Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

БРЕМЕННОСТ

Бременността е състояние, при което в матката на жената се развива т.нар. ембрион или плод. Терминът "ембрион" се използва за описване на развиващия се организъм по време на първите 8 гестационни седмици, а от 9-та гестационна седмица се употребява терминът "плод". По време на бременността се наблюдава процес на оплождане - сливане на мъжката и женската полова клетка, последван от процес на нидация - имплантиране в стената на матката на оплодената яйцеклетка (зигота). Бременността завършва с раждане на новородено (бебе) и създаване на потомство.

Бременността може да бъде едноплодна или многоплодна, в зависимост от това колко плода (фетуса) се развиват в матката на бременната. Многоплодната бременност може да бъде двуплодна, триплодна и т.н. Децата, които се раждат в резултат на двуплодна бременност, се наричат близнаци, а в резултат на триплодна бременност се раждат тризнаци и т.н. Освен това близнаците се делят на еднояйчни или двуяйчни. Раждането обикновено настъпва около 38 седмици след зачеването на жената или това е приблизително 40 седмици от началото на последната менструация.

Ако току-що сте разбрали, че сте бременна, със сигурност имате много въпроси, които си задавате, и отговори, които търсите. Задавате си въпроси, свързани с това как ще се промени Вашето тяло по време на бременността, какво трябва да очаквате и как да се справите с предизвикателствата, които крие всяка една бременност. Питате се колко килограма нормално се наддава по време на бременността, трябва ли да сменя режима си на хранене и работа? Кои лекарства мога да приемам по време на бременност? Ще навреди ли приемът на алкохол и кафе на бебето ми? Мога ли да пуша, докато съм бременна? Мога ли да правя секс по време на бременността? Каква козметика могат да използват бременните? Как мога да се предпазя от поява на стрии по кожата по време на бременността? Бременността е много емоционален момент за всяка една жена, която чака с нетърпение да стане майка. Ще Ви дадем отговори на тези въпроси, за да може да бъдете спокойна по време на Вашата бременност.

Какви са симптомите и първите признаци при бременност?

Симптомите при бременност са определени промени, които настъпват в организма на жената, основно под действие на повишеното ниво на хормоните, и което я кара да се чувства различно. При всяка жена симптомите на ранна бременност са различни и бъдещата майка има индивидуални усещания, но все пак има някои общи ранни признаци, които се проявяват в различна степен при всяка бременна и които ще й подскажат, че тя ще става майка. Симптомите и признаците на ранната бременност са лесни за разпознаване, особено ако това не Ви е първата бременност, тогава е по-лесно. Независимо дали става въпрос за първа, втора или трета бременност, може да има някои разлики в себеусещането Ви по време на всяка бременност.

След оплождането на яйцеклетката и оформянето на зaродиша в тялото на жената настъпват промени, както във функционирането на органите, така и в емоционалното състояние на бременната. Жените, които обичайно имат симптоми на т.нар. предменструален синдром, могат да не обърнат внимание на тези признаци, защото понякога ранните симптоми на бременността наподобят симптомите на предменструалния синдром. И ако не правите опити да забременеете, може да си помислите, че имате симптоми на предстояща менструация, а това всъщност могат да бъдат симптоми, характерни за бременната жена. При някои жени симптомите на бременността могат да се проявят много рано още след първата седмица от оплождането на яйцеклетката, докато при други симптомите се проявят много по-късно или те изобщо не се проявяват.

Кои са симптомите на ранна бременност? Мога ли да съм сигурна, че ако имам тези симптоми съм бременна? Всяка жена ли има тези симптоми? Отговорите на тези въпроси са: не при всяка жена се наблюдават всички симптоми, понякога дори и да се проявят, те се изразяват съвсем леко и в забързаното ежедневие може да не им обърнете внимание. Затова ако Ви закъснее месечният цикъл и сте полово активна жена, бих Ви препоръчала да си направите тест за бременност и да посетите Вашия акушер-гинеколог. Освен това не забравяйте, че както закъснението на месечния цикъл, така и умората, неразположението, болката ниско в корема, гаденето, повръщането, запекът и други могат да са симптоми и при други състояния или заболявания.

Най-често срещаните симптоми при ранна бременност са:

Закъснение /липса на менструация:

Закъснялата или липсваща менструация е признак, който прави обикновено най-голямо впечатление на всяка жена, особено ако има редовна менструация. Този симптом до голяма степен може да Ви насочи, че сте бременна, но въпреки това без да си направите тест за бременност, не може да сте сигурна. Добре е да посетите Вашия акушер-гинеколог, който да потвърди или отхвърли останалите възможни причини за липсата на менструация или аменорея. Ако нямате редовен месечен цикъл или не си следите датата на последната менструация, може да усетите характерни симптоми, като гадене, повишена чувствителност на гърдите, често уриниране и други, като сигнал, че сте бременна, преди да осъзнаете, че не сте имали менструация навреме.

Усещане за слабост, замаяност (виене на свят) и отпадналост:

Този симптом се дължи на промените, които настъпват в кръвообращението на бременната във връзка с нарастване на матката, както и на моментите на по-ниски стойности на кръвната захар в кръвта на бременната на гладно. Усещане за слабост, замаяност (виене на свят) и отпадналост може да се проявят при изкачване на стълби, при рязко ставане от седнало положение или просто, докато чакате автобуса или сте на опашката в магазина.

Подуване, повишена чувствителност или болезненост на гърдите или зърната на гърдите:

Понякога жените усещат подобни симптоми и преди менструалния им цикъл, докато други жени осъзнават, че са бременни само на базата на този симптом. Тъканите на млечните жлези са много чувствителни към повишението на нивото на естроген, прогестерон и човешки хорион-гонадотропин (хормона на бременността) по време на бременността. Причината гърдите да стават подути и болезнени, а зърната на гърдите по-чувствителни, е промените, които настъпват в тях под действие на хормоните още в периода на ранната бременност и които подготвят организма на бременната и млечните и жлези за предстоящото кърмене. Често заедно със закъснението на менструалния цикъл, това е един от първите признаци за настъпила бременност.

Гадене:

Сутрешното гадене се появява като симптом при около 85 % от бременните четири до осем седмици след зачеването. При някои от жените този симптом може да се прояви, дори две седмици след деня на зачеването. Понякога то се изразява в леко гадене в ранния етап на бременността, понякога е силно гадене, придружено от повръщане. Гаденето по време на бременността може да се появи по всяко време на денонощието, като невинаги е придружено и от повръщане. Гаденето може да се провокира от определена миризма или от приема на определени храни и напитки: кафе, месни и млечни продукти, пикантни храни и други. За радост на част от бременните, те не изпитват този неприятен симптом през цялата си бременност. Заедно с липсата на менструация това е сред най-популярните и най-често срещани симптоми на ранната бременност. Този симптом може да се дължи на други причини и заболявания, като хранително натравяне, стомашно-чревно разстройство, стрес, умора, прием на някои лекарства и други.

Спазми:

В началото на бременността, когато се залавя зародишът за маточната стена и матката започне да се разтяга, бременната жена може да чувства лека болезненост ниско в корема, подобна на тази преди или по време на менструация. Това усещане за болезненост на корема и спазми е характерно за началото на бременността, когато матката се разпъва постепенно, за да направи място на ембриона, които ще се развива в нея в следващите месеци докрая на бременността.

Леко вагинално кървене (зацапване):

Много жени бъркат лекото кръвенисто течение с кървенето при менструация. Леко вагинално кървене (розово или кафеникаво зацапване) може да се наблюдава при около 25 % от бременните жени в момента на имплантацията - тогава, когато оплодената яйцеклетка се захваща за маточната стена, което обикновено става около 7-ми-10-ти ден след оплождането на яйцеклетката, което пък съвпада с периода на очакваната менструация при някои от жените. Затова понякога жената сама забелязва, че „месечният й цикъл“ е по-кратък и се различава от обикновено - кървенето вследствие на имплантация на зародиша обикновено е съвсем леко. Понякога преди да осъзнаете, че сте бременна, може да имате леко зацапване, което трае само един или два дни. Зацапването обаче може да се дължи и на други причини, като менструация, прием на някои лекарствени продукти, овулация, нараняване на половите органи след полов контакт, гинекологично заболяване и други.

Чувство на умора:

Повишеното производство на прогестерон, който потиска централната нервна система, е една от основните причини за поява на внезапно чувство на умора при част от бременните жени. Други причини за умората могат да бъдат също сутрешното гадене, честото уриниране, включително и през нощта. Причина за появата на необичайна отпадналост по време на ранната бременност може да бъде и емоционалната нестабилност на бременната, която се дължи на хормоналните колебания в организма й. Дори в ранния етап на бременността, около две-три седмици след зачеването, новорастящият организъм започва да консумира хранителни вещества, затова организмът на бременната работи на по-високи обороти, увеличава се сърдечната й дейност, сърцето изпомпва за по-кратко време по-бързо и повече кръв, като това постепенно изчерпва енергийните Ви ресурси и Вие започвате да чувствате умора по време на работа или докато се разхождате с приятели. Тези симптоми на отпадналост и умора може да се наблюдават и при други състояния, като стрес, грип, физическа умора, предменструален синдром и други.

Потъмняване на зърната на гърдите:

Под действие на повишеното ниво на хормоните по време на бременността се натрупва повече меланин (кафяв пигмент) в клетките на зърната на гърдите, отговорни за цвета им т.нар. меланоцити. Жените, които имат по-тъмен цвят на кожата, по-трудно могат да забележат потъмняване на зърната на гърдите или да я установят на по-късен етап от бременността – около 10-тата гестационна седмица.

Промени в настроението:

Тези промени в настроението се наблюдават и при някои жени преди или по време на менструация. Промените в настроението могат да се сменят в двете крайности – от чувство на щастие и безгрижност до внезапна поява на сълзи и депресивност. При много от жените се наблюдава също неспокоен сън или трудно заспиване.

Усещане за подуване на корема:

Увеличеното ниво на прогестерон по време на бременността забавя функцията на храносмилателната система на жената. Това води до усещане, подобно на чувството, което някои жени имат точно преди менструация - подуване на корема. Ето защо жената има усещане, че дрехите й са тесни и тя се чувства подпухнала. Ако обаче това усещане за подпухналост продължава, а менструацията Ви се бави, най-добре си купете тест за бременност.

По-често уриниране:

След забременяването в организма на жената настъпват редица промени, които водят до повишаване на скоростта на потока кръв, която преминава през бъбреците. Разбира се от своя странна това довежда до по-бързото пълнене на пикочния мехур и до по-честите позиви за уриниране при бременната жена. Това е така, защото по време на бременността бъбреците на жената трябва да изхвърлят отпадните продукти от обмяната на веществата по-ефективно. Този симптом може да започне към шестата седмица на бременността. Честото уриниране продължава или се засилва с напредване на бременността поради допълнителното притискане на пикочния мехур от растящото бебе в матката.

Болки в кръста:

Болките ниско в кръста се появяват още в периода на ранната бременност, като при някои от бременните е възможно болките в кръста да продължат през цялата бременност.

Промяна в апетита (повишен или намален апетит):

Някои бременни имат засилен апетит към определени храни, които преди това не са харесвали толкова. Понякога определени храни за първи път ще Ви се сторят вкусни, а други храни, които досега са Ви били любими, могат да Ви сторят безвкусни или да Ви се гади от тях. На много жени изведнъж им се дояжда нещо, което по принцип не обичат или приемат странни хранителни комбинации. Има жени, които пък през първите месеци имат намален до липсващ апетит. Понякога ги отблъсква миризмата на определени храни, което донякъде се обяснява с бързото покачване на нивата на естроген в организма на жената. Понякога заради намаления апетит, главоболието, гаденето и повръщането някои от бременните намаляват теглото си, вместо да го повишат. Промяната в апетита може да се дължи на различни други причини: нискокалорична диета, депресия, нередовно хранене, физическа и психическа преумора или заболяване.

Главоболие:

Повишеното ниво на хормоните и увеличаването на кръвния обем е причина за леките пристъпи на главоболие в първите няколко седмици на бременността при някои от жените. С времето огранизмът на бременната се адаптира към тези промени и главоболието отшумява. Този симптом, разбира се, не е специфичен за бременността, тъй като той може да се наблюдава и при преумора, стрес, предстояща менструация, грип (настинка) и друго заболяване.

Запек:

Запекът се среща при около 50 % от бременните жени. Същите хормонални промени са причина и за подуването, тъй като храносмилателната система на бременната работи на по-бавни обороти. При това с напредване на гестационните седмици запекът се задълбочава.

Измерване на вътрешната температура:

Покачването на вътрешната температура, която се измерва след ставане сутрин, с половин или повече градуси обикновено е характерно за периода по време на овулацията и спада с настъпване на менструацията. Ако високата вътрешна температура се запазва повишена в продължение на 2-3 седмици, дори след деня, на който по принцип трябва да започне менструацията Ви, най-вероятно сте бременна.

Бременност по седмици и месеци

След положителния тест за бременност и потвърждението на бременността от Вашия акушер-гинеколог мога да Ви кажа: Поздравления, намирате се в първия триместър на бременността! Бременността се разделя на три триместъра, всеки по три месеца, през което време Вашият организъм се променя, а организмът на плода във Вас расте. Важна част от Вашите ангажименти през този важен за Вас период е редовното посещение при акушер-гинеколога Ви.

Когато посетите Вашия лекар за първи път (през първия или втория месец на бременността), се уверете, че имате събрана следната информация, тъй като той ще се интересува от:

- Вашия менструален цикъл (включително продължителност и дата на последната редовна менструация)

- контрацептиви, които използвате или сте използвали

- лечение (прием на лекарства през последния месец или прием на медикаменти по повод на хронично заболяване)

- алергии, които имате такива

- семейна история за генетични заболявания, раждане на деца с увреждания в семейството, внезапна смърт на дете в рода

- наличие на спонтанни аборти или мъртвородени деца от предишна бременност и други.

Какво трябва да направите през първите месеци от бременността:

- трябва да получавате всички жизненоважни витамини и минерали всеки ден. Жените се нуждаят от много повече желязо, когато са бременни и понякога е трудно да го получат само с храненето. Консултирайте се с Вашия лекар какви витамини или мултивитамини за бременни да приемате.

- започнете прием на 400 микрограма (0.4 мг) фолиева киселина дневно. Достатъчното количество фолиева киселина в организма на майката намалява шансовете за развитие на някои вродени дефекти. Ако планирате Вашата бременност, е добре да започнете приема на фолиева киселина няколко месеца преди да забременеете.

- яжте здравословна храна. Необходими са Ви плодове, зеленчуци и зърнени храни (като пълнозърнест хляб или бисквити). Яжте богати на калций храни (като кисело и прясно мляко и броколи), тъй като бебето Ви се нуждае от калций за здрави кости и зъби. Избягвайте да ядете много мазни храни (като масло и тлъсти меса). Изберете по-нетлъсти храни, като обезмаслено мляко, пилешко и пуешко месо без кожата или риба.

- увеличаването на теглото през цялата бременност трябва да е около 10-12 кг. Изследванията показват, че жените, които трупат прекалено много килограми по време на бременността, са заплашени от затлъстяване и след това.

- спете достатъчно (опитайте да получавате 7-9 часа сън всяка нощ). За да не си нарушавате нощния сън, е добре да се храните най-малко три часа преди лягане, да правите упражнения или да ходите през деня и да избягвате дългия следобеден сън през деня. 

- движете се! Всички редовни, ниско натоварващи упражнения са добри за вас и Вашето бебе.  

- ако имате здравословен проблем, говорете с Вашия лекар за това как Вашите здравословни проблеми могат да окажат влияние на Вас и Вашето бебе. Ако имате диабет, е важно да се контролира нивото на кръвната захар. Ако имате високо кръвно налягане, трябва да го мерите всеки ден.

- консултирайте се с Вашия лекар, преди да приемете каквито и да е лекарства, хранителни добавки или други продукти.

- не използвайте много горещи вани, джакузита или сауни. Високите температури могат да бъдат вредни за плода или да доведат до припадък.

- не използвайте ароматизирани женски хигиенни продукти. Бременните жени трябва да избягват ароматизираните спрейове, дамски превръзки или интимни гелове. Тези продукти могат да раздразнят гениталната област и да увеличат риска от инфекции на пикочните пътища или от гъбична инфекция.

- не пушете. Кажете на Вашия лекар, ако пушите. Отказването на цигарите е трудно, но можете да го направите. Посъветвайте се с Вашия лекар за помощ. Пушенето по време на бременността повишава риска от преждевременно раждане - раждане на малко бебе, родено твърде рано.

- не пийте алкохол. Спрете да пиете алкохол, ако го пиете редовно. Експертите посочват, че както пиенето на алкохол всеки ден, така и приемът еднократно на голямо количество алкохол от време на време в периода на бременността могат да навредят на бебето.

- не използвайте наркотични вещества. Кажете на Вашия лекар, ако употребявате наркотици. Марихуаната, кокаинът, хероинът, амфетамините и барбитуратите са много опасни за Вас и Вашето бебе.

Какво се случва в тялото Ви месец по месец, когато сте бременна? Как се променя бебето Ви седмица по седмица и през всеки месец на бременността? Това са въпроси, които често си задава всяка бъдеща майка.

Ще Ви представя накратко бременността месец по месец, за да добиете представа как се променя Вашият организъм и как се развива плодът по време на бременността:

Първи лунарен месец на бременността


1 ДЕН

2 ДЕН

3 ДЕН

4 ДЕН

5 ДЕН

6 ДЕН

7 ДЕН

0 седм 1 ден

0 седм 2 ден

0 седм 3 ден

0 седм 4 ден

0 седм 5 ден

0 седм 6 ден

0 седм 7 ден

Първият ден на последната ви менструация.

Ако пушите и правите опити за забременяване, е добре да спрете цигарите!

Ако имате хронично заболяване или приемате медикаменти, е добре да поговорите с Вашия лекар могат ли те да увредят плода.

Помислете има ли вредности на работата Ви, като рентгенови лъчи, химикали и други.

Добре е да посетите Вашия стоматолог, преди да забременеете, за да не се налага да се правят рентгенови снимки на зъб след това.

 

Ако правите опити за забременяване, може да започнете прием на витамини с фолиева киселина. Тя предотвратява дефектите на невралната тръба у плода.

Алкохолът и лекарствата могат да навредят на развиващия се зародиш и трябва да се ограничат по време на бременността.

 

8 ДЕН  

9 ДЕН

10 ДЕН

11 ДЕН

12 ДЕН

13 ДЕН

14 ДЕН

1 седм 1 ден

1 седм 2 дни

1 седм 3 дни

1 седм 4 дни

1 седм 5 дни

1 седм 6 дни

2 седм

Добре е Вие и Вашия партньор да сте здрави, когато правите опити за зачеване.

Сега е момента да поговорите с Вашия партньор, ако искате да правите опити за зачеване.

Овулацията Ви трябва да бъде в рамките на следващите няколко дни. Следете за увеличаване на вагиналния си секрет.

Добре е да ограничите приема на кафе и кофеин съдържащи продукти по време на бременността.

Ако правите леки физически упражнения, няма причина да ги спрете по време на бременността.

Ако нямате акушер-гинеколог, при който ходите редовно, сега е моментът да си изберете такъв.

Ако имате редовен цикъл с продължителност 28 дни, това е приблизително денят на овулацията Ви.

15 ДЕН

16 ДЕН

17 ДЕН

18 ДЕН

19 ДЕН

20 ДЕН

21 ДЕН

2 седм 1 ден

2 седм 2 дни

2 седм 3 дни

2 седм 4 дни

2 седм 5 дни

2 седм 6 дни

3 седм

Процесът на сливане на сперматозоида и яйцеклетката се нарича оплождане.

До 15-тия ден бебето се счита за зигота.

Полът на бебето се определя още в момента на оплождането.

Зиготата е бързо деляща се и е заобиколена от прозрачната обвивка на яйцеклетката - zona pellucida.

На 5-7-я ден от ембрионалното развитие се формира бластоцистът.

Преди имплантиране на оплоденото яйце zona pellicida постепенно изчезва.

Бебето Ви се състои от три слоя - ендодерма, мезодерма и ектодерма.

22 ДЕН

23 ДЕН

24 ДЕН

25 ДЕН

26 ДЕН

27 ДЕН

28 ДЕН

3 седм 1 ден

3 седм 2 дни

3 седм 3 дни

3 седм 4 дни

3 седм 5 дни

3 седм 6 дни

4 седм

Между 7-10 дни след оплождането настъпва имплантирането на оплодената яйцеклетка.

Амниотичният сак започва да се оформя по време на имплантирането.

 

Жълтъчната торбичка и пъпната връв също започват да се формират.

Възможно е да получите положителен резултат от теста за бременност в този момент, но той ще е по-точен, ако се направи след закъснение на менструацията Ви.

Може да усещате първите симптоми на бременността, като гадене, умора и чувствителност на гърдите.

Може да забележите, че по-често уринирате или имате повишено вагинално течение.

 

Ако имате 28-дневен месечен цикъл, днес трябва да отбележите липсата на менструация.

Втори лунарен месец на бременността

Ако Вашата менструация не дойде на очакваната дата и минат още седем дни, е добре да отидете при Вашия акушер-гинеколог.

В началото на бременността между 4-та и 7-та седмица може да имате някои общи симптоми, като гадене, безапетитие, умора, световъртеж, главоболие или дори непоносимост към определени миризми. Около 80 процента от бременните жени ще имат тези общи симптоми по време на бременността, но обикновено те ще изчезнат след третия месец на бременността.

Бременната жена е добре да спи един час повече от обичайното. Необходим Ви е достатъчен сън. Трябва да си обърнете повече внимание и да си осигурите почивка. Трябва да сте сигурни, че получавате достатъчно кислород. Предлагам ви поне една разходка за един час на ден в градината, за да подишате свеж въздух. Много е важно да пазите хубавото си настроение. Вашето бебе може да усети емоционалната Ви промяна и това да повлияе на развитието на бебето. Пийте много вода, за да позволите на тялото си да се освобождава лесно от токсичните вещества. Може да сте натрупали няколко килограма до сега, но ако сте изпитвали сутрешно гадене, може да сте загубили малко от теглото си, което също е нормално. Ще започнете да забелязвате някои промени в тялото си. Дрехите ще Ви се струват малко по-тесни около кръста, ще усетите, че трупате килограми по краката и гърдите. Упражненията за тонизиране на мускулите на гърдите могат да ви бъдат от полза.

През вторият месец на бременността (5-8 седмици), Вашето бебе преминава от бластоцист към ембрион, като ембрионът започва да се развива бързо. През 5-та седмица се различават чертите на лицето, очите, ушите и започват да се оформят горните и долните крайници, които приличат на малки израстъци. Този месец е важен за формиране на органите на плода. Вторият месец на бременността е критичен месец в неговото развитие. Той е част от ембрионалния период или периодът на органогенеза. Изключително важен момент в развитието на вашето бебе е периодът между 17-я и 56-я ден на бременността, тъй като ембрионът е най-податлив на фактори, които могат да попречат на нормалния му растеж.

През първите пет седмици от бременността се оформя невралната тръба на ембриона, от която се развиват мозъка и гръбначния стълб. През този месец сърцето на бебето Ви ще започне да бие. До края на втория месец сърдечната дейност на бебето Ви ще се регистрира на ултразвук. През седмата седмица на бременността ембрионът е с дължина 7-8 мм и тежи около 0.8 грама. Може да се видят ръцете, краката, очите, ушите и устата му. Сърцето, мозъкът, гръбначният мозък, мускулите и костите започват да се развиват. Плацентата, която ще участва в изхранването на Вашето бебе, и амниотичния сак, който осигурява топла и безопасна околна среда за бебето, където то може да се движи лесно, още се формират.

Първите пет седмици на бременността са много важни за развитието на ембриона, тъй като настъпва клетъчната диференциация на бебето Ви, затова в този период ембрионът е най-уязвим. Заради тази повишена чувствителност на растящия организъм бременната жена трябва да избягва контакта с болни от вирусни инфекции, контакта с токсични химикали и радиация, приема на медикаменти и други.

Повечето от спонтанните аборти се случват по време на първия триместър на бременността. Трябва да избягвате всякакви тежки физически упражнения, както и носенето на тежки предмети.

В този период на бременността Вашият лекар ще бъде в състояние да забележи промяната в размера на матката Ви. Вашата матка сега е с размер колкото на грейпфрут. Може да усещате спазми или лека болка в долната част на корема или отстрани, но това е защото матката се разтяга по време на бременността. Консултирайте се с Вашия лекар, ако болката в корема е придружена от вагинално кървене.Уверете се, че сте започнали да се храните правилно и приемате витамини за бременни и фолиева киселина. Ако вече не сте го направили, спрете пушенето и пиенето.

Бременност - втори лунарен месец

29 ДЕН

30 ДЕН

31 ДЕН

32 ДЕН

33 ДЕН

34 ДЕН

35 ДЕН

4 седм 1 ден

4 седм 2 дни

4 седм 3 дни

4 седм 4 дни

4 седм 5 дни

4 седм 6 дни

5 седм

Бебето е с размер 1 мм. 

Вашето бебе вече се нарича ембрион. 

Невроналната тръба на бебето е оформена, сърцето му започва да се оформя и кръвта започва да циркулира. 

Бременната може да забележи запушване на носа или кръвотечение от носа по време на бременността.

Кръвният обем на бременната започва да се увеличава, като до третия триместър на бременносттa, тя ще има с 45 % повече кръв. 

Черният дроб на бебето започва да функционира.

Бъдещата майка има смесени чувства на вълнение и нервност. Всички те са нормални.

36 ДЕН

37 ДЕН

38 ДЕН

39 ДЕН

40 ДЕН

41 ДЕН

42 ДЕН

5 седм 1 ден

5 седм 2 дни

5 седм 3 дни

5 седм 4 дни

5 седм 5 дни

5 седм 6 дни

6 седм

Бебето е с размер 2 мм.

Приемът на бисквити сутрин може да намали сутрешното ви гадене.

За да се преборите с умората, трябва да си почивате по няколко пъти през целия ден. 

По време на бременността може да наддадете 25-35 килограма. През първият семестър на бременността нормално може да напълнеете 3 1/2 – 5 килограма.

Крайниците на бебето се виждат на ултразвука като пъпки.

Устата на бебето, челюстта и хранопроводът на бебето се оформят.

Сърцето на бебето започва да бие, макар и да е видимо само на ултразвук.

43 ДЕН

44 ДЕН

45 ДЕН

46 ДЕН

47 ДЕН

48 ДЕН

49 ДЕН

6 седм 1 ден

6 седм 2 дни

6 седм 3 дни

6 седм 4 дни

6 седм 5 дни

6 седм 6 дни

7 седм

Бебето е с размери 4-6 мм и тежи около 0.4 грама.

Мозъкът и черепните нерви на бебето започват да се формират.

Ембрионът има форма на буквата С и опашка.

Бременната може да има промени в настроението или раздразнителност. 

Започва развитието на плацентата.  

Очите, ушите, носа, устните, езика и зъбите на бебето са образувани.

Вашият лекар трябва да Ви е пуснал изследвания на кръв и урина. 

50 ДЕН

51 ДЕН

52 ДЕН

53 ДЕН

54 ДЕН

55 ДЕН

56 ДЕН

7 седм 1 ден

7 седм 2 дни

7 седм 3 дни

7 седм 4 дни

7 седм 5 дни

7 седм 6 дни

8 седм

Бебето е с размери 8 мм и тежи около 0.8 грама.

Може да забележите промени в пигментацията на кожата си по време на бременността.

Костите на бебето започват да се формират.

Устата, носа и устните на бебето могат да бъдат разпознати при ултразвуковото изследване.

Появяват се половите жлези на бебето.

При някои бременни акупунктурата помага против сутрешното гадене.

Пръстите на ръцете и краката на бебето са налице, въпреки че те все още могат да са свързани с ципа.

Трети лунарен месец на бременността

През третия лунарен месец на бременността Вашето бебе преминава от ембрион в плод или навлиза във феталния период от своето развитие. Феталният период завършва с раждането на бебето.

В края на третия лунарен месец (края на 12 г.с.) дължината на плода е 7-9 см. По време на третия месец от бременността костите на бебето Ви започват да се втвърдяват и укрепват. Плодът придобива по-ясни черти, като от ден на ден все повече заприлича на истински човек. Лицето му е оформено. Главата на бебето е най-голямата част от тялото му, тя е около 1/2 – 1/3 от размера на останалата част от тялото. Главата е по-изправена и шията е по-развита. Докато главата е голяма, структурата на мозъка е подобна на тази, която той ще има при раждането.

Развиват се мускулите на плода. Вашето бебе вече си движи спонтанно тялото и крайниците, но обикновено не можете да почувствате тези движения още известно време, но те може да се видят по време на ултразвуковото изследване. Очите на бебето Ви са големи и отворени, но са покрити с кожа, от която впоследствие ще се оформят напълно клепачите. Външните уши са се образували. Вашето бебе вече има оформени ръце, длани, стъпала, пръсти на ръцете и краката. То отваря и затваря юмручета, върти главата си, отваря уста, бръчка челото си, бебето поглъща околоплодна течност и рита, въпреки че все още няма да го почувствате. Ръцете и краката на плода са вече по-дълги. Кръвоносната и пикочната системи работят и черния му дроб произвежда жлъчка. Сърдечната честота на плода може да варира от 120 до 160 удара в минута. Ако бременната изпадне под стрес, изпита силен гняв или преживее силна емоция, съдържанието на адреналин в кръвта й се повишава, преминава през плацентата и това оказва влияние и върху сърдечния ритъм на бебето. Това обяснява голямото значение на спокойната атмосфера, в която трябва да бъде бременната. В панкреаса му започват да се оформят т.нар. Лангерхансови острови - група от клетки, секретиращи инсулин и глюкагон. Бебето Ви вече има оформени стомах, черен дроб и бъбреци, които вече работят здраво. Външните полови органи започват да се различават, макар че все още е трудно да се каже дали бебето Ви е момиче или момче.

Пъпната връв е напълно формирана до края на третия лунарен месец на бременността. Размерите на Вашата матка продължават да се увеличават и може да забележите, че талията Ви също се увеличава. Ако не сте казали на хората добрата новина, бременността Ви все още не ще бъде забележима за околните. Наддаване на тегло може да е все още малко, ако изобщо сте наддали, тъй като Вие може да имате повръщане, глад, киселини в стомаха, стомашно разстройство, гадене и подуване на корема. Можете да продължите да се чувствате уморена и с намалено настроение, но дерзайте: тези симптоми няма да продължават още твърде дълго. В този период Ви е нужна много нежност, обич и подкрепа. В края на третия месец гаденето и симптомите на умора започват да се подобряват. Това се дължи на спада в нивата на хормона - човешки хорионгонадотропин. Разбира се може да се появят стомашно-чревни симптоми, като газове, запек и от време на време киселини. Повишените нива на прогестерона забавят функциите на храносмилателната система, което води до запек. Витамините за бременни с добавка на желязо също могат да причинят запек. Правенето на подходящи упражнения за бременни, приемът на много вода и увеличаването на фибрите в хранителния Ви режим, могат да предотвратят появата на запек. Приемът на газирани напитки, броколи, лук, боб и зеле може да доведе до появата на газове и до чувство на коремен дискомфорт. Яжте по-често на по-малки порции.

Други симптоми, които може да продължите да имате или да появят през третия лунарен месец на бременността, са: гадене, умора, запушване на носа и хрема, чувствителни гърди, главоболие, често уриниране, виене на свят или припадък. Гърдите Ви се увеличават и може да започнете да виждате изпъкнали вени по тях. Изпъкналите вени може да се видят и в областта на корема и краката. Това се дължи на увеличеното им кръвоснабдяване.

                                        Бременност - трети лунарен месец
57 ДЕН 58 ДЕН 59 ДЕН 60 ДЕН 61 ДЕН 62 ДЕН 63 ДЕН
8 седм 1 ден 8 седм 2 ден 8 седм 3 ден 8 седм 4 ден 8 седм 5 ден 8 седм 6 ден 9 седм
Бебето е с размери 12 мм и тежи около 1 грам. Развиват се външните уши на бебето.
Облеклото на бременната вероятно започва да и стяга.

 

Външните полови органи все още не са достатъчно развити, за да разкрие дали ще имате момче или момиче.
Зрителният нерв и клепачите на бебето се развиват.

 

Ръцете и краката на бебето се движат. Това ще се види на ултразвука.
Имате възможност да чуете сърдечния ритъм на бебето чрез доплер.

 

64 ДЕН 65 ДЕН 66 ДЕН 67 ДЕН 68 ДЕН 69 ДЕН 70 ДЕН
9 седм 1 ден 9 седм 2 дни 9 седм 3 дни 9 седм 4 дни 9 седм 5 дни 9 седм 6 дни 10 седм
Бебето е с размери 20 мм и тежи около 2 грама. Мускулите на тялото, крайниците и главата на бебето се оформят. Мъжките и женските полови органи все още много си приличат.
Развитието на сърцето е завършено.

 

Ембрионалната "опашка" е напълно изчезнала. Вашето бебе ясно вече изглежда като бебе. Някои жени имат само леки симптоми на бременността.
71 ДЕН 72 ДЕН 73 ДЕН 74 ДЕН 75 ДЕН 76 ДЕН 77 ДЕН
10 седм 1 ден 10 седм 2 дни 10 седм 3 дни 10 седм 4 дни 10 седм 5 дни 10 седм 6 дни 11 седм
Бебето е с дължина 25-30 мм и тежи около 3-5 грама. Всички органи и системи на бебето са оформени.
Главата на бебето е почти половината от размера на Вашето бебе.

 

Лицето на бебето Ви е добре оформено.

 

 

Пропускане на хранене заради сутрешното гадене вероятно ще влоши симптомите Ви. Плуването и ходенето са хубави начини да се движите и спортувате по време на бременността. Бременните майки се нуждаят от повече кислород и могат да имат недостиг на въздух.
78 ДЕН 79 ДЕН 80 ДЕН 81 ДЕН 82 ДЕН 83 ДЕН 84 ДЕН
11 седм 1 ден 11 седм 2 дни 11 седм 3 дни 11 седм 4 дни 11 седм 5 дни 11 седм 6 дни 12 седм
Бебето е с дължина 35 мм и тежи около 7-8 грама. По пръстите на ръцете и краката на бебето започват да растат меки нокти. Червата на бебето се развиват. Пикочният мехур на бебето е формиран.
Повечето жени се чувстват малко по-енергични и гадене им намалява.

 

 

Мъжкият плод започва производството на тестостерон. Честито! Вие преминахте своя първи триместър на бременността.

Четвърти лунарен месец на бременността

През четвъртия лунарен месец на бременността плацентата поема производството на хормоните, необходими за поддържане на Вашата бременност. Освен това бебето си произвежда част от своя инсулин и жлъчка. Бебето уринира в амниотичната течност на малки количества на всеки 45 минути. Дължината на плода през четвъртия месец достига 13-17 см, а теглото му - 100 грама.

В 12-та седмица от бременността главата на плода все още е несъразмерно по-голяма от тялото, но останалата част от тялото започва да расте все по-бързо. В действителност, бебето Ви се променя много бързо. Лицето му започва да изглежда по-човешки. Пръстите на краката са ясно разграничени, глезените и китките са ясно оформени. Външните гениталии стават видими. Това позволява да се определи полът на бебето при ултразвуковото изследване. Вашата матка е нараснала много. Тя е изпълнила таза и започва да расте нагоре в корема. Матката Ви се палпира като мека, гладка топка.

През 14-та седмица от бременността ушите на плода се изместват отстрани на главата и шията му е по-дълга, а брадичката по-видна. Бебешката кожа е нежна, розова и тънка, като през нея прозират кръвоносни съдове. Чертите на лицето и уникалните пръстови отпечатъци са налице. Тялото на плода започва да се покрива с ултрафини косми, наречени лануго, които обикновено намаляват с наближаването на датата на термина на раждане. Веждите и косата на върха на главата започва да расте. Бебето Ви може дори да суче палеца си. Костите му стават все по-твърди. Ръцете и краката се движат. Нервната система функционира и мускулите отговарят на стимулацията на мозъка на бебето Ви. Може да имате възможност да чуете сърдечния ритъм на бебето по време на прегледа в кабинета на Вашия лекар. Вашето бебе започва да реагира на външните дразнители. Ако коремът Ви се пипне от Вас или от някой друг, плодът ще се опита да се отдръпне по-далеч. Вашето бебе ще има периоди на сън и по-активни периоди, когато то е будно.

През 15-та седмица от бременността матката Ви може да се усети около 3-4 сантиметра под пъпа Ви. Започнете да се учите да спите на лявата си страна, защото кръвообръщението Ви е най-добро при тази позиция на тялото ви. Лежането по гръб или по корем след четвъртия-петия месец на бременността може да доведе до допълнителен натиск върху матката и до намаляване на циркулацията и доставката на кислород към Вашето бебче. Можете да опитате да поставите възглавници зад Вас и между краката си, докато лежите. Пръстите на ръцете и краката, клепачите, веждите, миглите, ноктите и косата са оформени. Зъбите и костите стават все по-плътни. Бебето Ви може дори да смучи палеца си и да се прозява. Репродуктивни органи и гениталии са напълно развити и Вашият лекар може да види на ултразвук дали имате момче или момиче.

В рамките на следващите няколко седмици на бременността може да започнете да чувствате движенията на Вашето бебе. В началото ще Ви е трудно да различите неговите движения, но постепенно, когато те се повтарят по-редовно, Вие ще знаете, че това е Вашето бебе. Когато почувствате, че бебето се движи и рита за първи път, го отбележете в календара си и в книгата на Вашето бебе. Вашият акушер-гинеколог ще иска да знае кога сте почувствали движенията на бебето. Споменете това при следващото Ви посещение при него. Ако това е Вашата втора бременност, може да започнете да усещате по-рано движенията на бебето, отколкото при първата Ви бременност. Има и други физиологични промени, които се случват в тялото Ви. Повишеният кръвен обем в подкрепа на развиващия се плод може да доведе до кървене от носа, а също вените по краката Ви могат да станат по-забележими. Ако вените на долните Ви крайници започнат да изпъкват, може да използвате подходящи стягащи чорапи, повдигайте краката си, когато можете, правете упражнения за бременни - те ще подобрят притока на кръв към матката.

Преминаването в четвъртия лунарен месец на бременността, т.е. във второто тримесечие на бременността дава различно усещане при всички бременни. Повечето жени през второто тримесечие на бременността са по-емоционално стабилни в сравнение с първото. Повечето бъдещи майки през четвъртия месец на бременността се чувстват обикновено по-щастливи. Вашият лекар може да Ви пусне да чуете звука на сърдечния ритъм на Вашето бебе и виждайки движенията му, Вашата бременност ще Ви се струва по-реална и това ще Ви накара да се чувствате още по-вълнуващо.

Някои жени, разбира се, изпитват и чувство на несигурност за това, което ги очаква. Други жени съобщават, че те са вече уморени от чакането, от усещането, че животът им е „задържан“, докато са бременни. Някои жени копнеят да се чувстват, както преди и да си бъдат "стария човек" отново.

Сега вече действително изглеждате като бременна. Готова ли съм да имам бебе? Готова ли съм да променя начина си на живот, кариерата и брака си? Готови ли съм да бъде нечия майка? Нормално е да имате тези чувства, на този етап, сега, когато бременността Ви е по-напреднала.

В зависимост от това колко добре се чувствате физически и емоционално, дори може да започнете да имате желание за полов контакт с мъжа Ви и да се наслаждавате на секса повече, отколкото сте го правили преди да сте били бременни. През четвъртият месец на бременността се покачва нивото на енергия и апетита ви. Причината е, че гаденето и виенето на свят изчезват. Лекарят Ви ще следи за рязкото наддаване на тегло, тъй като внезапното повишаване на килограмите Ви може да бъде сигнал за някое усложнение на бременността.

Като се има предвид, че ушите на Вашето бебе се развиват, е хубаво да слушате музика, да четете книги на глас, тъй като бебето Ви ще реагира на всичко това. Трябва да се пазите от контакт с болни от грип или настинка хора. Избягвайте задимените помещения. Помолете Вашите приятели да не пушат, докато са около Вас, тъй като могат да навредят на бебето Ви. Варицелата е друга инфекция, която може да навреди на бебето Ви, така че избягвайте контакта с малки деца, болни или контактни на варицела.

През четвъртия месец на бременността трябва да се увеличи приемът на разнообразна храна, съдържаща протеини, калций, желязо и други елементи, играещи важна роля за растежа на Вашето бебе. Дневните Ви нужди от витамин D са четири пъти повече от преди. Трябва да ядете минимални количества прекалено сладни или солени храни.

   Бременност - четвърти лунарен месец
85 ДЕН 86 ДЕН 87 ДЕН 88 ДЕН 89 ДЕН 90 ДЕН 91 ДЕН
12 седм 1 ден 12 седм 2 дни 12 седм 3 дни 12 седм 4 дни 12 седм 5 дни 12 седм 6 дни 13 седм
Бебето е с размери 5-6 см и тежи около 15-20 грама.
Бебешката кожа е розова и деликатнa.

 

Плодът започва да произвежда хормони, като инсулин.
Черният дроб на плода произвежда жлъчка.

 

Може да сте по-разсеяна, това е нормално за бременната жена. Спането ви по корем е вече невъзможно. Опитайте се да спите на една страна. Плацентата произвежда прогестерон и естриол, необходими за нормалното протичане на бременността.
92 ДЕН 93 ДЕН 94 ДЕН 95 ДЕН 96 ДЕН 97 ДЕН 98 ДЕН
13 седм 1 ден 13 седм 2 дни 13 седм 3 дни 13 седм 4 дни 13 седм 5 дни 13 седм 6 дни 14 седм
Бебето е с дължина 7-9 см и тежи около 30-35 грама. Появяват се зъбните зародиши. Появяват се космените фоликули на косата.
Спането с повдигната глава може да Ви помогне, ако имате киселини през нощта.

 

Трябва вече да избягвате правенето на упражнения с лежане по гръб. Появяват се наченки на гласните струни.
Ако не сте измислили име на бебето, може да потърсите в книжарниците - има книжки с имена за момичета и момчета.

 

99 ДЕН 100 ДЕН 101 ДЕН 102 ДЕН 103 ДЕН 104 ДЕН 105 ДЕН
14 седм 1 ден 14 седм 2 дни 14 седм 3 дни 14 седм 4 дни 14 седм 5 ден 14 седм 6 ден 15 седм
Бебето е с дължина 9-10 см и тежи около 50 грама.
Плодът започва да поглъща амниотична течност.

 

Сутрешното гадене трябва вече да си е отишло. Плодът има мекониум в червата. Може да усетите, че кожата Ви е по суха. Ползвайте лосиони за тяло. Бременните може да имат мускулни крампи.
Може да почувствате матката си на около 10 см под пъпа.

 

106 ДЕН 107 ДЕН 108 ДЕН 109 ДЕН 110 ДЕН 111 ДЕН 112 ДЕН
15 седм 1 ден 15 седм 2 дни 15 седм 3 дни 15 седм 4 дни 15 седм 5 дни 15 седм 6 дни 16 седм
Бебето е с дължина 10-11 см и тежи около 75-100 грама. Фетусът може да смучи пръста си. Може да започнете да усещате движенията на бебето. При първа бременност може да ги усетите към 20 г.с. Понякога на този етап може да се определи пола на бебето. Може да си направите кръвна проба за алфа фетопротеин, който е скрининг за дефект на невралната тръба на плода и синдром на Даун. Дрехите на бременната вече са й тесни. Може да усетите, че сърцето Ви бие по-ускорено и се уморявате по-лесно от обикновено.

 Пети лунарен месец на бременността

През петия лунарен месец на бременността Вашето бебче продължава да расте с бързи темпове. Оформят се възглавничките на пръстите на ръцете и краката. Вашето бебе вече има своите индивидуални пръстови отпечатъци. При момичетата ще започнат да се развиват примитивните фоликули в яйчниците им. Движенията на Вашето бебе могат да бъдат по-очевидни. Силните шумове дори могат да накарат бебето Ви да се стресне. Вече започвате да усещате кога спи и кога е буден малкият човек.

Вашето бебе е покрито с фини косми, наречени лануго, и може да започне да се покрива със сивобелезникава (кремава) субстанция (защитно покритие) по кожата си, наречена верникс. Кожата му е прозрачна и през нея се виждат кръвоносните съдове. Верниксът предпазва кожата на плода от лющене и от инфекции. Верниксът ще присъства по кожата на бебето Ви, дори и при раждането, обикновено в кожните гънки. Количеството на верниксът ще бъде по-малко, ако бебето се роди след датата на термина и повече, ако се роди преди термина.

През петия лунарен месец на бременността започва да се натрупва повече подкожната мастна тъкан, която поема производството на топлинна енергия и участва в метаболизма на Вашето бебе. Кръвоносната и пикочната система на бебето работят. Космите по главата, веждите и миглите му са по-плътни. Вашето бебе се прозява, разтяга и променя изражението на лицето си, дори се мръщи. Вкусовите му рецептори започват да се развиват и бебето при раждането си ще различава сладък от горчив вкус. Плодът извършва сукателни движения и поглъща околоплодна течност. При ехографското изследване ще може да видите как бебето Ви е със стиснати ръце, като ги отваря и затваря свободно. Ретините на фетуса са станали чувствителни към светлина, така че ако една ярка светлина блесна върху корема Ви, бебето вероятно ще се премести, за да предпази очите си. Вашето бебе може да чува звуци от сега - Вашия глас, шума на сърцето и стомаха Ви, както и звуци извън тялото си.

Около петия месец на бременността ще забележите, че вече теглото Ви ще се е увеличили с пет до седем килограма. Може да имате увеличение на апетита. В този период на бременността е добре да променяте позицията си бавно, особено, когато се местите от легнало в седнало положение или от седнало в право положение, за да избегнете чувството на замаяност или слабост. Ако усетите замаяност, седнете или легнете за момент.

Матката Ви има размер на пъпеш, може да я усетите точно под пъпа си. Ако бебето е в правилната позиция, ултразвуковото изследване може дори да бъде в състояние да определи дали е момче или момиче.

Предложете на Вашия партньор да дойде с Вас при следващото Ви посещение при акушер-гинеколога. Това е шанс да хванете първия поглед на Вашето бебе заедно, както и да имате снимка от ултразвуковото изследване, която да покажете на приятелите и семейството си по-късно.

Бебето Ви продължава да расте и от средата на бременността може да имате болки в долната част на корема, виене на свят, киселини, запек, мускулни крампи по краката, леко подуване на глезените и стъпалата и болки в гърба. Може да забележите разширени кръвоносни съдове по лицето, раменете и ръцете си.

Погрижете се да не се преуморявате, тъй като бързото нарастване на бебето може да увеличи натоварването върху сърцето, белите дробове и бъбреците ви. За облекчаване на болките в гърба е важно поддържането на добра стойка. Седнете и поставете краката си на табуретка или използвайте ергономичен стол в офиса. Избягвайте стоенето на едно място твърде дълго време, спете на една страна с малка възглавница под Вас в областта на кръста Ви. Вие сте около средата на Вашата бременност. Талията Ви е почти изчезнала, но само временно! Рискът от инфекции на пикочния мехур се увеличава, защото гладката мускулатура на пикочните пътища се отпуска. Дишането Ви ще стане по-дълбоко и може да се потите повече от обикновено поради по-активната функция на щитовидната Ви жлеза.

Кожата на корема Ви постепенно започва да се разтяга поради нарастване на матката Ви и може да усещате сухота и сърбеж по кожата. Тялото произвежда излишен колаген в отговор на бързото разтягане на кожата. Това създава условия за появата на белезникави, червени или лилави линии по корема, гърдите, бедрата или други части на тялото. Един добър овлажняващ крем ще хидратира кожата Ви и може да облекчи сърбежа. Добре е да използвате и крем против стрии за бременни, за да предотвратите появата им. При многоплодна бременност и прекомерно наддаване на тегло по време на бременността се увеличават шансовете за образуване на стрии. Не се притеснявайте, ако използвате козметика за бременни и не се „храните като за двама“ по време на бременността, ако се появят стрии, то обикновено те избледняват до почти невидими линии след бременността.

По време на петия месец на бременността може да изпитвате дискомфорт по вътрешната част на бедрата и долната част на корема. Това е така, защото връзките, които поддържат матката Ви, носят по-голям товар. Упражненията за тазовото дъно за подобряване на тонуса на перинеума се отразяват много добре на бременните. Може да правите тези упражнения в седнало, легнало или в изправено положение, като краката Ви трябва да са леко разтворени. Стягайте и след това отпускайте мускулите около влагалището, като правите това около десет пъти на ден по десет пъти.

Хормоните на бременността са отговорни за почти всички неудобства при бременните. Те също допринасят за болките в долната част на гърба, които имате. С нарастването на корема Ви се увеличава и чувството на напрежение в гърба. Болки в кръста имат почти петдесет процента от бременните жени. Обадете се на Вашия лекар незабавно, ако болката в корема или гърба е силна или е придружена от вагинално кървене, повръщане, изтръпване на краката или повишена температура. Болките в гърба по време на бременността са нещо съвсем нормално. Но те могат да бъдат признак на бъбречна инфекция, преждевременно раждане или друг медицински проблеми.

Други симптоми, които може да имате по време на петия месец на бременността, са:

- често уриниране

- гадене

- чувствителност и / или подуване на гърдите

- умора

- промени в кожата и косата

- замайване или лесно прималяване

- кървене на венците (може да се наблюдава по време на бременността, но не е задължителен симптом при всички бременни)

- киселини в стомаха, газове и запек - приемайте повече течности и се погрижете за диетата си

- повишено слюноотделяне

- главоболие

- лек недостиг на въздух

- увеличение на нормалното вагинално течение

- подуване около глезените или мускулни спазми - съобщете на Вашия лекар за този симптом

- раздразнителност - някои бременни са по-неспокойни и нетърпеливи

Винаги говорете с Вашия лекар преди началото на всяка програма от упражнения. Помислете за упражнения, които са със слабо натоварване и Ви харесват. Разхождайте се след вечеря всяка вечер. Йогата за бременни може да бъде релаксираща, както и здравословна. Някои от позициите и дишането, използвани в йогата, могат да бъдат полезни и за раждането.

 Пети лунарен месец на бременността
113 ДЕН 114 ДЕН 115 ДЕН 116 ДЕН 117 ДЕН 118 ДЕН 119 ДЕН
16 седм 1 ден 16 седм 2 дни 16 седм 3 дни 16 седм 4 дни 16 седм 5 дни 16 седм 6 дни 17 седм
Вашето бебче е с дължина 11-12 см и тежи около 100-150 грама. Очите и ушите на бебето са оформени и са разположени на нормалната им позиция. Кръвоносната система на плода е оформена. Потните жлези на бебето са развити. Може да започнете да имате болки в гърба. Може да си купите колан за бременни.
Ако имате други деца, опитайте се да седят в скута Ви, вместо да ги носите или повдигате.

 

 

Яжте храни с високо съдържание на фибри, като плодове, зеленчуци и зърнени трици (може да Ви помогне със запека).
120 ДЕН 121 ДЕН 122 ДЕН 123 ДЕН 124 ДЕН 125 ДЕН 126 ДЕН
17 седм 1 ден 17 седм 2 дни 17 седм 3 дни 17 седм 4 дни 17 седм 5 дни 17 седм 6 дни 18 седм
Бебчето Ви е с размери около 13.5-14 см и тежи около 150-200 грама. Появяват се фини косми по тялото на плода, наречени лануго. Пръстовите отпечатъци на бебето се оформят.
Започва да се образува емайла на зъбите на бебето.

 

 

Бременната може да има болка или дискомфорт в корема.

 

Може да имате стомашни киселини, посъветвайте се с Вашия лекар за тяхното облекчаване.
Вероятно сте започнали да пазарувате детски дрехи и бебешки мебели.

 

127 ДЕН 128 ДЕН 129 ДЕН 130 ДЕН 131 ДЕН 132 ДЕН 133 ДЕН
18 седм 1 ден 18 седм 2 дни 18 седм 3 дни 18 седм 4 дни 18 седм 5 дни 18 седм 6 дни 19 седм
Плодът има размери 15 см и тежи около 200-250 грама.
Бебето вече смучи и преглъща.

 

Говорете на Вашето бебе, то може да Ви чуе. Бебето може да променя позицията си. Бременната може да има бяло вагинално течение, известно като левкорея.
Може да имате кървене от венците при миене на зъбите.

 

 

Може да се наложи да опитате различни пози при полов контакт.

 

134 ДЕН 135 ДЕН 136 ДЕН 137 ДЕН 138 ДЕН 139 ДЕН 140 ДЕН
19 седм 1 ден 19 седм 2 дни 19 седм 3 дни 19 седм 4 дни 19 седм 5 дни 19 седм 6 дни 20 седм
Фетусът е с дължина 16 см и тежи 300 грама. Тоновете на бебето може да се чуят с обикновен фетоскоп. Кожата на бебето става по-малко прозрачна. Верниксът (сивкаво-бяла субстанция) прави кожата на Вашето бебе гладка, мека и еластична. Повдигайте на високо краката си, докато си почивате. Ако бременната има хемороиди, е добре да се консултира с лекар. Бебето Ви е все още доста "кльощаво", но той или тя започва да изгражда по-дебел подкожен мастен слой.

Шести лунарен месец на бременността

Чертите на лицето на плода през шестия лунарен месец на бременността изглеждат като миниатюрен образ на новородено. Добре са развити мускулите на ръцете и краката и бебето показва силата си редовно. Периодите на активност, в които чувствате движенията му, се редуват с периоди на спокойствие. Плодът може да кашля и да хълца, движенията му се усещат като леко „почукване“. Очите му все още са покрити, но те ще се отворят по време на 28-ма седмица. Бебето чува гласа Ви и музиката. Вкусовите рецептори на езика са формирани. Плодът прави разлика между сладко, солено и горчиво. Фетусът се захранва през плацентата и е защитен от топлата околоплодна течност. Тя си регулира температурата и предпазва бебето от травми и инфекции. Бебето може да рита, да се обръща и да стиска юмрука си. Неговото време за спане невинаги съвпада с Вашето, понякога то може да бъде активно, когато искате да спите.

Плодът продължава своя забележителен растеж и развитие. Темпът на нарастване на фетуса се забавя, но органите и системите, като например храносмилателната система, продължават да узряват. Мазнините започват да се формират под повърхността на кожата. Това ще регулира температурата на тялото на бебето след раждането. Фини косми, наречени лануго, растат по цялото му тяло. Кожата на плода е покрита от един сивобял филм - верникс казеоза, който се произвежда от мастните жлези на Вашето бебе. Потните жлези на кожата са образувани. Неговата или нейната кожа е червеникава на цвят, набръчкана и вените са видими през полупрозрачната кожата на бебето. Пръстите на бебето и отпечатъците на пръсти му са видими. Ноктите на пръстите и петите са развити добре. Пъпките на постоянните зъби започват да се формират. Вашето бебе започва да произвежда бели кръвни клетки, най-вече за борба с инфекции, както и може да реагира на докосване или звуци. Плодът може да реагира на звуци чрез преместване или ускоряване на пулса и може да забележите резки движения, ако бебето Ви хълца. Плодът се движи много този месец. Бебето все още е достатъчно малко, за да се движи свободно в течността и да променя позицията си често. Мекониумът се формира в червата на плода. Той е тъмно зелено на цвят вещество, което ще видите в първите изпражнения на бебето.

Бебето изглежда почти напълно оформено. Белите дробове на плода не са още напълно готови за външния свят. Ако бебето се роди сега, то ще прекара месеци в интензивното отделение. До края на месеца бебето ще тежи около 500-700 грама.

Бебето реагира на звукове и мелодии и можете да се опитате да пеете и говорите с него. След като то се роди, същите звуци ще го успокояват.

Матката достига над пъпа. Матката Ви продължава да расте, но Вие вероятно се чувствате доста добре - нямате вече сутрешно гадене и повръщане. Все още може да имате спазми на краката, както и леко подуване на глезените и стъпалата. За да намалите спазмите, увеличете приема на храни, богати на калций и калий. Пийте една чаша мляко преди лягане или на закуска и яжте богати на калий храни, като грейпфрути, портокали и банани.

Влагалищният секрет обикновено се увеличава, но може да има и жълтеникав цвят, както и леко да се усили миризмата му по време на бременността. Консултирайте се с Вашия лекар, ако цветът и мирисът на влагалищният Ви секрет се променят значително, тъй като това може да е сигнал за настъпила инфекция.

Вие сте натрупали няколко килограми, но оптималното наддаване на тегло е 4-5 кг. Сега имате необходимост от по-широки дрехи, така че Вашите движения да не са ограничени. Тъй като кожата Ви продължава да се разтяга, тя може да стане суха и да имате сърбеж. Хидратирането и с лосиони или кремове може да помогне за намаляване на тези симптоми. Може да наддадете с около половин килограм на седмица този месец. Бъдещият татко може да бъде в състояние да чуе сърдечна дейност на бебето чрез поставяне на ухото си върху корема Ви (в зависимост от позицията на бебето).

Вие ще чувствате повече движенията на бебето през този месец, движенията стават по-силни и по-чести. Може да имате симптоми, като лошо храносмилане, сърцебиене, кървене от венците, запек и болки в долната част на корема.

Някои жени забелязват повишен апетит около това време. Яжте, когато сте гладни. Много лекари препоръчват шест малки хранения, разпределени през целия ден. Избирайте здравословни храни и лека закуска между храненията. Това ще гарантира най-добрата храна за Вашето бебе. Здравословното хранене също помага за контрола на телесното Ви тегло.

Кърменето е най-доброто за бебета Ви. Има много ползи, както за майката, така и за бебето от кърменето. Говорете с Вашия лекар за кърменето. Ключът към успеха е знания и подкрепа. Прочетете повече информация за кърменето в интернет, в списания, книги за бъдещи родители и други.

Важно е да продължите да имате редовни пренатални грижи. Лекарят Ви е в състояние да наблюдава вас и бебето Ви. Усложненията са по-лесно да се предотвратят и лекуват, ако майката има добри грижи по време на бременността. Трябва да спазвате съветите на Вашия акушер-гинеколог и да го посещавате редовно. Ще бъдете претеглени и ще Ви се проверява кръвното налягане. Вие ще трябва да дадете проба от урина. Лекарят Ви ще провери през този или другия месец кръвната Ви захар, за да изключи развитието на гестационен диабет. Лекарят ще регистрира сърдечната честота на бебето и ще измери фундусната височина на матката Ви.

Какво трябва да правите по време на шестия месец на бременността:

Ако смятате, че имате твърде много свободно време или започвате да се чувствате прекалено апатично, започнете да слагате декорации или пазарувайте за Вашето бебе. Насладете се на другата, забавната половина на бременността. Включете и Вашия съпруг емоционално и психически. Подготвяйте се заедно за момента да станете родители.

В шестия месец на бременността трябва да носите дрехи за бременни. Материалът на дрехите за бременни трябва да бъде мек, абсорбиращ влагата, най-добре е да е от коприна или от чист памучен плат.

По време на шестия месец на бременността някои бременни жени ще се натъкнат на симптома подуване на краката, докато стоят прекалено дълго. Подуването може постепенно да се влоши и да се наложи да се консултирате с Вашия лекар.

Обърнете повече внимание и се опитайте да предотвратите запека. Яжте храни, съдържащи сурови влакнини, като зелени зеленчуци и плодове. Пийте най-малко шест чаши вода дневно. Бременната жена, която има подуване на крака, трябва да пие повече вода през деня и по-малко през нощта.

Резултатите от експериментите показват, че по време на шестия месец на бременността плодът започва да развива паметта си, слушането и способността за учене. Бременна жена трябва да започне да възпроизвежда определени текстове на музика или да говори на бебето си по-често.

Уверете се, че имате достатъчно сън, имате подходящи дейности и достатъчно време за хранене. Основният ключ е да поддържате едно щастливо настроение по време на останалата част от бременността.

Шести лунарен месец на бременността
141 ДЕН 142 ДЕН 143 ДЕН 144 ДЕН 145 ДЕН 146 ДЕН 147 ДЕН
20 седм и 1 ден 20 седм и 2 дни 20 седм и 3 дни 20 седм и 4 дни 20 седм и 5 дни 20 седм и 6 дни 21 седм
Фетусът е с размери 17-18 см и тежи 300-350 грама.
По кожата на бебето се появява верниксът - сивобяла материя, защитаваща кожата на бебето.

 

На ултразвуковото изледване може да се определи точно полът на бебето. Зърната се появяват на гърдите на бебето. Бащата също трябва да се включи в подготовката на стаята за бебето. Бременната може да сънува повече. Прочетете повече информация за кърменето и отглеждането на бебето.
148 ДЕН 149 ДЕН 150 ДЕН 151 ДЕН 152 ДЕН 153 ДЕН 154 ДЕН
21 седм и 1 ден 21 седм и 2 дни 21 седм и 3 дни 21 седм и 4 дни 21 седм и 5 дни 21 седм и 6 дни 22 седм
Фетусът е с размер 26 см и тежи около 350-425 грама. Веждите и миглите на плода се оформят. Може да се запишите на курс за млади майки. Плодът спи и се събужда регулярно. Вече може да обсъдите с Вашия лекар как ще протече раждането. Някои жени ще се насочат към определено отделение или частна клиника, в която предпочитат да родят. През вторият триместър бременните се чувстват по-малко уморени и по-енергични.
155 ДЕН 156 ДЕН 157 ДЕН 158 ДЕН 159 ДЕН 160 ДЕН 161 ДЕН
22 седм и 1 ден 22 седм и 2 дни 22 седм и 3 дни 22 седм и 4 дни 22 седм и 5 дни 22 седм и 6 дни 23 седм
Плодът е с дължина 27.5 см и тежи около 425-500 грама. Бебето започва да произвежда антитела. Вие и всички около Вас ще може да видите и усетите движенията на плода. Пулс на бебето става все по-силен. Коремът Ви все повече изпъква, носете свободни дрехи от естествени материи. Бременната може да започне да се притеснява за своето тегло. Здравословното хранене е важно за контрола над килограмите ви. Сексът по време на бременността може да е нарушен поради страха на мъжа Ви, че може да нарани Вас или плода.
162 ДЕН 163 ДЕН 164 ДЕН 165 ДЕН 166 ДЕН 167 ДЕН 168 ДЕН
23 седм и 1 ден 23 седм и 2 дни 23 седм и 3 дни 23 седм и 4 дни 23 седм и 5 дни 23 седм и 6 дни 24 седм
Плодът е с размери около 28 см и тежи 500-600 грама. Кървене или замъглено виждане са някои от признаците на опасност по време на бременността. Белият дроб на плода се оформя, алвеолите се формират. Бебето расте все повече и има малко място да се движи наоколо. Бременната може да има контракции на Бракстън-Хикс.
По време на бременността може да се появи виене на свят.

 

Развит е рефлексът на смучене.

Седми лунарен месец на бременността

Вашето бебе през седмия лунарен месец на бременността достига дължина около 35 см и тежи около 1 кг. Около 28-мата седмица бебето започва да се преобръща с главата надолу. Това става автоматично при повечето бебета и те застават в тази позиция. Миглите на Вашето бебе са развити, като се натрупва подкожна мастна тъкан на клепача. Ако имате бебе момче, неговите тестиси вероятно ще започнат низходящия си път от коремната кухина към скротума. Бебето, родено в този момент, има шансове за оцеляване с помощта на лекарите и медицинската апаратура и технологии.

За разлика от шестия месец, в седмия месец на бременността движенията на бебето ще станат по-бавни, тъй като той или тя се чувства ограничено от размера на матката, въпреки че матката е разширена до над пъпа. Бебето Ви през този месец може да различава светлината и тъмнината извън утробата, очите му са широко отворени и затова може да видите разлика между неговия / нейния сън и периодите на активни движения. Бебето Ви може да чува гласа Ви, както и на другите наблизо. Той / тя може да чува сърдечния Ви ритъм, а също и шумовете извън утробата. Говорете на бебето си и слушайте музика, много пъти то ще реагира.

Седмият месец от бременността може да предизвика у Вас усещането за тревога относно раждането на Вашето бебе, тъй като то е само след два месеца. Спрете да се притеснявате, много е важно да мислите позитивно и да бъдете спокойна.

Вие може да имате повече дни на дискомфорт през деня с болки в гърба, главоболие или запек. Консултирайте се с Вашия лекар за всичко, което Ви притеснява. Опитайте се да сложите възглавница зад гърба си и спете на една страна, за да облекчите болките в гърба. Спазмите и подуването около глезените са главно поради задържането на вода или поради липсата на калций. Вашият лекар ще Ви изпише витамини за бременни, за да предотврати това.

Може да почувствате стягане на корема. Контракциите на Бракстън-Хикс са нормални за седмия месец от бременността. Те не са много болезнени, но се усещат от бременната. Тези контракции не водят до разширяване на шийката на матката, но ако имате повече от четири на час, обадете се незабавно на Вашия лекар. Някои бременни жени могат да забележат изтичане на мляко от зърната на гърдите си.

Бъдещите майки, които са изложени на риск от преждевременно раждане, трябва да избягват сексуален контакт през последните 2-3 месеца на бременността.

На месечното Ви посещение при лекаря, той ще отчете сърдечната честота на бебето и ще провери фундусната височина на матката. Ултразвуковото изследване е също важно за откриване на проблеми, като например твърде много или недостатъчно количество околоплодна течност. Ще проверят теглото Ви и стойностите на кръвното Ви налягане.

Може да започнете да чувствате част от неудобствата на третото тримесечие. Някои от неудобствата са запек, сърцебиене, главоболие, лошо храносмилане, назална конгестия, болки в гърба и спазми на краката. Когато коремът расте, центърът на тежестта се променя. Натрупвате мастна тъкан по корема, бедрата и краката. Може да качите около 4 кг през последните три месеца. Оптималното увеличаване на теглото до 28-ма седмица е 9 кг. Също така може да уринирате по-често, тъй като матката притиска пикочния ви мехур.

Вашето кръвно налягане може да се повиши малко около седмия лунарен месец на бременността. Свържете се с Вашия лекар, ако получите тежко главоболие, замъглено зрение или силно подуване на ръцете, краката или глезените или ако имате рязко наддаване на тегло. Тези симптоми могат да сигнализират за началото на прееклампсия. Прееклампсията е опасно състояние, характеризиращо се с високо кръвно налягане и високи нива на протеините в урината по време на бременността.

Седми лунарен месец на бременността
169 ДЕН

170 ДЕН

171 ДЕН

172 ДЕН

173 ДЕН

174 ДЕН

175 ДЕН

24 седм 1 ден

24 седм 2 дни

24 седм 3 дни

24 седм 4 дни

24 седм 5 дни

24 седм 6 дни

25 седм

Фетусът вече е с дължина 30 cм и тежи 600-700 грама.

 

Очите на бебето са напълно развити и ще се отворят скоро.

 

Бебешката кожа е червена и набръчкана.

 

 

Повечето от половината от бебетата родени сега, ще оцелеят.

 

Може да се страхувате от раждане преди термина.

 

Бременната е в очакване да види своето бебе.

Може да имате болки в гръдния кош.

176 ДЕН

177 ДЕН

178 ДЕН

179 ДЕН

180 ДЕН

181 ДЕН

182 ДЕН

25 седм 1 ден

25 седм 2 дни

25 седм 3 дни

25 седм 4 дни

25 седм 5 дни

25 седм 6 дни

26 седм

Плодът е с дължина 34 cм и тежи около 700-800 грама.

 

Пъпът Ви се разтяга и придобива необичайна форма.

Това е много важен период за развитието на мозъка на бебето.

Алвеолите на белите дробове се оформени и започват производството на сърфактант.

Плодът през седмия месец има усещане за болка.

Бременната може да има недостиг на въздух.

Все повече бременните обмислят съхраняване на кръв от пъпната връв на бебето си.

 

183 ДЕН

184 ДЕН

185 ДЕН

186 ДЕН

187 ДЕН

188 ДЕН

189 ДЕН

26 седм 1 ден

26 седм 2 дни

26 седм 3 дни

26 седм 4 дни

26 седм 5 дни

26 седм 6 дни

27 седм

Плодът е с дължина 35.5-36.5 cм и тежи около 850-1000 грама.

Очите на бебето се отварят.

Бебето има добър захват.

Бебето може да плаче.

През последните три месеца ще качите към 4 килограма.

Бъдещата майка трябва задължително да си почива през деня.

 

Поздравление, Вие завършихте втория триместър на бременността.

190 ДЕН

191 ДЕН

192 ДЕН

193 ДЕН

194 ДЕН

195 ДЕН

196 ДЕН

27 седм 1 ден

27 седм 2 дни

27 седм 3 дни

27 седм 4 дни

27 седм 5 дни

27 седм 6 дни

28 седм

Плодът е с дължина 36.5-37.5 cм и тежи 900-1100 грама.

 

Бременната трябва да започне да следи движенията на плода, като отброява ежедневните ритания на бебето.

Бебето започва да разпознава гласа на майката през третия триместър на бременността.

Ако бебето е момче, неговите тестиси десцендират в скротума.

Трябва да Ви бъдат направени изследвания за гестационен диабет.

Контракциите на Бракстон-Хикс може да се засилят.

Ще започнете да посещавате Вашия акушер-гинеколог на всеки две седмици.

 Осми лунарен месец на бременността

През осмият лунарен месец на бременността мозъкът на бебето се развива бързо и той или тя може да чува различни звуци, като познава гласовете и музиката. Натрупва се повече подкожна мастна тъкан и много скоро детето Ви ще стане сладко бебе. Тялото на бебето продължава да се развива и да се подготвя за раждането. Костите стават все по-твърди. Мозъкът и нервите продължават да се развиват, като това ще продължи и след като бебето се роди. Костният мозък произвежда червени кръвни клетки. Вашето бебе е почти готово да се роди. Органите на бебето са вече почти напълно развити, с изключение на белите дробове. Ноктите достигат до края на пръстите, но ноктите на краката все още не са напълно развити. Бебето може да има много коса или да няма изобщо, като и двете крайности са възможни. Бебето започва да се движи все по-малко, тъй като пространството му е все по-тясно.

Матката на бременната в осмия лунарен месец на бременността изпълва голяма част от корема й. Вие вероятно се вълнувате и изпитвате нервност и се притеснявате за предстоящото раждане. Въпреки че сте се виждали с Вашия лекар ежемесечно, сега най-вероятно ще започнете да го посещавате на всеки две седмици до последния месец, когато най-вероятно ще преминете към седмични посещения. Може да продължите да имате болки в гърба и спазми на краката. Може да забележите коластра, изтичаща от гърдите Ви - това е жълтеникава течност, която предхожда производството на мляко. За повече комфорт пийте много течности, почивайте си през деня и повдигайте краката си, когато седите, лежете на лявата си страна.

В последните месеци на бременността тазът на бременната се разширява и може да има болки, особено в гърба. Матката се опира в долните ребра и може да усещате болка и дискомфорт в областта на гръдния кош. Бебето нараства и притиска вътрешните Ви органи, което причинява задух и често уриниране. Случаите на инконтиненция са нормални при кашлица, кихане или смях. Може да имате запек, главоболие, болки в стомаха, кървене от носа, кръвотечение от венците, болки в гърба, спазми на краката, разширени вени, оток на краката около глезените. Тъмната линия по корема Ви става все по-забележима. Нарушенията на съня в периода на бременността са често срещано явление и не трябва да Ви плашат. Продължавайте да правите упражнения за тазовите мускули, особено ако страдате от инконтиненция. Посещавайте курсове на бъдещи майки. Започнете да купувате неща за новороденото бебе.

  Осми лунарен месец на бременността
197 ДЕН 198 ДЕН 199 ДЕН 200 ДЕН 201 ДЕН 202 ДЕН 203 ДЕН
28 седм 1 ден 28 седм 2 дни 28 сем 3 дни 28 седм 4 дни 28 седм 5 дни 28 седм 6 дни 29 седм
Плодът е с дължина 38 cм и тежи около 1100-1200 грама. Бебето е 2/3 от размера, който ще достигне до датата на термина. Бебето натрупва подкожна мастна тъкан. Бебето е в състояние частично да контролира собствената си телесна температура. Бременната може да има често уриниране. Говорете с Вашия лекар какво да направите, когато започнат контракциите. Кожата вече не е така червена, има розов цвят.
204 ДЕН 205 ДЕН 206 ДЕН 207 ДЕН 208 ДЕН 209 ДЕН 210 ДЕН
29 седм 1 ден 29 седм 2 дни 29 седм 3 дни 29 седм 4 дни 29 седм 5 дни 29 седм 6 дни 30 седм
Плодът с дължина 39-40 см и тежи около 1300-1400 грама. Костите на бебето са напълно развити и стават все по-твърди. Бебето има ритмично дишане, но белите дробове не са напълно зрели. Очите на бебето реагират на светлина. Добре е да правите релаксиращи упражнения. Добре е обсъдите с Вашия лекар и цезаровото сечение, в случай че Ви се наложи. Приемайте достатъчно мляко и млечни продукти.
211 ДЕН 212 ДЕН 213 ДЕН 214 ДЕН 215 ДЕН 216 ДЕН 217 ДЕН
30 седм 1 ден 30 седм 2 дни 30 седм 3 дни 30 седм 4 дни 30 седм 5 дни 30 седм 6 дни 31 седм
Фетусът е с дължина 40-41 cм и тежи 1700-1800 грама. Бебето може да рита по-силно и по-енергично. Сърдечната честота на бебето е 120-160 удара в минута. Пийте повече течности. Може да имате отделяне на коластра от гърдите. Ако усетите, че движенията на плода намалеят, е добре да съобщите на лекаря си. Може да имате изпускане на урина.
218 ДЕН 219 ДЕН 220 ДЕН 221 ДЕН 222 ДЕН 223 ДЕН 224 ДЕН
31 седм 1 ден 31 седм 2 дни 31 седм 3 дни 31 седм 4 дни 31 седм 5 дни 31 седм 6 дни 32 седм
Фетусът е с дължина 42 cм и тежи 1700-1800 грама.
Бебето започва да съхранява желязо, фосфор и калций.

 

Тестисите на момченцата може да са вече в скротума. Плодът наддава на тегло по-бързо. Може да сте разтревожени и нервни. Плодът може да извършва дихателни движения с ноздрите. Може да се наложи да лежите, ако имате симптоми на заплашващо раждане.

Девети лунарен месец на бременността

Бременността е едно невероятно приключение. Всеки месец носи уникални промени в растежа и развитието на Вашето бебе. Направете си колекция от ултразвуковите снимки и описанията на това как Вашето бебе расте и се променя на всеки етап от бременността. Това ще бъде един хубав спомен за вас.

Въпреки че бебето Ви наддава бързо през деветия лунарен месец на бременността, може да откриете, че теглото Ви остава същото. Оптималното увеличаване на теглото през 36-та седмица е 12 кг. Някои майки дори съобщават за спадане на теглото с половин килограм или два през последния месец. В по-големия процент от случаите бебето застава с главата надолу. Някои бебета се разполагат по-ниско в таза в 38 седмица в подготовка за раждането. Това би трябвало да отнеме малко от натиска на матката върху гръдния Ви кош, което ще доведе до намаляване на киселините и стомашния дискомфорт. Ще се наблюдава обаче по-голям натиск върху пикочния Ви мехур, което ще доведе до по-често уриниране. Може да се чувства малко по-тромави през този месец, тъй като тялото Ви се подготвя за раждането. Хормоните, които разхлабват таза Ви, ще разхлабят всяка една става в тялото Ви, така че бъдете внимателни. Може също така все по-трудно да спите през нощта. Вашият голям корем и мислите за бебето може да не Ви дават мира, дори когато сте уморени. Експериментирайте с различни позиции и места за спане, докато се почувствате удобно.

Много жени в деветия месец на бременността имат усещане за подуване, разширени вени, хемороиди, болка в гърба, запек, лошо храносмилане, главоболие, затруднено дишане, трудно заспиване, виене на свят, запушване на носа, кървене от венците, увеличаване или загуба на апетита, крампи на краката, сърбеж на корема, горещи вълни, промени по кожата, по-чести Бракстън-Хикс контракции, умора, тревожност, раздразнителност, повишена чувствителност и безпокойство. Ако имате болка в седалището или болка в гърба, може да използвате специална възглавница за бременни, докато спите. Гърдите Ви може да се подуват, тъй като те започват да се пълнят с мляко. Тялото Ви се подготвя за раждането и може да имате силно вагинално течение. Потвърдете с ултразвуково изследване при Вашия лекар позицията на вашето бебе. Ако бебето е в седалищно положение, може да се наложи цезарово сечение.

По това време на бременността трябва да сте напуснали работата си и да мислите за раждането. Може би желанието да спрете болките, които имате по време на бременността, ще бъде толкова силна, колкото страха Ви от раждането. Бебето вече заема цялата матка - то не се върти, не се тласка напред.

Купете си сутиен за кърмене и подложки за гърдите. Подгответе се за родилния дом. Ще Ви трябват: четка за зъби, паста за зъби, сапун, шампоан, сутиен за кърмачки, няколко чифта бикини, халат, две нощници, лична карта, пренатални ултразвукови снимки и копие от провежданите Ви изследвания, вилица, лъжица, чаша. Имайте предвид, че датата на термина Ви е само прогнозен. Бебетата могат да се родят по всяко време между тридесет и седма и четиридесет и втора седмица. Трябва да сте готови да отидете до болницата. Ако все още не сте опаковали чантата си, сега му е времето. Финализирайте всички планове за грижата за по-големите Ви деца, ако това не е първата Ви бременност. Доброто планиране ще Ви помогне да направите нещата гладко, когато дойде големият ден.

В деветия месец на бременността Вашето бебе продължава да качва на тегло. То се нуждае от това допълнително тегло, за да има енергийни запаси за първите няколко дни от живота си, докато започне да суче ефективно. Неговите пухести косми по тялото се отделят и верниксът покрива кожата му. Колкото повече лануго и верникс има бебето при раждането, по-малко е то на гестационна възраст. Цветът на очите му ще се променят в рамките на следващите шест месеца. Имунната му система все още е незряла, въпреки че то получава антитела чрез плацентата и след като се роди, то ще получи антитела чрез коластрата и млякото. През този период белите дробове на бебето ще бъдат напълно развити и производството на повърхностно активни вещества в алвеолите ще се увеличи, което помага на бебето да диша след раждането.

Може да забележите, че Бракстън-Хикс контракциите са по-чести. Те могат да бъдат и по-силни и да се чудите дали раждането наближава. Ако не сте сигурни, пийнете вода и си легнете. Тази промяна в позицията Ви често е достатъчна, за да спре Бракстън-Хикс контракциите. При започнало раждане контракциите ще продължат да се усилват, дори след като легнете.

                          Девети лунарен месец на бременността
225 ДЕН 226 ДЕН 227 ДЕН 228 ДЕН 229 ДЕН 230 ДЕН 231 ДЕН
32 седм 1 ден 32 седм 2 дни 32 седм 3 дни 32 седм 4 дни 32 седм 5 дни 32 седм 6 дни 33 седм
Плодът е с дължина 43 cм и тежи около 1900-2000 грама. Бебето е малко по-червено и набръчкано.
Бебетата, родени сега, имат добри шансове за оцеляване, но ще изискват допълнителни грижи.

 

 

Бъбреците на бебето са напълно оформени и могат да функционират добре.
Главоболието, замъгленото зрение и отоците на крайниците са признаци на прееклампсия.

 

Бременната може да има повишен недостиг на въздух.

 

Добра идея е да свалите пръстените си по време на третия триместър, ако имате проблеми с подуване.

 

232 ДЕН 233 ДЕН 234 ДЕН 235 ДЕН 236 ДЕН 237 ДЕН 238 ДЕН
33 седм 1 ден 33 седм 2 дни 33 седм 3 дни 33 седм 4 дни 33 седм 5 дни 33 седм 6 дни 34 седм
Плодът е с дължина 44 cм и тежи 2100-2250 грама. Бебето има нужда от повече пространство за движение. Очите на много бебета са сини при раждането, но променят цвета си по-късно. Обличайте се с удобни, широки дрехи.
Вашето желание за секс може да намалее през третия триместър.

Пиенето на повече вода ще Ви помогне срещу подуването.

Косичката на бебето става все по-дълга и по-дебела.
239 ДЕН 240 ДЕН 241 ДЕН 242 ДЕН 243 ДЕН 244 ДЕН 245 ДЕН
34 седм 1 ден 34 седм 2 дни 34 седм 3 дни 34 седм 4 дни 34 седм 5 дни 34 седм 6 дни 35 седм
Дължината на плодът е 46 cм и тежи 2350-2550 грама.
Бебето се завърта с главата надолу и се подготвя за раждането.

 

Ланугото по бебето започва да изчезва. През последните седмици на бременността, най-добре да не предприемате никакви дълги пътувания. Може да забележите, че с нарастването на гърдите Ви опънатата кожа започва да Ви сърби. Помислете как ще кръстите бебето си. Може да поговорите с Вашия лекар за методите за намаляване на болките при раждането.
246 ДЕН 247 ДЕН 248 ДЕН 249 ДЕН 250 ДЕН 251 ДЕН 252 ДЕН
35 седм 1 ден 35 седм 2 дни 35 седм 3 дни 35 седм 4 дни 35 седм 5 дни 35 седм 6 дни 36 седм
Плодът е дълъг около 47 cм и тежи 2600-2750 грама. Ноктите на бебето достигат до края на пръстите. Започнете да приготвяте багажа си за болницата.
Не забравяйте да си приготвите фотоапарат.

Опитайте се да си почивате повече и през деня. Тест за група В стрептококи се прави между 35-37 седм. Ще започнете да посещавате Вашия лекар веднъж седмично.

Десети лунарен месец на бременността

Вашето бебе е в началото на десетия лунарен месец на бременността и е готово за раждането, макар датата на термина Ви да е след три седмици. Ако се наложи да родите след 37-ма гестационна седмица, белите дробове на плода вероятно ще бъдат достатъчно зрели, за да се приспособи Вашето дете към живота извън утробата. Някои бебета все пак се нуждаят от малко повече време. Така че, ако например планирате цезарово сечение, Вашият лекар ще го насрочи за не по-рано от 39-та гестационна седмица, освен ако няма сериозна медицинска причина да се намеси по-рано.

Много бебета имат коса по цялата глава при раждането, но не се изненадвайте, ако косата на бебето Ви не е със същия цвят като Вашия. Тъмнокосите двойки понякога се хвърлят в недоумение, когато децата им се раждат русокоси или червенокоси, но тази коса ще се измени. Чудите се какъв цвят ще бъдат очите на Вашето бебе? Ако то се роди с кафяви очи, те вероятно ще останат кафяви. Ако то се роди със сиви или тъмно сини очи, те могат да останат сиви или сини или включително и зелени, лешник или кафяви. Това е така, защото ирисът на детето (оцветената част на окото) може да получи повече пигмент през следващите месеци (до 9-ти месец), след като то се роди.

През десетия лунарен месец на бременността Бракстън-Хикс контракциите може да се появяват по-често и да продължават по-дълго. Може също така да забележите увеличение на вагиналния секрет. Ако видите слуз, примесена с малко количество кръв в тоалетната или по бельото Ви, най-вероятно раждането ще настъпи след няколко дни или по-малко. Ако имате по-силно зацапване или кървене, обадете се на лекаря си веднага.

Може да бъде по-трудно от всякога да получите достатъчно удобство, за да спите добре през нощта. Ако можете да спите по-лесно през деня, това може да е последният Ви шанс да го направите за доста време напред. Продължавайте да следите движенията на бебето. Докато спите, Вие вероятно ще имате напрегнати сънища.

Няма начин да се предскаже кога ще започне раждането. Вашето тяло действително започва подготовка за раждането до един месец, преди да родите. Вие може да бъдете в неведение какво се случва с Вас или може да започнете да забелязвате нови симптоми, когато датата на термина наближи.

Ето някои неща, които може да се случат в следващите седмици или дни преди раждането да започне:

- бебето Ви се спуска в таза. Ако това е Вашата първа бременност, може да усетите няколко седмици преди раждането да започне бебето Ви да се спуска по-ниско в таза. Може да чувствате една тежест в таза, когато това се случи, и да забележите по-малък натиск под гръдния кош, което Ви позволява по-лесно да си поемете дъх.

- Бракстън-Хикс контракциите са по-чести и по-интензивни. Някои жени имат менструални крампи, като усещане през това време на бременността.

- увеличение на вагиналното течение. Слузта може да бъде примесена с кръв (течението може да бъде кафяво, розово или червено).

- околоплодни води. При повечето жени първо започват контракциите преди техните околоплодни води да изтекат, но в някои случаи околоплодните води изтичат първо. Когато това се случи, раждането обикновено следва скоро. Ако контракциите не започнат незабавно сами по себе си, те ще бъде индуцирани. Независимо дали амниотичната течност изтече на голяма или малка тънка струйка, обадете се веднага на Вашия лекар.

Ако забележите прекомерно или внезапно подуване на краката или глезените, повече от леко подуване на ръцете си, всяко подуване на лицето или подпухналост около очите или внезапно наддаване на тегло, както и тежко или продължително главоболие, промени в зрението (като двойно или замъглено виждане, чувствителност към светлина или временна загуба на зрението), гадене и повръщане трябва да се обадите на Вашия лекар. Това са симптоми на сериозно заболяване, наречено прееклампсия.

През десетия лунарен месец на бременността може да започнете да изпитвате желание да подготвите дома си за новия си член на семейството. Представата как ще изглежда Вашето бебе може да заема вашите мисли, както и мисълта за дрехи, памперси и други вещи, които искате да закупите за Вашето бебе.

Сега е добър момент да прекарате известно време на покой и да се съсредоточите върху бебето и предстоящото раждане. Ако вече не сте опаковали багажа си за болницата, сега е време да го направите. Дръжте го някъде близо до входната врата, в случай че трябва да го вземете бързо.

Десети лунарен месец на бременността
253 ДЕН 254 ДЕН 255 ДЕН 256 ДЕН 257 ДЕН 258 ДЕН 259 ДЕН
36 седм 1 ден 36 седм 2 дни 36 седм 3 дни 36 седм 4 дни 36 седм 5 дни 36 седм 6 дни 37 седм
Фетусът е с дължина около 48-49 см и тежи около 2750-2950 грама. Момичетата и момчетата могат да имат лек оток на млечните жлези след раждането. Увеличаване на вагиналното течение се наблюдава през последните седмици на бременността. Кръвенисто вагинално течение е един от признаците на започващо раждане. Ако имате симптоми на започващо раждане, се обадете на Вашия лекар. Вашият акушер-гинеколог може да ви направи вагинален преглед, за да види имате ли разкритие. Бебето родено сега е напълно развито.
260 ДЕН 261 ДЕН 262 ДЕН 263 ДЕН 264 ДЕН 265 ДЕН 266 ДЕН
37 седм 1 ден 37 седм 2 дни 37 седм 3 дни 37 седм 4 дни 37 седм 5 дни 37 седм 6 дни 38 седм
Фетусът е с дължина 50 см и тежи около 3000-3100 грама. Момиченцата могат да имат розова вагинална секреция през първите няколко дни след раждането. Може да усетите прилив на желание за почистване на дома Ви и за подготовка на стаята за бебето. Болката в гърба и ниско в корема могат да бъдат признаци на започващо раждане. Увеличаване на натиска в областта на таза също може да е признак на започващо раждане. Направете си списък на кого искате да се обадите след раждането. Помислете и за това кой ще ви помага след раждането, както с бебето, така и с домакинската работа.
267 ДЕН 268 ДЕН 269 ДЕН 270 ДЕН 271 ДЕН 272 ДЕН 273 ДЕН
38 седм 1 ден 38 седм 2 дни 38 седм 3 дни 38 седм 4 дни 38 седм 5 дни 38 седм 6 дни 39 седм
Плодът е с размери около 51 см и тежи около 3200-3250 грама. Кожата на бебето е розова и гладка. Ако бебето е в седалищно предлежание, може да се наложи цезарово сечение. Разходките могат да помогнат за насърчаване на раждането. Може да има редуване на състояние на отпадналост със състояние на активност. Процесът на скъсяване и изтъняване на маточната шийка се нарича изглаждане. Изглаждането на маточната шийка помага за по-лесното преминаване на бебето.
274 ДЕН 275 ДЕН 276 ДЕН 277 ДЕН 278 ДЕН 279 ДЕН 280 ДЕН
39 седм 1 ден 39 седм 2 дни 39 седм 3 дни 39 седм 4 дни 39 седм 5 дни 39 седм 6 дни 40 седм
Фетусът е с дължина около 50-52 см и тежи средно 3400-3450 грама. Може да имате внезапен прилив на енергия. Само около 10 % от окоплодната вода се отделя преди началото на раждането. Вашият акушер-гинеколог може да Ви направи нон стрес тест. Загуба на апетит, гадене, повръщане, стомашно разтройство могат да бъдат признаци на раждането. Раждането може да се предшества и от усещане за студ и треперене. Поздравления, Вие достигнахте до датата Ви на термина на раждане.

Как да определя термина си на раждане?

Терминът на раждане се изчислява от първия ден на последната Ви редовна менструация, т.е. продължителността на бременността е 280 дни - 10 месеца по 28 дни (лунарни месеца) или 40 седмици по 7 дни (гестационни седмици) без  менструация. По формулата на Негеле датата на термина за раждане се изчислява като от първия ден на последната редовна менструация се изваждат три месеца назад и към този ден се прибавят седем дни.

Примерно, ако последната Ви менструация е започнала на 10-ти април (10.04): април е четвърти месец минус три месеца, това прави 10-ти януари (10.01); към тази дата прибавяме още 7 дни (10.01+ 7 дни = 17.01); следователно вероятният термин за раждане в този случай е 17-ти януари.

Естествено трябва да се съобразите и с това, че годината има 12 месеца. Ако последната Ви менструация е започнала например на 15-ти януари, като извадите три месеца, това прави 15-ти октомври и прибавите 7 дни, следователно датата на терминът Ви ще е 22-ри октомври.

Използвайте този калкулатор, за да изчислите термина си на раждане:

Калкулатор за термина
Според статистиките само около 5 % от децата се раждат точно на датата, определена като термин на раждане, изчислена по метода на първия ден от последната менструация. В последните месеци на бременността акушер-гинекологът Ви би могъл да определи много по-точно щастливия ден – това става чрез измерване на бебето, по преценка на състоянието му и на Вашия организъм.

Терминът на раждане може да се определи и по датата на оплождане (зачеване) - от 3-та седмица на аменореята (липсата на менструация). В този случай продължителността на бременността е 266 дни (приблизително 9 календарни месеца), пресметнати от момента на оплождането (около две седмици преди датата на следващата Ви очаквана менструация). Този метод на изчисляване е по-неточен, тъй като не при всички жени овулацията настъпва точно на 14-я ден от цикъла им. Затова методът на Негеле е възприет като международна норма за изчисляване на терминът на раждане и за проследяване на бременността по седмици. Той е по-сигурен, понеже почти всяка жена знае точната дата на последната си менструация.

Тютюнопушене и бременност

Подобно на пиенето на алкохол или приемът на наркотици, пушенето също е много вредно за Вашето здраве. То може да причини сериозни здравословни проблеми, включително рак, сърдечни заболявания, инсулт и заболявания на венците. Тютюнопушенето може да предизвика очни заболявания, които да доведат до слепота. Жените, които пушат, по-трудно забременяват.

Пушенето не вреди само на Вас, но вреди и на Вашето бебе по време на бременността. Когато пушите по време на бременността, бебето Ви е изложено на опасни химикали, като никотин, въглероден окис и цианиди. Цигареният дим съдържа над 4000 химически вещества и най-малко 60 от тях са съединения, които могат да предизвикат карцином (рак). Пушейки по време на бременността, токсините попадат в кръвта Ви, а тя е единственият източник на кислород и хранителни вещества за Вашето бебе. Кислородът е много важен и помага на бебето Ви да расте здраво. Никотинът намалява доставката на кислород до плода чрез стесняване на кръвоносните съдове в цялото тяло, включително и тези в плацентата и пъпната връв. Освен това червените кръвни клетки, които пренасят кислорода в кръвта започват да вземат вместо него молекули - въглероден окис. Недостигът на кислород може да има отрицателен ефект върху растежа и развитието на Вашето бебе. Съществуват многобройни доказателства, че пушенето по време на бременността, както и след раждането оказват неблагоприятни ефекти върху физическото, емоционалното и психическото развитие на бебето и детето.

Пушенето по време на бременността удвоява шансовете бебето Ви да се роди твърде рано или да тежи по-малко при раждането си. Пушенето от бременните също така удвоява риска от раждане на мъртво дете. Жените, които пушат и по време на бременност по-често имат:

- извънматочна бременност

- вагинално кръвотечение

- отлепване на плацентата (плацентата е частично или почти напълно отделена от маточната стена преди раждането, което води до тежък кръвоизлив)

- плацента превия (ниско разположена плацента, която покрива част или цялата шийка на матката)

- раждане на мъртво дете

В по-голямата част от развитите страни около 20 % от жените пушат и въпреки че в днешно време все повече и повече хора като цяло се отказват от вредния навик тютюнопушене, жените в детеродна възраст, които са започнали на пушат, след това трудно могат да се откажат. Статистиката показва, че около една трета от жените, които са в детеродна възраст, са пушачки. Между 20-30 % от жените пушат през цялата си бременност, като 50 % от тях пушат над половин пакет цигари на ден.

Изследванията показват, че ако всички бременни жени се откажат от пушенето на цигари, броят на мъртвородените бебета, както и този на загиналите в резултат на синдрома на внезапната детска смърт би намалял с около 10 %. Не само това, но и множеството други рискове, свързани с тютюневия дим, както и усложненията и заболяванията преди, по време и след раждането ще бъдат значително намалени.

Тютюнопушенето по време на бременността крие риск за здравето на майката и детето. Пушенето на майката може също да причини здравословни проблеми и по-късно през живота на детето.

Въпреки факта, че като цяло броят на пушачите е намалял, броят на страстните пушачи на практика се е удвоил през последните 10 години, и то особено сред жените. Тази статистика е от особен интерес, тъй като е доказано, че колкото повече цигари пуши жената през бременността, толкова повече се увеличава вероятността нероденото й дете да бъде засегнато (увредено).

Ако майката намали броя на цигарите и пуши една или две на ден, тогава рискът от усложнения или увреда на бебето намалява. Въпреки това, дори тютюнопушенето на тези една или две цигари означава, че бебето и е все още изложено на вредни химикали, отрови и токсини.

След раждането на детето си около половината от майките, които се отказват от пушенето по време на бременността се връщат към вредния си навик отново в рамките на няколко седмици или дни след раждането.

Здравето на детето също може да пострада от пасивното пушене у дома. Пасивното пушене може да доведе до дихателни проблеми, като астма и ушни инфекции. Ако пушите по време на бременността и продължавате да пушите, след като бебето е родено, детето Ви ще бъде изложено на пасивното пушене през цялото си детство. Това ще доведе до неблагоприятни последици за неговото здраве. Децата, изложени на тютюнев дим в околната среда, са по-уязвими към инфекции и болести и ще посещават лекар по-често, отколкото едно дете, което не е било изложено на тютюнев дим.

За бебетата, родени от жени, които пушат по време на бременността, е по-вероятно да се родят:

- с вродени дефекти

- преждевременно (преди датата на термина)

- с много ниско тегло

- поднормено тегло за дадената седмица на бременността

- теглото при раждането им е средно 200 грама по-малко от това на родените от непушачите. Този ефект се увеличава пропорционално, като колкото повече пуши майката, толкова по-малко тежи детето

- имат лоша функция на белите дробове

- има два пъти по-голяма вероятност да умрат от синдром на внезапната детска смърт

- боледуват по-често. Бебетата, родени от жени, които пушат 15 или повече цигари на ден по време на бременността, са приемани в болница два пъти по-често през първите осем месеца от живота си

- по-често се разболяват в ранна детска възраст от заболявания, като възпаление на средното ухо и астматичен бронхит

- по-вероятно е да станат самите те пушачи в по-късните години

Бебетата, родени преждевременно с много ниско тегло, са изложени на риск от други сериозни здравословни проблеми, включително през целия им живот, като церебрална парализа и умствено изоставане.

Колкото по-скоро се откажате от пушенето по време на бременността, толкова по-здрави ще бъдете Вие и Вашето бебе. Най-добре е да откажете пушенето преди да забременеете. Но ако сте бременна, това би било една чудесна възможност да се отървете от вредния навик.

Някои жени могат погрешно да мислят, че преминаването към "по-леки" цигари е по-безопасният избор по време на бременността. Други бременни жени могат да предпочетат да намалят пушенето, отколкото да се откажат напълно от него. Отказването от тютюнопушенето е най-добрият начин да осигурите здравословна среда за Вас и Вашето бебе. Освен това, когато се откажете от цигарите, Вие никога няма отново да излезете навън и да търсите място, където да се пуши. Също така ще имате по-бели зъби, свеж дъх, по-малко петна по пръстите, по-малко бръчки по кожата, по-добро усещане за мирис и вкус, повече сила и способност да бъдете по-активна.

Съвети за отказване на тютюнопушенето по време на бременност:

- Напишете на един лист причините, поради които искате да откажете цигарите. Препрочитайте списъка, когато сте изкушени да запалите цигара.

- Изберете си един ден, в който ще кажете: „Аз няма да пуша“. На този ден изхвърлете всички цигари, запалки и пепелници.

- Пийте много вода.

- Дръжте ръцете си заети с помощта на малка топка против стрес или някое ръкоделие или любимата Ви книга.

- Опитайте се да излезе на разходка или свършете малко домакинска работа, за да поддържате ума си зает.

- Яжте сурови зеленчуци или плодове или дъвчете дъвка без захар, за да облекчите нуждата да имате цигара в устата си.

- Стойте далеч от местата, дейностите или хората, които Ви напомнят за пушенето.

- Посъветвайте се с Вашия партньор или приятел, поискайте неговата подкрепа за отказване от лошия навик.

- Не се обезкуражавайте, ако не се откажате напълно веднага. Продължавайте да се опитвате. Ако наистина е невъзможно да се откажате от пушенето, поне се опитайте да ограничите броя на цигарите, които пушите на по-малко от 5 на ден. Никога не е твърде късно, за да спрете да пушите. Всяка цигара, която решите да не пушите, ще помогне на здравето на Вас и бебето Ви.

- Някои проучвания показват, че дори умереното пушене е вредно за плода, което прави отказването на цигарите най-важното нещо, което може да направите, за да подобрите здравето на бебето си.

- Колкото по-скоро се откажате от пушенето, толкова по-добре, въпреки че никога не е твърде късно.

- Можете да получите подкрепа и съвети за спиране на тютюнопушенето от Вашия акушер-гинеколог или от личния Ви лекар. Данните показват, че консултацията от квалифицирани медицински лица може да удвои успеха Ви за отказване на тютюнопушенето.

- Ако се откажете от пушенето в рамките на първите няколко седмици от бременността Ви, имате всички шансове за раждане на напълно нормално и здраво бебе. Жените, които спрели да пушат преди средата на тяхната бременност, са родили бебета със същото средно тегло като жените, които не са пушили по време на бременността.

- Жените пушачки, които незабавно се откажат от пушенето веднага след като разберат, че са бременни, трябва да бъде похвалени за това, тъй като те имат за цел да защитят здравето на нероденото си дете.

- Силна воля, заедно с консултиране от професионалист и подкрепа от семейството и приятелите е най-добрият начин да се откажате от пушенето, ако очаквате дете.

- Бременността е за създаването на нов живот, но в крайна сметка решението дали да продължи или не да пуши е само на майката. Вашата бременност може да бъде силна мотивация да се откажете от пушенето, защото правите този избор от името на нероденото си дете, което е напълно зависимо от вас.

Още по-тревожен е фактът, че най-новите изследвания установяват, че пушенето по време на бременността не само се отразява на здравето и растежа на детето, но също се свързва със състояния, като хиперактивност, поведенчески разстройства и слаби резултати в училище на децата. Проучванията, провеждани в канадски университет в катедрата по "Психология", са открили връзката между "тежкото" тютюнопушене при майките и хиперактивните деца. Въпреки че не са били наблюдавани голям брой деца, е било установено, че майките на тези "хиперактивни" деца са пушели средно по 14 цигари на ден, докато са били бременни и увеличават броят до 23 цигари на ден след раждането.

Причината за хиперактивността на децата се дължи на факта, че високите нива на въглероден оксид в кръвта на бременната, която пуши, и в кръвта на плода го лишават от необходимия му кислород и следователно тежко увреждат и променят централната нервна система на нероденото дете.

Няколко проучвания са проведени в различни страни, където хиляди деца са били наблюдавани в течение на времето и впоследствие тествани по четене, математика, езикови умения и други.

Проучени са три различни групи:

А) деца на майки, които са пушили по време на бременността

Б) деца, изложени на пасивно пушене у дома

В) деца, чиито родители не пушат изобщо

Способностите на децата са били оценявани при навършена 11-годишна възраст и резултатите показват, че децата на майките, които пушат, изостават в сравнение с останалите две групи по отношение на четенето, математиката и общите умения за подготовка на домашните.

Освен това, заключенията показват, че децата в групата на пасивните пушачи се представят по-добре, отколкото децата, чиито майки активно са пушели по време на бременността, но не, както децата в групата без тютюнев дим.

Бебетата, чиито майки са пушели в първия триместър на бременността, е по-вероятно да имат дефект на сърцето при раждането. В Американския център за контрол и превенция на заболяванията е направено проучване, което е публикувано през февруари 2011 г. То показва, че рискът за бебета на майките пушачки за някои видове вродени дефекти на сърцето е от 20 до 70 % по-висок, отколкото за бебетата, чиито майки не пушат.

Зад тази мрачна статистика се крие невероятна възможност: можете да дадете на бебето си огромен подарък - откажете се от вредния навик - колкото по-скоро, толкова по-добре. В идеалния случай трябва да се откажете от пушенето, преди да заченете. Но ако Вие все още пушете, когато разберете, че сте бременна, не е твърде късно.

Пътуване и бременност

Бременните жени могат да пътуват по време на бременността, ако се чувстват комфортно. Единствено в последните месеци на бременността не се препоръчва толкова пътуването, тъй като Вашето бебче може да реши да се появи неочаквано, затова ако Ви се налага тогава да пътувате, трябва да сте добре подготвени. Когато и да решите да пътувате, трябва да обсъдите Вашите намерения с Вашия акушер-гинеколог.

В първите месеци от бременността може да нямате желание да пътувате, особено ако имате ранни симптоми на бременността, като гадене, повръщане, промяна в настроението, лесна уморяемост, проблеми с храненето и други. До към 12-та гестационна седмица е най-висок рискът от загуба на бебето. В този период не се препоръчват пътувания при жени, които имат риск от загуба на бебето (имат контракции или кървене) или предишен спонтанен аборт. Пътуването през първите седмици на бременността не е проблем, ако се чувствате добре и акушер-гинекологът Ви няма нищо против.

Най-подходящият период за пътуване през бременността е между 12-та и 28-ма гестационна седмица (второто тримесечие - от четвъртия до шестия месец), но разбира се ако бременността Ви протича нормално и без усложнения. В този период на бременността сутрешното гадене и повръщане постепенно отшумяват и енергията Ви се връща. Това, че ще ставате майка, не бива да Ви откаже от плановете Ви за почивка и забавление. Съгласувайте Вашето пътуване със следващата дата, на която трябва да посетите Вашия акушер-гинеколог, и преди да тръгнете, говорете с него, като задължително си запишете номера на мобилния му телефон. Поговорете с него, тъй като за плануване на пътуването Ви има значение къде ще пътувате (в страната или в чужбина), с какво ще пътувате и за колко време ще отсъствате от града и др. Нека той прецени има ли рискови фактори пътуването Ви за плода. Ако Вие имате някакво заболяване, консултацията с Вашия лекар е наложителна. Ако ще пътувате в чужбина, особено в екзотични държави, трябва да проверите дали се налага да се правят определени имунизации (предпазващи от животозастрашаващи инфекции) за посещение на дадената страна, тъй като някои от тях не се препоръчва да се прилагат на бременни. С цел превенция на здравето Ви, както и това на бебето Ви, пътуването в страни с по-ниски стандарти е препоръчително да се отложи, особено ако в тези райони има малария.

Пътуването на бременната жена след 7-мия лунарен месец е вече строго индивидуално. Значение има как се чувства бременната, как се развива плода и може да се предприеми само след съгласието на Вашия лекар.

Независимо в коя гестационна седмица сте, е добре да носите всички документи, които имате за протичането на бременността Ви. Ако Вашият акушер-гинеколог прецени, може да Ви даде и копие от медицинския Ви картон и изследванията Ви, особено ако ще пътувате в чужбина. Имайте предвид, че някои самолетни компании не разрешават пътуването на бременни след 30-тата гестационна седмица без здравна и пътна застраховка и разрешение от лекар.

Пътуване с кораб по време на бременността:
Ако искате да ходите на круизно пътуване, по-добре го отложете за след бременността, от една страна в първите месеци на бременността може да имате симптоми на морска болест, а от друга страна на повечето кораби не се допускат бременни след 6-ия месец. Ако сте в петия лунарен месец, ще се наложи да представите на корабния лекар бележка от Вашия лекар, че здравословното Ви състояние позволява това пътуване. Ако все пак решите да пътувате с круи,з е добре да се уверите, че има кабинет за медицинско обслужване на кораба.

При пътуване в чужбина трябва да си носите всички здравни документи, европейската си здравна карта в държавите-членки на Европейския съюз и да си направите здравна застраховка, за да бъдете спокойна при нужда от медицинска помощ. Когато сключвате здравната застраховка, разпитайте подробно какви услуги покрива по време на бременност. Добре е застраховката Ви да включва и медицински транспорт със самолет или линейка в случай на необходимост.

Хубаво е по време на пътуването да вземете със себе си всички медикаменти, предписани Ви от лекаря, както и да го попитате какви лекарства биха били подходящи за бременна жена при най-често срещаните оплаквания и спешни случаи. За по-комфортното Ви пътуването си вземете две по-малки възглавнички, на които да се облягате. Също на тях може да поставяте и от време на време краката си, като ги повдигнете на по-високо. Докато пътувате, е важно да сложите подходящи удобни обувки (ниски, спортни обувки) и по възможност леки и широки дрехи.

Пътуване със самолет по време на бременността:

Ако бременната е здрава и няма никакви усложнения на бременността, може да пътува със самолет, като се съобрази с някои изисквания. Не е желателно да се лети със самолет при наближаване на датата на термина Ви. Не се препоръчва на бременните жени да пътуват със самолет, ако имат високо кръвно налягане, нисък хемоглобин, белтък в урината, сърдечно-съдово заболяване, прекомерно наддаване на тегло, както и при данни за инфекция. Изисква се задължително консултация с акушер-гинеколог и при ултразвукови данни за нарушения в развитието на фетуса (плода). Разбираемо е, че бременните със „заплашващ“ аборт не трябва да летят със самолет и трябва да спазват стриктна почивка на легло. Някои самолетни компании не разрешават пътуването без здравна и пътна застраховка и не продават билети на бременни след 30-ата гестационна седмица, тоест в последните два месеца от бременността. Причината е, че при намаляване на атмосферното налягане се увеличава налягането в матката и това може да провокира контракции и започване на раждането. Преди да си резервирате самолетен билет, подробно прочетете информацията за пътуване на бременни. Преминаването през детекторите за метал на летищата е абсолютно безвредно, тъй като машините не работят с рентгенови лъчи и няма да навредят нито на Вас, нито на бебето Ви.

Пътуването на бременната със самолет в първите месеци на бременността е безопасно. Все пак по време на полета може да имате симптоми, като гадене и повръщане, и е добре да си носите торбички за повръщане. Най-подходящият период за полет е между 14-та и 28-ма гестационна седмица. Не се препоръчват полети по-дълги от 5 часа поради два пъти по-големия риск от венозна тромбоза и венозна недостатъчност при бременните. Добре е да си резервирате място до пътеката, за да може да ставате по-лесно и да си протягате краката. По време на полет приемайте много течности, ставайте да се разхождате. Добре е да носите удобни обувки. При по-дълъг полет е препоръчително да носите специални еластични чорапи (попитайте Вашия лекар кои са подходящи за Вас), които да предотвратят отичането на краката Ви. Най-добре е те да се поставят сутрин преди ставане от леглото и да не се свалят през целия ден. Много бъдещи майки се питат може ли летенето със самолет да доведе на увреждане на плода им. Специалистите са единодушни, че е има известен риск при стюардесите или при редовните пътници, които прелитат стотици километри годишно, но е нищожен при жените, които летят само няколко пъти в годината.

Пътуване с кола по време на бременността:

Ако пътувате с кола през лятото, най-добре е да тръгнете в ранните часове на деня, тъй като тогава трафикът не е толкова натоварен и времето е по-прохладно. Незабравяйте да си сложите удобни обувки и  избягвайте да стоите с кръстосани крака. При пътуване си пригответе една чанта, в която да сложите задължително дрехи за преобличане, храна и вода. След шестия лунарен месец не се препоръчва на бременните жени да шофират. Не съществува единно мнение дали бременната трябва да слага колан в автомобила. В България бременната жена е освободена по закон от поставяне на колан от 8-я месец на бременността. В някои държави се посочва, че носенето на колан в колата е по-безопасно за бременната и плода и, но е важно колана да се поставя така, че долната лента да минава над бедрата на жената и под корема, а горната лента на колана да минава през рамото и ключицата и, но не през средата на корема. Най-подходящото (най-безопасното място в колата) място за бременната е това зад шофьора. Не е препоръчително да пътувате дълги часове с кола. Може да си сложите възглавничка зад гърба, за да избегнете болките в гърба и кръста. Стоенето продължително време на едно място в колата може да доведе до подуване на краката Ви, особено около глезените. Хубаво е през определено време да спирате, за да се разтъпчете, да посетите тоалетната и да се освежите.

През бременността няма защо да си мислите, че трябва да се откажете от посещаването на интересни места, можете да продължите да го правите. Разбира се, по време на бременността ще се изморявате по-бързо от обикновено. Затова си правете плановете, така че предвиждате време за кратки почивки, за следобедна дрямка, почивка с вдигнати на възглавница крака и т.н.

Пътуване с влак или автобус по време на бременността:

Няма пречка да пътувате с автобус или влак по време на бременността. Продължителното седене обаче затруднява кръвообръщението в тазовата област и може да получите отоци по краката. За да предотвратите това, е добре да се раздвижвате по време на почивките. Важно е също така редовното ползване на тоалетна, тъй като рискът за пикочните пътища се увеличава по време на бременност. По-комфортно ще Ви бъде пътуването с влак. Във влака можете лесно да променяте положението на тялото си, можете да се разхождате и да изтегнете краката си. Ако решите да пътувате с влак, запазете си място в първа класа, за да е по-удобно пътуването Ви.

Алкохол и бременност

Някои експерти казват, че умереното пиене на алкохол по време на бременността не пречи, но има други, които вярват, че дори едно питие е като игра на руска рулетка със здравето на Вашето бебе.

Едно нещо е ясно, каквото и да ядете или пиете по време на бременността, отива директно чрез кръвта в плацентата. Ако приемете дори едно питие (силен алкохол), понякога за бебето е прекалено.

Алкохолът пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото.

Изследванията показват, че развитието на плода има много малка толерантност към алкохола, и децата, родени от майки, които пият по време на бременността, могат да имат сериозни проблеми.

Феталният алкохолен синдром (ФАС) е модел на психическите и физическите дефекти, които се развиват у някои бебета, когато бременната пие "твърде много" алкохол по време на бременност. Проблемът е, че никой не е сигурен, колко много е "твърде много". Смята се, че дози под 40 мл чист алкохол дневно нямат доказан вреден ефект върху плода. Повечето неблагоприятни ефекти на алкохола върху плода показват прагова зависимост от дозата. Доказана е пряката връзка между тежката злоупотреба с алкохол и неблагоприятния изход за плода. Злоупотребата с алкохол през бременността води до специфични увреждания на фетуса, известни като фетален алкохолен синдром (ФАС).

Някои експерти казват, че умереното пиене на алкохол по време на бременността не пречи, но има други, които вярват, че дори едно питие е като игра на руска рулетка със здравето на Вашето бебе.

Едно нещо е ясно, каквото и да ядете или пиете по време на бременността, отива директно чрез кръвта в плацентата. Ако приемете дори едно питие (силен алкохол), понякога за бебето е прекалено.

Алкохолът пречи на способността на плода да получава достатъчно кислород и хранителни вещества за нормалното развитие на клетките в мозъка и други органи на тялото.

Изследванията показват, че развитието на плода има много малка толерантност към алкохола, и децата, родени от майки, които пият по време на бременността, могат да имат сериозни проблеми.

Феталният алкохолен синдром (ФАС) е модел на психическите и физическите дефекти, които се развиват у някои бебета, когато бременната пие "твърде много" алкохол по време на бременност. Проблемът е, че никой не е сигурен, колко много е "твърде много". Смята се, че дози под 40 мл чист алкохол дневно нямат доказан вреден ефект върху плода. Повечето неблагоприятни ефекти на алкохола върху плода показват прагова зависимост от дозата. Доказана е пряката връзка между тежката злоупотреба с алкохол и неблагоприятния изход за плода. Злоупотребата с алкохол през бременността води до специфични увреждания на фетуса, известни като фетален алкохолен синдром (ФАС).

Не може да се каже със сигурност колко алкохол е безопасен за Вас, докато сте бременна. Ето защо много експерти съветват да спрете приема на алкохол по време на бременността или поне за първите три месеца. Рискът за развитие на ФАС се увеличава при ежедневна консумация на повече от 80 мл чист алкохол, но дори и количества от 40 мл дневно могат да нарушат феталния растеж.

Ако все пак решите да пиете алкохол, докато сте бременна, това трябва да са нискоалкохолни напитки, като е добре да са в минимални количества и то не повече от един-два пъти седмично. Някои акушер-гинеколози смятат, че приемът на една чаша вино един-два пъти седмично няма да навреди на бебето.

Алкохолът оказва вредно въздействие върху развитието на мозъка на плода в зависимост от дозата и срока, в който се приема по време на бременността. При прием на алкохол в първите три месеца на бременността се допуска тератогенен ефект върху плода - увреждане в оформянето на различни органи. Прекаленото пиене също може да увреди нервната система на бебето. Въздействието на алкохола върху съзряването на мозъка в края на бременността (третия триместър) може да обуслови интелектуални смущения при децата. Препоръчва се злоупотребата с алкохол по време на бременността да се прекрати, независимо от срока на бременността, тъй като това ще е от полза за плода.

Прекаленото пиене на алкохол също може да причини проблеми с бременността, като спонтанен аборт или преждевременно раждане. Дори може да се увеличи риска от мъртвораждане.

ФАС е една от най-честите известни причини за изоставане в умственото развитие. Тя е единствената причина, която е напълно предотвратима. Изследванията на Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че между 1000 и 6000 бебета в САЩ се раждат всяка година с ФАС.

Бебета с ФАС са необичайно малки при раждането си и обикновено не наваксват в растежа си. Те имат характерни черти на лицето, включително малки очи, тънка горна устна и гладка кожа на нормалното място на браздата между носа и горната устна. Техните органи, особено сърцето, не са формирани правилно и имат дефект. Повечето от тях имат някаква степен на умствена изостаналост. Много от тях имат лоша координация, намалена концентрация на вниманието, емоционални и поведенчески проблеми.

Изследователите твърдят, че съществуват „фини“ ефекти на алкохола върху детето при умерена и малка употреба на алкохол по време на бременност.

Проучване от 2002 г. установи, че 14-годишните деца на майки, които са пили най-малко едно питие на седмица са значително по-ниски и с по-малка обиколка на главата (възможен индикатор за размера на мозъка), отколкото децата на жените, които не са пили.

Проучване от 2001 г. установи, че 6- и 7-годишните деца на майки, които са пили най-малко едно питие на седмица по време на бременността, са по-склонни към поведенчески проблеми, като например агресивни и престъпно поведение, в сравнение с децата на майките, които не са пили.

Проучване от 2007 г. показва, че децата от женски пол на жените, които пият по-малко от едно питие на седмица по време на бременността са по-склонни да имат поведенчески и емоционални проблеми на 4- и 8-годишна възраст. Проучването също показва сходни ефекти при момчетата, но при консумация на по-големи количества алкохол.

Други проучвания показват поведенчески и когнитивни проблеми при децата, изложени на умерена употреба на алкохол по време на бременност, включително и нарушения на вниманието, проблеми с паметта, хиперактивност, импулсивност, лоши социални и комуникативни умения, психиатрични проблеми (включително и разстройства на настроението) и употреба на алкохол и наркотици.

Проучване направено в Калифорния на 33 300 жени, пиещи умерено по време на бременността, съобщава, че макар 47 % от изследваните да са завършили проучването, нито едно от бебетата им не отговаря на критериите за фетален алкохолен синдром. Авторите на настоящото изследване съобщават, че алкохолът в умерени количества не е сериозна причина за малформации в нашето общество и че позицията, че умерената консумация на алкохол е опасна, е напълно неоправдана.

Не са намери убедителни доказателства за вредните ефекти на пренаталното излагане на алкохол в умерени количества, но няма и солидни доказателства за безопасността им. Затова една част от лекарите препоръчват да не се консумира никакъв алкохол по време на бременността, а други считат, че приемът на чаша бира или вино седмично няма да навреди на Вашето бебе.

 Профилактични прегледи по време на бременността

Профилактични прегледи по време на нормално протичаща бременност:

Бременните и родилките до 42 дена след раждането подлежат на профилактични прегледи и изследвания, осъществявани на диспансерен принцип.

Профилактичните прегледи на бременните се извършват от специалист по акушерство и гинекология или от личния лекар по желание на бременната.

Профилактичните прегледи при бременни с повишен риск се осъществяват от специалист по акушерство и гинекология.

При първото посещение при Вашия акушер-гинеколог, когато той / тя установи, че сте бременна, ще снеме анамнеза за наличието на рискови фактори за бременността Ви:

- възраст - над 35 години или под 18 години

- придружаващи заболявания - артериална хипертония, захарен диабет, заболявания на черния дроб и бъбреците и други

- усложнения при предишна бременност

- вредни навици - злоупотреба с алкохол, тютюнопушене, употреба на наркотици и други

- професионални вредности и други

Вашият акушер-гинеколог ще определи вероятния Ви термин на раждане.

При всяко заболяване, възникнало в хода на бременността, ВашияТ лекар може да Ви даде направление за консултация със съответен лекар-специалист.

Профилактичните прегледи се провеждат веднъж през първия триместър на бременността, по веднъж през всеки следващ лунарен месец и по два пъти през IХ-я и Х-я лунарен месец. Вашият лекар ще измерва артериалното Ви кръвно налягане, ще следи телесната Ви маса, ще отбележи ръста Ви и ще изчисли размера на таза Ви - т.нар. външна пелвиметрия.

Профилактиката по време на бременността включва и снемане на гинекологичен статус от Вашия лекар при първото посещение, през IV-я лунарен месец и по преценка през следващите месеци на бременността.

При първото Ви посещение при Вашия лекар ще ви бъдат пуснати изследвания за определяне на кръвната група и Rh–фактор, изследване на кръв (хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, СУЕ, MCV, MCH, кръвна захар), изследване за сифилис и хепатит В (HbS Ag), изследване за СПИН (ако сте съгласна), изследване на урина (седимент). Изследване на кръв и урина се прави и по веднъж през V-я и VIII-я лунарен месец на бременността, както и допълнително по преценка на Вашия лекар.

Други профилактични изследвания, които ще Ви бъдат назначени от Вашия акушер-гинеколог при първото Ви посещение по време на бременността, е вземане на онкопрофилактична цитонамазка и влагалищен секрет за микробиологично изследване. Влагалищен секрет ще Ви бъде взет профилактично и през IХ-ти лунарен месец на бременността.

По време на бременността Ви се полагат ехография на плода - един път през първия триместър и един път между 16-та и 20-та гестационна седмица.

Вашият акушер-гинеколог ще регистрира сърдечната дейност на плода по веднъж месечно след петия лунарен месец и по два пъти през деветия и десетия лунарен месец.

При жени над 35-годишна възраст, освен посочените изследвания, се прави и пренатална диагноза от акушер-гинеколог и при нужда от генетик: две допълнителни ехографии през бременността и серумен скрининг за алфа-фетопротеин и свободен бета-ЧХГ от 15-19 г.с. за оценка на риска от синдрома на Даун и дефекти на невралната тръба.

При жени под 20-годишна възраст се прави допълнително изследване за хламидия и една допълнителна ехография от 28-32 г.с.

При бременност с друг риск - затлъстяване, недохранване, фамилна обремененост, предишна проблемна бременност, проблеми от социално естество и други, се прави допълнителна ехография в 28-32 г.с., консултации с други специалисти, изследване за токсоплазмоза (при жени със спонтанни аборти и мъртвораждане), серологично изследване за рубеола при данни за контакт с болен от рубеола до VII-я лунарен месец на бременността.

Подробна информация за всички профилактични прегледи има в НАРЕДБА № 39 от 16.11.2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията на бременните, която е издадена от министерството на здравеопазването.

Фетална морфология по време на бременността

Феталната морфология е част от скрининга за вродени аномалии на плода, който се прави с помощта на ехографските прегледи по време на бременността. Терминът "фетална морфология" произлиза от думите: фетус = плод, морфос = структура, логос = наука. Прегледът трябва да се направи от опитен ехографист с добър ултразвуков апарат, с който се получават различни срезове и могат да се разгледат детайлно органите на растящото бебе. При това изследване се оглеждат всички органи и системи на бебето. То продължава около 20-30 минути, а понякога и много повече. Феталната морфология е високоспециализирана дейност, която може да се извърши, както с двуизмерен, така с три- или четириизмерен ултразвуков апарат. Препоръчително е всяка бременна да бъде изследвана ехографски поне три-четири пъти по време на бременността. През всеки триместър на бременността има ключови етапи, когато е добре плодът да бъде проследен ехографски.

Ако сте здравно осигурена, личния Ви лекар трябва да Ви даде направление за специалист акушер-гинеколог, който да наблюдава бременността Ви. Важно е извършването на „ранен ултразвуков скрининг”. Между 11-та-13-та гестационна седмица акушер-гинекологът може да види има ли бременност и да определи гестационната седмица, да види дали е едноплодна или многоплодна бременността, дали бебето има сърдечна дейност, да измери т. нар. главично-седалищна дължина на бебето, да се огледат орбитите, предната коремна стена, стомаха, пикочния мехур и крайниците, могат да се открият големи малформации, като спина бифида и аненцефалия. В този период от бременността се оценя и рискът за раждане на дете със синдрома на Даун. Ранното диагностициране на тежки и несъвместими с живота аномалии дава възможност за навременно прекъсване на бременността, което е свързано с по-малък риск за бременната.

Най-информативно е определянето на феталната анатомия с помощта на ехография през 16-та-20-та ( 18-та-23-та) гестационна седмица. Тогава могат да се видят до 80 % от вродените аномалии, включително и тези на сърдечно-съдовата система. Може да се направи и фетална ехокардиография. Оглеждат се всички органи и системи на бебето. Акушер-гинекологът може да види черепа и мозъка на плода, гръбначния му стълб, сърцето, белите дробове, предната коремна стена, бъбреците, пикочния мехур, горните и долните крайници. Извършва се и ехографски скрининг за хромозомни аномалии на плода, както и за преждевременно раждане чрез измерване на дължината на маточната шийка. Понякога се налага да се направи и доплерово изследване на кръвотока между майката и плода. В допълнение се оценяват плацентата, пъпната връв и околоплодните води, матката, маточната шийка и аднексите.

През 24-та-26-та (28-ма-32-ра г.с.) гестационна седмица се прави преценка на правилното развитие на органите на плода. През този период на бременността акушер-гинекологът може да види как расте и се развива бебето, каква е неговата позиция, наличието на аномалия, която се установява на по-късен етап от бременността - през третия триместър, като например аномалия на отделителната система. През този гестационен срок на бременността може да се направи и доплерово изследване на кръвотока в майчино-феталната и фето-плацентарната циркулация.

Известни са над 1000 вида вродени аномалии. Те се срещат при 3 до 5 % от новородените. Феталната морфология е едно от препоръчителните изследвания по време на бременността. С помощта за феталната морфология се прави скрининг при бременните, тъй като се откриват вродените дефекти още през интраутеринното развитие на плода. В този аспект особено важна е оценката на риска за болестта на Даун при всяка бременна, и то най-вече при жени над 35 години. Рискът се оценя по индиректни ехографски белези. В 11-та-13-та седмица се измерва т.нар. „нухална транслуценция“ - пространството между кожата и вратната мускулатура на плода. Това разстоянието не трябва да е повече от 3 мм. В случай, че то е повече от 3 мм, това говори за повишен риск за раждане на дете с синдрома на Даун. Самостоятелно този белег открива около 70 % от случаите на плод със синдрома на Даун, но се среща много често и при нормална бременност. Затова едновременно с феталната морфология трябва да се направи и серумен биохимичен скрининг. Ехографски се мери и се вижда и костната част на носа. През 16-та-20-та седмица нухалната гънка не трябва да надвишава 5 мм.

Някои от аномалиите на органите на бебето създават сериозни усложнения, след като то се роди. Тежките вродени сърдечни малформации подлежат на операция след раждането, но са доста рискови за живота на новороденото и е добре да бъдат открити още интраутробно. Наличието на мозъчна аномалия може да доведе до изоставане в нервно-психичното развитие на детето. Възможни са и аномалии на бъбреците, които да доведат до ранна бъбречна недостатъчност. Особено важно е феталната морфология да се извърши от опитен ехографист, било то акушер-гинеколог или педиатър (детски лекар). Изследването на сърцето на плода е редно да се направи от детски кардиолог.

Ехографските прегледи са важни за проследяването на бременността. Благодарение на редовното извършването на ехографското изследване и определяне на феталната морфология ще се намали риска от раждане на дете с тежка вродена аномалия. За съжаление, не всички аномалии могат да бъдат открити с помощта на ехографията като метод за диагностика. Ехографското изследването има 2 съществени ограничения: необходимостта от ултразвуков апарат от висока клас и висококвалифициран специалист ехографист.

Ехографското изследване може да се извърши с вагинална сонда, която най-често се използва през първия триместър. При нея не се налага предварително да се пият течности, за да се напълни пикочният мехур. С вагиналното изследване може да се види много рано ембрион, дори с размери 2-3 мм.

В страните от Европейския съюз феталната морфология е задължителна, в България тя е все още препоръчителна за бъдещите родители. Обсъдете с лекаря си къде да я направите.

Ако по време на определянето на феталната морфология се открие някакъв проблем, трябва задължително да го обсъдите с Вашия акушер-гинеколог или с лекаря, който е извършил феталната ехография.

Какво представлява биохимичният скрининг при бременните?

Деца с вродена аномалия се раждат при 40 на 1000 раждания, като най-сериозните дефекти са при хромозомните болести. Нормалният брой на хромозомите в клетките е 46. Когато този брой е различен или ако някоя хромозома е дефектна, е налице хромозомно заболяване.

Синдромът на Даун е най-честата хромозомна болест, която се среща при 1 на 700-900 бременности. При синдрома на Даун бебето носи в клетките си една допълнителна 21 хромозома. Това води до нарушения в развитието му и до възникване на вродени дефекти на някои от вътрешните му органи. Най-точна диагноза на синдрома на Даун у плода по време на вътреутробното развитие на бебето се поставя с биопсия на хорион или амниоцентеза. Тези изследвания носят макар и минимален риск за прекъсване на бременността - 3 % при биопсия на хорион и 0,5 % при амниоцентеза. Поради това не се прилагат рутинно на всички бременни жени, а само на тези, които имат т.нар. висок риск за раждане на дете с хромозомна болест. За целта се извършва т.нар. оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун с помощта на биохимичен скрининг на бременните.

Съвременните генетични лаборатории предлагат възможност да бъде направена оценка на риска за най-често срещаните генетични аномалии - болест на Даун, болест на Едуардс (тризомия 18), болест на Патау (тризомия 13), болест на Търнър, дефекти на невралната тръба (спина бифида) и коремната стена. Биохимичният скрининг не оценя възможността за наличие на други аномалии на плода, различни от изброените, т.е. той не може да открие всички аномалии.

Биохимичният скрининг при бременните е съвременен профилактичен метод, който дава възможност за ранно откриване на някои по-чести аномалии на плода по време на бременността. Биохимичният скрининг се препоръчва на всички бременни жени, като той е напълно безопасен, както за бременната, така и за плода. Скринингът е насочен към всички бременни жени, предимно за тези над 35-годишна възраст. За целта се взема венозна кръв и се измерват количествата на бета-хорионгонадотропин (BHCG) и асоцииран с бременността плазмен протеин А (РАРР-А) в серума на бременната. Тези белтъци нормално присъстват в кръвта на бременната, като променят количеството си по време на бременността. Преди вземане на кръвната проба се извършва и ултразвуково изследване от опитен лекар, които попълва специална бланка с анамнестични данни за бременната и резултатите от ехографското изследване на плода. След обработка на резултатите със специална компютърна система (специален софтуер), в зависимост от срока на бременността и на базата на получените стойности от измерените кръвни показатели се получава информация за вероятността за раждане на дете с вродена аномалия при конкретната бременност. Следователно резултатът показва дали плода има висок или нисък риск да се роди с вроден дефект. След провеждането на скрининга и получаване на резултат: „висок риск“, това не означават със сигурност, че има проблем, т.е. не се изключва възможността плодът да е здрав. Приблизително 10 % от бременните с резултат „висок риск“ раждат деца с вродени дефекти. Този резултат означава, че трябва да се проследи бременността с допълнителни ултразвукови изследвания и да се проведат допълнителни изследвания - амниоцентеза, за да се изключи със сигурност вроден дефект на плода.

Оценката на риска е възможна, след като се проведе специализиран ултразвуков преглед и биохимично изследване на кръвна проба. След обработка на резултатите се определя т.нар. количествена оценка на риска, например при риск 1:400, вероятността да се роди увредено дете е 1 на 400 раждания.

В случаите, в които оценката на риска от биохимичния скрининг е по-висока от 1:250 се препоръчва извършване на хорионбиопсия (вземане на клетки от предшественика на плацентата в 11-та-13-та седмица) или амниоцентеза (вземане на околоплодна течност в 16-та-20-та седмица на бременността).

Провеждането на биохимичния скрининг позволява бременните да се разделят условно на две групи: бременни с нисък риск за раждане на дете с хромозомна аномалия и бременни с повишен риск.

Биохимичният скрининг по време на бременността се дели на ранен скрининг, който се провежда между 11-та до 14-та гестационна седмица и късен - от 15-та до 19-та гестационна седмица.

Биохимичният скрининг проведен през 11-та-14-та гестационна седмица може да открие до 85-90 % от случаите на синдрома на Даун, а при изследване в 15-та-19-та седмица - до 70 % от тях.

Биохимичният скрининг се провежда в Националната генетична лаборатория (СБАЛАГ „Майчин дом” София) и генетичните лаборатории към университетските болници във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

 Отоци по краката през бременността

Отоците (едема) по време на бременността е състояние, при което излишното количество вода в организма на бременната се натрупва в междуклетъчното пространство, което води до оток на тъканите. Напълно нормално е да имате лек оток на краката през бременността, защото в организма Ви се задържа повече вода. По време на бременността се произвежда 50 % повече кръв и телесни течности, които са необходими да задоволят нуждите на растящия плод.

Отоците по крайниците - краката и ръцете, е често състояние на дискомфорт при бременните, като по закона на гравитацията, те са най-видими в областта на стъпалата и глезените. Около 75 % от жените ще забележат подуване на глезените и ходилата си. Едва 25 % от бременните съобщават, че не са имали видими отоци по крайниците през цялата бременност. Промяната в нивото на електролитите в кръвта на бременната оказва също значение за преминаване на известно количество течност към междуклетъчното пространство. В допълнение за появата на отоци (подуване) при бременните има значение и увеличените размери на матката, която притиска тазовите вени и вена кава (това е вена, разположена в дясната половина на тялото, която връща кръвта от долните крайници към сърцето). Притискането на вените от увеличената матка забавя движението на кръвта от вените на краката към сърцето. Това води до застой на кръвта във вените на крайниците и до увеличаване на венозното налягане, което избутва течността от вените към междуклетъчното пространство на краката, най-вече в областта на глезените и ходилата. Поради тази причина отоците (подуването) по крайниците са по-изразени и при бременните жени с полихидрамнион (повишено количество околоплодна течност), както и при бременност с близнаци или тризнаци. За да се намали натискът върху вена кава, е подходящо бременните жени да си почиват и лежат на лявата страна, тъй като вената се намира в дясната половина на тялото.

По време на бременността отоците по крайниците (краката и ръцете) се появява най-често през третия триместър, понякога в края на втория. Те се променят по тежест в зависимост от околната температура и часовете на деня, като са особено изразени в края на деня. През лятото, когато температурите са по-високи, подуването на краката може да е още по-силно изразено.

Първите дни след раждането може да забележите, че уринирате по-често или се потите по-обилно. Така тялото Ви се освобождава от излишните течности, натрупани през бременността, и отоците по крайниците Ви изчезват бързо.

Кога трябва да потърсите консултация с лекар при оток (подуване) на краката през бременността?
По време на бременността е нормално да имате леко подуване на ходилата и глезените, както и оток на пръстите на ръцете и дланите.

Ако обаче забележите оток по лицето си и подпухналост около очите, силен оток по ръцете и дланите или бързо подуване на глезените и стъпалата, трябва да се обадите незабавно на Вашия лекар. Тези симптоми могат да бъдат сигнал за развитие на опасно състояние за бременната и плода, т.е. развитие на прееклампсия.

Трябва да потърсите медицинска помощ и ако установите, че единият Ви крак е доста по-подут от другия и особено ако имате и болка в бедрото или подбедрицата.

Какво може да направите, за да намалите отоците по краката си по време на бременността?
Ето няколко съвета, за да намалите дискомфорта, който предизвиква подуването на краката по време на бременността:

•    Вдигайте краката си на високо, когато е възможно, колкото се може по-често, например върху табуретка.

•    Когато седите, не кръстосвайте краката и глезените си.

•    Добре е, ако стоите седнали по-дълго време, да опъвате често краката си с петата напред и да завъртате ходилата си наляво или надясно, размърдвайте и пръстите на краката си.

•    Когато си почивате или спите, лежете на лявата страна.

•    Носете удобни, широки или отворени ниски обувки. Забравете за  високите токчета. Обувките без връзки са по-удобни. Избягвайте тесните чорапи с ластик. Вкъщи носете удобни чехли. Носете широки дрехи.

•    Пийте много вода и други течности, поне осем чаши на ден.

•    Избягвайте дългото застояване седнали. Хубаво е да правите поне пет минутно раздвижване на всеки час.

•    Движете се колкото се може повече. Хубаво е да имате физическа активност, ако трябва и си изберете подходящ спорт– плуването, водната гимнастика и ходенето са много подходящи.

•    Яжте разумно. Наблегнете на плодовете и зеленчуците. Намалете консумацията на сол, газирани напитки и кофеин. Приемайте храни, богати на калий.

•    Повечето бременни съобщават, че отоците по краката им намаляват и изчезват след добра почивка през нощта или след няколко часа, прекарани в легнало положение.

•    Ако кожата на ходилата Ви не е прекалено опъната и болезнена, може да помолите съпруга си да Ви направи лек релаксиращ масаж на стъпалата и глезените в посока нагоре към коленете, което ще подобри кръвообръщението ви.

•    Студените компреси или потапяне на краката в хладка вода също могат да помогнат срещу подуването на краката. 

 

Кожни промени по време на бременността

Толкова много промени се случват в тялото Ви по време на бременност. Едва ли е изненадващо, ако промените засегнат и външния вид на кожата.

Кожните промени по време на бременността включват:

Стрии
Промени в цвета на кожата (пигментация)
Петна или пъпки по лицето
Разширени вени
Сърбеж или повишена чувствителност на кожата
Промените в нивата на хормоните в тялото, както и промените в кръвообращението и имунната система могат да имат ефект върху кожата. Добрата новина е, че повечето от промените, които се случват по време на бременност, изчезват, след като се роди бебето.

Смята се, че някои кожни промени, по-специално стрии и пигментация, се предават наследствено. Ако майка или сестра имат такива промени по време на бременността, по-вероятно е жената ги развие.

 

 

Вредни ли са кожните промени по време на бременност?

Често срещаните кожни промени по време на бременност не са вредни за Вас или Вашето бебе. Въпреки това, се консултирайте с Вашия лекар, ако кожата Ви е възпалена или имате обрив, мехури, болезненост, сърбеж, които продължават повече от няколко или се влошават.

Имайте предвид, че някои промени в цвета на кожата могат да бъдат причинени от други състояния, които не са свързани с бременността. Така че винаги се консултирайте с Вашия лекар, ако забележите някакви промени във външния вид на кожата или ако пигментацията е придружена от болка, болезненост или зачервяване.

Защо кожата ми е по-тъмна от обикновено?

Потъмняване на области на кожата е често един от първите признаци на бременност. Много бъдещи майки забелязват тази промяна, която има тенденция да бъде по-силно изразена при жените с по-тъмна кожа. Може да забележите, че зърната и околната област (ареолите) потъмняват.

Други пигментирани области, като бенки и лунички, могат да потъмнеят прекалено. Ако сте мургава, областта около пъпа, както и мишниците и вътрешната част на бедрата могат да потъмнеят. Тези зони ще изсветлеят отново с времето след раждането, въпреки че зърната могат да останат малко по-тъмни, отколкото са били преди.

Кафяви петна на пигментация на челото, бузите и шията са известни като хлоазма, мелазма или "маска" на бременността. Хлоазмата е причинена от прекомерно производство на меланин, хормон, който предпазва кожата от ултравиолетовата светлина. Смята се, че две на всеки три бъдещи майки имат хлоазма по време на бременността.

За да защитите кожата си, носете слънцезащитни продукти.

Добрата новина е, че това състояние обикновено изчезва в рамките на около три месеца след раждането на бебето. В същото време, оцветен овлажнител, фон дьо тен и коректор могат да Ви помогнат за покриване на всички неравности по цвета на кожата.

Въпреки това, една на всеки десет майки открива, че петната продължават да съществуват и могат да се влошат от използване на хормонални контрацептиви след бременността. Ако е така, Вашият лекар може да Ви предпише избелващи кремове, гелове или лосиони.

Каква е тъмната линия, вървяща нагоре от средата на корема?

Вертикалната линия, която се появява в центъра на корема, се нарича линеа нигра (linea nigra - черна линия). Тя може да бъде до 1 см широка, а понякога пресича пъпа. Има тенденция да се появява около втория семестър. Не всяка бременна жена получава линеа нигра, така че не се притеснявайте, ако нямате такава по време на бременността.

Линеа нигра е причинена от пигментация на кожата отново поради хормонални промени. Линията изчезва няколко месеца след раждането.

Наистина ли жената "разцъфва" по време на бременност?

"Разцъфването" и "сияенето" на жената по време на бременност не е просто една поговорка. Кожата Ви задържа повече влага по време на бременност, поради което тя се изглажда, като всякакви тънки линии и бръчки изчезват.

Розовеещото сияние се причинява от промени в хормоналните нива и от допълнителната циркулация на кръв в тялото. Това може да Ви накара да чувствате повече топлина, а понякога и зачервяване.

Недостатъкът на този ефект е, че може да изглеждате подпухнала от задържане на вода. Също така, всички червени петна, които вече имате на лицето, шията и гърдите, могат да станат по-видими. Това ще изчезне в рамките на няколко месеца след раждането.

Не забравяйте да пиете много вода, което действително може да помогне за облекчаване на задържането на вода. Това ще бъде от полза и за кожата, ако се запази добре хидратирана.

Защо имам червени вени по бузите?

Малките кръвоносни съдове (капиляри), които се "счупват", са известни като спукани или паякообразни капиляри. Те са безвредни и са често срещани по време на бременност, особено ако сте предразположена към тях.

Допълнителната циркулираща в тялото кръв, която оказва налягане върху Вашите капиляри, и по-високите нива на хормона естроген са двете причини, поради които може да получите спукани капиляри. Те ще изчезнат в рамките на няколко месеца след раждането, след като нивото на хормоните се нормализира. През това време се опитайте да предпазите лицето си от крайности на студ или горещина, тъй като това може да влоши паякообразните капиляри.

Защо имам разширени вени?

Разширените вени са обемисти синкави вени, които обикновено се появяват по краката на бременните жени. Това се случва, тъй като тялото Ви компенсира допълнителния приток на кръв.

Разширените вени могат да бъдат дискомфортни и понякога болезнени. Ако имате фамилна анамнеза за разширени вени, е по-вероятно да ги получите по време на бременността.

За да предотвратите или намалите симптомите, избягвайте да стоите права или седнала за дълги периоди, винаги вдигайте краката си на столче, когато сте седнала, и се разхождайте колкото е възможно повече. Поставяйте краката си по-високо от нивото на главата в продължение на най-малко половин час на ден. Избягвайте прекомерното наддаване на тегло.

Защо имам петна?

Може да развиете петна или пъпки по лицето, дори след като години сте нямали никакви. Съществуващото акне може се подобри през първия триместър, за да се влоши през третия.

По-високите нива на хормони стимулират производството на себум, който поддържа кожата мека и еластична. Твърде много себум може да причини запушване на порите, което води до мазна кожа и петна.

За да предотвратите появата на пъпки и петна, почиствайте кожата два пъти на ден с мек сапун и хладка вода или леко почистващо средство. Ако кожата Ви е суха, използвайте безароматен емолиент на водна основа и овлажнител.

Опитайте се да използвате грим пестеливо, особено ако не е на водна основа, и го почиствайте добре, преди да си легнете.

Розацеята може да се влоши по време на бременност. Заедно с петната, розацеята може да предизвика перманентно зачервяване на кожата, особено на бузите, носа и брадичката. Счита се, че възможни иницииращи фактори са неблагоприятните атмосферни условия, слънчевата светлина, пикантни храни и алкохол. Вашият лекар може да Ви предпише крем и нискодозово перорално лечение, което е безопасно за употреба по време на бременност.

Не използвайте кремове или лечение за акне, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва. Някои от тях не трябва да се използват по време на бременност. Вероятно ще установите, че кожата Ви ще се върне в състоянието си преди забременяването няколко седмици, след като се роди бебето.

Защо имам стрии?

Може да забележите поява на стрии около гърдите, корема или бедрата, когато бебето пораства в корема Ви и наддавате на тегло. Стриите представляват розови или червеникави ивици.

Бременността причинява опъване и разтягане на кожата повече, отколкото обикновено. По-високите нива на хормони също нарушават протеиновия баланс на кожата, което я прави по-тънка.

Няма нещо, което може да направите, за да предотвратите появата на стрии, но можете да се опитате да ги сведете до минимум, като избягвате бързото наддаване на тегло. Прилагането на лосиони, съдържащи витамин Е и алфа-хидрокси киселини, могат също да бъдат от полза.

След бременността стриите би трябвало постепенно да избледняват и стават сребристо бели или кафяви линии. Този процес може да отнеме около шест месеца.

Защо кожата ми по-чувствителна от нормалното?

По-високите нива на хормоните, повишения приток на кръв към кожата, както и фактът, че кожата Ви е станала по-опъната и деликатна, може да се доведе до повишена чувствителност на кожата. Сапуни, перилни препарати и продукти за кожата, които сте използвали в продължение на месеци или дори години, могат внезапно да предизвикат възпаление на кожата Ви.

Кожни заболявания, които сте имали, преди да забременеете, могат да се подобрят или влошат поради промени в начина на функциониране на имунната система.

Ако имате псориазис, може да откриете, че се подобрява. Това е така, тъй като имунните клетки, които причиняват псориазиса, са с тенденция да намаляват по време на бременност. Въпреки това, някои жени смятат, че псориазисът им се влошава през това време и се нуждае от по-интензивно лечение.

Други видове имунни клетки се увеличават по време на бременност. Така състояния, които са причинени от тези клетки, като екзема или лупус, могат да се влошат.

Може да откриете, че Вашата кожа изгаря по-лесно при излагане на слънце. Използвайте слънцезащитен крем и не оставайте на слънце твърде дълго. Носете широки памучни дрехи и запазете кожата си добре хидратирана

 

 

Защо кожата ми ме сърби?

Често срещано е да се появяват и изчезват сърбеж и обриви по време на бременност, понякога без никаква очевидна причина. Около една от всеки пет жени има сърбеж по кожата като част от нормална бременност.

Въпреки че понякога може да е признак на специфично състояние, е най-вероятно генерализираният сърбеж да е безвреден. Това може да се дължи на повишеното кръвоснабдяване на кожата или разтягането на кожата при порастването на бебето.

Може да откриете, че сте по-чувствителна към вещества, които обикновено не биха Ви оказали ефект, като хлора в басейните. Употреба на овлажнител или лосион върху сърбящите участъци или използване на омекотител би могло да помогне. Ако Вашияр обрив или кожно раздразнение продължи повече от няколко дни или се влоши, се консултирайте с лекар.

Има сравнително рядко състояние, наречено акушерска холестаза, което причинява силен сърбеж по цялото тяло. Сърбежът може да бъде особено интензивен по дланите на ръцете и стъпалата на краката. Консултирайте се с Вашия лекар, ако получите тези симптоми.

Уртикарията е често срещане по време на бременност и може да засегне както област от тялото, така и цялото тяло. Уртиките са повдигнати, подути участъци по кожата, които са силно сърбящи. Те са причинени от производството на хистамин от тялото в отговор на тригер, като например промени в температурата, вещество, към което сте алергични, или инфекция. Те могат да се появят на всяка част от тялото Ви и могат да се появят и изчезнат за няколко часа до няколко дни. Уртикарията може да бъде лекувана с перорален антихистамин, който е безопасен за употреба по време на бременност.

Други обриви, които могат да се появят по вревме на бременността, включват:

атопична ерупция на бременността - червен и сърбящ обрив, който прилича на екзема
полиморфна ерупция на бременността - червени и сърбящи подутини върху стриите
гестационен пемфигоид - изключително рядък, сърбящ обрив с мехури, който обикновено се появява на корема, най-вече около пъпа

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото