Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ЗАПЕК

Запекът представлява едно от най-често срещаните патологични състояния на храносмилателната система, което се характеризира с втвърдяване на изпражненията и затруднено изхождане. Той се изразява в редки изхождания, обикновено не повече от три пъти седмично. Запекът се нарича още констипация, а тежката му форма се нарича обстипация.

Дефиницията на термина "запек" включва:

редки изхождания (обикновено три пъти или по-малко на седмица)
затруднение по време на дефекация (напрягане при повече от 25 % от дефекациите или субективно усещане за твърди изпражнения)
усещане за непълна дефекация
Често срещано оплакване е, което засяга голяма част от хората. Честотата на запека сред населението на САЩ варира между 2 и 20 %. Над 4 милиона американци страдат от чести пристъпи на запек и се смята, че около 3 милиона души страдат във всеки един момент. Над 700 милиона долара всяка година изхарчва американското население за лекарства против запек.

Констипацията може да се наблюдава и при двата пола, но се среща значително по-често при жените и възрастните хора. По-честото засягане на възрастните хора се дължи на увеличаването на здравословните проблеми в тази възраст, както и намалената физическа активност, която съпътства хората от тази група.

Запекът има разнообразна клинична картина. При повечето хора негово установяване не е трудно. Понякога може да се дължи на сериозно заболяване, затова винаги при наличие му е добре да се потърси медицинска помощ.

Много характерно за констипацията е, че изхождането става значително по-трудно, много по-рядко (еднократно за период на няколко дена) и много по-малко ефективно. Характерни симптоми са стомашни болки и спазми, чувство за подуване на корема, чувство за непълноценно изхождане, гадене, загуба на апетит.

Какви са причините за запек?

Причините за възникването на запек са многобройни:

Хранителен режим

Най-голямо значение за развитието на запека има съответния хранителен режим на човек. Той е важен за пълноценния му и качествен живот. Храната, която трябва да приема човек, трябва да е добре балансирана и да се приема ежедневно необходимото количество, белтъчини, въглехидрати и мазнини. Необходимо е в нея да се съдържа и оптимално количество фибри, които значително намаляват риска от развитието на запек. Приемането на храна, която съдържа недостатъчно количество фибри, както и недостатъчният прием на течности са една от най-честите причини за възникването на запек.

Фибрите имат важно значение за възникването на запек

Недостатъчният прием на фибри с храната има огромно значение за развитието на запек. Хората, които приемат достатъчно фибри с храната, имат значително по-малък риск от развитие на запек, а хората, които приемат основно месо, млечни продукти, яйца и богати на мазнини храни имат значително по-висок риск. Затова храненето задължително трябва да бъде добре балансирано. Фибрите биват разтворими и неразтворими.

Богати на фибри са плодове, зеленчуците и зърнените храни. Разтворимите фибри се разтварят лесно във вода и са с мека гелообразна консистенция в червата. Неразтворими фибри преминават през червата почти непроменени. Увеличеният прием на фибри може да предотврати възникването на твърди и сухи изпражнения, които трудно преминават през чревния тракт.

Диетата с ниско съдържание на фибри също играе ключова роля при запек сред по-възрастните хора. При тях може да се наблюдава загуба на интерес към яденето и избиране на храни, които се приготвят бързо или са готови, а в повечето случаи тези храни са с ниско съдържание на фибри. Също така, при възрастните хора могат да се наблюдават затруднения при дъвчене или гълтане, вследствие на което те приемат меки храни.

Течностите също имат важна роля за запека

Недостатъчен прием на течности също може да доведе до втвърдяването на изпражненията и затрудненото им преминаване през чревния тракт.

При проведени изследвания е установено, че при нормален или повишен прием на течности при немалко хора запекът намалява, а при тези, които не приемат достатъчно, се увеличава.

Течностите влияят на перисталтиката и улесняват предвижването на фекалните маси.

Състояния, които нарушават чревния пасаж

Състоянията, които нарушават чревния пасаж, също са честа причина за възникването на запек. Те се изразяват във възникването на механична пречка, която затруднява предвижването на фекалните маси. Най-често тази механична пречка възниква вследствие на неопластичен процес, който запушва частично чревния лумен. Други причини, които могат да доведат до нарушение на чревния пасаж, са дивертикулите и стриктурите. Всички тези заболявания са доста сериозни и при запек е необходимо да бъдат се изключени като евентуална причина.

Тумори

Доброкачествените и злокачествени тумори могат да растат в посока към чревния лумен. Този вид растеж се означава като екзофитен. При него често се затруднява предвижването на фекалните маси, вследствие на което се развива запек.

При запек е необходимо задължително да се отхвърли туморен процес.

Понякога туморите могат да се изявяват клинично чрез епизоди на редуване на запек с диария.

 

 

Дивертикули

Дивертикулите са обикновено вродени и могат да доведат до нарушаване процеса на изпразване на червата. По своята същност те представляват разширение на чревната стена, при което се формира саковидна структура.

Дивертикулите биват два основни вида - истински и лъжливи.

Истинските дивертикули включват всички слоеве на стената на червото (лигавица, мускулен слой, серозен слой).

Лъжливите дивертикули нямат мускулен слой, поради което стените им са много тънки. Дебелочревните дивертикули в повечето случаи са именно от такива.

Стриктури

Стриктурите са резултат най-вече на неопластичен процес и също могат да доведат до нарушаване процеса на изпразване на червата.

Стриктурата на дебелото черво представлява стеснение на определен сегмент от дебелото черво. Намаляването на диаметъра на дебелото черво може да доведе до задръстване и затруднено преминаване на фекалните маси.

При някои пациенти с рак на дебелото черво стриктурите могат да бъдат безсимптомни, докато при други могат да се развият симптоми като запек и коремна болка.

Състояния, които са свързани с нарушения в чревната перисталтика

Състоянията, които са свързани с нарушения в чревната перисталтика, се характеризират със забавяне на предвижването на изпражненията към изхода на храносмилателния тракт вследствие на непълноценни перисталтични вълни. Нарушенията на чревната перисталтика може да се наблюдават при заболявания или вследствие на прием на различни медикаментозни средства.

Едно от заболяванията, което се характеризира със значителен запек, е хипотиреоидизмът (изразява се с намалена функция на щитовидната жлеза). Друго състояние, което се свързва с обстипация, е хипокалиемията (състояние, което се характеризира с намалено ниво на калий в организма). Медикаментозните средства, чийто прием може да предизвика възникване на запек, са различни видове успокоителни и антидиарични медикаменти.

Прием на медикаменти

Приемът на медикаменти също могат да предизвикат възникването на запек.

Медикаменти, които имат значение за възникването на запек, са:

обезболяващи медикаменти;
антиациди;
калциеви антагонисти;
спазмолитици;
диуретици;
антиконвулсанти;
злоупотреба с лаксативни средства;
лекарства, които включват в състава си желязо, калций, алуминий.

 Бременност

Бременността често също се съпътства от запек. Близо 66 % от бременните жени се оплакват от наличието на констипация през деветте месеца. Запекът предизвиква значителен дискомфорт за бременните и нерядко те търсят медицинска помощ.

Като основна причина за възникване на запека при бременните жени се смятат хормоналните промени, които настъпват в организма по време на бременността. Те водят до релаксация на чревните мускули и забавено придвижване на храната. Значение се отдава и на напрежението в коремната кухина от нарастващата матка и нерядко налагащия се допълнителен прием на препарати, съдържащи желязо.

Липса на физическа активност

 

Заседналият начин на живот, както и липсата на физическа активност, могат да доведат до възникването на множество заболявания. Напоследък липсата на физическа активност има тенденция да нараства все повече, като се наблюдава още от млада възраст.

Нерядко липсата на физическа активност може да стане причина за развитието на запек, въпреки че не е установен точният механизъм на възникването му. За това свидетелства възникването на запек при хора, които са дълго време на легло вследствие на тежко заболяване или злополука. Намалената физическа активност при възрастни също става причина за възникването на констипация.

Специфични заболявания

Съществуват множество специфични заболявания, които нерядко се съпътстват от запек. Специфични заболявания, при които може да се наблюдава запек, биват неврологични, ендокринни и системни:

Неврологични - множествена склероза, болест на Паркинсон, хронична идиопатична чревна псевдо-обструкция, наранявания на гръбначния мозък.
Ендокринни - диабет, уремия, хиперкалциемия, влошен гликемичен контрол, хипотиреоидизъм.
Системни - амилоидоза, склеродермия.

Нарушение на ритъма на живот и пътуване

Нарушение на ритъма на живот и пътуването са друга съществена причина, която може да бъде основна при възникването на запек.

Голяма част от хората, които пътуват често или отиват на почивка за определен период от време, имат проблеми с дефекацията, а това в голяма степен предизвиква сериозен дискомфорт.

Констипацията, която се развива по време на почивка, в значителна степен нарушава нормалния ритъм на живот.

Симптоми при запек

Запекът може да се проявява с разнообразни симптоми и признаци. При повечето хора не е трудно да се установи наличието на констипация. Само малък брой пациенти със запек представляват медицински проблем и имат сериозни оплаквания. Понякога запекът може да бъде клинична изява на сериозно заболяване, затова винаги при наличие на запек е добре да се потърси медицинска помощ. Освен при възрастни хора запек може да се наблюдава и при деца, при които това състояние се изявява клинично по различен начин.

Когато човек е със запек,

дефекацията става по-затруднена и по-нередовна,
отколкото обикновено.

Нормалната честота на дефекация варира при различните хора. Намаляването на броя пъти дефекация (рядко изхождане) може да бъде признак на запек. Страдащият от запек

може да се наложи да се напряга
по време на опит за дефекация и може да изпита

усещане за непълна евакуация на съдържимото от ректума.
Възможно е

изпражненията могат да станат сухи, твърди или на бучки, както и анормално големи или малки.
Други симптоми, които могат да възникнат при запек, включват:

стомашни болки и крампи
чувство на подуване в абдоминалната област
позиви за повръщане
загуба на апетит
умора и изтощение
дискомфорт
При дете със запек може да се наблюдават и някои от следните признаци:

липса на енергия
раздразнителност, яд или нещастие
стомашни газове и изпражнения със засилена лоша миризма
неконтролирано фекално зацапване по дрехите
общо неразположение

Затруднено изхождане

Затрудненото изхождане е един от най-характерните симптоми при констипация. Много характерно за запека е, че изхождането става значително по-трудно, много по-рядко (еднократно за период на няколко дена) и много по-малко ефективно. Количеството на изходените фекалии е често оскъдно.

Изхождането става значително по-трудно, защото изпражненията са сухи и са с много твърда консистенция, преминаването им през терминалните отдели на дебелото черво е значително забавена и затруднена.

Чувство за непълноценно изхождане

Друг изключително характерен за запек симптом е чувството за непълноценно изхождане.

Този симптом е един от най-често наблюдаваните при обстипация и създава сериозен дискомфорт. Характеризира се с това, че след акта за дефекация болният има усещаното, че не се е изходил напълно.

При наличие на чувство на непълноценно изхождане е добре да се консултирате с лекар, за да се отхвърли възможността да се дължи на друга причина, освен запек.

Подуване на корема

Подуване на корема представлява един от най-често срещаните симптоми при запек. Той се характеризира с увеличаване обиколката на корема и усещане на дискомфорт. Наблюдава се във всяка възраст и засяга както деца, така и възрастни.

Дължи се на абнормено натрупване и задръжка на фекални маси и газове в чревния лумен.

Степента на подуване на корема може да бъде различно изразена от едва забележима до значителна. Когато подуването на корема притеснява болния, е добре той да се потърси медицинска помощ.

Болки и спазми в корема

Болки и спазми в корема представляват друг симптом, който е много характерен за запек. Той може да се наблюдава, както и при деца, така и при възрастни. Болките и спазмите в корема могат да имат различна сила и продължителност, но обикновено преминават след известно време.

Те се дължат на затрудненото и мъчително преминаване на твърдите и сухи фекални маси през крайните отдели на стомашно-чревния тракт.

При проява на силни болки със спазми в корема е задължително извършването на консултация с медицинско лице.

Гадене

Гаденето се характеризира с усещане за дискомфорт в корема и желание за повръщане. То се среща значително по-рядко в сравнение с горно описаните симптоми.

Основно значение за възникването му има натрупването на токсични вещества в организма вследствие на затрудненото им отделяне чрез акта на дефекация, както и увеличено количество фекални маси, изпълващи червата. Обикновено гадене се наблюдава при по-тежки форми на запек.

Загуба на апетит

Загубата на апетит представлява състояние, което се характеризира с липса на желание за приемане на храна. Загубата на апетит е по-рядко срещан симптом при запек в сравнение с по-горе посочените.

Основно значение за възникването на нарушен апетит има натрупването на токсични вещества в организма вследствие на нарушеното им отделяне чрез дефекацията, както задръжката на фекални маси в чревния лумен.

Запек при деца

Запекът при деца може да се прояви клинично по-различно в сравнение с този при възрастни. Децата обикновено по-рядко страдат от запек в сравнение с възрастните.

При децата клинично запекът се изявява със загуба на апетит, липса на енергия, коремна болка и дискомфорт, общо неразположение.

Нерядко при децата се наблюдава раздразнителност, недоволство, апатия, липса на желание за игра. В случаи, че установите наличие на запек при вашето дете, е добре да потърсите медицинска помощ.

Диагноза запек

Диагноза запек невинаги се поставя лесно. Тя се основава предимно описанието на симптомите на пациента, добре снетата анамнеза, ректалното изследване. Необходимо е наличие на задълбочени познания в тази област, както да се отдиференцират заболяванията, които могат да се изразяват с подобна симптоматика.

Снемане на анамнеза

За диагнозата запек снемането на анамнеза има съществено значение.

Съществуват редица рискови фактори, които могат да доведат до възникването на запек.

Необходими са познания в тази насока, както и снемането на задълбочена анамнеза, която може да ни насочи към диагнозата.

Много често при задаване на въпроси, свързани с хранителните навици, може да установи наличие на нисък прием на фибри, както и на недостатъчен прием на течности.

Намалена физическа активност или приемат на определени лекарства, също могат да бъдат свързани с възникването на запек.

Клинична симптоматика

Клиничната симптоматика, която се наблюдава при това състояние, има съществено значение за поставянето на диагнозата запек.

Клиничната симптоматика при запек се изразява предимно в нарушения на чревната перисталтика, наличие на твърди фекални маси, чието преминаване е значително затруднено.

Други симптоми, свързани със запек, могат да включват подуване и болки в корема, главоболие, чувство на умора и нервно изтощение, или чувство за непълно изпразване на стомашно-чревния тракт.

Палпация на корема

Палпацията представлява обективен метод на изследване. Използва се широко в медицинската практика и има известно значение за поставянето на диагноза запек.

При палпация на корема могат да бъдат открити мануално осезаеми бучки на изпражнения.

При хора с дебели коремни стени палпация може да бъде значително затруднена и може да се окаже ниско информативна.

Ректално изследване

Извършването на ректално изследване може да ни даде съществена информация при наличие на запек.

Ректален преглед дава представа за сфинктерния тонус и дали долната част на ректума съдържа изпражнения или не.

Ректалното изследване ни дава информация за изпражненията, дали има наличие на хемороиди, примеси на кръв и дали са налице тумори, полипи, аномалии или патологични особености в тази област.

Образни изследвания

При тежки форми на запек образните изследвания също могат да помогнат за поставянето на диагнозата.

С най-голямо значение е рентгенографията на коремната област, при която могат да установят наличието на твърди остатъци, които са полепнали по червата.

Обикновено образната диагностика по-рядко намира приложение в диагнозата на запека и се прилага обикновено при трудни случаи.

Тя невинаги може да бъде информативна и затова на нея не бива да се разчита.

Усложнения при запек
Запекът рядко предизвиква някакви усложнения или дългосрочни здравословни проблеми. Лечението обикновено е ефективно, особено ако се започне незабавно.

Въпреки това при наличие на хроничен (дългосрочен) запек, може да има по-голям риск от развитие на усложнения.

 Ректално кървене

Постоянното напрягане с цел преминаване на изпражненията може да причини болка, дискомфорт и ректално кървене.

В някои случаи кървенето е резултат от малко разкъсване около ануса - анална фисура, но е по-често в резултат на хемороиди. Хемороидите са подути кръвоносни съдове, които се формират в ректума и ануса. Освен кървене, хемороидите могат да причинят болка, сърбеж около ануса и подуване на ануса. Симптомите, предизвикани от хемороидите, често се успокояват след няколко дни без лечение. Въпреки това, на разположение са кремове и мехлеми за намаляване на сърбежа и дискомфорта.

 Анална фисура

Аналната фисура представлява разкъсване на аналната лигавица, настъпило по време на принудително преминаване на големи и твърди изпражнения.

След разкъсването може да се почувства силна болка, продължаваща няколко часа, и да се установи кръв по изпражненията или тоалетната хартия. Болката и кървенето по време на дефекацията могат да се запазят в продължение на няколко седмици.

 Хемороиди

Хемороидите са най-честото от най-опасните усложнения на запека. Те представляват подути и възпалени съдови структури на ануса.

Хемороидите могат да бъдат вътрешни или външни. Те понякога могат да се развият незабелязано. Почти винаги хемороидите стават подути, болезнени, пулсиращи, раздразнени, сърбящи и кървящи.

Вътрешните хемороиди могат да причинят появата на яркочервена кръв след дефекация. Външните хемороиди могат да предизвикат досаден сърбеж, парене и болка.

Лечението на хемороидите зависи от тяхната тежест.

Фекално задръстване

Хроничният запек може да увеличи риска от фекално задръстване, което се получава при събиране на сухи, твърди изпражнения в ректума.

Една от основните роли на дебелото черво е да дехидратира хранителните остатъци с цел да абсорбира необходимата вода и минерали. Ако изпражнението не бъде евакуирано, то ще става сухо и по-сухо. В даден момент може да се формира твърдо, неподвижно образувание в дебелото черво. Така се развива фекалното задръстване.

При поява на фекално задръстване е много малко вероятно пострадалият да бъде в състояние да се отърве от изпражненията естествено.

Фекалното задръстване не е много често срещано при по-младото население, но увеличава честотата си значително с увеличаване на възрастта и в голяма степен нарушава качеството на живот на по-възрастното население.

Фекалното задръстване влошава запека, тъй като затруднява преминаването на изпражненията и отпадните продукти през ануса поради обструкцията.

Наличието на фекално задръстване може да доведе до редица други усложнения. Те включват:

подуване на ректума
загуба на усещане в и около ануса
чревна инконтиненция - неконтролируемо изпускане на меки или течни изпражнения
кървене от ануса
ректален пролапс
Фекалното задръстване обикновено се лекува с лаксативни медикаменти, въпреки че могат понякога да бъдат използвани супозитории (лекарства, поставяни в ануса) и мини клизми.

 Синдром на ленивите черва

Хората с хроничен запек могат да използват лаксативи за дефекация. Въпреки че тези помощници са полезни за употреба от време на време, обичайното им използване може да доведе до зависимост и състояние, наречено синдром на ленивите черва.

Синдромът на ленивите черва се случва, когато червата преустановят нормалното си функциониране, изисквайки лаксативи за подпомагане на нормална дефекация. В допълнение, персистиращата употреба на лаксативи може да доведе до други усложнения, увреждайки стомашно-чревния тракт и причинявайки лошо усвояване на витамини и хранителни вещества.

Подуване и силна болка, обикновено в долната лява част на корема, могат да произтекат от газ, произведен от нормалните чревни бактерии, които разграждат фибрите в изпражненията, заседнали в дебелото черво. Лявата част на корема е раздута и обикновено е чувствителна при докосване.

Ректален пролапс

Ректалният пролапс е издаване на част от дебелото черво през аналния отвор по време на дефекация.

Обикновено ректалнията пролапс се появява при по-възрастните хора с хроничен запек, които имат отслабени мускули на тазовото дъни и напрягане по време на дефекация.

Ректоцеле

Ректоцеле, най-често възникващо при жени след менопауза, представлява вдаване на ректума напред към влагалището. Изпражненията могат да бъдат хванати в капана на издутината.

Лечението е оперативно или консервативно.

Фекална инконтиненция

Фекалната инконтиненция е много неудобно и смущаващо състояние. Може да се определи като едно от "най-унизителните" усложнения на запека.

Фекална инконтиненция възниква, когато човек губи способността да контролира чревните мускули. Последната част на дебелото черво, по-специално ануса, не е достатъчно тонична, за да задържи изпражненията и газовете вътре.

Това води до неволно преминаване на фекален материал. Може да варира от спорадично изпускане на малко количество изпражнения или газ до цялостна дефекация.

Основната причина е хроничният запек и постоянното разтягане на аналните мускули, което води до загуба на тонус и еластичност.

Психологически блокаж

Усложненията на запека могат да бъдат от психологическо естество. Това се случва често при деца със запек. След като премине през няколко болезнени пристъпи, страхът, създаден от очакването на други болезнена дефекация, може да създаде проблем на въздържание.

Блокажът е психологически, тъй като няма физиологичен проблем, който да предотвратява движението навън на изпражненията в дебелото черво. Ако не се лекува, може да доведе до фекално задръстване.

Енкопреза

Когато дете страда от запек и болезнена дефекация за известно време, то може да развие състояние, наречено енкопреза.

Енкопрезата представлява комбинация от неконтролирано фекално зацапване с констипация (понякога с фекално задръстване) и страх от ходене до тоалетна.

Инконтиненция на урина

Постоянното напъване отслабва мускулите на тазовото дъно.

Това увеличава риска от неволно изпускане на урина - инконтиненция на урина, особено при кашляне, смях или кихане.

Алтернативно лечение при запек
Съществуват редица естествени средства, които могат да помогнат за облекчаване на състоянието на запек.

Алтернативното лечение при запек включва:

Калифорнийски зърнастец

Калифорнийският зърнастец е популярна билка със слабително действие. Обикновено краткосрочната употреба се понася добре, но може да причини болки в корема или електролитен дисбаланс. Продължителната употреба може да доведе до увреждане на черния дроб, вариращо от леко до остра чернодробна недостатъчност.

 Индийски живовляк

Индийският живовляк е естествено слабително средство с фибри. Често се използва при хроничен запек и може да се комбинира с други лаксативи, какво естествени, така и синтетични. Може да предизвика алергична реакция, гадене, коремна болка или повръщане.

Ревен

Въпреки че това растение е най-добре познато като съставка за пай, този плод се използва също за лечение на запек.

Ревенът има слабителен ефект, но едно проучване е установило, че също така има ефект против диария поради съдържанието на танин. Поради това ревенът трябва да се използва само за краткосрочна употреба при запек.

Сена

Билката сена се използва при лечение на запек и за изчистване на червата преди някои медицински процедури. Препоръчва се да се използва само в краткосрочен план и в препоръчителните дози. Дългосрочна употреба и прием на високи дози може да причини увреждане на черния дроб.

Червен бряст

Червеният бряст стимулира нервите в стомашно-чревния тракт, което води до мукузно производство и облекчава състоянието при запек.

Проведено е ограничено изследване, за да се определят дългосрочните ефекти. Употребата на растението може да намали абсорбцията на някои лекарства, ако се приемат по едно и също време.

Копър

Семената от копър са полезни при лечение на проблеми като лошо храносмилане, подуване, запек и синдром на раздразненото черво, тъй като стимулира движението на гладката мускулатура в храносмилателния тракт.

Храни с високо съдържание на фибри

Консумация на храни с високо съдържание на фибри може да помогне за облекчаване на запека.

Храни, богати на фибри, включват зърнени храни, бобови храни, овесени ядки, бадеми, зеленчуци и плодове.

 Хидратация

От важно значение е приемът на достатъчно вода при запек. Уверете се, че консумирате около осем до десет чаши вода дневно.

Заедно с водата, можете също така да пиете прясно изцеден зеленчуков сок и сок от плодове през целия ден.

Физическа активност

Редовната физическа активност е важен компонент за здравословното състояние на червата. Дори и 15-минутна разходка всеки ден може да помогне за облекчаване на запека. Ако се чувствате сънливи след тежка храна, опитайте се да се движите вместо престой в легнало положение.

Сусам

Масленият състав на сусама спомага за хидратация на червата. Добавете сусам към зърнени храни или салати или смлени зърна към храни като подправка.

Този домашен лек при запек е един от любимите на амишите и китайските народни лечители.

Ленено семе

Лененото семе има много лечебни свойства. Богато е на фибри и омега-3 мастни киселини. Също така, лененото семе има слабителен ефект, който може да бъде полезен при лечение на леки до много тежки случаи на запек.

Здравословни мазнини

Зехтинът, ядките и авокадото съдържат здравословни мазнини, които могат да помогнат за облекчаване на запека.

Рициново масло

Рициновото масло е домашен лек при запек, използван от поколения. Един от основните начини за употреба на рициновото масло е като слабително.

Консумирайте 1-2 супени лъжици на празен стомах и трябва да има резултат след около 8 часа. Компонент в маслото се разгражда във вещество, което стимулира червата.

Меласа (Петмез)

Една супена лъжица меласа (петмез) преди лягане спомага за облекчаване на запека сутринта. Съдържа витамини и минерали, включително магнезий.

Чай от мента или джинджифил

Ментата и джинджифилът са доказани домашни средства за облекчаване на храносмилателни проблеми.

Ментата съдържа ментол, който има спазмолитично действие, като отпуска мускулите на храносмилателния тракт. Джинджифилът стимулира храносмилането и може да помогне също за облекчаване на запека.

Вода с лимон

Лимонената киселина в лимоновия сок действа като стимулант на храносмилателната система и може да помогне за изчистване на токсините от тялото.

Изстискайте пресен лимонов сок в чаша вода всяка сутрин или добавете лимон към чая си. Освежаващата напитка действа не само като естествено средство при запек, но и помага за консумация на повече вода, което ще подобри дългосрочно храносмилането.

 Кафе

Кафето може да стимулира дебелото черво и да ускори дефекацията.

Но кафето е също така диуретик, така че не забравяйте да консумирате вода, тъй като запекът може да се влоши.

Пчелен мед

Пчелният мед е много полезен за облекчаване на запека, тъй като действа като леко лаксативно средство.

Можете да консумирате ежедневно две супени лъжици мед три пъти на ден, както за предотвратяване, така и за лечение на запек. Можете също така да смесите една супена лъжица мед и една супена лъжица лимонов сок в чаша топла вода. Пийте всяка сутрин на празен стомах.

Спанак

Спанакът е добро средство за храносмилателния тракт, особено при запек. Суровият спанак съдържа различни компоненти, които могат да пречистват и регенерират целия стомашно-чревен тракт.

За да се отървете от запека, трябва да включите спанак в диетата си. Може да го консумирате суров или варен в зависимост от това как Ви харесва.

Ако имате тежък запек, консумирайте смес от половин часа сок от суров спанак и половин чаша вода два пъти дневно. В рамките на няколко дни ще получите облекчение.

 Грозде

Гроздето съдържа неразтворими фибри, които помагат за редовна дефекация. Яжте малка купа с грозде или половин чаша прясно изцеден гроздов сок дневно.

Ако не е на разположение прясно грозде, може да консумирате стафиди, накиснати във вода за един-два дни. Трябва да се ядат накиснати стафиди заедно с вода на празен стомах сутрин.

Стафиди

Освен високо съдържание на фибри, стафидите също така съдържат и винена киселина, която има слабителен ефект.

Яжте с купичка кисело мляко, за да добавите положителните ефекти на пробиотиците върху червата.

Сушени сливи

Тези богати на фибри плодове са домашен лек за подобряване на храносмилането. Освен това сушените сливи съдържат съединение, което предизвиква контракция на червата и дефекация.

Смокини

Смокините са с много високо съдържание на фибри и действат като естествен лаксатив. Хора, които страдат от хроничен запек, трябва да включват смокини в хранителния си режим.

За лечение на запек могат да се използват както пресни, така и сушени смокини. Пресните смокини се консумират заедно с обвивката си, тъй като тя съдържа повече от от фибрите и калций.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото