наречени невротрансмитери
Увреждане на нервите от операция или травма

Рискови фактори за поява на преждевременна еякулация

Факторите, които увеличават риска от преждевременна еякулация, включват:

Стрес - Емоционалното или умствено натоварване във всяка област от живота може да играе роля за поява на преждевременна еякулация, като често ограничава способността на мъжа да се отпусне и да се съсредоточи по време на половия акт.
Здравни проблеми - хронични здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и други, могат да причинят чувство на безпокойство по време на полов акт, предизвиквайки бърза еякулация
Еректилна дисфункция - мъжете с проблеми при получаване и поддържане на ерекция са с повишен риск от преждевременна еякулация. Страхът от загуба на ерекция може да доведе съзнателно или несъзнателно до ранна еякулация

Какви са симптомите при преждевременна еякулация?

Симптомите при преждевременна еякулация включват:

Неконтролируема еякулация, особено в рамките на една минута от пенетрацията (проникването)
Невъзможност за забавяне на еякулацията по време на половия акт
Чувство на разочарование и дистрес и избягване на сексуални взаимоотношения в резултат на това
В допълнение към това, експертите са класифицирали преждевременната еякулация в две основни категории:

Първична преждевременна еякулация
Придобита (вторична) преждевременна еякулация
При първичната преждевременна еякулация мъжът е изпитвал проблема през целия си живот, като е започнал от първия сексуален контакт. Мъжете с първична преждевременна еякулация могат да имат следните характеристики:

Страх от полов акт в резултат на травматични преживявания
Психологически трудности
При придобитата преждевременна еякулация мъжът е имал нормален контрол над еякулацията, но по-късно се е развила бърза еякулация. Някои често срещани характеристики на мъже с придобита преждевременна еякулация са:

Еректилна дисфункция
Употреба на наркотици
Страх от представянето
Интензивността на преждевременната еякулация се разделя на три степени:

Лека - когато еякулацията настъпва между 30 секунди и 1 минута след вагиналното проникване
Умерена - когато еякулацията настъпва приблизително межди 15-30 секунди след вагиналната пенетрация
Тежка - когато еякулацията настъпва преди пенетрацията, в началото на сексуалното проникване или в рамките на около 15 секунди от половия акт

Усложнения при преждевременна еякулация

Въпреки че преждевременната еякулация не увеличава риска от здравословни проблеми, може да предизвика сериозни проблеми и усложнения в личния живот, включително:

Стрес и проблеми във връзката - често срещано усложнение на преждевременната еякулация е стресът във връзката.
Безплодие - преждевременната еякулация може да затрудни или да направи невъзможно забременяването при двойки, които се опитват да имат бебе.

Как се диагностицира преждевременна еякулация?

При диагностицирането на преждевременната еякулация Вашият лекар ще обсъди Вашата медицинска и сексуална история с вас. Той ще направи цялостен физикален изпит. Вашият лекар може да поиска да говори също с партньора Ви. Преждевременната еякулация може да има много причини. Така че лекарят може да назначи лабораторни изследвания, за да се изключи всякакъв друг медицински проблем.

В някои случаи лекарят може да насочи пациента към специалист по урология или психично здраве, който специализира в сексуална дисфункция.

Как се лекува преждевременната еякулация?

В някои случаи състоянието на преждевременна еякулация се подобрява с течение на времето и лечение може да не е необходимо.

Чести възможности за лечение на преждевременна еякулация включват поведенчески техники, локални анестетици, орални медикаменти и психологично консултиране. Имайте предвид, че може да отнеме малко повече време, за да се намери лечението или комбинацията от процедури, които ще имат ефект при Вас.

В някои случаи терапията на преждевременната еякулация може да включва методи, като например мастурбация 1-2 часа преди полов акт. Практикуване на техники за релаксация или използване на методи за отвличане на вниманието могат да помогнат за забавяне на еякулацията. При някои мъже спиране или намаляване на употребата на алкохол и цигари може да подобри контрола върху еякулацията.

Употребата на презерватив може да намали чувствителността на половия член, а оттам и да забави еякулацията. Практикуването на различни пози по време на полов акт също може да помогне. Поведенческа терапия може да помогне за намаляване на тревожността, свързана с преждевременната еякулация.

Понякога локални средства под формата на кремове, гелове, спрейове се използват за лечение на преждевременна еякулацията чрез намаляване на усещането. Те съдържат обезболяващо средство, като например лидокаин или прилокаин. Тези продукти се прилагат върху половия член малко преди половия акт. Въпреки че локалните анестетици са ефективни и добре понасяне, те имат потенциални странични ефекти. Например, някои хора съобщават за временна загуба на чувствителност и намалено сексуално удоволствие. В редки случаи лидокаинът или прилокаинът могат да предизвикат алергична реакция.

Много лекарства могат да забавят оргазма. Въпреки че нито едно от тези лекарства не е специално одобрено за лечение на преждевременна еякулация, някои от тях са използвани за тази цел, включително антидепресанти, аналгетици и инхибитори на фосфодиестераза-5.

Антидепресанти понякога се използват за лечение на преждевременна еякулация. Един от техните странични ефекти е инхибирането на оргазма, което помага за забавянето на еякулацията. Поради тази причина селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs), като сертралин, пароксетин или флуоксетин, се използват, за да се забави еякулацията. Ако SSRIs не подобрят времето на еякулацията, лекарят може да предпише трицикличния антидепресант кломипрамин. Нежелани странични ефекти на антидепресантите могат да включват гадене, сухота в устата, сънливост и намалено либидо.

Трамадол е лекарство, което обичайно се употребява за лечение на болката. То също може да се използва за забавяне на еякулацията. Има странични ефекти, които забавят еякулацията. Трамодол може да се предписва, когато SSRIs не са били ефективни. Нежелани странични ефекти могат да включват гадене, главоболие и виене на свят.

Някои лекарства, използвани за лечение на еректилна дисфункция, като силденафил, тадалафил или варденафил, също могат да помогнат при преждевременна еякулация. Нежелани странични ефекти могат да включват главоболие, зачервяване на лицето, временни промени в зрението и назална конгестия.

Първото одобрено лекарство за лечение на преждевременна еякулация е дапоксетин. То действа чрез инхибиране на транспортера на серотонина, увеличавайки действието на серотонина в постсинаптичната цепка, което води до забавяне на еякулацията.

Като член групата на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI), дапоксетин първоначално е създаден като антидепресант. Въпреки това, за разлика от други SSRIs, дапоксетин се абсорбира и елиминира бързо в организма. Неговото бързодействащо свойство го прави подходящ за лечение на преждевременна еякулация, но не като антидепресант.

Дапоксетин не трябва да се използва при мъже с умерено до тежко чернодробно увреждане и при тези, приемащи инхибитори на CYP3A4, като кетоконазол и ритонавир. Дапоксетин също не може да се използва при пациенти със сърдечна недостатъчност, постоянен пейсмейкър или друга значителна исхемична болест на сърцето. Препоръчва се повишено внимание при мъжете, приемащи тиоридазин, инхибитори на моноаминооксидазата, SSRIs, инхибитори на обратния захват на серотонин и норепинефрин (SSNRIs) или трициклични антидепресанти. Ако пациентът спре да приема едно от тези лекарства, трябва да изчака 14 дни, преди да започне приема на дапоксетин. Ако пациентът спре да приема дапоксетин, трябва да изчака 7 дни, преди да приема тези лекарства.

Най-често срещаните нежелани реакции при приема на дапоксетин са гадене, световъртеж, сухота в устата, главоболие, диария и безсъние. За разлика от други SSRIs, използвани за лечение на депресия, които са свързани с висока честота на сексуална дисфункция, дапоксетин се свързва с ниска степен на сексуална дисфункция.

Консултиране и сеанси при специалист по психично здраве могат да помогнат за намаляване на тревожността и да намерят по-добри начини за справяне със стреса. Този лечебен подход е най-вероятно да помогне, ако се използва в комбинация с медикаментозна терапия.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото