Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Избелването на зъби представлява възстановяване на естествения бял цвят на зъбите чрез премахване на оцветяванията или избелване до по-бял цвят, който нашите зъби никога не са имали. Процедурата е широко разпространена в денталната практика, тъй като красивата усмивка е много важна за визията на човека.

Условно избелването на зъби може да се раздели на два вида:

избелване в домашни условия
професионално избелване, извършено от лекар по дентална медицина
Често си задаваме въпроса какво точно представлява избелването на зъби и вредно ли е самостоятелно да извършим тази процедура.

Най-добре е избелването да се извършва под наблюдението на специалист - стоматолог, тъй като той може да контролира процеса, докато в противен случай избелването може да доведе до нежелани ефекти.

Съвременните системи за избелване съдържат карбамид пероксид като активна съставка. Карбамид пероксидът реагира с вода и отделя насцентен кислород, който всъщност е избелващата съставка.

История на избелването на зъби

Желанието да имаме бели и блестящи зъби не е феномен само на XIX-ви век. Избелването на зъби съществува под различна форма още от векове.

Историята на избелване на зъби започва още от древните египтяни, които изобретили избелваща паста за зъби, като използвали пемза, смесена с винен оцет. Белите зъби за тях били знак за красота и здраве.

Древните римляни използвали за избелване на зъбите урина. Избелващият агент в нея бил амонякът.

През XVII-ти век хората оставяли грижата за косата и зъбите си на бръснарите си. Бръснарите изпилявали зъбите, след което използвали киселина, за да ги избелят. Тази процедура избелвала зъбите, но същевременно водела до разрушаване на емайла и до развитие на кариес.

В историята на избелването на зъби трябва да отбележим, че през XIX-ти век е бил открит ефектът на флуорида. Тогава зъболекарите установили, че хората, които консумират храна и вода, съдържаща флуорид, са резистентни на кариес. Но и предозирането с флуор също не е полезно за зъбите.

През 1800 г се съобщава за използване на багрила за маркиране на контурите на зъбите. Така се е постигала визуална корекция на формите. През 1850 г са се използвали хлориди за отстраняване на оцветяванията. През 1850-1900 г са публикувани годишно по 40-50 статии за избелване на зъби. По това време избелващи средства са били натриевият хипохлорид, оцетната киселина и кислородната вода. През този период отношението на практикуващите зъболекари към избелването не е особено добро.

През 1950-1960 г като избелващо средство е използван натриев пербоат, а през 1960 г - 10 %-ов карбамид пероксид. Под действието на слюнчената амилаза карбамид пероксидът се разлага до урея и хидроген карбонат. След 1989 г започва реалното приложение на карбамид пероксида и концентрацията му се повишава (22-28-30 %).

Вероятно бъдещите поколения ще използват съвсем други методи за избелване и ще гледат на настоящите като на отживелица.

Причини за промяна в цвета на зъбите

Всеки човек иска да запази красивата си и бяла усмивка максимално дълго време. Това подтиква хората да търсят причините, водещи до промяна в цвета на зъбите им, за да могат да предпазят зъбите си от потъмняване и преоцветяване.

Чести причини за промяна на цвета на зъбите са пигментите, намиращи се в някои храни и напитки. На цвета на зъбите влияят и други фактори, като възраст, генетично предразположение, вредни навици (тютюнопушене), прием на някои антибиотици от групата на тетрациклините и др.

Храни и напитки

Някои храни и напитки съдържат пигменти, които влияят на цвета на зъбите.

Силно оцветени плодове са къпини, боровинки, череши, нар. Напитките, приготвени от тези плодове, може да оставят петна по зъбите.

Червено цвекло, различни видове сосове, като соев сос, доматен сос, къри сос, също могат да оставят петна по повърхността на зъбите.

Колкото и здравословен да е чаят като напитка, той няма да запази зъбите Ви бели и не е препоръчителен, ако искате да запазите красивата си усмивка. Особено това важи за черния чай.

Кафето, предпочитаната напитка за всяка сутрин, води до жълтеникав цвят на зъбите и остава така наречения "дъх на кафе".

Виното, освен приятно на вкус и полезно, присъства на трапезата ни, но заедно с това носи и своите негативи. Пигментите в него оставят трайни петна както върху бялата покривка на масата, така и върху нашите зъби.

Възраст

С възрастта зъбите потъмняват и стават по-жълти в резултат от изтънен емайл и прозиращ дентин. Нормалният цвят на дентина е сламеножълт и оттам идва пожълтяването на зъбите при изтъняване на емайла.

Директно изтриване на емайла и видимо разкритие на дентина се среща често с възрастта. Дентинът сам по себе си представлява структура, изградена от множество микроканали, които много лесно и бързо имбибират пигменти и оцветяват зъбите.

Генетичното предразположение

Гените имат намеса във всяка една част на човешкото тяло. Гените имат и отношение в цвета на зъбите, както в нюансите на кожата, косата и очите ни.

Генетично зададения цвят на дентина е различен в отделните расови принадлежности. Различен е оттенъка на зъбите в четирите раси - жълтеникав, кафеникав, сивкав и червеникав.

Бялата раса е с различно наситен жълтеникав оттенък и често за това се вини расовата принадлежност, а не липсващите хигиенни или вредни навици.

Травма на зъба

Като причина най-често се среща при деца на възраст от 2,5-3 години до 16 години. Особено в ранна детска възраст до 6 години е причина за промяна на цвета не само на временните зъби, но и на постоянните зъби. Това е така наречената Търнерова дисплазия, при която постоянните зъби пробиват с нарушена емайлова структура и тъмно кафяви петна. Това е придобита дисплазия и е следствие от травма на временен зъб.

При травма на зъба често се получава разкъсване на кръвоносни съдове в коронарната част на зъбната пулпа. Това води до червеникаво оцветяване, което постепенно с промяна на хемоглобина се превръща в светло до тъмно жълто и кафеникаво.

Некроза на пулпата

При тежко увреждане на съдово-нервния сноп настъпва некроза на пулпата. Зъбите стават сивкави и кафеникави.

Некрозата на пулпата може да настъпи под въздействието на външни или вътрешни фактори. Външните фактори могат да са различни травми, инфекции, температурни различия и др. Подложена на вредно въздействие, некрозата на пулпата настъпва бързо.

Най-честата причина за некроза на пулпата е травмата. При силен удар особено в областта на фронталните зъби по-често при по-млади хора, се получава разкъсване на съдово нервния сноп в областта на анекса на зъба, вследствие на което спира притокът на кръв към кръвоносните съдове на зъба. Некрозата на пулпата е бърза.

Умъртвени зъби

Всяко умъртвяване на зъби води до намаляване на транспарентността на твърдите зъбни тъкани. Когато ендодонтското лечение е проведено добре, промяната в цвета е много малка.

При неправилно проведено ендодонтско лечение също се променя цвета на зъбите. Това зависи от:

1. Доброто почистване на кореновите канали - при недобре почистени коренови канали са налице пулпни остатъци, които впоследствие променят цвета на зъба от червеникав към кафяв;

2. Неподходящо избрани, стари каналопълнежни средства - прилагани, те променят цвета на зъба от светло към по-тъмно кафяво.

Тетрациклини

При прием на тетрациклини в периода през втората половина от бременността до 7-годишна възраст на детето, зъбите могат да се оцветят. Тетрациклините се включват в кръвния ток, достигат до зъбните структури и там образуват трайни комплекси, които се разграждат до различни багрила под действието на ултравиолетовата светлина.

Първоначално при прием на тетрациклини зъбите изглеждат флуоресцентни с леко жълтеене, след което цветът се променя от жълт в кафеникав до сиво-кафеникав.

Зъбна флуроза

Зъбната флуроза също променя цвета на зъбите.

Зъбната флуроза е патологично състояние, което се причинява от прекомерен прием на флуор. Тя протича с появата на бели или кафеникави петна по зъбите и разрушава зъбния емайл.

Децата задържат повече флуор, отколкото възрастните. Навлизайки в организма, флуорът се отлага в зъбите, костите и паренхимните органи. Флуорът се отделя по няколко начина от организма:

с урината се отделя най-голямото количество - около 80 %
с екскрементите се отделя около 15 %
с потта се отделя около 5 %.
Малки изменения в зъбния емайл могат да се появят дори при ниски концентрации на флуор - около 0,6 мг/л. Флуроза на зъбите може да е налице при употреба на флуор съдържащи пасти за зъби, особено в райони, в които питейната вода съдържа допустима концентрация на флуор.

Лоша орална хигиена

Съвкупността от по-горе посочените фактори би била стресираща при една лоша орална хигиена. Този фактор е основният за запазването на красивата усмивка.

Лошата орална хигиена води до натрупването на плака, задържане на хранителни остатъци в междузъбните пространства и съответно до възпалителни процеси и промени на цвета на зъбите, деструкция на емайла и поява на зъбен кариес и последствията му.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото