Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Диагнозата макулна дегенерация става все по-честа поради по-голямата информираност и самокритичност на пациентите, по-лесния достъп до специалисти, значителните подобрения в методите на диагностика и лечение на това заболяване. Освен това, цялостното състаряване на населението води до експоненциално увеличаване на процента от населението в риск от развитие на макулна дегенерация.

Макулната дегенерация, наричана още сенилна макулна дегенрация, представлява състояние, което се характеризира с настъпване на дегенеративни увреждания на макулата, водещи до замъглено виждане или загуба на зрение в центъра на зрителното поле.

Ретината представлява вътрешната обвивка на окото и е съставена от рецептори и нерви, които събират и предават светлинните сигнали от окото към оптичния нерв, откъдето достигат до мозъка, за да бъдат обработени и да се получи информация за зрителния обект. Макулата представлява централната част на ретината и е отговорна за детайлното и цветното зрение - зрението, което използваме за четене, писане, разпознаване на лица и други. Макулата представлява високоспециализирана част от нервната система и окото, в която фоторецепторите, които реагират на светлинните сигнали, и невроните, които интерпретират и предават тези сигнали, са много гъсто разположени и прецизно организирани. Макулата е отговорна за зрителната острота както при хората, така и при животните.

Сенилната макулна дегенрация е водеща причина за слепота при индивидите на възраст над 55 години в САЩ. Сенилната макулна дегенерация засяга повече от 1,75 милиона в САЩ. Отчитайки бързото състаряване на населението в САЩ, очаква се това число да нарастне до около 3 милиона до 2020. Тъй като продължителността на живота продължава да се увеличава, сенилната дегенерация на макулата се превръща в здравословен проблем със социално значение.

Съществуват два основни типа сенилна макулна дегенерация - ексудативна и неексудативна форма. Повече от 90 % от пациентите, диагностицирани със сенилна макулна дегенерация, имат неексудативна (суха) макулна дегенрация. Неексудативната макулна дегенерация обикновено се свързва с много по-бавна (за десетилетия) прогресивна загуба на зрение, за разлика от ексудативната макулна дегенерация, при която загубата на зрение се развива бързо (за няколко месеца). Въпреки това, пациенти с неексудативна макулна дегенрация в напреднал стадий могат да имат толкова тежки зрителни нарушения, като тези с ексудативна макулна дегенерация.

Сенилната макулна дегенерация обикновено се развива след 50-годишна възраст. Заболяването често е двустранно и пациентите често съобщават за роднини и близки с подобни зрителни смущения.

Точната етиология или причина за възникване на сенилната макулна дегенерация не е напълно известна. Счита се, че оксидативният стрес играе основна роля в развитието на заболяването поради комбинираното излагане на ретината на светлина и кислород. Освен това, макулната дегенерация днес се възприема като генетично унаследено заболяване с късно начало.

Различни проучвания на генетичните особености на заболяването установиха наличие на 3 специфични гени, чиито вариации обуславят риска от развитие на макулна дегенерация:

генът на комплементен фактор Н - CFH (хромозома 1);
генът за комплементен фактор В и генът за комплементен фактор С2 (хромозома 6)
LOC-ген (хромозома 10).
Освен генетична предразположеност, съществуват и някои рискови фактори, които повишават риска от развитие на заболяването. Такива са:

възраст - вероятността от развитие на дегенерация на макулата се увеличава с напредването на възрастта;
пигментация - макулната дегенерация е по-често срещана сред бялото население, отколкото сред цветнокожите;
цвят на ириса - подобно на цвета на кожата, индивиди с по-светло оцветяване на ириса са с по-висок риск от развитие на заболяването;
пол - жените са малко по-често засегнати от макулна дегенерация;
тютюнопушене - тютюнопушенето представлява рисков фактор за развитие както на неексудативна, така и на ексудативна макулна дегенерация;
затлъстяване и метаболитен синдром;
сънна апнея - сънната апнея може да бъде независим от затлъстяването рисков фактор за развитие на макулна дегенерация;
експозиция на слънце - индивиди с професии или хобита, които се практикуват на открито, или тези, живеещи близо до екватора и на големи височини, са изложени на по-голям риск;
високи нива на миопия (късогледство) се свързват със сенилна макулна дегенерация или подобно състояние, наречено миопична дегенерация.

Патогенезата на сенилната макулна дегенерация не е добре позната, въпреки че съществуват различни теории, обясняващи възникването на макулното увреждане, включително такива за оксидативен стрес, митохондриална дисфункция и възпалителни процеси.

Нарушеното равновесие между продукцията на увредени клетъчни компоненти и деградация води до натрупване на отпадни продукти (детрити), като например интрацелуларен липофусцин и екстрацелуларна друза. Настъпващата атрофия е разграничена чрез области на изтъняване на ретиналния пигментен епител или депигментация, които предшестват географската атрофия в ранните стадии на заболяването. В напредналите стадии на сенилната макулна дегенерация, атрофия на ретиналния пигментен епител и / или образуване на нови кръвоносни съдове (неоваскуларизация) водят до загиване на фоторецепторите и загуба на централното виждане.

При неоксидативната макулна дегенерация клетъчните отпадъци, наречени друзи, се натрупват между ретината и хороидеята, предизвиквайки атрофия и скарификация на ретината. При ексудативната форма на заболяването, която е с по-тежко протичане, кръвоносни съдове се образуват от хороидеята (неоваскуларизация) зад ретината, която може да доведе до изтичане на ексудат или да предизвика кръвоизлив.

Различните проучвания доказват наличие на семейство имунни медиатори, които допринасят за образуване на друзи. Комплементен фактор Н (CFH) е важен инхибитор на тази възпалителна каскада, като при него се наблюдава свързан с появата на заболяването генен полиморфизъм.

Пациенти, страдащи от сенилна макулна дегенерация, обикновено имат фамилна анамнеза за понижаване на зрението в късните години от живота. Те често съобщават симптоми, като затруднения в нощното виждане и при промяна на осветлението. Пациентите съобщават и за нарушаване на зрителната острота, което усещат най-вече при четене.

Обикновено, пациентите с макулна дегенерация съобщават за флуктуация в зрителната острота - редуване на дни с отслабено зрение и такива, в които усещат подобрение. Освен затрудненото четене, пациентите могат да съобщават и за затруднено разпознаване на лица. Метоморфопсия (неправилно разпознаване формите на наблюдаваните обекти) не е често срещана, но може да бъде докладвана от някои пациенти с прогресиране на заболяването.

Макулната дегенерация сама по себе си не може да доведе до пълна слепота. Следователно, много малко хора със зрително увреждане вследствие на това заболяване са напълно слепи. В повечето случаи се наблюдава някакво остатъчно зрение, основно периферно. Площта на макулата е само 2,1 % от тази на ретината, и оставащите 97,9 % (периферното поле) остават незасегнати от заболяването. Въпреки че макулата покрива толкова малка част от зрителното поле обаче, почти половината от зрителния кортекс се използва за преработване на информацията, постъпваща от макулата. Загубата на централно зрение уврежда в голяма степен зрителната функция.

Тук можете да прочетете още информация за признаците и симптомите при макулна дегенерация:

Замъглено зрение с двете очи
Нарушения в макулата
Постепенна загуба на зрението с двете очи
Нарушено зрение
Скотома

Въпреки че не е известен напълно ефикасен метод за лечение на сенилна макулна дегенерация, има няколко стъпки, които могат да бъдат предприети за понижаване на риска от развитие на заболяването и последващата загуба на зрение.

По-долу са изложени 11 стъпки, които могат да бъдат предприети за превенция на макулната дегенерация:

1. Прекратяване на тютюнопушенето.

2. Консумация на тъмнозелени листни зеленчуци, като суров спанак.

3. Прием на балансирани мултивитаминови / мултиминерални добавки.

4. Ако вече сте засегнати от макулна дегенерация, Вашият лекар може да Ви препоръча различни витаминови и минерални формули за подобряване на зрението.

5. Консумация на риба или прием на хранителни добавки с рибено масло.

6. Редовни физически упражнения за поддържане на здравословно телесно тегло.

7. Ежедневна консумация на плодове и ядки.

8. Ограничаване приема на рафинирани захари.

9. Поддържане на адекватни стойности на кръвното налягане и холестерол.

10. Носене на слънчеви очила за предотвратяване увреждане от УВ-лъчи и синя светлина, които могат да причинят увреждане на ретината.

11. Осъществяване на редовни очни прегледи.

Прекратяване на тютюнопушенето

Първата стъпка в превенцията на макулната дегенерация е прекратяване на тютюнопушенето.

Пушачите са изложени на 4 пъти по-голям риск от развитие на макулна дегенерация в сравнение с непушачите, твърдят група експерти от университета в Манчестър според доклад, публикуван в Британския медицински журнал. Във Великобритания около 53 900 души на възраст над 69 години страдат от сенилна макулна дегенерация вследствие на тютюнопушене. От тази бройка, 17 900 са с почти пълна слепота.

Друго проучване от очни клиники в Масачузетс показва, че настоящи и бивши пушачи имат 1,9 и 1,7 по-висок риск, респективно, от развитие на сенилна макулна дегенерация в сравнение с непушачи.

Консумация на голямо количество зелени зеленчуци

Консумацията на голямо количество тъмнозелени листни зеленчуци може да спомогне за предотвратяване развитие на макулна дегенерация.

Проучване, проведено в Масачузетс, показва, че хора, които консумират повече зеленчуци, богати на каротиноиди (лутеин и зеаксантин), имат 43% по-нисък риск от развитие на сенилна макулна дегенерация в сравнение с тези, които консумират най-малко количество от тези растения.

Растенията, богати на каротиноиди, са тъмнозелени листни зеленчуци, като спанак, алабаш и зеле. Изследователите заключили, че консумацията на такива храни може да допринесе за понижаване риска от развитие на напреднала или ексудативна сенилна макулна дегенерация - най-увреждащата зрението форма на макулна дегенерация сред възрастното население.

Прием на мултивитамини и минерали

Приемът на мултивитамини и минерали може значително да подобри цялостното състояние както на организма, така и на окото. Особено за някои възрастни индивиди, приемът на всички необходими хранителни компоненти единствено чрез храненето може да бъде доста трудно. Тук влизат в съображение различни хранителни добавки, богати на витамини и минерали.

Две големи клинични проучвания, спонсорирани от Националния очен институт в САЩ, показват, че някои хранителни добавки могат да забавят прогресията на сенилната макулна дегенерация сред хората в ранните или междинни етапи на макулна дегенерация.

Антиоксидантната витаминова формула използвана в първото проучване AREDS1 съдържала следните съставки: витамин С (500 мг), витамин Е (400 IU), бета каротин (15 мг), цинк / цинков оксид (80 мг), мед / меден оксид (2 мг).

Резултатите от AREDS1, публикувани през 2001 година, разкриват, че пациенти, изложени на голям риск от прогресивна сенилна макулна дегенерация и които са приемали ежедневно хранителната добавка с антиоксидантната формула, са постигнали до 25 % понижаване на риска от прогресия на макулната им дегенерация към следващия стадий (в сравнение със степента на макулната дегенерация при започване на проучването), в сравнение с контроли, които ежедневно са приемали плацебо таблетка.

Трябва също да бъде отбелязано, че сред пациентите в проучването, които не са имали макулна дегенерация или такива с много ранни стадии на заболяването, добавката не довела до значими ползи. Тъй като протективните ефекти на антиоксидантната формула, използвана в проучването AREDS1, са били доказани сред пациенти с висок риск, добавки с подобно съдържание се препоръчват именно при такива пациенти. Някои производители добавят към изброените по-горе компоненти още лутеин, зеаксантин и / или омега-3 мастни киселини.

След позитивните резултати от първото проучване Националния очен институт в САЩ започва второ такова през 2006, наречено AREDS2. Целта на проучването е да се установи дали антиоксидантната формула може да бъде подобрена и да бъдат открити други ползи.

AREDS2 представлява 5-годишно проучване, включващо 4000 участници, които са били с различни стадии на макулна дегенерация по време на започване на проучването, което оценява ефекта от прибавянето на лутеин (10 мг) и зеаксантин (2 мг) и / или омега-3 мастни киселини към оригиналната AREDS формула. Тези съставки са били подбрани, тъй като са се оказали с полезни ефекти за очите по време на други проучвания. Изследователите в AREDS2 също изследвали ефекта от отстраняване на бета каротин и понижаване дозата на цинка в оригиналната формула.

Резултатите от AREDS2 бяха публикувани през 2013 г. Изводите от проучването бяха, че участниците, които са приемали модифицираната формула на AREDS с лутеин и зеаксантин, имали 10 до 25% редукция на риска на прогресиране на сенилната макулна дегенерация. Тези участници, които консумирали най-малко количество храни, съдържащи каротеноиди, имали най-голяма полза от добавката.

Заключение, което се оказало изненадващо и за самите изследователи, било, че добавянето на омега-3 мастни киселини към AREDS формулата не понижило значително риска от прогресията на макулната дегенерация.

Изследователите заключили, че прибавянето на лутеин и зеаксантин към оригиналната AREDS формула и премахването на бета-каротин от добавката увеличава неговата безопасност и ефективност в превенцията на прогресията на макулната дегенерация сред индивиди в повишен риск от загуба на зрение.

Консумация на повече риба

Някои изследвания доказват, че консумацията на по-голямо количество риба спомага в превенцията на макулна дегенерация.

Проучване, проведено в Масачузетс, показва, че възрастни мъже с по-голяма консумация (повече от две порции седмично) на риба имали 45 % по-малък риск от развитие на сенилна макулна дегенерация в сравнение с тези, които консумирали по-малко количество (по-малко от 1 порция седмично).

Brian Chua и колеги в университета в Сидни демонстрирали подобни открития. Те изследвали 2900 души на възраст над 49 години. Участниците, които консумирали риба поне веднъж седмично, имали 40 % по-малък риск от развитие на макулна дегенерация в сравнение с тези, които консумирали риба по-рядко от веднъж месечно или въобще не консумирали.

Редовни упражнения и поддържане на здравословно телесно тегло

Редовните упражнения понижават риска от макулна дегенерация, според проучване публикувано в Британския журнал по офталмология. В това проучване 4000 души на възраст 43 до 86 години били мониторирани за период от 15 години. След като са взети предвид рискови фактори, като тегло, нива на холестерол и възраст, изследователите установили, че индивиди, които водели активен начин на живот имали 70 % по-нисък риск от развитите на макулна дегенерация по време на проучването. За да бъдат зачислени в активната група, участниците трябвало да ходят поне 2 мили дневно, три пъти седмично.

 Консумация на плодове и ядки ежедневно

Консумацията на плодове и ядки могат да помогнат за понижаване риска от макулна дегенерация.

В едно проучване през 2004, проведено от Харвардското медицинско училище, показва, че участници, които консумирали 3 или повече порции плодове дневно имали значително по-нисък риск от развитие на ексудативна ("мокра") или напреднала сенилна макулна дегенерация. Друго проучване, проведено в Масачузетс демонстрира, че консумацията на ядки помогнала за забавяне прогресията на ранна или интермидиерна макулна дегенерация към по-напреднали стадии.

Понижаване на консумацията на рафинирани въглехидрати

Хранителни режими, богати на рафинирани въглехидрати, увеличават риска от развитие на сенилна макулна дегенерация. Това е било потвърдено в едно проучване, публикувано в Американския журнал по клинично хранене. Високо рафинираните храни имат висок гликемичен индекс, причинявайки бързо увеличаване на кръвната захар и освобождаване на инсулин. Примери за храни, съдържащи рафинирани захари, са бял хляб, бели картофи, понички, сладкарски изделия, шоколад и други.

Понижаване на консумацията на рафинирани въглехидрати намалява риска от развитие на макулна дегенерация. Храни с нисък гликемичен индекс са повечето плодове, кафяв ориз, многозърнест и пълнозърнест хляб, ябълков сок, морковен сок и други.

Контрол на кръвното налягане и нивата на холестерол

Съществуват доказателства, които показват, че контролът на нивата на холестерол може да има превантивна функция спрямо възникването на макулна дегенерация. Холестеролът представлява мастна субстанция, която може да се натрупа в кръвоносните съдове, нарушавайки кръвния ток, необходим за поддържане на здравословно кръвоснабдяване на кръвоносните тъкани.

Също така, контролът на кръвното налягане може да играе важна роля в превенцията на макулна дегенерация. Големи проучвания, включително Фрамингамското проучване, показват значителна връзка между високото кръвно налягане и развитието на напреднали, потенциално напълно увреждащи зрението форми на макулна дегенерация.

Носене на слънчеви очила на открито за предпазване от УВ-лъчи и синя светлина

Големите проучвания не установяват ясно, че прекалената експозиция на директна слънчева светлина може да бъде пряка причина за възникване на макулна дегенерация. Но някои изследвания са показали, че съществува взаимовръзка между макулната дегенерация и кумулативното очно увреждане от експозицията на ултравиолетова светлина и "синя" светлина.

Например, скорошно проучване открило, че хора, които консумират прекалено малко антиоксиданти в комбинация със свръхекспозиция на синя светлина, са изложени на четири пъти по-голям риск от развитие на напреднала или ексудативна сенилна макулна дегенерация. Поради тази причина носенето на слънчеви очила за защита срещу УВ-лъчи или "синя" светлина е силно препоръчително.

Осъществяване на редовни очни прегледи

Американската академия по офталмология препоръчва очни прегледи след дилатация на зеницата поне на всеки 2 или 3 години, ако сте на възраст между 45 и 60 години, и ежегодно след 60 годишна възраст.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото