Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Едно от неизбежните неща, съпътстващо състезателния живот и тренировките, са спортните травми, наричани общо с термина - спортен травматизъм. Няма активно спортуващ човек, който да не се е сблъсквал с някакъв вид травма и да не се е борил с неприятните последствията от нея. Към спортния травматизъм се отнасят всички травми, които са получени по време на упражнения, тренировка или състезание, вследствие на някакъв вид двигателна активност. Спортните травми са голям проблем както за професионалния спорт, така и за трениращите през свободното си време хора, като тенденцията е броя им да се увеличава. Съществуват някои характерни особености на спортния травматизъм, които го отличават от другите видове травматизъм:

Има характерна локализация - Най-засегнати  са долните крайници, а значително по-малко са травмите на горните крайници и главата. Най-редки са травмите по тялото. Най-често се травмират  ставите и то главно на долните крайници, като 50% от всички увреждания се падат на колянната става. Локализацията на травмите зависи от вида спорт и неговата травматичност.

Травмите са относително леки - 90% от травмите са сравнително леки и не изискват прекъсване на спортните заниманията за повече от 5 дни. Около 9% се падат на средните по тежест травми и само около 1% на тежките травми, като фрактури, тежки навяхвания, мозъчни увреждания и др.

Зависи от вида спорт - Някои спортове са водят като високотравматични, като при тях травмите са значително по-серозни. Такива са всички спортове, при които се развива висока скорост, като автомобилизъм, мотоциклетизъм, ски спускане и различни екстремни спортове. Освен тях към високорисковите спортове се причисляват спортове, при които има силни сблъсъци или удари, като  бокс, борба, джудо, хокей футбол и др. С умерен травматизъм са всички спортни игри като волейбол, тенис и бяганията в леката атлетика.

Според начина на възникване и протичане спортните травми се разделят на два основни вида  - остри и хронични. Макар да има и други критерии за класифициране, този е един от най-важните, защото начина на получаване и протичане на травмите е пряко свързан тяхното лечение. Най-големият проблем за спорта се хроничните травми, защото те се поддават по-трудно на лечение и са причина за дълго отсъствие на спортистите от терена.

Острите травми възникват внезапно и спонтанно, като причината за тях е моментно голямо натоварване, надминаващо издръжливостта на структурите на опорно-двигателния апарат. За най-тежки остри травми в спорта се считат счупванията на костите и черепно-мозъчните травми.

Към острите травми се отнасят:

Рани
Натъртване (контузия)
Разтежение
Скъсване, разкъсване (руптура)
Навяхване на става (дисторзио)
Изкълчване (луксация)
Счупване (фрактура)
Сътресение (комоцио)
Хроничните травми (микротравми) се получават постепенно във времето, вследствие на системно пренатоварване, еднообразни повтарящи се движения или неправилно лечение на остри травми.  Причината за тях е, че при всяко физическо натоварване в тъканите се получават микротравми и увреждания, които водят до локално възпаление. Ако това възпаление не се излекува, а се задържи във времето, то се задълбочава и се стига до хроничен дегенеративен процес в тъканите. Хроничните травми са много трудни за лечение и често след период на затишие се появяват отново. Така спортистите веднъж получили хронична травма, могат да страдат от нея много дълго време.  Най-честите хронични заболявания на опорнодвигателния апарат при спортистите са :

Тендинити
Тендовагинити
Бурзити
Миозити
Инсерционити - тенис лакът
Периартрити
Периостити
Хонрози


Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото