Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Детският хемангиом представлява доброкачествено състояние, засягащо кожните кръвоносни съдове. Известно е още като пролиферативен хемангиом, тъй като се дължи на пролифериращи ендотелни клетки.

Терминът "хемангиом" произлиза от гръцката дума haema (кръв), angeio (съд) и -oma (тумор).

Хемангиомите са най-честите доброкачествени тумори в ранна детска възраст и се срещат приблизително при 5-10 % от децата. Те имат характерен курс на протичане, белязан от ранна пролиферация и последваща спонтанна инволюция.

Детските хемангиоми са пролиферативни лезии, които обикновено се развиват малко след раждането - първите 4-6 седмици от живота. Те се различават от съдовите малформации, които обикновено са налични при раждането и са по-рядко срещани.

Хемангиоми са наблюдавани при всички расови групи, но са по-чести при бялата раса. Те също се появяват по-често при момичета, недоносените бебета и бебетата с ниско тегло при раждане.

Причините за поява на детски хемангиоми не са добре разбрани. Туморът се формира от пролиферацията на ендотелните клетки. Проучванията показват ролята на феталната хипоксия като задействащ сигнал, който инициира пролиферацията и анормалното формиране на кръвоносни съдове чрез активиране на определени гени.

Над 80 % от инфантилните хемангиоми се появяват в областта на главата и шията. Някои лезии са малки и едва видими, докато други са големи и лесно забележими. Всички инфантилни хемангиоми проявяват характерна еволюция с ранен бърз растеж (пролиферация), последван от период на стабилизация и бавна спонтанна инволюция. Те нарастват до 80 % от максималния размер в първите 3 месеца и повечето спират да растат след около 5-6 месеца. Въпреки това, те могат да продължават да нарастват в продължение на 18 месеца.

След това те претърпяват регресия или инволюция (обратно развитие). Инволюцията настъпва бавно и може да отнеме 3-10 години. Почти всички плоски инфантилни хемангиоми в крайна сметка имат обратно развитие и изчезват без лечение. Въпреки това, регресията на обемисти хемангиоми обикновено е непълна и те могат да оставят атрофичен белег, пигментни промени, остатъчни телеангиектазии или анетодерма при най-малко 50 % от случаите.

Диагнозата се поставя на база на физикалния преглед, кожна биопсия, лабораторни и образни изследвания.

По-голямата част от хемангиомите в детска възраст не се нуждаят от медицинска или хирургическа намеса. Възможностите за лечение на клинично значимите хемангиоми включват медикаментозна терапия, лазерна хирургия, хирургична ексцизия.

Въпреки техния доброкачествен и самоограничаващ се характер, някои хемангиоми могат да предизвикат усложнения, като разязвяване, кървене, постоянно обезобразяване. В допълнение, някои от тях могат да компрометират функция на жизненоважен орган.

причина за поява на хемангиом в детска възраст

Нито причината, нито клетките на произход на инфантилните хемангиоми са окончателно изяснени.

Има няколко теории и доказателства подкрепят противоречиви хипотези за клетъчния произход, включително плацентарна тъкан, ендотелни прогениторни клетки и мезенхимни стволови клетки.

Група от тъканно-специфични маркери, включително Lewis Y, мерозин и FcγRII, но най-вече глюкозен транспортер 1 (GLUT-1), са еднозначно коекспресирани при хемангиоми и микросъдове на плацентата, което предполага връзка между хемангиоми и плацентарните микросъдове. Плацентата и хемангиомът имат сходен жизнен цикъл на засилен васкуларен растеж.

Мезенхимни стволови клетки могат също да играят роля във формирането на инфантилните хемангиоми. Тези клетки са идентифицирани в хемангиомна тъкан. Мезенхимни стволови клетки запазват способността да се диференцират в множество мезодермални клетки, включително адипоцити, което предполага, че тези клетки могат да бъдат източник на мастната тъкан, намерена в инволюираните хемангиоми.

Хипоксия (недостатъчно количество кислород към кожата) се счита за вероятна причина за пролиферацията на кръвоносните съдове. Ендотелните прогениторни клетки циркулират в плода и причиняват образуването на нови кръвоносни съдове в отговор на хипоксията. Обикновено ендотелните прогениторни клетки изчезват след раждане, но те все още могат да съществуват при бебета с ниско тегло при раждане или преждевременно родени бебета. Тъй като ендотелните прогениторни клетки изчезват по-късно в живота, хемангиомът може да регресира.

Причината за поява на хемангиомите все още не е изяснена, но е известно, че не те са свързани с лекарства, които може да са били приемани по време на бременността, нито са свързани с експозиции в околната среда, които могат да са настъпили през това време.

Доказателства в подкрепа на наследствения / генетичен компонент в развитието на повечето детски хемангиоми са минимални. Повечето случаи са спорадични. Рядко, в някои семейства няколко членове на семейството в продължение на поколения са били засегнати, поради което се предполага, че са свързани с генетична аномалия. Има описани случаи на автозомно-доминантно предаване на инфантилни хемангиоми. Тези хемангиоми са били наблюдавани във връзка с повишена честота на съдови малформации (предимно капилярни малформации) в различни членове на семейството.

Хемангиомът в детска възраст

Повечето хемангиоми са кръгли или овални по форма, но по-големи лезии могат да следват формата на засегнатата част на тялото.

Размерът на хемангиомите варира. Някои са много малки (1 мм), докато други са много големи (20 см или повече).

Всеки хемангиом се различава по това колко бързо и колко продължително расте, преди да настъпи регресия.

Симптоми и признаци при детски хемангиоми

Детските хемангиоми проявяват характерна еволюция, с ранен бърз растеж (пролиферация), последван от бавна инволюция. Детските хемангиоми обикновено се развиват през първите няколко седмици или месеци от живота. Появата и цвета на хемангиома зависи от неговата локализация и засегнатата дълбочина на кожата.

Най-ранният признак на детския хемангиом е побеляване на засегнатата кожа. Това може да бъде последвано от фини телеангиектазии и след това червена или пурпурна макула или папула, заобиколена с бледен ореол. Рядко, повърхностна улцерация (разязвяване) може да е първият признак на появяващ се детски хемангиом.

Ако детският хемангиом е локализиран в подкожната тъкан, кожата над него може да е напълно нормална. Цветът варира в зависимост от дълбочината от повърхността на кожата и може да бъде яркочервен или пурпурен (засегната повърхностна дерма), лилав или синкав при преобладаващо засягане на по-дълбоките тъкани. Често са асоциирани телеангиектазии и големи повърхностни вени, излизащи от хемангиома. Консистенцията е твърда, еластична и се увеличава при повишено вътресъдово налягане (например хемангиом на врата или шията при плач). Повишена чувствителност при палпация е рядка характеристика на инфантилния хемангиом.

Повечето детски хемангиоми достигат максимален размер 0,5-5 см, но могат да варират от размер на глава на карфица до по-големи от 20 см в диаметър.

80 % от инфантилните хемангиоми остават видимо ограничени (имат добре изразени граници) и фокални. Малка част могат да бъдат сегментни, обхващайки по-голяма част от кожната повърхност. Този вариант има по-повърхностно, отколкото дълбоко ангажиране на тъкани.

60 % от кожните хемангиоми са появяват на главата и шията, 25 % на торса и 15 % на крайниците. Хемангиоми могат да се появят и в екстракутанни места, включително черен дроб, стомашно-чревния тракт, паринкса, централната нервна система, панкреаса, жлъчния мехур, тимус, далак, лимфни възли, бял дроб, пикочен мехур, надбъбречни жлези.

Бързият растеж по време на неонаталния период (от раждането до 4-тата седмица от живота) е отличителен белег на инфантилните хемангиоми. Фазата на пролиферация се случва по време на първата година, като най-значителен растеж настъпва през първите 4-6 месеци от живота. Пролиферацията се забавя значително между средата и края на първата година от живота. Въпреки това, повечето хемангиоми са завършили тази фаза на възраст 4 месеца. През това време хемангиомът може да остане в латентно (статично) състояние или може да започне да инволюира.

По време на фазата на инволюция, която може да започне най-рано след няколко месеца от раждането или най-късно след 2-3 години, детският хемангиом се свива центробежно от центъра на лезията. Това е по-малко забележимо при по-дълбоките лезии. Повърхностните лезии става по-малко червени, придобиват по-тъмен кафяв до лилав цвят и накрая си възвръщат нормалното оцветяване на кожата. По време на инволюцията инфантилните хемангиоми стават по-меки с намалена чувствителност и имат по-малко разширяване по време на повишено вътресъдово налягане (например при плач).

Фазата на инволюция на детския хемангиом може да бъде бърза или продължителна. Няма специфични характеристики, които да оказват влияние на скоростта или пълнотата на инволюцията на инфантилните хемангиоми. 50 % от детските хемангиоми имат пълна инволюция при 5-годишна възраст и 70 % - при 7-годишна възраст, на останалата част може да са необходими 3-5 години, за да завърши процеса.

По време на фазата на късна инволюция кожата може да се върне към нормален външен вид без данни за предходен патологичен процес. Приблизително 50-60 % от всички хемангиоми не регресират напълно, оставяйки постоянни кожни промени. Тези промени включват телеангиектазии повърхностни разширени вени, белези, анетодерма или епидермална атрофия (особено при повърхностни лезии), хипопигментации и / или излишна кожа.

От лезиите, които инволюирали на възраст 6 години, 38 % са с формиране на белег, телеангиектазии или анетодермална кожа. Детските хемангиоми, които отнемат повече време за регресия, имат по-висока честота на перманентен кожен дефект.

В повечето случаи детските хемангиоми обикновено се диагностицират клинично въз основа на анамнезата и констатациите от физикалния преглед. Не са необходими изследвания за по-голямата част от повърхностните лезии. Дълбоките инфантилни хемангиоми или сегментните хемангиоми са рутинно изследвани с образни методи.

Ако има някаква несигурност при разграничаване на хемангиома от други лезии или съдови малформации, извършването на ехография обикновено осигурява окончателен отговор. В някои случаи, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография също могат да бъдат необходими, за да се постави диагноза и да се определи размера на лезията. Възможно е да се направи хистологично изследване за потвърждаване на диагнозата или ако има някакво съмнение относно възможността за злокачествено новообразувание.

Децата с комплексни лезии са най-добре оценени от комисия от експерти, включително педиатър, дерматолог, рентгенолог, офталмолог, съдови и пластични хирурзи.

Ако диагнозата все още не е поставена след подробно снетата анамнеза и физикален преглед, биопсия на кожата може да бъде полезна при разграничаване на атипични хемангиоми от други съдови лезии. Тъканните проби могат да бъдат анализирани чрез рутинно хистологично изследване и специфични методи за оцветяване.

Повечето детски хемангиоми ще преминат през фазите на растеж и обратно развитие, без да причиняват някакви проблеми. Въпреки това, около 25 % от инфантилните хемангиоми имат усложнения. Лекарят ще помогне да се определи дали хемангиомът на детето има вероятност да причини усложнение въз основа на размера, локализацията и скоростта на растеж.

Възможните усложнения на детските хемангиоми включват:

Когато хемангиомът нараства, може да наруши функцията на орган.

Най-често се случва на зрението, ако хемангиомът засяга клепачите или периорбиталните тъкани. Хемангиомите могат да доведат до амблиопия чрез три механизма: физическа обструкция на зрителната ос, астигматизъм от директен натиск върху предния сегмент от засягане на клепача (по-често горен, отколкото долен клепач) и едностранна миопия. Страбизъм може да бъде резултат вторично от амблиопията или от парализа на екстраокуларните мускули, инфилтрирани от орбитален хемангиом

Ако хемангиомът около окото расте бързо, това може да блокира зрението на бебето, което може да доведе до необратима загуба на зрението.

Ако детето има хемангиом на периорбиталната област, го наблюдавайте внимателно и се консултирайте с педиатър. Други засегнати области, които могат да се нуждаят от спешно лечение, са гениталната област и около устата.

Обструкцията на дихателните пътища е рядко усложнение при хемангиом. Лезии на горната устна много рядко запушват двата носни прохода.

Хемангиоми, разположени върху долната част на гърба и гръбначния стълб, могат да бъдат свързани с гръбначни дефекти.

Хемангиоми, засягащи гениталната област, могат да причинят с аномалии в тазовата област и отделителната система.

Множество кожни хемангиоми често са свързани с хемангиоми на вътрешните органи, включително черния дроб, белите дробове и червата. Рядко, дори мозъкът е засегнат. Обширни чернодробни хемангиоми могат да бъдат свързани със сърдечна недостатъчност и хипотиреоидизъм.

 Разязвяване

Кожата над лезията може да се наруши. Разявяване се среща при 10-15 % от инфантилните хемангиоми. Причината за образуване на язви не е ясна, но може да бъде резултат от притока на кръв към кожата над лезията или от действието на някои цитокини.

Разявяването обикновено се случва при бързо пролифериращи хемангиоми. Хемангиоми, които са разположени около устата, носа, ушите или аногенитална област, имат по-висок риск от образуване на язви.

Улцерациите (язвите) могат да бъдат много болезнени за детето, което може да доведе до раздразнителност, лошо хранене и проблеми със съня. Язвите могат да доведат до образуване на белег след излекуването им, което може да отнеме месеци. Вторична инфекция може да възникне, но целулит, абсцес и бактериемия са редки.

Улцерациите зарастват бавно, така че лекарят на детето може да препоръча лечение, за да ускори този процес и да се предотврати инфекция и образуване на белези. Лечението на язвите може да включва локални или орални антибиотици, биооклузивни превръзки, лазерна хирургия, бекаплермин гел (човешки рекомбинантен тромбоцитен растежен фактор) и външна компресионна терапия (особено полезна за лезии на крайниците).

Кървене

Кожата над лезията предпазва хемангиома от кървене. Ако хемангиомът се увреди, той може да прокърви или да развие круста. Кръвоносните съдове, които съставляват хемангиома, са анормални.

Когато хемангиомите кървят, те са с тенденция да кървят бързо, но само за кратко време. Кървенето може да се спре чрез прилагане на лек, директен натиск върху раната в продължение на 15 минути. Ако кървенето се появи отново или не спира с този метод, е необходимо да се свържете с лекаря на детето.

 

 

Психосоциални проблеми

Психосоциалните проблеми, свързани с деформиращи лицеви хемангиоми, могат да бъдат значителни.

По време на ранна детска възраст и ранното детство родителите често имат реакции на огорчение и скръб. Родителските чувства на недоверие, паника или страх често са свързани с бързото нарастване на тези лезии. Вариабилността (променливост, изменчивост) в естествения ход, времето и пълнотата на резолюция се добавят към тревожността на родителите. Родителският стрес е засилен от непознати, които се взират, стряскат или повдигат въпроси относно причинно-следствената връзка, като например травма, инфекция или рак. Психосоциално заклеймяване може да бъде проблематично както за родителите, така и за пациенти с деформиращи лицеви хемангиоми.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото