Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Контрацепцията по своята същност представлява термин, който се употребява за предпазване от нежелана бременност. Съществуват различни методи за контрацепция, като природни методи, бариерни средства, спермициди, вътрематочни средства, перорална хормонална контрацепция, трайна "хирургична" стерилизация.

Природните методи на контрацепция не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Те се изразяват в периодично въздържане от полови контакти в периода около овулацията. Към природните методи принадлежат календарният метод, проследяване стойностите на базалната температура, състоянието на цервикалната слуз, прекъснат коитус.

Бариерните средства представляват едни от най-употребяваните средства в днешно време за предпазване от нежелана бременност. Действието им се изразява в това, че те не позволяват на сперматозоидите да преминат в кухината на матката и с по-нататъшното си предвижване да осъществят оплождане. Към бариерните средства принадлежат кондомите, дамските кондоми, диафрагмите и цервикалните шапки.

Спермицидите представляват химични вещества, които могат да бъдат във вид на гел, крем, таблетки за вагинално приложение и действат като оказват пагубно влияние върху сперматозоидите.

Вътрематочната контрацепция представлява метод, който се изразява в поставяне на песар, съобразен с размерите на маточната кухина изработен от метал или съдържащи контейнер, освобождаващ левоноргестрел, който оказва контрацептивно действие.

Пероралната хормонална контрацепция представлява един от най-популярните и надеждни методи за контрацепция в днешно време. Контрацептивният ефект се изразява в това, че се потиска овулацията, потиска се растежът на фоликулите (като нито един от тях не достига до необходимата зрелост), настъпват характерни промени в цервикалната слуз (тя става гъста и плътна затрудняваща значително преминаването на сперматозоидите), промени в ендометриума (става неблагоприятен за имплантиране на оплодената яйцеклетка).

Трайната стерилизация представлява метод за трайно предпазване от нежелана бременност. Той се характеризира с извършването на хирургична интервенция, изразяваща се в прекъсването на маточните тръби при жената и на семепроводите при мъжа.

Употребата на контрацептивни средства е известна още от древността. Съществуват данни, че още в миналото жените се използвали различни продукти, предимно от растителен произход, за да се предпазват от нежелана бременност. За възникването на оралната контрацепция основно значение има Gregory Pincus, биолог, който посвещава живота си на създаването на оралната контрацепция. Първият орален контрацептив (Enovid-10) е пуснат на пазара в САЩ през 1960 година и е бил използван предимно за лечение на различни менструални разтройства. Впоследствие започва да се използва и като средство за предпазване от нежелана бременност.

История на контрацепцията

Съществуват исторически данни, че още от миналото хората са използвали контрацептивни методи, за да се предпазят от нежелана бременност. В древна Африка са били използвани различни вещества предимно от растителен произход, посредством, които някои от жените са се предпазвали от нежелана бременност.

Египетският Еберс папирус от 1550 г. пр.н.е. е едно от най-ранните документирани описания за контрол на раждаемостта. Използвани били мед, листа от акация, както и мъх, които се поставяли във влагалището, с цел да блокират навлизането на сперматозоидите. Древни египетски рисунки показват също използването на презервативи, както и оттегляне по време на полов акт, като метод на контрацепция "разливане на потомството" еякулиране извън влагалището.

Съществуват исторически данни, че Казанова, по време на италианския Ренесанс е описала използването на агнешка кожа като покритие за предпазване от бременност.

Ричард Рихтер разработи първата вътрематочно устройство изработени от дебели черва, което беше допълнително разработени и пуснати на пазара в Германия.

През 1916 г. Маргарет Сангер откри първата клиника за контрол на раждаемостта в САЩ, което доведе до нейния арест.

Грегъри Пинкъс и Джон Рок с помощта на федерация по семейно планиране на Америка е създател на първите хапчета за контрол на раждаемостта през 1950-те, които станаха публично достояние през 1960. Той е биолог, който посвещава живота си на създаването на оралната контрацепция. Първият орален контрацептив е Enovid-10. В началото той е пуснат на пазара в САЩ през 1960 година и е използван предимно за лечение на различни менструални разтройства, а в последствие и като средство за предпазване от нежелана бременност.

Оралната контрацепция е един от най-използваните методи за предпазване от нежелана бременност. Над 60 % от жените в Скандинавските страни, над 30 % от жените в Германия, около 28 % от жените в САЩ, 13-14 % от жените в Испания използват орална контрацепция като метод за предпазване от нежелана бременност.

В световен мащаб статистиката посочва, че през 2009 г приблизително 60 % от хората, които са женени и са в състояние да имат деца, използват методи за контрол на раждаемостта.

Колко често се използват различниte методи, варира значително между отделните държави. Най-разпространеният контрацептивен метод в развития свят са презервативите и пероралните контрацептиви, докато в Африка са оралните контрацептиви, а в Латинска Америка и Азия е стерилизацията. Като цяло, в развиващия се свят 35 % от контролът на раждаемостта е чрез женска стерилизация, 30 % чрез хормонално вътрематочно устройство, 12 % е чрез орални контрацептиви, 11 % чрез презервативи и 4 % е чрез мъжка стерилизация.

Считано от 2012 г, 57 % от жените в детеродна възраст искат да избегнат бременност (867 от 1520 милиона). Но около 222 милиона жени на са били в състояние да получат достъп до контрацептивни методи, 53 милиона от които са в Субсахарска Африка и 97 милиона от които са в Азия. Това води до 54 милиона непланирани бременности и почти 80 000 смъртни случаи на родилки на година.

Част от причината за недостъпността на много жени до методите на контрол на раждаемостта е, че много страни ограничават достъпа поради религиозни или политически причини, докато друг допринасящ фактор е бедността.

Природни методи за контрацепция

Природните методи на контрацепция не са напълно ефективни за предпазване от нежелана бременност. Изразяват се в периодично въздържане от полови контакти в периода около овулацията.

Към природните методи принадлежат календарният метод, проследяване стойностите на базалната температура, състоянието на цервикалната слуз, прекъснат коитус.

За да бъдат ефективни природните методи за предпазване от нежелана бременност, е необходимо двойката да може да се въздържа от полови сношения за дълъг период от време.

Календарен метод

Календарният метод е метод, който не е напълно ефективен за предпазване от нежелана бременност. Тук възможността за неуспех е голяма.

За осъществяването му е необходимо определянето на първия и последен фертилен ден посредством специфични изчисления, съобразени с менструационните цикли на жената.

В периода между първия и последния фертилен ден двойката се въздържа от полови контакти. Добре е при използване на календарния метод да се консултирате с лекар акушер-гинеколог, който ще ви помогне да определите първия и последния фертилен ден.

Определяне стойностите на базалната температура

Този природен метод се изразява в повишаване на телесната температура след овулация, което се дължи на продукцията на прогестерон от жълтото тяло, който оказва влияние върху терморегулационния център. Същността на метода се изразява в определяне стойностите на базалната температура.

Обикновено повишаването на температурата е в рамките от 0.4 до 0.6ºC над нормалната. За настъпването на овулацията се счита повишаване на температурата в най-малко три последователни дни.

Този природен метод не е напълно ефективен за предпазване от нежелана бременност. Трябва да се знае, че базалната температура може да търпи промени и при нарушения в съня, стрес, употреба на алкохол, различни заболявания.

Състояние на цервикалната слуз

Прекъснат коитус

Прекъснат коитус представлява един от най-старите и най-практикувани и в днешно време природни методи за предпазване от нежелана бременност.

Методът не е напълно ефективен за предпазване от нежелана бременност. Степента на неуспех варира в границите между 40-70 %.

Изразява се в прекъсване на половия контакт и еякулиране извън влагалището на жената. За прилагането на метода е необходимо мъжът да може много добре да контролира еякулацията си.

Бариерни методи за контрацепция

Бариерните методи представляват механични средства, които пречат на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина и впоследствие да оплодят яйцеклетката.

Предимство на бариерните средства е, че предпазват от сексуално преносими инфекции, дават малко нежелани реакции, нямат противопоказания и са широко достъпни.

Към бариерните методи принадлежат мъжки кдом, дамски кондом, диафрагма, цервикална шапка, вагинални гъби, спермициди.

 

Мъжки кондом (презерватив)

Кондомът представлява едно от най-често употребяваните бариерни средства в днешно време. Кондомът се произвежда най-често от латекс, като е необходимо той да е добре смазан за предпазване от разкъсване или дразнене на влагалището.

Мъжкият кондом (презерватив) се поставя преди започване на половия акт, когато пенисът е в ерекция. Съществуват кондоми с различна форма, големина, различна дебелина на латекса и други.

Обикновено на върха на кондома има резервоар, в който се събира еякулата. Необходимо е непосредствено след еякулацията, докато пенисът е все още в ерекция, да се извади, като се поддържа в основата на пениса, за да се избегне изливането на семенна течност във влагалището.

Кондомите са изключително благоприятни за мъже с преждевременна еякулация, тъй като намаляват чувствителността и удължават значително половия акт. Неуспехът на метода се дължи предимно на неправилна употреба или нарушаване на целостта на презерватива.

Дамски кондом

Дамските кондоми са сравнително по-рядко използвани бариерни средства. Те представляват сляпо завършваща механична преграда, която облицова влагалището. Най-често дамските кондоми се произвеждат от полиуретан.

На двата края на дамския кондом има по един пръстен, който има подсилващ ефект. Поставянето на дамския кондом изисква определена опитност и сръчност.

Неуспехът на метода се дължи предимно на неправилна употреба и поставяне или нарушаване на целостта на кондома.

Диафрагма

Диафрагмата представлява гумено механично средство, което предпазва от нежелана бременност. Тя се поставя внимателно, като трябва да приляга между задния край на симфизата до задния влагалищен свод, така че шийката да остане покрита.

Съществуват различни размери диафрагми. Трябва да се знае, че твърде големите могат да причинят дискомфорт и неприятни усещания, а твърде малките могат да се изместят по време на полов акт и да окажат защитното си действие.

Поставянето на диафрагмата понякога не е лесна задача.

Диафрагмата може да се използва в комбинация със спермицидни вещества. След полов контакт диафрагмата не бива да се изважда в продължение на 6 часа.

Цервикална шапка

Цервикалната шапка представлява бариерен метод, който се използва рядко в днешно време. По своята същност тя представлява купол, изработен от метал или каучук, който се поставя върху маточната шийка и остава там посредством създаване на вакуум.

Необходимо да се избере цервикална шапка, която отговоря на формата и размерите на маточната шийка на жената, която ще я използва.

Ефективността на цервикалната шапка е по-малка в сравнение с другите бариерни методи и затова тя рядко влиза в употреба като средство за предпазване от нежелана бременност.

 

 Вагинални гъби

Вагинални гъби представляват бариерен метод, който се използва рядко в днешно време. Те имат по-ниска ефективност в сравнение с другите бариерни методи.

По своята същност те представляват устройства, които са изработени от полиуретан. Вагиналните гъби трябва да прилягат плътно върху маточната шийка, като по този начин представляват сериозно препятствие за преминаването на сперматозоидите.

Вагиналните гъби съдържат специфично вещество и поемат целия еякулат. Преди да се използват, е необходимо те да се намокрят, като след което се въвеждат дълбоко във влагалището.

Необходимо е поне 6 часа след половия контакт гъбата да не се вади от влагалището.

Спермициди

Спермицидите представляват химични вещества, които унищожават сперматозоидите.

Те могат да бъдат под формата на вагинални таблетки, кремове, гелове, пяна и други. Спермицидните средства се поставят във влагалището най-малко 15 минути преди половия акт.

Продължителността им на действие е около един час. След половия контакт в продължение на поне 6 часа не бива да се прави влагалищна промивка, за да може за този период от време всички сперматозоиди да бъдат унищожени.

Използвани самостоятелно понякога спермицидите не са напълно ефективни, но в комбинация с вече посочените бариерни методи са наблюдавани отлични резултати.

Хормонални средства за контрацепция

Съществуват няколко различни хормонални методи за предпазване от нежелана бременност. Разликите между различните хормонални средства за контрацепция са свързани с:

вида на хормон
количеството на хормона
начина, по който хормонът навлиза в тялото на жената
Хормоните могат да бъдат естроген и / или прогестерон. Тези хормони могат да се приемат орално (през устата), да се имплантират в тъканта на тялото, да се инжектират под кожата, да се абсорбират от пластира върху кожата, или се поставят във влагалището. Начинът на приложение обуславя дали хормоналната експозиция е продължителна или интермитентна.

Различните хормонални средства за контрацепция са сравними с това, че всички те са високо ефективни и всички те са обратими. Въпреки това, нито един от хормоналните методи за предпазване от нежелана бременност не може да защити жената от полово-предавани инфекции.

Как действа хормоналната контрацепция?

Обикновено жената забременява, когато яйцеклетка, отделена от нейния яйчник, се оплоди от спермата на мъжа. Оплодената яйцеклетка се прикрепя към вътрешността на матката на жената, където се развива плода. Хормоните в тялото на жената контролират освобождаването на яйцеклетката от яйчника, наречено овулация, и подготвят тялото да приеме оплодената яйцеклетка.

Хормоналните контрацептиви (таблетки, пластири, вагинален пръстен) съдържат малко количество изкуствено създадени естроген и прогестин. Тези хормони действат чрез потискане на естествените циклични хормони на организма с цел предпазване от бременност.

Бременността е възпрепятствана от комбинация от фактори. Хормоналните контрацептиви обикновено възпрепятстват тялото от овулация. Също така те променят цервикалната слуз, така че да направят по-трудно намирането на яйцеклетката от спермата. Хормоналните средства за контрацепция също така предпазват от бременност чрез превръщане на лигавицата на матката в негостоприемна за имплантация.

Орални хормонални средства за контрацепция

Оралните хормонални контрацептиви са направени от синтетични хормони. Таблетките се считат за 97-99 % ефективни, ако се приемат правилно. Има два вида орални хормонални таблетки за предпазване от бременност:

Комбинирани орални контрацептиви (комбинирано хапче)
Монохормонални контрацептиви (минитаблетка)
Противозачатъчните таблетки трябва да се приемат всеки ден по едно и също време, като в зависимост от вида и производителя при някои се прави пауза от седем дни.

Този вид хормонална контрацепция има редица предимства: много висока ефективност, лесна и удобна за употреба, както и не нарушава или създава отрицателни емоции при полов акт. Таблетките влияят благоприятно върху менструалното кървене, като го правят по-редовно, по-леко и по-безболезнено.

Освен това проучвания са установили, че приемът на противозачатъчни таблетки намаляват риска от появата на някои видове рак, като рак на яйчниците и ендометриума, на желязодефицитна анемия и тазово-възпалителна болест. Употребата на оралните хормонални контрацептиви намалява акнето, възможността от развитие на остеопороза и ревматоиден артрит и риска от извънматочна бременност. Таблетките също така намаляват риска от неракови заболявания, като кисти на яйчниците, миоми и неракови образувания на гърдата.

Наред с ползите, пероралните хормонални средства за контрацепция могат да предизвикат нежелани реакции. Повечето странични ефекти са леки и преминават след първите 2-3 месеца от приема.

Най-честите странични ефекти включват:

главоболие
гадене
повишена чувствителност на гърдите
промени в настроението
нередовно кървене
Освен това таблетките не предпазват от полово-предавани болести.

Въпреки и малък и рядко срещаш се, употребата на противозачатъчни крие риск от поява на сериозно усложнение - тромбоза и рак на гърдата. Рискът за образуване на кръвни съсиреци се увеличава при пушачки над 35-годишна възраст.

Хормонална инжекция за контрацепция

Този вид хормонално средство съдържа хормона прогестерон, който възпрепятства овулацията и има контрацептивен ефект.

При инжектиране лекарството предпазва от забременяване в продължение на значителен период от време (в зависимост от вида - 8-12 седмици).

Инжекцията се поставя по време на първите пет дни на менструацията, тъй като това дава незабавна защита срещу бременност.

Контрацептивните инжекции имат три полезни антифертилни ефекти:

Спират овулацията
Сгъстяват слузта в шийката на матката - затруднява се преминаването на сперматозоидите
Правят лигавицата на матката по-тънка, така че дори и да се оплоди яйцеклетка, би било трудно да се прикрепи към лигавицата.
Хормоналните инжекции са с много висока ефективност - 99 %. Използването на противозачатъчната инжекция е безопасно, лесно и удобно.

Предимство на хормонална инжекция за контрацепция е, че не е необходимо да се помни точен прием всеки ден и поради това този метод за контрацепция е много полезен за много жени, които забравят да пият противозачатъчните. Освен това половият акт е непринуден и не се прекъсва от поставяне на презерватив или друго контрацептивно средство. Но трябва да се има предвид, че този метод за контрацепция не предпазва от полово-предавани инфекции.

Хормоналните инжекции за контрацепция осигуряват известна защита срещи рак на лигавицата на матката, срещу кисти на яйчниците и срещу извънматочна бременност. Инжекцията не съдържа естроген, което означава, че тя може да бъде добър избор за жени, които не могат да приемат естроген, и за жени, които кърмят.

Най-честите нежелани лекарствени реакции на хормоналната инжекция за контрацепция могат да включват:

тежко менструално кървене (менорагия)
продължително кървене
нередовен месечен цикъл (олигоменорея)
месеци с липсващо менструално кървене
главоболие
болки в стомаха
слабост
виене на свят
депресия
нервност
промени в апетита
наддаване на тегло
повишена чувствителност в гърдите
забавено връщане на фертилитета след спиране на приложение на инжекцията - но няма доказателства в момента за дългосрочно безплодие
На жени с недиагностицирано анормално вагинално кървене, хормонално зависим рак, мигрена, проблеми с черния дроб или анамнеза за тромбоза не бива да им се прилага хормонална инжекция за контрацепция. При жени с рискови фактори за остеопороза, трябва да се помисли за други контрацептивни методи, тъй като редовната употреба на ваксината причинява леко намаление на костната минерална плътност. При жени от всички възрасти, заедно с ползите от използването на противозачатъчната инжекция за повече от две години, трябва да бъдат оценени спрямо възможните рискове.

Хормонален пластир за контрацепция

 
Комбинираните орални контрацептиви съдържат хормоните естроген и прогестин, форма на прогестерон. Те предпазват от бременност чрез инхибиране на освобождаването на лутеинизиращия хормон (LH) и фоликулостимулиращия хормон (FSH) от хипофизната жлеза в мозъка. LH и FSH играят ключова роля в развитието на яйцеклетката и подготовката на лигавицата на матката за имплантиране на ембриона.

При употребата на комбинираните хормонални таблетки яйцеклетката в яйчника не узрява и не се случва овулация. Жената не забременява, тъй като няма налична яйцеклетка за оплождане от сперматозоидите.

Традиционните комбинирани таблетки са в опаковка от 21 или 28 броя в зависимост от производителя. Опаковката с 28 броя хапчета съдържа 21 броя активни таблетки и 7 неактивни (плацебо) таблетки. Опаковката с 21 броя хапчета се приема всеки ден в продължение на 21 дни, като това е последвано от 7-дневен период, през който не се приемат противозачатъчни хапчета. След това цикълът се повтаря.

Има различни видове комбинирани противозачатъчни хапчета, съдържащи естроген и прогестин, които са посочени като "монофазни", "бифазни" или "трифазни".

Монофазните хапчета за контрол на раждаемостта доставят едно и също количество естроген и прогестин всеки ден.

Бифазните (двуфазните) хапчета за контрол на раждаемостта доставят едно и също количество естроген всеки ден в продължение на първите 21 дни от цикъла. По време на първата половина на цикъла съотношението на прогестин / естроген е по-ниско, за да позволи на лигавицата на матката (ендометриума) да се сгъсти, както обикновено прави по време на менструалния цикъл. По време на втората половина на цикъла съотношението на прогестин / естроген е по-високо.

Трифазните хапчета за контрол на раждаемостта имат постоянни или променящи се концентрации на естроген и различни концентрации на прогестин по време на цикъла.

Няма доказателства, че дву- и трифазните орални контрацептиви са по-безопасни или по-добри от монофазните орални контрацептиви или обратното, в тяхната ефективност за предотвратяване на бременност.

Хормоналният пластир за контрацепция представлява тънък, бежов, трансдермален пластир, който, приложен върху кожата, отделя синтетичните хормони естроген и прогестин за предпазване от бременност. Показано е, че този контрацептивен метод е толкова ефективен, колкото комбинираната противозачатъчна таблетка с правилно точно използване, и дори пластирът може да бъде по-ефективен при обичайна употреба (повече от 99 %).

Жената прилага първия си пластир върху горната външна част на ръката си, седалището, корема или горната част на гърба през първия ден от менструалния си цикъл или в първата неделя след този ден. Денят на първата апликация на пластира е денят за смяна на пластира седмица след това. Седем дни след приложение на пластира жената го премахва и се прилага друг на едно от одобрените за това места по тялото. Този процес се повтаря отново на следващия ден за смяна на пластира. При следващата смяна пластирът само се отстранява, но не се слага нов. Жената изчаква 7 дни без залепен пластир и на следващия ден за смяна тя прилага нов пластир.

Контрацептивният пластир трябва да се прилага върху кожа, която е чиста, интактна и суха. Това означава, че ако кожата е раздразнена, зачервена или наранена, пластирът не бива да се поставя в тази област. Освен това трябва да се избягват използването на лосиони, пудри или други козметични средства около зоната, където се намира или ще бъде поставено контрацептивното средство.

Ако жената реши да започне да използва пластира в първия ден от менструацията, той е в състояние да влезе в сила навреме, за да предотврати овулация. Но ако пластирът се приложи първата неделя след започване на менструалното кървене, е необходимо да се използва допълнителна форма на контрацепция.

Както всички комбинирани хормонални контрацептиви, пластирът действа основно чрез предотвратяване на овулацията. Вторичен механизъм на действие е инхибиране на проникването на сперма чрез промени в цервикалния мукус. Хормоналните контрацептиви също така имат ефект върху ендометриума, като теоретично биха могли да повлияят върху имплантирането на оплодена яйцеклетка.

Тъй като хормоналният противозачатъчен пластир действа подобно на пероралните противозачатъчни таблетки, много от предимствата и ползите са еднакви. Например пластирът може да направи менструалното кървене по-леко и по-редовно. Също така този вид контрацепция може да помогне за изчистване на акнето, намаляването на спазмите по време на мензиса и намаляването на симптомите на предменструалния синдром. Освен това, пластирът е свързан с по-добра защита срещу желязодефицитна анемия, овариални кисти, тазово-възпалителна болест и рак на яйчниците или ендометриума.

Употребата на пластира е лесна, удобна и безопасна. Някои жени твърдят, че подобрява сексуалния им живот, тъй като им помага да се чувстват по-спонтанни. Но хормоналният пластир не предпазва от полово-предавани инфекции.

Пластирът може да се носи в банята, в басейна или по време на спорт. Жената не трябва да мисли ежедневно за прием на контрацепция и освен това пластирът продължава да е ефективен дори при поява на диария или повръщане, за разлика от противозачатъчните таблетки.

Хормоналният пластир за контрацепция е проста и удобна форма на контрол на раждаемостта, която изисква само седмично внимание. Когато жената спре употребата на пластира, способността за забременяване се възвръща бързо.

Противозачатъчната ефективност на пластира, както и при други хормонални контрацептиви, може да бъде намалена значително, ако контрацептивното средство се прилага заедно с различни антибиотици, противогъбични средства, антиконвулсанти или други лекарства, които увеличават метаболизма на контрацептивните стероиди.

Най-честите странични ефекти в резултат от употребата на хормоналния пластир включват:

гадене
реакция на мястото на приложение
дискомфорт в гърдите, подуване или болка
главоболие
емоционална лабилност
коремна болка
нередовно кървене и / или зацапване
Като цяло, нежеланите реакции, които имат тенденция да изчезнат след 2-3 месеца, са кървене между периодите с мензис, болезненост в гърдите и гадене и повръщане. Симптомите, които могат да издържат по-дълго, включват дразнене на кожата около зоната, където е поставен пластирът, и промяна в сексуалните желания на жената.

Както при всички комбинирани хормонални противозачатъчни продукти, и при употребата на пластирите има много малко повишен риск от сериозни или фатални тромбоемболични събития. Други редки странични ефекти включват сърдечен удар, инсулт, високо кръвно налягане, камъни в жлъчката, пожълтяване на кожата или очите. Рискът за тези проблеми се увеличава, ако жената: е на възраст над 35 години, има някои свързани с кръвосъсирването наследствени заболявания, страда от диабет или наднормено тегло, има високо кръвно налягане, е пушачка.

Сериозните проблеми обикновено имат предупредителни знаци. Ако жената усети някой от следните признаци, е необходимо да се консултира със своя лекар възможно най-скоро:

нова бучка в гърдата
внезапна поява на много тежко главоболие
болезненост в крака
проблеми със зрението - поява на ярки, мигащи зигзагообразни линии, обикновено преди главоболието
силна болка в корема или гърдите
главоболие, което е различно или се случва много по-често
проблеми с дишането
пожълтяване на кожата или очите

Хормонален имплант за контрацепция

Хормоналният имплант за контрацепция представлява малка, тънка пръчица с размерите на кибритена клечка, която се поставя под кожата. Това субдермално контрацептивно средство съдържа форма на хормона прогестерон, наречена етоногестрел.

Хормоналният имплант представлява много ефективна, удобна и безопасна форма на контрацепция. Ефектът на всеки имплант продължава три години.

Необходима е малка манипулация под локална анестезия, за да се вмъкне имплантът под кожата. Поставя се чрез устройство, което избутва импланта с игла, във вътрешната страна на горната част на ръката, обикновено в рамките на първите пет дни от започване на менструалното кървене, за да се гарантира контрацептивен ефект. Манипулацията може да отнеме не повече от минута. След това жената усеща, но не вижда импланта под кожата.

Имплантът съдържа барий, което означава, че може да се провери дали е правилно поставен чрез рентгенови лъчи. Това може да се окаже полезно и при намирането на импланта, ако не може да се усети в бъдеще.

Имплантът може да се отстрани по всяко време, като процедурата е лесна и отнема няколко минути. Той губи своята сила незабавно след премахването си. Няма забавяне на способността за забременяване след това.

Хормонът прогестерон в контрацептивния имплант се освобождава в кръвния поток с бавна, постоянна скорост. Прогестеронът действа противозачатъчно основно чрез спиране на овулацията. Той също така сгъстява цервикалната слуз, така че възпрепятства достигането на сперматозоидите до матката и оплождането на яйцеклетката. Освен това хормонът прави лигавицата на матката по-неподходяща за имплантиране на оплодена яйцеклетка.

Хормоналните импланти, както всеки вид метод за контрол на раждаемостта, имат както предимства и ползи, така и недостатъци.

Противозачатъчните импланти са повече от 99 % ефективни. За разлика от някои други опции за контрацепция, като например презервативи, пластири, инжекции, вагинални пръстени и таблетки, не е необходимо да се помни прием или правилно използване, а трябва само да се мисли за контрацепция на всеки три години. Имплантът не оказва отрицателно влияние на половия акт. Освен това може да се използва при кърмене и от жени, които не могат да се таблетки, съдържащи естроген. Предпазва от инфекции на таза. Проучвания сред жени показват, че използващите импланта имат по-безболезнени менструации в сравнение с преди.

Но отделянето на прогестерона ще доведе и до промени в модела на менструалния цикъл. По време на първата година често срещано е нередовно кървене. Понякога менструалното кървене е по-тежко и по-продължително, отколкото преди. Обикновено след първата година мензисът се установява с постоянен модел, но може да остане и нередовен. При някои жени периодите на менструално кървене стават редки и леки или дори могат да спрат. Една от всеки пет жени с хормонален имплант нямат кървене. Ако се появи нередовно кървене след поставяне на импланта, жената трябва да информира лекаря си, тъй като това нередовно кървене може да се дължи на друга причина - например инфекция, която може да се наложи да се лекува.

Както при всички хормонални контрацептиви, някои жени съобщават нежелани реакции, като дискомфорт в гърдите и задържане на течности. Честите странични ефекти в резултат на употреба на хормонален имплант за контрацепция включват:

нередовна менструация
депресия или промени в настроението
коремна болка или гадене
наддаване на тегло
болка в гърдите, в гърба или главоболие
вагинит или вагинална сухота
виене на свят
Ако се появят нежелани реакции, те са с тенденция да са налични само първите няколко месеца от поставянето на импланта.

При процедурата за поставяне могат да се появят проблеми с раната около импланта, като болезненост, образуване на кръвонасядане или подуване, зачервяване, в продължение на няколко дни, но тези нежелани реакции бързо преминават. Сериозни усложнения на мястото на поставяне на импланта, като например инфекция, могат да се появят много рядко, при по-малко от 1 % от пациентите.

Въпреки и много рядко, имплантът може да мигрира леко по протежение на ръката. Това може да направи отстраняването му по-трудно.

Някои жени не трябва да използват противозачатъчни импланти, включително жени, които може вече може да са бременни и тези с анормално вагинално кървене с недиагностицирана причина, анамнеза за рак на гърдата, чернодробно заболяване, анамнеза за тромбоза.

Хормонален вагинален пръстен за контрацепция

Хормоналният вагинален пръстен за контрацепция е мек, гъвкав, с форма на поничка пръстен с диаметър около 5 см. Той се поставя във влагалището, където бавно отделя хормони - химикали, чрез които тялото контролира органните функции, чрез вагиналната стена в кръвния поток. Хормоните във вагиналния пръстен повлияват яйчниците и матката, за да се избегне бременност.

Контрацептивният вагинален пръстен съдържа комбинация от хормоните прогестерон и естроген, които действат противозачатъчно чрез предотвратяване на овулацията. Освен това хормоните сгъстяват цервикалната слуз, което прави затруднено достигането на сперматозоидите до матката. Хормоните повлияват и на лигавицата на матката по такъв начин, че затрудняват прикрепяването на оплодената яйцеклетка.

Подобно на другите хормонални средства за контрацепция, жената използва противозачатъчният вагинален пръстен на базата на месечния менструален цикъл. Той се поставя във вагината (подобно на поставянето на тампон) на първия ден на менструалния цикъл или преди петия ден от започването му. Хормоналният пръстен остава във влагалището три седмици, като в края на третата седмица в същия ден от седмицата, в който е поставен, и по същото време от деня се премахва. В рамките на няколко дни трябва да започне менструалното кървене. В края на четвъртата седмица в същия ден от седмицата, през който е бил поставен предишния пръстен, се слага нов пръстен и процесът започва отново. Новият пръстен трябва да бъде поставен на същия ден, дори ако все още има менструално кървене.

Тъй като хормоните във вагиналния пръстен не започват да действат незабавно, трябва да се използва друга форма на контрол на раждаемостта (като презерватив) в продължение на 7 дни, когато жената започва за първи път да използва пръстен. След 7 дни хормоналният противозачатъчен пръстен започва сам да действа ефективно за предпазване от бременност. Но този вид средство за контрацепция не предпазва от полово-предавани болести.

Точната позиция на пръстена във влагалището не е от решаващо значение, стига да се чувства жената удобно. Това е така, тъй като вагиналният пръстен не действа като бариерен метод за контрол на раждаемостта. Ако не се чувства комфортно, жената може да го избута по-назад или да го извади и да го постави отново. Повечето жени не усещат контрацептивния вагинален пръстен, след като е на мястото си. Той може да се използва по време на плуване, къпане и физически упражнения, както и по време на полов акт.

Пръстенът се задържа на място чрез вагиналните мускули, така че е малко вероятно да падне. Ако това се случи, пръстенът може да се изплакне под хладка вода (не гореща) и се поставя отново във влагалището в рамките на 3 часа. Ако минат повече от 3 часа без пръстен във влагалището, се появява риск от забременяване и жената трябва да използва допълнителна форма за контрацепция в продължение на 7 дни.

Ефективността на противозачатъчния хормонален вагинален пръстен е подобна на другите хормонални средства за контрацепция, като таблетки или пластири. Разбира се, шансът за забременяване зависи от това дали жената използва правилно пръстена. Забавено поставяне на пръстена, месец с липсващ поставен пръстен или отстраняване на пръстена твърде рано намалява неговата ефективност.

Това контрацептивно средство има своите предимства и ползи, но и свои недостатъци.

Ако се използва правилно, вагиналният пръстен има повече от 99 % ефективност. Поставя се и се премахва лесно. Осигурява контрацепция в продължение на един месец, така че жената не трябва да мисли за противозачатъчни всеки ден.

Вагиналният пръстен не нарушава или прекъсва половия акт и може да се прави секс, докато той е поставен във влагалището. За разлика от противозачатъчните таблетки, пръстенът все още действа ефективно, ако жената има повръщане или диария.

Пръстенът може да облекчи предменструалните симптоми и ще направи кървенето по-леко, по-редовно и по-малко болезнено. Също така може да намали риска от развитие на рак на яйчниците, матката и дебелото черво, риска от поява на миоми, кисти на яйчниците и неракови заболявания на гърдата.

Хормоналният вагинален пръстен е безопасен и ефективен метод за контрацепция. Повечето млади жени, които използват пръстена, нямат странични ефекти. Тютюнопушенето и използването на пръстен може да увеличи риска от някои нежелани реакции.

Страничните ефекти, които някои жени имат, докато използват вагиналния противозачатъчен пръстен, са сходни с тези, изпитани при употреба на перорални противозачатъчни таблетки, и включват:

нередовно менструално кървене
гадене
главоболие
повишена чувствителност на гърдите
промени в настроението
образуване на кръвни съсиреци - рядко
Други възможни нежелани реакции, наблюдавани при потребителки на пръстена, са:

вагинално дразнене или течение
вагинално течение
проблеми с използване на контактни лещи, като например промяна в зрението или невъзможност за носене на лещите
Много от тези странични ефекти са леки и са склонни да изчезнат след 2-3 месеца.

Не всички жени могат или трябва да използват вагинален пръстен. В някои случаи медицински или други състояния могат да направят по-ефективна или по-рискована употребата на пръстена. Например, не се препоръчва за жени, които са с анамнеза за тромбоза, инсулт или сърдечен инфаркт, някои видове рак, някои видове на мигренозно главоболие или диабет с някои усложнения, жени с анамнеза за сърдечни проблеми, високо кръвно налягане или проблеми с кръвообращението, с анамнеза за заболяване на черния дроб или жлъчния мехур.

Някои лекарства, наречени ензимни индуктори, могат да си взаимодействат с хормоналния вагинален пръстен, при което те ускоряват метаболизма на прогестерона в черния дроб и намаляват ефективността на контрацепцията. Примери за ензимни индуктори са: антиепилептични лекарства, жълт кантарион, някои антиретровирусни лекарства, използвани за лечение на HIV, някои антибиотици.

Противозачатъчни таблетки за контрацепция

Противозачатъчните таблетки са често срещан вид контрацепция. Те съдържат хормони - естроген и прогестин, и са един от най-важните и надеждни методи за контрацепция. Имат висока ефективност при правилен прием.

Според хормоните, които съдържат, оралните хормонални контрацептиви се разделят на комбинирани орални контрацептиви (комбинирано хапче) и монохормонални контрацептиви (минитаблетка).

 

Как действат противозачатъчните таблетки?

Противозачатъчните таблетки действат чрез регулиране на хормоните на жената, за да се предотврати овулация, отделяне на яйцеклетка всеки месец.

В началото на всеки менструален цикъл нивата на хормона естроген започват да се увеличават. Естрогенът спомага за удебелението на лигавицата на матката (ендометриума), за да се подготви за оплодената яйцеклетка. След като естрогеновите нива достигнат пикови концентрации, около 14 дни след менструалния цикъл, се отделя яйцеклетка - настъпва овулация.

След овулация нивата на друг репродуктивен хормон - прогестерон, се покачват, за да се подготви матката за получаване и имплантиране на оплодената яйцеклетка. Яйцеклетката преминава през фалопиевите тръби към матката и ако яйцеклетката е оплодена и успешно имплантирана, настъпва бременност. Ако няма бременност, нивата на естроген и прогестерон се понижават и настъпва менструация.

Противозачатъчните таблетки са синтетична форма на хормоните прогестерон и естроген. Те предотвратяват овулацията чрез поддържане на по-последователни нива на хормоните. Без естрогенов пик яйчникът не получава сигнал за освобождаване на яйцеклетка. Освен това оралните контрацептиви сгъстяват цервикалната слуз и увеличават киселинността й, така че да затруднят достигането на сперматозоидите до матката.

Комбинирани орални контрацептиви

Комбинираните орални контрацептиви съдържат хормоните естроген и прогестин, форма на прогестерон. Те предпазват от бременност чрез инхибиране на освобождаването на лутеинизиращия хормон (LH) и фоликулостимулиращия хормон (FSH) от хипофизната жлеза в мозъка. LH и FSH играят ключова роля в развитието на яйцеклетката и подготовката на лигавицата на матката за имплантиране на ембриона.

При употребата на комбинираните хормонални таблетки яйцеклетката в яйчника не узрява и не се случва овулация. Жената не забременява, тъй като няма налична яйцеклетка за оплождане от сперматозоидите.

Традиционните комбинирани таблетки са в опаковка от 21 или 28 броя в зависимост от производителя. Опаковката с 28 броя хапчета съдържа 21 броя активни таблетки и 7 неактивни (плацебо) таблетки. Опаковката с 21 броя хапчета се приема всеки ден в продължение на 21 дни, като това е последвано от 7-дневен период, през който не се приемат противозачатъчни хапчета. След това цикълът се повтаря.

Има различни видове комбинирани противозачатъчни хапчета, съдържащи естроген и прогестин, които са посочени като "монофазни", "бифазни" или "трифазни".

Монофазните хапчета за контрол на раждаемостта доставят едно и също количество естроген и прогестин всеки ден.

Бифазните (двуфазните) хапчета за контрол на раждаемостта доставят едно и също количество естроген всеки ден в продължение на първите 21 дни от цикъла. По време на първата половина на цикъла съотношението на прогестин / естроген е по-ниско, за да позволи на лигавицата на матката (ендометриума) да се сгъсти, както обикновено прави по време на менструалния цикъл. По време на втората половина на цикъла съотношението на прогестин / естроген е по-високо.

Трифазните хапчета за контрол на раждаемостта имат постоянни или променящи се концентрации на естроген и различни концентрации на прогестин по време на цикъла.

Няма доказателства, че дву- и трифазните орални контрацептиви са по-безопасни или по-добри от монофазните орални контрацептиви или обратното, в тяхната ефективност за предотвратяване на бременност.

Минитаблетки

Минитаблетката съдържа само един хормон - прогестин. Прогестинът сгъстява цервикалната слуз, което прави по-трудно преминаването на сперматозоидите през шийката на матката. Също така прави лигавицата на матката по-малко възприемчива към имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Съдържащите само прогестерон хапчета понякога се препоръчват за жени, които имат медицински причини, поради които трябва да избягват приема на хормона естроген. Тези причини могат да включват заболяване на черния дроб, някои видове кръвни съсиреци във вените, рак на гърдата и рак на матката.

В допълнение, този вид противозачатъчни таблетки често се препоръчват при кърмачки, тъй като нямат неблагоприятни последици върху кърменето.

Минитаблетката се приема всеки ден.

Как се приемат противозачатъчните таблетки?

Без значение какъв вид хормонален орален контрацептив използва една жена, тя трябва да го приема всеки ден по едно и също време, за да създаде рутина. Жената трябва да се сведе до минимум възможността да забрави да вземе противозачатъчната таблетка, което не е рядко явление.

Това е особено важно в случаи на прием на минитаблетки. Забравяйки да вземе минитаблетката или да го приеме в различно време на деня, жената може значително да навреди на неговата ефективност в контрацепцията. Това се дължи на ниската доза на минитаблетката, което причинява неговите ефекти да отшумят бързо, ако хапчето е пропуснато.

Приемът на противозачатъчните таблетки обикновено започва в първия ден на менструалното кървене и защитата от забременяване настъпва незабавно - не е необходимо да се използват допълнителни предпазни средства. Когато жената започва да приема таблетки от 2-5-ти ден след започване на менструацията, тя може да не е защитена от забременяване, докато не приеме таблетки в 7-10 последователни дни, затова е необходимо през този период от няколко дни да използва допълнителна контрацепция.

Ако жената забрави да вземе една таблетка, след като е започнала да приема оралния контрацептив, може да има риск от забременяване в зависимост от седмицата на приема на препарата. Ако жената пропусне само една таблетка, тя трябва да я приеме веднага щом си спомни, дори това да означава прием на две таблетки в един и същи ден. Ако е забравена повече от една таблетка, жената трябва да постъпи според инструкциите в опаковката или да се консултира с фармацевт или лекар.

Противозачатъчните таблетки могат частично да загубят своята ефективност, ако жената получи повръщане или диария по някаква причина. Жената трябва да се консултира с нейния здравен специалист по тези въпроси, както и за необходимостта от използване на резервен метод за контрол на раждаемостта, ако някое от тези състояния е налице.

Лекарствени взаимодействия

Естрогените могат да инхибират метаболизма на циклоспорина, което води до повишени нива на циклоспорин в кръвта. Тези повишени нива в кръвта могат да доведат до увреждане на черния дроб и / или бъбреците. Ако тази комбинация на лекарствено взаимодействие не може да бъде избегната, циклоспориновите концентрации могат да бъдат наблюдавани и дозата на циклоспорина да се коригира, за да се гарантира, че кръвните му нива няма да станат повишени.

Изглежда, че естрогените увеличават риска от заболяване на черния дроб при пациенти, получаващи дантролен, посредством неизвестен механизъм. Жените над 35-годишна възраст и тези с анамнеза за чернодробно заболяване са изложени на особен риск.

Естрогените повишават способността на черния дроб за производството на фактори на кръвосъсирването. Поради това пациентите, получаващи варфарин, трябва да бъдат наблюдавани за загуба на антикоагулантен ефект след започване на прием на естроген.

Някои лекарства, включително някои успокоителни, антиепилептични средства и някои антибиотици (като пеницилин и тетрациклин), могат да намалят ефективността на оралните контрацептивни хормони, но действителното намаляване на ефективността на оралните контрацептиви не е убедително доказано. Научните изследвания в тази област са в ход. Независимо от това, някои лекари препоръчват допълнителни контрацептивни методи по време на употреба на антибиотици. Примери на лекарства, които увеличават елиминирането на естрогените, включват: карбамазепин, фенобарбитал, фенитоин, примидон, рифампин, рифабутин, ритонавир. Противозачатъчните хапчета с по-високи концентрации на естроген или алтернативни форми на контрацепция могат да бъдат необходими при жени, използващи тези лекарства.

Предимствата и ползите от приема на противозачатъчни таблетки за контрацепция

Има редица ползи от приема на оралните хормонални контрацептиви. Голямо предимство на оралните хормонални средства е, че този вид контрацепция е удобен, лесен за прием и не пречи на половия акт.

И комбинираните таблетки, и минитаблетките могат да регулират менструалния цикъл на жената и да намалят менструалния поток и менструалните спазми.

Има доказателства, че хапчетата предпазват от рак на яйчниците, рак на ендометриума, колоректален рак, както и от тазово-възпалителна болест и желязодефицитна анемия. Използването на орални контрацептиви в продължение на 5 или повече години намалява риска от рак на яйчниците в по-късен етап с 50 %. Употребата на противозачатъчни хапчета намалява риска от рак на яйчниците с 40 % и риска от рак на ендометриума с 50 % в сравнение с жени, които никога не са приемали такива средства. Намаляването на риска се увеличава с продължителността на употреба, с 80 % намаление на риска и за рака на яйчниците, и рака на ендометриума с използване на хормонални контрацептиви за повече от 10 години.

Комбинираните таблетки могат да намалят акнето (въпреки че максималният ефект върху акнето може да отнеме шест месеца, за да се появи), риска от извънматочна бременност, неракови кисти на гърдите и кисти на яйчниците. Според мащабно изследване комбинираната таблетка не носи дългосрочен риск от рак на гърдата.

В допълнение, жена, която е приемала орални хормонални средства, е по-малко вероятно да развие ревматоиден артрит и остеопороза.

Потребителките на орални контрацептиви имат значително намаляване на прекомерно менструално кървене и на появата и тежестта на менструалните спазми.

Странични ефекти на противозачатъчни таблетки за контрацепция

Най-честите нежелани реакции на противозачатъчните хапчета включват: гадене, главоболие, напрежение или болезненост в гърдите, нередовно кървене, както и промени в настроението. Тези странични ефекти често отшумяват след употреба на няколко месеца - най-често след първите 1-3 месеца от приема на таблетките. Гаденето може да се избегне, ако хапчето се приема след хранене.

Въпреки че някои жени се опасяват за наддаване на тегло при прием на орални хормонални контрацептиви, проучвания на нискодозови хормонални таблетки показват, че не е налице значително увеличаване на теглото с оралната контрацепция и няма голяма разлика в промяната на теглото, сравнявайки се различните контрацептивни продукти.

Отрицателните промени в настроението, като депресия, и петна по кожата на лицето (мелазма) могат да възникнат при пероралната контрацепция. Ниските нива на серотонин, невротрансмитер в мозъка, са свързани с депресията. Високите нива на естроген, като в първа генерация комбинирани хормонални таблетки, и прогестин, като в някои минитаблетки, са показали, че съдействат за намаляване на нивата на серотонин в мозъка чрез увеличаване на концентрацията на ензим в мозъка, който понижава серотонина. Това наблюдение, заедно с някои малки научни изследвания, са инспирирали спекулации, че хапчето причинява депресия. Известно е, че съдържащият само прогестин орален контрацептив влошава състоянието на жени, които са вече в депресия. Сегашните проучвания показват, че нискодозовите комбинирани орални контрацептиви е малко вероятно да увеличат риска от депресия и е малко вероятно да влошат състоянието при жени, които в момента на започване на приема са в депресия. Изследванията са установили, че комбинираните орални контрацептиви в ниски дози не са въвлечени в нарушението на серотонина или триптофана. Въпреки това, някои изследвания предоставят доказателства, които да противоречат на това последно твърдение.

Тъй като прогестеронът при жените може да предизвика изтъняване на лигавицата на матката, някои жени могат да изпитат липса на менструация (аменорея). Индуцирана от орален контрацептив аменорея се случва в около 1 % от жените в първата година на употребата. Докато жената правилно приема таблетките, аменореята не е вредна и не сигнализира за някаква загуба на ефективност на хапчетата. Жените трябва да опитат да избегнат смяна на вида на оралния контрацептив, преди да изтече достатъчен пробен период.

Жените с анамнеза за мигрена могат да забележат увеличение на мигренозната честота. От друга страна, жени, чиято мигрена е предизвикана от колебания в собствените им хормонални нива, могат да забележат подобрение в мигрената при употреба на перорални противозачатъчни поради по-неизменчивите нива на хормоните по време на употребата на оралния контрацептив.

Повечето странични ефекти от комбинираните таблетки или минитаблетките намаляват 2-3 месеца след започването на приема им.

Няма повишен риск от вродени дефекти при деца, родени от жени, които са приемали орални контрацептиви, но жената не трябва да използва такъв вид таблетки, ако тя е бременна.

Жена, която кърми, не бива да използва комбинирани хормонални таблетки за контрацепция, тъй като те могат да намалят количеството на кърмата и концентрацията на протеини и мазнини в кърмата. Освен това, кърмата ще съдържа остатъци от хормоните в хапчето. За разлика от комбинираните хапчета, минитаблетките се използват рутинно при кърмещи жени.

Жените, които пушат и употребяват контрацептивни таблетки, са с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт. Няма повишен риск от сърдечен удар или инсулт сред здрави непушещи жени, които използват противозачатъчни.

Употребата на комбинирани орални контрацептиви повишава възможността от развитие на венозен тромбоемболизъм и белодробна емболия. Кръвните съсиреци в краката и на други места са малко по-чести при прием на орални контрацептиви в ниска доза, но рискът е много нисък и по-нисък от повишения риск от кръвосъсирване, който се появява при бременността. Въпреки това, орални средства за контрацепция не се препоръчват при жени с тенденция към кръвосъсирване (като антифосфолипиден синдром, фактор V Leiden), коронарна болест на сърцето, мозъчен инсулт, все още без ясна диагноза бучки на гърдата, вагинално кървене или рак на гърдата.

Пушачките над 35-годишна възраст не бива да използват орални контрацептиви, нито пък жени със значително чернодробно заболяване.

Брадикининът понижава кръвното налягане, причинявайки дилатация на кръвоносните съдове. Някои ензими са в състояние да разрушат брадикинина (ангиотензин-конвертиращ ензим, аминопептидаза P. Прогестеронът може да увеличи нивата на аминопептидаза P, което води до повишаване на разграждането на брадикинин, което увеличава риска от развитие на хипертония.

Жената трябва да се консултира със своя здравен специалист незабавно, ако изпитва някоя от тези нежелани реакции по време на приема на противозачатъчните таблетки:

Тежко главоболие
Крампи на краката
Промяна в зрението, включително замъглено зрение, загуба на зрението или мигащи светлини
Коремна болка
Болка в гърдите
Недостиг на въздух
Кръвохрак
Подуване или болка в крака

Вътрематочна контрацепция

Вътрематочната контрацепция се изразява във въвеждането на специално устройство (песар, спирала) в маточната кухина, което предпазва от възникването на нежелана бременност.

Песарите са изработени от метал или пластмаса, като размерите им са съобразени с размерите на маточната кухина. Обикновено те имат "Т"-образна форма и завършват със заоблена бримка, към която се прикрепва нишка, която служи за изваждането на спиралата.

Съществуват различни видове спирали. Едни от песарите имат имплантиран биоактивен метал, а други са снабдени с малък контейнер, който излъчва левоноргестрел (Levonergestrel).

Действието на песарите се изразява в това, че те потискат виталността на сперматозоидите, пречат на оплождането, водят до настъпване на характерни промени, засягащи ендометриума, като го правят неподходящ за имплантирането на яйцеклетката.

Поставянето на спиралата се осъществява посредством специално устройство от лекар акушер-гинеколог, който предварително трябва да снеме подробна анамнеза и извърши определени изследвания с цел да изключи някои заболявания. Въвеждането на спиралата в маточната кухина може да стане по всяко време на менструалния цикъл.

Вътрематочната контрацепция е подходяща за жени, които са раждали, не желаят да приемат хормонални перорални препарати, приемат медикаментозни средства, които са несъвместими в съвместен прием с орална контрацепция.

Противопоказания за употребата на вътрематочната контрацепция са наличие на злокачествени заболявания, налично възпалително заболяване на гениталния апарат, налични венерически заболявания, налично кървене от неясен произход, аномалии на матката.

Трайна "хирургична" стерилизация

Трайната "хирургична"стерилизация представлява краен и абсолютно траен метод за контрацепция, на който могат да се подложат както мъжете, така и жените.

Трайната стерилизация при жените представлява извършване на хирургична интервенция, която се изразява в прекъсване на проходимостта на маточните тръби, вследствие на което се възпрепятства срещането на яйцеклетката и сперматозоидите в маточната тръба.

Трайната стерилизация при мъжете се изразява в прекъсване на семепроводите (вазектомия), при което се избягва попадането на сперматозоиди в семенната течност.

Вземането на решението за трайна стерилизация не бива да бъде емоционално и прибързано. Необходимо е и двамата партньори да бъдат сигурни и категорични в намеренията си, да бъдат консултирани и да бъдат запознат с факта, че завинаги губят своята фертилност.

 

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото