Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ВИТИЛИГО

Витилигото е сравнително често заболяване, при което е нарушена пигментацията по кожата. Заболяването витилиго се проявява с наличие на добре очертани светли петна по кожата. Образуването на тези петна по кожата е вследствие на деструкция (увреждане) и или функционална неактивност на меланоцитите. Меланоцитите са клетките, които произвеждат пигмента на кожата. Меланоцити, освен в кожата има и на други места и поради тази причина могат да бъдат засегнати още космите, а по-рядко и лигавиците.

Засягането и разпространението на витилиго може да бъде различно. Светлите петна се открояват от нормално пигментираната кожа. Поради тази причина витилигото е най-забележимо при хора, които имат по-тъмна кожа.

Витилигото е заболяване, което може да причини психологически дискомфорт. Хората с витилиго могат да страдат от по-ниско самочувствие, депресия, да са по-изолирани и могат да се смущават при социално и дори сексуално общуване. В някои случи витилигото може да бъде причина за загуба на работно място.

При хората, които имат витилиго може да има проблем не само с кожата. Хората с витилиго могат да имат заболявания на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези, задстомашната жлеза. Хората с витилиго страдат по-често от автоимунни заболявания и може да имат промени в очите, вътрешното ухо и космите. В някои случаи витилигото е в съчетание и с по-редки синдроми.

Как изглежда витилигото?

Най-характерната особеност на витилигото е поява на тебеширено или млечно бели петна по кожата, които не се наблюдават веднага след раждане, а по-късно във възрастта. Тези петна постепенно нарастват по размер и се увеличават по брой. В началото цвета им е по-светъл цвят от незасегнатата кожа, а в последствие остават без пигмент и силно се открояват. Ето защо, особено при по-тъмна кожа е възможно да се наблюдават различни нюанси на оцветяване - т.нар. трихромно, четирихромно и петхромно витилиго.

Размера на белите петна варира от няколко милиметра (като конфети) до засягане на обширни пространства от кожата. Петната при витилиго са с овална или кръгла форма, добре ограничени от незасегната кожа, а границите има са неправилно очертани. Границите на петната от витилиго могат бъдат с цвета на нормалната кожа, може да са с по-тъмен цвят, а може и да са зачервени. При нарастване на размера на петната и появата на нови петна може да настъпи сливане на лезиите.

Изявата на витилиго обикновено започва през летните месеци и това се дължи на факта, че при потъмняване на незасегната кожа петната от витилиго се открояват по-силно. Витилигото засяга симетрично кожата, но е възможно да е разположено само в един участък, който отговаря на определен кожен сегмент - дерматом.

Хората, които имат витилиго в повечето случаи нямат други оплаквания като сърбеж или болка. Тези оплаквания могат да се появят след излагане на слънце или слънчево изгаряне.

Друга характерна особеност на витилигото е, че се засягат по-силно пигментираните участъци от кожата, каквито са гърба на ръцете и ходилата, лицето, гениталиите, шията, подмишничните ямки и ареолите на гърдите. Най-често първите петна се появяват около естествени отвори по тялото като устата, очите и ануса.

Космите в плаките засегнати от витилиго могат да бъдат, както с нормален цвят, така и бели с напредване на витилигото.

При витилигото се засягат, клетките които образуват пигмент, а именно това са меланоцитите. Меланоцити, освен по кожата има и в космите, очите, вътрешното ухо, менингите (мозъчни обвивки). Проучванията сочат, че около 40% от хората с витилиго имат пигментни дефекти по ретината, но в повечето случаи, без да имат оплаквания. При някои се установява увеит на очите. При други да се наблюдава преждевременно побеляване/посивяване на косите. В по-редки случаи витилиго може да се съпровожда и с глухота.

Витилигото може да протича стабилно и да не се разпространява, да прогресира бавно и постепенно или за кратък период от време да се обхванат големи участъци от кожата.

При витилиго може да се наблюдава феномен, при който след одраскване или травма на незасегната кожа се появяват бели петна. Този феномен е известен като феномен на Кьобнер (Koebner).

Видве витилиго

Витилигото е заболяване, което се проявява по своеобразен начин при различните хора, което определя наличие на различни видове витилиго.

Витилигото може да засегне различни участъци и да бъде различно разпространено.

В зависимост от степента на засягане и областите, които са засегнати витилигото се дели на:

Локализирано витилиго

 

. Фокално витилиго

Фокалното витилиго се проявява с наличие на едно или няколко бели петна в една област, но без да има сегментно разпространение.

Сегментно (едностранно) витилиго

Сегментното витилиго е разположено в едната половина на тялото (от едната страна) като белите петна са разположени по хода на определен кожен сегмент (дерматом) и прекъсват рязко на нивото на срединната линия на тялото.

Сегментното витилиго се характеризира със стабилност на протичане и рядко се разпространява извън засегнатите участъци. Тази форма се среща рядко и почти винаги започва в детска възраст. Повече от половината от хората, които имат сегментно витилиго имат и полиоза. Полиоза е състояние, при което има бял кичур коса.

Витилиго по лигавиците

Витилиго по лигавиците се характеризира със засягане само на лигавиците и се среща изключително рядко. Тази форма на витилиго трябва да се ограничи от други заболявания, които се срещат по-често и при които има бели петна по лигавиците.

Генерализирано витилиго

При генерализираното витилиго има симетрично засягане на кожата по тялото.

Витилиго вулгарис - обикновено витилиго

Акрофациално витилиго

Акрофациалното витилиго се характеризира със засягане на лицето, пръстите, дланите и ходилата. Това е най-често срещаната форма на витилиго.

Смесено витилиго

Смесеното витилиго е с белези на обикновено и акрофациално витилиго.

Универсално витилиго

Универсалното витилиго се характеризира с почти пълна или пълна загуба на пигментация по кожата. Незасегната от витилиго кожа е в малък процент.

Универсалното витилиго най-често е в съчетание с множество ендокринни нарушения.

Защо се появява витилиго?

При витилигото се увреждат пигментните клетки и все още не е напълно ясно по какъв точно механизъм се индуцира увреждането на тези клетки. Ето защо причините за поява на витилиго все още не са напълно уточнени. Счита се участие на комплексни фактори и механизми. Създадени са различни теории и хипотези защо се появява витилиго, но нито една от тези теории не дава цялостен отговор защо се е появило витилигото при всеки конкретен случай.

Последните години се натрупват и данни, че освен клетките които образуват пигмента на кожата при витилиго настъпват промени и в другите клетки на повърхностния слой на кожата - т.нар. кератиноцити.

Основните теории за поява на витилиго са:

Генетични фактори

Участието на генетични фактори за появата на витилиго се подкрепя от по-високата честота на витилиго в някои фамилии. В същото време има и много семейства, в които само един от членовете има витилиго, както има и други семейства, в които витилиго се появява през поколение или се среща по-често при по-далечни родственици. Всичките тези фактори подсказват, че за възникването на витилиго са отговорни много гени, както и съчетание с други механизми. Ето защо витилигото е мултифакторно и полигенетично заболяване. Това от своя страна означава и, че децата на хората с витилиго не е задължително да имат витилиго.

При витилиго имат по-често съчетание с определен генетичен полиморфизъм: HLA-DR4, -Dw7, -DR7, -DR1, -B13, -Cw6, -DR53, -A19. Открити са мутации и сигнали в различни хромозоми - 1-ва, 2-ра, 7-ма, 8-ма, 11-та, 17-та, 19-та, 22-ра.

Хората с витилиго унаследяват определен набор от гени и при въздействието на различни провокиращи фактори като стрес, травми, изгаряния и други се отключва заболяването.

Генетичната теория се подкрепя и от това, че в някои фамилии има повишена честотата на автоимунни заболявания, поради, което се счита че се унаследява т.нар. повишена чувствителност към автоимунни заболявания.

Автоимунна теория и роля на имунитета

Автоимунната теория се подкрепя от честото съчетание на витилиго с други автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, Базедова болест, пернициозна анемия, захарен диабет, гастрит, кръгов косопад, псориазис, болест на Адисон, системен лупус еритематозус, възпалителни заболявания на червата, ревматоиден артрит, автоимунен полигландуларен синдром и др.

Проведените проучвания при витилиго потвърждава, както ролята на клетъчния, така и на хуморалния имунитет.

Друга подкрепа в полза на автоимунната теория е откриването на антимеланоцитни антитела - това са антитела срещу собствените клетки, които образуват пигмента на кожата.

В подкрепа на ролята на имунитета е и факта, че при имунолечението на меланом - злокачествен тумор на кожата, който се образува от пигментни клетки по кожата могат да се появят бели петна. Освен това в лечението на самото заболяване витилиго успешно се използват средства, които променят имунният отговор като кортикостероиди, ултравиолетова светлина, цитотоксични лекарства.

Оксидативен стрес

Някои проучвания сочат, че оксидативният стрес е в основата на причините за разрушаване на клетките, които образуват пигмента.

Проучванията за ролята на оксидативния стрес са подкрепени от редица промени в кожата и в кръвта на хора, които имат витилиго. В кожата се откриват повишени нива на водороден прекис и намалени нива на каталаза, а в кръвта има ниски нива на каталаза и глутатион и повишени нива на супероксид дисмутаза и ксантин оксидаза.

 Автоцитотоксична теория

Автоцитотоксичната теория е още известна като теория за самоунищожение на клетките, които образуват пигмент.

Според тази теория витилигото възниква, когато в меланоцитите се образуват големи количества цитотоксични хинони - вещества, които са предшественици на меланина. Това води до автодеструкция - самоунищожение на клетките, които образуват пигмента.

Атоцитотоксичната теория обяснява как възниква витилиго при индустриални работници, които са изложение на въздействие на катехоли, феноли и сулфхидрилни групи - вещества, които се съдържат в химически и почистващи агенти.

Неврогенна теория

Меланоцитите - клетките, които образуват пигмент са в контакт с крайните окончания на нервните влакна. Според неврогенната теория някои меланоцитите се увреждат от медиатори, които се освобождават от нервните окончания. В тези участъци, в които е нарушена тази връзка има и повишено потене - белег на автономна дисфункция.

Съществуването на неврогенна теория се подкрепя от наличието на сегментно витилиго. При тази форма на витилиго промените са локализирани в определени кожни сегменти.

Вирусни инфекции

В кожата на хора с витилиго е доказано присъствие на цитомегаловирус (CMV). Този вирус може да се открие, както на здрава кожа, така и на местата, където има бели петна. За разлика от хората с витилиго, при тези, при които нямат витилиго в кожата им не се открива цитомегаловирус.

Има доказателства за участието и на друг вирус - херпес симплекс вирус (HSV).

Въз основа на тези данни е създадена и хипотеза за участие на вирусните инфекции за поява на витилиго.

Може ли витилигото да се съчетава с други заболявания?

Витилигото е заболяване, което често протича в съчетание с други заболявания. Ето защо е необходимо да се направи преглед и изследвания, за да се изключи наличие на придружаващи заболявания, които да протичат безсимптомно и/или едновременно с витилигото. Тези заболявания могат да се появят след изявата на витилиго или точно обратното да предхождат витилигото.

Най-често срещаното съчетание е на витилиго и автоимунни заболявания. От автоимунните заболявания на първо място са автоимунните заболявания на щитовидната жлеза - до 40%. Заболяванията на щитовидната жлеза могат да бъдат, както с повишена така и с понижена функция на жлезата.

Витилигото най-често може да се съчетава със следните заболявания:

Ендокринни заболявания

От ендокринните заболявания най-разпространени са автоимунни заболявания на щитовидната жлеза:

Тиреоидит на Хашимото
Базедова Болест
 

В случаите, когато има заболявания на щитовидната жлеза обикновено витилигото се появява преди заболяването на щитовидната жлеза.

Освен заболявания на щитовидната жлеза витилигото може да протича едновременно и с други ендокринни заболявания като:

Болест на Адисон
Захарен диабет тип 1
Хипопаратиреоидизъм
Автоимунен полиендокринен синдром

Автоимунни или системни заболявания

Освен автоимунното ангажиране на ендокринните жлези витилигото може да бъде в съчетание и с други автоимунни заболявания като:

Пернициозна анемия
Гастрит
Миастения гравис
Лихен склерозус
Системен лупус еритематозус
Възпалителни заболявания на червата
Ревматоиден артрит

Други заболявания на кожата

Витилигото може да се съчетава и с други заболявания на кожата. Причината за такова съчетание се дължи на различни фактори, в които влизат и автоимунните механизми. 

Витилигото може да протича едновременно със следните кожни заболявания:

Псориазис
Кръгов косопад
Хало невуси
Злокачествен меланом
Появата на витилиго при злокачествен меланом или по време на лечението на злокачествения меланом се счита за добър прогностичен белег за хода на заболяването и ефекта от проведената терапия.

Ангажиране на меланоцити извън кожата

Витилигото е заболяване, при което се засягат меланоцитите (клетките които образуват пигмента) и поради тази причина, освен кожата, може да бъдат ангажирани и космите, очите, вътрешното ухо и мозъчните обвивки. Това са места, на които също има меланоцити.

Ето защо витилигото може да протича в съчетание още и с:

Полиоза - наличие на бял кичур коса
Преждевременно посивяване на косите
Нарушение в слуха или зрението
Пигментни нарушения на ириса и ретината
Хороидит
Увеит
Асептичен менингит

 Витилиго и редки синдроми

Макар и рядко витилигото може да бъде заболяване, което да е част от т.нар. синдроми или съчетание на различни увреждания.

Синдромите, които включват витилиго обикновено имат характерни прояви и диагнозата се поставя рано.

Най-често срещаните синдроми с витилиго са:

Синдром на Алезандрини (Alezzandrini)
Синдромът на Алезандрини включва витилиго по лицето, полиоза, глухота, едностранна дегенерация на ретината.

Синдром на Фогт-Коянаджи-Харада (Vogt-Koyanagi-Harada)
Синдромът на Фогт-Коянаджи-Харада включва съчетание на витилиго с увеит, асептичен менингит, диакузис, тинитус, полиоза и алопеция.

Рискови фактори за поява на витилиго

Много често хората с витилиго споделят различни фактори като провокиращи и ги свързват с появата на заболяването. Естествено, това че някой е изложен на тези рискови фактори не означава, че ще развие витилиго. Освен това много хора с витилиго изобщо не могат да посочат наличие на провокиращ фактор. Предпазването от вредното въздействие на различни фактори се счита, че може да забави и предотврати по-широкото разпространение на белите петна.

Хората с витилиго се раждат с нормален пигмент. Витилигото не е заболяване като албинизма, с което човек се ражда.  В един момент клетките, които произвеждат пигмента на кожата спират да го правят и по кожата се появяват бели петна.

Появата на бели петна по кожата изисква консултация с кожен лекар. По този начин ще се оцени при всеки индивидуално какви са възможните рискови фактори и какво лечение може да се предприеме.

Най-често съобщавани за рискови фактори при витилиго са:

Стрес

Стресът е факторът, който най-често се обсъжда като провокиращ появата на витилиго.

Почти всеки с витилиго съобщава за предхождащи психоемоционални травми от различно естество.

Психологичния дискомфорт се нарушава допълнително от козметичния ефект на витилигото.

Всеки един човек с витилиго е добре да предприеме мерки за намаляване на стреса, защото това има благоприятно влияние върху хода на заболяването.

Слънчево изгаряне

Много често хората с витилиго казват, че са забелязали появата му лятото след морето или след по-активно излагане на слънце. Причините за това могат да бъдат различни. Ако заболяването е налице с излагането на слънце се задълбочава разликата между засегнатата и незасегнатата кожа. Не се изключва и ролята на създаването на оксидативен стрес след изгаряне на кожата на слънце.

Хората с витилиго се подлагат умишлено на слънчеви бани, защото е широко разпространено схващането, че те помагат. Слънчеви бани при витилиго могат да се правят, но само ако се вземат необходимите мерки. Ако не се предприемат необходимите мерки след неконтролируемо излагане на слънце могат да се разширят участъците на витилиго или да се появят нови.

За адекватно предпазване на кожата е необходимо да се използват слънцезащитни кремове с висок фактор на защита (SPF > 30) и излагането да бъде ограничено за часовете с по-малко слънцегреене.

Травми

Травмите от различно естество също са често посочван рисков фактор. Одраскването, убождането, термично или химично изгаряне, контакта с химически вещества също може да провокира поява на витилиго, особено на местата, където действа увреждащия фактор.

Някои химични вещества като феноли, промишлени субстанции и дори фотографски химикали могат да отключат появата на витилиго при хора, които са предразположени. Хора, които вече имат витилиго трябва да избягват подобни химически вещества и да се стремят да намалят всички травми по кожата.

Фамилност

Счита се, че има по-голям риск при хора, в чиято фамилия има витилиго, ранно посивяване на косите или други автоимунни заболявания.

Витилигото е полигенетично заболяване и появата му зависи и от много други фактори. Ето защо, ако даден член от семейството има витилиго това не означава задължително да получат това заболяване и други членове от семейството.

За стартиране на заболяването витилиго като най-рисков се отчита възрастовия период между 10 и 30 годишна възраст.

Някои автоимунни заболявания

Нерядко хората с витилиго страдат от различни автоимунни заболявания.

От всички автоимунни заболявания най-често е съчетанието на витилиго с автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Възможно е витилигото, както да предхожда, така и да се появява след поява на друго заболяване.

От кои заболявания трябва да се разграничи витилигото?

Поставянето на диагноза витилиго, обикновено не е трудно за специалист по кожни заболявания. Най-честия проблем и предизвикателство е да се изключат или потвърдят съпътстващи заболявания при витилиго.

Въпреки, че поставянето на диагноза витилиго е лесно за дерматолог, все пак би могло в някои случаи в диференциално диагностичен план да се обсъждат и други заболявания преди да се постави крайната диагноза. При такива съмнения се налага да се направят някои изследвания.

Най-честите заболявания, които може да се наложи да обсъждат при съмнение за витилиго са:

Разноцветен лишей

ай-честата диференциална диагноза на витилиго се прави с разноцветния лишей.

Една от проявите на разноцветния лишей е с поява на бели петънца по кожата на гърдите и гърба. Тези петънца обикновено са покрити с фини люспички и са съпроводени със сърбеж.

Разграничаването на тези заболявания може да стане много лесно с помощта на нативен препарат, който се гледа под микроскоп - търсят се нишки и спори или с помощта на лампата на Wood.

Постинфламаторна хипопигментация

Постинфламаторната хипопигментация е процес, който се характеризира с обезцветяване на кожата на местата на действие на различни увреждащи фактори:

травми;
предхождащ възпалителен или друг болестен процес;
химични въздействия.
Постинфламаторната хипопигментация е по-характерна за хората с по-тъмен цвят на кожата и обикновено показва тенденция с времето да се подобрява и да се възстанови нормалната пигментация на засегнатите места.

Постинфламаторната хипопигментация влиза в диференциалната диагноза на витилиго при засягане на ръцете и най-вече длани и лицето.

Бял лишей

Белият лишей или питириазис алба (pityriasis alba) най-често влиза в съображение при засягане на лицето или горната част на крайниците.

Характерна особеност на белия лишей е, че се засягат най-често децата, разполага се по бузите. Питириазис алба има не добре очертани граници и залющване. Тези особености го отличават от витилигото.

Най-често белият лишей се бърка с витилиго при тъмнокожи с прояви на атопичен дерматит.

Белият лишей търпи обратно развитие с течение на времето.

Лихен склерозус ет атрофикус

При засягане на аногениталната област (т.е областта около ануса и интимните части) най-честата диференциална диагноза е с лихен склерозус ет атрофикус.

При съмнение за лихен склерозус ет атрофикус е необходимо внимателно да се оцени плътността на участъците с променен цвят, както и да се вземе кожна биопсия.

Лихен склерозус ет атрофикус е заболяване, което се среща по-често при жени в 5-то и 6-то десетилетие, за разлика от витилигото, което се появява по-рано. При мъжете лихен склерозус ет атрофикус много често е причина за фимоза в късна възраст.

Вродени заболявания

Някои вродени заболявания също влизат в диференциалната диагноза на витилиго. Такива заболявания са:

пиебалдизъм - наличие на бял кичур коса в съчетание с депигментни участъци по кожата.
невус депигментозус - наличие на бяло петно от раждането, в резултат от нарушен транспорт на пигментни гранули.
невус анемикус - наличие на бяло петно в резултат от стеснение на кръвоносните съдове.
Характерна особеност на вродените заболявания е проявата им още при раждането или в ранна детска възраст. Освен това тези вродени заболявания нямат тенденция за прогресиране. Витилигото се проявява по-късно и има тенденция за прогресиране.

Проказа

Проказата е заболяване, което не се среща в България, но има страни, в които това заболяване влиза в съображение и в диференциалната диагноза на витилиго.

При проказа засегнатите кожни участъци се характеризират и с обезчувствяване. Освен това проказата се характеризира и с много други промени в зависимост от типа.

 

Каква е прогнозата при витилиго?

Витилигото е заболяване, което създава психологичен дискомфорт. Има места по света, където витилигото се отъждествява с проказа и това създава допълнителен дискомфорт на страдащите от витилиго.

Прогнозата за хода на заболяването витилиго е непредсказуема. Първоначалната поява на промени по кожата по никакъв начин не може да предвиди по-нататъшния ход на заболяването.

В зависимост от начина на протичане витилигото може да бъде:

Стабилно – във времето няма поява на нови петна по кожата;
Прогресивно – във времето има непрекъсната поява на нови петна по кожата.
В зависимост от начина на протичане на витилиго се прилага различно лечение.

Спонтанно възстановяване на пигмента на кожата е малко вероятна.

Когато витилигото засяга обширни площи от тялото, тогава има риск от увреждане на кожата от слънчевите лъчи и поява на актинични кератози или други образувания.

Хората с витилиго, които имат и нарушение на зрението имат нарушение в качество на живот.

При витилиго с дългогодишна давност възможността от спонтанно възстановяване на пигментацията на кожата или настъпване на ефект от приложената терапия е малък.

Хората, които имат атопичен дерматит обикновено имат по-тежко протичане на витилигото.

През летните месеци обикновено витилигото се подобрява.

Най-често възстановяване на пигментацията на кожата при витилигото започва около космените фоликули.

Как се лекува витилиго?

В лечението на витилиго могат да се изберат различни средства. Подбора на лечение се определя от областите и степента на засягане, от давността на заболяването и не на последно място и от възрастта. От значение е и дали заболяването има прогресивен ход или се касае за бели петна, които не търпят динамика в размера. Не е маловажно и какъв е нормалният цвят на кожата.

В случаите, когато витилиго се съчетава с други заболявания е необходимо да се лекуват и придружаващите заболявания.

Различните методи на лечение имат своите предимства и недостатъци. Няма универсален подход и универсално лечение. В някои случаи при едни пациенти е подходящо провеждане на лечение с един вид средства, а при други този подход би могъл не само да няма ефект, но дори и да нареди.

Проучванията в други страни показват, че повечето кожни лекари до 85% не предписват и се въздържат от провеждане на лечение при витилиго.

Основните подходи в лечението могат да бъдат разделени в следните групи:

Използване на козметика

Медицински коригиращ грим

Целта на медицинският коригиращ грим е да прикрият несъвършенствата. Медицински коригиращ грим може да се прилага, както при жени, така и при мъже, може да се прилага върху лице и тяло. Необходими качества, на които трябва да отговаря медицинския грим са да не зацапва дрехите и да има сигурна формула - т.е. продуктите да са хипоалергенни и некомедоногенни.

Прилагането медицински грим е много подходящо при хора, които имат единични изменения и не желаят да провеждат лечение.

Използването на козметични средства има предимствата, че е евтино, почти няма странични ефекти и е лесно приложимо.

Може да се приложат и автобронзанти за постигане на изкуствен тен.

Зашита от слънце

Използването на слънцезащитни продукти за защита от слънце помага да се избегне изгаряне на кожата, засегната от витилиго.

Използването на слънцезащитен крем предпазва от поява на рак, както и от всички увреждания, които може да причини слънцето.

С използването на слънцезащитен крем може да се избегне и повишаване на контраста между засегнатата и нормално пигментираната кожа.

Възстановяване на пигментацията на кожата
Възстановяване на пигментацията на кожата с витилиго може да стане с използване на различни локални и системни средства.

Кортикостероиди

В лечението на витилиго могат да се използват кортикостероиди.

Използването на системни кортикостероиди не се препоръчва. По принцип биха могли да се използват в единични случаи със строги показания, каквото е поява на бързо прогресиращо витилиго и е необходимо да се стабилизира състоянието.

Приложението на локални кортикостероиди е широко разпространено при хора, които имат единични и ограничени лезии, които са с малка давност.

С локални кортикостероиди се постига по-добър ефект за промени по кожата на лицето, както и при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Лечението с локални кортикостероиди обикновено отнема от 4 до 6 месеца. За съжаление след спиране на лечението с локални кортикостероиди има риск от рецидив, а след толкова продължителен курс на лечение има риск и от поява на странични ефекти.

Локални имуномодулатори

Локалните имуномодулатори, които се използват за лечение на витилиго са калциневриновите инхибитори - пимекролимус и такролимус.

Счита се, че тяхната ефективност е по-висока, когато се комбинира приложението им с UVB лъчи или Excimer лазер.

Приложението на калциневринови инхибитори при деца е по-безопасно от кортикостероидите. Курсът на лечение с калциневринови инхибитори също е дълъг - от порядъка на около 6 месеца.

Другото предимство на калциневриновите инхибитори е безопасното им приложение за продължително лечение в сравнение с локалните кортикостероиди.

Локален калципотриол

О

В лечението на витилиго може да се използва локален калципотриол в концентрация 0,005%. Локалният калципотриол е синтетичен аналог на витамин D3.

Лечението с калципотриол за локално приложение също може да има добър ефект при витилиго.

За постигане на по-бърз ефект е възможно комбиниране с локални кортикостероиди или UV терапия.

Псевдокаталаза

Каталазата е ензим, който може да се открие нормално в кожата. Този ензим намалява увреждането на кожата от свободни радикали. Съществуват научни доказателства, че в кожата на хора с витилиго ензима каталаза е в по-ниски нива.

За лечение се прилага псевдокаталаза, а целта е да се замести нормалния ензим. Псевдокаталазата се прилага в комбинация с UVB 311. Може да се постигне възстановяване на пигментацията и да се предотврати прогресия на заболяването.

UVB терапия

Като първо средство на лечение при генерализирано витилиго се прилага най-често фототерапия с UVB лъчи с дължина на вълната с пик 311 nm - narrow-band фототерапия.

Счита се, че ефекта на този вид терапия се дължи на локалната имуносупресия, стимулиране на образуването на меланоцитостимулиращ хормон,  повишаване на пролиферацията (разрастване) на меланоцитити и ускоряване на процеса на образуване на пигмент.

Предимствата на narrow-band UVB фототерапия се дължат на безопасността на приложение при възрастни и деца. Тази терапия не е токсична, не е необходимо извън рамките на процедурата допълнителна защита на очите. UVB фототерапията показва по-голяма ефективност от лечението с PUVA и освен това е с по-малък риск от странични ефекти.

Най-често лечението с narrow-band UVB фототерапия се провежда 2 пъти седмично. Ако за 6 месечен курс не се постигне ефект трябва да се прекрати фототерапията като метод на лечение.

Най-добър ефект се постига за области като лице, тяло (трункус), горна (проксимална) част на крайниците.

UVB фототерапията може да се провежда самостоятелно или да се комбинира с други методи на лечение.

Excimer лазер и таргетна фототерапия

ри лечение на локализирано витилиго широко приложение намира excimer лазер. Excimer лазер е устройство, което генерира UVB лъчи с дължина на вълната 308 nm.

Лечението с excimer лазер може да се комбинира с калциневринови инхибитори и е много подходящо при акрофациално витилиго. По-добър ефект се постига за лицето, отколкото за дланите и ходилата.

Курсът на лечение с excimer лазер е три пъти седмично за поне 12 седмици.

С т.нар. таргетна фототерапия се цели да се третират прицелно с по-висока енергия само засегнатите области без да се облъчва околната здрава кожа. По този начин се намалява кумулативната доза на UVB лъчи.

PUVA терапия

UVA терапия може да провежда със системни или локални средства. При лечението с PUVA се използват вещества, които се наричат псоралени. Псоралените могат да се приемат през устата или да се прилагат локално като бани или чрез намазване.

Псоралени представляват фотосенсибилизиращи субстанции и е необходимо да се съчетаят с приложение на UVA лъчи - ултравиолетови лъчи с дължина на вълната от 320 nm до 400 nm.

PUVA терапия се провежда 2-3 пъти седмично. Провеждането на PUVA терапия е свързано с поява на странични ефекти и поради тази причина вече не е от често използваните методи за лечение на витилиго.

Бета каротин

Използването на бета каротин може да доведе до пигментиране на кожата в жълто-оранжев нюанс. Това се дължи на натрупване на витамина в роговия слой.

Лечението с бета каротин започва с доза 25 мг 3 до 5 пъти дневно като след 4-5 седмици дозата се редуцира на 2 пъти дневно.

Използването на бета каротин е противопоказано при наличие на бъбречни или чернодробни заболявания. Лечението с бета каротин е подходящо за хора със светла кожа и е безсмислено при хора с тъмна кожа. Получаване на жълто-оранжев нюанс на кожата невинаги е козметично приемлив резултат.

Комбинирани методи на лечение

Използването на бета каротин може да доведе до пигментиране на кожата в жълто-оранжев нюанс. Това се дължи на натрупване на витамина в роговия слой.

Лечението с бета каротин започва с доза 25 мг 3 до 5 пъти дневно като след 4-5 седмици дозата се редуцира на 2 пъти дневно.

Използването на бета каротин е противопоказано при наличие на бъбречни или чернодробни заболявания. Лечението с бета каротин е подходящо за хора със светла кожа и е безсмислено при хора с тъмна кожа. Получаване на жълто-оранжев нюанс на кожата невинаги е козметично приемлив резултат.

Комбинирани методи на лечение

Все по-популярно при лечението на витилиго е едновременното използването на различни методи на лечение. По този начин чрез комбинираната терапия може да се постигне по-добър ефект и да се намали риска от рецидив след спиране на лечението.

Всеки един от терапевтичните подходи се прилага за продължителен период от време. Най-често прилаганите комбинирани методи на лечение включват приложение на различни препарати за мазане с някой от методите на лечение с UV-лъчи.

Изборът на вида на комбинирана терапия зависи от областта на засягане, площта на ангажиране, възрастта, прогресията на заболяването и нормалния цвят на кожата.

Трансплантация на пигментни клетки

 

Един от най-новите подходи в лечението на витилиго е трансплантацията на пигментни клетки. Могат да се прилагат различни техники за култивиране и пренасяне на пигментни клетки, след което на местата, които са засегнати от витилиго настъпва възстановяване на пигментацията.

Трансплантация на пигментни клетки е подходящ метод на лечение за витилиго, което е стабилно по протичане и няма образуване на нови плаки. Освен това трансплантация може да се прави на кожа, която няма склонност да образува хипертрофични цикатрикси и келоиди (груби и разраснали белези).

Депигментиране на кожата

Депигментиране на кожата при витилиго се прилага само при определени показания като генерализирано засягане от витилиго - поне 50% от кожната повърхност, особено в съчетание с по-тъмен цвят. Изборът на този метод на лечение е крайно действие и е необходимо да се остави като последна терапевтична възможност.

Средството, което се използва за депигментиране на кожата по цял свят е монобензилов етер на хидрохинон. С този медикамент се постига трайна депигментация на кожата в резултат от разрушаване на пигментните клетки на кожата - меланоцитите. Съществува риск от поява на сърбеж, възникване на алергични или реакции на дразнене.

За депигментация би могло да се използва и лазер като рубинен Q-switched лазер.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото