Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

УСТНА ХИГИЕНА

Как да поддържаме добра устна хигиена?
Поддържането на добра устна хигиена е в основата на доброто Ви дентално здраве и на красивата Ви усмивка.

Да имате добра орална хигиена означава:

зъбите Ви да са чисти и по тях да няма плака и отлагания
венците Ви да са розови, неболезнени и да не кървят, когато си четкате зъбите
да не се оплаквате постоянно от лош дъх
Ако венците Ви кървят, докато си четкаме зъбите или ги чистите с конец, или непрекъснато имате лош дъх, трябва да се консултирате с Вашия стоматолог. Всяко едно от тези състояния е показателно за някакъв проблем.

Вашият стоматолог може да Ви научи на техники, с които да поддържате добра орална хигиена, и ще Ви посочи области от устата, на които трябва да обърнете повече внимание при четкане на зъбите.

Поддържането на добра орална хигиена е едно от най-важните условия, за да са здрави Вашите зъби и венци. Здравите зъби не само Ви карат да се чувствате и да изглеждате добре, но Ви позволяват да се храните и да говорите правилно.

Ежедневното поддържане на добра орална хигиена - правилното четкане на зъбите и използването на конец за зъби - ще Ви помогне да спрете проблемите, преди те да се задълбочат, което за Вас ще е много по-безболезнено, по-евтино и няма да сте така тревожни, както когато имате дентален проблем или друго усложнение.

Има няколко прости съвета, които трябва да спазвате, за да намалите риска от развитие на заболявания на зъбите и на венците и на други дентални проблеми:

старателно четкане на зъбите два пъти на ден
спазване на балансирана диета и ограничаване на междинните хранения
използване на конец за зъби поне един път на ден
използване на дентални продукти, съдържащи флуорид
ежедневно изплакване с вода за уста

Четки за зъби в устната хигиена

Миенето на зъбите по два пъти на ден е от съществено значение за добрата орална хигиена. В зависимост от твърдостта на влакната, от които са направени четките, те се категоризират като меки, средни и твърди.

Повечето стоматолози препоръчват четките за зъби с меки влакна, особено за хора с чувствителни зъби и венци или които се възстановяват след дентална процедура. Много хора, които не са с чувствителни зъби, предпочитат по-твърдите четки, защото смятат, че те по-ефективно почистват плаката. Това не е точно така, тъй като ефективно четкане се постига и с четки за зъби с много меки влакна.

Четките за зъби в устната хигиeна се различават и по големината на главата, което ни позволява да изберем подходящата четка според големината на нашата уста и според техниките за четкане, които използваме. Четките с по-малка глава, например, ни позволяват да достигнем до трудно достъпните места в задната част на нашето съзъбие.

Четките за зъби могат да се делят и на електрически и ръчни. Електрическите четки за зъби използват батерии като източник на енергия. Влакънцата на тези четки или се въртят или се движат напред-назад. Някои от тях имат таймер за време, а други пък имат и звуков сигнал, който ни сигнализира, ако натискаме по-силно от необходимото.

Много ефективни за премахване на зъбната плака са така наречените "Sonic" четки за зъби. Те почистват дори и на места, където нишките на четката не достигат. Това се дължи на голямата скорост на вибрация (около 30000 за минута) която тези четки създават.

Когато нямаме под ръка паста за зъби, четка и течаща вода, особено подходящи са така наречените "дъвчащи" (chewable) четки за зъби. Те представляват малки пластмасови блокчета, които имат влакна в единия си край. След хранене сдъвчете такава четка за няколко минути, след което я изплюйте и ще имате чисти зъби и свеж дъх.

Интерденталните четки за зъби са много подходящи за почистване на интерденталното пространство, особено ако е избран подходящият размер. Ако не сте сигурни за това какъв размер интердентална четка да изберем, можете да се посъветваме с личния си стоматолог.

Как правилно да четкаме зъбите си?

Стъпка 1: Наклоняваме четката под ъгъл от 45 ºС срещу венечния ръб и правим кръгови или измитащи движения в посока от ръба навън.

Стъпка 2: Старателно четкаме дъвкателните повърхности с движения напред-назад.

Стъпка 3: Внимателно четкаме езика си, за да премахнем бактериите и да освежим дъха си.

Как да поддържаме четката си за зъби чиста?

Старателно мийте четката си за зъби с течаща вода след четкане, за да премахнете всички остатъци от паста и плака. Съхранявайте четката в изправено положение и ако е възможно, я оставете да изсъхне, докато я използвате отново. Ако съхранявате повече от една четка в една и съща кутия или на едно и също място, дръжте четките разделени, за да избегнете кръстосаната инфекция.

Друго важно правило за това как  да поддържаме четката си за зъби чиста е избягване на покриването на четките за зъби и съхраняването им в затворени кутии, тъй като влажната среда в затворената кутия благоприятства растежа на микроорганизмите много повече от това да оставите четката си непокрита, на въздух.

Сменявайте четката си за зъби на всеки три-четири месеца. Влакната на главата на четката за зъби се изхабяват и почистващата й способност намалява. Бързината на износване на четките зависи от фактори, уникални за всеки пациент. Проверявайте четките си често за този тип износване и ги подменяйте по-често, ако е необходимо. Освен това трябва да се отбележи, че детските четки за зъби се сменят по-често, отколкото тези при възрастните хора.

 Електрическите или ръчните четки за зъби са по-добри?

Много изследвания твърдят, че електрическите четки за зъби са по-добри, но по-важна от избора на четка за зъби е правилната техника на четкане. И ръчната, и електрическата четка могат ефективно да почистят Вашите зъби. Едни хора намират електрическата четка за зъби за по-лесна и по-удобна за ползване.

Дали ще изберете ръчна или електрическа четка за зъби, важното е да можете с нея лесно да почиствате зъбите си старателно, по два пъти на ден. Много стоматолози препоръчват използването на електрическата четка за зъби като допълнение към ръчната четка за зъби. Важно е да се отбележи също, че електрическата четка се препоръчва при хора с нарушена мануалност и ограничени движения.

Кога и колко често да четкаме зъбите си?

Най-добрият вариант е почистване след всяко хранене, но това е практически неприложимо. Затова Американската дентална асоциация (ADA) препоръчва кога и колко често да четкаме зъбите си - два пъти на ден, сутрин и вечер след хранене.

Миенето на зъбите вечер след хранене има изключително важно значение, особено при децата, тъй като по време на сън слюнченият ток и буферният капацитет намаляват, а се увеличава вискозността на слюнката. Това е предпоставка за по-бързото отлагане на плака, а неотстранената вечер плака създава по-голям риск от кариес.

Защо трябва да използваме четка за език?

Четките за език подпомагат отстраняването на плаката и хранителните остатъци по езика. Бактериалните агенти, които се задържат между папилите на езика, са главната причина за лошия дъх в устата. Ето защо трябва да използваме четка за език - почистването на езика с четка за език е най-ефикасният начин за предотвратяване на лошия дъх, за подобряване на устната хигиена за профилактика на пародонталните заболявания.

Трябва да изберем четка за език, с която можем да достигаме до задната част на езика и дръжката да е удобна за използване. След като изберем подходящата за нас четка за език, можем да започнем да я използваме по следния начин: четката се поставя върху езика и с леки и плавни движения се прокарва по него - от корена на езика до върха му. След това натрупаният налеп на четката се изплаква с течаща вода. Правят се и няколко такива движения по горните и страничните повърхности на езика. След измиването на езика с четката за език се усеща свежест и чистота. Само по този начин можем ефективно да почистим езика си.

Четката за език се сменя на 3-6 месеца или когато пациентът установи, че почистването вече не е ефективно.

Защо трябва да използваме четка за език, а не обикновена четка за зъби, за да почистим езика си?

Ефективността на почистването на езика с четка за зъби е около 25 %, а с четката за език – около 75 %. Използването им дава около 700 пъти по-ефективно отстраняване на бактериите от езика в сравнение с почистването с четка за зъби.

Някои изследвания показват, че използването на четка за език от хора с рефлекс за повръщане намалява усещането за гадене.

 Конците за зъби в устната хигиена

Конците за зъби представляват сноп от тънки нишки, които се използват за премахване на плаката и хранителните остатъци от зъбите. Конецът се въвежда в междузъбното пространство, преодолявайки внимателно контакта между зъбите, след което се остъргват зъбните повърхности, особено в близост до венеца.

Материалите, от които могат да бъдат изработени конците за зъби, са найлон, тефлон, полиетилен или коприна. Конците за зъби могат да бъдат ароматизирани и неароматизирани, покрити и непокрити с восък.

Обикновено конците за зъби са в пластмасови кутийки, които съдържат от 10 до 100 метра конец. След като се издърпа необходимото количество конец, той се изтегля срещу малко острие, за да се откъсне.

Проучванията показват, че използването на конци за зъби в комбинация с четкане намалява вероятността за развитие на кариес и на гингивит, в сравнение с използването само на четка за зъби.

Как правилно да използваме конците за зъби?

Има много различни видове конци за зъби. Най-много разновидности има, ако са класифицирамни по дебелина. Ако конецът за зъби е твърде дебел за междузъбното пространство, ще е трудно или дори невъзможно с него да се преодолее междузъбният контакт. От друга страна, ако конецът за зъби е твърде тънък, той може да се скъса. За всеки човек изборът на конец е индивидуален. Дори на един човек може да му се наложи да използва различни дебелини конци за зъби в различните участъци от зъбната си редица. Възможно е да е нобходимо един конец за зъби да се раздели по дължина и да се получат два по-тънки конеца, ако това ще ни е от полза, например ако в момента имаме в себе си по-дебел конец за зъби и нямаме друг вид на разположение. Много хора с малки междузъбни пространства предпочитат покритите с восък конци за зъби, тъй като се плъзгат по-лесно по зъбните повърхности.

Правилното използване на конците за зъби включва следните стъпки:

Откъсваме около 50 см. от конеца, като си оставяме работна част от около 5-6 см.

Внимателно следваме извивките на зъбите си.

Уверете се, че почиствате старателно под ръба на венеца

Конецът за зъби се държи между пръстите или се опъва на специален държач. Конецът се въвежда във всички междузъбни пространства и особено в подвенечното, за да премахне плаката и остатъците от храна, заклещени между зъбите. Придвижвайки внимателно конецът за зъби от под ръба, но венеца до над него, ние премахваме бактериалната плака, прикрепена към зъбните повърхности под и над този ръб.

Има специални държачи за конци за зъби, които могат да имат F-образно и Y-образна форма. С тези държачи за конци по-трудно можем да насочваме конеца под различни ъгли и по-трудно можем да проникнем под ръба на венеца в сравнение с това, когато го държим между пръстите си, но от друга страна с тези държачи по-лесно можем да проникнем в задните междузъбни пространства.

 

Американската дентална асоциация (ADA) съветва да използваме конци за зъби поне веднъж на ден, но те не дават препоръка относно това дали да използваме конците за зъби преди или след четкане. Използването на конци преди четкане позволява флуорида от пастата за зъби да достигне до междузъбните пространства.

До какво води неправилното използване на конците за зъби?

Неправилното използване на конците за зъби може да доведе до кървене от венците. Главната причина за кървенето е възпалението на тъканите на венеца, дължащо се на гингивита.

Твърде енергичното използване на конците за зъби може да увреди венечните тъкани. За неправилно използване на конците за зъби се приема и когато натискаме конците прекалено грубо и силно, а трябва да плъзгаме внимателно нагоре-надолу.

За почистването всяка отделна зъбна повърхност се използва чиста част от конеца, за да се избегне предаването на бактериална инфекция от един зъб на друг.

Проблеми, свързани с лошата устна хигиена

Основните проблеми, свързани с лошата устна хигиена, са: зъбен кариес, зъбен камък, пародонтални заболявания, лош дъх и други, които са резултат от неправилното и нередовно почистване на зъбите и на езика, вследствие на което се натрупва плака и зъбен камък, които са основен причинител на тези дентални проблеми.

Зъбен кариес

Основната причина за появата на зъбен кариес е зъбната плака. Зъбната плака представлява прясното отлагане на въглехидратни частици върху повърхността на зъбите. Тя се отлага върху зъбите след всяко хранене, особено ако храната е богата на въглехидрати. Бактериите от устната кухина използват захарите постъпили с храната и образуват киселини. Тези киселини, намиращи се в зъбната плака, се задържат в непосредствена близост до зъбните повърхности, разграждат минералните тъкани на зъбите и така се образува кариес.

По този начин нередовното почистване на зъбна плака и лошата устна хигиена водят до образуването на зъбен кариес.

Зъбен камък

Зъбният камък се образува в резултат от минерализирането на зъбната плака. Затова лошата устна хигиена, нередовното и неправилното отстраняване на зъбната плака водят до натрупването на зъбен камък. От своя страна зъбният камък може да доведе до дентална симптоматика и редица допълнителни стоматологични проблеми и заболявания.

Пародонтални заболявания

Повечето пародонтални заболявания (гингивит, пародонтит) са плака-индуцирани. Лошата устна хигиена и натрупването бактерии от плаката по гингивалния ръб водят до възпаление на венците и при липса на лечение и до по-сериозни проблеми със зъбодържащия апарат.

Зъбният камък също е признак за лоша устна хигиена. По грапавата повърхност на зъбния камък се задържат микроорганизми, които поддържат хронично възпаление на венците и ако не се вземат мерки, възпалението прогресира в по-сериозно пародонтално заболяване.

Лош дъх

Лошата устна хигиена е една от причините, но не е единствената, за лошия дъх (халитоза).

Най-честият причинител на лош дъх са анаеробни бактерии, които обикновено живеят между папилите на езика, където липсва кислород и при лоша устна хигиена, той допринася за лошия дъх. Затова е важно, освен зъбите си, добре да почистваме и езика си със специални четки.

Ако не поддържаме добра устна хигиена, ако не мием редовно зъбите си по два пъти на ден и не ги почистваме с конец, предизвикваме натрупване на хранителни остатъци и зъбна плака върху зъбните повърхности, по венечния ръб, между зъбите и по други плака-ретентивни места, което има за следствие поява на лош дъх.

Полезни и вредни храни и напитки за устната хигиена

За да се поддържа добро здраве на устната кухина, важни фактори са храните и напитките, които приема човек, и колко често се храни. Промените в устата започват минути след ядене на определени храни.

Храните, които помагат на мускулите и костите, също така са полезни и за зъбите и венците. Хлябът и зърнените храни са богати на витамин B, докато плодовете и зеленчуците съдържат витамин C, като всички от тези изброени храни допринасят за здравата тъкан на венците. Крехко месо, риба, птиче месо предоставят магнезий и цинк за зъбите.

Но има и храни, които оказват вредно влияние върху зъбите и венците. Някои храни могат да причинят ерозия на емайла, което може да доведе до повишена чувствителност на зъбите към топло, студено, сладко и кисело. Бактериите в устата преобразуват захарите от храната в киселини, които от своя страна започват да атакуват емайла на зъбите, започвайки процеса на разрушаване. Колкото по-често човек се храни, толкова по-често излага зъбите си на цикъла на гниене. Киселинните храни и напитки са също вредни и са основен фактор при зъбната ерозия.

Полезни храни и напитки

Съществуват храни и напитки, които са много полезни за зъбите и венците, като ги правят по-устойчиви, балансират pH в устната кухина, намаляват образуването на плака и дупки и др.

Някои храни могат да предпазват от кариеси. Флуорът е основен защитник срещу зъбен кариес. Той прави повърхността на зъбите по-устойчива на киселини по време на процеса на реминерализиране. Пиенето на флуорирана вода се препоръчва от някои дентални специалисти за добра устна хигиена, докато други казват, че използването на паста за зъби само по себе си е достатъчно.

Млякото, сиренето и другите млечни продукти са богати на калций и фосфат, което също може да насърчи реминерализацията.

Всички храни увеличават производството на слюнка, а слюнката съдържа буферни химикали и това помага за стабилизиране на рН до 7 (неутрално) в устата.

Храни с високо съдържание на фибри могат също да помогнат да се увеличи притока на слюнка и благодарение на съвкупност от фибри, като в целината, слюнката се придвижва във вдлъбнатините и пукнатините на дъвкателни повърхности, където има заседнала храна, за да разтвори въглехидрати, като захар, да неутрализира киселината и да реминерализира зъба, като лесно достига повърхностите. Дъвка без захар стимулира производството на слюнка и помага за почистване на повърхността на зъбите.

Според Световната дентална федерация (FDI) десетте най-полезни храни и напитки за зъбите са:
1. Зеленият чай съдържа полифенолни антиоксидантни растителни съединения, които намаляват плаката, образуването на дупки и заболеваемостта на венците. Зеленият чай също така може да намали лошия дъх и да подсили зъбния емайл поради високото си флуорно съдържание.
2. Млечните храни са полезни поради тяхната ниска киселинност, което намалява износването на зъбите. Освен това, млечните храни са с високо съдържание на калций, основният компонент на зъбите.
3. Сиренето съдържа калций и фосфат, които помагат за балансирането на рН в устата, предпазва (и възстановява) зъбния емайл, произвежда слюнка и убива бактериите, които причиняват кухини и заболеваемост.
4. Плодове, като ябълки, ягоди и киви, съдържат витамин С. Този витамин помага за задържане на клетките заедно. Ако този витамин се пренебрегва, венечните клетки могат да се повредят, което прави венците чувствителни и податливи към болести.
5. Зеленчуците са също много полезни за зъбите и венците. Витамин А, съдържащ се в тикви, моркови, сладки картофи и броколи, е необходим за образуването на зъбния емайл. Хрупкавите зеленчуци също така могат да помогнат за почистване на венците.
6. Лукът съдържат антибактериални серни съединения. Тестовете показват, че лукът убива различни видове бактерии, особено когато се консумира суров.
7. Целината предпазва зъбите чрез производство на слюнка, която неутрализира киселината, причиняваща деминерализация и кухини. Също така оказва масажиращо действие върху зъбите и венците.
8. Семената от сусам намаляват плаката и помагат за изграждането на зъбния емайл. Те са също така с много високо съдържание на калций.
9. Животинска храна, като говеждо месо, пилешко месо, пуешко месо и яйца, съдържат фосфор, който заедно с калция е един от двата най-важни минерали за зъбите и костите.
10. Водата почиства устата и произвежда слюнка, която депозира важни минерали в зъбите. Тя запазва венците хидратирани и отмива частици от зъбите.

Вредни храни и напитки

Съществуват много храни и напитки, които са особено вредни за зъбите и могат да доведат до редица проблеми.

Консумация на захари е често свързана със зъбен кариес. Други въглехидрати, особено сготвена скорбяла, например пържени картофи, може да увреди зъбите, макар и в по-малка степен (и косвено) от нишестето, което се преобразува в захари от амилазата в слюнката. Захари, които са с по-висок индекс на лепкавост, като например карамел, могат да причинят повече вреда на зъбите, отколкото тези с по-нисък индекс на лепкавост, като някои форми на шоколад или повечето плодове.

Трапезната захар (захароза) най-често се свързва с образуване на дупки. Количеството захар, което се консумира наведнъж, е по-малко важно от това, колко често се консумират храни и напитки, които съдържат захар. Колкото по-често се консумира захар, толкова повече е времето, през което зъбът е изложен на ниски нива на pH, при които настъпва деминерализация (под 5,5 за повечето хора). Ето защо е важно човек да се старае към по-рядка консумация на храни и напитки, съдържащи захар, така че зъбите да имат възможност да бъдат поправени чрез реминерализацията и флуора.

Ограничаването на честотата на приема на храни и напитки, съдържащи захар, е един от начините да се намали честотата на образуването на дупки. Захарите от плодовете и плодовите сокове, например глюкоза, фруктоза и малтоза, са с еднаква вероятност да причинят кариеси.

Киселините, съдържащи се в плодовия сок, оцетът и безалкохолните напитки, понижават нивото на pH на устната кухина, което причинява деминерализация на емайла. Пиенето на напитки, като портокалов сок или кола, през целия ден повишава риска от зъбен кариес значително.

Друг фактор, който влияе на риска от развитие на дупки, е лепкавостта на храните. Някои храни или бонбони могат да се залепнат към зъбите и така да намалят рН в устата за продължителен период от време, особено ако те са сладки.

Въпреки че прясното грозде и сливи се считат за полезни храни, ако те са изсушени, се превръщат в лош фактор. Те се изтъкват като здравословна храна, но сушените плодове, като стафиди и сушени кайсии, са сходни с карамела.

Важно е зъбите да се почистват най-малко два пъти дневно, за предпочитане с четка за зъби и флуорна паста за зъби, за да се отстрани храната, залепнала по зъбите. Редовното използване на четка и конец за зъби също премахва плаката, покриваща зъбната повърхност, и способства за добрата устна хигиена.

Дъвченето на дъвка спомага за оралната иригация между и около зъбите, почиствайки и отстранявайки частици, но за зъби в лошо състояние това може да повреди или премахне хлабавите пломби.

Слюнката помага да се отмият хранителните частици и предпазва от киселите храни, но тъй като алкохолът потиска производството на слюнка, той е вреден за зъбите и може да доведе до заболяване на венците и дори рак на устата. Ако се приема в по-голямо количество, киселинният състав на виното разлага емайла и прави зъбите порести и лесно се оцветяват.

Кофеиновите продукти и напитки причиняват оцветяване на зъбите, но това обикновено може да бъде почистено чрез пиене на прясна вода след кофеинова напитка, както и от зъболекаря чрез почистване на зъбните повърхности.

Устна хигиена при децата

Обучението на родителите в правилна орална хигиена за техните деца трябва да започне още от бременността. Точно това е времето, когато бъдещите родители са заинтересовани от превантивните мерки за здравето на тяхното дете.

Кърмаческа възраст

От момента на раждането до появата на първия зъб на детето, родителите трябва да са взели орално-хигиенни мерки по отношение на оралната му лигавица. През този период детето е на естествено хранене - млечно и въглехидратно. Липсват му и рефлекси за самопочистване на устата.

Тези два фактора са предпоставка за натрупване на млечни и въглехидратни остатъци по лигавицата и по езика. В резултат на това се подкиселява средата и се създава подходяща анаеробна среда за развитие на кандида, а заболяването се нарича млечница.

За да се профилактира това заболяване и да се поддържа добра устна хигиена при децата, родителите трябва да почистват оралната лигавица с чешмяна вода и кислородна вода в съотношение 1:1. С този разтвор се напоява марля, която се обвива около пръста на майката и тя внимателно изтрива оралната лигавица. Това почистване трябва да става след хранене или след кърмене, и най-вече вечерно време след последното хранене.

След пробива на първия зъб зъбните повърхности продължават да се почистват по същия начин. Венците трябва внимателно да се масажират. Може в този период да се включат и четки с малки главички, но да не се използва паста за зъби.

Ранна детска възраст

Във възрастта между една и три години родителите трябва почти изцяло да помагат на децата си в миенето на зъбите, като превръщайки го в игра се стремят да изградят позитивен навик в децата си. В този период може да се използва паста за зъби, но да не е флуорна, защото има опасност от поглъщане и предозиране на флуора.

Предучилищна възраст

Между три и шест годишна възраст децата вече може да използват флуорна паста за зъби, но с количество на грахово зърно. Контролът на родителите върху процеса продължава, като е най-добре детето да е обърнато към огледалото, а родителят да е зад него, да го наблюдава и да му помага. Когато родителят помага на детето да мие зъбите си, трябва да го прави много внимателно, защото много лесно може да се наранят устните бузите и венците и това ще предизвика дискомфорт и нежелание на детето да мие зъбите си.

Училищна възраст

Във възрастта между шест и дванайсет години, покрай ангажиментите си в училище, детето може да загуби интерес към устната си хигиена. Въпреки че децата в тази възраст са по-самостоятелни, родителите трябва да продължават да контролират устната хигиена на децата си и при необходимост да се намесват. В тази възраст се въвеждат и всички видове флуорни материали, като пасти, разтвори за плакнене и гелове.

При риск от периодонтално заболяване се препоръчват химиотерапевтични агенти и иригатори. Ако на детето се провежда ортодонтско лечение, се препоръчва засилена устна хигиена и използване на интердентални четки.

Юношество

Между дванайсет и шестнайсет години децата отхвърлят родителския авторитет, имат лоши хранителни навици, което е предпоставка за намаляване на оралната хигиена. Въпреки трудностите, които ще срещнат, родителите трябва да продължават да осъществяват контрол.

Лошите навици, които увреждат зъбите

Възможно ли е да увреждате зъбите си, без дори да го осъзнавате? Питате ли се защо дори и след миене три пъти на ден и след оптимална стоматологична помощ нещо със зъбите Ви не е наред?

Някои лоши навици могат незабавно да причинят увреждане на зъбите, ефектите на други могат да се наслагват с течение на времето, причинявайки вреда на денталното здраве в дългосрочен план.

Може да бъдете изненадани от броя на нещата, които могат да развалят зъбите.

Част от ежедневните навици, които стоматолозите съветват пациентите си да избягват, за да не повредят зъбите си, са:

Дъвчене на лед

Зъбите не са предназначени да дъвчат твърди предмети, като лед.

Дъвченето на лед е на пръв поглед безобиден, несъзнателен навик, но може да доведе до трайно увреждане на зъбите с малки пукнатини. Тези пукнатини могат да се увеличават по размери с течение на времето и в крайна сметка да предизвика фрактура на зъба.

Консумация на охладена вода или напитки без лед ще помогне за устояване на изкушението.

 Скърцане със зъби (бруксизъм)

Бруксизмът представлява стискане и / или скърцане със зъби и обикновено се случва по време на сън. Може да бъде наследствен признак от родител и често е свързано със стреса в живота на човек. При бруксизъм се оказва натиск върху зъбите, мускулите на челюстта, темпоромандибуларната става и може да се изпита болка.

Носенето на изработени по поръчка шини по време на сън може да помогне за предотвратяване на увреждане и намаляване на натиска върху зъбите и околните структури.

Пастили за кашлица

Въпреки че са предназначени за медицински цели, пастилите за кашлица имат високо съдържание на захар. Смученето на бонбони за кашлица през целия ден, за да се успокои гърлото води до увеличаване на зъбната плака. Това създава по-висок риск от развитие на кариес и пародонтоза.

Добра алтернатива е да се изберат пастили за кашлица, които не съдържат захар.

Желирани лакомства

Всякакви бонбони се смятат за вредни за здравето на зъбите, но дъвчащият, лепкав вид бонбони е особено вреден. Лепкавият характер на желираните лакомства им позволява да се промъкнат в процепите между зъбите и слюнката не е в състояние да ги отмие.

Най-малкото, добро измиване на зъбите след консумация на тези лакомства може да помогне или просто да изберат за алтернатива такива без захар.

 Газирана вода (сода)

Високата захар и киселинно съдържание е лоша комбинация за зъбите. Честата консумация на газирана вода (сода) може да причини зъбен кариес. Освен това, увеличената киселинна експозиция може да предизвика ерозия на зъбния емайл и да доведе до повишена чувствителност на зъбите.

Опитайте се да намалите консумацията на сода и изберете по-здравословен вариант за утоляване на жаждата - вода. Също така, за да се намали ерозията на емайла, изплаквайте с вода, след като зъбите са били изложени на кисели напитки.

Консумирайте кисели напитки със сламка, за да се избегне контакт със зъбите. Изчакайте поне 30 минути преди миене на зъбите с мека четка след киселинна експозиция, за да се избегне по-нататъшно рушене и износване на емайла.

Използване на зъбите като инструменти

Зъбите са предназначени за хранене, правилно говорене и усмихване. Всичко друго може да бъде нездравословно и това със сигурност включва използването им като инструменти.

Зъбите не трябва да се използват като отварачки, ножици, клещи или ножове, защото те не са инструменти.
Въпреки удобството, отваряне на опаковка чипс или дори бутилка със зъби може да доведе до отчупване или счупване на зъб. Дори прехапването на конец, което може да изглежда толкова просто и невредно, може да предизвика микропукнатини, които в крайна сметка могат да доведат до по-сериозни проблеми със зъбите във времето.

Спортни напитки

Въпреки че са чудесно нещо след тежка тренировка, спортните напитки не са по-добри от содата. Те съдържат големи количества захар и киселини, които могат да увредят зъбите. Хората пият спортна напитка след тренировка, когато устата им е по-суха. Бактериите, намиращи се в устата, използват захарта като храна и създават кухини.

За да се избегне рискът от кариес и ерозия на емайла, изберете за освежаване вода.

Плодови сокове

Плодовите сокове могат да бъдат здравословни поради тяхното съдържание на витамини и минерали, но съдържат и големи количества захар. Има тенденция да се подценява количеството захар в естествено сладкия плодов сок. Например, ябълков сок съдържа приблизително толкова захар, колкото същия обем сода.

Разреждането на плодов сок с вода може да помогне за намаляването на съдържанието на захар и намаляването на излагането на захар на зъбите.

Картофен чипс

Похапването на картофен чипс, съдържащ нишесте, по-лесно създава перфектна среда за бактериална плака.

Измийте зъбите си след консумация, за да предотвратите натрупването на плака.

Постоянно похапване

Постоянно похапване през деня означава задържане на остатъци от храна върху зъбите за по-продължителен период от време.

Помислете за похапване между основните хранения на тип храни, като ябълки, моркови и целина, които свеждат до минимум натрупването на плака.

 Склонност към преяждане

Склонността към преяждане обикновено включва прием на големи количества сладки храни и напитки, които могат да доведат до кариес.

Склонност към преяждане може да възникне и при друго хранително разстройство, като булимия, която се характеризира с повръщане на храната. Тъй като повърнатата храна е силно киселинна, тя може да ерозира и увреди зъбите с течение на времето.

Дъвчене на молив или химикал

Ние често несъзнателно дъвчем молив или химикал, когато се концентрираме. Задържането на писалка, очила, молив или други твърди предмети със зъби в устата си за продължителен период от време може да доведе до пукнатини, следи от натиск или счупване на зъб.

Дъвченето на дъвка без захар може да бъде един от начините за предотвратяване на щети, а също така стимулира производството на слюнка и помага в почистването на зъбите.

Пиене на кафе

Чаша кафе сутрин помага на много от нас да започнат деня. За съжаление, кофеинът може да наруши потока на слюнка, предизвиквайки сухота в устата, и да доведе до кариес. Също така, добавяне на захар към кафето увеличава риска от кариес.

За да се противодейства на ефекта на сухота в устата от кофеин, пийте вода често през целия ден.

Тютюнопушене

Тютюнопушенето води до изсъхване на устната кухина и увеличаване на количеството образувана плака. Пушачите са по-склонни да губят зъби в сравнение с непушачите, дължащо се на заболяване на венците. Освен това, употребата на тютюн е голям рисков фактор за рак на устната лигавица.

Пиене на червено вино

Три неща допринасят за оцветяването на зъбите ни, когато пием червено вино. Първо, хромоген е дълбок цвят в червеното вино. Второ, киселинното съдържание във виното нанася поражение на зъбите и ги прави по-склонни да придобият петна. Накрая, танините във виното помагат на петната се свържат към зъбите.

Начини за противодействие на оцветяването е консумацията на протеини, като например сирене с червено вино, изплакване с вода или дъвчене на дъвка след това, за да се стимулира производството на слюнка и неутрализиране на рН. За щастие, петната от червено вино са временни на зъбите.

Пиене на бяло вино

Бялото вино може да изглежда безвредна версия на червеното вино, но то все още съдържа киселина и танини, които помагат за свързването на петната към зъби. Оцветяването всъщност идва от храни или напитки, които се консумират след пиене на бяло вино.

Също така, след консумацията на храна или напитка, съдържаща киселина, избягвайте миенето на зъбите в продължение на поне 30 минути, за да се предотврати по-нататъшно увреждане на зъбите.

Пиърсинг на езика и устната

Пиърсинг на езика и устната може да повлияе на здравословното състояние на зъбите. Тези метални пиърсинги се трият във венците и бавно причиняват абразия и щети с течение на времето. Може да причини перманентна рецесия (отдръпване) на венците, което може да доведе до повишена чувствителност и дори загуба на зъби.

Пиърсинг на езика може да предизвика счупване на зъб, изискващо стоматологична помощ. "Бижу" в устата може да насърчи натрупване на повече бактерии в устата.

Гризане на ноктите

Гризането на ноктите може да причини натрошаване или пукнатини на зъбите. Освен това, този чест лош навик може да въведе микроби в устната кухина, които могат да инфектират венците и зъбите.

Употреба на четката за зъби твърде енергично

Миенето на зъбите редовно е част от добрата хигиена на устната кухина, но ако използвате четката за зъби твърде грубо и енергично, може да причините повече вреда, отколкото полза.

Миенето на зъбите твърде енергично и грубо уврежда емайла, дразни венците, прави зъбите чувствителни към студено и дори може да предизвика кухини.

Избягвайте такова усилено четкане и се уверете, че те избрали мека четка за миене на зъбите.

Употреба на вода за уста без конци за зъби

Употреба на вода за уста без конци за зъби е често срещана грешка, за да се премахне гингивитът. Някои хора смятат, че изплакването с вода за уста е достатъчно, за да ги предпази от гингивит. Въпреки това, те могат да развият възпаление на венците. Изплакването с вода за уста не убива бактериите под венците и между зъбите. За да премахнете тези бактерии, използвайте конец за зъби.

Пренебрегване на редовна стоматологична помощ

Пренебрегване на редовна стоматологична помощ, пропускане на редовно професионално почистване на зъбите и избягване на необходими стоматологични ремонти може да доведе до големи проблеми със зъбите, въпреки редовната употреба на четка и конец за зъби и избягване на лошите навици.

Употреба на погрешни съоръжения

Не използвайте кламер, клечки за зъби или парче хартия, за да отстраните заседнала частица храна между зъбите. Употребата на погрешни съоръжения може да доведе до увреждане на зъбите и венците.

Употребата на клечки за зъби може да Ви помогне за почистване на областите между зъбите, но трябва да се използва правилно. В противен случай може да се нарани венечната тъкан. Затова вместо тях може да използвате конец за зъби.

Диабет и орално здраве

Разбираемо е, че се изисква редовна грижа за поддържане на здравето на зъбите и устата. Но за някои хора с определени здравословни проблеми е необходимо допълнително внимание и грижи за предотвратяване на евентуални увреждания. Едно заболяване, което изисква такова специално отношение, е диабетът.

Проучванията показват, че диабетиците са по-податливи към развитие на инфекции на устната кухина и периодонтално заболяване, отколкото хората без диабет. Оралните инфекции са с тенденция да бъдат по-тежки при пациенти с диабет в сравнение с хора без това заболяване. Диабетици, които не оказват добър контрол върху нивото на кръвната захар, са с тенденция да имат повече здравословни проблеми, свързани с устната кухина. Тези инфекции се появяват по-често след пубертета и при пациентите в напреднала възраст.

Диабетът е сериозно заболяване, при което организмът не произвежда или използва правилно инсулин. Инсулинът помага за преминаването на глюкозата от кръвта в клетките на тялото, където тя се използва за енергия. При диабет тялото не получава необходимото "гориво" и кръвната захар остава твърде висока. Високата кръвна захар инициира процеси, които могат да доведат до усложнения, като сърдечно-съдови, бъбречни, очни заболявания и други тежки проблеми.

Как са свързани диабетът и оралното здраве?

Лошо контролираният диабет уврежда белите кръвни клетки, които са основна защита срещу бактериални инфекции. Това поставя два проблема за оралното здраве. Първият е по-висок риск от бактериални инфекции, които могат да възникнат в устата. Вторият проблем е, че по-голямата честота на инфекции води до по-честа употреба на антибиотици. Приемът на антибиотици е свързан с повишен риск от гъбична инфекция на езика и устата. Гъбичките "процъфтяват" благодарение на високите нива на захар в слюнката и могат да бъдат трудни за лекуване. Хората с кандидоза също често изпитват чувство на парене в устата и езика.

Тъй като диабетът намалява устойчивостта на организма към инфекции, венците са изложени на риск от гингивит, възпаление, причинено обикновено от наличието на бактерии в плаката. Плаката е лепкав филм, който се натрупва върху зъбите над и под линията на венците. Без редовни стоматологични прегледи може да възникне заболяване на венците, ако гингивитът не се лекува. Също така може да предизвика възпаление и разрушаване на тъканите, заобикалящи и поддържащи зъбите, венците, костите и фибри, които придържат зъбите към венците.

Пародонтозата не е единственият проблем, засягащ устната кухина, който може да възникне при наличие на диабет. Диабетиците могат да изпитат синдром на изгаряне на устата, гъбични инфекции, сухота в устата, кариес, усложнения при стоматологични хирургични процедури.

Гъбични инфекции

Диабетът прави тялото по-податливи към гъбични инфекции, като кандидоза. Кандида албиканс (Candida albicans) е гъбичка, която живее по принцип в устата, без да причинява никакви проблеми. Но при диабет дефицитът на слюнка в устата и допълнителната захар в слюнката позволява на гъбичката да предизвика инфекция, наречена кандидоза (млечница), която се проявява като възпалени бели или червени зони в устата.

Синдром на изгаряне на устата

Ако диабетикът усеща умерено до тежко парене и болки в устата, без да има причина, е възможно да е развил синдром на изгаряне на устата. При много хора усещането за парене започва в късна сутрин, достига пик вечерта и често стихва през нощта. Някои хора чувстват болката постоянно, но при други болката е непостоянна. Други симптоми могат да включват: сухота, болезненост, мравучкане или изтръпване на върха на езика или в устата, горчиви или метални промени във вкуса.

Сухота в устата (ксеростомия)

Сухотата в устата (ксеростомия) е друг страничен ефект, свързан с диабет. Сухота в устата възниква, когато слюнчените жлези не произвеждат достатъчно слюнка, за да поддържат устната кухина влажна, причинявайки възпаление и нараняване на тъканите в устата. Това може да затрудни дъвченето и преглъщането, както и може да причини затруднения при хранене, което да наруши контрола на кръвната захар. Ксеростомията може да увеличи риска от кариеси, тъй като има по-малко слюнка, която да отмие микробите и да се "погрижи" за киселините, които те произвеждат. Сухотата в устата понякога може да се доведе до други проблеми, като инфекция на слюнчените жлези.

Кариес

Устната кухина съдържа естествено много видове бактерии. Когато скорбялата и захарите в храните и напитките си взаимодействат с тези бактерии, се образува по зъбите лепкав филм, известен като плака. Киселините в плаката атакуват твърдата, външна повърхност на зъбите (емайл). Това може да доведе до кариес. Колкото по-високо е нивото на кръвната захар, толкова по-голямо е количеството на захарите и скорбялата и толкова повече киселина въздейства върху зъбите.

Гингивит

Диабетът намалява способността за борба с бактериите. Ако не се отстрани плаката с редовна употреба на четка и конци за зъби, тя се втвърдява под венечната линия в субстанция, наречена зъбен камък. Колкото по-дълго остават плаката и зъбният камък на зъбите, толкова повече те дразнят венците. С течение на времето венците стават подути и кървят лесно - развива се гингивит (възпаление на венците).

Парадонтоза

Ако не се лекува, гингивитът може да доведе до по-сериозна инфекция, наречена периодонтит, който разрушава меките тъкани и костите, които поддържат зъбите.

През последните 10 години са предприети много изследвания относно връзката между диабета и пародонтозата. Периодонталното заболяване е шестото водещо усложнение на диабета.

Диагностицираните с диабет хора са с 3-4 пъти по-голям риск от развитие на пародонтоза, с по-висок процент на по-тежки нива на загуба на костна тъкан инфекция на венците. Парадонтозата е с тендеция да бъде по-тежка при хората, които имат диабет, тъй като диабетът намалява способността за борба с инфекциите и забавя оздравяването.

Пародонтозата е бактериална инфекция на тъканите, които подкрепят зъбите и ги придържат в челюстта. Ако не се лекува, може да доведе до загуба на зъби. Основната причина за пародонтозата е бактериална плака - лепкав, безцветен микробен филм, който непрекъснато се образува по зъбите. Токсини (или отрови), произвеждани от бактериите в плаката, възпаляват венците, причинявайки инфекция.

Инфекция като периодонтит може да причини и повишаване на нивото на кръвната захар, което затруднява контрола на диабета. Реакцията на организма към периодонталното заболяване може да увеличи нивото на кръвната захар. Профилактиката и лечението на парадонтозата може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар. Следователно е важно за пациенти с диабет да лекуват и елиминират периодонталната инфекция за оптимален контрол на диабета.

Повишен риск от усложнения при стоматологични хирургични процедури

Високият риск от заболявания в устната кухина води до по-голяма необходимост от дентални и орални процедури. При необходимост от извършване на орални хирургични процедури, диабетът, особено ако е зле контролиран, може да доведе до усложнения. Диабетът забавя лечението и увеличава риска от инфекция. Възможно е нивото на кръвната захар да бъде по-трудно за контролиране след оралната хирургия.

Как могат да се предовратят оралните проблеми при диабет?

Диабетиците, които получават добра стоматологична помощ и имат добър контрол на кръвната захар, обикновено имат по-добър шанс да избегнат заболяване на венците.

Мерките за профилактика и лечение на оралното здраве, особено при диабетици, включват:

Контрол на кръвната захар

Хранителният режим и физическата активност могат да бъдат най-важните промени, които диабетиците могат да направят, за да подобрят качеството си на живот и оралното си здраве.

За да се запази здравето на зъбите и венците, пациентите с диабет трябва да внимават за нивото на кръвната захар, както и да проверяват редовно нивото си на триглицериди и холестерол в допълнение. Това може да помогне за предотвратяване на заболяване на венците.

Отказ от тютюнопушене

Тютюнопушенето е един от най-важните фактори за развитие на заболяване на венците. Така че диабетик, който пуши, поставя себе си в още по-голям риск. Тютюнопушенето може да увреди венечната тъкан и да причини рецесия на венците. То също така ускорява костната и тъканната загуба, което означава, че има по-голям риск от загуба на зъби.

Отказ от тютюнопушенето и ограничаване на времето на носене протези може да намали риска от развитие на кандидоза. При сухота в устата може да се приемат повече течности, да се дъвче дъвка или бонбони без захар. Някои хора използват заместители на слюнката, налични в аптеките.

Устна хигиена и редовни посещения при специалист по дентална медицина

Поддържане на добра устна хигиена включва измиването на зъбите трябва да е най-малко два пъти на ден, а употребата на конци - поне веднъж дневно. Важно е и редовното посещение на специалиста по дентална медицина за оценка на общото стоматологично здраве и за лечение на стоматологични проблеми в начален етап. Превантивната грижа за оралното здраве, включително и професионални почиствания на зъбите в стоматологичен кабинет поне два пъти годишно, е от голямо значение за профилактика и контролиране на пероралните здравословни проблеми.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото