Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Заболяванията на дихателната система се разделят на инфекции на горните и долните дихателни пътища. Инфекциите на горните дихателни пътища са ринитът (възпаление на лигавицата на носа), фарингитът (възпаление на лигавицата на глътката), тонзилитът (възпаление на сливиците), а инфекциите на долните дихателни пътища са трахеитът (възпаление на лигавицата на трахеята), бронхитът (възпаление на лигавицата на бронхите – големите въздухоносни пътища, които свързват трахеята с белите дробове), бронхиолитът (възпаление на бронхиолите – най-малките разклонения на бронхите) и пневмонията (възпалението обхваща не само бронхите, но и алвеолите на белия дроб).

Бронхитът е заболяване на дихателната система, при което има възпаление на част от въздухоносните пътища на белите дробове. Налице е възпаление на лигавицата на бронхите. Бронхиалното дърво е система от разклоняващи се тръбовидни органи - трахея, бронхи и бронхиоли, през които в процеса на дишане преминава въздушния поток.

Възпалението на лигавицата на бронхите води до подуването и удебеляването и което стеснява въздушните пътища в белите дробове. Това води до нарушаване на постъпването на въздушния поток през бронхиалното дърво и до затруднения в дишането, тежка кашлица, съпроводена с гъста слуз и недостиг на въздух. Възпалената лигавица е зачервена, оточна, покрита с ексудат. В зависимост от ексудата, възпалението бива – слузно, гнойно, слузно-гнойно, хеморагично.

Бронхитът може да бъде остър или хроничен. Острият бронхит се излекува за сравнително кратко време- от няколко дни до няколко седмици, но оставен без лечение или поради външни фактори като тютюнопушене може да хронифицира (симтомите му да продължат продължително или да рецидивират често).

Бронхитът е сравнително често заболяване, както при жени, така и мъже, особено при децата. От него боледуват предимно хората от страните със студен и влажен климат. В повечето случаи острият бронхит се дължи на вирусна инфекция, но причината може да бъде и бактериална инфекция. Острият бронхит причинява суха кашлица с отделяне на бронхиален секрет. В случай, че общото ви здравословно състояние е добро, бронхиалната лигавица ще се възстанови напълно след елиминиране на първичната инфекция. Обикновено това става в рамките на няколко дни. Хроничният бронхит е сериозно дългосрочно заболяване, което често изисква редовно медикаментозно лечение.

Освен бактериалните и вирусните причинители роля за развитието на бронхитите играят и химически и физически фактори – вдишване на парите на силни киселини (азотна, сярна), амоняк, хлор, вдишване на прах, тютюнопушенето и други.

Видовете бронхит

Видовете бронхит се разделят на остър и хроничен бронхит според начина на протичането си, причините за възникването им и в зависимост от продължителността им.

Бронхитът бива два вида:

- остър бронхит – трае от няколко дни до няколко седмици и най-често завършва с оздравяване. Най-често острият бронхит се наблюдава по време на грипна епидемия. Заболяването се среща предимно през есенно-зимния сезон, като обикновено е вирусно обусловено. Клинично острият бронхит се изявява с кашлица и отделяне на храчки, което продължава не повече от три седмици.

- хроничен бронхит – по клинична картина, той се различава от острия бронхит по това, че пациента има кашлица с отделяне на храчки за три месеца в две последователни години, като са изключени други причини за хронична кашлица- туберкулоза, рак на белия дроб, хронична сърдечна недостатъчност и други. Хроничният бронхит се разделя на две основни форми- обструктивен и необструктивен, в зависимост от наличието на обструкция на дихателните пътища. Основните причини за развитието на хроничния бронхит са тютюнопушенето, честите инфекции и замърсения въздух.

Причините за бронхит

Причината за развитие на острия бронхит най-често са вирусните инфекции. Бронхитът възниква предимно по време на грипните епидемии.

Вирусните причинители на бронхит са грипен, парагрипен вирус, адено -, коксаки-, ECHO – вируси, респираторно-синцитиален вирус.

Причинители на острия бронхит са и бактериалните причинители - стрептококи, стафилококи, хемофилус, микоплазми.

Остър бронхит, особено при децата може да настъпи и след прекарана скарлатина, варицела и морбили.

Освен вирусните и бактериалните инфекции, причини за възникване на острия бронхит са и замърсявания на въздуха с азотен окис, серни газове, както и физически фактори като прекалено студен или горещ въздух и влагата.

Предразполагащи фактори за развитието на заболяването - остър бронхит са и тютюнопушенето и инфекциите на горните дихателни пътища, при които инфекцията слиза от фаринкса към трахеята и бронхите. Много по-рядко инфекцията на бронхите може да възникне в резултат на разпространение на причинителите по кръвен или лимфен път от друго огнище на инфекция в тялото.

Първостепенна причина за възникване на хроничния бронхит е тютюнопушенето. Други причини за възникването на хроничния бронхит са предимно замърсения въздух, професионални вредности, климатични фактори, хронична инфекция на синусите, алергии, недоимък на Ig А, дефицит на Алфа-1-антитрипсин.

Рискови фактори за развитие на бронхит

Най-голяма опасност за поява на бронхит има през зимните месеци. Рискови фактори, които увеличават възможността от развитие на бронхит, включват:

Контакт с болен - близък контакт с болни хора, например от грип, повишава риска от развитие на бронхит.
Цигарен дим - хората, които пушат или живеят с пушачи, са изложени на повишен риск както от остър, така и от хроничен бронхит.
Понижена имунна резистентност - може да е резултат от друго остро заболяване, като грип, или хронично състояние, което компрометира имунната система. Хората в напреднала възраст, бебетата и малките деца имат по-голяма уязвимост към инфекции.
Експозиция на иритативни вещества - рискът от развитие на бронхит е по-голям при излагане на иритативни за белите дробове вещества, като химични изпарения.
Стомашен рефлукс - повтарящи се пристъпи на тежки киселини могат да раздразнят гърлото и да увеличат предразположението към развитие на бронхит.

Симптоми при бронхит

Бронхитът най-често се развива след прекарана инфекция на горните дихателни пътища (ринит, фарингит, синузит) или в контекста на вирусна, включително и грипна инфекция. Поради това първите симптоми при остър бронхит могат да бъдат: общо неразположение, отпадналост, главоболие, умерено повишена температура, мускулни-ставни болки, хрема, кихане, парене и сухота в гърлото. В последствие се развива и симптоматика от страна на долните дихателни пътища - суха, дразнеща кашлица с оскъдно количество, жилав, безцветен секрет (храчка), болки зад гръдната кост, затруднено дишане, понякога със "свиркане" на гърдите. Храчките са слузни или слузно-гнойни. Промяната в количеството и вида на храчките може да е признак за усложнение на бронхита. Острият бронхит се различава трудно от инфекция на горните дихателни пътища през първите няколко дни, но задържането на кашлицата над пет дни предполага развитие на бронхит. Кашлицата е най-честия симптом на бронхита. Тя се появява в ранните етапи на заболяването и се задълбочава с прогресирането му. При малките деца може да е налице гадене и повръщане след закашляне.

Обикновено острият бронхит протича леко, но при средно тежко протичане симптомите на общо неразположение са по-силно изразени, персистира субфебрилна температура. Храчките са обикновено гнойни, като може да се появят и жилки кръв. Ако бронхитът се съчетава и с трахеит пациента се оплаква от болка зад гръдната кост, описва я като „горене“ зад гръдната кост.

При тежко протичане на бронхита симптомите са най-силно изразени. Налице е тежък интоксикационен синдром- висока температура, учестено дишане, „свирене“ на гърдите, задух и цианоза.

Прогнозата на острия бронхит обичайно е благоприятна и симптомите обикновено намаляват на 2-4-я ден. Кашлицата и храчките при пушачите може да продължат по-дълго време.

Усложненията при бронхит

Еднократното преболедуване от бронхит обикновено не е причина за безпокойство, но при някои хора може да се стигне до усложния, които да наложат по-продължително лечение. При повтарящи се бронхити трябва да се изключи наличието на хроничен бронхит, бронхиална астма, бронхиектазии, муковисцидоза, туберкулоза, хроничен синузит и други.

Най-сериозното и често усложнение на острия бронхит, както и на обострения хроничен бронхит, това е бронхопневмонията. Развитието на пневмония, като усложнение на лекуван или нелекуван остър бронхит трябва да се подозира при продължително и затегнато протичане на бронхита, при неповлияване на симптомите на бронхит от проведеното лечение, както и при наличие на симптоми на дихателна недостатъчност и обща интоксикация.

Пневмонията е възпаление на алвеолите и терминалните бронхиоли, което възниква в резултат на инвазия на инфекциозни агенти по инхалаторен, хематогенен и аспирационен път. Пневмонията настъпва по-често при наличие на предразполагащи фактори като вирусна инфекция, цигарен дим (активни и пасивни пушачи), нарушен кашличен рефлекс, цилиарна дискинезия, аспирация на стомашно съдържимо, намален имунитет и други.

Характерни симптоми на пневмонията, като усложнение на бронхита са: повишена температура, втрисане, изпотяване, кашлица с отделяне на храчки, задух, стягане, болки и бодежи в гърдите, лесна уморяемост, ставно-мускулни болки, безапетитие, херпес на устната и други.

За поставяне на диагнозата при пневмония е от голямо значение физикалното изследване- аускултацията на белия дроб и образната диагностика- рентгенографията на бял дроб, с които може да се отдиференцира бронхита от пневмонията и да се постави рано диагнозата- пневмония, което е предпоставка за успешно лечение.

Друго усложнение на острия бронхит може да бъде изострянето на хроничен бронхит– влошаване на състоянието на болния с хроничен бронхит и повишаване на количеството на отделените храчки (поява на кашлица с експекторация), гной в храчките и/или недостиг на въздух. Един от най-изявените симптоми е кашлицата, която е съпроводена от жилави, слузести храчки, понякога може да са премесени с жилки кръв. Характерна е сутрешната експекторация. Ако количеството на храчките е голямо и те имат зловонна миризма трябва да се обмисли и наличието на бронхиектазии или белодробен абсцес. Засилването на симптомите на бронхита може да се дължи на контакт на пациента с болен от вирусна или бактериална инфекция на дихателната система, както и на тютюнев дим, прах, алергени, токсични газове.

Хроничният бронхит се установява малко по-често при мъжкия пол. Протичането на заболяването е бавно, хронично-рецидивиращо и тласъчно. Най-често хроничният бронхит се обостря през есенните и зимните месеци.

Хроничният бронхит е възпалително заболяване на бронхите, при което симптомите, като кашлица и експекторация (храчки) се установяват най-малко в продължение на три месеца в две последователни години.

Всяка инфекция на дихателните пътища е опасна за болния с хроничен бронхит, тъй като бързо може да настъпи намаляване на дихателната функция. Важно е всеки пациент с хроничен бронхит своевременно да се потърси медицинска помощ при инфекция на дихателните пътища. Адекватното им лечение и спирането на тютюнопушенето могат да преустановят процеса на хронифициране.

Кога да потърся консултация от лекар при остър бронхит?

Хората, изложени на висок риск от усложнения при остър бронхит - като бебетата, възрастните хора или хората с хронични белодробни или сърдечни заболявания - трябва да се обадите на вашия лекар още при първите признаци на бронхит.

Симптомите на остър бронхит често са подобни на симптомите на лека астма. Хората, които имат чести пристъпи на остър бронхит трябва да се консултират с лекар, за да уточни дали имат недиагностицирани астма.

Обадете се на Педиатъра на детето или отидете на консултация при него, ако детето ви е отпаднало, отказва да се храни или играе и плаче неспирно, без да можете да го успокойте.

Обадете се на вашия лекар незабавно, ако имате някои от следните симптоми при остър бронхит:

болки в гърдите, която се увеличава по сила или имате някакви други симптоми на сърдечен пристъп
затруднено дишане или усещате болезненост при дишане
повишаване на задуха след всяка физическа активност
почувствате недостиг на въздух, дори когато сте в покой
обърнете внимание, дали се чуват определени звуци или шумове при дишане (хрипове)
тежка кашлица с отделяне на храчки с голямо количество кръв (повече от жилки кръв или кръв премесена със слуз)
кашлица, с експекторация на жълти или зелени храчки с лоша миризма, по-дълго от 2 дни
имате повишена температура над 38°C или по-висока и втрисане, особено ако не се повлиява от прилаганите антипиретици
субфебрилна температура в продължение на 3 или повече дни
кашлица, която ви кара да повръщате често
кашлица , която продължава повече от 2 седмици
симптоми на остър бронхит и хронично белодробно заболяване като бронхиална астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
хронично заболяване, като сърдечно или белодробно заболяване
ако се лекувате за остър бронхит и симптомите ви не се подобряват след 5-7 дни лечение
ако не можете да говорите, докато се опитвате да дишане
посиняване на устните, езика, венците или нокътното ложе
ако бебето ви се дави докато приема мляко или не може да суче
ако чувствате силна умора и отпадналост

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото