Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Миомата представлява доброкачествен гладкомускулен тумор, който произхожда от миометриума (мускулната тъкан на матката).

Миомата засяга 25 % от жените над 30-годишна възраст. Туморът се среща рядко под 18-годишна възраст, а в менопаузата регресира. Миомата е най-често срещаният маточен тумор и един от най-често срещаните тумори на женска полова система.

Всички миомни възли започват като малки възелчета, които произхождат от мускулната тъкан на матката, а по-късно се трансформират до възли, които могат да бъдат с различна големина и разположение. Миомният възел може да бъде единичен или да се наблюдават множество миомни възли, които засягат цялата матка и предизвикват в различна степен нейната деформация (матката с множество възли се нарича миоматозна матка).

Характерно за лейомиомата е, че тя е ясно отграничена от околна тъкан, няма инфилтративен растеж и не метастазира. Лейомиомата може да достигне значителни размери, вследствие на което да предизвиква компресия над съседните органи и структури.

Миомите могат да имат различна локализация. Наблюдават се миомни възли, разположени субмукозно, интрамурално или субсерозно.

Клинично гладкомускулният тумор се характеризира предимно с неправилни кръвотечения, симптоми вследствие на притискане на съседни органи и структури и рядко болка. В някои случаи вследствие на миомен възел могат да се наблюдават спонтанни аборти и стерилитет.

Точните причини за поява на миома не са установени все още от учените.

Изглежда, че развитието на миомата е свързано с женския хормон естроген. Миомата се появява по време на репродуктивните години, когато нивата на естроген са високи. Миоми не се развиват преди тялото да започне производство на естроген. Миомите имат тенденция да растат много бързо по време на бременност, когато тялото произвежда допълнително естроген. След навлизане в менопауза миомите обикновено спират да растат и започват да намаляват размерите си в резултат от загуба на естроген.

Генетични аномалии, промени в експресията на растежния фактор (протеини, образувани в организма, които направляват скоростта и степента на клетъчна пролиферация), аномалии в съдовата система, както и отговорът на тъканите към нараняване са предложени като условия, играещи роля в развитието на миома.

Изследвания и клиничен опит се опират на тези фактори като причинители или въздействащи за появата на миома:

Генетични промени и фамилна анамнеза

Много миоми съдържат промени в гени, които се различават от тези в нормалните мускулни клетки на матката.

Има и някои доказателства за фамилна анамнеза и генетично унаследяване в поколенията. Жена с майка или сестра с миома е с повишен риск от развитието й в сравнение с жена без фамилна анамнеза за миома. Установена е по-голяма вероятност за развитие на миома при еднояйчни близначки, появяваща се и при двете, отколкото разнояйчни близначки.

Хормони

Естроген и прогестерон, двата хормона, които стимулират развитието на лигавицата на матката по време на всеки менструален цикъл в подготовка за бременност, изглежда насърчават растежа на миомите. Миомите съдържат повече естрогенови и прогестеронови рецептори, отколкото нормалните мускулни клетки на матката.

Миомите имат тенденция да регресират след навлизане в менопаузата поради спад в производството на хормони.

Други растежни фактори

Вещества, които помагат на организма да поддържа тъканите - растежни фактори, като например инсулино-подобен растежен фактор, могат да повлияят растежа на миомата.

Раса

Жени с африкански произход са с два до три пъти по-голяма вероятност да развият миома, отколкото жени от други раси. Освен това жените от африкански произход развиват фиброми на по-млада възраст и могат да имат симптоми на миома по време на 20-те си години, за разлика от кавказките жени с миоми, при които обикновено се появяват симптоми на проблема по време на 30-те или 40-те години.

В зависимост от посоката на нарастване и тяхната локализация миомите се подразделят на няколко видове: субмукозни, интрамурални и субсерозни. От тях най-често срещаните са интрамуралните миомни възли. Миомните възли могат да бъдат единични или множествени.

Субмукозни миомни възли

Субмукозните миомни възли имат растеж към маточната кухина и са покрити от ендометриум. Те могат да растат на широка основа (представени като единично образувание) или да бъдат на краче. В случаите, когато са на краче, субмукозните миомни възли могат под влияние на маточните контракции да се "изродят" през цервикалния канал или да се откъснат. Тези възли водят до най-честите прояви на заболяването, изразяващи се със значителни кръвотечения. Освен това те имат основно значение за спонтанните аборти и безплодието.

Интрамурални възли

Интрамуралните възли са най-често срещаните миомни възли, които са открити при над 70 % от жените в детеродна възраст. Развиват се в стената на матката като предизвикват нейното значително уголемяване. Възлите в началото са с малки размери и са разположени в маточната мускулатура. С напредването на процеса и уголемяването на възлите, те могат да нараснат към кухината на матката (субмукозни) или към нейната повърхност (субсерозни).

Субсерозни миомни възли

Субсерозните миомни възли имат растеж към коремната кухина и са покрити от перитонеум. Субсерозните миомни възли могат да достигнат значителни размери и вследствие на това да осъществяват компресия на съседни органи и тъкани. Субсерозните миоми също могат да бъдат и на краче. В редки случаи някои от субсерозните миоми могат да се откъснат от матката и да се кръвоснабдяват от оментума - в тези случаи се говори за паразитни миоми.

Други видове миомни възли

Освен посочените съществуват и други видове миомни възли.

Миомите, които се развиват в маточната шийка, се наричат цервикални, а тези, които нарастват в широката връзка - интралигаментарни. Някои миомни възли могат да имат екстраперитоеален растеж. Най-често миомните възли засягат тялото на матката, а шийката и другите посочени локализации се срещат много рядко.

Миомните възли могат да бъдат единични или множествени (при наличие на множество възли матката се нарича миоматозна). Описани са случаи на пациентка с над 200 миомни възела.

Симптомите на заболяването зависят от локализацията на миомата и нейния размер. Миомите, особено когато са с малки размери, могат да бъдат асимптомни.

Клинично признаците, които се наблюдават при миома, се характеризират предимно с неправилни кръвотечения (хиперменорея, метрорагия, менометрорагия). Други оплаквания, които могат да имат болните, са симптоми вследствие на компресия на съседни органи и тъкани от уголемения миомен възел, подуване на корема, коремен дискомфорт, затруднена дефекация, често уриниране. Тежки последствия, които могат да се наблюдават при миома, са безплодието, спонтанните аборти, аномалии в позицията на плода (при съчетание на миома и бременност).

Неправилни кръвотечения

Неправилните кръвотечения представляват най-честата проява на това заболяване. Те се изразяват предимно с хиперменорея, метрорагия, менометрорагия. Основно значение за кръвотечението имат субмукозните миомни възли. Тежестта на кръвотечението зависи най-вече от отношението на миомните възли към маточната празнина и ендометриума. Кървенето при субмукозните възли се дължи на дисторзия на околните съдове и улцерация на ендометриума. При някои от жените може да се наблюдава предменструално цапане, което преминава след известно време в нормална менструация. При продължително кървене нерядко може да се развие анемичен синдром. Анемичният синдром е състояние, което се характеризира с понижено количеството на хемоглобина (Hb) в единица обем кръв.

Смущения от притискане на съседни органи

При миомни възли с големи размери могат да се наблюдават смущения от притискане на съседни органи. Органите, които са подложени най-често на компресия, са пикочния мехур и ректума. Проблемите, които се наблюдават при компресия на пикочния мехур, се изразяват в честото уриниране. Някои жени се будят многократно нощем, за да изпразнят пикочния си мехур. В случай че миомата осъществи компресия на уретерите, може да се развие хидронефроза. При притискането на ректума могат да се наблюдават чревен дискомфорт и смущения в дефекацията. Големи миоми на задната повърхност на матката могат да осъществят компресия на мускули и нерви, вследствие на което да се наблюдава различна по интензивност болка в гърба.

Болка

При повечето миоми обикновено болка не се наблюдава. Понякога болка може да се появи по време на овулация или преди менструация. Жените с голяма миома могат да имат тазов дискомфорт, изразяващ се с тежест или натиск в долната част на корема или таза. Остра силна коремна болка е необичайно оплакване за заболяването и когато тя се появи, обикновено е свързана с някакъв вид усложнение, като усукване на педикулизиран миомен възел, некроза или компресиране на миома между матката и опашните прешлени. При миома може да има дискомфорт и болка при полово сношение, но обикновено това е рядко и характерно за други гинекологични заболявания.

Лечение на миомата може да не бъде необходимо в случаи, когато няма симптоми на миома или когато симптомите са леки и ежедневните дейности не са значително засегнати.

Миомата често се свива след менопауза и симптомите обикновено се облекчават или изчезват напълно.

Симптоматично миома на матката може да бъде лекувана с:

медикаменти за контролиране на симптомите
лекарства за свиване на миомата
хирургично лечение
нехирургични процедури
9.1. Лекарства за облекчаване на симптомите на миомата
Редица лекарства се използват за контролиране на симптомите, причинени от миома, но те могат да бъдат по-малко ефективни при по-големи миоми.

Вътрематочна лекарстводоставяща система левоноргестрел (LNG-IUS)

Вътрематочна лекарстводоставяща система левоноргестрел (LNG-IUS) е малко пластмасово устройство, което се поставя в матката и бавно освобождава прогестероновия хормон левоноргестрел. LNG-IUS възпрепятства от бързо нарастване на маточната лигавица и менструалното кървене става по-леко.

Странични ефекти, свързани с вътрематочната лекарстводоставяща система левоноргестрел, включват:

нередовен менструален цикъл, което може да продължи повече от 6 месеца
акне
главоболие
повишена чувствителност на гърдите
в редки случаи - липсваща менструация
LNG-IUS също действа като контрацептив, но не влияе на шансовете за забременяване след прекратяване на употребата му.

Транексамова киселина

Ако вътрематочната лекарстводоставяща система левоноргестрел е неподходяща (например ако не е желателна контрацепция), таблетки транексамова киселина могат да бъдат предписани. Тези таблетки действат, като помагат на кръвта в матката да се съсирва.

Лечението трябва да бъде спряно, ако симптомите не се подобрят в рамките на три месеца.

Таблетки транексамова киселина не са форма на контрацепция и няма да се отразят на шансовете за забременяване.

Възможните странични ефекти включват:

стомашно разстройство и
диария.
Противовъзпалителни лекарства

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен и мефенамова киселина, могат да се вземат три или четири пъти на ден от първия ден на менструацията до спиране на кървенето или намаляването му до задоволителни нива.

Те действат чрез намаляване на производството на хормоноподобно вещество, наречено простагландин, който е свързан с тежките менструални периоди.

Противовъзпалителните лекарства също са болкоуспокояващи, но не са форма на контрацепция.

Чести нежелани реакции са:

лошо храносмилане и
диария.
Противозачатъчни таблетки

Противозачатъчните таблетки е популярна форма на контрацепция, която възпрепятства освобождаването на яйцеклетка от яйчниците с цел предпазване от бременност.

Освен че кървенето става по-леко, някои противозачатъчни таблетки могат да помогнат за намаляване на болката по време на менструация.

Норетистерон

Норетистерон е вид изкуствен прогестоген (един от женските полови хормони), който може да помогне за облекчаване на тежките менструални периоди. Перорално приложен, норетистерон действа, като предотвратява бързото разрастване на маточната лигавица. Това не е форма на контрацепция, въпреки че може да намали шансовете си за зачеване при прием.

Страничните ефекти при орално приложение на норетистерон могат да бъдат неприятни и включват

увеличаване на теглото
болки в гърдите
краткосрочно акне.
Прогестоген

Прогестоген също е на разположение под формата на инжекция за лечение на тежки менструални периоди. Това лекарство действа, като предотвратява бързото разрастване на маточната лигавица.

Тази форма на прогестоген може да се инжектира веднъж на всеки 12 седмици, за толкова дълго, колкото е необходимо лечение.

Честите странични ефекти при инжекционно приложение на прогестоген включват

наддаване на тегло
нередовно менструално кървене
липсващи менструални цикли
предменструални симптоми, като подуване, задържане на течности и повишена чувствителност на гърдите.
Инжектираният прогестерон също действа като контрацептив. Не възпрепятства забременяването след спиране на употребата, въпреки че може да има забавяне след прекратяване на приложението му, преди жената да е в състояние да забременее.

9.2. Лекарства за свиване на миомата
Някои лекарства могат да се използват за свиване на размерите на миомата. Те включват:

Аналози на гонадотропин-рилизинг хормон

Лекарство, наречено аналози на гонадотропин-рилизинг хормон (GnRHas), спомага за свиването на миома.

Аналози на гонадотропин-рилизинг хормон, като гозерелин ацетат, са хормони, приложени чрез инжектирани, чието действие предизвиква освобождаването от тялото на малко количество от хормона естроген, който причинява свиването на миомата.

Аналозите на гонадотропин-рилизинг хормон спират менструалния цикъл, но не са форма на контрацепция. Те не влияят на шансовете за забременяване след спиране на употребата им.

Понякога GnRHas се използват за свиване на миома преди оперативното й отстраняване.

Аналозите на гонадотропин-рилизинг хормон могат да предизвикват редица подобни на менопаузата странични ефекти, включително

горещи вълни
повишено изпотяване
мускулна скованост
вагинална сухота.
Понякога може да се препоръча комбинация от GnRHas и ниски дози на хормонално заместителна терапия (HRT), за да се предотвратят тези странични ефекти.

GnRHas се предписват само в краткосрочен период (максимум шест месеца). Миомата може да започне да расте отново към първоначалния си размер след спиране на лечението.

Даназол

Даназол е ефективно лечение за свиване на миома и контролиране на симптомите. Употребата на даназол е ограничена от неприятни странични ефекти.

Смята се, че механизъм на действие се основава на антиестрогенни ефекти.

Неотдавнашният опит показва, че безопасността и страничните ефекти могат да се подобрят чрез по-предпазливо дозиране.

Достинекс

Показано е, че достинекс в умерени и добре поносими дози ефективно свива размерите на миомата.

Механизмът на действие е неясен.

9.3. Хирургично лечение
Възможно е да се предприема хирургично лечение, ако симптомите на миомата са особено тежки и медикаментите не са били ефективни. Има няколко различни хирургични процедури, използвани за лечение на миома.

Основните процедури, използвани при хирургично лечение на миомата, са:

Хистеректомия

Хистеректомията е хирургична процедура за отстраняване на матката. Това е най-ефективният начин за предотвратяване на рецидив на миомата.

Това лечение може да се препоръча, ако миомата е с големи размери или причинява тежко кървене и жената не желае да има повече деца.

Има няколко различни начини за извършване на хистеректомия, включително през влагалището или през няколко малки разреза в областта на корема. В зависимост от използваната техника, процедурата може да се извършва под местна упойка или обща упойка.

Пациентката обикновено ще трябва да остане в болница за няколко дни след хистеректомия. Отнема около шест до осем седмици, за да се възстанови напълно жената, през което време трябва да почива, колкото е възможно повече.

Страничните ефекти на хистеректомията могат да включват

ранна менопауза и
намаляване на либидото (сексуалното желание).

Миомектомия

Миомектомията е хирургична процедура за отстраняване на миоми от стената на матката. Тя може да се разглежда като алтернатива на хистеректомията, особено за жените, които все още искат да имат деца.

Въпреки това, миомектомията не е подходяща за всеки тип миома. Определя се дали операцията е подходяща за конкретния случай въз основа на обстоятелства, като например размера, броя и разположението на миомата.

В зависимост от големината и разположението на миомите миомектомията може да включва няколко малки инцизии в корема или един по-голям разрез. Миомектомиите се извършват под обща анестезия и обикновено пациентката трябва да остане в болница няколко дни след процедурата. Подобно на хистеректомията, обикновено жената ще бъде посъветвана да почива в продължение на няколко седмици, докато се възстанови.

Миомектомиите обикновено са ефективни за лечение на миома, въпреки че има риск за рецидив на миомата и ще бъде необходима допълнителна операция.

Нехирургични процедури
Освен традиционните оперативни техники за лечение на миома, на разположение са нехирургични процедури. Те включват:

Емболизация на маточните артерии (ОАЕ)

Емболизация на маточните артерии е алтернативна процедура на хистеректомия или миомектомия за лечение на миома. Тя може да се препоръча на жени с големи миоми.

Емболизация на маточните артерии се извършва от рентгенолог. Тя включва блокиране на кръвоносните съдове, които снабдяват миомата, причинявайки свиването й.

По време на процедурата се инжектира химикал чрез малка тръбичка, която се направлява чрез рентгенови лъчи през кръвоносен съд на крака. Извършва се под местна упойка.

Пациентката остава в болницата за ден или два след ОАЕ. Когато напусне болницата, жената ще бъде посъветвана да почива в продължение на една до две седмици.

Въпреки че е възможно да има успешна бременност след емболизация на маточните артерии, ефектите на процедурата по отношение на фертилитета и бременността обикновено са неопределени. Процедурата трябва да се извършва поради това само след подробно обсъждане с лекуващия лекар на потенциалните рискове, ползи и неясноти.

Аблация на ендометриума

Аблация на ендометриума е сравнително малка процедура, която включва премахване на лигавицата на матката. Процедурата се използва основно за намаляване на тежък кръвоизлив при жени с миома, но то също може да се използва за лечение на малки миоми в лигавицата на матката.

Аблация на ендометриума може да се извърши под местна или обща анестезия. Изпълнението й е доста бързо, около 20 минути, и често пациентката може да се прибере вкъщи същия ден.

Пациентката може да изпита вагинално кървене или спазми в корема в продължение на няколко дни след това, въпреки че някои жени имат кървав секрет в продължение на три или четири седмици.

Макар че все още може да бъде възможно да се забременее, след извършване на ендометриална аблация, процедурата не се препоръчва за жени, които искат да имат още деца. Това е така, тъй като рискът от сериозни проблеми, като спонтанен аборт, е висок.

Хистероскопска резекция на миома

Хистероскопска резекция на миома е процедура, която включва използването на тънък телескоп, наречен хистероскоп, и редица малки хирургични инструменти за отстраняване на миома. Процедурата се извършва през влагалището, така че не са необходими разрези.

Процедурата може да се използва за премахване на малки миоми, разположени във вътрешността на матката (субмукозни фиброми), и е подходяща за жени, които искат да имат деца в бъдеще.

Хистероскопска резекция на миома често се извършва под обща упойка, въпреки че може да се използва местна упойка. Обикновено пациентката може да се прибере вкъщи същия ден, в който е извършена процедурата.

Пациентката може да изпита стомашни спазми след процедурата, но те обикновено продължават само няколко часа. Освен това може да се появи малко количество вагинално кървене, което трябва да спре в рамките на няколко седмици.

По-нови процедури

Освен описаните по-горе процедури, има две нови техники за лечение на миома, които използват магнитен резонанс (MRI). Те са:

ЯМР-ръководена перкутанна лазерна аблация
ЯМР-ръководен транскутанно фокусиран ултразвук
Тези техники използват ЯМР за насочване на малки игли в центъра на миомата. Лазерната енергия или ултразвукова енергия след това се провежда през иглите за унищожаване на миомата. Тези методи на лечение не могат да се използват за лечение на всички видове миоми, както и дългосрочните ползи и рискове са неизвестни.

Въпреки че все още се провеждат изследвания, някои данни посочват, че тази неинвазивна процедура има краткосрочни до средносрочни ползи, когато се извършва от опитен лекар.

Въпреки това, ефектите върху бременността и върху жените, които желаят да имат бебе в бъдеще, не са напълно известни, така че това трябва да бъде взето под внимание.

 

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото