Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

1. Какво представляват хемороидите?
Хемороидите представляват разширени кръвоносни съдове в областта на ануса и ректума (правото черво – крайната част на дебелото черво). По-точно разширението е на т.нар. кавернозни тела (разположени на прехода между артериалните и венозните съдове), които нормално съществуват в тази зона. Тези съдови сплетения съдържат артериална кръв, която е ясна и алено червена.

2. Какво е разпространението на хемороидите?
Хемороидите са толкова разпространени, че се смята, че през живота си 90 % от хората понякога се срещат с това заболяване.
Хемороидите са по-често срещани в индустриалните страни. По статистически данни повече от 10 % от възрастното население страда от хемороиди. Заболяването засяга хората в активна възраст, като възниква след 20-годишна възраст. Най-засегнатата група са хората между 40 и 65 години. Хемороидите засягат и двата пола, като има малък превес в полза на мъжете.
Заболяването има хронично прогресиращо развитие и често води до нетрудоспособност. Въпреки широкото си разпространение, само малък брой хора търсят медицинска помощ за това заболяване, като повечето страдат дълги години преди да потърсят лекарска намеса. Само 500 000 хиляди човека са били лекувани от хемороиди, а от тях 10 % до 20% са преминали оперативна намеса.

3. Кои са причините за поява на хемороиди?
Не е известна все още конкретна причина, поради която се появяват хемороидите. Знае се, че изправеното положение, което тялото заема, оказва доста високо налягане в ректалните вени, а това води от своя страна до тяхното болестно разширяване. Съществуват редица причини, които водят до появата на хемороиди.
Сред най-честите причини за поява на хемороиди са:
3.1. Запек

Запекът е един от най-важните фактори за появата на хемороидите.
Усилието при дефекация довежда до повишаване на налягането във венозните плексуси, като по този начин се затруднява оттичането на кръвта от тях и това довежда до разширяването им.
3.2. Чести диарии

Честите диарии също могат да доведат до появата на хемороиди.
3.3. Заседнал начин на живот

Хемороидите често се появяват вследствие на дълго седене, което не позволява оттичане на венозната кръв.
3.4. Бременност

Специално внимание трябва да отделим и на бременността като специфично състояние, често съпътствано от образуване на хемороиди.
Поради настъпващите хормонални промени, отслабващи съдовите стени, и уголемяването на матката, която механично притиска кръвоносните съдове и пречи на нормалната циркулация в областта на аналния канал, бременността обикновено благоприятства образуването на хемороиди или изострянето на симптоматиката.
3.5. Професия, свързана с продължително седене

При професии, свързани с продължително седене (шофьори, хора работещи в офиси и др.), поради липсата на движение се затруднява венозното оттичане. Това довежда до появата на хемороиди.

3.6. Генетично предразположение

Разбира се, има и генетично предразположение.
Генетично заложената еластичност на съединителната тъкан, от която са изградени вените, обуславя дали човек ще страда от хемороиди и до каква степен би могло да се обостри състоянието. Комбинацията хемороиди, плоско стъпало и разширени вени е типична при вродена слабост на съединителната тъкан.
3.7. Хранителен режим

Хранителният режим е друга важна причина за поява на хемороиди. Мазната храна, лютите и пикантните ястия, както и пържената храна дразнят лигавицата на дебелото черво. Негативно влияние оказват и алкохолът, газираните напитки, тютюнът. Ограниченият прием на течности също може да стане причина за поява на хемороиди. Хора, които не употребяват алкохол или храна, дразнеща чревната лигавица, също страдат от хемороиди. Това се дължи на неправилна комбинация на консумираните храни.
Недостатъчна хидрация (причинена от недостатъчно поемане на вода или пиене на прекомерно количество диуретични течности, като кафе или кола) може да втвърди изпражненията, което довежда до дразнене на хемороидите.
3.8. Напредване на възрастта

С напредване на възрастта се намалява еластичността на тъканите, променят се диетата и начинът на живот, а това довежда до появата на хемороиди.
3.9. Тежка физическа работа и вдигане на тежести

При физически усилия се повишава интраабдоминалното (вътрекоремното) налягане, а това довежда до венозен застой и поява на хемороиди.
3.10. Хронични чернодробни заболявания

Хроничните чернодробни заболявания довеждат до венозен застой в областта на ректума и по този начин се появяват хемороидите.
Следва: Рискови фактори за поява на хемороиди

4. Рискови фактори за поява на хемороиди

Според статистиката около 75 % от хората развиват хемороиди в някакъв момент от живота си. Познаването на своите лични рискови фактори за поява на хемороиди може да помогне на човек да вземе мерки, за да се избегне това болезнено и неприятно състояние. Въпреки че хемороидите могат да засегнат всеки, някои хора са изправени пред по-висок риск от развитие на това заболяване.
Сред основните рискови фактори за поява на хемороиди са:
Персистиращ запек или диария - тези състояния могат да доведат до напрежение при дефекация.
Фамилна анамнеза за хемороиди - при наличие на роднини, които страдат от състоянието, рискът за в бъдеще да се развият хемороиди е по-голям.
Възраст - въпреки че хемороиди могат да се появят и при по-млади хора, те са по-често срещани в средна и напреднала възраст. Половината от хората, които са на повече от 50 години, търсят лечение за хемороиди.
Бременност и раждане - с растежа на плода по време на последните 6 месеца от бременността, обемът на кръвта и натискът върху тазовите кръвоносни съдове се увеличава. Освен това поради увеличение на хормоните по време на този период прогестеронът може да отслаби венозните стени, което може да подпомогне формирането на хемороиди. Пренапрежението при раждането също може да предизвика поява на хемороиди.
Наднормено тегло
Хранителен режим - прием на храна с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на фибри.
Професия - хора с професия, изискваща продължителни периоди от време през деня с малко или никакво движение са изложени на висок риск от хемороиди.
Липса на физическа активност
Алкохолизъм
Тежко чернодробно и / или сърдечно-съдово заболяване

5. Какви видове хемороиди има?

Според разположението си хемороидите се делят на външни и вътрешни.
5.1. Външни хемороиди

Външните хемороиди се развиват отвън около ануса и се намират под кожата. Те могат да бъдат почувствани, когато се подуят и предизвикват симптоми, като сърбеж, болка и кървене.
5.2. Вътрешни хемороиди

Вътрешните хемороиди се разполагат под лигавицата на ректума (правото черво) и в нормално състояние не могат да бъдат почувствани. Обикновено са неболезнени и основният симптом при тях е кървенето по време и след дефекация. Възможно е при по-напреднало заболяване вътрешните хемороиди да пролабират през аналния отвор и да не могат да се върнат обратно и това да доведе до силна болезненост.

6. Какви стадии имат хемороидите?

При хемороидалната болест се различават четири стадия на развитие.
Стадий I – хемороидалните възли са над линеа дентата и не се виждат отвън. Клинически се проявява с кървене и сърбеж, като обикновено няма болка.
Стадий II – При напън хемороидалните възли пролабират навън. Те се репонират (намесват) спонтанно, като се наблюдават начални фибротични промени. Клинически се наблюдава рядко кървене. Понякога има парене и слузна секреция.
Стадий III – Хемороидалните възли пролабират при напън и дефекация, но не могат да се прибират спонтанно, а трябва да се репонират с помощ. Има повишен тонус на аналния сфинктер и напредваща фиброза. Клиничните прояви са слузна секреция, болка, сърбеж и разраняване на лигавицата.
Стадий IV – Както при трети стадий има пролапс на хемороидалните възли, но в този стадий те са нерепонабилни. В този стадий има най-различни оплаквания, като обикновено има силна болка и разранявания на лигавицата.

7. Какъв е патофизиологичният процес при хемороидите?

Точната патофизиология на развитието на хемороиди е слабо разбрана. В продължение на години е била популярна теорията за разширени вени, която постулира, че хемороидите са причинени от разширени вени в аналния канал, но сега е остаряла, тъй като хемороидите и аноректалните варици са се доказали като отделни образувания. В действителност, пациенти с портална хипертония и варици не са с повишена честота на хемороиди.
В аналния канал са локализирани три големи анални възглавници и различни брой малки възглавнички, разположени между тях. Аналните възглавници при пациенти с хемороиди показват значими патологични изменения. Тези промени включват анормална венозна дилатация, съдова тромбоза, дегенеративни процеси в колагеновите влакна и фиброеластичните тъкани, деформация и руптура на аналния субепителен мускул. В допълнение към тези констатации, е наблюдавана тежка възпалителна реакция, включваща съдовата стена и околната съединителна тъкан, с асоциирана мукозна улцерация, исхемия и тромбоза.
Симптомите на хемороидите се появяват при прекомерно увеличаване на венозното налягане. Развиват се два вида хемороиди: вътрешни от горния хемороидален плексус и външни от долния хемороидален плексус.
7.1. Патофизиология на симптомите на вътрешните хемороиди

Вътрешните хемороиди не могат да причинят кожна болка, тъй като са над дентатната (пектинатна) линия и не са инервирани от кожни нерви. Въпреки това, те могат да причинят кървене, пролапс и като резултат от отлагането на иритант върху чувствителната перианална кожа причиняват перианален сърбеж и дразнене. Вътрешните хемороиди могат да произведат перианална болка чрез пролабиране и причиняване на спазъм на сфинктерния комплекс около хемороидите. Този спазъм води до дискомфорт, докато пролабираните хемороиди са експонирани.
Вътрешните хемороиди могат да предизвикат остра болка, докато са инкарцерирани и заклещени. Отново, болката е свързана със спазъм на сфинктерния комплекс. Странгулация с некроза може да причини по-дълбок дискомфорт. Възможно е този сфинктерен спазъм да причини едновременно и външна тромбоза. Външната тромбоза предизвиква остра кожна болка. Тази констелация от симптоми се нарича остра хемороидална болка и обикновено изисква спешно лечение.
Вътрешните хемороиди най-често причиняват безболезнено кървене с дефекацията. Покриващият епител е увреден от усилието при дефекация и подлежащите вени кървят.
Вътрешните хемороиди могат да депозират слуз върху перианалната тъкан с пролапс. Тази слуз може да причини локализиран дерматит, който се нарича пруритус ани.
7.2. Патофизиология на симптомите на външните хемороиди

Външните хемороиди предизвикват симптоми по два начина. Първо, може да се появи остра тромбоза на подлежащата външна хемороидална вена. Острата тромбоза обикновено е свързана с конкретно събитие, като физическо натоварване, напрягане при запек, диария или промяна в хранителния режим. Това са остри, болезнени събития.
Болката е резултат от бързо раздуване на инервирана кожа от съсирек и заобикалящ оток. Болката продължава 7-14 дни, като преминава с резолюция на тромбозата. Разтегнатата анодерма персистира като излишна кожа или кожни тагове (акрохордони).
Външните тромбози понякога разрушават надлежащата кожа и причиняват кървене. Повторна поява настъпва приблизително при 40-50 %, на същото място (тъй като подлежащата увредена вена остава там). Отстраняване на кръвния съсирек и оставяйки отслабената вена на мястото, а не ексцизия на вената със съсирека, предразполага пациента към рецидиви.
Външните хемороиди също така могат да причинят затруднена хигиена поради излишната кожа, останала след остра тромбоза (кожни тагове), отговорна за тези проблеми. Външните хемороидални вени, намиращи се под перианалната кожа очевидно не могат да причинят проблеми с хигиената, въпреки това излишната кожа в перианалната област може механично да попречи на почистването.

Симптоми и признаци при хемороиди

Най-честите симптоми, които се срещат при хемороидалната болест, са:
8.1. Сърбеж и парене около ануса

Сърбеж и парене около ануса се появяват най-вече след дефекация. Дължат се на дразнене на околната кожа.
 
Прочетете допълнителна информация за някои от симптомите:
Аногенитален сърбеж
Сърбеж на аналната област
Анален сърбеж
Усещане за парене по перинеума
8.2. Дискомфорт при изхождане

Дискомфорт при изхождане се появява периодично и се усеща най-вече в лявата низходяща част на червото.
 
Прочетете допълнителна информация за някои от симптомите:
Трудно изхождане (запек)
8.3. Болка

Болката се среща по-често при външните хемороиди и се провокира най-вече от травмиране в областта, особено при запек и при твърди фекалии. Болката е характерна и когато се наблюдава усложняване на хемороидите с поява на тромбоза или инкарцерация (заклещване). Също се наблюдава болка, когато има съчетание на хемороиди с анална фисура.

9. Диференциална диагноза на хемороиди

Хемороидалните оплаквания обикновено не са свързани с други медицински състояния или заболявания. Въпреки това, пациенти със следните заболявания и състояния са с повишен риск от хемороидални симптоми:
Възпалително заболяване на червата - възпалително заболяване на червата и хемороидалните проблеми са често явление; необичайни хемороидални признаци и констатации следва да сигнализират на лекаря за потенциално наличие на възпалително заболяване на червата
Бременност
Няколко аноректални състояния могат да предизвикат симптоми, подобни на тези, свързани с хемороиди. Факторите, които могат да индикират за по-сериозни заболявания и които би трябвало да подтикнат към извършване на колоноскопия, включват: промяна в дефекацията, коремна болка, загуба на тегло, ректално кървене с кръв в изпражненията или фамилна анамнеза за рак на дебелото черво.
Диференциалната диагноза на хемороиди включва:
Анална фисура
Аногенитални брадавици
Аноректална фистула
Перианален абсцес
Дивертикулоза
Екзема
Гъбична инфекция
Фекално задръстване
Инфекции (полово предавани болести)
Сърбеж
Ректални полипи
Ректален пролапс
Ректална травма
Улцерозен колит
Болест на Крон
Рак на ануса
Колоректален тумор

10. Какви са медицинските изследвания при хемороиди?
При съмнения за хемороиди е необходимо да се извършат няколко прости и лесни за изпълнения методи, за да се потвърди или отхвърли диагнозата хемороиди.
Изследвания, необходими за потвъждаване на диагнозата хемороиди, са:
10.1. Оглед на аналната област

Огледът на аналната област включва щателен оглед на ануса и околната област, като се търсят външни или пролабирали хемороиди.
10.2. Ректално туширане

Ректалното туширане е изследване на ануса и долната част на ректума посредством пръст. С ректалния преглед се проверява за хемороидални издатини, индикации за ректални тумори или полипи, абсцеси или увеличена простата при мъжете.
 
Прочетете допълнителна информация за някои от изследванията:
Ректално туше
10.3. Аноскопия

Аноскопията се извършва посредством устройство, наречено аноскоп. То представлява куха тръба с осветление отпред, което позволява да се извърши преглед на ректума и ануса за наличие на вътрешни хемороиди.
 
Прочетете допълнителна информация за някои от изследванията:
Аноскопия
10.4. Ендоскопско изследване

Ендоскопското изследване включва сигмоидоскопия и колоноскопия. При сигмоидоскопията се прави изследване на сигмоидното черво, а при колоноскопията се прави изследване на цялото дебело черво. Целта на ендоскопското изследване  е отдиференциране на хемороидите от други заболявания, протичащи с кървене от ануса.

11. Какво е лечението при хемороиди?

Лечението на хемороидите бива
неоперативно
миниинвазивни процедури и
оперативно лечение.
Методът на лечение зависи от стадия на заболяването и желанието на пациента. Понякога се налага комбиниране на няколко метода на лечение.
11.1. Неоперативно лечение

Неоперативното лечение се прилага обикновено в I и II стадий на хемороидалната болест. То включва:
Хигиенно-диетичен режим
Препоръчва се да се избягват храни и напитки (пикантни храни, силни подправки, алкохол и др.), които водят до раздразване на хемороидите. Трябва да се консумират храни, богати на баластни вещества. Също трябва да се приемат повече течности.
Препоръчва се да се увеличи активното движение през деня.
Необходимо е да се регулира дефекацията с меки слабителни средства.
Винаги след дефекация трябва да се измива аналната област и да се подсушава с мека памучна кърпа. Водата трябва да е хладка, а не гореща. Не трябва да се използва тоалетна хартия.
Медикаментозно лечение
Медикаментозното лечение цели да се намали болката, възпалението и кръвотечението. Има медикаменти под различни форми – таблетки, мехлеми, кремове, гелове, супозитории (свещички), пяна и др. Добър ефект имат и седящите бани с антисептични разтвори – калиев перманганат, бетадин, йодасепт и др. Мехлемите, кремовете и геловете при външни хемороиди се нанасят в тънък слой около ануса, а при вътрешни хемороиди се въвеждат посредством пръст или специални апликатори, които са към медикаментите.
Повечето медикаменти съдържат повече от една активна съставка, като повечето съдържат една от следните съставки: противоболкова съставка – най-често е локален анестетик (лидокаин); съдосвиваща (вазоконстрикторна) съставка – намалява кървенето и в известна степен и болката; антисептична съставка – предпазва от възпаление. При остри хемороидални кризи се използват и медикаменти, съдържащи диосмин. 
11.2. Миниинвазивни процедури

Миниинвазивните процедури са процедури, които могат да се извършат и в амбулаторни условия, без да е необходимо да се постъпва в болница, и имат малко усложнения. Те се препоръчват в I, II, III стадий на хемороидалната болест.
Съществуват няколко вида процедури, като понякога е необходимо да се комбинират помежду си.
Криотерапия – осъществява се чрез замразяване на хемороидалната тъкан. Използвало се е в миналото, като е вярвало, че замразяването в началото на аналния канал ще намали кръвоснабдяването и ще доведе до фиброзиране на хемороидите. За съжаление процедурата била болезнена и е свързана с продължителен възстановителен период и поради тази причина в наши дни почти не се използва.
Електротерапия – представлява изсушаване на хемороидите с електрически заряд. Този метод е безболезнен и високо ефективен за бързо прекратяване на развитието на хемороидите.
Склеротерапия – представлява инжектиране на склерозиращ агент (дразнеща субстанция) в хемороидите. По този начин се намаляват кръвоносните съдове, образува се съединителна тъкан и хемороидите отпадат сами. Преди се е използвала често, но с въвеждането на новите методи намира все по-малко приложение.
Лазертерапия или Инфраред терапия – използва се светлина от инфрачервения спектър. Този метод е високоефективен за спиране на кървенето. Този метод може да се използва като самостоятелен в I и II стадий, а в комбинация с друг метод при III стадий. Днес комбинирането на инфраред терапията с банд лигирането е „златен стандарт” в миниинвазивните процедури за лечение на хемороидите. Този метод е напълно безболезнен и приложим в амбулаторното лечение.
Лигатура с гумена лента (банд лигиране) – представлява поставяне на еластичен гумен пръстен в основата на хемороида. По този начин се прекъсва кръвоснабдяването му и той отпада без допълнителна намеса след около седмица до десет дни. При отпадане на възела може да се появи леко кървене и на мястото на възела има малка раничка, която заздравява за около 14 дни. Използва се специална ендоскопска апаратура, като може да се извърши в амбулаторни условия и не изисква никаква упойка. Банд лигирането е приложимо само за вътрешни хемороиди, тъй като те нямат рецептори за болка, за разлика от външните. Процедурата може да се повтаря през около три седмици. Тази процедура е относително противопоказна при пациенти, приемащи антигуагуланти или такива с намалена имунна защита.
За последните 10 години банд лигирането и инфраред коагулацията са на първо място за амбулаторно лечение на хемороидалната болест като ефект и минимален дискомфорт.
11.3. Хирургично лечение

Хирургичното лечение е метод на избор при вътрешни хемороиди III и IV стадий, тромбозирали хемороиди, външни хемороиди, продължително и обилно кървене с налична анемия, при изчерпване на възможностите на другите два метода на лечение.
Има няколко оперативни метода за премахване на хемороидите, като тук се включват класическата операция по Milligan - Morgan, операция по Parks, операция по Longo (с механичен ушивател) и операция по Whithehead. Тези операции за свързани с хоспитализация на пациента (приемане в болница), прилагане на анестезия (упойка), наличие на известна болка, продължителен възстановителен период и наличие на рецидиви и усложнения.

12. Естествени средства в борбата с хемороидите
Често леката болка, подуване и възпаление на хемороидите могат да бъдат облекчени с домашно лечение.
Естествени средства в борбата с хемороидите включват:
12.1. Студен компрес

Студеният компрес ще помогне на хемороидите да се свият и да станат по-малки по размер. Това ще доведе до намаляване на болката и ще осигури отшумяване на сърбежа.
Увийте малко лед в чиста кърпа и го приложете директно върху хемороидите. Правейки това няколко пъти, ще Ви е необходим ден за свиване на кръвоносните съдове и намаляване ефективно на хемороидите.
12.2. Ябълков оцет

Чист и натурален ябълков оцет е много полезен при това заболяване и е едно от най-популярните природни лечения за хемороиди.
За външни хемороиди вземете памучен тампон и го накиснете в ябълков оцет. Приложете го директно върху хемороидите за незабавно облекчение. Имайте предвид, че ябълковият оцет, приложен директно, може да предизвика усещане за парене в продължение на известно време, но това ще намали сърбежа и болката веднага. Алтернативно, може да добавите половин чаша оцет във ваната.
При вътрешни хемороиди консумацията на една чаена лъжичка оцет с вода може да облекчи болката и кървенето.
Ябълка
12.3. Люспи от индийски живовляк (хуск)

Твърдите изпражнения могат да влошат хемороидите, причинявайки повече кървене и болка. Люспи от индийски живовляк (хуск) са богати на фибри, което прави изпражненията по-меки и облекчава дефекацията.
Редовната консумация може да помогне за намаляване на стреса в подутите вени и да осигури време за излекуване.
Индийски бял живовляк
12.4. Вана с топла вода

Престой във вана с топла вода може да осигури незабавно облекчение от болката и сърбежа и да причини отпускане на кръвоносните съдове. Задръжте възпалената част в продължение на 15-20 минути потопена в топла, но не гореща, вода. Избършете областта внимателно с влажна кърпа, така че да не я подсушите.
Редовен престой във вана с топла вода помага за ефективно намаляване на хемороидите.
12.5. Масло от чаено дърво

Скорошни проучвания са показали ползите на маслото от чаено дърво за намаляване на възпалението и излекуването на хемороидите по естествен начин.
Тъй като маслото от чаено дърво е много силно, трябва да се разрежда. Прибавят се една или две капки масло от чаено дърво към рициново масло или масло от сладък бадем и получената смес се прилага директно върху възпалената област с помощта на чист памучен тампон. Прилагането редовно на това естествено средство ще свие хемороидите, докато те се излекуват напълно.
Други етерични масла, които могат да имат лечебен ефект, са етерично масло от лавандула и розмарин.
Чаено дърво
12.6. Хамамелис

Ако имате хамамелис у дома, може да Ви помогне за намаляване на болката, сърбежа и кървенето от хемороидите.
Нанасяйте малко количество хамамелис редовно във възпалената област за дългосрочно решаване на проблема.
Хамамелис, Вирджински орех
12.7. Алое вера

Алое вера е ефективна природна съставка, която помага за бързо облекчаване на хемороидите. Противовъзпалителното действие на алое вера успокоява симптоматиката по бърз и лесен начин.
За вътрешни хемороиди нарежете на ивици алое вера, като отстраните тръните, и го замразете. Нанесете го върху възпалената област, за да намали възпалението.
За външни хемороиди приложете гела, извлечен от растението, за да успокои и хидратира подутите вени.
Алое, Алое вера, Сабур, Сара сабур
12.8. Лимонов сок

Антиоксидантите, съдържащи се в лимоните, помагат при лечението на това заболяване.
Нанесете лимонов сок директно върху възпалената област или консумирайте с джинджифил с мед, за да се възползвате от ползите на плода за намаляване на болката и възпалението.
Лимон
12.9. Зехтин

Зехтинът е друга съставка, която помага при лечението на симптомите на хемороиди. Тя има противовъзпалителни свойства, които успокояват засегнатата област и намаляват дискомфорта. Освен това увеличава еластичността на кръвоносните съдове, намалявайки травмирането при преминаване на твърди изпражнения.
Редовната консумация на малки количества зехтин с храната може да подобри функционалността на дефекацията поради наличието на ненаситени мастни киселини в зехтина.
Маслина (европейска)
12.10. Бадемово масло

Бадемовото масло, известно със своите успокояващи свойства, се използва основно за лечение на външни хемороиди.
Потопете памучен тампон в чисто бадемово масло и го приложете върху засегнатата област. То овлажнява и успокоява възпалението, облекчава паренето и сърбежа в областта около ануса. Правете това няколко пъти на ден.
Бадем
12.11. Хидратация

Сухотата може да влоши хемороидите и може да доведе до прекомерно кървене. Никога не използвайте суха хавлия, за да избършете засегнатата област, тъй като може да доведе до нежелани драскотини, които могат да влошат подутите съдове. Вместо това използвайте непарфюмирана, немедикаментозна влажна кърпичка, за да избършете засегнатата част, без да изсушавате кожата.
Можете също така да поставите капсули витамин Е в ануса за успокояване и рехидратация на областта.
12.12. Промени в начина на живот

Някои промени с начина на живот, като консумация на повече вода и поддържане на добра хигиена, ще Ви помогне да се отървете от хемороидите бързо. Адекватният прием на вода хидратира цялото тяло, също така улеснява дефекацията и запазва изпражненията меки, като намалява необходимостта от напрягане по време на дефекация.
Никога не отлагайте дефекацията, тъй като това може да влоши състоянието и да забави лечението. Винаги носете удобни дрехи, за да се намали възпалението, дължащо се на хемороидите.
12.13. Диета, богата на фибри

Яжте много зеленчуци и плодове. Тъй като хемороидите могат да са резултат от запек или напрягане по време на дефекация, увеличаване на приема на фибри може да подобри състоянието Ви. Фибрите помагат за омекотяване на изпражненията и са от съществено значение за здравето на дебелото черво и храносмилателната система като цяло.
Източници на фибри включват зеленчуци от всякакъв вид, ленено семе, бадеми, орехи, фъстъци, сушени сини сливи, круши и боб.
Повече информация може да прочетете тук:

13. Как да се предпазим от хемороиди?
Хемороидите обикновено не са животозастрашаващи, но могат да създадат значителен дискомфорт.
По-голямата част от случаите на поява на хемороиди са причинени от няколко различни фактора. Ако се профилактират тези най-често срещани причини, ще се предотвратят болезнените и дразнещи симптоми на хемороидите.
Превенцията на хемороиди включва няколко компонента:
13.1. Хранителен режим, богат на фибри

Почти всички хемороиди са причинени от запек или диария, и двете от които могат да бъдат лекувани чрез здравословна диета, която включва достатъчно фибри и вода всеки ден. Добавянето на фибри в хранителния режим е един от най-добрите естествени начини за предотвратяване на хемороиди.
Храни с високо съдържание на фибри, като пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, предпазват от хемороиди чрез спомагане за добро храносмилане, почистване на ректалните стени и допринасяне за безболезнена и лесна дефекация. Човек трябва да приема около 25-35 г фибри всеки ден, за да поддържа стомашно-чревния тракт в добро функциониращо състояние.
13.2. Прием на достатъчно вода

Тази стратегия за превенция на хемороиди е проста, но всъщност много малко хора я изпълняват. Заедно със здравословния хранителен режим с много фибри, адекватна хидратация с вода е ключът към нормална дефекация и липса на хемороидални проблеми.
Пиенето на много течности, особено по време на хранене, спомага за доброто храносмилане и предотвратява втвърдяване на изпражненията. Освен вода, могат да се консумират други видове здравословни течности, като например плодови и зеленчукови сокове.
Прием на достатъчно вода за възрастен човек е 6-8 чаши вода дневно.
13.3. Физическа активност

Профилактиката на хемороидите включва и редовна физическа активност и упражнения и поддържане на здравословно тегло.
Физическата активност спомага за подобряване на функциите на тялото, включително и на храносмилателната система, обуславяйки изхвърлянето на отпадните продукти с лекота и предотвратяване на чревни патологии, като запек и диария. Упражненията също така спомагат за отслабване и намаляват риска от поява на хемороиди.
13.4. Промяна на ежедневни дейности

Някои ежедневни дейности също могат да бъдат рисков фактор за поява на това дискомфортно състояние, поради което е необходима тяхната промяна с цел предотвратяване на хемороиди:
Да се избягва продължително седене или стоене и по възможност да се правят чести кратки разходки.
Ако е възможно, да се избягва често вдигане на тежки предмети. Ако трябва все пак да се вдигне тежък предмет, да се издиша винаги при вдигането му и да не се задържа дъха.
При бременност спането на една страна ще намали натиска върху кръвоносните съдове в таза, което ще помогне за превенция на хемороидите или от уголемяването им при тяхното наличие.
Стресът също е сред честите причини за поява на хемороиди, следователно намаляване на стреса е важна опорна точка в превенцията им.
13.5. Навици при дефекация

Установяването на навици при дефекация ще намали риска от поява на затруднения при извършването й.
Ключов момент в превенцията на хемороидите е придържане към редовен график на дефекация. Не бива да се отлага дефекацията при поява на порив за нея. При отложена дефекация изпражненията ще станат по-твърди и сухи, поради което трябва да се упражни допълнителен натиск за изхвърлянето им от тялото, в резултат на което се причинява подуване на вените и тъканите на ректалните стени (хемороиди).
Човек не бива да прекарва дълги периоди от време върху тоалетната чиния, тъй като гравитацията и напъните могат да предизвикат нежелан натиск върху ректалните тъкани. По тази причина трябва да се избягва и четене, докато човек е седнал на тоалетната чиния.
Освен това е важна и добрата хигиена - поддържане на аналната област чиста и суха. След дефекация аналното място трябва да се избърше внимателно с влажна, мека и неароматизирана тоалетна хартия, след което да се подсуши. Трябват да се избягват по-усилени действия при почистването и наличието на ненужна влага около областта, тъй като това може да предизвика дразнене и възпаление на ректалните тъкани, водещо до поява на хемороиди.
13.6. Режим на хранене

Установяване на постоянен модел за хранителните навици и режим на хранене е част от превенцията на хемороиди. Трябва да се избягва прескачане на хранене или постоянна промяна на часа на рутинния прием на храна, тъй като това може да доведе до влошено храносмилане, което от своя страна може да предизвика поява на симптоми на хемороиди.
13.7. Прием на билкови и хранителни добавки

Прием на някои билкови и хранителни добавки предлага благоприятстващи възможности за превенция на хемороиди.
Прием на фибри като хранителна добавка е алтернатива за набавяне на достатъчно количество фибри за тялото. За да се избегне подуване на корема и метеоризъм, приемът на добавката започва постепенно в продължение на период от няколко дни.
Бодлив залист и див кестен са благотворни билки за предотвратяване на хемороиди, като и двата вида се използват при циркулационни проблеми, въпреки че не трябва да се приемат от хора с високо кръвно налягане, доброкачествена хиперплазия на простатата, при прием на алфа-блокери, МАО-инхибитори или разредители на кръвта, както и от бременни или кърмещи жени.
Подходящи хранителни добавки за предотвратяване на хемороиди са биофлавоноидите, както и антиоксидантите. Биофлавоноидите са химични съединения, намиращи се в силно ароматизирани плодове, като цитрусови плодове и боровинки. Антиоксидантите са в състава на много здравословни храни, включително зелен чай и боровинки. Въпреки че човек може да ги приема под формата на капсули, често по-добре е просто да се консумират храни, богати на тях.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото