Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Мигрената е най-честото неврологично заболяване при възрастното население и третото най-разпространено заболяване в света, засягащо около 12 % от общата популация и по-често при жените (приблизително 25 %). Тя оказва голямо въздействие върху обществото поради своя потенциал за мъчителни и непоносими симптоми, а поради тях - по-ниско качество на живот и увеличено отсъствие от работа. Мигрената е най-честа във възрастовата граница 25-55 години. Докато повечето страдащи преживяват атаки веднъж или два пъти в месеца, повече от 4 милиона души имат хронична ежедневна мигрена, с най-малко 15 мигренозни дни на месец.

Въпреки че много хора използват термина "мигрена", за да опишат всяко тежко главоболие, мигренозното главоболие е резултат от специфични физиологични промени, които се появяват в мозъка и водят до характерната болка и свързаните симптоми на мигрена.

Точната причина за мигрена не е известна. Смята се, че играят роля промени в нивата на невротрансмитери в мозъка. Голямо значение има и наследственият фактор, който се открива при 50-80 % от случаите. Това заболяване засяга малко повече момчетата, отколкото момичетата преди пубертета, а в зряла възраст засяга два до три пъти повече жени, отколкото мъже.

Патогенезата на мигрената също не е изяснена. Според вазомоторната теория началната фаза на пристъпа се дължи на спазъм на мозъчните съдове и намаляване на мозъчното оросяване в определени мозъчни участъци, а болковата фаза - на патологична дилатация с последваща атония на съдовите стени. Биохимичната теория придава основно значение на биогенните амини и по-специално - на плазмения серотонин, който в началото на пристъпа е повишен.

Главоболието е първичната клинична изява на мигрената и е в свързано с наследствена или предразположена чувствителност на невроваскуларните реакции към определени стимули или към циклични промени в централната нервна система.

Мигренозното главоболие обикновено се описва като интензивна, пулсираща болка в главата, която нарушава нормалното ежедневие на страдащия и може да се влоши от физическо натоварване. Често се придружава от гадене, повръщане, замаяност, екстремна чувствителност към звук, светлина, докосване и миризма и изтръпване в крайниците или лицето. Този тип главоболие често засяга само едната страна на главата, но в някои случаи пациентите могат да изпитват болка двустранно.

Въпреки че продължителността на мигренозния пристъп варира от пациент на пациент, типичната атака продължава няколко часа, а понякога - до няколко (например 2-3) дни.

Приблизително 25 % от страдащите от мигрена ще получат предмигренозен феномен, наречен аура, който представлява неврологична аномалия, причиняваща главно визуални, но и други сензорни и / или моторни смущения, които се проявяват в рамките на няколко часа преди мигренозно главоболие. При 15-20 % от атаките другите неврологични симптоми се появяват преди действителната болка в главата.

Конвенционалните фармакологични лечения при мигрена често имат ограничен успех и могат да имат непоносими странични ефекти или да бъдат противопоказани с други чести съпътстващи заболявания. Избягването на отключващите фактори за мигренозен пристъп, като емоционален стрес, някои храни или напитки, сетивни дразнители, може да редуцира появата на атаките. Освен това съществуват разнообразни подходи за безопасно и ефективно естествено лечение за контрол на мигрената.

Мигрената е широко разпространено и социално значимо заболяване, което причинява чести епизоди на временна нетрудоспособност сред млади хора в активна възраст, водещо до големи директни и индиректни загуби. Тя е обществен здравен проблем от голямо значение, чието бреме пада както на страдащия, така и на цялото общество.

Причини за поява на мигрена

Точната причина за поява на мигрена не е известна, но се смята, че е резултат от необичайна мозъчна активност, временно засягаща нервните сигнали, химичните вещества и кръвоносните съдове в мозъка.

Въпреки че по-голямата част от причините за възникване на мигрена не са напълно изяснени, установено е, че генетичните фактори и факторите на околната среда играят съществена роля в развитието на заболяването. Мигрената може да бъде причинена от промени в мозъчния кръвоток и въздействието му върху нервус тригеминус, който представлява голям проводен път за болка. Дисбаланс в мозъчните химикали - включително серотонин, който спомага за регулиране усещането за болка в нервната система - може да бъде също причина за поява на мигрена. Установено е, че нивата на серотонин се понижават по време на пристъп на мигрена. Това може да доведе до отделяне от тригеминалната система на субстанции, наречени невропептиди, които се предвижват по менингите. В резултат на това се получава силно главоболие.

По-старите теории за мигрена предполагат, че симптомите вероятно се дължат на флуктуации (колебания) в притока на кръв към мозъка. В ранните години на изследване на мигрена учените смятат, че мигренозното главоболие е резултат от разширяването на кръвоносните съдове, а аурата е причинена от вазоконстрикция. По-новите данни обаче сочат, че тези съдови промени не са причина за мигрена, а по-скоро епифеномен, който придружава болката. Сега много изследователи на главоболието осъзнават, че промените в кръвотока и кръвоносните съдове не предизвикват болката, но могат да допринесат за това.

Настоящото мислене относно мигренозната болка се е насочило към източника на проблема, тъй като усъвършенстваните технологии и научни изследвания са проправили пътя към по-добро разбиране. Днес мигрената се разглежда като резултат от сложна дисфункция в централната нервна система. Химичните съединения и хормони, като серотонин и естроген, често играят роля в чувствителността на болката при страдащите от мигрена.

Когато нивата на серотонин или естроген се променят, резултатът за някои от тях е мигрена. Нивата на серотонин могат да повлияят двата пола, докато колебаещите се нива на естроген засягат само жените.
За жените нивата на естроген естествено се променят през жизнения цикъл, като се увеличават през репродуктивните години и след това намаляват. Жените в детеродна възраст също изпитват месечни промени в нивата на естроген. Мигрена при жените често се свързва с тези колебаещи се нива на хормоните и може да обясни защо жените са по-склонни да имат мигрена, отколкото мъжете.

Някои изследвания показват, че когато нивата на естроген се покачват и след това се понижават, могат да бъдат причинени контракции в кръвоносните съдове. Това води до пулсираща болка. Други данни показват, че по-ниските нива на естроген правят нервите на лицето и скалпа по-чувствителни към болка.

Един аспект от теорията за мигренозната болка обяснява, че болката от мигрена се случва поради вълните на активност от групи възбудими мозъчни клетки. Те предизвикват химикали, като серотонин, да свият кръвоносните съдове. Серотонинът е химично вещество, необходимо за комуникация между нервните клетки. Това може да доведе до стесняване на кръвоносните съдове в тялото.

Серотонин

Невротрансмитерът серотонин (5-хидрокситриптамин [5-HT]) играе роля в развитието на мигренозните атаки. Това заключение се подкрепя от данни, установяващи, че пациентите с мигрена имат тенденция към ниски нива на серотонин в мозъка. Допълнителна подкрепа за тази теория се съдържа в данните, показващи, че трицикличните антидепресанти, които увеличават серотониновото сигнализиране, намаляват честотата на мигренозните атаки.

Освен това мелатонинът, активен метаболит на серотонина, също е с дефицит сред пациентите с мигрена, а добавянето на мелатонин води до подобрение на симптомите сред някои пациенти с мигрена.

Въпреки че точният механизъм, свързващ ниските нива на серотонин с патологията на мигрена, все още не е напълно описан, изследователите са предположили, че серотонинът може да повлияе на болката в мозъка. Серотонинът оказва влияние и върху дилатацията и свиването на кръвоносните съдове в мозъка.

Въпреки че ниските нива на серотонин могат да предизвикат атака, някои данни показват, че повишените нива на серотонин могат да допринесат за патологията на мигрена по време на атака. Поради сложността на ролята на серотонина при мигрена, е необходимо допълнително проучване за пълно характеризиране на ефектите от модулиране на нивата на серотонин и / или сигнализиране при пациенти с мигрена.

Роля на хормоните

Мигрената засяга непропорционално жените - жените съставляват около 70 % от всички пациенти с мигрена - което предполага потенциална хормонална връзка.

Въпреки че много от хормоналните събития в живота на жената могат да повлияят на появата на мигрена (например менархе, менструация, бременност, менопауза), менструацията изглежда най-важната. Например, 70 % от жените пациенти, които имат мигрена, съобщават за някакъв вид асоциация с менструацията. Явление, коeто се появява в края на лутеалната фаза на менструалния цикъл и се характеризира с рязък спад на нивата на естроген, вероятно играе важна роля за поява на мигрена при някои жени.

Флуктуациите (колебанията) в нивата на естрогени, свързани с мигрена, предизвикват биохимични промени в производството на простагландини, освобождаването на пролактин и регулирането на ендогенния опиоид.

Простагландин Е2 (PGE-2) е добре дефиниран медиатор на треска и възпаление. PGE-2 увеличава вазодилатацията и по този начин предизвиква болка. Естрогените увеличават производството на PGE-2. Излишък от естрогени, дефицит на прогестерон или доминиране на естрогените може да доведе до повишено производство на PGE-2, което води до мигрена.

Повишаването на нивото на пролактина или повишената чувствителност към пролактин води до понижено ниво на простагландин Е1 (PGE-1). Пациентите с мигрена могат да имат простагландин-индуцирана свръхчувствителност към пролактин. PGE-1 е вещество, което всъщност подобрява микроциркулацията и води до развитие на колатерална циркулация с последващо подобряване на местната хемодинамика.

Ако пациентът е с доминантност на PGE-2, може да се очаква вазодилатация на главните артерии със спазъм на колатералната циркулация, което от своя страна може да причини болка. Възстановяването на хормоналните нива и равновесието между тях може да стабилизира нивата на простагландини.

Стероидните хормони оказват влияние върху метаболизма на калций и магнезий. Естрогените регулират калциевия метаболизъм, чревната абсорбция на калций и експресията и секрецията на паратиреоидния ген, предизвиквайки колебания в менструалния цикъл. Промените в калциевата хомеостаза отдавна са свързани с много афективни (емоционални) смущения.

Клиничните проучвания при жени с предменструален синдром са установили, че калциева добавка може да помогне за облекчаване на повечето соматични симптоми и симптомите, свързани с настроението. Данните до момента показват, че жените със симптоми на предменструален синдром имат подлежаща калциева аномалия. Ниското ниво на магнезий в мозъка може да бъде израз на невронална свръхвъзбудимост на визуалните пътища и да бъде свързано с понижен праг за мигренозните атаки. Клинично е известно, че магнезиевата добавка облекчава предменструалните проблеми (например мигрена, подуване на корема и оток), които се появяват в края на менструалния цикъл, и че мигрената, особено при жените, е свързана с дефицити на мозъчните и серумните магнезиеви нива. Не е доказано, че тестостеронът води до значителна промяна в нивата на магнезий, но естрогените и прогестерона - да.

При жените със свързана с менструацията мигрена употребата на хормонална терапия, за да се сведе до минимум месечното понижение на концентрацията на естроген, може да бъде ефективна при предотвратяване на мигренозните атаки. Проучванията показват, че непероралните пътища на употреба на естрогенова терапия, като локален крем, който се прилага върху кожата, е по-вероятно да облекчат мигрената, отколкото пероралните естрогени.

Неврохормонална и метаболитна дисбалансова хипотеза на мигрена

Някои изследователи подозират, че важна причина за мигрена е дисбалансът между нивата на естрогените и прогестерона, а не абсолютните нива на тези хормони. В действителност, терапии, насочени към подобряване на съотношението на естрогени към прогестерон, успешно облекчават тежката менструална мигрена в предварителни доклади.

Някои иновативни лекари смятат, че трябва да се обърне внимание и на баланса на други полови хормони, включително тестостерон, дехидроепиандростерон (DHEA) и прегненолон.

Съгласно хипотезата за неврохормоналния и метаболитен дисбаланс мигрената не е единично разстройство, а съвкупност от нарушения, включващи неправилна хормонална обратна връзка в хипоталамо-хипофизната-надбъбречна-гонадална ос.

Приносът към тази хормонална аномалия е дисбаланс между два от трите клона на автономната нервна система (симпатиковата и парасимпатиковата нервна система), което води до намаляване на прага на болката в мозъка. Поради неравновесието между интра- и извънклетъчния калций и магнезий се променя полярността на клетъчната мембрана, което оказва влияние върху електрическата стабилност на клетъчната мембрана и чувствителността към неврохормоналните импулси (стероидни хормони, мелатонин и серотонин).

Въпреки че липсват добре контролирани клинични проучвания, предназначени да изпитат хипотезата, че хормоналният баланс може да облекчи мигренозните главоболия, няколко доклада показват положителни резултати, използвайки този нов подход.

Връзка между хормоналния дисбаланс и мигрена може да произтича от противоположните

роли на естрогена и прогестерона в мозъка. Докато естрогенът стимулира нервната възбудимост, прогестеронът проявява инхибиторни действия в централните неврони. Следователно, дисбалансът между тези невромодулаторни хормони може да доведе до физиологични състояния, които променят чувствителността към мигрена.

Подходящата хормонална заместителна терапия (ХЗТ), насочена към минимизиране на дисбаланса на естроген / прогестерон и стабилизиране на нивата на естроген, може да бъде ефективна за предотвратяване на мигрена при пре- и постменопаузални жени. По думите на някои изследователи на мигрена "клиничният опит силно подкрепя идеята, че мигрената може да се контролира само когато нивата на всички основни хормони - прегненолон, DHEA, тестостерон, естроген и прогестерон - са оптимални с физиологичния цикъл".

Жените, страдащи от мигрена без облекчение чрез конвенционални медицински лечения, трябва да обмислят изследване на хормоните и възстановяване на хормоналния баланс, като използват биоидентична хормонална заместителна терапия.

Фактори които могат да отключат мигренозен пристъп

Тригерът (иницииращ / отключващ / задействащ фактор) е всяко събитие, промяна, външен стимул или физическо действие, което изглежда, че води до мигрена. Предшества атаката с кратък интервал, който може да бъде до 6-8 часа.

Тригерите са много и разнообразни, не са еднакви за всички и не са непременно еднакви за различните атаки при един и същи човек.

Отключващите фактори са много индивидуални, но може да Ви помогне да водите дневник, за да видите дали можете да идентифицирате последователен задействащ механизъм. Трябва да се опитате да записвате неща, като час на събуждане и лягане, дейности през деня (работа, гледане на телевизия), местонахождение, консумация на храни и напитки, упражнения или пътуване, настроение, метеорологичното време, менструален цикъл, прием и доза на лекарства, наличие на мигрена или друго главоболие (тежест и симптоми).

Времето на пристъпите също може да помогне за определяне на тригерите. Например, ако страдате през уикендите от мигренозни пристъпи, главоболието Ви може да е предизвикано от синдром на отнемане на кофеина поради това, че сте консумирали по-малко чаши чай или кафе вкъщи, отколкото на работното място. Някои страдащи смятат, че твърде много сън през почивните дни може да предизвика атака.

Понякога тригерите могат да бъдат неправилно идентифицирани. Възможно е да се окаже трудно да се определи дали нещо наистина е задействащ фактор или дали това, което изпитвате, е ранен симптом на атака на мигрена. Например, в началото на атака, може да имате желание за сладки неща. Ако консумирате шоколад, за да задоволите това желание, и след това получите главоболие, може да определите шоколада като отключващ фактор. Всъщност е започнало да получавате мигрена, преди да изядете шоколада.

Идентифицирането на тригерите може да бъде усложнено от факта, че често комбинация от фактори предизвикат главоболие.

Възможните задействащи фактори (тригери) за поява на мигренозен пристъп включват:

Хормонални тригери
Климактериум
Менструация
Овулация
Перорални контрацептиви
Бременност
Хормонално-заместителна терапия
Менопауза
Емоционални тригери
Стрес
Тревожност
Напрежение
Шок
Депресия
Вълнение
Физически тригери
Умора
Нискокачествен сън или липса на сън
Работа на смени
Лоша поза
Напрежение / болка в шията, рамото или гърба
Часова разлика
Ниска кръвна захар (хипогликемия)
Напрегнати упражнения, ако не сте свикнали с това
Заболяване, като вирусна инфекция или настинка
Хранителни тригери
Пропуснати, забавени или нередовни хранения
Дехидратация
Определени вина, бира и алкохолни напитки
Добавки към храни
Синдром на отнемане от кофеинови продукти, като чай и кафе
Специфични храни, като шоколад, цитрусови плодове и сирене
Иницииращи фактори на околната среда
Ярки или мигащи светлини
Трептящи екрани, като телевизор или монитор на компютър
Тютюнопушене
Силни шумове
Промени в климата, като например промени във влажността, много ниски температури, висока надморска височина или промени в барометричното налягане
Силни миризми, като парфюми, химикали, помещения с дим
Задушна атмосфера
Свързан с пътуване стрес
Лекарства
Някои видове сънотворни таблетки
Перорални контрацептиви
Хормонално-заместителна терапия

Хормонални промени при жени

Мигрената е тясно свързана с женските хормони. Хормоналните промени са значим тригер при жените. Три пъти повече жени страдат от мигренозно главоболие, отколкото мъжете, като тази разлика е най-очевидна през репродуктивните години.

Някои жени откриват, че мигрена им започва в пубертета и е свързана с техния менструален цикъл. Флуктуациите в нивата на естрогени изглежда отключва пристъпи на главоболие при много жени, страдащи от мигрена.

Някои жени изпитват мигрена по време на менструация, вероятно поради промени в нивата на хормони, като естроген, около този период. Този вид мигрена обикновено възниква между два дни преди началото на менструацията до три дни след това. Някои жени страдат от мигрена само по това време, което е известно като чиста менструална мигрена. Въпреки това, повечето жени изпитват този вид главоболие и в други случаи и това се нарича свързана с менструацията мигрена.

При други жени се наблюдава тенденция за повишаване честотата на пристъпите по време на бременност и менопауза, въпреки че при някои жени се установява облекчаване на мигрената след менопауза.

Приемът на хормонални препарати, като перорални контрацептиви и хормонозаместителна терапия, също може да доведе до влошаване на мигрената. Въпреки това, някои жени съобщават за по-редки пристъпи на главоболие при прием на този вид лекарствени средства.

Стрес

Мигрената и стресът са силно свързани. Стресът на работното място или в домашни условия представлява значим рисков фактор за поява на пристъпи на мигрена. Всъщност тревожността, вълнението и всякаква форма на напрежение и шок могат да доведат до мигрена.

Въпреки това някои хора съобщават, че техните кризи на мигрена започват, когато стресът намалява. Това понякога се случва като "уикенд главоболие", когато след една заета и стресираща седмица на работното място човек може да получи мигрена, когато е по-спокоен и отпочинал.

Сетивни дразнители

Сетивни дразнители - ярка светлина и слънчеви отблясъци, силни шумове, необичайни миризми, включително парфюми, разредител за боя, пушек и други, могат да отключат пристъпи на мигрена при някои индивиди.

Прекарването на продължително време пред компютъра вкъщи или на работното място може да доведе до проблеми, ако имате мигрена. Спазването на предпазните мерки, като например редовни почивки, използването на предпазен екранен филтър и добро осветление, може да предотврати мигренозна атака.

Седенето удобно е много важно, когато използвате компютър, за да се избегнее натрупване на мускулно напрежение в главата, шията и раменете. Това мускулно напрежение е свързано с появата на мигрена.

Някои медикаменти

Прием на някои медикаменти - перорални контрацептиви, хормонално-заместителна терапия и вазодилататори, като нитроглицерин, могат да обострят мигрената.

Някои храни

Свързаните с храна тригери се срещат при около 10 % от хората с мигрена.

Отлежали сирена, солени храни и преработени храни могат да отключат пристъпи на мигрена.

Подсладителят аспартам и консервантът натриев глутамат, които се срещат в редица храни като добавки, могат да доведат до поява на атака на мигрена.

Пропуснати хранения, гладуване или консумацията на сладки храни вместо балансирано хранене могат да допринесат за мигрена. Недостатъчната храна вероятно е един от най-важните хранителни тригери. Може да откриете, че яденето на малки порции храна на редовни интервали може да ви помогне да контролирате атаките си.

Много хора ще пожелаят сладка храна, като шоколад, преди мигренозната болка, поради което смятат, че консумацията на сладко е причина за поява на мигренозен пристъп. Обаче понякога желанието за определена храна е симптом на настъпваща мигрена.

Добавки към храни и напитки

Някои хранителни продукти съдържат добавки - химикали или помощни вещества, които също могат да бъдат тригери за мигрена. Субстанциите, които често се споменават от хора с мигрена, са натриев глутамат, нитрати и аспартам.

Някои напитки

Алкохолът, особено виното, и напитки, съдържащи голямо количество кофеин, могат да отключат пристъпи на мигрена.

Има известни доказателства, че червеното вино може да предизвика мигрена, защото съдържа тирамин, който е свързан с мигрена. Разбира се, много хора с мигрена избягват червено вино. Тираминът се среща и в други хранителни продукти, като меки сирена (камембер и бри).

Кофеин

Прекомерната консумация на кофеин може да допринесе за появата на мигрена. Може да опитате да не консумирате повече от 4 или 5 чаши чай, кафе или кола на ден.

Някои хора са на мнение, че внезапното спиране на кофеина може също да бъде иницииращ фактор. Ако подозирате това, може да намалите кофеина постепенно.

Някои хора смятат, че консумирането на по-малко кофеин през уикенда може да окаже влияние върху мигренозните атаки, но също така трябва да обърнете внимание, че кофеинът може да се съдържа в много продукти, включително шоколад и болкоуспокояващи.

Леко обезводняване

Лекото обезводняване може да окаже влияние върху хората, които имат мигрена. Препоръчва се да се пият най-малко 8 чаши вода на ден. Това е допълнение към всякакви други напитки, които могат да се консумират. Газираните напитки могат да съдържат подсладителя аспартам, който някои хора свързват със своята мигрена.

Сън

Сложната природа на задействащите фактори се илюстрира от съня. Прекалено много и твърде малко сън могат да бъдат иницииращи фактори за развитие на мигрена. Някои хора смятат, че безсънните нощи, късното заспиване и преумората могат да предизвикат мигрена. Други хора смятат, че сънят или полусънното състояние сутрин има същия ефект.

Физическа активност

Подобно на съня, физическата активност може да помогне за предотвратяване на мигрена, и обратно - може да бъде фактор за отключване на пристъп при някои хора.

Редовното провеждане на упражнения може да помогне за предотвратяване на мигрена. Също така стимулира организма да освободи собствените си естествени обезболяващи, както и да увеличи усещането на индивида за благосъстояние и здраве.

Внезапното енергично упражнение, особено за хора, които обикновено не се упражняват, може да бъде отключващ фактор. Интензивни физически упражнения, включително и сексуална активност, могат да провокират пристъпи на мигрена.

 "Уикенд" главоболие

Много хора се оплакват, че през уикенда страдат от мигрена. През почивните дни може да има промяна в много от ежедневните дейности, като например време за хранене, намалена консумация на кофеин, променен модел на сън и др.

Промени в рутината

Някои хора казват, че промените в рутината им могат да допринесат за появата на мигрена. Например, промяна на модела на съня или промените, причинени от дълги пътувания, могат да предхождат атака на мигрена. Дори приятни промени, като празник, могат да бъдат тригери.

Промени в околната среда

Съществуват някои иницииращи фактори за развитие на мигренозен пристъп, които могат да бъдат свързани с околната среда, като висока надморска височина, промени в атмосферния въздух, промени във метеорологичните условия, висока влажност.

Симптомите и признаците на мигрената

Мигренозните пристъпи могат да настъпят по всяко време на денонощието, но най-често те се появяват сутрин след събуждане. Възникват през различни интервали – отначало през няколко седмици, а след това – по-често, като обхващат обикновено посменно ту едната, ту другата половина на главата.

Симптомите и признаците на мигрена не трябва да се бъркат с обикновеното главоболие.

В развитието на мигренозния пристъп, предшестван понякога от продромални симптоми (диария, запек, депресия, глад за определени храни, хиперактивност, вратна ригидност, отпадналост, потиснатост, раздразнителност), се описват две фази – начална и болкова.

Начална фаза (аура)

Началната фаза на мигрена или аура продължава около 20-30 минути. При повечето хора аура може да липсва. Началната фаза може да се изразява в появата на визуални, сетивни, двигателни или вербални нарушения. Най-характерните за мигрена зрителни смущения са скотоми, хемианопсия, фотопсии, по-рядко – частична или пълна амавроза. В други случаи се появяват парестезии в областта на крайниците или лицето.

Болкова фаза

Болковата фаза или мигренозен пристъп може да настъпи и без развитие на начална фаза. Продължава от няколко часа до 2-3 дни и повече. Характеризира се със силно пулсиращо главоболие, което обхваща най-често едната половина на главата, но може да се разпространи и върху другата. Болният може да има гадене и повръщане, а на страната на болката се наблюдава зачервяване или бледост, сълзотечение, хиперемия на конюнктивата и носната лигавица. Главоболието се засилва от ярка светлина, силен шум, кашлица.

По време на болковата фаза, а понякога и на началната, могат да настъпят огнищни неврологични симптоми: птоза, кривогледство, мидриаза (разширени зеници), хемипареза, хемиплегия и други. Тези симптоми изчезват след прекратяване на болката. Мигрената е продължително, но „доброкачествено“ заболяване. С напредване на възрастта пристъпите се разреждат и в периода на инволюцията често напълно изчезват.

Как се лекува мигрена

Съществуват три различни нива на лечение на мигрена - превантивно лечение (предотвратяващо пристъпите на мигрена), лечение на остър пристъп и спасителна терапия (лечение, което се прилага при неуспешен опит за купиране на мигренозен пристъп). На някои пациенти се предписват няколко различни лекарства, преди да се намери точната терапевтична схема, която да отговаря на техните нужди.

Превантивно лечение
Необходимо е да се провежда лечение, предотвратяващо настъпване на мигренозни пристъпи при пациенти, които продължават да получават пристъпи на главоболие, въпреки че се стараят да избягват известните им отключващи фактори и значително са променили начина си на живот. Честота на мигренозните пристъпи не е единственият фактор, който има значение при определяне необходимостта от превантивно лечение. От значение е също дали главоболието оказва влияние върху качеството на живот на пациента. Когато пристъпите на главоболие имат негативен ефект върху качеството на живот на пациента, прилагането на превантивна терапия е показано.

Обикновено, тя включва лекарствени препарати, които са разработени за лечение на други състояния. Тяхното приложение, обаче е показало, че те могат да предотвратяват настъпването на мигрена. Такива препарати са антиконвулсанти (натриев валпроат, топирамат, габапентин), антидепресанти (амитриптилин), антихистамин (ципрохептадин), бета-блокери (пропранолол, метопролол, тимолол, надолол) и някои противовъзпалителни средства, като пизотефен.

Превантивната терапия при мигрена се прилага за период от 3 до 18 месеца. Това лечение обикновено води до значително понижаване в броя на пристъпите. Този положителен ефект по принцип продължава и след прекратяване приема на лекарствата.

Лечение на остър пристъп на мигрена 
Лечение на остър пристъп на мигрена се осъществява с помощта на силни болкоуспокояващи. В някои случаи е препоръчително приемане на антиеметици няколко минути преди аналгетиците, за да се намали чувството за гадене, предизвиквано от някои от тях. Често изписвани антиеметици в тези ситуации са домперидон и метоклопрамид. Силни аналгетици, които се използват за лечение на мигрена са напроксен, диклофенак и други.

Много пациенти, страдащи от тежка мигрена се лекуват с клас медикаменти, които се наричат триптани - алмотриптан, елетриптан, фроватриптан, наратриптан, ризатриптан, суматриптан и други. Всички те имат един и същ механизъм на действие, но характеристиките на отделните препарати отговарят на нуждите на различни паьиенти. Триптаните могат да се приемат под формата на хапчета, назален спрей или под формата на инжекция. Повечето пациенти, приемащи триптани перорално, получават облекчение от симптомите около 30 минути след приема на лекарството. При незадоволитлен ефект от прием на триптани, в някои случаи могат да се използват препарати, съдържащи ерготамин или някои седативи.

 Хомеопатична терапия на мигрена

Хомеопатичното лечение на мигрена може да доведе до много добри резултати. Не трябва да се забравя, че мигрената е хронично заболяване и могат да бъдат необходими няколко месеца за да бъде излекувано. Дори при много точен подбор на медикаментите и провеждане на правилно лечение, главоболието няма да изчезне незабавно. В началото на терапията се забелязва понижаване в тежестта и честотата на главоболията. Това понижение с течение на времето ще доведе до пълно излекуване на симптомите. Ето някои от използваните препарати при хомеопатичната терапия на мигрената.

Sanguinaria при мигрена

С този препарат могат да получат облекчение хората, страдащи от десностранни мигренозни пристъпи с напрежение във врата и раменете, които понякога се разпространяват към челото с усещане за напрежение в очите. Ярката светлина и силният шум увеличават дискомфорта. Главоболието се облекчава след повръщане или след оригване, и често състоянието на пациентите се подобрява след сън. Пациентите, подходящи за лечение с този препарат, често се представят с мигрена след пропускане на хранене, и често имат хранителни разстройства или алергии.

Sepia при мигрена

Пациенти, подходящи за лечение с този препарат са тези, страдащи от лявостранна мигрена, придружена от замайване и гадене, която се влошава от пропускане на хранене и при наближаване на менструалния цикъл или по време на менопаузата. Болката може да внезапна и силна, придружена от гърч, и пациентът често се чувства по-зле в закрити помещения или при лежане върху болезнената страна. Пациентите, нуждаещи се от този препарат чувстват тревожност, студ, раздразнителност.

Silicea (Silica) при мигрена

Пациенти, подходящи за лечение с този препарат, са тези с мигрена, която се появява след психическо натоварване или при наближаване на месечния цикъл. Това важи особено за нервните хора. Главоболието обикновено е десностранно, започва от задната страна на главата и се разпространява към челото и се влошава от стоене на течение или излизане в студено време без шапка.

Spigelia при мигрена

Пациентите, подходящи за лечение с този препарат са такива, изпитващи силно главоболие в лявата страна на главата, придружено от чувство за пулсации или разтягане.

Belladonna при мигрена

Пациентите, подходящи за този препарат, са тези с мигрена, започваща от задната част на главата (тилната област) или горната част на врата и се разпространява към челото или темпорално (към слепоочията). Болката е пулсираща или се усеща като удар, и се влошава от ярка светлина или силен шум. Главоболието често започва късно сутрин или следобед, и може да се влоши към 3 следобяд. Лицето на пациента може да бъде зачервено, и кожата да бъде затоплена, въпреки че ръцете и краката често са студени. Зениците могат да бъдат разширени, с чувствителност към светлина, и пациентите могат да изпитват делир или сънливост.

Алтернативно лечение на мигрена

Мигрената и други тежки главоболия причиняват значителни производствени загуби на работодателите. Освен това, те представляват едни от най-честите оплаквания, които водят пациентите при лекар. Въпреки че в повечето случаи медикаментозното лечение е ефективно, много от пациентите търсят и други методи за справяне с проблема.

Хроничният стрес може да допринесе за развитието на повечето видове главоболие, включително мигрената и главоболие свързано с напрежение. Не е изненадващо, че алтернативни лечения, насочени към понижаване на стреса, като биофидбек и релаксация, са добре проучени и считани за ефективно лечение за някои пациенти с главоболие. Съществуват и други нетрадицонни методи за лечение на мигрената, като акупунктура, масажи, билки и диета, които имат различна степен на ефективност.

Биофидбек за лечение на мигрена и главоболие

Биофидбекът представлява техника, която помага на страдащия от главоболие да придобие умения за понижаване на стреса чрез получаване на информация (фидбек, анг. feedback) за мускулното напрежение, температурата на кожата, мозъчните вълни и други жизнени показатели. Малки метлани сензори, наречени електроди, се закрепват за кожата и измерват мускулното напрежение или температурата на кожата. Тази информация се представя под формата на цифри, електрични вълни или звукове, върху екран. Например, стресов отговор се представя с понижаване темепературата на кожата, поради констрикция (свиване) на кръвоносните съдове, докато релаксацията се представя с топла кожа, поради вазодилатацията.

Резултатите от няколко проучвания показват промени в мозъчния кръвоток по време на пристъпи на мигрена и периодите без главоболие между пристъпите. Използвайки биофидбек обучението, пациентът може да се научи да повлиява мозъчния кръвоток и по този начин да повлиява по-добре главоболието.

Повечето проучвания върху биофидбек показват, че този метод понижава честотата и продължителността на пристъпите на главоболие, както при деца така и при възрастни. Като цяло, ефектът от биофидбек изглежда е съпоставим с този на много от лекарстватам използвани за лечение на хронично главоболие, и може се препоръчва за ранно лечение на рецидивиращи мигренозни пристъпи.

Стрес-мениджмънт при мигрена и главоболие
Житейски събития, които увеличават стреса, тревожността и депресията, се свързват с поява на хронично главоболие и мигрена. Проучванията показват, че комбинация от стрес-мениджмънт (управление на стреса) и някои антидепресантни препарати понижават главоболието, намалената работоспособност, дължаща се на главоболие и употребата на болкоуспокояващи.

Внедряването на редовно практикуване на техники за релаксация може да полезно за подобряване качството на живот на пациентите, както и воденето на здравословен наин на живот (например отделяне достатъчно време за сън, консумация на полезни храни и други).

Акупунктура при лечение на мигрена и хронично главоболие

Акупунктурата представлява древна китайска техника, която включва поставянето на много тънки твърди иглички в определени точки на тялото. Според традиционната китайска медицина, акупунктурата спомага за редуциране на главоболието чрез стимулирането способността на тялото на да се противопоставя и превъзмогва болестни състояния, коригирайки енергийния дисбаланс. Терминът "чи" се използва за описване на енергията, която циркулира през меридианите в тялото. Вярва се, че мигрената и главоболието се появяват, когато естественият поток на "чи" е нарушен, което води до нарушено равновесие в енергията, и че акупунктурата може да коригира това нарушение на енергията и да възстанови физическото, психическото и емоционалното здраве на пациента.

Според проучванията, акупунктурата може да причини освобождаване на потискащи болкада опиоидни химикали, като ендорфини. В допълнение, акупунктурата може да стимулира мозъка да отделя и други типове съединения и хормони, които предават сигнали между различни клетки, включителмо и тези на имунната система.

Акупунктурара може да бъде полезна при лечението на различни здравословни състояния освен главоболието. Световната Здравна Организация (СЗО) признава повече от 30 заболявания или състояния, варирайки от алергии до артропатии (тенис-лакът), които могат да бъдат повлияни положително от лечение с акупунктура. През 1997 година Националният институт по здраве в САЩ твърди, че състояния като главоболие, болки в кръста, менструални крампи и синдром на карпалния тунел, акупунктурата е била успешно използвана, като допълнително лечение на тези заболявания.

Това което прави акупунктурата уникален противомигренозен метод е предположението, че ефектите от приложеното лечение могат да бъдат с дълготраен ефект. В едно скорошно проучване е установено, че акупунктурата понижава хроничната болка във врата и раменете и свързаното с тях главоболие, като ефектите са траели няколко месеца.

 Други алтернативни методи за лечение на мигрена

Масаж - ползата от масажите при лечение на главоболия от различен произход не са били убедително демонстрирани от клинични проучвания. Въпреки това, масажът представлява чудесен метод за понижаване на стреса и за премахване на напрежението. Той е особено полезен при пониежаване схващането на мускулите, разположени в задната част на главата, врата и раменете, и увеличаването на кръвотока в тези области. За някои хора, масажът може да допренесе за облекчаване на главоболие, причинено от напрежение в тези мускули.

Билки - сред билките, използвани за лечение на мигрена и главоболие, единствено ефективността и безопасността на вратига са били изследвани в клинични проучвания. Вратигата е най-популярното растение за превенция на мигренозно главоболие и проучванията са доказали, че то е ефективно и се толерира добре от пациентите, с много малко странични ефекти. Въпреки това, доказателставата не са убедителни, че тази билка е по-полезна от плацебо. Очакват се по-широки и по-обстойни проучвания.

Етерични масла - друг подход за лечение на мигрената, който произхожда от билкарството е ароматерапията. В много традиционни медицински практики, употребата на етерични масла, само чрез помирисване или чрез прилагане върху кожата, допринася за релаксацията и промяна усещането за болка. Противоречиви доказателства предполагат, че употребата на масла от лавандула, джинджифил или мента, може да допринесе за облекчаването на тенсионното главоболие. Тези етерични масла, например, могат да бъдат приложени темпорално чрез масаж в малки количества, като по този начин облекчават болката.

Диета - някои храни, като шоколад, старо сирене, цитрусови плодове, червено вино и други, могат да причинят главоболие при податливи индивиди. За продължителен ефект от лечението на мигрена е важно да се идентифицират и понижи приема на храни, които отключват главоболието. Към днешна дата, само няколко проучвания, свързани с диетични ограничения за повлияване на мигрената са били проведени, поради което все още няма убедителни данни от ползата на този подход.

Въпреки това, значително понижаване на пристъпите на мигрена е било наблюдавано при понижаване приема на мазнини с храната. Други наблюдения показват, че прибавянето към диетата на омега-3-мастни киселини може да бъде ползотворно. Други подходящи добавки към диетата за лечение на мигрената са магнезий, рибофлавин, коензим Q10 и мелатонин. Имайки предвид липсата на достатъчно данни за ползата на определен диетичен подход при лечението на мигрена, се препоръчва спазване на добре балансирана диета с избягване на периоди на гладуване или прескачане на хранения, тъй като това може да доведе до обостряне на състоянието.

Билки и добавки за предотвратяване на мигрена

Ако страдате от чести пристъпи на мигрена, вероятно сте прекарали часове в търсене на ефективни лечения или домашни средства, които да Ви донесат облекчение. Един ефективен вариант, който е добил популярност като алтернатива за лечение на мигрена, е употребата на билки и хранителни добавки.

Съществуват редица популярни билки и добавки, които могат да бъдат от полза за страдащите от мигрена. Въпреки че всеки ще реагира по различен начин на всяко лечение, билките и хранителните добавки могат да бъдат безопасна и ефективна алтернатива на лечение и профилактика на мигрена. В допълнение към намаляване на тежестта и честотата на пристъпите на мигрена, тези природни лечения също подпомагат и подкрепят други важни функции в тялото си - което води до по-здравословно състояние.

Следните билки и добавки са добили известност поради тяхната ефективност и намалени рискове, свързани с употребата им:

 Моминска вратига

Билката има дълга история на употреба в традиционната и народната медицина. Екстракт от билката се използва за облекчаване на менструални болки, астма, дерматит и артрит.

Моминската вратига е една от най-популярните и ефективни билки за намаляване на честотата и тежестта на мигрената. Тя помага чрез ограничаване на отделяне на възпалителни вещества и намалява възпалението, което може да ограничи притока на кръв към мозъка - честа причина за мигрена.

Според изследователи от университета на Мериленд при пациенти, които са приели комбинация от вратига, магнезий и витамин В2, мигренозните пристъпи са намалели с 50 %.

Чобанка

Друга билка с голям потенциал за облекчаване и превенция на мигрена е чобанка. Тази билка отдавна се използва в алтернативната медицина за лечение на болка, главоболие, тревожност и други физически заболявания.

Според клинично изпитване от Катедрата по неврология в университета в Gessen в Германия пациенти, които приемат чобанка, са показали спад от 52 % на мигренозните пристъпи. Изглежда, че чобанка е най-ефективна в по-високи дози. Според изследвания на пациенти, които приемат най-високата доза (75 мг), две трети съобщават, че честотата на мигрената е намаляла на половина.

Гинко билоба

Тази билка е била използвана като лекарство в продължение на повече от четири хиляди години.

Изследователи отбелязват, че гинко билоба е ефективен за превантивно лечение за намаляване на честотата на мигренозните пристъпи.

Един от начините, чрез който гинко билоба помага на страдащите от мигрена е чрез облекчаване на тревожността - често срещан тригер за мигрена. Също така помага за подобряване на кръвта и регулира притока на кръв в мозъка, което не само намалява риска от мигрена, но също така подобрява мисленето, ученето и паметта.

Джинджифил

Джинджифилът е ефективна билка с мощни лечебни свойства. Според някои изследвания той е толкова ефективен, колкото лекарствата, отпускани по лекарско предписание, при лечение и облекчаване на симптомите на мигрена.

Изследователите са открили девет различни съединения в джинджифила, които могат да помогнат за облекчаване на болката и потискат потенциални иницииращи фактори, които могат да предизвикат мигрена. Джинджифилът също може да помогне за намаляване на гадене и повръщане - два симптоми, с които много от страдащите са принудени да се справят в резултат на мигрената.

Витамин В2 (рибофлавин)

Витамин В2 (рибофлавин), когато се приема в големи дози, е свързан с превенцията на мигрена. Този важен витамин е от съществено значение за изграждането на енергийни резерви на тялото, което може да помогне за предотвратяване на пристъпите на мигрена. Той също така насърчава производството на червени кръвни клетки в тялото. Липсата на червени кръвни клетки в тялото (анемия) може да предизвика тежко главоболие или мигрена.

Тъй като рибофлавинът е водоразтворим, тялото не го съхранява. Поради това е важно да го осигурявате за тялото всеки ден чрез диетата или добавки.

Крехко месо, яйца, бобови растения, ядки, зелени листни зеленчуци, млечни продукти и мляко осигуряват рибофлавин в диетата. Тъй като рибофлавинът се разрушава от светлината, храни с рибофлавин не трябва да се съхраняват в изложени стъклени съдове.

Витамин B3 (ниацин)

Витамин B3 (ниацин) може да бъде ефективен при предотвратяване на мигрена, ако се приема в началото на симптомите.

Една потенциална причина за мигрена е свиването на кръвоносните съдове, които пренасят кръв и кислород към мозъка. Това води до липса на кислород към зрителния център на мозъка, което често причинява мигрена с аура (може да видите светлини или тъмни петна). Когато съдовете се уголемяват за облекчаване на налягането поради стеснението, насъбраната кръв нахлува през мозъка и води до огромно налягане, което може да причини мигрена. Ако се приема в предварителните етапи на мигрена, ниацинът може да помогне чрез увеличаване на размера на кръвоносните съдове, преди кръвта да се натрупа прекалено много - като по този начин облекчава стеснението и позволява нормално ниво на кръвта да тече към мозъка. Ако вече сте минали предварителните етапи на мигрена, не трябва да приемате ниацин, тъй като може да направи влошите мигрената.

Витамин В6

Витамин В6 може да помогне за предотвратяване на мигрена по два начина.

Първо, когато се приема заедно с фолиева киселина и витамин В12, помага за намаляване на нивата на аминокиселината хомоцистеин при страдащите от мигрена. По-високите нива на хомоцистеин могат да предизвикат клетъчно увреждане, което може да доведе до възпаление и повишен риск от мигрена.

Второ, витамин В6 подпомага ефективното използване на серотонина в тялото. Ниски нива на серотонин са често срещани при страдащите от мигрена и липсата на това може да бъде фактор, допринасящ за пристъпи на мигрена.

Магнезий

Възрастното човешко тяло съдържа около 24 грама магнезий. Магнезият играе жизненоважна роля в множество физиологични процеси и поради това е жизненоважен компонент в една здравословна диета. Подправки, ядки, зърнени храни, кафе, какао, чай и зеленчуци са богати източници на магнезий. Листни зеленчуци, както и зърнени храни и ядки, обикновено имат по-високо съдържание на магнезий, отколкото месото и млечните продукти.

Почти 50 % от всички страдащи от мигрена страдат от недостиг на магнезий. Този важен минерал е отговорен за повече от 300 химически реакции в организма. Липсата на магнезий може да окаже значително въздействие върху организма, което потенциално води до мускулна слабост, умора, загуба на апетит, гадене, повръщане.

Страдащите от мигрена често имат по-ниски нива на серотонин - невротрансмитер, който има успокояващ ефект върху тялото и ума. Недостигът на магнезий потиска способността на организма да отдели този успокояващ невротрансмитер. В проучване при страдащи от мигрена, получаващи магнезий за лечение и профилактика, честотата на мигренозните пристъпи се редуцира с 42 % (в сравнение с 16 % при групата с плацебо).

 Коензим Q10

Коензим Q10 (CoQ10) е важно вещество за производство на енергия в тялото. CoQ10 участва в образуването на важно вещество в организма, известно като аденозин трифосфат (АТФ). АТФ служи като основен източник на енергия на клетката и управлява редица биологични процеси, включително мускулна контракция и производството на протеин. CoQ10 действа също като антиоксидант. В допълнение към това, притежава също способността да помогне за намаляване на честотата на мигрена.

Според клиничното изпитване на Thomas Jefferson University, 62 % от пациентите са имали намаление с 50 % на мигрената по време на приема на 150 мг CoQ10 в продължение на три месеца.

Основни хранителни източници на CoQлючват мазна риба (като сьомга и риба тон), органни меса (като например черен дроб) и пълнозърнести храни.

 Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини могат да помогнат за лечение и профилактика на мигрена чрез намаляване на възпалението и подобряване на кръвообращението в мозъка.

В проучване на страдащи от мигрена, на които им е дадено рибено масло (добър източник на Омега-3) в продължение на 2 месеца са изпитали значително намаляване както на честотата, така и на тежестта на мигрената. След проучването 91 % са заявили, че ще препоръчат рибено масло на приятели или роднини с главоболие.

Мелатонин

Мелатонинът има химична структура близка до индометацин. Има много възможни положителни ефекти, които може да окаже върху мозъка.

В едно малко проучване 78 % от страдащите мигрена, приемащи 3 мг мелатонин, са имали най-малко 50 % намаляване на главоболието, от които 25 % са имали пълна резолюция от главоболие.

 

 

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото