Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Синузитът е често срещано заболяване на околоносните кухини. Според статистиката всяка година в Европа от синузит заболяват 10 милиона души. Причините за синузита могат да бъдат различни (бактерии, вируси, гъби, алергии) и той се среща по-често през есенно-зимния период и началото на пролетта. За развитието на синузита имат значение особеностите в устройството на околоносните кухини, както и състоянието на имунната система на човека. При почти всеки остър ринит (хрема) има и лека форма на възпаление на лигавицата на околоносните кухини, но тя оздравява паралелно с оздравяването на хремата. Предразполагащи фактори за развитието на синузита са наличието на полипи в околоносните кухини, както и затрудненото оттичане на секретите, поради набъбналата лигавица и други. В тези случаи настъпва суперинфекция с пиогенни бактерии, което води до развитието на гноен синузит.

Синузитът представлява остро или хронично възпаление (с периоди на затихване или обостряне на симптоматиката) на околоносните кухини (синусите). За хроничен се приема синузитът, при който гнойното възпаление продължава в рамките на повече от 3 месеца. Възпалителният процес преминава най-често от носната лигавица към кухината на синуса. Травмата в областта на лицето може да доведе до инфектиране на кухината на синуса, а също и пробива на зъбен гранулом от горната зъбна редица.

Има няколко вида синузит:

- Остър синузит: внезапна поява на симптоми като хрема, запушен нос и болка в лицето, които не изчезва след 7-10 дни. Острият синузит обикновено трае 4 седмици или по-малко.

- Подостър синузит: възпаление на синусите с продължителност от 4 до 8 седмици.

- Хроничен синузит: състояние, характеризиращо се с възпаление на синусите с продължителност от 8 седмици или повече.

Освен това според анатомията на възпаления синус се различават:

- максиларен синузит- възпаление на максиларните синуси.

- фронтален синузит- възпаление на фронталните синуси.

- етмоидален синузит- възпаление на етмоидалните синуси.

- сфеноидален синузит- възпаление на сфеноидалните синуси.

- пансинузит- възпаление на всички околоносни кухини.

Най-често възпалението засяга максиларния синус, на второ място е възпалението на етмоидалния синус, последван от възпалението на фронталния синус.

Около горните дихателни пътища съществуват няколко околоносни кухини- синуси, които изпълняват главно резонаторна функция. Синусите са 8 на брой и представляват разклонена и изпълнена с въздух система от канали. Те се свързват с носната кухина посредством отвори, през които се дренират секретите от синусите и така се самопочистват. Функциите на синусите включват овлажняване и затопляне на вдишвания въздух, изолация на околните структури (очи, нерви), те служат и за буфери при лицева травма. Синусите намаляват теглото на черепа. 

Околоносните кухини при кърмачето са недоразвити, макар че максиларните, етмоидалните и сфеноидалните синуси са образувани още при раждането. Фронталните синуси се развиват постепенно в течение на първите четири години от живота на детето, затова рядко се инфектират преди петата година.

Синусите се делят на:

- Сфеноидален синус – разположен е в основата на черепа.

- Етмоидален синус – разположен е по срединната линия зад основата на носа.

- Фронтален синус – разположен е в основата на челото над очите.

- Максиларен синус – разположен е в горната челюст между горните зъби и окото.

Според анатомията на възпаления синус се различават: максиларен синузит; фронтален синузит; етмоидален синузит; сфеноидален синузит и пансинузит- възпаление на всички околоносни синуси.

Mаксиларният синус е най-големия от всички синуси. Той е разположен в тялото на горната челюст. Поради това, че зъбите на горната челюст се вдават в кухината на максиларните синуси е възможно инфекцията на зъба да се съчетае и с възпаление на синуса.

Сфеноидалният синус се намира в клиновидната кост на черепа и се свързва с носната кухина посредством отвор.

Етмоидалният синус представлява група от около 10 на брой решетъчни клетки, разположени в лабиринта на решетъчната кост. Етмоидалният синус също е свързан с носната кухина.

Фронталният синус се намира в челната кост и се свързва с носната кухина посредством челно-носния канал. Този канал може да се запуши при ринит и да се задържи секрет в синуса, което ще доведе до възпаление на фронталните околоносни кухини.

Най-честата причина за появата на синузит е безобидната на пръв поглед хрема. Понякога зад една безобидна хрема (ринит), която не минава за повече от седмица се крие инфекция (възпаление) на синусите. Други причини за възникване на синузит са изкривяване на носната преграда, увеличена трета сливица (аденоидна вегетация), полипи на носа, понижен имунитет, предразположение към заболявания на кожата и лигавиците. Деформацията на носната преграда може да бъде, както вродена, така и в резултат на травма. Синузитът може да се наблюдава и след грипни и грипоподобни заболявания. Част от корените на горната редица от зъби (V, VI и VII горен зъб) навлизат в максиларните синуси и при пулпити и периодонтити на тези зъби, инфекцията може да се предаде по съседство към синуса. Този синузит, при който инфекцията преминава от зъбите към синуса се нарича одонтогенен синузит.

За появата на синузита могат да имат отношение още сенната хрема, полипи на носа, алергии, чести инфекции на горните дихателни пътища (фарингити, тонзилити), резки и продължителни температурни колебания, чуждо тяло в носа, цигарения дим, травма на носа или лицето и други. При бързи и резки промени на атмосферното налягане е възможно лигавицата на някои от синусите да се отлепи и при инфектиране да се развият баросинуити.

Причината за синузита може да бъде бактериална, вирусна или гъбична инфекция. Инфекцията може да проникне от носната кухина към синусите или по кръвен път.

Причинителите на синузита могат да бъдат риновируси, грипен и парагрипен вирус, респираторно-синцитиален вирус, аденовируси, ентеровируси, стрептококи (Streptococcus pneumoniae), хемофилус (Haemophilus influenzae), мораксела (Moraxella catarrhalis), стафилококи, протеус, анаероби и други.

Синузитът може да се класифицира по няколко начина въз основа на неговата продължителност (остър, подостър или хроничен) и вида на възпалението (инфекциозен или неинфекциозен).

Според продължителността си синузитът бива:

Остра инфекция на синусите (наричан още остър синузит, причинен от инфекция, или остър бактериален риносинузит) - обикновено се определя с продължителност по-малко от 30 дни. Характеризира се с внезапна поява на симптоми на настинка, като лицева болка, хрема и запушен нос.
Субакутна (подостра) инфекция на синусите - с продължителност над 1 месец, но по-малко от 3 месеца
Хронична инфекция на синусите - с продължителност повече от 3 месеца. Представлява дългосрочно подуване и възпаление на синусите.
Рекурентен (повтарящ се) синузит - наличие на няколко пристъпа годишно
Въз основа на вида възпаление видовете синузит са:

Инфекциозен синузит - обикновено се причинява от неусложнена вирусна инфекция. По-рядко бактериален растеж причинява инфекция на синусите. Гъбична инфекция на синузите е много рядка. Субакутната и хроничната форма на инфекция на синусите обикновено са резултат от непълно лечение на острата инфекция на синусите.
Неинфекциозен синузит - причинен от иританти и алергени.

ай-честите симптоми при синузит са главоболие, болка и тежест около очите и скулите. Главоболието и лицевата болка се засилват обикновено при навеждане и завъртане на главата, както и в следобедните часове. Освен тези симптоми при остър синузит може да има и висока температура, втрисане, чувство за обща отпадналост и неразположение, хрема, запушен нос, поради набъбване на носната лигавица, зачервено гърло, стичане на секрети от носа към фаринкса (гърлото), кашлица, мускулни и ставни болки, оток около или под очите и сенки около очите. По-редки симптоми са увеличени шийни лимфни възли, лош дъх в устата, хъркане, липса на апетит, нарушено обоняние, заглъхване на ушите. Секретът от носа може да бъде бистър и прозрачен или гноен. При отсъствие на ринит може да липсва секреция от носа, тъй като секрета може да се задържа в синусите или да се стича назад към фаринкса. Обикновено хремата при остър ринит преминава за няколко дни, но ако продължи повече от седмица, е най-добре да се консултирате с лекар, тъй като понякога настъпва бърз преход от ринит към риносинузит или синузит. В хода на една вирусна инфекция на горните дихателни пътища може да настъпи влошаване на общото състояние и засилване на локалните симптоми- главоболие, болка в областта на съответните синуси и други, които да насочат лекаря към диагнозата- синузит.

Главоболието и тежестта в областта на лицето, челото или скулите са най-характерните и чести симптоми при синузит. За лекаря е важно точно да опишете болките, които имате. Според характера и локализацията на главоболието е възможно да се прецени, кой синус е възпален и да се направят съответни допълнителни изследвания за доказването му.

При синузитът може да има и кашлица. По характер кашлицата е ларинго-трахеална. Дължи се на стичането на секретите от носа към гърлото и трахеята. Кашлицата се засилва през нощта, когато болния е в легнало положение, както и сутрин след ставане от сън.

Симптоми на остър етмоидален синузит:

- при възпаление на етмоидалните синуси, които са разположени по срединната линия зад корена на носа е налице болка между очите или във вътрешния ъгъл на едното окото. 

- усещане за дълбока, вътречерепна тежест и челно главоболие. 

- смущения в обонянието.

- назална конгестия с отделяне на секрет, но най-често е без миризма.

- постназална секреция (стичане на секрет от носа в гърлото), често придружена от болки в гърлото.

- при децата може да има оток във вътрешния очен ъгъл.

- болката или усещането за тежест се влошават при кашляне или лежане на гръб. Симптомите се подобряват, когато главата е в изправено положение.

- повишената температурата е често срещана.

Симптоми на остър максиларен синузит:

- при максиларния синузит болката е предимно в областта на скулите (под очите, над горните зъби) и горната челюст. Понякога пациента може да се заблуди, че това е зъбна болка и да потърси консултация от стоматолог.

- болка или тежест в областта на едната или двете бузи.

- понякога болката може да се разпространи и да обхване едната половина на главата. 

- главоболието е по-силно през сутрешните часове на деня, а след обяд се замества с чувство за тежест и пълнота.

- зачервяване или оток на кожата на скулата (над горната челюст).

- симптомите се влошават, когато главата е в изправено положение и се навежда напред и се подобряват, когато болния е в полулегнало положение.

- хрема или постназална секреция- секрета е слузен или слузно-гноен.

- при одонтогенния синузит секрецията е жълто-зеленикава, с много неприятна миризма.

- повишена температура.

Симптоми при остър фронтален синузит:

- челно главоболие в областта над веждите и в предногорната част (челната област) на главата.

- болката може да е в корена на носа и вътрешния очен ъгъл. 

- повишената температурата е често срещана.

- болката се засилва при почукване под и над веждата.

- болката се влошава, когато болния е полулегнал и се подобрява, когато главата е в изправено положение.

- назална и постназална секреция.

Симптоми на остър сфеноидален синузит:

- когато е възпален сфеноидалния синус, главоболиетo може да е в тилната област на главата.

- дълбоко пулсиращо главоболие зад очните ябълки. 

- постназална секреция.

- двойно виждане или нарушение в зрението.

- нарушения в обонянието.

- болката е по-силна, когато пациента лежи по гръб или се навежда напред.

- висока температурата.

За разлика от острият синузит, при хроничният синузит главоболието е по-слабо и е генерализирано. Други симптоми при хроничен синузит са трайно намалено обоняние, затруднено носно дишане, гнойна секреция с неприятна миризма или секреция примесена с жилки кръв.

Симптоми при хроничен етмоидален синузит:

- хронична секреция и запушване на носа.

- болката е по-силна на сутринта или когато носите очила.

- хронично възпаление на гърлото и лош дъх.

Симптоми при хроничен максиларен синузит:

- дискомфорт или тежест под очите и над горната челюст.

- хроничен зъбобол или повишена чувствителност на зъбите.

- болката е възможно да се засили при настинки, грип или алергии.

- повишен дискомфорт през целия ден със засилване на кашлицата през нощта.

Симптоми при хроничен фронтален синузит:

- персистиращо в лека степен главоболие в областта на челото.

- анамнеза за травма в областта на главата.

- хронична постназална секреция.

Симптоми при хроничен сфеноидален синузит:

- общо главоболие.

- хронична постназална секреция.

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото