Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Медицинският термин за косопад е алопеция и се използва, за да се обозначи всеки вид косопад, засягащ която и да е област от главата, крайниците или тялото. Думата алопеция е латинска, но ако се проследи нейния произход в древногръцкия език думата алопек означава лисица, а алопекия е бил термин, с който е означавала краста при лисиците.

Косопадът може да се дължи на много и различни причини, включително генитични и фактори от околната среда. Интересен е фактът, че много заболявания могат да протичат единствено или основно с оплакване от косопад.

Една от най-често срещаните причини за косопад е андрогенната алопеция. Други чести причини за косопад могат да бъдат телогенен ефлувиум, алопеция ареата, трихофития, след козметични манипулации. По-редките форми на косопад се диагностицират по-трудно, необходимо е да се направят изследвания, въпреки това в някои случаи състоянието може да остане недиагностицирано. В някои случаи може да не съществува подходящ метод за лечение.

През последните години се разширяват проучвания за човешкия косъм, причините за косопад, както и създаването на нови методи на лечение. Това е много оптимистично особено за хората, които са засегнати от редките видове и форми на косопад.

Косата и космите на човека показват голямо разнообразие, както в еволюцията си, така и по отношение на морфологията. При раждането детето е покрито с мъховидни косми - лануго, които до 6-я месец отпадат. След това по кожа остават тънки, слабо пигментирани косми, които се наричат велус косми. След настъпването на пубертета някои от тези косми се подменят от друг вид косми, които са плътни и пигментирани и се наричат терминални косми. При мъжете около 90% от космите по тялото и по крайниците са терминални, а при жените този процент рядко достига 35 % и такива са космите предимно по крайниците.

При човека няма косми по дланите, ходилата и лигавиците.

Обща информация за косата и космите

Космите в различните участъци на тялото имат различна дължина, твърдост, цвят, форма, напречен диаметър. Космите растат наклонени спрямо кожата, а в различните участъци имат различно подреждане, например косата по темето на главата има характерни индивидуални завъртания, по скалпа израстват със специфично насочване, а в областта на гениталиите са извити и накъдрени.

Косъмът представлява една изключително сложна структура и има изключително важна роля за човека. Космите по главата като най-видими от психологична гледна точка се определят и като най-важните. Те имат еднакво важно значение, както за жените, така и за мъжете. Освен за естетичния вид, косата има и други функции - подпомага пренасянето на сетивната информация и има съществена роля за определянето на пола.

Произход и развитие на косата и космите

Всички космени фоликули на човека са се образували до 22-та седмица от вътреутробното развитието. На този етап от развитието на човека има около 5 милиона космени фоликули върху цялото тяло. Около 1 милион от тях са по главата, а от тях само 100 хиляди са по скалпа. Интересен е фактът, че естествените блондини имат около 20% повече, а червенокосите около 20% по-малко космени фоликули.

Това е най-големият брой на космени фоликули, които човек в живота си би могъл да има, защото след това не се образуват нови космени фоликули. Повечето хора забелязват, че от детството до настъпването на зряла възраст, гъстотата на косата намалява. Не малка роля за този факт има и разширяването на скалпа, което настъпва нормално с процеса на растеж.

Всеки косъм се състои от стъбло, което е на повърхността на кожата и корен, във вътрешността на кожата (в дермата). Всяка една от тези структури има много сложен строеж, изградена е от различни слоеве, всеки, от който има много важна функция. Коренът на косъма завършва със задебеление – булбус (космена луковица) и е разположен в космена торбичка, която се нарича фоликул. В основата на косъма е разположена папила, която съдържа капиляри и малки кръвоносни съдове, които изхранват целия косъм. Освен богато кръвоснабден космения фоликул е и богато инервиран. Косменият фоликул е високо сензитивен, тактилен орган, който регистрира дори и съвсем деликатни докосвания и движения на косменото стъбло.

Живата част на косъма е само най-долната част, около папила, където е космената луковица (булбусът на косъма). Клетките на космената луковицата се делят на всеки 23 до 72 часа. Булбусът на косъма по време на растеж (анаген) съдържа едни от най-бързо делящите се клетки, които се делят по-бързо от всяка друга клетка в тялото, дори и от тези на най-злокачествените тумори.

Косменият фоликул е изграден от две влагалища – външно и вътрешно космено влагалище. Тези структури защитават и формират косменото стъбло.

Вътрешното влагалище върви по хода на косменото стъбло и завършва под отвора на мастните жлеза, в някои случаи и апокринните жлези.
Външното космено влагалище отделя вътрешното космено влагалище от дермата на кожата и осигуряване на хранене, кислород, енергия, участва в контрола на космения цикъл и осигурява на опора при преминаването през дермата на косменото стъбло и вътрешното космено влагалище.
Космените фоликули са разположени под ъгъл спрямо повърхността на кожата. Това позволява подреждането на космените стъбла да осигури защитна обвивка на подлежащата кожа, а освен това се улеснява транспортирането на себума и секрета на жлезите. Ъгълът на косменото стъбло варира в зависимост от функцията на малък мускул (m. arrector pili - гладък мускул под адренергичен контрол). Този мускул се съкращава при стрес, гняв, страх, студ и води до настръхване на кожата. Що се отнася до скалпа този мускул е един и се споделя от всички космени фоликули. В тъпия ъгъл между косъма и кожата, над m. arrector pili е разположена мастната жлеза. Тези мастни жлези произвежда себум, който е от жизненоважно значение за кожата и космите. След настъпване на пубертета се произвежда повече себум, а с възрастта постепенно се намалява неговото количество. Жените образуват много по-малко себум, отколкото мъжете.

Косменото стъбло е изградено от твърд протеин, наречен кератин, който е подреден в три слоя. В действителност този протеин е мъртва структура. Най-вътрешния слой на косменото стъбло се нарича медула, втория слой е кортекс и най-външния слой е кутикулата. Кортексът изгражда най-голяма част от косъма. Кортексът и медулата на косъма съдържат пигмент, който определя цвета на косата. Най-външната част на косменото стъбло - кутикулата осигурява целостта на косменото стъбло и е изградена от един ред плоски, вроговени клетки без пигмент, които са подредени като керемиди на покрив със свободния край насочен навън. Кутикулата е отговорна за защита на косменото стъбло от метеорологични въздействия и разкъсване.

Косменият фоликул може да бъде входна врата за възникване на инфекции. Нормално космения фоликул е невъзприемчив към инфекции, което е резултат от антиинфекциозната система, която се осигурява от резидентната микрофлора (P. acnes, D. follicularum, P. ovale.)

Имунитета на космения фоликул е интегрална част от общия имунитет на организма и освен микрофлората съществена роля имат Лангерхансови клетки във външното космено влагалище, секрецията на жлезите и отделянето на цитокини.

Косменият цикъл представляват редуване на процеси на регрес и регенерация и продължава през целия живот на човека.

Различават се следните последователни фази на космен цикъл:

1. Телоген (почивка);

2. Анаген (растеж);

3. Катаген (регресия);

4. Екзоген (смяна на космите).

Фазата на анаген продължава години, на катаген - дни, а на телоген – месеци.

При някои гризачи има синхронизиране на космения растеж, но при хората всеки космен цикъл е независим още от самото раждането и във всеки един момент произволен брой на космите ще бъде в една от трите фази на растеж.

Трансплантацията на коса е сериозно доказателство за факта, че космения цикъл се регулира на локално ниво от вътрекожен "hair cycle clock", където става превключване на локални сигнални молекули.

Въпреки автономността на космения цикъл той подлежи на въздействие от редица хормони – андрогени, естрогени, тироксин. Андрогенните нива през пубертета са критични за преминаването на велус космите в терминални. Андрогените са отговорни и за феталното развитие на космените фоликули и за космено-фоликуларния цикъл. Тези хормони имат значение и за възникване на андрогенната алопеция и хирзутизма.

Анаген е фазата на растеж и пролиферация на космения фоликул.

По време на фазата на анаген корена на косъма лежи дълбоко в подкожната тъкан. Булбусът (космената луковица) на анагенния космен фоликул е подложен на драматични морфологични промени по време на всеки космен цикъл. Космения матрикс показва екстремна активност, клетките се делят на всеки 24 часа и продуцират растящ косъм.

Растящия анагенен косъм е плътно прикрепен и може да се отстрани единствено със сила и е отстраняването му е съпроводено с болка.

Косъмът расте със скорост около 0,35 мм на месец, а фазата на анаген за космените фоликули по скалпа е от 2 до 6 години.

Трудностите в растежа на косата при някои хора се дължи на кратката фаза на анаген. От друга страна, хора с много дълга коса имат дълга активната фаза на растеж.

Косми по ръцете, краката, миглите, веждите имат много кратка активна фаза на растеж от около 30 до 45 дни, което обяснява защо те значително по-къси от тези на косата.

Катаген

Фазата на катаген е преходна фаза, която е изключително кратка и продължава само няколко дни (до 2-3 седмици). Около 3% от всички косми са в тази фаза.

По време на фазата на катаген растежа на косми изведнъж спира и настъпва програмирана клетъчна смърт на всички структури на космения фоликул, с изключение на малка част от епителните клетки, които ще дадат началото на следващия косъм.

За да не се застраши капацитета на фоликулите и за да има регенерация е необходимо тази фаза да бъде стриктно контролирана и програмираната клетъчна смърт да настъпи на точното място и по точното време.

Липсата на гена, който контролира този процес води до невъзвратимо увреждане на космения фоликул след навлизането му във фазата на катаген.

Телоген

По време на фазата на телоген се достига най-ниското ниво на делене и биохимична активност на клетките. Тази фаза се нарича още фаза на почивка. Около 6-8% от всички косми са във фаза на телоген.

Фазата на телоген за скалпа продължава около 3-4 месеца (около 100 дни). Веждите имат фаза на телоген продължаваща години и поради тази причина те не се увреждат от химиотерапия. В края на тази фаза косъма се губи спонтанно или при разресване, а останалите епителни клетки се придвижват в дълбочина взаимодействат с папилата на косъма, което води до започване нова фаза на анаген, при която започва регенериране на косъма. Ежедневно може да отпаднат до 100 телогенни косъма.

Телогенният косъм има твърда, плътна, суха бяла материя в областта на корена на косъма.

Екзоген

Екзогенът или още смяната на космите е активен процес, който е стриктно контролиран и е независим от контрола на космено-фоликуларния цикъл. Този процес настъпва по време на 4-ти период на анаген.

Интересни факти за космения цикъл

Общият брой на циклите за един космен фоликул са 10-20.

За нормална и физиологична загуба на косми се счита загуба на около 100 косъма дневно, като съществуват индивидуални и сезонни различия.

Косата на скалпа расте със скорост около 0,3 - 0,4 мм на ден, т.е. около 1 см на месец или около 15 см на година.

 

Съотношението на космите на скалпа в различен цикъл е:

Анаген: 85-90 %
Телоген: 10-15 %
Катаген: <1 %
Продължителност на космения цикъл за комите по скалпа е:

Анаген: 2 - 6 години
Телоген: 3 месеца
Катаген: 2 - 3 седмици
Съществуват различия в продължителността на фазата на анаген за различните косми;

Терминални косми на горна устна: 4-12 седмици
Терминални косми на горни крайници: 6-12 седмици
Терминални косми на долни крайници: 19-26 седмици
Велус косми: 6-12 седмици
Растежа на космите не се увеличава от бръсненето или подстригване, женските полови хормони (естрогените) намаляват скоростта на растежа, а мъжките полови хормони (андрогените) увеличават скоростта на растежа и водят до задебеляване на косъма в андроген-зависимите зони. Естрогените удължават продължителността на фазата на анаген, тироксина индуцира растеж, а КС забавят началото на фазата на анаген.

Кои са симптомите и признаците на косопад?

Отпадането на косми е напълно нормално явление, което се дължи на космения цикъл. За едно денонощие нормално могат да паднат около 100 косъма. При косопад обикновено отпадат повече от 100 косъма дневно.

Симптомите на косопад могат да бъдат различни в зависимост от пола, възрастта и най-вече от причината за възникване на косопад. В случаите, когато косопадът се дължи на различни вътрешни заболявания би могло това да бъде единствения симптом и единственото оплакване, което да насочи към правилната диагноза. В тези случаи е възможно, освен косопад да има и други симптоми. В повечето случаи косопада може да се дължи на често боядисване косата, използване на сешоар, маша, преса или стилизиращи продукти. Приемът на някои лекарства, недохранването, различни инфекции, хормонални нарушения, някои системни или кожни заболявания също могат да доведат до косопад.

Косопадът обикновено не е съпроводен с никакви други оплаквания. Промяната в косата може да се забележи, както докато се гледате в огледалото, така и от близките или фризьора.

Консултацията с лекар при косопад е задължителна, тогава, когато, освен косопад има и някой от следните симптоми: обрив по кожата, висока температура, отслабване на тегло, липса на апетит, запек, диария, повръщане, болка, объркване, затруднено дишане.

Телогенен ефлувиум
При телогенният ефлувиум е повишен броя на космените фоликули във фаза на телоген, която е фазата на почивка. Този процес води до косопад. Космите на косата при телогенен ефлувиум се характеризират с дифузно изтъняване. Падналите косми са с характеристика и морфология на телогенен косъм - те са с твърда, плътна, суха бяла материя в областта на корена на косъма.

Анагенен ефлувиум
При анагенният ефлувиум за много кратък период от време може да опада цялата коса. Това състояние настъпва при химиотерапия или отравяне. При някои хора 2 седмици след започването на лечението срещу рак косата им отпада на кичури. При анагенен ефлувиум космените фоликули са в замразено състояние, а стъблата на космите са изтънени, заострени и скосени.

Анагенен ефлувиум
При анагенният ефлувиум за много кратък период от време може да опада цялата коса. Това състояние настъпва при химиотерапия или отравяне. При някои хора 2 седмици след започването на лечението срещу рак косата им отпада на кичури. При анагенен ефлувиум космените фоликули са в замразено състояние, а стъблата на космите са изтънени, заострени и скосени.

Кръгов косопад
Кръговият косопад може да настъпи за няколко дни и е представен от едно или няколко добре оформени кръгли полета, в които няма косми.

Косопад при мъже
При косопадът при мъжете космените фоликули започват да се умаляват като скъсява се живота на всеки косъм. Първоначално при мъжкия тип косопад се отдръпва на линията на окосмяване и изтъняват космите в горната част на главата. Постепенно този косопадът, ако не се лекува има склонност да прогресира.

Косопад при жени
Косопадът при жените може да протече по различни начини и зависи от причината довела до косопад - стрес, бременност, прием на лекарства, хормонален дисбаланс, други заболявания, генетичност.

Косопад при децата
Ако забележите поява на косопад или каквато и да е промяна в окосмяването по главата при деца трябва да консултирате с кожен лекар. Най-често причина за косопад при децата е инфекцията с гъбички. В тези случаи има ограничен участък, в който няма косми или по-често космите изглеждат като начупени. Друг често срещан косопад при децата е кръговия косопад - кръгли петна без косми.

Цикатрициална алопеция
Цикатрициалната алопеция е по-рядко срещана форма на косопад и се характеризира с увреждане на космените фоликули и образуване на ръбцова тъкан, което е причина за настъпване на трайни промени.

родени заболявания, които водят до косопад
Едни от най-честите причини за косопад в резултат от вродени заболявания са вродената аплазия, триъгълната алопеция, вродена атрихия. При тези вродени заболявания може да липсва напълно окосмяване по главата, би могло да липсва окосмяване само в малък участък или дори би могло да липсва участък от кожа.

Дефекти на косменото стъбло, които водят до косопад
Увреждането на косменото стъбло или още това е видимата част на косъма също е причина за косопад. Най-честите дефекти на косменото стъбло са в резултат от физични, химични, механични травми и някои вродени дефекти.

Инфекции, които водят до косопад
Инфекцията с гъбички и фоликулитът са едни от честите причини за косопада. Гъбичките на окосмената част на главата водят до поява на ограничени полета без косми и с люспички, възможно е да има зачервяване, образуване на мехурчета и подмокряне. Често има и сърбеж. Фоликулитът е заболяване, което засяга космения фоликул и се характеризира с наличие на възпаление представено от гнойна пъпка.

Причините за косопад могат да бъдат най-различни. Откриването на причина за косопад невинаги е лесна задача и до голяма степен зависи от пола, наследствеността и въздействието на различни увреждащи фактори. Косопадът може да се дължи на голяма група от заболявания, всяко едно, от които се характеризира с различни възможни причини.

Телогенен ефлувиум
Телогенният ефлувиум може да настъпи след раждане, ваксинация, физическа травма (след автомобилна катастрофа, операция), стрес, тежка диета, недохранване. Обикновено този вид косопад отшумява с преминаване на въздействието на увреждащите фактори. Приемът на някои лекарства или въздействието на токсини също може да предизвика телогенен ефлувиум.

Анагенен ефлувиум
Анагенен ефлувиум се среща най-често при хора, които са на лечение с химиотерапия или след случайно или умишлено поглъщане на отрови.

Кръгов косопад
Кръговият косопад се счита за автоимунно заболяване, при което имунната система атакува собствените си клетки. Обикновено стресът, наследствеността, хормонални смущения, алергични реакции, инфекции са основната причина за кръгов косопад.

Косопад при мъже
Косопадът при мъжете най-често е наследствен и може да се провокира от стрес, прием на някои лекарства.

Косопад при жени
Косопадът при жените също може да се дължи на наследственост, хормонални смущения, стрес, бременност, прием на някои медикаменти, някои прически.

Косопад при децата
Косопадът при деца e състояние, което изисква специално внимание. Най-честите причини за косопад при децата гъбична инфекция на скалпа, кръгов косопад, травматичен косопад, трихотиломания и телогенен ефлувиум.

Цикатрициална алопеция
Цикатрициалната алопеция се характеризира с наличие на ръбцова тъкан. Причините за образуване на такава ръбцова тъкан и отпадане на косми могат да бъдат различни - генетични заболявания, травми, радиация, тумори, някои инфекции на космения фоликул или проява на системни заболявания.

Вродени заболявания, които водят до косопад
Вродени заболявания, които водят до косопад се характеризират с това, че продължават през целия живот на човек. В по-голямата част от случаите се касае за нарушение на ембрионалното развитие и генетични заболявания. Вродени заболявания, които водят до косопад могат да са в съчетание и с други отклонения - физически или психически.

Инфекции, които водят до косопад
Най-честата инфекция, която води до косопад е тази с гъбички. По-рядко косопад може да има при фоликулит или други състояния с повишен растеж на микроорганизми.

Дефекти на косменото стъбло, които водят до косопад
Дефектите на косменото стъбло, които водят до косопад може да са в резултат от генетични дефекти или по-често се касае за увреждане на косменото стъбло от фактори на околната среда или от неправилно и агресивно третиране на косата.

Инфекциозните заболявания могат да бъдат честа причина за възникване на косопад.

Най-често срещаните инфекциозни причини за косопад са гъбичните инфекции и фоликулитът.

 Инфекция с гъбички

Инфекцията с гъбички може да се появи във всяка една част на тялото. Появата на гъбична инфекция по окосмена част води до поява на петна, в които няма косми. Най-често гъбичната инфекция се причинява от трихофитон и поради тази причина се нарича трихофития, при засягане на скалпа се нарича трихофития капитис. Трихофитонът при спортисти, а и при хора, които носят тесни обувки или имат влажни крака води до гъбична инфекция на краката и ноктите.

Как изглежда гъбичната инфекция на скалпа?
Гъбичната инфекция на скалпа започва като малка пъпчица, която постепенно се разширява в периферията, а участъка, който се ангажира се покрива с люспички. При обхващане на космите от гъбичната инфекция те постепенно отпадат.

Много често гъбичната инфекция е съпроводена от сърбеж. Възможно е да има зачервяване, образуване на мехурчета и подмокряне.

Характерна особеност на гъбичната инфекция е наличието на активна периферна част и централна част, която има белези за обратно развитие на инфекцията.

Гъбичната инфекция е заразно заболяване и може да се пренесе при контакт със заразени хора, животни и дори контакт с почвата. Инфекцията може да се пренесе и при контакт със заразени предмети като гребени, дрехи, душ кабини, басейни.

Как се лекува инфекцията с гъбички?
Лечението на гъбичната инфекция варира в зависимост от вида на гъбичките, които са довели до инфекцията. В някои случаи има тенденция към спонтанно излекуване.

За лечение на гъбична инфекция се използват лекарства, които се наричат антимикотици. Лекарствата могат да бъдат за системно и локално лечение.

При ангажиране на космите е задължително системното лечение. Лекарства за системно приложение са флуконазол, итраконазол, тербинафин, може да се използва и гризеофулвин, но това лекарство не е налично в България. За локално приложение се използват противогъбични шампоани.

 Фоликулит

Фоликулитът е термин, с който се обозначава възпаление на космените фоликули. Това възпаление се изразява в зачервяване и подуване в областта на космените фоликули и много прилича на пъпките, които се срещат при акне.

В началото на развитието на инфекция косъма не отпада, но в последствие с напредване на инфекцията настъпва отпадане на косъма. Възможно е инфекцията да протича по-тежко и да предизвика постоянна загуба на космите.

Кои инфекции могат да причинят фоликулит?
Най-често срещаните бактерии, които могат да доведат до фоликулит са стафилококус ауреус (staphylococcus aureus) и псевдомонас аеругиноза (pseudomonas aeruginosa).

Възможно е фоликулитът да е причинен от вируси, гъбички, дрожди като нарпимер херпес симплекс (herpes simplex), херпес зостер (herpes zoster), питироспорум овале (pityrosporum ovale), трихофитон рубрум (trichophyton rubrum) и други.

Как се лекува фоликулита?
По-леките инфекции могат да се лекуват с локално антибиотици, а при по-сериозните инфекции се назначават антибиотици през устата като изборът е в зависимост от причинителя, който се изолира – бактерия, гъбичка, дрожди.

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е състояние на кожата, което може да доведе до временна загуба на коса, ако заболяването ангажира скалпа. Себорейният дерматит се характеризира с наличие на люспички, омазняване, възпаление на кожата като в някои случаи е съпроводено и от сърбеж.

Какво представлява себорейният дерматит?
Себорейният дерматит е възпалително заболяване, което се дължи на това, че себацейните жлези на космения фоликул произвеждат голямо количество себум. Себумът съдържа малко количество свободни мастни киселини и сквален, и голямо количеството триглицериди и холестерол.

Провокиращ фактор за възникване на заболяването са андрогените (мъжките полови хормони) и поради тази причина това заболяване се проявява по време на и след пубертета. Себореен дерматит може да има и новородени бебета и при тях причината за заболяването са преминали от майката в бебето през плацентата андрогени. Състояния като Паркинсонова болест, травми на главата, мозъчен инсулт могат да протичат със себореен дерматит, а стресът и хроничната умора могат да влошат заболяването.

Излишъкът на себум при себорейния дерматит може да предизвика разрастване на нормалната флора на кожата, какъвто е питироспорум овале (pityrosporon ovale, наречен още malassezia furfur). Това разрастване е причина за влошаване на заболяването. В резултат от това заболяване космения фоликул може да бъде неблагоприятно засегнат и да се стигне до дифузен косопад. Този косопад е обратим след като се намали интензитета на възпалението.

Себорейният дерматит е заболяване, което може да протича години наред и не е заразно. Питироспорум овале е дрожди, който е част от нормалната флора на всеки един човек.

Как се лекува себореен дерматит?
Лечението на себорейния дерматит включва използването на лечебни шампоани с цел да се контролира пролиферацията на питироспорум овале. Могат да се използват шампоани, които съдържат сяра, селенов сулфид, цинков пиритион, катран, салицилова киселина, кетоконазол, флуконазол.

Себорейният дерматит в някои случай трудно се поддава на повлияване и е необходимо продължително лечение, а след преминаване на симптомите и продължителна профилактика.

Лечението на косопада трябва да бъде изцяло индивидуално ориентирано. Това се дължи на различните причини, които могат да го провокират. Всяка една от причините за косопад изисква различно лечение. Откриването на причината за косопад ще доведе и до правилното лечение.

Косопадът може да се провокира от някои заболявания - заболявания на щитовидната жлеза, инфекции, системни заболявания и други. В тези случаи лечението задължително включва лечение на заболяването, което е довело до косопад.

 Телогенен ефлувиум

Телогенният ефлувиум е косопад, който най-често се дължи на временно действащи причини, чието отстраняване води и до излекуване. Такива причини могат да бъдат раждане, ваксинация, травми, стрес, тежка диета, недохранване, прием на някои лекарства или въздействие на токсини.

 

 

Анагенен ефлувиум
Анагенен ефлувиум е косопад, който най-често съпровожда лечението с химиотерапия или възниква при поглъщане на отрови. Преустановяването на въздействието на тези причини води до възстановяване на растежа на косата.

Кръгов косопад
Кръговият косопад се представя с добре оформени кръгли полета, в които няма косми. Счита се за автоимунно заболяване и като основни причини се сочат стресът, хормонални проблеми, наследственост, алергии, инфекции. Всяка една от тези причини за възникване на кръгов косопад изисква различен метод на лечение.

Косопад при мъже
Косопадът при мъжете в над 95% от случаите се дължи на андрогенна алопеция и наследствеността има ключова роля. Лечението на косопада при мъже е насочено към спирането на прогресирането на косопада и възстановяване на нормалния растеж на косъма.

Косопад при жените
Косопадът при жените може да се дължи различни причини като хормонални нарушения, стрес, бременност, прием на някои лекарства, някои видове прически. Наследствеността също има значение за възникване на косопад при жените.

Косопад при децата
Косопадът при децата е състояние, което изисква консултация със специалист. Най-честите причини за косопад при децата са гъбична инфекция на скалпа, кръгов косопад, травматичен косопад, трихотиломания и телогенен ефлувиум. Лечението на косопада при децата е различно в зависимост от причините, които са довели до косопад.

Цикатрициална алопеция
Цикатрициална алопеция е форма на косопад, при която се образува ръбцова тъкан. Поради тази причина тази форма на косопад се лекува трудно. Ефектът от лечението е толкова по-добър, колкото по-рано се постави диагноза, установи причината и започне лечението.

Вродени заболявания, които водят до косопад
Вродени заболявания, които водят до косопад са вродената аплазия, триъгълната алопеция, вродена атрихия. Тези заболявания продължават през целия живот на човек и се дължат на генетични заболявания и нарушение на ембрионалното развитие.

Инфекции, които водят до косопад
Инфекциите, които водят до косопад най-често са причинени от гъбички. По-рядко инфекциозните причини за косопад могат да бъдат и от други причинители. Лечението на косопад, причинен от инфекции е ориентирано към лечението на причината, т.е. микроорганизма.

Дефекти на косменото стъбло, които водят до косопад
Дефектите на косменото стъбло, които водят до косопад може да се дължат на въздействието на увреждащи фактори или генетични дефекти.

Трансплантацията на коса е хирургична техника, която "придвижва" индивидуални космени фоликули от част на тялото, наречена донорско място, към плешива или оплешивяваща част на тялото, известна като реципиентно място. При тази минимално инвазивна процедура присадки, съдържащи космените фоликули, които са генетично устойчиви на оплешивяване, са трансплантирани на плешив скалп.

Трансплантацията на коса може да бъде направена в по-ранните стадии на косопада, когато косата започва да става по-рядка, или в по-късните етапи, когато плешивостта е по-очевидна. Важно е да се установи моделът на косопада, преди да се предприеме операцията. Трансплантацията на коса е най-ефективното, дългосрочно решение за мъжки модел плешивост. Също така има отлични резултати при лечението на генетичен косопад при някои жени, както и в резултат на белези от лицева хирургия, изгаряния, инциденти, или като резултат от различни заболявания.

Когато има голяма оплешивяла област, може да бъде полезна процедура, наречена намаляване на скалпа, за да се редуцира площта с оплешивяване, след което се извършва присаждане.

При първоначалната консултация хирургът анализира скалпа на пациента, обсъжда предпочитанията и очакванията на пациентите и ги съветва относно най-добрия подход (например единични срещу няколко сесии) и какви резултати могат разумно да се очакват.

В продължение на няколко дни преди операцията пациентът се въздържа от лекарства, които биха могли да доведат до интраоперативно кървене и получено лошо "вземане" на присадките. Алкохолът и пушенето могат да допринесат за лошото оцеляване на присадката. Следоперативни антибиотици често се препоръчват за предотвратяване на инфекции на раната и присадката.

Трансплантацията на коса се извършва амбулаторно с лека седация (по желание) и инжектирана локална анестезия, която обикновено продължава около шест часа. Съществуват няколко различни техники за добиване на космените фоликули, всеки със своите предимства и недостатъци.

Независимо от избраната техника, правилното извличане на космения фоликул е от първостепенно значение, за да се осигури жизнеспособността на трансплантираната коса и да се избегне напречния разрез (резекция), рязането на косъма от фоликула на косъма. Фоликулите на косата растат на малък ъгъл спрямо повърхността на кожата, което означава, че независимо от трансплантационната техника трябва да бъдат отстранени със съответния ъгъл, а не перпендикулярно на повърхността.

В момента има два основни начина, чрез които се извличат донорските присадки: техниките Strip и FUE.

Интересни и полезни факти за трансплантацията на коса

Трансплантацията на коса е изкуство и освен механизма и метода на провеждане на трансплантация трябва да се отчете и факта, че всеки човек е индивидуален, както и броя, вида и гъстотата на космените му фоликули на скалпа.

Космените фоликули, околната тъкан и кожата, които се вземат и се използват за присаждане, се наричат графти или още присадки. При вземането на присадка може да се вземе участък, който съдържа един или повече космени фоликула.

Гъстотата на космените фоликули представлява броя на космените фоликули на квадратен сантиметър.

Еластичността на скалпа представлява способността за разтягане и свиване на кожата на главата. Колкото по-еластична е кожата на скалпа, толкова по-лесно е да се вземат космени фоликули, както и обратното, колкото по-малко еластична е кожата, толкова по-трудно се вземат космени фоликули и по-трудно заздравяват участъците, от които е взет материал. Колкото по-еластичен е скалпът и по-голяма е плътността на космените фоликули, толкова повече коса може да се трансплантира.

Косата расте в различна посока в различните области на скалпа:

в горната част и отпред расте напред;
в страничните и средната част расте надолу или встрани;
в задната част назад и надолу.
По-плътните косми могат да бъдат трансплантирани с по-малко на брой присадки, а по-фините косми изискват повече на брой присадки, за да се създаде по-изпълнен вид на областта, на която се трансплантира.

Къдравата и вълнистата коса също дава по-добри резултати при трансплантиране, защото къдравите косми покриват по-голяма площ заради тенденцията да се навиват. При трансплантиране на прави коси се постига по-малко изпълнен вид, защото правите косми обхващат по-малка площ.

Колкото по-близо е цветът на косата до цвета на кожата, толкова по-добър е резултатът от трансплантацията. Например, най-добри резултати се постига при тъмнокожите - те имат тъмен цвят на кожата, тъмен цвят на космите и освен това космите са къдрави. При блондините естетичният ефект също е много добър, защото отново контраста между кожа и коса е малък. При азиатците е точно обратното - те имат тъмни и прави косми при не много тъмен цвят на кожата, при което се създават най-големи затруднения за трансплантиране.

При трансплантирането на коса винаги трябва да се съобрази косопада с времето, както и промените, които настъпват по скалпа.

Линията между окосмената и неокосмената част при всеки човек е различна. При трансплантирането на коса това също трябва да се вземе под внимание. При корекции на тази линия се вземат под внимание - формата на лицето, възрастта, както и прогнозите за отпадане на коса в бъдеще.

 Техники за трансплантация на коса
Strip техника

Този метод е най-често срещаният начин за отстраняване на косми и фоликули от дарител. Хирургът отстранява лента от кожата от задния скалп от област с добър растеж на косми. Всеки разрез се планира така, че са отстранени чрез скалпел интактни космени фоликули. Отрязаната ивица е около 1-1,5 х 15-30 см по размер. Лентата се фрагментира на отделни присадки фоликуларни единици, които са малки, естествено формирани групи от космените фоликули от лентата. Чрез бинокулярни стереомикроскопи се отстранява излишната фиброзна и мастна тъкан, като се опитва да се избегне увреждане на фоликуларните клетки, които ще бъдат използвани за присаждане. Хирургът след това използва много малки микроостриета или фини игли за пробиване на местата за получаване на присадките, поставя ги в предварително определена плътност и модел и оформя раните по определен начин, който да допринесе за по-реалистичен модел на косата. Финалната част на процедурата е поставяне на отделните присадки на местата.

Strip техниката оставя линеен белег в донорската област, който обикновено се покрива с коса дори при сравнително къси дължини. Възстановителният период е около 2 седмици и изисква отстраняване на шевовете от медицински персонал.

FUE техника

При този метод индивидуални фоликуларни единици, съдържащи от 1 до 4 косми, се отстраняват под локална анестезия. Това микро отстраняване обикновено използва миниатюрни перфорации от между 0,6 мм и 1,0 мм в диаметър. Хирургът след това използва много малки микроостриета или фини игли за пробиване на местата за получаване на присадките, поставя ги в предварително определена плътност и модел и оформя раните по определен начин, който да спомогне за по-реалистичен модел на косата. Последната част на процедурата е поставяне на отделните присадки на определените места.

Трансплантация на коса чрез техниката FUE се извършва в една дълга сесия или множество малки сесии. Този метод отнема повече време, а кандидатите трябва да минат определени тестове преди одобрение. Но FUE техниката предоставя много естествени резултати. Освен това не изисква линеен разрез на задната част на главата и съответно не оставя линеен белег. Тъй като се отстраняват отделни фоликули, остават малки, точковидни белези, които почти не са видими, както и следоперативната болка и дискомфорт са сведени до минимум. Тъй като не се изисква отстраняване на конци, възстановяването от FUE е в рамките на 7 дни.

Недостатъците включват многократна хирургична намеса и по-високи разходи за пациента. Някои хирурзи отбелязват, че техниката FUE може да доведе до по-нисък коефициент на успешно трансплантирани фоликули в сравнение с техниката strip. А други предполагат, че в случай на пациент, който би се нуждал от повече от една трансплантация, би било трудно да се намери добра област за strip техниката след FUE.

Сравнение между техниките Strip и FUE
Предимства на техниката FUE в сравнение с техниката Strip:

Без линеен белег, което прави късата прическа възможна
Минимално инвазивна оперативна намеса
Много краткотраен и почти безболезнен период на възстановяване
Без видими белези, белезите се свиват до около 0,5 мм
FUE може да се извърши на по-опънат скалп
Максималното количество на извлечения донорски материал е повече, отколкото при Strip техниката
Фоликуларните единици могат да бъдат отстранени извън донорската Strip зона, поради което количеството им се увеличава
Възможно е извличане на донорски фоликуларни единици в случаи, при които Strip техниката е неприложима
Техниката FUE може да бъде извършена за възстановяване на линеен белег, дори след окончателно Strip лечение
 

Недостатъци на техниката FUE в сравнение с техниката Strip:

По-висок процент на напречен разрез в сравнение с техниката Strip
Фоликуларните единици са с по-голям риск за получаване на увреждане, отколкото при Strip техниката
Често се изисква микроскопска дисекция
По-малък брой трансплантирани единици посредством FUE сесия
Отнема повече време и изисква прецизност на работата
Разходите за лечение са сравнително по-високи, отколкото при Strip лечението
Риск от увреждане на донорския материал
Риск от ефект "прояден от молци", когато донорското място е изчерпано, само ако са отстранени повече от 12 фоликуларни единици / см2 или ако се използва игла за екстракцията с диаметър > 1 мм
Добитите фоликуларни единици извън донорската област могат да не бъдат перманентни
Процесът на растеж може да бъде относително по-бавен от този при Strip техниката (≈ 1,5 години)
 

Предимства на техниката Strip в сравнение с техниката FUE:

Повече трансплантационни единици на лечение, отколкото с FUE
По-ниска честота на напречен разрез (резекция), отколкото при FUE
Фоликуларните единици, извлечени с техниката Strip, са с по-добро качество и по-малко деликатни в сравнение с тези, добити с техниката FUE
По-евтино лечение в сравнение с лечението FUE
 

Недостатъци на техниката Strip спрямо техниката FUE:

Линейният белег прави късата прическа по-трудна и дори невъзможна
По-дълъг период на възстановяване, отколкото при FUE
Донорската площ е ограничена
По-голям екип от специално обучени медицински асистенти се изисква да подготвят и поставят висококачествените фоликуларни единици

Рискове и усложнения при трансплантация на коса
Трансплантацията на коса е изключително безопасна извънболнична процедура, която обикновено протича без значителни рискове или усложнения, и много хора са доволни от резултатите. Въпреки това, като всяка операция, крие рискове и потенциални странични ефекти.

Съществуват някои леки и временни усложнения:

Временно изтъняване на съществуващата коса
Въпреки че се случва рядко, след операцията по-рано съществуващата коса може да стане по-тънка и рядка. Предшестващата коса ще се върне към нормалното си оптимално състояние в рамките на няколко месеца след операцията.

Кървене
Нормално е да има известно кървене по време и след операцията. То може да бъде спряно обикновено спира с лек натиск чрез превръзка. Устойчиво кървене се среща при около един на все няколкостотин случая. Рядко се изискват допълнителни шевове.

Болка
Болка обикновено възниква рядко и е сравнително минимална. Половината от пациентите не се нуждаят от болкоуспокояващи, а останалите приемат такива медикаменти за няколко дни.

Изтръпване
Някакво преходно изтръпване е неизбежно, обикновено в донорската област, и трае от 3 до 18 седмици. Рядко е обезпокоително или по-продължително.

Хълцане
Хълцането може да възникне след операцията. Причината не е известна, но изглежда, че хълцането се появява по-често след трансплантация на коса, отколкото при намаляване на скалпа. Честотата на това усложнение е около 5 %. То обикновено продължава от няколко часа до няколко дни.

Сърбеж
Често се появява сърбеж, но рядко е обезпокоителен и продължава само няколко дни. Къпането с шампоан на косата всеки ден ще помогне за дискомфорта.

Подуване
Възможно е появата на известно подуване на и около мястото на хирургичната намеса. Това е нормална реакция на тялото поради травмата, създадена в областта. Когато е налице, може да окаже ефект върху челото и областта на очите и продължава 1-2 дни. При около 1 % от случаите може да се развие "черно око" (синина около окото). За да се намали подуването, може да се прилага студен компрес, а за да се намали продължителността на подуването, пациентът може да спи на купчина от възглавници, за да бъде главата повдигната.

Инфекция
Това усложнение се наблюдава рядко при пациенти с трансплантация на коса. Инфекция се развива при един от няколко хиляди случаи. Освен отговорността на лекаря да осигури стерилност по време на процедурата, пациентът трябва да поддържа добри грижи за предотвратяване на инфекция. Този проблем може лесно да се излекува с антибиотици, които лекарят често предписва след операцията като профилактично лечение.

Белези
Келоидни белези възникват само при лица с предиспозиция.

Кисти
Една или повече кисти могат да се появят в областта в реципиентната област, когато са поставени много присадки. Те обикновено изчезват от самосебе си след няколко седмици или веднага с вариабилно просто лечение. Кистите обикновено са не повече от 2 или 3 мм в диаметър, т.е. с размера на малка пъпчица.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото