Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Хремата е симптом, дължащ се на заболяване на носа или околоносните кухини (синусите). Той се проявява в повишена продукция на лигавична слуз. В зависимост от консистенцията на слузта хремата може да се изяви като запушен нос (при по-гъста секреция) или изтичане на различен по цвят секрет от носните отвори (при по-рядка консистенция).

Носната слуз представлява колоиден секрет, отделящ се от мукоцилиарния апарат на носната лигавица. Тя играе защитна роля и овлажнява вдишания въздух.

Част от бактериите, вирусите и полените във вдишания въздух се полепват по влажната лигавица, с което долните дихателни пътища и белите дробове се предпазват от възпаления. Носната слуз съдържа редица специфични и неспецифични защитни фактори, неутрализиращи патогенните микроорганизми, като лизоцим, интерферон, протеазни инхибитори, белтъци от системата на комплемента, секреторни имуноглобулини от клас А, М и Е (Ig A, Ig M, Ig Е) и други. При намалено количество на протективните фактори се развива инфекциозно възпаление на лигавицата на носа, наречено ринит.

При движението на ресничките на респираторния епител, покриващ носната лигавица, слузта се избутва назад към хоаните и фаринкса, където се гълта и обеззаразява в стомаха под действие на стомашната киселина.

Хремата е симптом на голяма група заболявания. Причините за развитието на хрема могат да бъдат най-различни, като се започне от баналните риновируси, от които всеки е боледувал през живота си, до опасни туморни образувания. Понякога откриването на основната причина за хрема е трудна задача и подлежи на редица медицински изследвания.

Ниска температура на въздуха (студ)

Хремата е особено честа през зимните месеци. Индуцираната от студ хрема се дължи на комбинация от термодинамиката и естествените реакции на организма към студени атмосферни дразнители.

Една от целите на назалния секрет е да затопли вдишания въздух до телесната температура, когато той навлиза в тялото. За да може да се случи това, носните кухини трябва да бъдат постоянно покрити с течна слуз.

През студените, сухи сезони лигавична обвивка на носните проходи има тенденция да изсъхва, което означава, че лигавиците трябва да работят по-усилено, произвеждайки повече слуз, за да запазят епитела на носната кухина. Като резултат носната кухина може да се запълни със слуз. В същото време, когато въздухът се издиша, водната пара в дъха се кондензира, когато топлият въздух се срещне с по-студената външна температура в близост до ноздрите. Това причинява натрупване на по-голямо количество вода в носните кухини. В такива случаи на ниска температура на въздуха излишната течност обикновено се разтича навън през ноздрите.

 Инфекциозен ринит

Инфекциозният ринит е най-често срещаната причина за хрема. Той се дължи на колонизацията на носната лигавица с различни вируси, бактерии и гъбички. Тъй като човек, като част от социалната среда, е изложен постоянно на патогенни микроорганизми, важен фактор за развитието на инфекцията е увреждането на локалния имунитет. В зависимост от давността на инфекцията се различават остър и хроничен ринит.

Синузит

Възпалението на околоносните кухини (синузит) най-често се дължи на предадена по съседство инфекция (от ринит, тонзилит, периодонтит). В зависимост от това кой синус е засегнат, клиничната изява е различна, но най-характерните симптоми включват главоболие и изтичане на секрет от носа.

Лакримация

Ринореята е също свързана със секретирането и отделянето на сълзи (лакримация), независимо дали поради емоционални събития или дразнене на очите. Когато се произведе прекомерно количество сълзи, течността се дренира през вътрешния ъгъл на клепачите, през назолакрималния канал и в носните кухини.

Колкото повече сълзи се проливат, толкова повече течност се влива в носните кухини. Натрупването на течност обикновено често се премахва чрез отстраняване на слуз през ноздрите (хрема).

Алергичен ринит

Алергичният ринит е едно от най-честите алергични заболявания. Причинява се от инхалаторни алергени, попаднали по носната лигавица. При чувствителни индивиди алергените предизвикват отделяне на антитела от група Е, които се свързват с определени клетки на имунната система (мастоцити и базофили). Те отделят хистамин и така се задейства алергичната реакция.

Чуждо тяло в носа

Чуждото тяло в носа е една от причините за хрема при деца, за която по-рядко се мисли. Най-често се касае за напъхани от детето семки, ядки или дребни играчки. При възрастни състоянието е предимно ятрогенно (предизвикано от лекарска намеса) със забравени марли или тампони при извършване на манипулации в носа.

Вазомоторен ринит

Вазомоторният ринит представлява свръхреактивност на невроните, инервиращи кръвоносните съдове на носната лигавица. При него не се касае за алергична реакция, а за бързото разширяване на кръвоносните съдове вследствие на въздействието на отключващ фактор, като стрес, внезапна промяна на температурата, прием на алкохол и други.

Носна полипоза

Доброкачественото туморовидно разрастване на носната лигавица се нарича носна полипоза. Това състояние е с недокрай изяснена етиология, но се среща по-често при атопични индивиди (предразположени към алергия).

Травма на главата

Ако е причинена от травма на главата, хремата може да бъде много по-тежко състояние. Счупване на основата на черепа може да доведе до руптура на бариерата между синоназалната кухина и предната черепна ямка или средната черепна ямка. Тази руптура вследствие на травма на главата може да причини напълване на носната кухина с гръбначномозъчната течност.

Това състояние, известно като ринорея на цереброспинална течност, може да доведе до редица сериозни усложнения и евентуално смърт, ако не се реагира правилно.

Рак на носа или синусите

Злокачествените туморни образувания (рак на носа или синусите) биват различни според произхода си: плоскоклетъчен карцином, аденокарцином и други. Ранната диагноза е особено важна за благоприятния изход на заболяването.

Други причини

Ринореята може да възникне като симптом при

опиоидна абстиненция,
придружена с лакримация.

Други причини включват:

коклюш
хормонални проблеми
клъстерно главоболие
синдром на Churg-Strauss
прекалена употреба на деконгестантен назален спрей
пикантни храни
тютюнев дим
парфюм
лекарства

Симптоми и признаци при хрема

Главният симптом на хремата е изтичането на бистър, гноевдиен, зеленикав (ринорея) или кървав (епистаксис) секрет от носа.

Други признаци биват: дразнене или сухота в носа, кихане, главоболие, затруднено носно дишане, намалено обоняние (хипосмия), промяна във вкусовите усещания (дисгеузия), заглъхване или болка в ушите, кашлица, сълзене на очите, сърбеж в носа или по очите, липса на апетит, хъркане, промяна на гласа и други.

При хрема кожата покрай ноздрите обикновено е зачервена, болезнена и образува ивицовидни язвички (рагади).

Общото състояние при хрема може да е запазено, но често се съпътства с повишена температура, чувство за отпадналост, адинамия, лесна уморяемост при физическо и психическо натоварване и други.

Кихане при деца
Кихане
Хрема при деца
Хрема
Обилен воднист секрет от носа
Постназална секреция
Алергична хрема
Сенна хрема
Зеленикави носни секрети
Отделяне на секрети от носа
Хрема (ринорея)
Хрема (ринит)
Симптом главоболие

 

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
Себореен дерматит
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хрема
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото