Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ЗЪБЕН КАМЪК

Зъбният камък представлява твърди отлагания по зъбните повърхности в резултат на минерализацията на зъбната плака. Той може и да се отлага и по повърхността на коронки и мостове. При деца със занемарена устна хигиена също може да се наблюдава натрупване на зъбен камък и в двете съзъбия.

Често си задаваме въпроса какво представлява зъбният камък и каква е неговата структура. Зъбният камък има органична и неорганична съставка. Неорганичната част е 70-90 % от масата на зъбния камък и се състои от калциеви и фосфатни соли и по-малко магнезиеви. Органичната част са десквамирани епителни клетки, протеин - полизахаридни комплекси, левкоцити и различни микроорганизми.

Зъбният камък бива:

супрагингивален - над венечния ръб (1);
субгингивален - под венечния ръб, в гингивалния или пародонтален джоб при вече съществуващо възпаление (2);
Познат е и супрагингивален (надвенечен) зъбен камък, който е бил субгингивален (подвенечен) преди отдръпването на венеца.

Надвенечният (слюнчен) зъбен камък се отлага предимно около отворите на слюнчените жлези - по вътрешните повърхности на последните молари. Надвенечният зъбен камък е светъл, твърд и лесно се отлепя от зъбните повърхности.

Подвенечният (серумен) зъбен камък е тъмен, твърд, плътен и здраво прикрепен към зъба.

Зъбният камък е с по-малка твърдост от емайла.

Структурата на зъбния камък е порьозна и това го прави резервоар за бактериални токсини и антигени. Освен първичните микроорганизми от предшестващата го зъбна плака, структурата му позволява навлизането и на нови микроорганизми, хранителни остатъци и пигменти от приетите течности и храни.

образуване на зъбен камък

Зъбният камък се образува в резултат на узряването и стареенето на бактериалната зъбна плака.

Зъбната плака се появява около два часа след измиването на зъбите. Тя не може да се види с просто око. Плаката се състои предимно от микроорганизми, съставки от слюнката, олющени епителни клетки от устната лигавица и специфични въглехидрати.

В началото броят на микроорганизмите в плаката е малък, но с течение на времето започва де се увеличава. Отначало микроорганизмите в плаката са предимно (Gr+) аероби – нормални обитатели на устата, но впоследствие, когато се изчерпи кислорода и се увеличи киселинността в плаката, се появяват патогенни микроорганизми (Gr-) анаероби.

Съществуват много теории за това точно как се образува зъбният камък, но всички се обединяват около твърдението, че зъбният камък се натрупва в резултат на минерализирането на зъбната плака.

Плаката има способността да концентрира калций от 2 до 20 пъти, а концентрацията на фосфор е три пъти по-голяма.

Ако зъбната плака не се отстранява периодично, минералните соли в нея преципитират, формират се кристали в интрацелуларния матрикс, а по-късно и в бактериалните клетки - започва минерализацията и отлагането на зъбен камък под действие на минералите в слюнката.

Натрупването на плака причинява раздразнение и възпаление на венците, обозначено като гингивит. Когато венците станат раздразнени, има загуба на влакна съединителна тъкан, които свързват венците към зъбите и костта, която обгражда зъба. Това се означава като периодонтит. Тъй като зъбната плака е единствената причина за периодонтит, тя е посочена като основна етиология.

Плаката, която остане в устната кухина достатъчно дълго, в крайна сметка ще се калцира и ще се превърне в зъбен камък.

Зъбният камък е вреден за здравето на венците, тъй като служи като капан за увеличено образуване на плака и задържане. Поради това зъбният камък, заедно с всичко останало, което причинява локализирано натрупване на плака, се нарича вторична етиология на периодонтита.

Зъбен камък може да се образува както по протежение на линията на венците (супрагингивален зъбен камък), така и в браздата, която съществува между зъбите и венците (субгингивален зъбен камък).

Когато плаката е супрагингивална, бактериалното съдържание се състои предимно от аеробни бактерии и дрожди, тоест тези бактерии, които използват и могат да оцелеят в среда, съдържаща кислород. Субгингивалната плака съдържа основно анаеробни бактерии, тоест тези бактерии, които не могат да съществуват в среда, съдържаща кислород.

Анаеробните бактерии са особено опасни за венците и фибрите, които прикрепят зъбите към венците, което води до периодонтит. При почти всички индивиди с периодонтит се установява значително депозиране на субгингивален зъбен камък. Тези анаеробни бактерии са свързани със сърдечно-съдови заболявания и майки, които раждат преждевременно бебета с ниско тегло, но все още няма убедителни данни за клиничната значимост на зъбния камък при тези състояния. Не е доказано със сигурност, че периодонтитът е значим рисков фактор за изброените по-горе нарушения.

Формирането на зъбен камък може да доведе до редица признаци, обуславящи клиничната картина, включително лош дъх, отдръпване на венците и хронично възпаление на венците.

Симптоми при гингивит, индуциран от зъбен камък

Гингивитът представлява възпаление на венците. Повечето случаи на това състояние са индуцирани от наличие на зъбен камък.

Лекият гингивит не предизвиква симптоми и затова често хората не знаят, че го имат. Венците изглеждат

Леко подути
Леко зачервени
Умереното възпаление на венците (гингивит) може да доведе до симптоми, характеризиращи се с:

По-силно изразено подуване и зачервяване на венците
Леко кървене от венците при почистване на зъбите
Болезненост и повишена чувствителност на венците при допир
Ако не се лекува, гингивитът може да премине в периодонтит.

Симптоми при периодонтит, индуциран от зъбен камък

Периодонтитът буквално означава "възпаление около зъба". Той възниква, ако индуцираният от зъбен камък гингивит се влоши и прогресира към засягане на тъкан, която свързва зъбите към венците и / или носещата кост.

Периодонтитът често не причинява симптоми, докато засегнатият зъб не стане хлабав. Въпреки това, в някои случаи могат да се развият симптоми, които да включват:

Халитоза (лош дъх)
Лош вкус в устата
Формиране на гной в малките джобове между зъбите и венците
Болка и затруднено хранене
Червени и подпухнали венци
Поява на ново разстояние между зъбите - причинява се от загуба на костна маса
Кървене на венците
Засегнати зъбите стават хлабави и в крайна сметка падат, ако не се лекуват.

Не само че периодонтитът е основна причина за загуба на зъби, но изследвания показват, че може да има връзка между пародонтоза и други заболявания, като инсулт, бактериална пневмония, диабет, сърдечно-съдови заболявания и повишен риск по време на бременност. Учените са в процес на изследвания дали възпалението и бактериите, свързани с пародонтозата, засягат тези системни заболявания и състояния. Пушенето също увеличава риска от пародонтоза.

 Защо е важно редовно да почистваме зъбния камък?

Зъбният камък играе много важна роля в прогресията на пародонталните заболявания - гингивит и пародонтит. Основната причина за тяхното възникване и развитие е нередовното премахване на зъбната плака и на зъбния камък. По грапавата повърхност на зъбния камък се задържат микроорганизми, които поддържат хронично възпаление на венците. Това ни дава отговор на въпроса защо е важно редовно да почистваме зъбния камък и каква е ползата от отстраняването му.

Вследствие на възпалителния процес се нарушава целостта на базалната мембрана и епителната тъкан на венеца и те се превръщат във входна врата за патогенните микроорганизмите от зъбния камък. Като резултат се наблюдават дистрофични промени в тъканите на венците. Венецът се отдръпва (рецесия) и е възможно е да се получи оголване на корена на зъба. Може да се образува венечен джоб.

В резултат на нередовното отстраняване на зъбен камък и на прогресията на пародонталното заболяване, зъбите увеличават своята подвижност и при липса на адекватно лечение може да се стигне до загубата им.

Ето защо е важно редовно да почистваме зъбния камък - тази процедура е необходима за началната стъпка за постигане на добра устна хигиена, от която зависи здравето както на зъбите, така и на венците и на целия зъбодържащ апарат.

 Как се почиства зъбният камък?

За разлика от зъбната плака, зъбният камък не може да бъде отстранен с четка и паста за зъби. Тогава възниква въпроса как се почиства зъбният камък.

Отстраняването на зъбния камък се извършва от лекар по дентална медицина и преминава през три етапа - скалинг (1), препариране на кореновата повърхност, при създадени пародонтални състояния (2) и полиране (3).

Целта на това почистване е пълното отстраняване на надвенечните и подвенечните отлагания - плака и зъбен камък. В резултат на почистването намаляват Г(-) микробни популации и се увеличават Г(+), които са свързани с пародонтално здраве.

Процедурата за почистване на зъбния камък не уврежда нито зъбните структури, нито венците.

Скалинг

Скалингът е процедура, която има за цел елиминиране на отлаганията (плака и зъбен камък) от коронковите и от кореновите зъбни повърхности.

Най-често скалингът се извършва с помощта на ултразвукови апарати. Те имат различни по форма и размери ултразвукови накрайници. При допиране на накрайника върху зъбния камък, той се натрошава на малки парчета и пада под действието на вибрациите, а върхът на скалера пръска фина струя вода, която отмива начупения зъбен камък.

След почистването с ултразвуков апарат се препоръчва ръчно почистване на по-фините отлагания.

Препариране на кореновата повърхност

Препарирането на кореновата повърхност (Root planning) е процедура, която напълно елиминира зъбния камък върху кореновата повърхност и създава гладка, чиста и твърда коренова повърхност. Без тази процедура е немислимо лечението на пародонталния джоб при пародонтит.

Препарирането на кореновата повърхност може да се извърши в няколко посещения. При необходимост Вашият стоматолог би могъл да Ви препоръча пародонтална хирургия.

Препарирането на кореновата повърхност се извършва като етап в почистването за зъбния камък само при определени условия и при наличие на пародонтално заболяване.

Полиране

Полирането е също много важен етап от почистването на зъбния камък, тъй като фино заглажда зъбните повърхности и намалява последващото натрупване на зъбен камък. Полирането може да се извърши по два начина.

Първият начин е полиране със специални гумички, четки и полирна паста. Пастата съдържа абразиви, които премахват налепите и оцветяванията, и флуориди, които заздравяват емайловата повърхност.

Вторият начин е полиране на зъбите с Air-Flow. Този апарат действа на принципа на пясъкоструйката. Той разпръсква под високо налягане вода, смесена със специална сода, и така почиства и полира зъбните повърхности.

Колко време отнема почистването на зъбния камък?

Времето за почистване на зъбен камък зависи основно от количеството на отлаганията, пародонталното здраве на пациента и от други фактори.

Поради тази причина на въпроса колко време отнема почистването на зъбния камък отговорът е, че това е строго индивидуално за всеки човек, но средно отнема около 30 минути.

 Колко често трябва да се почиства зъбният камък?

Пациентите трябва да посещават кабинета на лекаря по дентална медицина на всеки шест месеца за професионално почистване на зъбите. Но има пациенти, които натрупват зъбен камък по-бързо от други, и такива, които страдат от пародонтални заболявания.

По тази причина на въпроса колко трябва да се почиства зъбният камък трябва да отговори лекуващият стоматолог, който следи състоянието на конктретния пациент.

Как с естествени средства да премахнем плаката и зъбния камък?
Няколко фактора допринасят за натрупването на плака, като неправилна хигиена на устната кухина, лоша техника на употреба на четката за зъби, лоша храна, наследственост и липса на професионална грижа. Поддържането на устна хигиена е ключът към предотвратяването на натрупване на плака и зъбен камък.

В допълнение към редовната и правилна зъбна хигиена, можете да използвате някои естествени средства за отстраняване на плаката и зъбния камък:

Жабурене с масло

Жабуренето с масло е древна практика, която поддържа здравето на устната кухина и помага за премахването на плаката от зъбите. Екстра върджин кокосово масло е чудесно за тази процедура, тъй като е с високо съдържание на лауринова киселина, която има противовъзпалителни и антимикробни ефекти.

Проучване през 2015 г. предполага, че жабуренето с кокосово масло е ефективно за намаляване на зъбната плака.

Жабурете устната кухина с 1 супена лъжица студено пресовано кокосово масло в продължение на 1-2 минути. Не поглъщайте. Измийте зъбите си, както обикновено. Повтаряйте процедурата всекидневно, сутрин преди закуска.

Освен това, можете да масажирате венците си с няколко капки кокосово масло ежедневно.

 Сода за хляб

Содата за хляб е чудесен домашен лек за премахване на плаката. Неутрализира киселините в устата, като по този начин се намалява количеството на вредни бактерии. Също така помага за избелване на зъбите.

Поставете малко количество сода за хляб върху мокра четка за зъби и измийте зъбите си с нея. Изплакнете старателно устата и зъбите с хладна вода.

Алтернативно, смесете 1 чаена лъжичка сол с 2 супени лъжици сода за хляб. Потопете навлажнена четка за зъби в сместа. Измийте зъбите си внимателно.

Друг вариант е да смесите 1 чаена лъжичка сода за хляб с достатъчно водороден пероксид, така че да направите паста. Използвайте я, за да миете зъбите и венците, изплюйте и изплакнете добре устата си.

Правете някоя от тези процедури 1-2 пъти седмично.

Гуава

И плодовете, и листата на гуава се считат за отлични агенти за премахване и предпазване от натрупване на плака. Освен това, те имат противовъзпалителни и аналгетични свойства, които помагат за намаляване на подуването и болката във венците.

Проучване през 2014 г. показва, че екстракт от листа на гуава има отлично антибактериално действие срещу Streptococcus mutans, който причинява зъбната плака.

Измийте няколко листа от гуава и ги сдъвчете добре, след което ги отстранете от устата. Правете това ежедневно, за да се намали риска от образуване на плака по зъбите.

Вземете парче неузряла гуава, поръсете сол върху него и го сдъвчете бавно. Направете това 1-2 пъти дневно в продължение на няколко дни.

Също така можете да използвате вода за уста, съдържаща екстракт от листа от гуава.

 Алое вера

Алое вера е ефективно средство в лечението на болест на венците, причинена от плака и зъбен камък. Притежавайки антимикробни свойства, алое вера убива бактериите, които предизвикват натрупване на плака. Освен това, се бори с лошия дъх.

Проучване през 2014 г. е установило, че алое вера демонстрира подобен ефект върху плаката и гингивита в сравнение с вода за уста, съдържаща хлорхексидин.

Разрежете листото на алое вера и извлечете съдържанието му. Разтрийте го директно върху зъбите и венците. Оставете за 10 минути, след това изплакнете със студена вода. Използвайте това лекарство 2 пъти дневно.

 Карамфил

Карамфилът е бил използван широко в продължение на векове като домашен лек за облекчаване на зъбобола. Той може да се употребява в борбата с микробите в устата, които могат да причинят плака и зъбен камък.

Проучване на 2014 г. е установило, че изплакване с билкова вода, съдържаща карамфил, масло от чаено дърво и босилек, намалява микробната колония, което спомага за предпазването от образуване на плака и гингивит.

Смесете 1 чаена лъжичка карамфил на прах и малко зехтин. Нанесете сместа върху зъбите. Изчакайте няколко минути, след което изплакнете с хладка вода. Правете това 2 пъти на ден.

Също така, може да сдъвчете 1-2 парченца карамфил в подкрепа на оралното здраве и намаляване на лошия дъх, причинен от бактериите в устата.

Бял оцет

Белият оцет съдържа оцетна киселина, която може да помогне за предотвратяване на деминерализация на емайла, както и предотвратяване и намаляване на натрупването на плака. Той също така притежава антибактериални свойства.

Смесете 2 супени лъжици бял оцет и 1 чаена лъжичка сол в 1/2 чаша топла вода. Изплакнете устата с тази смес 1-2 пъти дневно.

Портокалови кори

Портокаловите кори често се използват като естествено избелващо средство за премахване на петна от зъбите. Освен това, веществото лимонен в портокаловите кори помага за премахване на плаката, без да навреди на емайла, а витамин С, съдържащо се в тях, помага за предотвратяване на растежа на микроорганизми върху зъбите.

Разтрийте свежи портокалови кори директно върху зъбите и венците преди лягане. Изплакнете на следващата сутрин. Повторете, ако е необходимо, за да запазите зъбите си чисти и бели.

Ако не разполагате с пресни портокалови кори, можете да използвате изсушена портокалова кора на прах.

Масло от розмарин

Етерично масло от розмарин действа като дезинфектант за отстраняване на оралните бактерии. То може да предотврати образуването на плака, кариеси и да помогне за премахване на лошия дъх.

Смесете 2-3 капки етерично масло от розмарин в 1 супена лъжица вода. Жабурете със сместа за около 10 минути. След това измийте зъбите, както обикновено. Да не се поглъща или да се прави гаргара със сместа. Процедурата се повтаря 2 пъти дневно.

Ако не разполагате с етерично масло от розмарин, може да използвате етерично масло от градински чай или мащерка.

Черен чай

Изплакване на устата с черен чай може окаже ефект върху оралните бактерии и да помогне за намаляване на риска от образуване на плака благодарение на неговите антиоксидантни и антимикробни свойства. Освен това, той е богат източник на флуорид. Този минерал помага за предотвратяване на образуване на кариес, тъй като насърчава по-добро качество на зъбния емайл и намалява способността на оралните бактерии да произвеждат киселината, която предизвиква кариес.

Проучване през 2011 г. е установило, че черният чай има антибактериални (насочени срещу Streptococcus mutans) качества.

Поставете торбичка черен чай в чаша гореща вода за 5 минути. След това извадете торбичката. Оставете чая да се охлади. Изплакнете устата си с течността. Извършвайте тази процедура веднъж дневно, за да се предотврати натрупването на плака.

Семена от сусам

Един чудесен начин за премахване на зъбния камък е дъвченето на семена от сусам.

Вземете шепа сусамови семена и ги сдъвчете. Внимавайте не ги погълнете. След това измийте зъбите си с помощта на суха четка за зъби, докато семената са в устата Ви. Семената ще действат като естествен ексфолиант и ще помогнат за премахване на зъбния камък.

Лимонов сок

Лимоновият сок е добро естествено средство за премахване на зъбния камък и плака.

Смесете лимонов сок с вода и жабуркайте устата си. Това ще омекоти плаката и ще я премахне бавно, ако се прави редовно. Не използвайте лимонов сок директно върху зъбите, тъй като може да ерозира зъбния емайл и да причини увреждане.

Смокини

Консумацията на смокини е друг естествен начин за почистване на зъбите и укрепване на венците.

Яжте 3-4 смокини и ги сдъвчете бавно. Процесът стимулира слюнчените жлези и повишава секрецията на слюнка. Това помага за почистване на зъбите и премахване на плаката и зъбния камък.

Сирене

Сиренето помага за производството на алкална слюнка, която е полезна за неутрализиране на киселината, причиняваща плака. То помага за създаване на защитен слой около зъбите. Освен това, съдържа калций и фосфати, които помагат за реминализирането на зъбите.

Проучване без 2012 г. отбелязва, че сиренето може да възпрепятства образуването на кариес чрез увеличаване на концентрацията на калций и фосфор.

Яжте малко количество твърдо сирене след хранене, за да се предотврати образуването на плака.

Диня

Динята е полезна за почистване на зъбите по естествен път.

Яжте диня след хранене. Тя ще помогне за омекотяване на зъбния камък и бавното му отстраняване, както и за подобряване на здравето на венците.

Допълнителни съвети

Яжте пикантни храни за стимулиране на слюнчените жлези. Слюнката помага за почистване на зъбите и венците.
Яжте ябълка един час след хранене. Тя ще почисти зъбите и ще помогне за оздравяване на венците.
Консумирайте богати на витамин С плодове, които подобряват както цялостното Ви здраве, така и това на зъбите. Те помагат за премахване на плаката в ранните етапи и предотвратяват образуването на зъбен камък.
Избягвайте тютюнопушенето, тъй като тютюнът е отговорен за натрупване на зъбен камък под венечната линия.
Пийте достатъчно количество вода след всяко хранене, за да се отмият всички хранителни частици в устата.
Ограничете консумацията на преработени храни, съдържащи захар и нишесте. Оралните бактерии виреят върху сладки храни.
Почиствайте поне веднъж годишно професионално зъбите и венците си.

Как да се предпазим от натрупване на зъбен камък?

За да се намали натрупването на зъбен камък и честотата на професионалното му отстраняване, необходимо да се коригира начинът на провеждане на оралната хигиена с цел намаляване на плакообразуването, да се спазва определен хранителен режим и да се ограничи тютюнопушенето.

Ако спазваме тези съвети, ще знаем как да се предпазим от натрупване на зъбен камък.

Поддържане на добра устна хигиена

Предпазването от натрупване на зъбен камък се състои на първо място в поддържане на добра устна хигиена - правилно миене на зъбите с четка и паста, използването на конец за зъби и вода за уста. Препоръчително е да се използват пасти за зъби и води за уста, които съдържат вещества, възпрепятстващи прикрепването на микроорганизмите към зъбните повърхности по химичен път.

Спазване на хранителен режим

Освен от поддържането на устна хигиена, образуването на зъбен камък зависи и от качествата на секретираната слюнка и от особеностите на приеманите храни от всеки човек строго индивидуално.

Някои храни, като нерафинирани природни твърди храни - плодове, зеленчуци и ядки, подпомагат естественото почистване на отлаганията по зъбите по време на хранене. От друга страна готвената, рафинирана и обработена храна, сладкишите, бонбоните, бисквитите благоприятстват натрупването на зъбна плака, а оттам и образуването на зъбен камък.

Затова за да се намали натрупването на зъбен камък, е важно и спазването на определен хранителен режим.

Ограничаване на тютюнопушенето

Много проучвания показват, че хората, които пушат или използват други тютюневи изделия, е по-вероятно да натрупват зъбен камък. Освен това по-страстните пушачи натрупват повече зъбен камък от хората, които пушат по-малко. Затова ограничаването на тютюнопушенето ще доведе до намаляване на натрупването на зъбния камък.

Никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове (вазоконстрикция). Циркулацията на кръв в кръвоносните съдове в устната кухина е много важна за храненето и правилното функциониране на всички структури в устната кухина. Но изследванията показват, че докато човек има цигара в устата си, кръвообращението в устната кухина се нарушава. Предизвиквайки периферна вазоконстрикция, пушенето намалява възможността на тъканите за адекватен имунен отговор, оттам и пушачите са по-податливи към развитието на пародонтални заболявания.

Според някои хипотези тютюнопушенето води до редукция на кислорода, а оттам и благоприятства развитието на анаеробните микроорганизми в плаката, които са по-патогенни.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото