Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Себорейният дерматит е много често, хронично протичащо заболяване, което се проявява със зачервяване и залющване. Себорейният дерматит се разпознава лесно. Областите, които се ангажират са тези, в които мастните (себацейните) жлези са най-многобройни и най-активни - себорейни зони. Такива са лицето, скалпа, пред гръдната кост (престернално) и гънките на тялото. Лекият себореен дерматит на скалпа предизвиква така наречения пърхот!

Себорейният дерматит засяга бебета и възрастните и може да протича от леко до много тежко с обхващане на цялото тяло до състояние на еритродермия.

При хората със СПИН себорейният дерматит е един от най-срещаните проблеми.

Себорейният дерматит може да е част от сериозно заболяване като болест на Лайнер (Leiner disease), която се диагностицира още при кърмачета, протича с диария, нарушение в растежа, генерализиран себореен дерматит и различни имунодефицитни нарушения!

Себорейният дерматит е заболяване, при което има два възрастови пика. Първият засяга бебетата и обхваща първите три месеца след раждането, а вторият пик обикновено е между второто и седмото десетилетие.

Себорейният дерматит е много често срещан и засяга голяма част от хората в различни етапи от техния живот. Точната честота на себорейния дерматит не е ясна, но заболяването е с голямо разпространение, както при бебетата, така и сред възрастните хора. Всички раси са еднакво засегнати. Епидемиологично средната честота е между 2 и 5 %. Мъжкият пол е по-често засегнат. Пърхотът, който е една от по-леките прояви на себореен дерматит се среща по-често при около 15-20% от хората! При 85% от пациентите със СПИН се среща себореен дерматит.

Себорейният дерматит се влошава през есента и се подобрява през лятото. Честите и тежки рецидиви засягащи скалпа могат да бъдат причина за косопад. При някои пациенти има риск да се обхване кожата по цялото тяло и да се стигне до еритродермия - генерализирано зачервяване със залющване. Еритродермията е тежко протичащо състояние и налага болнично лечение!

При възрастните, след като се появи себореен дерматит обикновено продължава няколко години - дори декади и протича с периоди на подобрение и периоди на влошаване. Подобряването обикновено е в по-топлите сезони, а влошаването в по-студените. Неправилното локално лечение и активното излагане на слънце също води до влошаване.

В първия възрастов период при бебетата себорейният дерматит има много добра прогноза! Продължителността на заболяването е седмици до месеци. Не съществуват категорични данни, че бебетата, които са страдали от себореен дерматит ще развият себореен дерматит и като възрастни.

Причини за себореен дерматит

Причините за появата на себореен дерматит все още остават неясни. Има различни фактори, които могат да бъдат предпоставка за поява на себореен дерматит. Съществуват много теории, които намират, както своя подкрепа, така и опровержение.

Един от предразполагащите фактори е имуносупресията - например при хора с HIV инфекция. Първото съобщение за асоциация между себорейният дерматит и HIV е още през 1984 год. За мащабите на нашата страна тази асоциация не се среща толкова често.

При хора, които са с нормален имунен статус най-често има наследствена предразположеност. Възможно е при някои хора себорейният дерматит да предхожда появата на псориазис.

Роля на себореята

Себореята се свързва с наличие на кожа, която изглежда по-мазна. Невинаги себореята обаче е свързана с повишено образуване на себум от мастните жлези.

Дори и когато себореята е предразполагащ фактор трябва да се има предвид, че себорейният дерматит не е заболяване на себацейните (мастните) жлези.

Високата честота на себореен дерматит при новородените кореспондира с размера и активността на себацейните жлези в тази възраст. При възрастните обаче активността на себацейните жлези е с пик по време на пубертета, което не съответства с пика на заболяемост от себореен дерматит, който е десетилетия по-късно!

Друга интересна особеност са областите, които се засягат от себореен дерматит - лицето, ушите, скалпа, горната част на тялото. В тези области има повече на брой и по-плътно разположени мастни жлези. Освен от себореен дерматит тези области често се засягат от акне.

При изследване на мастните жлези под микроскоп при хора, които страдат от себореен дерматит е установено, че жлезите са с по-голям размер. Изследването на образуваният мастен секрет показва, че той не е повишен, но има промяна в съотношението на различните липиди, които се съдържат в него.

Себорейният дерматит се среща по-често при хора, които имат неврологични заболявания като Паркинсон. При тези пациенти има повишена мастната секреция.

Роля на микроорганизмите

Хипотезата за ролята на бактериите или гъбичките все още не може да получи своята подкрепа, въпреки че при някои пациенти със себореен дерматит от засегнатите места се изолират микроорганизми в големи количества.

При новородените в областта на кожните изменения, както и в изпражненията често се открива Кандида албиканс (Candida albicans). Въпреки това специфичните изследвания към Кандидата не потвърждават сигурното им участие за появата на себореен дерматит.

От скалпа на пациенти със себореен дерматит често се изолират аеробни бактерии. Интересен факт е, че при пациентите със себореен дерматит много рядко се изолира златист стафилокок (staphylococcus aureus). Бактерият, който се среща при акне - Propionibacterium acnes също се изолира в по-малък брой.

Липофилната гъбичка (дрожди) Malassezia fyrfur (Pityrosporum) се среща в голямо количество в нормалната кожа. При пациентите със себореен дерматит е в още по-голямо количество, а при тези с пърхот количеството и е почти два пъти повече, отколкото в здравата кожа. Поради тези факти много автори подкрепят ролята на този микроорганизъм. Освен това свръхрастежа и води до възникване на възпаление.

Роля на лекарствата

Приемът на някои лекарства също може да доведе до себорея.

Най-често се посочват лекарства от психофармака.

Други лекарства могат да бъдат препаратите с арсен, злато, метилдопа, синетидин

Връзката с приемът на лекарства не е много ясна, защото себорейният дерматит е широко разпространено заболяване.

 Роля на нервната система

Много често себорейния дерматит се асоциира с различни неврологични проблеми. Такива състояния са:

постенцефален Паркинсонизм
епилепсия
лицева парализа
увреждане на тригенминалния ганглий
полиомиелит
сирингомиелия
квадриплегия

 Роля на физикални фактори

Предполага се, че кожното кръвообращение и температурата на кожата могат да имат отношение към появата на себореен дерматит. Сезонното вариране в температурата и влажността са свързани с протичането на себорейният дерматит. Ниските температури през есента и зимата и ниската влажност в помещения с централно отопление е известно, че влошават хода на заболяването.

Един от интересните синоними на себорейният дерматит е фланелна екзема (eczema flannelaire) и произлиза от факта, че триенето от по-груби текстилни дрехи в кожата предизвиква или влошава себорейният дерматит.

Роля на хранителния дефицит

Съществува заболяване, които се дължи на дефицит на цинк и протича с кожен обрив подобен на този при себореен дерматит. Въпреки това е доказано, че включването на цинк не води до подобряване на себорейният дерматит.

Обсъждано е също връзка между дефицита на биотин и хранителната алергия при кърмачетата като възможен провокиращ фактор за поява на себореен дерматит. Тази връзка не е потвърдена категорично.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
Себореен дерматит
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хрема
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото