Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

ИНТЕРВЮ с Проф. д-р Донка Байкова, дм – специалист по Хранене и диететика
Възможно ли е да се отслабва без глад? За да отговори на този въпрос, потърсихме известния специалист по Хранене и диететика с дългогодишен опит – проф. д-р Донка Байкова.

 

Здравейте, проф. Байкова! Възможно ли е да отслабнем без глад?
Здравейте! Ефективното понижаване на теглото става посредством умерено като количество и балансирано като качество хранене. Ние сме така устроени, че колкото повече гладуваме, толкова по-усилено организмът ни трупа запаси (той се стреми да оцелее, а гладът е „заплаха“). С глада ние на практика „забавяме“ метаболизма си и променяме биологичните механизми на горене на мазнини.

 

Казвате „умерено количество“. Как да се случи това, ако сме свикнали да си похапваме?
Тук от изключителна важност е умелият контрол над апетита, така че подложеният на понижаващ телесната маса режим човек да не изпитва дискомфорт, както и да стопира проявите на т.нар. “вълчи глад” след изтощителни гладувания. Успешно овладяване на пристъпите на глад и свръхапетита, които биха могли да осуетят отслабването, се постига посредством своевременно „уведомяване“ на мозъка, че стомахът е пълен и сит.
С такова „хитро“ въздействие може да се похвали специалният природен продукт Vitaslim LIGHT (Витаслим Лайт). Той е уникален по своя механизъм на действие, дължащо се на съдържащия се в него биологичноактивен екстракт от ядково масло на корейски бор. Попаднал в стомаха, той стимулира отделянето на субстанции, които активират центъра на ситостта в мозъка и по този начин го „заблуждават“, че стомахът е пълен, въпреки че в него не е постъпила храна. Крайният резултат е, че максимум 60 минути след като е поета капсулата Vitaslim LIGHT, апетитът е намалял. Това е и периодът от време, в който трябва да се осъществи храненето, за да се постигне засищане с по-малко храна.

Ефективността на Vitaslim LIGHT се основава на иновативно технологично решение: активната му течна съставка е запечатана в твърди желатинови капсули без никаква термична и химична обработка. Това гарантира, че тя е с максимално запазени биологични качества и се усвоява изцяло от организма (за разлика от таблетките и прахообразните продукти), което е предпоставка за добър резултат.
В борбата със свръхапетита и за по-добър резултат може да се добави и един вкусен десерт. (Смее се). Става дума за едни уникални био блокчета – Vitaslim EAT&FIT (Витаслим Ийт енд Фит) – природно чисти и функционални продукти, 100% BIO, сурови и растителни, не съдържащи глутен. Тяхното засищащо глада действие се дължи на способността на глюкоманана (фибри от екзотичното растение кониаку), който съдържат, да абсорбира водата и да увеличава обема си многократно. Образуваният „гел“ забавя изпразването на стомаха и удължава времето за преминаване на храната към тънките черва. Уникално е и предназначението на “десерта” Vitaslim EAT&FIT – че не замества храненето, а се консумира преди него. Целта е да се намали количеството изяждана храна, а от там и теглото. Една-единствена хапка от вкусното блокче, съдържаща по-малко от 30 kcal е достатъчна, за да се почувства стомахът „пълен“.

За подобряване на резултатността от диетотерапевтичните програми за редукция на наднормено тегло е препоръчително: За намаляване на апетита - Да се комбинира прием на 1 порция Vitaslim EAT&FIT с 1 капсула Vitaslim LIGHT около 30–60 минути преди хранене, с 1–2 чаши вода.

 

А какво се случва с мазнините?
Комбинирането на Vitaslim EAT&FIT с Vitaslim LIGHT помага както за справяне с апетита, така и за намаляване на мазнините в тялото. Vitaslim LIGHT усилва горенето на мазнините от депата и допринася за постигане на оптимален баланс между мастната и мускулната тъкан, докато фибрите глюкоманан във Vitaslim EAT&FIT „попиват“ мазнините от консумираната храна и ги излъчват с фекалната маса, без да се усвояват. Това стимулира тялото да гори вече натрупаните в депата си мазнини и да коригира теглото надолу.
 
Pin It
Pin It

Метеоризмът – наличието на газове в червата – несъмнено е неприятен. Причините за него могат да бъдат няколко:


1. Метеоризмът може да се дължи на меню, богато на продукти, способстващи отделянето на газове. Това е свързано с процеса на ферментация в червата, дължащ се на намиращите се в тях бактерии и гъбички. Ферментират продукти, които са богати на нишесте или съдържат трудноусвоими съставки. Метеоризмът се влошава при консумация на мазни продукти, сладкиши, газирани напитки, кофеин. Способстват го и суровите зеленчуци и плодове.
Ферментацията е налична и при индивидуална непоносимост към определен тип храна. При възрастните може да се наблюдава подобна при консумацията на пълномаслено прясно мляко. Пример за индивидуална непоносимост е към фруктозата, глутена.
Някои комбинации на храни също предизвикват повишено отделяне на газове. Такива са съчетаването на въглехидратни (тестени) храни и месо, тесто с плодове като плодове сладкиши и др.

2. За образуването на газове влияе и начинът ни на хранене. Възможно е при поемането на храната да се поглъща и по-голямо количество въздух – явление, което се наблюдава при хранене с адаптирано мляко на кърмачетата, а при възрастните, когато се хранят и успоредно пият повече вода, особено газирани напитки, разговарят или се намират под напрежение. Процесът се способства и при бързо хранене, недостатъчно сдъвкване на храната, преяждане, лягане с пълен корем.

3. Причина е и обездвижването, което води също до запек, а той и метеоризмът „вървят“ в комплекс. Движението подпомага и перисталтиката на червата. В противен случай пасажът е затруднен, стомашното съдържимо се задържа за дълго на едно място. Това води до ферментация и отделяне на токсични вещества, от което се образуват и газовете. Процесът допълнително е усложнен, ако се приема малко вода и храненето е нередовно. Това способства образуването на сухи изпражнения и нарушава регулацията на стомаха, което създава тежък порочен кръг и предразполага към редица заболявания.

4. Газовете възникват и заради храносмилателно разстройство, което се дължи на бактериална или вирусна инфекция. Инфекциите водят до нарушаване на естествената чревна флора – вредните микроорганизми унищожават голямо число от полезните лакто- и бифидобактерии, които спомагат храносмилането. Съответно започват да се отделят повече токсини и газове в червата.

5. Метеоризмът е придружаващо явление при някои заболявания като гастрит, на жлъчния мехур, синдром на раздразненото дебело черво, пептична язва...

6. Може да се дължи и на прием на лекарства, например антибиотици, които нарушават естествения баланс на чревната флора, от което се получава вече известният ни процес.

7. Не е за подминаване и още един фактор – метеоризмът може да се дължи и на стрес.

Какво може да помогне срещу образуване на газове в ежедневието?


1. Опитайте се да се придържате към нормален режим на хранене – хранете се на определени интервали, с разнообразно здравословно меню и поемайте продуктите спокойно, бавно, на малки порции. Ограничете консумацията на газираните напитки и тестените, сладки, изделия.

2. Погрижете се да хапвате на ден по кофичка кисело мляко, съдържащо полезните лакто- и бифидобакерии.

3. Обогатете менюто си с храни, спомагащи храносмилането. Можем да ви издадем една екзотична рецепта за коктейл от сок от ананас и папая, в съотношение 1:3. Към него може да прибавите и минерална вода. Достатъчно е и да хапвате от тези плодове редовно. Обещават, че комбинацията предотвратява метеоризма.

4. Някои билки също помагат при газове. Това са лайка, маточина, джинджифил и др., така че приготвяйте си редовно чай от тях.

5. На някои им действа ползвотворно и сокът от киселото зеле.

6. Питали ли сте се защо при готвене на боб се добавя джоджън или при лещата чубрица, при други ястия магданоз, копър, кимион... или някои ястия на трапезата по традиция консумираме с люто? Подправките и пикантният състав потискат образуването на газове. Условно-патогенните микроорганизми не понасят овкусяването, което свива размножаването им – а колкото по-неактивни са те, толкова и червата са по-спокойни.

Pin It
Pin It

Целулит – това е сериозен естетичен проблем за много жени

Той се изразява в образуването на малки групи от мазнини в подкожната мастната тъкан, в резултат на кожата има подутини и вдлъбнатини.
Целулитът е често срещан. Смята се, че този проблем е при повече от 90% от жените.
Външният му вид е свързан с наднорменото тегло, както и хормонален дисбаланс и дисфункция на лимфната система.

Въпреки, че това не е сериозен здравен проблем, то много жени търсят средства за борба с целулита, който разваля кожата.

За щастие, неговите проявления могат да бъдат намалени значително, като се придържа човек към здравословна диета и с помощта на някои естествени средства.

Ние ще ви разкажа за такова средство.

Това е лекарствена напитка от ленено семе, тя подобрява състоянието на подкожна мазнина и кожата.
Терапевтичната ленена напитка е природно средство за прочистване на тялото и извеждане от него на излишната течност. Тя е много популярно средство сред тези, които искат да намалят теглото си и да решат проблема „портокалова кора“ на определени части от тялото.

Тези семена са истински склад на витамини, минерали и незаменими мастни киселини, които са полезни за кожата.

Съдържащите се в лененото семе фибри водят до подобряване на храносмилането на мазнини и спомага за отделянето на токсини, които пречат на нормалното функциониране на лимфната система.

         

Пийте ленено семе, за да се преборите с неприятния целулит

Съставните мастни киселини Омега-3 са с противовъзпалителен ефект, като по този начин се намаляване на задържане на течности в тъканите.

Лененото семе също има витамини и фолиева киселина – така кожата се поддържа еластична, и достатъчно хидратирана.
Как се прави лекарствена напитка с лененото семе?
Напитката се приема през устата, това помага за премахване на токсините, които играят важна роля в появата на целулит.

Разбира се, това не е магия, която ще ни спаси от този проблем веднага, но тя е много добра, за да се справят жените с целулита. Особено, ако се придържа към здравословния начин на хранене и се прилагат съответните външни агенти.

Важно е да се отбележи, че напитката е с леко алкализиращо и противовъзпалително действие.

Поради това, тя подобрява храносмилането и укрепва имунната система.

Съставки:

                                                5 супени лъжици ленено семе (50 грама)

 

1 литър вода

В топла вода сложете ленено семе и поставете на котлона. Оставете го да се вари в продължение на 2 минути, след което се прецежда в стъклена чаша. Когато напитката се охлади,  може да се пие. Най-добре е да се подготви това питие вечер.

На сутринта ще имате доста гъста напитка. Тя притежава всички полезните свойства на лененото семе.

Инструкции за употреба!

Пийте по половин чаша 3-4 пъти на ден. Пие се половин час преди основните хранения, а след това ще ядете по-малко.

 

Pin It
Pin It

Многобройните лечебни ефекти на ментата са познати още от древността. За разлика от други растения, тя е много добре проучена, а ползите й за здравето са категорично доказани от науката.

 

Днес ментата или както я наричат още – „най-старото лекарство в света”, намира широко приложение както в козметиката, така и в индустрията на хранителните добавки, обикновено под формата на ментово масло.

 

Едно основните здравословни свойства на ментовото масло, е свързано с ефекта му върху храносмилателната система. Но ползите от това ценно билково лекарство не се изчерпват до тук. Предлагаме ви пълен списък с всички доказани приложения на ментовото масло!

 

1.Синдром на раздразненото дебело черво (IBS)

Съвременните изследвания показват, че ментовото масло е едно от най-ефикасните природни средства за профилактика и лечение на синдром на раздразненото дебело черво. Подходящо е не само за възрастни, може да бъде прилагано и при деца.

 

2.Спазми на дебелото черво и метеоризъм

Маслото от мента е страхотна алтернатива на лекарства от типа на Бускопан, използвани за релаксиране на гладко-мускулния спазъм. То отпуска мускулите на червата, позволява свободното преминаване на газовете и облекчава коремните болки.

 

3.Запек или недостатъчно изхождане

Ефикасен лек в случаите на насилствено и недостатъчно изхождане по голяма нужда, подуване, болки и намален апетит.

 

4.Функционална диспепсия

Маслото от мента, в комбинация с масло от ким, действа отлично при функционална диспепсия (затруднено храносмилане), гадене, повръщане, парене зад гръдната кост.

 

5.Колики у бебета

Има доказателства, че ментовото масло е ефективно колкото симетикона в лечението на колики при бебетата.

 

6.Алергичен ринит (сенна хрема)

Ментовото масло инхибира освобождаването на хистамин, благодарение на което спомага за облекчаване на симптомите при алергичен ринит.

 

  1. туберкулоза

Според някои изследвания, маслото от мента намалява нивата на възпаление, облекчава някои от симптомите на туберкулоза и предотвратява изострянето на болестта.

 

8.Радиационно увреждане

Много от проведените проучвания върху действието на маслото от мента показват, че то намалява риска от клетъчна смърт и предпазва ДНК от увреждане.

 

9.Дихателни проблеми

Действа отхраччващо и деконгестантно, и допринася за изчистването на дихателните пътища. Полезно при упорта кашлица.

 

Продуктът на канадската компания Natural Factors съчетава масла от мента, риган и ким – ефикасна билкова комбинация срещу различни нарушения на храносмилането.

 

Лесните за преглъщане капсули са източник на оптимални концентрации от едни от най-важните природни съставки в подкрепа на храносмилането. Благодарение на ентеричното си покритие, капсулите достигат до стомаха непокътнати, доставяйки комбинацията от масла в т. нар. долен храносмилателен тракт. Това намалява риска от дразнене на стомаха и киселини, и спомага за елиминирането на проблема с максимална точност.

Приемът на Мента масло с риган и кимион, се препоръчва при синдром на раздразнените черва, чревна кандидоза и други храносмилателни смущения.

Pin It
Pin It

Никога не спираме да търсим съвършенният продукт, който може да направи чудеса с тялото ни, но и също така да е вкусен.

И все пак този продукт, не е нищо по различно от пчелен мед, който имаме по нашите домове.

Погледнете по долу какви ползи има пчелният мед за нашето здраве.

 

Почиства кожата

 

Пчелният мед е съвършен антиоксидант.Това означава, че редовното ползване може да изчисти нашият организъм от токсините.Също и антиоксидантните му качества, ще направят вашата кожа да блести.

 

Отстранява излишните килограми

 

Ако спазвате някакво здравословно хранене.

Знаете, че докторите препоръчват да избягвате сладките които съдържат захар.

Изключение прави пчелният мед, това се случва, защото пчелния мед поддържа правилния метаболизъм.

Това е важно за отстраняване на излишните килограми.

 

Намаля нивото на холестерола

Пчелният мед не съдържа холестерол.

Витамините, който съдържа пчелният мед намаля стойностите на холестерола.

 

По здраво сърце

Изследване е показало че антиоксидантите на съдаржанието на пчелният мед, могад да отпушат стеснението на артериите.Стеснението може да доведе до сърдечни заболявания.Липса на памет и главоболие.Една чаша вода с няколко лъжици мед могат да предотвратят тези заболявания.

 

По добра памет

 

Едно друго откритие доказва, че пчелния мед има способността да се преборва със стреса.Въстановява клетъчната система, антиоксидантна защита и предотвратява последствията.Подобрява паметта.Също така калцият, който се съдържа в пчелния мед, лесно се усвоява от мозъка, факт е, че функционира по добре.

 

По добър сън

Захарта, която се съдържа в пчелния мед, вдига нивото на инсулина в кръвта и освобождава серотонин.По-късно серотонина се образува в мелатонин.Един хормон който произвежда по-качествен сън.

 

По здрав стомах

Една лъжица пчелен мед на празен стомах, може да помогне, за по-добра функция на храносмилателната система.

 

Облекчава напрежението при стрес

Пчелният мед, отпуска нервите и облекчава напрежението.Глюкозата, която се съдържа в пчелния мед е необходима за функцията на нервната система.

 

Комбинация от пчелен мед и чесън

 

* 3-4 скилидки чесън

* 1 чаена чаша пчелен мед

* 1 бурканче с капаче

Обелете скилидките чесън и ги пуснете в пчелния мед.Затворете бурканчето с капачето и го оставете за няколко дена.Яжте по 1 лъжица всеки ден на гладно и ще се почуствате много по-добре и енергични от всякога.

 

Источник:

Д-р Вангел Василев

 

Pin It
Pin It

Моята баба живя 97 години. Почина в съня си. Не страда от тежки болести, нямаше високо кръвно налягане, носеше очила само за гледане на близо.

 

За нейната височина от 161 см – тежеше 57 килограма, без нито един ден от живота да е била подложена на диета. Според нея, гладуването е „глупост, с която момичетата тормозят тялото си и не умеят да се радват на малките радости на живота“.

 

Смятам, че баба ми имаше спокойна и дълга старост, защото се придържаше към няколко прости правила.

 

1. Сутрин баба ми пиеше билков чай ​​на гладно. Тя не знаеше какво е безалкохолна газирана напитка, но за сметка на това в кухнята, в специално чекмедже в стария дървен шкаф, тя държеше торба с изсушени билки.

Жълт кантарион, мента, мащерка, невен, коприва, шипки …

Баба пиеше билкови отвари няколко пъти на ден, без да има значение сезона навън. Дори и през лятото тя искаше да си направи горещ чай, който за моя изненада, действаше по- освежително и от студена напитка.

По-късно разбрах на какво се дължи този факт. Тайната на топлият чай е проста – той разширява кръвоносните съдове и увеличава изпотяването, а с него изчезва и излишъкът от топлина. Така организмът се охлажда. Именно затова в топлите страни всички пият горещ чай, за да се охладят.

 

2. Баба закусваше един час след сутрешния чай. Нейната закуска, за разлика от теорията, която гласи, че трябва да бъде най- обилното хранене през деня, беше малка по обем.

През пролетта и лятото тя хапваше един-два плодове, на които в момента им е сезон, или филия хляб с домашна извара / сирене и домат – набран непосредствено от градината.

 

3. Баба не е най- екзотичният готвач на света, така че на обяд подготвяше яхнии от „това, което има“. Нейните ястия са прости, само с няколко продукта, но много вкусни.

 

4. Баба не познаваше днешните модерни подправки, но редовно използваше сол, магданоз, мащерка, мента, босилек, розмарин …

Тя казваше, че човек трябва да използва само растения, които растат в родината му.

 

5. Баба не пържеше нищо, освен мекиците, които бяха ритуал за закуска в неделя. Не се готвеше мазна храна, но редовно използваше свинска мас, приготвено лично от нейните сръчни ръце.

 

6. Баба рядко пийваше нещо за вечеря, но все пак имаше малка специална чаша, в която слагаше не повече от 50 мл. домашна ракия, която искаше да пие бавно. Тя често се шегуваше, че това е нейното хапче за сън. Не но отказваше и на чаша червено вино.

 

7. Баба винаги ядеше това, което осигуряваше сезона. През пролетта и лятото бяха свежите салати и плодове. В късната есен и зимата – също.

Нейните зимни салати бяха от цвекло, ряпа, моркови, кисело зеле или вкусна домашна саламура.

Не трябва да забравяме и за ябълките и крушите, които се консумират пресни или печени във фурната. През зимата нямаше седмица, в която баба не печеше тиква, която според нея е перфектен десерт.

 

8. Винаги имаше на масата чесън и люта чушка.

 

9. Баба рядко пиеше мляко, но затова с удоволствие пиеше айран. От млечните продукти обожаваше домашната извара, сиренето и маслото. Кашкавалът беше лукс, който рядко е присъствал на нейната трапеза.

 

10. Баба не е вегетарианец, но строго спазваше всички пости. Рядко ядеше месо.

 

11. С други баби от махалата имаха ритуал. Всяка сряда следобед отиваха в сладкарницата, в която задължително си поръчваха по две тулумби и голяма боза.

В събота следобед, също се събираха в една от тях, отпивайки турско кафе в комбинация с домашно сладко. Това бяха двата дни в седмицата, в които баба ми консумираше нещо, в което има рафинирана захар.

 

12. Баба никога не стоеше дълго на едно място. Дори и през зимните месеци, когато нямаше работа в градината, тя все пак си намираше нещо да прави, да бъде на чист въздух и преди всичко, да е в движение.

 

13. И нещо последно, но е важно. Умът на баба не беше зает с мисли за кариера, печелене на пари и материални богатства.

Тя живееше от сутрин до вечер, от днес за утре, от ден за ден, затова винаги беше в добро разположение на духа.

И след като прочетете всичко това, ще кажете: „Да, ама тя е живяла в друго време, храната е била друга, стресът е по-малък, а природата чиста“. И  сте прави, но това не ни пречи да се стремим да живеем просто и здравословно, така както правеше моята любимата баба.

Pin It
Pin It

Няма време да се измисли нова прическа? Ето тези малки трикове ще ви помогнат.
Представяме ви 14 лесни и бързи трика да ” укротите” вашата коса, изглеждайки чудесно.

Използването на фиба

Правейки къдрици

С помощта на тънка лента за коса

Опашка

С помощта на широка лента за коса.

Не забравяйте да захванете с фиби в края.
Кок и плитка комбо

Ниската конска опашка с цвете

Хлабав кок

Закрепете с фиби.
Алтернативен кок с плитка

Плитка около главата.

Опашка встрани.

Алтернативен кок

Хоризонтална плитка

 

 

 

Pin It
Pin It

Безкрайно много се изписа по форуми и блогове каква ли не информация относно овесените трици (англ. Oat Bran). Главната ни редакторка получи разрешение от родното издателство на третата книга на д-р Дюкан "Чудото на овесените трици" да използваме материали от нея, за да внесем в българското Интернет пространство нужната яснота по темата.

На пръв поглед овесените трици нямат впечатляващ търговски външен вид. Цената им е изключително ниска - около 1,50 лв за 200 грама или за приблизително 20 супени лъжици. Седейки на щанда в магазина без ярка опаковка, на която с големи букви да пише "5 килограма за 10 дни" е възможно изобщо и да не ги забележите.

Какво се случи?
Какво се случи, че тези слабопознати у нас и трудно откриваеми до миналата година малки овесени люспички, днес неминуемо стават тема на разговор във всяка женска компания и присъстват на диетичните щандовете на почти всички магазини (поне в София е така).

Всичко започна с набирането на популярност на книгата на френския доктор Пиер Дюкан – "Как да отслабнем завинаги". 

Овесените трици се произвеждат от обвивката на овесените зърна (както Дюкан ги нарича "те са селската риза на овеса"). Познати са на човечеството от векове, но до сега никой не беше сядал да обобщи цялостно тяхната полезност върху всички системи на организма.

Иначе кардиолозите ги признават,  категорично като ги наричат "храна за сърцето" и позволяват на търговците да напишат това на опаковките.

Диетолозите изтъкват ролята на фибрите съдържащи се в тях за забавяне усвояването на захарите.
Онколозите откриха, че влакнините в тях предпазват от рак, а гастроентеролозите ги препоръчват с цел подобряване ритмиката на изпразване на червата.

Въпреки това, широката публика винаги е смятала овесените трици за бедни на вещества отпадъци от производството на овес, предназначени за храна на конете.

Защо тогава Дюкан ги нарича чудо?
Онова, което придава на овесените трици този особен статут, е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилатлен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля и сътворяват прословутото чудо, включено в заглавието на книгата на Пиер Дюкан.

Основното оръжие на овесените трици са разтворимите им влакнини. За разлика от влакнините в останалите растения и зърнени култури, тези в овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт.

Ако поставим в една чаша с вода овесени трици, а в друга пшенични например, ще забележим разликата след десетина минути. В чашата с овесените трици ще се е получила кашава смес (под микроскоп една капка от сместа прилича на мрежа от алвеоли, в които е затворена водата), докато пшеничените трици ще сa се утаили на дъното. При това експериментът е със същия резултат дори ако разтворът е сладък, солен, кисел ...

Влакнините и плененият от тях товар преминават през 10-12 метра тънко черво, което ще се опита, но без особен успех, да изтръгне хранителния сок. А когато достигнат дебелото черво за извличане на хранителни вещества и калории вече е трудно да се говори. По този начин калориите, пленени от алвеолите на овесените трици напускат организма. В това се състои и чудодейната им роля – роля на лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта.

По отношение на свръхтеглото овесените трици действат в три наосоки:
- като отнемат едно, макар и неголямо количество калории, те намаляват калорийното съдържание на поетата храна
- като увеличават обема си средно 30 пъти, те засилват усещането за ситост
- лесно се поддават на обработка и от тях могат да се направят безкрайно много здравословни и вкусни ястия и десерти

По отношение на сърцето и кръвоносната система овесените трици по естествен начин, като метла, без лекарства намаляват нивото на лошия холестерол. Холестеролът е вещество, което задръства всички артерии и най-вече коронарните сърдечни артерии, чието запушване води до инфаркт или гръдна жаба.

Масово е разпространена погрешна теория, че високото ниво на холестерола е характерно само за възрастните хора. Истината е, че няма възраст, която да е защитена. Холестеролът се натрупва в артериите ни така, както плаката по зъбите и не се интересува от възрастта или пола ни. Добре е всеки човек от 25 до 45 годишна възраст на всеки пет години да проверява нивото на холестерола си, а след 45 години веднъж годишно. Естественият отговор на организма по отношение на лошия холестерол е добрият холестерол. За да поддържаме високо нивото на приятелския холестерол е необходимо да консумираме риби, да пием 1-2 чаши вино дневно, да правим физически упражнения и главно да спрем да пушим.
Консумирани редовно и в достатъчно количество, овесените трици също могат да намалят холестерола от животински произход с 15% - намаление почти равно на постигнатото от някои създадени за целта медикаменти.

По отношение на диабета овесените трици имат свойството да забавят проникването на захарта в организма. Смесени с бързите захари, овесените трици намаляват скоростта на придвижването им в храносмилателната система и на проникването им в кръвта. В средата на корема си всеки от нас има орган наречен панкреас. Той има функцията да отделя в кръвта хормона инсулин щом кръвната захар надмине 1 грам на литър. Задачата на инсулина е да прогони глюкозата от кръвта и да я изпрати към мускулите (които да я складират за текущи енергийни разходи) или към черният дроб (където се натрупва в резерв като гликоген).
Панкреасът на диабетиците и на хора редовно прекаляващи с консумирането на богати на захар храни е по-крехък и уязвим. Той не понася глюкозата и реагира енергично на присъствието й в кръвта, като започва бурно да произвежда големи количества инсулин. С течение на времето тази дейност уморява и изтощава панкреаса. Тук на помощ могат да се притекат триците, като от една страна забавят преминаването на захарите през храносмилателния тракт и прехвърлянето им в кръвта. А от друга страна, пленили със своята фина и лепкава мрежа бързите захари (трапезна кристална захар, сладкиши, захарни изделия, шоколад ...), триците успяват да  ги отведат "опаковани във влакнини" по пътя им навън.

Дозировката на консумиране на овесени трици при профилактика или лечение на диабет според д-р П. Дюкан е различна. За оптимални резултати той препоръчва 1 супена лъжица сутрин, 2 на обед и 2 вечер, като ги консумирате по време на ядене, за да се смесят добре с храната.
 
Месечен разход около 6 лв. – за да бъде тялото ви здраво, а фигурата елегантна.
Една опаковка от 200 грама (най-разпространените) съдържа приблизително 20 супени лъжици. Консумирани по 3 лъжици дневно (стига да не сте на първата ударна фаза от режима на Дюкан) овесените трици от едно пакетче – 1,50 лв. би трябвало да ви стигнат за около 1 седмица.

Препоръчителна дозировка по време на режима на Пиер Дюкан.
Най-лесно ще запомните дневната дозировка по следния начин:
През първата-ударна фаза – 1 супена лъжица, през втората - смесената фаза се препоръчват - 2 супени лъжици дневно, а през третата - задържаща - 3 лъжици и през четвъртата - окончателно стабилизираща фаза - 4 лъжици

Улесняващо е ако ги залеете с леко топла вода така, че водата да ги покрие половин до един сантиметър, в зависимост от количеството трици. Оставете триците поне за 5-10 минути (ако ги забравите за няколко часа, не се притеснявайте вкусът им става още по-невероятен) и едва тогава ги разбъркайте с кисело, прясно мляко (ако сте на ударна или смесена фаза задължително с 0,1% масленост – вече има много такива марки, например - Герма, Култура, Верея, Роса ... *) или други млечни произведения, като извара или плодово мляко (което у нас обезмаслено все още не се предлага). През третата и четвъртата фаза е възможно да "отпуснете колана" като консумирате не само обезмаслени, а и нискомаслени млека (нпр. 2% кис. мляко Боженци, Сердика ...) и други млечни продукти. 

*Статията има за цел да информира. Редакцията не носи отговорност за достоверността за процентното съдържание масленост в изброените марки мл. продукти.

Pin It
Pin It

Отслабване с ядки – най-доброто меню за стегнато тяло

Отслабване с ядки продължава в рамките на 10 дни. Сега е идеалното време да се сдобиете с перфектна фигура, която сте успели да развалите покрай празниците. В рамките на малко повече от седмица ще се сбогувате с до 3-4 килограма. Диетата е доста вкусна.Много хора са фенове на ядките, а определени от тях са и доста полезни за човешкото здраве. Няма да сгрешите, ако ги приемате редовно, но в умерени количества. Всяко нещо, с което се прекали, вече става опасно за вас и организма ви. Трябва да спазвате един основен принцип. Порцията ви не бива да надвишава 250 грама.

             Отслабване с ядки

Ядките са богати на протеини, витамини от група В, Е и В1. След края на диетата, кожата ви ще изглежда по-добре от всякога. Можете да заложите на орехи, лешници, фъстъци или кашу. Ние ви предлагаме едно примерно меню, което да следвате в предстоящите 10 дни.

Отслабване с ядки – 10-дневна диета

Закуска: Черно кафе, едно домати, няколко на брой бадема, които сте поръсили със зехтин и сте добавили към салата.

Обяд: Салата от марули и натрошени ядки (добавете малко зехтин), една чаша доматен сок (може от моркови или тиква) и картофена супа.

Следобедна закуска: Една шепа ядки и една средна по големина ябълка.

Вечеря: Не много гъста овесена каша (пригответе я с вода, а не мляко). Комбинирайте с чаша чай (билков) или компот.

Отслабване с ядки е диета, доказана във времето. Първите резултати ще забележите още в началото на диетата. Те ще ви амбицират да продължите да спазвате режима. Следвайте го по начина, който сме го описали и 100% ще постигнете задоволителни резултати. Не бива да се съмнявате в това. Отслабване с ядки за двоен ефект – стегнато тяло и свежо лице. Точно това прави диетата доста съблазнителна за всички дами. Изпробвайте я! 

Pin It
Pin It

Невъзможно е да водим 100% чист и зелен начин на живот, дори когато полагаме максимални усилия. Причината е, че не можем да избегнем абсолютно всички токсини, на които ежедневно сме изложени.

Но токсините сами по себе си не са единствения проблем. Другият също толкова важен момент е индивидуалната генетична толерантност на тялото към тях. Така например, има хора, които с лекота биха се справили с различни стресови фактори в живота си, включително токсини, други обаче – не. Ето един пример, който много добре обрисува тази ситуация: да приемем, че “X” пуши по 3 кутии цигари дневно, но живее до 80-годишна възраст. “Y” обаче, може да умре на 40, в резултат от пасивното тютюнопушене. Това не означава, че пушенето е безопасно за здравето, а че всеки човек има различен праг по отношение на токсините и оксидативния стрес.

 

Много хора имат увреждания като MTHFR генна мутация, което увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания и инхибира способността на тялото да се справи с токсините. Автоимунните заболявания се увеличават все повече. Стресът, неправилното хранене, хранителните непоносимости, някои инфекции, както и синдромът на пропускливите черва са сред главните фактори, които могат да задействат дадено автоимунно заболяване при генетична предразположеност. Токсините са много важна част от целия този пъзел, те играят главната роля в инициирането, прогресията и обострянето на автоимунните заболявания. Ксенобиотиците, които включват лекарства, пестициди или канцерогени, са едни от най-разпространените токсини.

 

Пример за такива токсини са:

-живакът в пломбите от амалгама

-някои морски дарове

-бисфенол А (промишлен химикал, широко използван в производството на пластмасови изделия)

-винилхлоридът, открит в чешмяната вода и др.

-органичните разтворители, открити в някои бои, лакове, лепила, почистващи препарати и др.

-формалдехидът, с който се обработват някои кожи и още много други токсични замърсители, съдържащи се в още редица храни, стоки от бита и в околната среда.

 

Искате ли да ограничите влиянието на токсините върху вас?

Ако успеете да го направите, ще се радвате на отлично здраве, енергията и тонусът ви ще се увеличат многократно, сънят ви ще бъде по-качествен, паметта и концентрацията ви ще бъдат в пъти по-добри….

 

Ето най-важните стъпки за чист живот, без токсини!

 

-Намалете хроничното възпаление и подсилете имунната система. За ограничаване на оксидативния стрес и поддържане на ефективен контрол върху заболяванията, е много важно нивата на хронично възпаление да бъдат ниски, а имунната система да функционира безотказно. За целта трябва да поддържате перфектно балансиран микробиом (колонии от бактерии и други организми, населяващи червата). Можете да го постигнете като започнете прием на висококачествен пробиотик, премахнете вредните храни от диетата си и умело управлявате начина, по който реагирате на стреса.

 

-Почиствайте с екологично чисти продукти. Конвенционалните сапуни за съдове, перилните препарати, омекотителите и др., съдържат вредни химикали, които необратимо увреждат здравето. Търсете продукти със съдържание на естествени съставки и етикирани като нетоксични.

 

-Заложете на естествените аромати. Вместо токсичните освежители за въздух и свещите, винаги избирайте етеричните масла. Те са чудесна алтернатива и имат доказани лечебни ползи. Същото важи за парфюмите и одеколоните, много от които съдържат токсични съставки. Използването на етерични масла е чудесен и здравословен начин да ухаете добре!

 

-Растенията превръщат всяко помещение в здравсловна среда. Един от начините за почистване на въздуха, който дишате ежедневно, е като отглеждате големи, стайни растения.

 

-Поддържайте кожата си с нетоксични продукти. Като най-големият орган, кожата поглъща всички токсини, съдържащи се в конвенционалните сапуни, шампоани, гримове, лосиони и др. Вместо купешки продукти, опитайте да използвате бадемово масло, масло от жожоба, или кокосово масло… Кокосовото масло например, може да замести почти всички шишенца в козметичното шкафче. Него можете да използвате за почистване на грима, вместо крем, включително за околоочния контур – нанесено върху почистена кожа. Известно е още, че то очиства устната кухина от вредните бактерии, има леки избелващи свойства и също така заздравява и овлажнява косата.

 

-Слънцезащитните продукти може би ви вредят повече, отколкото обратното. Според изследвания на работната група по опазване на околната среда (EWG) в САЩ, около 84% от слънцезащитните продукти са вредни за здравето на потребителите. В същото време, много нови изследвания сочат, че прекомерното избягване на слънчевите лъчи пък, е водеща причина за недостиг на витамин D, който от своя страна да доведе до сериозни автоимунни нарушения.

 

-Хранете се умно. Редовно яжте богати на фолиева киселина зеленолистни зеленчуци, както и такива, богати на сяра, като зеле, броколи, карфиол, лук, чесън, гъби, аспержи и др. Включвайте и някои суперхрани, полезни за детоксикацията на тялото, като чесън, кориандър, магданоз, спирулина, куркума, артишок, глухарче, млечен бодил и др.

 

Добре е да включите към диетата си и висококачествен билков продукт, съдържащ само екстракти от растения с доказани очистващи свойства. Тисилин клийнс билкова програма, е една от най-ефикасните формули в това отношение – деликатно очиства тялото от токсините и спомага за регулиране на теглото.

 

Билков детокс с Тисилин Клийнс Билкова Програма: професионални резултати само за 15 дни!

Тисилин Клийнс Билкова програма е професионална, пречистваща програма в 3 фази, която стимулира естественото изхвърляне на отпадъците от тялото и насърчава здравословната редукция на теглото.

Всяка една от трите фази Тисилин Клийнс Билкова Програма съдържа изобилие от внимателно подбрани природни съставки, въздействащи на най-важните органи и системи, чрез които тялото се пречиства. Състои се от 3 фази, всяка от които съдържа внимателно подбрани екстракти от билки в подкрепа на здравословната детоксикация на тялото.

 

Фаза 1. Висококачествен сух екстракт от семена на бял трън (млечен бодил) Thisilyn®, стандартизиран до 80% силимарин за мощно пречистване на черния дроб, артишок, куркума и глухарче, в комбинация с балансирана смес от билки, като червена боровинка, аспержи, репей, червена детелина и др.

Фаза 2. Патентована смес от псилиум (хуск), гуарова гума (гуаран), фибри от ленено семе (богати на лигнани), пектин от грейпфрут, фруктоолигозахариди (FOS) и акациева (арабска) гума.

Фаза 3. Американски зърнастец (каскара саграда), мента, копър, джинджифил и ружа; трипхала – тройна билкова аюрведическа комбинация  с противовъзпалително, детоксикационно и лаксативно действие; отново Thisylin® стандартизиран екстракт от бял трън.

Pin It
Pin It

Експертите твърдят, че топлата вода с морска сол, изпита на празен стомах, в продължение на 7 дни, е в състояние да възстанови всяка клетка на тялото. В края на краищата водата е източник на живот и това е абсолютно естествено за тялото. Укрепване на костите, нормализиране нивата на кръвната захар, ускоряване обмяната на веществата, подобряване на имунната система – това е само част от предимствата на физиологичния разтвор.

Прочистване със солена вода

В една чаена чаша гореща вода разтворете равна чаена лъжичка морска сол. Чаената чаша е необходимо да е достатъчно голяма, така че да побере около 500 мл. вода. Ако солта ви се стори повече, отколкото може да понесете, разредете с вода, така че да се получи приятен за пиене разтвор. Водата трябва да е гореща, а не топла. Това е необходимо, за да може да се разтвори морската сол. Пийте солена вода в продължение на 7 дни, сутрин на празен стомах. След това си вземете почивка за една седмица, след което тази практика може да продължи отново. Важно: солената вода е противопоказна при онези, които страдат от някакви аномалии и заболявания на бъбреците!

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА „МОРСКАТА“ ВОДА

1. Водата с морска сол – склад на важни минерали за тялото ни. Химиците са идентифицирани повече от 80 елемента. Не спазвайте безсолна диета, ако искате да органите и системите в тялото да функционират нормално.

2. Солта действа като естествен антибиотик за червата. Водата със сол ускорява процеса на храносмилането.

3. Солената вода помага за предотвратяване на остеопороза и чупливи кости.

4. Помага да се поддържа нормално нивото на течности в организма. Дори и медицинския физиологичен разтвор, който спасява животи в болниците, всъщност е солена вода.

5. Поради богатото съдържание на важни минерали, които са с благоприятно действие за нервната система, редовното пиене на солена вода ще помогне за нормализиране на емоционалното състояние и предотвратяване на безсънието. Солта поддържа нивото на серотонин и мелатонин и основните антидепресанти, произвеждани от организма.

6. Солената вода допринася за втечняване на слузта в белите дробове и синусите при настинки и грип. Освен това е отлично отхрачващо средство.

7. Една чаша вода със сол възстановява цвета на кожата и прави тена свеж и равен.

Вероятно някои от вас ще се сетят, че наричат солта „бяла смърт“. Със сигурност ще има коментари от рода на: „солта задържа течностите в тялото“, „ще се подуем, ще сме целите в отоци“. В защита на написаното по-горе ще припомним, че няма отрова, а има доза. И освен това – солената вода е електролит. Електролитният дисбаланс нанася много вреди на здравето. Електролитите изпълняват много важни функции в тялото. Мускулите и невроните имат нужда от електролити. За съкращението на мускулите е нужен калий и натрий. Ако ги няма тях ще е налице мускулна слабост и крампи. Няма да вдигнете кръвно от солената вода и няма да си съсипете бъбреците, защото соленият разтвор, който се получава от половинка вода и лъжичка морска сол, е полезно слаб. Голяма част от рецептите, които са на билкова и натурална основа, се спазват три месеца. За това време няма как да навредите на здравето си със солената вода. А и никой не казва, че е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да пиете солена вода. Това е профилактика, превенция, а статията е просто предложение, с достатъчно информация да подсили общата култура, ако не имунната система… Всички тези предимства са валидни по отношение на водата с морска сол. Природата отново ни дава шанс да се погрижим за здравето си, ползвайки нейните блага.

Pin It
Pin It

Мечтано като бързина и ефект отслабване с възможно най-приятната вечеря!

Всяко отслабване, направено с воля и правила, има резултат. Работата е там обаче, че много хора имат нужда от бързо сваляне на килограми, вместо да пазят диета с месеци.

Това може да стане с подходящата вечеря. Да, именно последното ядене за деня води до най-неприятното качване на килограми. Много са факторите за това и поради тази причина трябва да се коригира вечерята.

Отслабване с подходящата вечеря

Взимате купа. Нарязвате половин зелка, половин глава цвекло и един морков. Може да се добавят подправки по вкус, например целина или магданоз. Всичко минава през блендер.

След като се получи течност, добавяте към нея сок от един лимон. Накрая сипвате и 2-3 капки зехтин. Така завършвате вашата напитка за отслабване.

Пийте това всяка вечер три дни поред и ефектът няма да закъснее. Опитайте се само това да е вечерята ви. Напитката ще ви засити, защото е богата на фибри, минерали, пектин и витамини.

Можете да продължите в същия дух максимум седмица. След това пак можете да повторите, но чак след 7 дни, за да има време организмът да се захрани.

Ако поне 3 дни вечеряте по този начин, ще свалите поне 3 кг. Това значи по килограм дневно, което по принцип е много трудна задача.

Освен с тази вечеря, можете да подсилите ефекта за вашето отслабване с определени правила. Поне през седмицата, в която сваляте кг., не приемейте алкохол. Той много забавя метаболизма и прави целия процес труден.

Физическата активност също е много важна. Ако нямате време за тренировки, поне се разхождайте често на въздух.

Въпросната напитка за отслабване трябва да се приема не по-късно от 3 часа преди лягане. Така организмът ще има време да я възприеме.

Молим, коментирайте!

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
Себореен дерматит
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хрема
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото