Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Човешките въшки (Pediculus humanus) са малки, облигатни, безкрили ектопаразити от разред Phthiraptera, разпространени в световен мащаб, които прекарват целия си жизнен цикъл върху хората. Въшките се разпространяват лесно - особено при децата в предучилищна и училищна възраст - чрез близък личен контакт и чрез споделяне на вещи. Медицинският термин за въшливост е педикулоза.

Тези паразитни насекоми могат да бъдат намерени по главите на хората, както и по телата, включително гениталната област. Човешките въшки оцеляват чрез хранене с човешка кръв. Въшките, обитаващи области на тялото, са от различни видове. Трите вида въшки, които паразитират по хората, са:

Pediculus humanus capitis - главова въшка: обитават скалпа, най-лесно видими са в тилната област и над ушите.

Pediculus humanus corporis s. vestimenti - дрешна (телесна) въшка: живеят в дрехите и спалното бельо и се преместват върху кожата, за да се хранят. Най-често засягат хора, които не са в състояние да се къпят или перат дрехи редовно.

Pediculus humanus pubis (phthirius pubis) - срамна (полова) въшка: обитават кожата и космите на срамната област и по-рядко друго окосмяване по тялото, като вежди, мигли, окосмяване по гърдите.

 

 

Въшливостта се разпространява най-често чрез близък контакт от човек на човек. Кучета, котки и други домашни животни не играят роля в предаването на човешките въшки. Въшките се движат чрез пълзене - те не могат да скачат или летят. Въпреки добрата хигиена човек все още може да се зарази с въшки. Ако не се третира правилно, това състояние може да се превърне в повтарящ се проблем.

Как става опаразитяването с въшки?
Човек може да се зарази с въшки чрез влизане в контакт с въшки или яйцата им. Яйцата се излюпват след около една седмица. Въшките не могат да летят или скачат. Те не могат да бъдат предадени чрез животни.

Въшките се разпространяват и опаразитяват хората чрез:

Контакт глава-до-глава или тяло-до-тяло - това може да се случи, когато деца или членове на семейството играят или общуват близко.
Близост на съхранявани вещи - съхранение на заразени дрехи в гардероба, в шкафове или закачалки, или съхранение на лични вещи, като възглавници, одеяла, гребени, играчки, в дома може да доведе до разпространение на въшките.
Вещи, споделяни сред приятели или членове на семейството - например дрехи, слушалки, гребени, четки и аксесоари за коса, хавлии, одеяла, възглавници и плюшени играчки.
Контакт с контаминирани мебели - престой в седнало или легнало положение на мебели, тапицирани с плат, или легло, използвани наскоро от заразен с въшки може да доведе до разпространението им. Въшките могат да живеят един до два ни извън тялото.
Сексуален контакт - половите въшки обикновено се разпространяват чрез сексуален контакт и най-често засягат възрастните индивиди. Срамни въшки, намерени у деца, могат да бъдат знак за сексуална злоупотреба.

Симптоми и признаци на опаразитяване с въшки
Опаразитяването с въшки на човешкото тяло, известно като педикулоза, е много често. В световен мащаб има стотици милиони случаи.

Главовите въшки се разпространяват чрез директен контакт на главата до главата на заразеното лице. Опаразитяването с главови въшки е най-често при деца на възраст 3-10 години и техните семейства. От всяко яйце или "гнида" може да се излюпи една нимфа, която пораства и се развива, като се превръща във възрастна въшка. Въшката се храни с кръв веднъж или повече пъти на ден чрез пробиване на кожата с нейните миниатюрни игловидни части на устата. Докато се храни, отделя слюнка, която дразни кожата и предизвиква сърбеж.

Дрешните въшки снасят яйцата си в дрехите, а не с основата на косъма. Причиняват също силен сърбеж. Този вид педикулоза е по-голяма заплаха поради възможно заразяване с болести, като тиф. Свързва се често с бедност, пренаселеност и лоша хигиена.

Срамните въшки прекарват целия си живот на човешкия косъм. Те се предават чрез интимен и / или сексуален контакт. Човекът е единственият известен домакин на този паразит. Срамните въшки предизвикват силен сърбеж.

Симптомите и признаците на опаразитяване с въшки в зависимост от вида им включват:

Силен сърбеж
Усещане за гъделичкане от движението на косата
Въшки на скалпа, тялото, дрехите, пубисното или друго окосмяване. Възрастните въшки могат да бъдат с размер на сусамово семе или малко по-големи.
Гниди (яйца на въшките) върху основата на космите. Гнидите могат да бъдат сгрешени с пърхот, но за разлика от пърхота, те не могат да бъдат лесно премахнати от косъма.
Малки червени подутини по кожата на главата, врата и раменете
Пълзящи въшки
Силен сърбеж
Сиви въшки в косата
Малки червени подутини по кожата
Подутини, възли, бучки по кожата
Пубисни въшки
Заразяване с въшки

Как се диагностицира педикулозата?

По време на прегледа лекарят може да изследва за въшки с помощта на лупа и да проверява за гниди посредством специална светлина, наречена лампа на Wood, чрез която гнидите се виждат в бледо син цвят.

Диагностицирането на главовите въшки може да се направи чрез намерени жива млада или възрастна въшка в косата или скалпа или след откриване на една или повече гниди в основата на косата, разположени на 1/4 инча (6,4 мм) от скалпа. Ако не се намери жива въшка или се открият гниди, разположени на повече от 1/4 инча от скалпа, вероятно заразяването не е активно. Гнидите трябва да бъдат премахнати, за да се избегне повторно опаразитяване.

Диагностицирането на дрешните въшки може да се направи, ако са открити яйца или пълзящи въшки в шевовете на дрехите или спалното бельо. Също така е възможно да се види въшка върху кожата, която пълзи там, за да се нахрани.

Диагностицирането на половите въшки може да се направи при наблюдение на движещи се въшки или гниди върху космите в гениталната област или върху други области с по-груби косми, като например гърдите, подмишниците, веждите или миглите.

Лечение при педикулоза

Лечението при педикулоза включва лекарствени препарати и хигиенни мерки. Заедно с употребата на препарати, предназначени за обезпаразитяване на въшки, е необходимо обеззаразяване на всички дрехи, спално бельо, лични вещи и мебели. В повечето случаи не е трудно убиването на въшките по тялото или главата. Предизвикателство е елиминирането на всички гниди и избягване на контакт с други въшки у дома или в учебното заведение.

Пръв избор на лечението на главовите въшки са шампоани, съдържащи пиретрин или перметрин. При внимателно и стриктно спазване на указанията тези препарати дават добри резултати. Използва се гребен с фини зъбчета за премахване на въшките и гнидите от мократа коса. Може да се наложи повторението на лечението с лосион или шампоан след 7-10 дни. Гребените, четките и аксесоарите за коса се измиват с гореща сапунена вода (най-малко 54 ºС) или се накисват в спирт за един час. В някои райони въшките са станали устойчиви на тези продукти. В такъв случай могат да се предпишат шампоани и лосиони, които съдържат малатион, бензил алкохол, ивермектин.

При опаразитяване с дрешни въшки не е необходимо лечение. Въпреки това, трябва да се вземат мерки, като третиране на дрехите и други предмети. Заразените предмети се измиват с гореща сапунена вода (най-малко 54 ºС) и се изсушават при висока температура в продължение на поне 20 минути. Вещите, които не могат да се премината тази процедура, се поставят в херметически затворена чанта за две седмици.

Половите въшки могат да бъдат лекувани с много от същите препарати, използвани при главовите въшки. Необходимо е да се следват внимателно инструкциите за употреба.

Как да предотвратим заразяването с въшки?
Трудно е да се предотврати разпространението на главовите въшки сред децата в учебните заведения. Съществува много близък контакт между децата и техните въшки. Заразяването с главови въшки не е отражение на хигиенните навици.

Някои продукти могат да отблъснат въшките, но са необходими повече изследвания, за да се докаже тяхната безопасност и ефективност.

Редица малки проучвания показват, че съставките в някои от тези продукти - предимно растителни масла, като кокосово масло, зехтин, розмарин и чаено дърво - могат да действат чрез отблъскване на въшките.

Най-добрият подход е да се предприемат превантивни мерки. Детето трябва да бъде инструктирано да не споделя лични вещи, като например шашки, шалове, гребени, четки, аксесоари за коса, слушалки.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото