Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Псориазисът е заболяване, което засяга около 1,5-2% от хората. Среща се във всички страни като има различна честота варираща от 0,1 до 12 процента.

Псориазисът е хронично заболяване, което се характеризира с полигенетично предразположение. Много често провокиращ фактор са въздействия от околната среда, бактериална инфекция, травма, лекарства.

Псориасисът има различно клинично протичане и различна тежест. Обичайно се проявява като хронични, рецидивиращи, залющващи се папули и плаки и има характерни области на засягане. Това са окосмената част на главата, лактите и коленете. Възможна е и клинична изява с гнойни мехурчета или генерализирано зачервяване на кожата. Това са тежко протичащите форми на заболяването.

Нерядко в около 10-25% псориасис се съпътства с артрит. При някои от псориатиците са налице и други съпътстващи заболявания.

В този здравен проблем може да прочетете подробна информация защо се появява псориазис, кои са формите на заболяването и какви са съвременните методи на лечение!

Честотата на псориазис

Псориазисът засяга в еднаква степен, както жените, така и мъжете. Средната честота в световен мащаб е 1,5-2% като в различните страни честотата може да варира от 0,1 до 12 процента.

Към момента е регистрирана по-малка честота в Южна Африка, Япония и Азия, Инуитите и липсваща или съвсем малка честота сред индианците в Северна и Южна Америка.

Най-високата регистрирана честота на псориазис е в Дания и Северна Европа.

Приблизително точни данни за разпространението на псориазис има известни за САЩ. Там са засегнати средно 4 милиона човека, като повечето от тях са с леко протичащо заболяване, но 1/10 са с генерализиран и тежко протичащ псориазис.

Пикът на заболяемост от псориазис може да се раздели на ранен, късен и при деца. При децата средната възраст за начало на псориазис е 8 годишна възраст. Ранният пик при възрастни е около 22 годишна възраст, а късния около 55. По-ранното начало на заболяването обикновено е съпроводено с по-тежко и продължително протичане и с положителна фамилна анамнеза.

Причини и провокиращи фактори за поява на псориазис
Псориазисът най-често се изразява със зачервени, залющващи се плаки. Появата им се дължи на нарушеното образуване на рогов слой, което е силно скъсено на фона на здравата кожа. Нарушени са процесите на пролиферация и диференциация и едновременно с това включват различни имунологични, биохимични, съдови и нервни процеси.

За водеща причина за отключване на псориазис се счита наследствеността с участието на различни провокиращи фактори като травми, инфекции, прием на лекарства, алкохол, наднорменото тегло.

Наследственост

Заболяването псориазис се унаследява полигенетично. При засегнат един родител рискът за детето се оценява на 8%. При двама засегнати родители рискът се увеличава на 41%.

При еднояйчни близнаци засягането варира от 35-73%. Този факт доказва и ролята на фактори от средата. Освен това данните сочат, че риска намалява, ако единия близнак мигрира в посока към екватора. Ето защо, освен наследствеността другия водещ фактор участващ в появата на псориазис е и експозицията на ултравиолетови лъчи.

Доказано е, че хората с псориазис са носители на HLA-B13, -B17, -B37, -Bw57, -Cw6, -DR7! При псориатичен артрит се среща носителство на HLA-Cw6, както и –B27, -B38, -B39.

Хората със светла кожа, както са кавказката раса са по-предразположени към отключване на псориазис.

Травма и физикални фактори

Травмата е един от водещите фактори за поява на псориатични кожни лезии. Търкането и драскането са отговорни за стимулиране на пролиферативния процес при образуването на псориатичните плаки.

Смяната на сезоните също може да е влошаващ фактор. Други такива са сухата кожа, топлата вода. Ниските температури и сухите зими са причина за дехидратиране на кожата и засилване на възпалителните изменения при псориатиците.

Инфекции

При поява на една от формите на псориазис – гутатен или още капковиден псориазис често причината е остро настъпила стрептококова инфекция.

Влошаването на псориазис може да се съчетае с болка в ушите, бронхит, тонзилит, респираторна инфекция, които да се дължат на рецидивираща стрептококова инфекция.

Псориазисът протича по-тежко при хора с нарушен имунен статус, както е при СПИН, при химиотерапия, при автоимунни заболявания.

Не се наблюдава по-висока честота на псориазис сред болите от СПИН, но се наблюдава по-тежко протичане. По-висока е честотата на псориатичен артрит сред псориатиците със СПИН.

Стрес

Направените проучвания за ролята на стреса при псориазис сочат категорична връзка. Сам по себе си стреса не се счита като провокиращ фактор за първа поява, но определено има влошаване при стрес.

При възрастни след стрес се отчита влошаване при 40%, а при деца процента на влошаване е още по-висок.

Лекарства

Доказана връзка при лекарствата като влошаващи псориазис са:

системните кортикостероиди;
бета-блокери;
лекарства за понижаване на липидите;
нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС);
тербинафин;
литий;
антималарични лекарства;
интерферон.

Начин на живот

Приемът на алкохол, тютюнопушенето, затлъстяването най-често са следствие от начина ни на живот.

С доказано влошаващ фактор се счита тютюнопушенето. Тютюнопушенето увеличава риска, както за поява на псориазис, така и за по-тежко протичане. Проучване сочи, че тютюнопушенето удвоява риска за поява на псориазис и този риск е по-голям за жените.

Ролята на алкохола е по-противоречива, но най-често алкохола и цигарите вървят ръка за ръка. Причината за влошаване на псориазис от алкохола може да бъде и увреждане на черния дроб.

Повишеното телесно тегло увеличава рискът от псориазис. При хора с наднормено телесно тегло се оформят плаки в кожните гънки. При инвертния псориазис най-често засегнатите пациенти са с наднормено тегло. Причината е от фрикциите и повишеното потене в дълбоките кожни гънки.

Класическият вид на кожните промени при псориазис включва ясно ограничена, зачервена плака, която е покрита с люспи, наречени сквами. Сквамите са сребристобели и отпадат лесно, при отстраняването им може да остане кървава роса. Псориатичните плаки в хода на заболяването могат да се сливат и оформят геометрични фигури.

Псориазис може да се съпътства от симптом като сърбеж, особено ако ангажира скалпа или аногениталната област.

 

Форми на протичане на псориазис

Псориазисът има две форми на протичане:

Еруптивна, възпалителна форма с множество малки лезии, които се появяват бързо, при по-млади и има склонност за обратно развитие. Много често тази форма се предхожда от инфекция
Хронична стабилна плакатна форма – среща се при повечето засегнати, протича бавно с постепенно разширяване на ангажираната площ, както и ангажиране на нови области.
Размерът на псориатичните плаки зависи от формата на протичане. При острите, еруптивни форми размера на кожните лезии може да бъде от 2 мм. до 1 см. Този тип промени наподобяват генерализиран обрив локализиран основно по тялото, рядко по лицето и скалпа и обикновено не засяга дланите и ходилата. Тази форма на псориазис се означава като капковиден (гутатен) псориазис. Тази форма може да премине напълно за няколко седмици, но обикновено става хронична.

Псориатичните плаки при хронична стабилна плакатна форма на псориазис са ясно ограничени плаки с различен размер и форма и изразено залющване по повърхността им. При тази форма са характерни т.нар. предилекционни области – т.е. най-често засегнати места. Такива са лактите, коленете, седалището, скалпа, длани и ходила.

Особености на псориазис на длани и ходила

Дланите и ходилата при псориазис могат да бъдат засегнати като единствена област. Измененията включват наличие на жълтеникави, задебелени плаки, покрити с люспи като, за разлика от люспите по тялото не се отделят лесно.

Най-засегнати са ходилата на местата на притискане и много често се оформя ясна разграничителна линия със свода на ходилото. При дланите аналогично е пощадена централна част, която е изложена на по-малък натиск. Много често има болезнени фисури и кървене.

Особености на псориазис на скалпа и лицето

Плаките по скалпа може да ангажират целия скалп или само отделни области. Обикновено засягането води до неприятен и силен сърбеж. Псориазис на скалпа не води до косопад. Обикновено ангажирането на скалпа е в съчетание с ангажиране и на други области, но има и случаи, при които скалпа може да е единствена локализация на псориазис.

Характерно при ангажиране на скалпа е оформяне на компактна маса от рогов слой, която обхваща целия скалп. Може да бъде засегнато и челото.

Псориазисът може да засегне лицето. Ангажирането на лицето обикновено се характеризира с по-трудно повлияване на оплакванията.

Особености на инвертен псориазис

 

Псориазисът може да ангажира гениталиите, перианалната област, както и кожните гънки. Тази форма се нарича инвертен псориазис.

В резултат от по-високата температура и влажност в тези региони, обикновено няма залющване, плаките са яркочервени и сивкави, мацерирани и са налице фисури (ранички).

Особености на псориазис на ноктите

Ноктите също могат да се засегнат при псориазис. Това е особено характерно за тези форми, които протичат с псориатичен артрит.

Нокътните изменения включват разцепване, удебеляване на нокътните плочки, наличие на жълто-кафяви и/или мазни петна, наличие на вдлъбнатини и дупчици и/или напречно и надлъжно набраздяване.

 

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото