Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Циститът е термин, с който се обозначава възпалението на лигавицата на пикочния мехур.

Нормално в пикочния мехур липсва бактериална флора. Причинителите на острия цистит могат да бъдат голям брой микроорганизми. Най-често циститът се предизвиква от чревни бактерии.

Циститът може да се срещне във всички възрастови групи - от детска до старческа възраст. Между 20 до 40 на сто от жените ще получат симптоми на цистит поне веднъж през живота си. Това е заболяване, което е доста разпространено, особено сред жените. Жените страдат от възпаление на пикочния мехур 3 пъти по-често от мъжете. Това се дължи на анатомичните особеностите на пикочния канал (уретрата) при жените, който е по-широк и по-къс. Тази анатомична особеност предразполага към по-лесно достигане и проникване на бактериите, размножаващи се в областта на външните полови органи и ануса, до близко намиращата се женска уретра и пикочен мехур.

За едни пациенти циститът може да бъде просто краткотрайна неприятност, която отшумява за 5-7 дни. Това са случаите на остър цистит. Ако обаче острият цистит не се лекува или пациента има друго заболяване, на фона на което възниква хроничен цистит, тогава циститът води до почти непрекъснат дискомфорт и става сериозен здравен проблем. Възпалението на пикочния мехур, което възниква като усложнение на базата на друго заболяване, се нарича вторичен цистит. Той протича в продължение на месеци, обикновено до излекуване на основното заболяване, довело до появата му.

Острият цистит обхваща най-често цялата лигавица на пикочния мехур, която е зачервена, оточна, с разширени кръвоносни съдове. При хроничния цистит настъпва по-дълбоко възпаление на мехурната стена с разрастване на съединителна тъкан в мускулния слой.

Видове цистит

Има различни видове цистит, някои от които с уникална етиология и терапевтичен подход:

Циститът може да бъде остър или хроничен. Острият цистит е остро неспецифично възпаление на лигавицата на пикочния мехур, при който симптомите възникват почти внезапно. Хроничният цистит е последица от недоизлекувано остро възпаление или е резултат на усложнение на други заболявания. При хроничния цистит симптомите са същите, както при острия цистит, но са изразени в по-слаба степен.

Освен от микроорганизми, възпалението на пикочния мехур може да се предизвика от различни други фактори, като термични, химични, лъчеви, неврогенни, лекарствени, хормонални, паразитни, хламидиални и други. Към хронично прогресиращите цистити се отнасят и язвата на мехура, левкоплакия, интерстициален цистит, цисталгия.

Лекарствен цистит: голяма част от медикаментите се излъчват през бъбреците. Пикочният мехур е част от уринарния тракт и като резервоар на урината, която се отделя от бъбрека, неговата стена може да е подложена на вредното въздействие на някои от медикаментите. Примери за такива медикаменти са циклофосфамид, ифосфамид и други.

Хламидиален цистит: дължи се на хламидиална инфекция на пикочния мехур. Симптомите са подобни на тези при бактериалните цистити, но при микробиологичното изследване на урината не се изолират бактерии.

Трихомонален цистит: към паразитозите на пикочния мехур се отнася трихомоналния цистит, причинен от Трихомонас вагиналис. При жените циститът обикновено е съпроводен и от симптоми на вулвовагинит, а при мъжете от симптоми на простатит. Трихомоналната инфекция трябва винаги да се лекува и при двамата партньори, независимо че единият от партньорите може да няма симптоми.

Радиационен цистит: при лъчелечение на туморни процеси в областта на малкия таз може да се увреди необратимо и лигавицата на пикочния мехур. Най-честият симптом при радиационен цистит е хематурията - наличието на кръв в урината. Кръвозагубата може да бъде голяма и да доведе до развитие на хеморагичен шок. Пациентите, които са провеждали лъчетерапия и имат кръв в урината, трябва да се консултират незабавно с лекар.

Интерстициалният цистит е възпалителен абактериален процес с инфилтрация на цялата стена на пикочния мехур, което води до постоянно раздразнение. При пациентите с интерстициален цистит урокултурите са отрицателни. Не се използват антибиотици при лечението на интерстициалния цистит. Причината за интерстициалния цистит е неизвестна, макар че някои смятат, че заболяването може да бъде автоимунно (имунната система атакува на пикочния мехур). В напредналите стадии мехурът намалява размерите си и се сбръчква, като симптомите на заболяването прогресивно се засилват.

Специфичен цистит - туберкулоза на пикочния мехур - причинява се от туберкулозните микобактерии, среща се рядко и най-често е усложнение на туберкулозата на бъбреците. Основните симптоми на туберкулозния цистит са често уриниране, отделяне на мътна урина, силна болка при уриниране, особено в края на микцията, задръжка на урина или инконтиненция и други. При всеки един упорит цистит, при който микробиологичните изследвания на урината са отрицателни, трябва да се мисли за туберкулозна инфекция.

Травматичният цистит е може би най-честата форма на цистит при жените и се дължи на травмиране на пикочния мехур, обикновено при необичайно силен полов акт. Това често е последвано от бактериален цистит с коли бактерии, които попадат от червата през уретрата в пикочния мехур. При сексуално активни жени най-честата причина за инфекция на пикочните пътища е от E. coli и Staphylococcus saprophyticus.

Хеморагичният цистит може да се появи като страничен ефект на лечение с циклофосфамид, ифосфамид или след лъчетерапия. Радиационният цистит е една от формите на хеморагичен цистит. Няколко серотипове аденовирус се свързват с остър, самоограничаващ се хеморагичен цистит, който се среща предимно при момчетата. Той се характеризира с хематурия (кръв в урината) и обикновено вирусът може да бъде открит в урината.

 

Причини за цистит

Най-честата причина за цистита е инфекция с чревни бактерии, особено при жените, които имат анатомично по-къса уретра. Урината е стерилна, т.е. в нея нормално няма бактерии. От друга страна е възможно да има бактерии в пикочния мехур на пациента без той да има оплаквания, особено в напреднала възраст.

Причините за инфектиране на пикочния мехур могат да бъдат разнообразни. При определени заболявания в пикочния мехур остава т.нар. остатъчна урина - известно количество урина, оставащо след уриниране. Това благоприятства размножаването на бактериите в пикочния мехур. Уретрата при жените може да се инфектира поради близостта й до ануса и входа на влагалището - в тях нормално има болестотворни и неболестотворни бактерии. След инфектирането на уретрата бактериите могат да бъдат унищожени от локалните защитни сили на лигавицата или да се разпространят нагоре до пикочния мехур, което да стане причина за цистит.

За по-честото и лесно инфектиране на пикочния мехур оказват значение някои условия:

Интимната хигиена е изключително важна при жените и момичетата, тъй като уретрата им е по-къса от тази на мъжете и е разположена в близост до ануса. Измиването на гениталната област (ануса и външните полови органи) при тях трябва да бъде отпред-назад, за да се избегне пренасянето на бактерии от ануса към уретрата. Както ниската лична хигиена, така и прекомерната хигиена с употребата на дезинфектиращи сапуни може да е предразполагащ фактор за развитие на цистит.

Вродените аномалии на отделителната система също могат да се окажат причина за цистит. Някои от вродените аномалии на пикочните пътища се проявяват със симптоми на повтарящи се инфекции на пикочния мехур или бъбреците, особено при момчета и млади мъже поради препятствие в нормалното изпразване на пикочния мехур. Увеличената простата при мъжете също затруднява изпразването на пикочния мехур, като след уриниране в мехура остава т.нар. остатъчна урина, която е благоприятна среда за размножаване на бактерии. Затрудненото изпразване на пикочния мехур може да се дължи още на прием на медикаменти (антидепресанти и други), неврологични заболявания, запек и други.

При определени състояния е необходимо продължително използване на уретрален катетър, което е предпоставка за по-лесното проникване на бактерии в пикочния мехур и увеличава вероятността за инфектирането му и възникване на цистит.

При жените след менопаузалния период липсата на женски полови хормони е предпоставка за намаляване на локалната защита на лигавицата на пикочните пътища, поради което те по-често боледуват от цистит.

С уголемяване на матката през втория и третия триместър на бременността, тя започва да притиска уретерите и пикочния мехур и води до задържане на урина. Други предразполагащи фактори при бременните са промените в хормоналния баланс и променената обичайна микрофлора на влагалището. При бременните жени трябва да се правят профилактични изследвания на урината, тъй като дори и без симптоми (при 20-40 % от бременните може да имат дискретни или липсващи симптоми) може да се наблюдава инфекция на пикочните пътища. Ако се открият отклонения в изследваната урина или ако бременната жена има оплаквания, трябва да се вземат поне две урокултури, за да се докаже или отхвърли наличието на бактерии в урината. При установяване на бактерии трябва да се проведе лечение, тъй като съществува риск за възникване на усложнения - инфекция на бъбреците (пиелонефрит) и преждевременно раждане.

„Цистит на медения месец“ - така се нарича циститът при жените, свързан с повишена сексуална активност. Дефлоративен цистит се наблюдава при някои момичета след първия им сексуален акт. Нормално по кожата в гениталната област има бактерии и поради близостта на уретрата до влагалището по време на полов акт могат да попаднат бактерии в нея. Препоръчва се уриниране на жените след полов контакт, за да може да се „отмият“ бактериите, които са попаднали в уретрата и да се предотврати тяхното попадане и размножаване в пикочния мехур.

Симптоми, подобни на тези при цистит при младите сексуално активни мъже, могат да бъдат причинени от сексуално преносими заболявания: хламидия, гонорея, генитален херпес, СПИН, кондиломи, сифилис.

При хората, които са пътували до Северна Африка или Средния Изток, симптомите подобни на тези при цистит могат да се дължат на инфектиране на мехура с паразити - такава е шистозомиазата.

Най-честите причинители на цистит са бактериите от храносмилателния тракт поради анатомичната близост на уретрата и ануса. При проблеми с храносмилателната система (запек, диария и други) броят на тези бактерии се увеличава и/или са налице по-силно патогенни бактерии, което може да повиши риска от попадането им в уретрата.

При недостатъчен прием на течности се уринира по-рядко, поради това намалява и чисто механичното отмиване на бактериите от пикочния мехур и уретрата и те имат много повече време да се размножават.

При пациентите със захарен диабет бактериалната флора на кожата и лигавиците е променена, освен това захарта в урината е идеална хранителна среда за бактериите, поради това те са предразположени към развитие на инфекция на пикочния мехур.

Приемът на някои лекарства, особено химиотерапевтични медикаменти (циклофосфамид и ифосфамид), може да доведе до възпаление на пикочния мехур - това е причина за лекарствено-индуцирания цистит.

Друга причина за цистит може да бъде лъчелечението в тазовата област. Тя може да доведе до възпалителни промени на пикочния мехур и развитие на радиационен цистит.

Циститът може да се развие като усложнение на други заболявания: рак на половите органи, тазово-възпалителна болест, ендометриоза, болест на Крон, дивертикулит, лупус еритематодес или туберкулоза.

Предразположени към цистит са хората, подложени на постоянен стрес, страдащите от безсъние, пазещите дълго време диети и тези с отслабенимунитет.

Необходимо е да се сменят често дамските превръзки и тампоните, за да се предпазят жените от цистит. Добре е да се избягва носенето на тясно бельо, особено на прашки, които се врязват в кожата и са едни от виновниците за пренос на бактерии от ануса към влагалището и уретрата. Не прекалявайте с алкохола, газираните напитки, кофеина и лютивите храни - те дразнят лигавицата на пикочния мехур.

Има ли определена сезонност на обостряне на цистита?

При цистита се наблюдава известна сезонност, макар че може да се появят симптоми на цистит по всяко време на годината. Пролетта и зимните месеци са едни от проблемните месеци, през които по-често се наблюдава клинична картина на цистит. В началото на пролетта всеки бърза да съблече дебелите зимни дрехи и особено младите момичета и жени обичат да носят къси и тънки дрешки, което води лесно до настинка и циститни оплаквания. Въпреки това, обаче, циститни симптоми могат да се появят и през лятото. В този случай причините за развитието на цистита са най-често: изпотяването в летните горещини и последващото влизане в стая с пуснат климатик, пиенето на студени напитки, влизането в студената вода на басейна или морето или външно замърсяване от тези води. Ако циститът не се лекува, може да стане хроничен и да започне да се появява всяка пролет и есен, като причинителите често проникват и в бъбреците.

Рискови групи при цистит

Кой по-често боледува от цистит? Защо има по-висок риск да се разболеят жените от цистит?

Особеностите на анатомията на женското тяло и по-точно тяхната по-къса уретра предразполага към по-лесно навлизане на болестотворни бактерии в пикочните им пътища. Поради по-късата уретра патогенните бактерии по-лесно достигат до пикочния мехур при жените и причиняват инфекция. Ето защо те страдат по-често от цистит и пиелонефрит в сравнение с мъжете. Много е важно спазването на добра и правилна локална хигиена при момичетата и жените (миене отпред-назад), за да се избегне пренасяне на бактерии от дебелото черво.

Жените с по-висок риск от инфекция на пикочните пътища са тези, които:

- са сексуално активни - половото сношение може да доведе до попадане на бактерии в уретрата.

- жените, които използват диафрагми, са изложени на повишен риск от инфекции на пикочните пътища.

- хормоналните промени по време на бременността могат да повишат риска от инфекция на пикочния мехур.

Рискови групи хора, предразположени към цистит:

Жени, които не спазват адекватна лична хигиена;
Хора с вродени аномалии на отделителната система;
Бременни жени;
Хора с отслабена имунна система;
Мъже с уголемена простата;
Хора с поставен уретрален катетър;
Хора, които не пият достатъчно количество вода;
Хора, които често, за продължително време отлагат ходенето по малка нужда;
Хора със синдром на хронична умора;
Пациенти, страдащи от синдром на раздразненото дебело черво;
Жени, страдащи от вулводиния (болезнени раздразнения на външните женски полови органи);
Жени с ендометриоза;
Пациенти с мигрена;
Пациенти, страдащи от алергии;
Хора, боледуващи от автоимунни заболявания, като системен лупус еритематодес и синдром на Сьогрен.
Други рискови фактори за цистит, както при мъжете, така и жените включват:

смущения в отичането на урината - камък в пикочния мехур или при мъжете - уголемена простата.
промени в имунната система. Това може да се наблюдава при заболявания, като захарен диабет, СПИН или лечение на рак. Пониженият имунитет увеличава риска от бактериална, а в някои случаи и от вирусна инфекция на пикочния мехур.
продължителна употреба на уретрален катетър. Катетрите могат да бъдат необходими при пациенти с хронични заболявания или при възрастни хора. Продължителната употреба на катетър може да доведе до повишена уязвимост към бактериални инфекции, както и до увреждане на стената на пикочния мехур.
след грип, инфекцията на пикочните пътища е най-често срещаното оплакване сред жените в репродуктивна възраст.
рискът от инфекции на пикочните пътища е висок и при жените в менопауза. Това се дължи предимно на загубата на естрогени, което води до изтъняване на стените на пикочните им пътища и намаляване на способността им за справяне с бактериите.
жените, които имат кожни алергии към съставки в сапуни, вагинални кремове, пяни или други, са изложени на повишен риск от цистит.
мъжете стават по-податливи на инфекции на пикочните пътища след 50-годишна възраст, когато те започват да имат проблеми с простатата. Доброкачествена хиперплазия на простатата увеличава риска от инфекция на пикочния мехур. При мъжете повтарящите се инфекции на пикочните пътища също са свързани с възпаление на простатата. Въпреки че само около 20 % от циститите са при мъжете, те могат да доведат до усложнения по-често отколкото при жените.
през първите няколко месеца от живота, инфекциите на пикочните пътища са по-чести при момчетата, отколкото при момичетата. След 2-годишна възраст циститите са много по-чести при момичетата. През детството рискът от инфекции на пикочните пътища е около 2 % за момчетата и 8 % за момичетата. Везико-уретералният рефлукс е причина за около 50 % от инфекциите на пикочните пътища по време на детството.

Симптоми при цистит

Симптомите на цистита са характерни и включват чести позиви за уриниране, съпроводени от отделяне на малки порции урина (полакиурия), тазова болка (болка и дискомфорт ниско в корема над пубисната кост), парене и болезненост при уриниране (дизурия), лека болезненост в областта на кръста, парене в областта на външните полови органи, болезнено усещане по време на полов акт, никтурия - необходимост да се уринира и през нощта, мътна (с наличие на „парцалчета“) или неприятно миришеща урина, наличие на кръв и бактерии в урината (отделяне на кръв в края на уринирането).

Симптомите при острия цистит обикновено започват внезапно. По време на уриниране се усеща силно парене и болка в областта на уретрата (пикочния канал), като тази болка обикновено се засилва към края на уринирането (микцията). След уриниране болните съобщават за едно неприятно усещане на „недоизпразнен“ пикочен мехур.

Симптомите на острия цистит могат да бъдат причина за сериозен дискомфорт. При по-малките деца симптомите са по-малко забележими. По-често при тях циститът се проявява със симптоми, като слабост, раздразнителност, намален апетит и повръщане.

Хроничният цистит се проявява с разнообразни симптоми при различните хора, а и симптомите при един и същ човек могат да се променят в течение на времето. При някои жени преди менопаузата симптомите на цистит се изострят по време на менструация.

Симптомите на хроничния цистит са същите, като тези при острия цистит, но са изразени в по-слаба степен.

Симптомите на хроничния цистит включват:

- постоянни, чести позиви за уриниране, придружени с умерено или леко парене.

- често уриниране, което се проявява, както през деня, така и през нощта, но е винаги в малки количества. Хората с хроничен цистит уринират средно около 16 пъти дневно, но може да достигне и до 60 пъти дневно.

- болка в долната част на корема (над пубисната кост) или между влагалището и ануса при жените, и между скротума и ануса при мъжете.

- болка по време на полов акт. При мъжете може да се наблюдава и болезнена еякулация.

- хронична тазова болка.

Тези симптоми при хроничния цистит периодично могат да се засилят, когато циститът се обостри и да имат същата сила като тези на острия цистит.

Диагноза цистит

Поставянето на диагнозата цистит се основава предимно на симптомите, които съобщава пациентът. Външният вид на урината невинаги е от полза. Ако веднъж сте имали цистит, при повторно разболяване сами ще може да разпознаете заболяването.

Диагнозата на цистита се подкрепя и от провеждане на определени изследвания. Изследване на урината може да се извърши още в кабинета на лекаря Ви чрез химически тест с тест-ленти, което става много бързо и служи за ориентиране на лекаря. Ако има възпаление, лекарят може да идентифицира червени и бели кръвни клетки или белтък в урината с помощта на тест-лентичките. По-точно и прецизно изследване се прави в лаборатория, като за целта може да се изследва обикновена урина със седимент (анализ на урина), както и да се изпрати урина за урокултура. С урокултурата се отчита наличието на бактерии в урината. Първата урокултура се взема винаги преди започване на антибиотичното лечение. Ако резултатите от изследването на урината показват наличието на инфекция, Вашият лекар може да ви предпише антибиотик веднага, докато чакате резултатите от урокултурата.

Резултатите от микробиологичното изследване на урината (урокултура) също ще посочат дали доказаните бактерии са чувствителни към антибиотика, който е бил използван или дали има някакви резистентни бактерии, които няма да отговорят на започнатото антибиотично лечение.

В случай на повтарящи се инфекции на отделителната система, Вашият личен лекар може да Ви насочи за консултация със специалист - нефролог или уролог, който да прецени дали има нужда да се направят и допълнителни изследвания. Тези специализирани изследвания се правят, ако има съмнение за друго заболяване или фактор, провокиращ цистита. Това са ултразвуково изследване (ехография) на отделителната система или рентгеново изследване на бъбреци, уретери и пикочен мехур, цистоскопия с или без биопсия на стената на пикочния мехур и при мъжете, лабораторно изследване на простатен секрет. Например, рентгеновото изследване или ултразвука може да помогне за диагностицирането на други причини за възпалението на пикочния мехур, като например тумор, камък или структурна аномалия на отделителната система.

Вашият личен лекар може да пожелае да изпрати проба от урината Ви в лаборатория за по-нататъшно тестване. Вземането на няколко последователни урокултури може да бъде необходимо, ако:

- имате повтарящи се цистити (повече от три пъти за една година).

- лекарят Ви се съмнява, че може да имате бъбречна инфекция – циститът може да бъде симптом на това.

- приемате имуносупресивно лекарство (лекарство, което потиска имунната Ви система) - те засягат защитните сили на тялото Ви, така че може да бъдете по-податливи на инфекции.

- имате диабет - циститът може да бъде усложнение на диабета.

- може да имате полово предавани инфекции - като гонорея и хламидия.

- възможно е, че имате друга инфекция, като например кандидоза.

Кога да потърсите лекар при симптоми на цистит?

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако имате болезнено уриниране или други симптоми на инфекция на пикочните пътища:

гадене и повръщане
висока температура, втрисане, нощно изпотяване 
болка над хълбока, която се усеща точно над кръста и под гръдния кош, от едната или от двете страни на гърба или болката е в долната част на корема 
имате симптоми, като болка или парене при уриниране, неприятна миризма на урината, желание за често уриниране, отделяне на малки количества урина повече от един до два дни
забележите кръв или гной в урината (урината Ви е мътна или кървава със силна неприятна миризма)
сте имали симптоми на инфекция на пикочните пътища преди това и имате отново тези симптоми
имате симптоми на цистит и захарен диабет 
ако имате симптоми на цистит и сте бременна
приемали сте антибиотик за инфекция на пикочните пътища, но симптомите Ви не се подобрят или се повтарят след известно подобрение. Довършете докрай схемата на прием на назначения Ви антибиотик, дори ако се почувствате по-добре. В случай, че не довършите целия курс на лечение с антибиотика, инфекцията може да се върне и да бъде по-трудно да се лекува по-късно.
ако симптомите продължават повече от 1 до 2 дни или са тежки, задължително потърсете медицинска помощ (може да се опита домашно лечение не повече от ден-два, докато посетите Вашия лекар, с пиене на много вода, по-често уриниране и изпразване на пикочния мехур всеки път
ако почувствате болка или дискомфорт при уриниране и сте с катетър или имате доказана аномалия на отделителната система
не е желателно да отлагате преглед от лекар, ако сте над 65-годишна възраст, ако сте бременна или имате захарен диабет или увредена имунна система, злокачествено заболяване, множествена склероза, нараняване на гръбначния стълб, операция на отделителната система, след лъчетерапия или друг медицински проблем
усещане за парене при уриниране е най-честият признак на цистит, както и честите позиви за уриниране. Вагиналната кандидоза, използването на вагинални таблетки, съдържащи парфюм, след ползването на тангенторни вани може да са налице подобни на цистита симптоми, дължащи се на възпаление на гениталиите.
Ако имате съчетание на болезнено и трудно уриниране с висока температура, втрисане, повръщане, кървава урина, коремна болка или болки в гърба, е възможно да имате възпалително заболяване на бъбреците, пикочния мехур или простатата, или камък на пикочните пътища, полово предавана болест или вагинална инфекция, затова веднага потърсете консултация от лекар.

Обадете се на лекар, ако Вашето дете има висока температура и втрисане или болка и плач при уриниране, ако е дехидратирано, повръща неспирно или не може да приема течности и лекарства през устата.

Обадете се на лекаря на детето, ако то има болки в гърба, лоша миризма на урината или странен цвят на урината.

Обадете се на педиатър, ако детето Ви има намален апетит или е необичайно раздразнително, болезнено и често уриниране.

Ако детето Ви има някой от симптомите, посочени по-горе, особено висока температура, се препоръчва консултация с лекаря на детето. Ранната диагноза и лечение от лекаря на Вашето дете може да предотврати по-сериозна инфекция на бъбреците. Важно е да се поговорите с лекаря на детето си, ако то има чести инфекции на пикочните пътища, тъй като е желателно да се направят допълнителни изследвания, за да се изключи възможността за вродена аномалия на отделителната система.

Усложненията при цистит

огато се лекуват своевременно и правилно, инфекциите на пикочния мехур - циститите, рядко водят до усложнения. Но ако не се лекува циститът или пациентът прилага неправилно самолечение, това може да доведе до сериозни усложнения.

Усложненията на цистита могат да бъдат:

Нелекуваната инфекция на пикочния мехур (цистит) може да се усложни с бъбречна инфекция - пиелонефрит. Най-тежкото усложнение при цистита е пиелонефритът: от пикочния мехур бактериите могат да преминат нагоре към уретерите и да попаднат и инфектират бъбреците. Пиелонефритът е рядко усложнение на цистита, но трябва да се подозира при всеки пациент с циститни оплаквания (парене и болка при уриниране, често уриниране), съпроводени с висока температура и/или тъпи болки в лумбалната област. Бъбречните инфекции могат трайно да увредят функцията на бъбреците. Малките деца и възрастните хора са изложени на най-голям риск от увреждане на бъбреците при инфекции на пикочния мехур, защото при тях симптомите на цистита често се пренебрегват или погрешно се мисли за друга диагноза.

Друго усложнение на цистита може да бъде честото повтаряне на инфекциите на пикочния мехур - рецидивиращите цистити. Те са относително чести и понякога се лекуват трудно. За да бъдат предотвратени, е необходимо да се вземат превантивни мерки. Профилактиката на цистита е особено важна за рисковите групи хора, които са предразположени към чести инфекции на пикочния мехур.

Циститът при около 20-40 % от бременните може да протече без никакви симптоми и да се усложни до пиелонефрит. Освен това циститът по време на бременността може да доведе и до усложнения в протичането на самата бременност. Поради тази причина по време на бременността се препоръчва да се правят профилактични изследвания на урината.

Хроничният цистит е друго често усложнение при неадекватно лечение на острия цистит. При хроничния цистит може да се стигне до втвърдяване на стената на пикочния мехур поради разрастване на съединителна тъкан в мускулния слой на стената му. Това води до намаляване на растежимостта и обема на мехура и оттам до намаляване на количеството на урината, което пикочния мехур може да събере. Честата необходимост от уриниране може да доведе до емоционални проблеми и социална изолация на болния от хроничен цистит. Неприятните симптоми на хроничния цистит водят до влошаване на качеството на живот на пациента.

Усложнение на цистита може да бъде и хематурията - кръв в урината. При цистит може да имате кръв в урината, която да се вижда само с микроскоп (микроскопска хематурия) и това обикновено отзвучава с лечението. Ако кръвните клетки остават след лечението, Вашият личен лекар може да Ви насочи към специалист - нефролог, който да определи причината. Кръв в урината, която може да видите (макроскопска хематурия), е рядко усложнение при бактериалния цистит, но може да е налице при вирусен цистит, при цистит след проведена химиотерапия или лъчелечение.

Профилактиката при цистит

Циститът понякога е доста упорит и много често има хронично протичане с периодични обостряния. Затова е важно да се извърши профилактика на рецидивите, както и адекватно лечение на рецидивите на заболяването.

За профилактика на цистита се препоръчва:

Пазете се от настинки - не се преохлаждайте, не стойте върху хладни и мокри повърхности.
Изключете от менюто си лютивото, мазното, соленото и киселото. Не прекалявайте с приема на консервирани продукти, алкохол и цигари. Консумирайте повече плодове и сурови зеленчуци.
Пийте повече течности, поне 2 литра на ден, така организмът Ви по-лесно ще отстрани инфекциозните причинители в урината.
По време на менструация сменяйте по-често тампоните или превръзките, като предварително си измийте ръцете.
Ако имате запек, е добре да се лекува с определени медикаменти и диетично хранене, тъй като запекът може да е една от причините за повтарянето на циститните оплаквания и благоприятства развитието и размножаването на микроорганизмите около уретрата.
Поддържайте добра хигиена. При жените е изключително важно да се избърсват с тоалетна хартия в посока към гръбначния стълб и да поддържат добра интимна хигиена. Внимавайте какви продукти за тоалет използвате, тъй като може да се наруши нормалната флора на влагалището. Използването на локални контрацептиви, както и вагиналните промивки могат да увеличат риска от колонизация на уретрата с E. coli.
Спортувайте. Хората, които стоят голяма част от деня пред компютър, е хубаво да се движат след работа пеша или да отделят поне 20 минути на ден за разходка и физическа активност. Добре е жените да правят упражнения за укрепване на коремните мускули, както и да тренират мускулите на тазовото си дъно.
Първите симптоми на цистита могат да имитират гинекологично заболяване. Затова понякога се налага да бъдете прегледани и от гинеколог. Ако една жена има хроничен цистит, е добре да посещава акушер-гинеколог поне веднъж годишно. Причината за цистита могат да бъдат полово-предавани заболявания и причинители, като микоплазми, уреаплазми, хламидии. Ако мъж има симптоми на цистит, за да се установи такава инфекция, е добре да посети уролог.
Ако страдате от хроничен цистит, е по-добре да сменяте банския си костюм след всяко излизане от морето или от басейна, т.е. да не стоите с мокрия бански през лятото. Добре е да използвате и памучно бельо.
Половите контакти предразполагат към по-лесното навлизане на бактериите в уретрата, както и използването на диафрагма. Препоръчително е след всеки полов акт да уринирате.
Една от причините, предразполагащи към цистит, е бременността. Всяка бременна, която има циститни оплаквания, е добре да и се изследва урина, както и да се правят профилактични изследвания на урината по време на бременността.
Хроничният стрес и преумората, както и недостигът на витамини е благоприятстващ фактор за изява на цистита, затова е добре да се храните рационално и да избягвате стреса.
Профилактика на реинфекциите се прави и с антибактериални средства по определени показания и по назначение на лекуващия лекар в минимални дози. Може да се проведе и профилактика с уроваксина за покачване на локалния имунитет.
При жените с рецидивиращи цистити много често е налице повишена възприемчивост на вагиналната лигавица към уропатогенни бактерии и при част от тях може да има замърсяване с фекална флора по съседство.
При жените в менопаузата рецидивиращите цистити са чести. Понякога тези рецидиви се дължат на остатъчната урина в пикочния мехур поради по-ниското разположение на матката, на нарушения защитен слой на епитела на уретрата или пикочния мехур и на естрогенната недостатъчност, която води до силно намаляване на нормалната влагалищна флора и засилване на патогенната флора с E. coli. При тези жени може да се приложи локална терапия с естрогени с цел възстановяване на нормалната флора и елиминиране на патогенната флора.
Сокът от боровинки е изключително полезен при цистит. Приемайте поне една чаша на ден или използвайте хранителни добавки, които ги съдържат. Те увеличават киселинността и защитават лигавицата на пикочния мехур от бактерии. Не трябва да се пренебрегва и положителната роля на различните билкови екстракти в профилактиката на цистита.
При жени с много чести цистити трябва да се направят изследвания за изключване на заболявания, като захарен диабет, камъни в отделителната система, неврогенен пикочен мехур и други, тъй като тяхното лечение може да профилактира обострянето на цистита.
При чести цистити при мъже трябва да се мисли за анатомична причина, като фимоза, уретрална стриктура и други.

Прогноза при цистит

Дори и с ефективно лечение с антибиотици, средната продължителност на тежките симптоми при жени с цистит е малко по-дълга от 3 дни. Фактори, които са свързани с по-продължителен курс, включват анамнеза за соматизация, предишен цистит, често уриниране и по-тежки симптоми.
Въпреки че неусложненият цистит може да премине спонтанно, ефективното лечение намалява продължителността на симптомите и намалява честотата на прогресия на инфекцията към горния уринарен тракт.

Дори и с ефективно лечение, обаче, около 25 % от жените с цистит ще изпитат рецидив.

По-младите пациенти имат най-ниски нива на заболеваемост и смъртност. Фактори, свързани с неблагоприятна прогноза, включват:

Напреднала възраст
Общо неразположение (болнавост)
Бъбречна калкулоза или обструкция
Скорошна хоспитализация
Захарен диабет
Хронична нефропатия
Сърповидно-клетъчна анемия
Рак
Интеркурентна химиотерапия
Смъртността, свързана с остър неусложнен цистит при жени на възраст 20-60 години, е незначителна.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото