Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ), наричан още синдром на Щайн-Левентал (Stein-Leventhal), поликистозна болест на яйчниците, синдром на склерополикистозните яйчници, поликистичен овариален синдром, овариална хиперандрогенемия, яйчникова поликистоза, представлява полиетиологично заболяване, характеризиращо се с нарушение на нивата на половите хормони на жената (естроген и прогестерон), което води до появата на множество малки кисти по повърхността на яйчника. В него участват различни звена от невроендокринната система с краен резултат, изразяващ се в увеличена продукция на андрогени от яйчниците.

Поликистозната болест на яйчниците също може да причини нежелани промени във външния вид на засегнатите жени. Ако не се лекува, с течение на времето може да доведе до сериозни здравословни проблеми, като диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Заболяването е открито от преди повече от 60 години от I. Stein и M. Leventhal, поради което се нарича още синдром на Щайн-Левентал (Stein-Leventhal). Двамата откриват взаимовръзката между двустранно уголемените яйчници, аменореята, хирзутизма и обезитета, които са характерни за поликистозната болест на яйчниците.

Изследвайки жените с подобна клинична симптоматика, се установява, че при голяма част от тях се наблюдава невъзможност за забременяване. Няколко години по-късно I. Stein установява възстановяване на менструалния цикъл при 95 % от жените и забременяване на 85 % от тях чрез извършването на специфична хирургична интервенция, наречена клиновидна резекция на яйчника. Извършени са многобройни морфологични, биохимични и ендокринни проучвания при пациентки с яйчникова поликистоза, при което е установена хетерогенността на този синдром.

Поликистозната болест на яйчниците е най-честото ендокринно разстройство сред жените на възраст между 18 и 44. Състоянието засяга приблизително 5-10 % от тази възрастова група.

Основните характеристики на поликистозния овариален синдром включват менструална дисфункция, липса на овулация и признаци на хиперандрогенизъм. Въпреки че точната етиопатогенеза на това състояние не е изяснена, СПКЯ може да е резултат от анормална функция на хипоталамо-хипофизно-овариалната ос.

Хормоните са химически "посланици", които предизвикват много различни процеси, включително растежа и производството на енергия. Често работата на един хормон е да сигнализира за освобождаването на друг хормон. По причини, които не са все още добре разбрани, при СПКЯ се установява хормонален дисбаланс. Една хормонална промяна предизвиква друга, която от своя страна променя друг хормон.

Половите хормони излизат от равновесие. Нормално, яйчниците произвеждат малко количества мъжки полови хормони - андрогени. При СПКЯ те започват да образуват повече андрогени. Това може да причини спиране на овулацията, поява на акне и прекомерно окосмяване на лицето и тялото. Възможно е също така наличието на проблем с използването на инсулин, наречен инсулинова резистентност. Когато тялото не използва правилно инсулина, се покачва нивото на кръвната захар. С течение на времето това увеличава шанса за развитие на диабет.

Причината за поява на синдрома на поликистозните яйчници не е напълно изяснена, но генетиката също може да бъде фактор. С по-голям риск от развитие на поликистозни яйчници са жени, в чиито семейства има други жени с нередовен менструален цикъл или диабет. СПКЯ може да се предава от страна на майката или бащата.

Симптомите при поликистозната болест на яйчниците могат да варират при различните пациентки. Най-честите признаци на поликистичния овариален синдром включват: акне, наддаване на тегло или проблем с отслабване, прекомерно окосмяване по лицето и тялото (по-дебели и по-тъмни косми по лицето и повече косми по гърдите, корема и гърба), изтъняване на косата на скалпа, нередовна менструация, безплодие, депресия.

Ранното диагностициране и лечение могат да помогнат за контрола на симптомите и предотвратяване на дългосрочни проблеми.

Диагностиката на синдрома на Щайн-Левентал включва физикален преглед и инструментални и лабораторни изследвания, като изследване на кръвна захар, инсулин и други хормони, ултразвуково изследване на таза.

Редовната физическа активност, здравословното хранене, както и контролът на теглото са ключовите подходи при лечението на СПКЯ. Често предписвани медикаменти при поликистоза на яйчниците са противозачатъчни таблетки и метформин. Лечението може да се намали неприятните симптоми и да помогне за предотвратяване на дългосрочни здравословни проблеми. Важно е пациентката провежда редовни консултации с лекуващия лекар за проследяване, за да се увери, че лечението е ефикасно, което да се коригира, ако е необходимо.

Какви са причините и патогенезата за появата на поликистозна болест на яйчниците?
Въпреки че са извършени многобройни проучвания, все още основната причина за поликистозната болест на яйчниците не е установена.

Предполагаеми фактори, оказващи въздействие при синдрома на поликистозните яйчници, са хипоталамична дисфункция, ензимни дефекти, които нарушават производството на хормони от яйчниците и надбъбреците, инсулинова резистентност и хиперинсулинемия, генетични фактори, обезитет и други.

Хипоталамо-хипофизарна дисфункция

Хипоталамо-хипофизарна дисфункция е един от факторите, за който се смята, че може да има сериозно отношение към поликистозната болест на яйчниците.

При голям процент от момичетата се наблюдава обезитет и хирзутитизъм около времето на менархе (първата менструация), което насочва вниманието към пубертетна дисфункция - хипоталамо-хипофизарно-овариална или адренална.

При поликистозната болест на яйчниците се наблюдава повишено пулсативно освобождаване на гонадотропен релийзинг хормон и повишена хипофизарна чувствителност към гонадотропен релийзинг хормон, но въпреки това хипоталомо-хипофизарната дисфункция сама по себе си не може да доведе до поликистозна болест на яйчниците.

Хормонален дисбаланс

При много жени с поликистоза на яйчниците е установен хормонален дисбаланс.

При жени със СПКЯ яйчниците образуват повече андрогени от нормалното. Андрогените са мъжки хормони, които женския организъм също произвежда. Високите нива на тези хормони влияят върху развитието и отделянето на яйцеклетките по време на овулация.

Жени с поликистозен овариален синдром имат нарушения в метаболизма на андрогени и естрогени и в контрола на производството на андрогени. Високи серумни концентрации на андрогенни хормони, като тестостерон, андростендион и дехидроепиандростерон сулфат (DHEA-S), могат да се срещнат при тези пациенти.

Теорията за хиперандрогенизъм като фактор за поява на поликистозна болест на яйчниците се уповава като наличие на адренално нарушение през ранната фаза на половото узряване. Тази теория се основава на парапубертетното развитие на симптомите и свръхотговора на адреналните андрогени към стимулацията с аденокортикотропен хормон, след кортикостероидно потискане при момичета с поликистозна болест на яйчниците.

При жени с поликистозна болест на яйчниците могат да се установят повишени нива на пролактин и на лутеинизиращ хормон (LH). Лутеинизиращият хормон стимулира овулацията, но твърде високи нива на хормона могат да доведат до анормален ефект върху яйчниците.

Точната причина за появата на тези хормонални промени не е известна. Предполага се, че проблемът може да започне в самия яйчник, в други жлези, които произвеждат тези хормони, или в част от мозъка, която контролира тяхното производство. Промените могат да бъдат предизвикани от резистентност към инсулин.

Инсулинова резистентност

Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса за контролиране на количеството на захар в кръвта. Той помага за придвижването на глюкозата от кръвта в клетките, където се разгражда за производство на енергия.

Инсулинова резистентност означава, че телесните тъкани са устойчиви на въздействието на инсулина. Затова тялото трябва да произвежда допълнително инсулин, за да компенсира.

Инсулиновата резистентност също е фактор, за който се предполага, че има отношение към поликистозна болест на яйчниците. Вече е установено, че овариалната поликистоза е свързана с повишена инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс и хиперинсулинемия. Яйчниците притежават рецептори за инсулин. Съществува пряка връзка между хиперинсулинемията и хиперандрогенизма. Установено е, че високите инсулинови нива стимулират овариалната андрогенна продукция и чрез намаляване на серумното ниво на свързващ половия хормон глобулин се предизвиква повишаване на концентрацията на свободния тестостерон. Производство на твърде много тестостерон от яйчниците възпрепятства развитието на фоликулите и предотвратява нормалната овулация.

В допълнение, инсулиновата резистентност при СПКЯ е свързана с адипонектин, хормон, секретиран от адипоцитите, които регулират липидния метаболизъм и глюкозни нива. Жените с наднормено тегло и СПКЯ имат по-високи нива на адипонектин в сравнение с жените без СПКЯ.

Хиперинсулинемията е също отговорна за дислипидемията и за повишени нива на инхибитора на плазминогенния активатор(PAI-1) при пациентки със СПКЯ. Повишени PAI-1 нива са рисков фактор за вътресъдова тромбоза.

Обезитет

Друг фактор, имащ значение за синдрома на поликистозните яйчници, е обезитетът, който може да има ендокринно влияние.

Съществено значение за ендокринно-метаболитните последствия от обезитета има неговият тип - андроиден или гинекоиден. Андроидният тип затлъстяване се характеризира с натрупване на мастната тъкан по коремната стена и висцерално. Този вид затлъстяване е метаболитно по-активен и се свързва с хиперинсулинемия, нарушен глюкозен толеранс, захарен диабет, повишено ниво на андрогените и естрадиола, които са характерни за поликистозната болест на яйчниците.

Генетичен фактор

СПКЯ понякога се предава в семейството. Точният ген, който е засегнат, не е идентифициран.

Генетичният компонент се унаследява по автозомно-доминантен път с висока генетична пенетрантност, но с вариабилна експресивност при жените. Това означава, че всяко дете има 50 % шанс да наследи предразполагащ генетичен вариант(и) от родител и ако дъщеря наследява варианта, тя ще има това заболяване в някаква степен. Генетичните варианти могат да бъдат унаследени от бащата или майката и могат да се предават в поколенията чрез синове (които могат да са безсимптомни носители или могат да имат симптоми, като ранна плешивост и / или прекомерно окосмяване) или дъщери, които ще показват признаци на СПКЯ.

Патоморфологичните промени при СПКЯ

Макроскопски характерно за поликистозните яйчници е, че те са двустранно уголемени, с гладка, дебела перленобяла капсула, в която няма съдове. Тази задебелена, бяла капсула представлява механична бариера, която затруднява овулацията.

Обемът на яйчниците и яйчниковата повърхност е до три пъти по-голяма от нормалния. Броят на примордиланите фоликули е два пъти по-голям. Във всеки яйчник може да се наблюдават между 20-100 фоликула с диаметър между 4-6 мм. Субкортикалната яйчникова строма също е увеличена неколкократно.
Микроскопски се установява, че кистичките в яйчниците са заобиколени от няколко слоя гранулозни клетки, наблюдава се интензивна хиперплазия на тека-стромалните клетки, заобикалящи кистичните фоликули.

Типичните хистологични промени, които се наблюдават при поликистозните яйчници, могат да се срещнат и при яйчници с нормална големина.

Промените, които се наблюдават в яйчниците, зависят от времето на изява на синдрома и периода на персистираща ановулация.

Симптоми и признаци при синдром на поликистозните яйчници
Основните признаци и симптоми на синдрома на поликистозните яйчници са свързани с:

менструални нарушения и
повишени нива на мъжките полови хормони (андрогени).
Нарушенията в менструацията могат да включват:

наличие на по-малко от нормалните менструални цикли и увеличен интервал между менструациите (олигоменорея) или
липса на менструация за повече от три месеца (аменорея).
Менструалните цикли могат да не бъдат свързани с овулацията (ановулаторни цикли) и могат да доведат до тежки кръвоизливи.

Симптоми, свързани с повишени нива на андрогени (хиперандрогенизъм), включват:

акне
повишено окосмяване по лицето, гърдите, стомаха, гърба, пръстите на ръцете и краката(хирзутизъм)
изтъняване на косата или косопад мъжки тип.
Други симптоми и признаци включват:

затлъстяване и наддаване на тегло
повишени нива на инсулин и инсулинова резистентност
мазна кожа
себорея (пърхот)
безплодие (СПКЯ е най-честата причина за безплодие при жените)
промени в цвета на кожата
кожни тагове
болка в тазовата област
тревожност и депресия
високи нива на холестерол
повишено кръвно налягане
множество малки кисти в яйчниците
сънна апнея
Всеки един от тези симптоми може да бъде липсващ при СПКЯ с изключение на нередовен или липсващ менструален цикъл. Всички жени със СПКЯ имат нарушение или липса на менструация. Жените с поликистозни яйчници нямат редовна овулация - това означава, че те не отделят яйцеклетка всеки месец. Ето защо те нямат редовна менструация и обикновено имат затруднения със забременяването.

Диференциална диагноза
Всички състояния, които имитират СПКЯ, трябва да се изключват, преди да се постави диагноза синдром на поликистозните яйчници.

Диференциалната диагноза включва:

Вродена надбъбречна хиперплазия (късна поява)
Прием на лекарства (например даназол, андрогенни прогестини)
Хипотиреоидизъм
Базедовата болест
Пациентки с менструални смущения и признаци на хиперандрогенизъм
Идиопатичен хирзутизъм
Фамилен хирзутизъм
Маскулинизаращи тумори на надбъбречната жлеза или яйчник
Синдром на Кушинг
Хиперпролактинемия
Употреба на анаболни стероиди
Недостиг на 3-бета-хидроксистероид дехидрогеназа
Гигантизъм и акромегалия

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото