Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Многобройните лечебни ефекти на ментата са познати още от древността. За разлика от други растения, тя е много добре проучена, а ползите й за здравето са категорично доказани от науката.

 

Днес ментата или както я наричат още – „най-старото лекарство в света”, намира широко приложение както в козметиката, така и в индустрията на хранителните добавки, обикновено под формата на ментово масло.

 

Едно основните здравословни свойства на ментовото масло, е свързано с ефекта му върху храносмилателната система. Но ползите от това ценно билково лекарство не се изчерпват до тук. Предлагаме ви пълен списък с всички доказани приложения на ментовото масло!

 

1.Синдром на раздразненото дебело черво (IBS)

Съвременните изследвания показват, че ментовото масло е едно от най-ефикасните природни средства за профилактика и лечение на синдром на раздразненото дебело черво. Подходящо е не само за възрастни, може да бъде прилагано и при деца.

 

2.Спазми на дебелото черво и метеоризъм

Маслото от мента е страхотна алтернатива на лекарства от типа на Бускопан, използвани за релаксиране на гладко-мускулния спазъм. То отпуска мускулите на червата, позволява свободното преминаване на газовете и облекчава коремните болки.

 

3.Запек или недостатъчно изхождане

Ефикасен лек в случаите на насилствено и недостатъчно изхождане по голяма нужда, подуване, болки и намален апетит.

 

4.Функционална диспепсия

Маслото от мента, в комбинация с масло от ким, действа отлично при функционална диспепсия (затруднено храносмилане), гадене, повръщане, парене зад гръдната кост.

 

5.Колики у бебета

Има доказателства, че ментовото масло е ефективно колкото симетикона в лечението на колики при бебетата.

 

6.Алергичен ринит (сенна хрема)

Ментовото масло инхибира освобождаването на хистамин, благодарение на което спомага за облекчаване на симптомите при алергичен ринит.

 

  1. туберкулоза

Според някои изследвания, маслото от мента намалява нивата на възпаление, облекчава някои от симптомите на туберкулоза и предотвратява изострянето на болестта.

 

8.Радиационно увреждане

Много от проведените проучвания върху действието на маслото от мента показват, че то намалява риска от клетъчна смърт и предпазва ДНК от увреждане.

 

9.Дихателни проблеми

Действа отхраччващо и деконгестантно, и допринася за изчистването на дихателните пътища. Полезно при упорта кашлица.

 

Продуктът на канадската компания Natural Factors съчетава масла от мента, риган и ким – ефикасна билкова комбинация срещу различни нарушения на храносмилането.

 

Лесните за преглъщане капсули са източник на оптимални концентрации от едни от най-важните природни съставки в подкрепа на храносмилането. Благодарение на ентеричното си покритие, капсулите достигат до стомаха непокътнати, доставяйки комбинацията от масла в т. нар. долен храносмилателен тракт. Това намалява риска от дразнене на стомаха и киселини, и спомага за елиминирането на проблема с максимална точност.

Приемът на Мента масло с риган и кимион, се препоръчва при синдром на раздразнените черва, чревна кандидоза и други храносмилателни смущения.

Pin It
Pin It

Целулит – това е сериозен естетичен проблем за много жени

Той се изразява в образуването на малки групи от мазнини в подкожната мастната тъкан, в резултат на кожата има подутини и вдлъбнатини.
Целулитът е често срещан. Смята се, че този проблем е при повече от 90% от жените.
Външният му вид е свързан с наднорменото тегло, както и хормонален дисбаланс и дисфункция на лимфната система.

Въпреки, че това не е сериозен здравен проблем, то много жени търсят средства за борба с целулита, който разваля кожата.

За щастие, неговите проявления могат да бъдат намалени значително, като се придържа човек към здравословна диета и с помощта на някои естествени средства.

Ние ще ви разкажа за такова средство.

Това е лекарствена напитка от ленено семе, тя подобрява състоянието на подкожна мазнина и кожата.
Терапевтичната ленена напитка е природно средство за прочистване на тялото и извеждане от него на излишната течност. Тя е много популярно средство сред тези, които искат да намалят теглото си и да решат проблема „портокалова кора“ на определени части от тялото.

Тези семена са истински склад на витамини, минерали и незаменими мастни киселини, които са полезни за кожата.

Съдържащите се в лененото семе фибри водят до подобряване на храносмилането на мазнини и спомага за отделянето на токсини, които пречат на нормалното функциониране на лимфната система.

         

Пийте ленено семе, за да се преборите с неприятния целулит

Съставните мастни киселини Омега-3 са с противовъзпалителен ефект, като по този начин се намаляване на задържане на течности в тъканите.

Лененото семе също има витамини и фолиева киселина – така кожата се поддържа еластична, и достатъчно хидратирана.
Как се прави лекарствена напитка с лененото семе?
Напитката се приема през устата, това помага за премахване на токсините, които играят важна роля в появата на целулит.

Разбира се, това не е магия, която ще ни спаси от този проблем веднага, но тя е много добра, за да се справят жените с целулита. Особено, ако се придържа към здравословния начин на хранене и се прилагат съответните външни агенти.

Важно е да се отбележи, че напитката е с леко алкализиращо и противовъзпалително действие.

Поради това, тя подобрява храносмилането и укрепва имунната система.

Съставки:

                                                5 супени лъжици ленено семе (50 грама)

 

1 литър вода

В топла вода сложете ленено семе и поставете на котлона. Оставете го да се вари в продължение на 2 минути, след което се прецежда в стъклена чаша. Когато напитката се охлади,  може да се пие. Най-добре е да се подготви това питие вечер.

На сутринта ще имате доста гъста напитка. Тя притежава всички полезните свойства на лененото семе.

Инструкции за употреба!

Пийте по половин чаша 3-4 пъти на ден. Пие се половин час преди основните хранения, а след това ще ядете по-малко.

 

Pin It
Pin It

Метаболизъм (обмяната на веществата) е общо понятия за функциите на тялото, които превръщат храната в енергия. Той е от изключително значение не само за теглото ни, но също и за хормоналния баланс, възстановяването на клетките, дишането и кръвообращението.

Полът, възрастта, височината, теглото и ежедневните хранителни навици са сред основните фактори, които влияят върху метаболизма.

Ако обмяната на вещества се случва бързо, се чувстваме по- енергични и можем по- лесно да сваляме излишните килограми.

Бавният метаболизъм, от друга страна, има много отрицателни страни, като: суха кожа, висок холестерол, умора, подути крайници, напълняване, депресия, нарушен сърдечен ритъм и обилен цикъл при жените.

За да работи метаболизмът ни на пълни обороти, трябва да му даден един естествен тласък.
1. Лимони
Не само пречистват черния дроб и храносмилателната система, но и увеличават метаболизма. Това се дължи на големите количества витамин С и ензимите, които ефикасно изчистват токсините. Достатъчно е да пием чаша вода с изцеден сок от половин лимон, още щом се събудим. Можем да добавяме лимонов сок към салатите, супата, месото.
2. Зелен чай
Притежава мощни съставки, които увеличават метаболизма. Съдържа антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат обмяната на веществата. Зеленият чай има термогенна функция, която помага за топенето на мазнините. Съдържа катехини и кофеин, които ускоряват метаболитната функция. Дневно могат да се пият до 3 чаши.
3. Червен пипер
Капсаицинът е активната съставка, която може да ускори метаболизма. Има свойството да увеличава телесната температура, което води до по- лесно топене на мазнините. Подобрява функцията на протеините вътре в мастните клетки, което предизвиква разрушаването им. Червеният пипер помага за отслабването по 3 направления: намалява апетита, увеличава разграждането на мастните клетки и увеличава нивата на енергията.
4. Грейпфрут
Богат е на витамин С, който е много важен за регулирането на метаболизма и изгарянето на мазнините. Съдържа и флавоноиди, които подобряват обмяната на веществата. Освен това, понижават инсулина и подобряват нивата на кръвната захар.

Метаболизъм (обмяната на веществата) е общо понятия за функциите на тялото, които превръщат храната в енергия. Той е от изключително значение не само за теглото ни, но също и за хормоналния баланс, възстановяването на клетките, дишането и кръвообращението.

Полът, възрастта, височината, теглото и ежедневните хранителни навици са сред основните фактори, които влияят върху метаболизма.

Ако обмяната на вещества се случва бързо, се чувстваме по- енергични и можем по- лесно да сваляме излишните килограми.

Бавният метаболизъм, от друга страна, има много отрицателни страни, като: суха кожа, висок холестерол, умора, подути крайници, напълняване, депресия, нарушен сърдечен ритъм и обилен цикъл при жените.

За да работи метаболизмът ни на пълни обороти, трябва да му даден един естествен тласък.
1. Лимони
Не само пречистват черния дроб и храносмилателната система, но и увеличават метаболизма. Това се дължи на големите количества витамин С и ензимите, които ефикасно изчистват токсините. Достатъчно е да пием чаша вода с изцеден сок от половин лимон, още щом се събудим. Можем да добавяме лимонов сок към салатите, супата, месото.
2. Зелен чай
Притежава мощни съставки, които увеличават метаболизма. Съдържа антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат обмяната на веществата. Зеленият чай има термогенна функция, която помага за топенето на мазнините. Съдържа катехини и кофеин, които ускоряват метаболитната функция. Дневно могат да се пият до 3 чаши.
3. Червен пипер
Капсаицинът е активната съставка, която може да ускори метаболизма. Има свойството да увеличава телесната температура, което води до по- лесно топене на мазнините. Подобрява функцията на протеините вътре в мастните клетки, което предизвиква разрушаването им. Червеният пипер помага за отслабването по 3 направления: намалява апетита, увеличава разграждането на мастните клетки и увеличава нивата на енергията.
4. Грейпфрут
Богат е на витамин С, който е много важен за регулирането на метаболизма и изгарянето на мазнините. Съдържа и флавоноиди, които подобряват обмяната на веществата. Освен това, понижават инсулина и подобряват нивата на кръвната захар.

5. Ябълки
Изключително полезни за здравето, а също и за обмяната на веществата. Нискокалорични са и съдържат много фибри. Помагат ни да утолим внезапния глад и засищат много добре и за дълго. За отслабване, се препоръчват най- вече зелените ябълки. Хитра тактика за отслабване е да се изяжда по 1 ябълка преди хранене. Така няма да сме много гладни и ще ядем по- малко.
6. Джинджифил
Също притежава свойството да предизвиква термогенен ефект, т.е., увеличава телесната температура и обмяната на веществата. Освен това засища много добре и ще ни предпазва от прекаляване с храната. Джинджифилът помага и за контрола на телесната маса.
7. Черно кафе
Заради високото съдържание на кофеин, стимулира нервната система и по този начин ускорява метаболизма. Помага за освобождаването на допамин и норепинефрин, които помагат на тялото да топи излишните мазнини.
Ако кафето се пие след хранене, ускорява метаболизма и разгражда мастните клетки.
Важното е да не прекаляваме с кафето. Максимум по 2-3 чаши на ден.
8. Канела
Богата е на фитохимикали и антиоксиданти. Идеална е за отслабване. Стабилизира кръвната захар и увеличава чувствителността към инсулина. Понижава също холестерола и триглицеридите.
Канелата е ефикасна при проблеми, свързани с метаболитния синдром. За да подобрим метаболизма, се препоръчва по лъжичка или половин лъжичка всеки ден, в продължение на 20 дни.
9. Бадеми
Богати са на омега- 3 мазнини, които са много полезни за метаболизма. Помагат за производството на хормона лептин, които повишава усещането за ситост. Бадемите понижават холестерола.
Важното е да не прекаляваме с ядките. Достатъчно е по една шепа на ден.
10. Броколи
Съдържа много витамини и минерали, особено витамин С и калций, които са особено важни за метаболизма. Съдържа фитохимикали, които разграждат мазнините.

 

Pin It
Pin It

Невъзможно е да водим 100% чист и зелен начин на живот, дори когато полагаме максимални усилия. Причината е, че не можем да избегнем абсолютно всички токсини, на които ежедневно сме изложени.

Но токсините сами по себе си не са единствения проблем. Другият също толкова важен момент е индивидуалната генетична толерантност на тялото към тях. Така например, има хора, които с лекота биха се справили с различни стресови фактори в живота си, включително токсини, други обаче – не. Ето един пример, който много добре обрисува тази ситуация: да приемем, че “X” пуши по 3 кутии цигари дневно, но живее до 80-годишна възраст. “Y” обаче, може да умре на 40, в резултат от пасивното тютюнопушене. Това не означава, че пушенето е безопасно за здравето, а че всеки човек има различен праг по отношение на токсините и оксидативния стрес.

 

Много хора имат увреждания като MTHFR генна мутация, което увеличава риска от развитие на автоимунни заболявания и инхибира способността на тялото да се справи с токсините. Автоимунните заболявания се увеличават все повече. Стресът, неправилното хранене, хранителните непоносимости, някои инфекции, както и синдромът на пропускливите черва са сред главните фактори, които могат да задействат дадено автоимунно заболяване при генетична предразположеност. Токсините са много важна част от целия този пъзел, те играят главната роля в инициирането, прогресията и обострянето на автоимунните заболявания. Ксенобиотиците, които включват лекарства, пестициди или канцерогени, са едни от най-разпространените токсини.

 

Пример за такива токсини са:

-живакът в пломбите от амалгама

-някои морски дарове

-бисфенол А (промишлен химикал, широко използван в производството на пластмасови изделия)

-винилхлоридът, открит в чешмяната вода и др.

-органичните разтворители, открити в някои бои, лакове, лепила, почистващи препарати и др.

-формалдехидът, с който се обработват някои кожи и още много други токсични замърсители, съдържащи се в още редица храни, стоки от бита и в околната среда.

 

Искате ли да ограничите влиянието на токсините върху вас?

Ако успеете да го направите, ще се радвате на отлично здраве, енергията и тонусът ви ще се увеличат многократно, сънят ви ще бъде по-качествен, паметта и концентрацията ви ще бъдат в пъти по-добри….

 

Ето най-важните стъпки за чист живот, без токсини!

 

-Намалете хроничното възпаление и подсилете имунната система. За ограничаване на оксидативния стрес и поддържане на ефективен контрол върху заболяванията, е много важно нивата на хронично възпаление да бъдат ниски, а имунната система да функционира безотказно. За целта трябва да поддържате перфектно балансиран микробиом (колонии от бактерии и други организми, населяващи червата). Можете да го постигнете като започнете прием на висококачествен пробиотик, премахнете вредните храни от диетата си и умело управлявате начина, по който реагирате на стреса.

 

-Почиствайте с екологично чисти продукти. Конвенционалните сапуни за съдове, перилните препарати, омекотителите и др., съдържат вредни химикали, които необратимо увреждат здравето. Търсете продукти със съдържание на естествени съставки и етикирани като нетоксични.

 

-Заложете на естествените аромати. Вместо токсичните освежители за въздух и свещите, винаги избирайте етеричните масла. Те са чудесна алтернатива и имат доказани лечебни ползи. Същото важи за парфюмите и одеколоните, много от които съдържат токсични съставки. Използването на етерични масла е чудесен и здравословен начин да ухаете добре!

 

-Растенията превръщат всяко помещение в здравсловна среда. Един от начините за почистване на въздуха, който дишате ежедневно, е като отглеждате големи, стайни растения.

 

-Поддържайте кожата си с нетоксични продукти. Като най-големият орган, кожата поглъща всички токсини, съдържащи се в конвенционалните сапуни, шампоани, гримове, лосиони и др. Вместо купешки продукти, опитайте да използвате бадемово масло, масло от жожоба, или кокосово масло… Кокосовото масло например, може да замести почти всички шишенца в козметичното шкафче. Него можете да използвате за почистване на грима, вместо крем, включително за околоочния контур – нанесено върху почистена кожа. Известно е още, че то очиства устната кухина от вредните бактерии, има леки избелващи свойства и също така заздравява и овлажнява косата.

 

-Слънцезащитните продукти може би ви вредят повече, отколкото обратното. Според изследвания на работната група по опазване на околната среда (EWG) в САЩ, около 84% от слънцезащитните продукти са вредни за здравето на потребителите. В същото време, много нови изследвания сочат, че прекомерното избягване на слънчевите лъчи пък, е водеща причина за недостиг на витамин D, който от своя страна да доведе до сериозни автоимунни нарушения.

 

-Хранете се умно. Редовно яжте богати на фолиева киселина зеленолистни зеленчуци, както и такива, богати на сяра, като зеле, броколи, карфиол, лук, чесън, гъби, аспержи и др. Включвайте и някои суперхрани, полезни за детоксикацията на тялото, като чесън, кориандър, магданоз, спирулина, куркума, артишок, глухарче, млечен бодил и др.

 

Добре е да включите към диетата си и висококачествен билков продукт, съдържащ само екстракти от растения с доказани очистващи свойства. Тисилин клийнс билкова програма, е една от най-ефикасните формули в това отношение – деликатно очиства тялото от токсините и спомага за регулиране на теглото.

 

Билков детокс с Тисилин Клийнс Билкова Програма: професионални резултати само за 15 дни!

Тисилин Клийнс Билкова програма е професионална, пречистваща програма в 3 фази, която стимулира естественото изхвърляне на отпадъците от тялото и насърчава здравословната редукция на теглото.

Всяка една от трите фази Тисилин Клийнс Билкова Програма съдържа изобилие от внимателно подбрани природни съставки, въздействащи на най-важните органи и системи, чрез които тялото се пречиства. Състои се от 3 фази, всяка от които съдържа внимателно подбрани екстракти от билки в подкрепа на здравословната детоксикация на тялото.

 

Фаза 1. Висококачествен сух екстракт от семена на бял трън (млечен бодил) Thisilyn®, стандартизиран до 80% силимарин за мощно пречистване на черния дроб, артишок, куркума и глухарче, в комбинация с балансирана смес от билки, като червена боровинка, аспержи, репей, червена детелина и др.

Фаза 2. Патентована смес от псилиум (хуск), гуарова гума (гуаран), фибри от ленено семе (богати на лигнани), пектин от грейпфрут, фруктоолигозахариди (FOS) и акациева (арабска) гума.

Фаза 3. Американски зърнастец (каскара саграда), мента, копър, джинджифил и ружа; трипхала – тройна билкова аюрведическа комбинация  с противовъзпалително, детоксикационно и лаксативно действие; отново Thisylin® стандартизиран екстракт от бял трън.

Pin It
Pin It

Моята баба живя 97 години. Почина в съня си. Не страда от тежки болести, нямаше високо кръвно налягане, носеше очила само за гледане на близо.

 

За нейната височина от 161 см – тежеше 57 килограма, без нито един ден от живота да е била подложена на диета. Според нея, гладуването е „глупост, с която момичетата тормозят тялото си и не умеят да се радват на малките радости на живота“.

 

Смятам, че баба ми имаше спокойна и дълга старост, защото се придържаше към няколко прости правила.

 

1. Сутрин баба ми пиеше билков чай ​​на гладно. Тя не знаеше какво е безалкохолна газирана напитка, но за сметка на това в кухнята, в специално чекмедже в стария дървен шкаф, тя държеше торба с изсушени билки.

Жълт кантарион, мента, мащерка, невен, коприва, шипки …

Баба пиеше билкови отвари няколко пъти на ден, без да има значение сезона навън. Дори и през лятото тя искаше да си направи горещ чай, който за моя изненада, действаше по- освежително и от студена напитка.

По-късно разбрах на какво се дължи този факт. Тайната на топлият чай е проста – той разширява кръвоносните съдове и увеличава изпотяването, а с него изчезва и излишъкът от топлина. Така организмът се охлажда. Именно затова в топлите страни всички пият горещ чай, за да се охладят.

 

2. Баба закусваше един час след сутрешния чай. Нейната закуска, за разлика от теорията, която гласи, че трябва да бъде най- обилното хранене през деня, беше малка по обем.

През пролетта и лятото тя хапваше един-два плодове, на които в момента им е сезон, или филия хляб с домашна извара / сирене и домат – набран непосредствено от градината.

 

3. Баба не е най- екзотичният готвач на света, така че на обяд подготвяше яхнии от „това, което има“. Нейните ястия са прости, само с няколко продукта, но много вкусни.

 

4. Баба не познаваше днешните модерни подправки, но редовно използваше сол, магданоз, мащерка, мента, босилек, розмарин …

Тя казваше, че човек трябва да използва само растения, които растат в родината му.

 

5. Баба не пържеше нищо, освен мекиците, които бяха ритуал за закуска в неделя. Не се готвеше мазна храна, но редовно използваше свинска мас, приготвено лично от нейните сръчни ръце.

 

6. Баба рядко пийваше нещо за вечеря, но все пак имаше малка специална чаша, в която слагаше не повече от 50 мл. домашна ракия, която искаше да пие бавно. Тя често се шегуваше, че това е нейното хапче за сън. Не но отказваше и на чаша червено вино.

 

7. Баба винаги ядеше това, което осигуряваше сезона. През пролетта и лятото бяха свежите салати и плодове. В късната есен и зимата – също.

Нейните зимни салати бяха от цвекло, ряпа, моркови, кисело зеле или вкусна домашна саламура.

Не трябва да забравяме и за ябълките и крушите, които се консумират пресни или печени във фурната. През зимата нямаше седмица, в която баба не печеше тиква, която според нея е перфектен десерт.

 

8. Винаги имаше на масата чесън и люта чушка.

 

9. Баба рядко пиеше мляко, но затова с удоволствие пиеше айран. От млечните продукти обожаваше домашната извара, сиренето и маслото. Кашкавалът беше лукс, който рядко е присъствал на нейната трапеза.

 

10. Баба не е вегетарианец, но строго спазваше всички пости. Рядко ядеше месо.

 

11. С други баби от махалата имаха ритуал. Всяка сряда следобед отиваха в сладкарницата, в която задължително си поръчваха по две тулумби и голяма боза.

В събота следобед, също се събираха в една от тях, отпивайки турско кафе в комбинация с домашно сладко. Това бяха двата дни в седмицата, в които баба ми консумираше нещо, в което има рафинирана захар.

 

12. Баба никога не стоеше дълго на едно място. Дори и през зимните месеци, когато нямаше работа в градината, тя все пак си намираше нещо да прави, да бъде на чист въздух и преди всичко, да е в движение.

 

13. И нещо последно, но е важно. Умът на баба не беше зает с мисли за кариера, печелене на пари и материални богатства.

Тя живееше от сутрин до вечер, от днес за утре, от ден за ден, затова винаги беше в добро разположение на духа.

И след като прочетете всичко това, ще кажете: „Да, ама тя е живяла в друго време, храната е била друга, стресът е по-малък, а природата чиста“. И  сте прави, но това не ни пречи да се стремим да живеем просто и здравословно, така както правеше моята любимата баба.

Pin It
Pin It

Една много ефективна билкова рецепта на баба Ванга за лечение при брадавици с 6 билки!

 

При брадавици Баба Ванга препоръчва да се направи следната билкова комбинация:

  • 25 гр. Билкова коприва (Urtica dioica) - листа.
  • 25 гр. Камшик (Agrimonia eupatoria L.) - стрък.
  • 25 гр. Маточина (Melissa officinalis) - листа. 
  • 15 гр. Полски хвощ (Equisetum arvense) - стрък. 
  • 10 гр. Корени Глухарче. 
  • 10 гр. Змийско мляко (Chelidonium majus L.) стрък.

 

 

Начин на приготвяне:

  • Смесвате количествата от билките, като от получената комбинация се взeмат 4 чаени лъжички.
  • Затопля се 500 мл. вода докато заври и се смесва с билките.
  • Вари се още 2 - 3 минути.
  • Получената течност се прецежда през тънко платно или марля.
  • Трябва да се приема 3 пъти дневно по 1 к.ч. преди ядене. 

 

 

 

Лечебно действие:

  • Листата от коприва притежават противоревматично, кръвоспиращо, диуретично действие, като подобряват храносмилателния тракт, действат благоприятно при чернодробни заболявания и върху обмяната на веществата. 
  • Стръковете от камшик имат запичащо,  противовъзпалително,  потогонно и пикочогонно действие. 
  • Листата от маточина имат антисептично, антиоксидантно, спазмолитично върху храносмилателна и дихателна система действие, като действат благоприятно и за успокоение и релаксация.
  • Стръковете от полски хвощ притежават бактерицидно, кръвоспиращо, диуретично, адстрингентно (на английски език: astringent - стипчив, стягащ, свиващ) и противогнилостно действие. 
  • Глухарчето има лъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно действие.
  • Стръковете от змийско мляко притежават противовъзпалително, противобактериално, спазмолитично и противогъбично действие.

 

 

Лечебният чай е съставен от:

  • 40 гр. листа от Коприва. 
  • 50 гр. стръкове от Камшик. 
  • 40 гр. листа от Маточина.
  • 40 гр. стръкове от Полски хвощ. 
  • 50 гр. корени от глухарче. 
  • 40 гр. стръкове от змийско мляко. 

 Произведено в България!

Pin It
Pin It

Метеоризмът – наличието на газове в червата – несъмнено е неприятен. Причините за него могат да бъдат няколко:


1. Метеоризмът може да се дължи на меню, богато на продукти, способстващи отделянето на газове. Това е свързано с процеса на ферментация в червата, дължащ се на намиращите се в тях бактерии и гъбички. Ферментират продукти, които са богати на нишесте или съдържат трудноусвоими съставки. Метеоризмът се влошава при консумация на мазни продукти, сладкиши, газирани напитки, кофеин. Способстват го и суровите зеленчуци и плодове.
Ферментацията е налична и при индивидуална непоносимост към определен тип храна. При възрастните може да се наблюдава подобна при консумацията на пълномаслено прясно мляко. Пример за индивидуална непоносимост е към фруктозата, глутена.
Някои комбинации на храни също предизвикват повишено отделяне на газове. Такива са съчетаването на въглехидратни (тестени) храни и месо, тесто с плодове като плодове сладкиши и др.

2. За образуването на газове влияе и начинът ни на хранене. Възможно е при поемането на храната да се поглъща и по-голямо количество въздух – явление, което се наблюдава при хранене с адаптирано мляко на кърмачетата, а при възрастните, когато се хранят и успоредно пият повече вода, особено газирани напитки, разговарят или се намират под напрежение. Процесът се способства и при бързо хранене, недостатъчно сдъвкване на храната, преяждане, лягане с пълен корем.

3. Причина е и обездвижването, което води също до запек, а той и метеоризмът „вървят“ в комплекс. Движението подпомага и перисталтиката на червата. В противен случай пасажът е затруднен, стомашното съдържимо се задържа за дълго на едно място. Това води до ферментация и отделяне на токсични вещества, от което се образуват и газовете. Процесът допълнително е усложнен, ако се приема малко вода и храненето е нередовно. Това способства образуването на сухи изпражнения и нарушава регулацията на стомаха, което създава тежък порочен кръг и предразполага към редица заболявания.

4. Газовете възникват и заради храносмилателно разстройство, което се дължи на бактериална или вирусна инфекция. Инфекциите водят до нарушаване на естествената чревна флора – вредните микроорганизми унищожават голямо число от полезните лакто- и бифидобактерии, които спомагат храносмилането. Съответно започват да се отделят повече токсини и газове в червата.

5. Метеоризмът е придружаващо явление при някои заболявания като гастрит, на жлъчния мехур, синдром на раздразненото дебело черво, пептична язва...

6. Може да се дължи и на прием на лекарства, например антибиотици, които нарушават естествения баланс на чревната флора, от което се получава вече известният ни процес.

7. Не е за подминаване и още един фактор – метеоризмът може да се дължи и на стрес.

Какво може да помогне срещу образуване на газове в ежедневието?


1. Опитайте се да се придържате към нормален режим на хранене – хранете се на определени интервали, с разнообразно здравословно меню и поемайте продуктите спокойно, бавно, на малки порции. Ограничете консумацията на газираните напитки и тестените, сладки, изделия.

2. Погрижете се да хапвате на ден по кофичка кисело мляко, съдържащо полезните лакто- и бифидобакерии.

3. Обогатете менюто си с храни, спомагащи храносмилането. Можем да ви издадем една екзотична рецепта за коктейл от сок от ананас и папая, в съотношение 1:3. Към него може да прибавите и минерална вода. Достатъчно е и да хапвате от тези плодове редовно. Обещават, че комбинацията предотвратява метеоризма.

4. Някои билки също помагат при газове. Това са лайка, маточина, джинджифил и др., така че приготвяйте си редовно чай от тях.

5. На някои им действа ползвотворно и сокът от киселото зеле.

6. Питали ли сте се защо при готвене на боб се добавя джоджън или при лещата чубрица, при други ястия магданоз, копър, кимион... или някои ястия на трапезата по традиция консумираме с люто? Подправките и пикантният състав потискат образуването на газове. Условно-патогенните микроорганизми не понасят овкусяването, което свива размножаването им – а колкото по-неактивни са те, толкова и червата са по-спокойни.





Pin It
Pin It

Отслабване с ядки – най-доброто меню за стегнато тяло

Отслабване с ядки продължава в рамките на 10 дни. Сега е идеалното време да се сдобиете с перфектна фигура, която сте успели да развалите покрай празниците. В рамките на малко повече от седмица ще се сбогувате с до 3-4 килограма. Диетата е доста вкусна.Много хора са фенове на ядките, а определени от тях са и доста полезни за човешкото здраве. Няма да сгрешите, ако ги приемате редовно, но в умерени количества. Всяко нещо, с което се прекали, вече става опасно за вас и организма ви. Трябва да спазвате един основен принцип. Порцията ви не бива да надвишава 250 грама.

             Отслабване с ядки

Ядките са богати на протеини, витамини от група В, Е и В1. След края на диетата, кожата ви ще изглежда по-добре от всякога. Можете да заложите на орехи, лешници, фъстъци или кашу. Ние ви предлагаме едно примерно меню, което да следвате в предстоящите 10 дни.

Отслабване с ядки – 10-дневна диета

Закуска: Черно кафе, едно домати, няколко на брой бадема, които сте поръсили със зехтин и сте добавили към салата.

Обяд: Салата от марули и натрошени ядки (добавете малко зехтин), една чаша доматен сок (може от моркови или тиква) и картофена супа.

Следобедна закуска: Една шепа ядки и една средна по големина ябълка.

Вечеря: Не много гъста овесена каша (пригответе я с вода, а не мляко). Комбинирайте с чаша чай (билков) или компот.

Отслабване с ядки е диета, доказана във времето. Първите резултати ще забележите още в началото на диетата. Те ще ви амбицират да продължите да спазвате режима. Следвайте го по начина, който сме го описали и 100% ще постигнете задоволителни резултати. Не бива да се съмнявате в това. Отслабване с ядки за двоен ефект – стегнато тяло и свежо лице. Точно това прави диетата доста съблазнителна за всички дами. Изпробвайте я! 

Pin It
Pin It

Астаксантинът е едно от най-мощните противовъзпалителни вещества в света. Неговата антиоксидантна сила е огромна, около десет пъти по-висока отколкото на други каротеноиди! В най-солидни количества се съдържа във водораслите, сьомгата, пъстървата, крила, скаридите и раците.

 

Астаксантинът принадлежи към групата на естествените пигменти, известни като ксантофили и е от семейството на каротеноидите – фитохимикали в растенията. Именно на него сьомгата, омарите, скаридите, раците, фламингото и др. дължат червената или розовата си окраска – резултат от всички водорасли, които те са консумирали.

 

Астаксантинът има полезни свойства в много отношения – от болки в ставите и мускулите, до артрит, проблеми с кожата, депресии и тревожни растройства и др. Той е супер антиоксидант, за който повечето хора дори не са чували.

 

Ето кои са невероятните ползи от астаксантина, за които задължително трябва да научите!

Астаксантинът е най-силният естествен антиоксидант в света. Лабораторните тестове потвърждават, че антиоксидантната му сила е многократно по-мощна от тази на други хранителни вещества, включително витамин С, витамин Е, бета каротин и лутеин.

 

Подобно на алфа липоевата киселина, той може да достигне до всяка клетка в тялото и да се пребори със свободните радикали, които иначе биха нанесли тежки щети. Предоставя на мозъка, нервната система и зрението защита, каквато други хранителни вещества не са в състояние да осигурят.

 

Намалява риска от болестта на Алцхаймер. Съществуват редица доказателства, че невродегенеративните заболявания като болест на Алцхаймер, Хънтингтън или Паркинсон са до голяма степен резултат от оксидативното увреждане на нервната система. Изследванията върху астаксантина показват, че той може да премине през кръвно-мозъчната бариера, където упражнява своте невероятни антиоксидантни ползи.

 

Подсилва и защитава зрението. Проучване от 2002 г., в което се разглежда ефектът на астаксантина върху зрението показва, че хората, които приемат по 5 mg астаксантин дневно, имат значително по-добра визуална функция в сравнение с пациентите, приемащи плацебо, чието виждане е непроменено. Други проучвания показват, че приемът на астаксантин (между 4 и 12 mg дневно) в продължение на 28 дни подобрява зрителната острота и предотвратява сериозни увреждания на зрението. Това означава, че астаксантинът има огромни ползи за хората, които ежедневно работят на компютър – оказва силно профилактично действие и предпазва окото от изсъхване и преумора.

 

Действа като естествен слънцезащитен крем и предотвратява увреждането на кожата.Редица клинични проучвания показват, че зачервяването на кожата след излагане на ултравиолетовите лъчи, намалява както от синтетичните, така и от естествените форми на астаксантин. Предполага се, че противовъзпалителните свойства на астаксантина, в комбинация с образуването на меланин, може да бъде причина за намаляването на кожните увреждания. По принцип астаксантинът е от полза за кожата и я предпазва от ултравиолетовите лъчи, като намалява времето за възстановяване след излагането на слънце. В допълнение – намалява бръчките и увеличава влагата в кожата.

 

Може да се използва за лечение и профилактика на стомашни язви. Една от основните причини за болезнените стомашни язви са ниските нива на антиоксиданти в стомашната тъкан. Няколко изследователски екипа от Швеция, Дания, Япония и Корея са изследвали как астаксантинът повлиява стомашните язви през последното десетилетие. Те открили, че астаксантинът намалява възпалението на стомаха и бактериалния товар, като същевременно успокоява болката и възпалението.

 

Намалява риска от сърдечни заболявания. Възпалението е често срещана причина за сърдечно-съдовите заболявания. Ето защо астаксантинът – този изключително мощен противовъзпалителен агент е най-подходящото средство за намаляване на този риск.

 

Revita Ви препоръчва:

 

Крил масло(от планктон) 500 мг.

Продуктът на Nature’s Way e изключителен източник на естествен астаксантин, който защитава клетъчните мембрани от разрушителното въздействие на свободните радикали и способства пречистването на организма. Маслото от крил е много по-бионалично, в сравнение с други видове рибени масла.

Pin It
Pin It

Безкрайно много се изписа по форуми и блогове каква ли не информация относно овесените трици (англ. Oat Bran). Главната ни редакторка получи разрешение от родното издателство на третата книга на д-р Дюкан "Чудото на овесените трици" да използваме материали от нея, за да внесем в българското Интернет пространство нужната яснота по темата.

На пръв поглед овесените трици нямат впечатляващ търговски външен вид. Цената им е изключително ниска - около 1,50 лв за 200 грама или за приблизително 20 супени лъжици. Седейки на щанда в магазина без ярка опаковка, на която с големи букви да пише "5 килограма за 10 дни" е възможно изобщо и да не ги забележите.

Какво се случи?
Какво се случи, че тези слабопознати у нас и трудно откриваеми до миналата година малки овесени люспички, днес неминуемо стават тема на разговор във всяка женска компания и присъстват на диетичните щандовете на почти всички магазини (поне в София е така).

Всичко започна с набирането на популярност на книгата на френския доктор Пиер Дюкан – "Как да отслабнем завинаги". 

Овесените трици се произвеждат от обвивката на овесените зърна (както Дюкан ги нарича "те са селската риза на овеса"). Познати са на човечеството от векове, но до сега никой не беше сядал да обобщи цялостно тяхната полезност върху всички системи на организма.

Иначе кардиолозите ги признават,  категорично като ги наричат "храна за сърцето" и позволяват на търговците да напишат това на опаковките.

Диетолозите изтъкват ролята на фибрите съдържащи се в тях за забавяне усвояването на захарите.
Онколозите откриха, че влакнините в тях предпазват от рак, а гастроентеролозите ги препоръчват с цел подобряване ритмиката на изпразване на червата.

Въпреки това, широката публика винаги е смятала овесените трици за бедни на вещества отпадъци от производството на овес, предназначени за храна на конете.

Защо тогава Дюкан ги нарича чудо?
Онова, което придава на овесените трици този особен статут, е обстоятелството, че те преминават през целия храносмилатлен тракт, от устата, където се напояват със слюнка, до дебелото черво, където прекрасно изпълняват ролята на пълнеж, устоявайки нa всички химически и физически атаки по пътя си. Когато стигнат до тънкото черво, там, където организмът си набавя храна и калории, разтворимите влакнини на овесените трици, набъбнали от вода и изключително лепкави на пипане, изиграват чудотворната си роля и сътворяват прословутото чудо, включено в заглавието на книгата на Пиер Дюкан.

Основното оръжие на овесените трици са разтворимите им влакнини. За разлика от влакнините в останалите растения и зърнени култури, тези в овесените трици попиват, задържат и залепват за себе си веществата, с които влизат в контакт.

Ако поставим в една чаша с вода овесени трици, а в друга пшенични например, ще забележим разликата след десетина минути. В чашата с овесените трици ще се е получила кашава смес (под микроскоп една капка от сместа прилича на мрежа от алвеоли, в които е затворена водата), докато пшеничените трици ще сa се утаили на дъното. При това експериментът е със същия резултат дори ако разтворът е сладък, солен, кисел ...

Влакнините и плененият от тях товар преминават през 10-12 метра тънко черво, което ще се опита, но без особен успех, да изтръгне хранителния сок. А когато достигнат дебелото черво за извличане на хранителни вещества и калории вече е трудно да се говори. По този начин калориите, пленени от алвеолите на овесените трици напускат организма. В това се състои и чудодейната им роля – роля на лепкава гъба, способна да предотвратява преминаването на част от хранителните вещества в кръвта.

По отношение на свръхтеглото овесените трици действат в три наосоки:
- като отнемат едно, макар и неголямо количество калории, те намаляват калорийното съдържание на поетата храна
- като увеличават обема си средно 30 пъти, те засилват усещането за ситост
- лесно се поддават на обработка и от тях могат да се направят безкрайно много здравословни и вкусни ястия и десерти

По отношение на сърцето и кръвоносната система овесените трици по естествен начин, като метла, без лекарства намаляват нивото на лошия холестерол. Холестеролът е вещество, което задръства всички артерии и най-вече коронарните сърдечни артерии, чието запушване води до инфаркт или гръдна жаба.

Масово е разпространена погрешна теория, че високото ниво на холестерола е характерно само за възрастните хора. Истината е, че няма възраст, която да е защитена. Холестеролът се натрупва в артериите ни така, както плаката по зъбите и не се интересува от възрастта или пола ни. Добре е всеки човек от 25 до 45 годишна възраст на всеки пет години да проверява нивото на холестерола си, а след 45 години веднъж годишно. Естественият отговор на организма по отношение на лошия холестерол е добрият холестерол. За да поддържаме високо нивото на приятелския холестерол е необходимо да консумираме риби, да пием 1-2 чаши вино дневно, да правим физически упражнения и главно да спрем да пушим.
Консумирани редовно и в достатъчно количество, овесените трици също могат да намалят холестерола от животински произход с 15% - намаление почти равно на постигнатото от някои създадени за целта медикаменти.

По отношение на диабета овесените трици имат свойството да забавят проникването на захарта в организма. Смесени с бързите захари, овесените трици намаляват скоростта на придвижването им в храносмилателната система и на проникването им в кръвта. В средата на корема си всеки от нас има орган наречен панкреас. Той има функцията да отделя в кръвта хормона инсулин щом кръвната захар надмине 1 грам на литър. Задачата на инсулина е да прогони глюкозата от кръвта и да я изпрати към мускулите (които да я складират за текущи енергийни разходи) или към черният дроб (където се натрупва в резерв като гликоген).
Панкреасът на диабетиците и на хора редовно прекаляващи с консумирането на богати на захар храни е по-крехък и уязвим. Той не понася глюкозата и реагира енергично на присъствието й в кръвта, като започва бурно да произвежда големи количества инсулин. С течение на времето тази дейност уморява и изтощава панкреаса. Тук на помощ могат да се притекат триците, като от една страна забавят преминаването на захарите през храносмилателния тракт и прехвърлянето им в кръвта. А от друга страна, пленили със своята фина и лепкава мрежа бързите захари (трапезна кристална захар, сладкиши, захарни изделия, шоколад ...), триците успяват да  ги отведат "опаковани във влакнини" по пътя им навън.

Дозировката на консумиране на овесени трици при профилактика или лечение на диабет според д-р П. Дюкан е различна. За оптимални резултати той препоръчва 1 супена лъжица сутрин, 2 на обед и 2 вечер, като ги консумирате по време на ядене, за да се смесят добре с храната.
 
Месечен разход около 6 лв. – за да бъде тялото ви здраво, а фигурата елегантна.
Една опаковка от 200 грама (най-разпространените) съдържа приблизително 20 супени лъжици. Консумирани по 3 лъжици дневно (стига да не сте на първата ударна фаза от режима на Дюкан) овесените трици от едно пакетче – 1,50 лв. би трябвало да ви стигнат за около 1 седмица.

Препоръчителна дозировка по време на режима на Пиер Дюкан.
Най-лесно ще запомните дневната дозировка по следния начин:
През първата-ударна фаза – 1 супена лъжица, през втората - смесената фаза се препоръчват - 2 супени лъжици дневно, а през третата - задържаща - 3 лъжици и през четвъртата - окончателно стабилизираща фаза - 4 лъжици

Улесняващо е ако ги залеете с леко топла вода така, че водата да ги покрие половин до един сантиметър, в зависимост от количеството трици. Оставете триците поне за 5-10 минути (ако ги забравите за няколко часа, не се притеснявайте вкусът им става още по-невероятен) и едва тогава ги разбъркайте с кисело, прясно мляко (ако сте на ударна или смесена фаза задължително с 0,1% масленост – вече има много такива марки, например - Герма, Култура, Верея, Роса ... *) или други млечни произведения, като извара или плодово мляко (което у нас обезмаслено все още не се предлага). През третата и четвъртата фаза е възможно да "отпуснете колана" като консумирате не само обезмаслени, а и нискомаслени млека (нпр. 2% кис. мляко Боженци, Сердика ...) и други млечни продукти. 

*Статията има за цел да информира. Редакцията не носи отговорност за достоверността за процентното съдържание масленост в изброените марки мл. продукти.

Pin It
Pin It

Мечтано като бързина и ефект отслабване с възможно най-приятната вечеря!

Всяко отслабване, направено с воля и правила, има резултат. Работата е там обаче, че много хора имат нужда от бързо сваляне на килограми, вместо да пазят диета с месеци.

Това може да стане с подходящата вечеря. Да, именно последното ядене за деня води до най-неприятното качване на килограми. Много са факторите за това и поради тази причина трябва да се коригира вечерята.

Отслабване с подходящата вечеря

Взимате купа. Нарязвате половин зелка, половин глава цвекло и един морков. Може да се добавят подправки по вкус, например целина или магданоз. Всичко минава през блендер.

След като се получи течност, добавяте към нея сок от един лимон. Накрая сипвате и 2-3 капки зехтин. Така завършвате вашата напитка за отслабване.

Пийте това всяка вечер три дни поред и ефектът няма да закъснее. Опитайте се само това да е вечерята ви. Напитката ще ви засити, защото е богата на фибри, минерали, пектин и витамини.

Можете да продължите в същия дух максимум седмица. След това пак можете да повторите, но чак след 7 дни, за да има време организмът да се захрани.

Ако поне 3 дни вечеряте по този начин, ще свалите поне 3 кг. Това значи по килограм дневно, което по принцип е много трудна задача.

Освен с тази вечеря, можете да подсилите ефекта за вашето отслабване с определени правила. Поне през седмицата, в която сваляте кг., не приемейте алкохол. Той много забавя метаболизма и прави целия процес труден.

Физическата активност също е много важна. Ако нямате време за тренировки, поне се разхождайте често на въздух.

Въпросната напитка за отслабване трябва да се приема не по-късно от 3 часа преди лягане. Така организмът ще има време да я възприеме.

Молим, коментирайте!

Pin It
Pin It

От всички диети и режими на хранене на този свят има един, който е най-важен – представям ви Разделното хранене! Колкото и сложно да звучи, всъщност е много просто – проста храна, без смесване на растителния и животински свят. Това е, което нашият организъм най-обича. Дайте му го! Зарадвайте него и себе си!

Макар че основният принцип на разделното хранене е ясен, съществуват някои малки различия в начините на комбиниране на храните. Аз ще ви представя таблицата за разделно хранене на немската природолечителка и писателка Урсула Зум. Същата следвам и аз.

Таблицата разделя храните на въглехидратнибелтъчнинеутрални от тип 1 и неутрални от тип 2. Основно правило е, да не се смесват на едно ядене въглехидратни храни с белтъчни. Неутралните от тип 1 и 2 може да комбинирате както с въглехидратни, така и с белтъчни продукти.

 

Таблица на разделното хранене

Въглехидратни храни

Пълнозърнести житни растения или техни изделия

Овес, ечемик, просо, пшеница, ръж, пълнозърнест хляб, сладкиши или кексове от пълнозърнесто брашно, пълнозърнести макарони, макарони от твърд пшеничен грис, кафяв ориз, картофи

Плодове

Банани, меки ябълки, свежи смокини, свежи фурми, чисти сушени плодове

Средства за подслаждане

Кленов сироп, мед, сироп от круши или ябълки. В малки количества тези подсладители може да се използват и за белтъчни ястия.

Други

Картофено нишесте, пудинг, бира

Белтъчни храни

Сготвени меса

Печено месо, гулаш, пържоли, кайма, пуешки шницел, гъше месо, патица

Сготвени риби

Сьомга, треска, костур, калкан, риба тон, пъстърва, морска треска

Всички сирена, които се нагряват при производство

Бяло сирене, кашкавал, едам, есром, гауда, хаварти, тилситер, както и яйца и мляко с каквато и да е масленост

Плодове

Ананас, грейпфрут, кайсии, касис, киви, круши, лимони, личи, манго, малини, мандарини, папая, портокали, праскови, сливи, череши, ябълки, ягоди

Напитки

Плодови сокове, бяло и червено вино, розе, шампанско

Други

Сушени домати, оцет

Неутрални храни тип 1

Тези храни използвайте с мярка (30 – 50 гр на ден)

Мазнини

Студено пресовани масла, краве масло, кокосово масло и други растителни мазнини, соеви и всякакви пълномаслени млечни продукти (напр. кисело мляко, заквасена сметана, извара, сметана, мътеница, пресечено мляко, кондензирана сметана), соева сметана, тофу

Неутрално сирене

Всички видове сирене с над 60% мазнина и такива, които се правят от сурово прясно мляко (напр. сирене Алгой, ементалер, апенцелер, пармезан)

Сурови, сушени или пушени колбаси

Сурови или пушени наденици, сурова шунка, филе от сьомга, салам, татар

Сурови, мариновани или пушени риби

Пушена сьомга, пушена херинга, херинга, скумрия, змиорка

Ядки и семена

Лешници, орехи, бадеми, кокосови орехи, слънчогледови семки, сусам, мак, фъстъци

Слаб оцет

Плодов оцет, квас (напитка), смокинов оцет, отлежал балсамов оцет

Неутрални храни тип 2

Тези храни може да се използват без ограничения.

Зеленчуци 

Авокадо, алабаш, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, градинска жлъчка (вид салата), грах, домати (пресни), зеле, зелен боб, зелена салата, карфиол, кисело зеле, китайско зеле, козя брада (зимно аспержи), краставици, къдраво зеле, лук, манголд, моркови, савойско зеле, салата айсберг, спанак, тиквички, патладжан, полска салата, праз, репички, ряпа, фенхел (главест копър), царевица, целина, червено зеле, червено цвекло, чушлета, цикория, чесън, чушки

Гъби

Печурки, кладница, пачи крак, бели гъби или други горски гъби

Кълнове и разсад

Кълнове от боб мунго, соеви кълнове, люцерна и др.

Други

Стафиди, боровинки, маслини, мая, зеленчуков бульон, белтък, желатин, агар агар, подправки, горчица, билкови чайове, стевия

Разделно хранене всеки ден

Принципът на разделното хранене е прост: основните две хранителни групи – въглехидрати и протеини НЕ се комбинират помежду си. Зеленчуците са съвместими и с двата типа храни, мазнините също, но в по-малки количества. Мястото на плодовете е по възможност отделени от всички други видове хранителни продукти.

Особено внимание обръщам на въглехидратните храни със съдържание на нишесте. Такива са не само всички зърнени продукти и картофи, а и бананите. В този смисъл, ако решите да приготвите някое екзотично ястие, като например ориз с банани, можете да сте спокойни, тъй като различни по вид нишестени храни се комбинират без проблеми. Което обаче не се отнася за протеините. Различни по вид белтъчни храни НЕ се съчетават добре. Но не бързайте да се разочаровате, всичко е въпрос на навик, а промяната наистина си заслужава!

За ваше улеснение ви предлагам тази схема на възможните и неподходящите комбинации в компактен вариант, за да можете да я използвате всеки ден. Разпечатайте си я, за да я имате винаги под ръка.

Вместо въглехидратни храни в схемата присъстват нишестените, които са подгрупа на въдлехидратните (другите са с високо съдържание на захар). Нишестените представляват по-голяма част от категорията на въглехидратните храни и се срещат значително по-често в различни комбинации.

За любознателните

Комбинирането на храните в разделното хранене базира на това, кои ензими са необходими за разграждането им в стомаха. Ензимите, необходими за белтъчните храни са коренно различни от тези за въглехидратните. От друга страна пък има и друг критерий – колко време е необходимо на една храна да бъде усвоена. В статията за реда на приемане на храните обяснявам колко време е необходимо за усвояването на повечето храни и как да не се застояват ненужно дълго в стомаха.

И за заключение ще кажа, че правилното хранене не е толкова сложно колкото изглежда, а ние си го правим такова. Нужни ли са ни наистина сладки и манжди, състоящи се от над 100 съставки, за да сме сити, пълни с енергия и здрави? Без повече разсъждения ще ви препоръчам да ядете възможно най-прости храни, които по възможност да не комбинират повече от 2-3 съвместими помежду си (!) продукта. Ах, и поздравления за всички, прочели тази дъъъъълга статия до край! ?

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото