Няма продукти в количката Ви!
Продукти Актуализиране на количката
Shop Menu
Pin It

Метаболизъм (обмяната на веществата) е общо понятия за функциите на тялото, които превръщат храната в енергия. Той е от изключително значение не само за теглото ни, но също и за хормоналния баланс, възстановяването на клетките, дишането и кръвообращението.

Полът, възрастта, височината, теглото и ежедневните хранителни навици са сред основните фактори, които влияят върху метаболизма.

Ако обмяната на вещества се случва бързо, се чувстваме по- енергични и можем по- лесно да сваляме излишните килограми.

Бавният метаболизъм, от друга страна, има много отрицателни страни, като: суха кожа, висок холестерол, умора, подути крайници, напълняване, депресия, нарушен сърдечен ритъм и обилен цикъл при жените.

За да работи метаболизмът ни на пълни обороти, трябва да му даден един естествен тласък.
1. Лимони
Не само пречистват черния дроб и храносмилателната система, но и увеличават метаболизма. Това се дължи на големите количества витамин С и ензимите, които ефикасно изчистват токсините. Достатъчно е да пием чаша вода с изцеден сок от половин лимон, още щом се събудим. Можем да добавяме лимонов сок към салатите, супата, месото.
2. Зелен чай
Притежава мощни съставки, които увеличават метаболизма. Съдържа антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат обмяната на веществата. Зеленият чай има термогенна функция, която помага за топенето на мазнините. Съдържа катехини и кофеин, които ускоряват метаболитната функция. Дневно могат да се пият до 3 чаши.
3. Червен пипер
Капсаицинът е активната съставка, която може да ускори метаболизма. Има свойството да увеличава телесната температура, което води до по- лесно топене на мазнините. Подобрява функцията на протеините вътре в мастните клетки, което предизвиква разрушаването им. Червеният пипер помага за отслабването по 3 направления: намалява апетита, увеличава разграждането на мастните клетки и увеличава нивата на енергията.
4. Грейпфрут
Богат е на витамин С, който е много важен за регулирането на метаболизма и изгарянето на мазнините. Съдържа и флавоноиди, които подобряват обмяната на веществата. Освен това, понижават инсулина и подобряват нивата на кръвната захар.

Метаболизъм (обмяната на веществата) е общо понятия за функциите на тялото, които превръщат храната в енергия. Той е от изключително значение не само за теглото ни, но също и за хормоналния баланс, възстановяването на клетките, дишането и кръвообращението.

Полът, възрастта, височината, теглото и ежедневните хранителни навици са сред основните фактори, които влияят върху метаболизма.

Ако обмяната на вещества се случва бързо, се чувстваме по- енергични и можем по- лесно да сваляме излишните килограми.

Бавният метаболизъм, от друга страна, има много отрицателни страни, като: суха кожа, висок холестерол, умора, подути крайници, напълняване, депресия, нарушен сърдечен ритъм и обилен цикъл при жените.

За да работи метаболизмът ни на пълни обороти, трябва да му даден един естествен тласък.
1. Лимони
Не само пречистват черния дроб и храносмилателната система, но и увеличават метаболизма. Това се дължи на големите количества витамин С и ензимите, които ефикасно изчистват токсините. Достатъчно е да пием чаша вода с изцеден сок от половин лимон, още щом се събудим. Можем да добавяме лимонов сок към салатите, супата, месото.
2. Зелен чай
Притежава мощни съставки, които увеличават метаболизма. Съдържа антиоксиданти и полифеноли, които подпомагат обмяната на веществата. Зеленият чай има термогенна функция, която помага за топенето на мазнините. Съдържа катехини и кофеин, които ускоряват метаболитната функция. Дневно могат да се пият до 3 чаши.
3. Червен пипер
Капсаицинът е активната съставка, която може да ускори метаболизма. Има свойството да увеличава телесната температура, което води до по- лесно топене на мазнините. Подобрява функцията на протеините вътре в мастните клетки, което предизвиква разрушаването им. Червеният пипер помага за отслабването по 3 направления: намалява апетита, увеличава разграждането на мастните клетки и увеличава нивата на енергията.
4. Грейпфрут
Богат е на витамин С, който е много важен за регулирането на метаболизма и изгарянето на мазнините. Съдържа и флавоноиди, които подобряват обмяната на веществата. Освен това, понижават инсулина и подобряват нивата на кръвната захар.

5. Ябълки
Изключително полезни за здравето, а също и за обмяната на веществата. Нискокалорични са и съдържат много фибри. Помагат ни да утолим внезапния глад и засищат много добре и за дълго. За отслабване, се препоръчват най- вече зелените ябълки. Хитра тактика за отслабване е да се изяжда по 1 ябълка преди хранене. Така няма да сме много гладни и ще ядем по- малко.
6. Джинджифил
Също притежава свойството да предизвиква термогенен ефект, т.е., увеличава телесната температура и обмяната на веществата. Освен това засища много добре и ще ни предпазва от прекаляване с храната. Джинджифилът помага и за контрола на телесната маса.
7. Черно кафе
Заради високото съдържание на кофеин, стимулира нервната система и по този начин ускорява метаболизма. Помага за освобождаването на допамин и норепинефрин, които помагат на тялото да топи излишните мазнини.
Ако кафето се пие след хранене, ускорява метаболизма и разгражда мастните клетки.
Важното е да не прекаляваме с кафето. Максимум по 2-3 чаши на ден.
8. Канела
Богата е на фитохимикали и антиоксиданти. Идеална е за отслабване. Стабилизира кръвната захар и увеличава чувствителността към инсулина. Понижава също холестерола и триглицеридите.
Канелата е ефикасна при проблеми, свързани с метаболитния синдром. За да подобрим метаболизма, се препоръчва по лъжичка или половин лъжичка всеки ден, в продължение на 20 дни.
9. Бадеми
Богати са на омега- 3 мазнини, които са много полезни за метаболизма. Помагат за производството на хормона лептин, които повишава усещането за ситост. Бадемите понижават холестерола.
Важното е да не прекаляваме с ядките. Достатъчно е по една шепа на ден.
10. Броколи
Съдържа много витамини и минерали, особено витамин С и калций, които са особено важни за метаболизма. Съдържа фитохимикали, които разграждат мазнините.

 

Pin It
Pin It

Цистит през лятото е толкова разпространен здравен проблем сред жените, че много от тях навярно мечтаят за лятна почивка, освободена от уринарни проблеми. Екипът на програма Имунитет има удоволствието да заяви, че тази мечта е вече реалност. Това лято ще бъде запазено само за приятни изживявания за жените, които знаят как да се предпазят от уроинфекции. Дори за тези, които усещат притеснителните симптоми на цистита, предлагаме решение, с което опасността ще бъде своевременно елиминирана.

Цистит – най-масовият женски здравословен проблем през лятото

По разпространение циститът е летният еквивалент на грипа и настинка. Никое друго възпалително заболяване не поразява толкова много жени през лятото. За този факт има логично обяснение. Цистит се причиниява от бактерии, естествено обитаващи стомашно-чревния тракт на човешкото тяло. Това са основно бактериите от вида Еширихия коли (E.coli). Редица фактори през лятото благоприятстват навлизането на тези бактерии от външната среда към уринарния тракт. Късата уретра при жените позволява те много бързо да мигрират към пикочния мехур и да се захванат за стената му.

Много жени не обръщат сериозно внимание на призива да пият повече течности през лятото. Така дават шанс на бактериите да се размножават свободно в пикочния мехур. Малкото количество приети течности води до намаляване количеството на урината, с което се създава идеална среда за заселване на колониите на E.coli. Те колонизират лигавицата на пикочния мехур за часове, а симптомите на цистит се появяват внезапно. Честите позиви, както и паренето и сърбежа по време на уриниране, говорят за остра уроинфекция. Най-често това е остър цистит или остър уретрит. Според лекарите всяка жена рано или късно става жертва на остра инфекция на пикочните пътища. Много от жените обаче редовно страдат от цистит или уретрит. Именно за тях тези проблеми се превръщат в бреме, за премахването на което те буквално мечтаят. Програма Имунитет вече предлага средство за експресно преодоляване на остри форми на цистит и уретрит. Нещо повече – това иновативно средство активно подпомага пикочните пътища и минимизира риска от рецидив на уроинфекциите.

Иновативният продукт, който сбъдна мечтата на жените за живот без цистит и други остри уроинфекции

Във всяка аптека вече може да бъде намерен природният продукт Имунобор Уро Акут/Imunobor® Uro Akut

. Иновативният му състав действа изцяло за изчистване на Е.coli – бактериите от уринарния тракт. Жените със склонност към чести инфекции на пикочните пътища трябва да разчитат на него. Същото важи и за тези, усетили първи симптоми на цистит или уретрит. Разбира се, Имунобор Уро Акут може да се приема и от мъже. Те обаче статистически много по-рядко страдат от уроинфекции в сравнение с жените.

Продуктът действа в две основни направления:

– блокира захващането на бактериите за лигавицата на пикочните пътища

– потиска растежа на бактериите в урината

Само след няколкодневен прием на 2 капсули Имнобор Уро Акут се постига пълно изчистване на бактериите и намаляване на инфекцията. Продуктът съдържа оптимално количество екстракт от Американска червена боровинка. Този екстракт е стандартизиран така, че осигурява максимално количество активно вещество за експресно справяне с уроинфекциите.

Pin It
Pin It

Сайтът Quora провел изследване, в което попитал хора над 50 години какво биха посъветвали младите за да им е по-леко в бъдеще. Отговорите се оказали съвсем простички, но много правилни и мъдри. 

1. Спрете пушенето 
Много от интервюираните твърдели, че ако сега имали втори шанс да се върнат в младините си първо биха отказали пушенето. Според тях тази "пътека" мирише неприятно, отблъсква хората, разваля зъбите и води до сериозни здравословни последици. Може би и за Вас е време да ги захвърлите! 
2. Поддържайте добри отношения с родителите си 
Възможно е четейки тази статия да сте в обтегнати отношения с Вашата майка или баща, но хората прекосили по-голямата част от жизнения си път Ви съветват да възобновите отношенията си колкото може по-скоро. Дори да смятате, че отношенията ви са ужасни и няма разбирателство е добре да намерите начин да поддържате добри отношения. Семейните връзки са много важни - остарявайки ще го узнаете най-добре. 
3. Занимавайте се със спорт 
Ако сега се занимавате със спорт и сте активни, то и на 50 ще можете да се радвате на тази привилегия. Спортувайте, поддържате теглото си и се грижете за здравословното си състояние. 
4. Научете се да пестите пари 
Дори и да е с малки суми или не особено редовно заделяйте пари за старини. Да, това е скучно и досадно, но наистина е необходимо. Ако започнете от сега то в бъдещето ще имате добра осигуровка за леки и приятни години. 
5. Поставете си цели в живота и не отлагайте тяхното постигане 
Искате да си купите нов апартамент? Да напишете книга? Искате да завършете второ висше образование или да пробвате друга кариера. Не отлагайте! Започнете да се борите за целите си днес. Не утре, не следващите дни. Времетослед 30 години просто лети и няма да дойде така очаквания спокоен момент за да направите това, за което сте мечтали. 
6. Наспивайте се 
Спете достатъчно. Лягайте и ставайте по едно и също време. Избавете се от безсънието. Така Вие „презареждате батериите“ и това се отразява на здравето Ви в переспектива. 
7. Грижете се за зъбите си 
С възрастта проблемите със зъбите се задълбочават. Лечението им става все по-трудно и по-скъпо. 
8. Бъдете любопитни 
Опитвайте се да правите именно нещата, които Ви плашат. Излезте от дома си и направете нещо откачено. Влезте в истинско приключение! Правете снимки, намерете си някой като Вас. Тези спомени ще Ви топлят на старини. 
9. Престанете да ядете гадости 
През живота си можете да заработите голямо количество пари и да ги изхарчите за каквото Ви се иска. Но колкото и пари да имате не можете не можете да си купите здраве. Най-добре се откажете от фастфуда, пърженото, алкохола и боклуците още сега. 
10. Четете – ако ще и по 10 книги на година 
Вашият мозък през цялото време се развива, затова спрете да си губите времето пред телевизора и компютъра, а започнете да четете хубави книги. 
11. Бъдете себе си и спрете да се сравнявате с другите 
Повярвате, когато станете на 50 въобще няма да ви пука какво впечатление правите на заобикалящите. Научете своя път. Станете силни. Опознате кой сте наистина и се харесвайте такъв, какъвто сте! 
12. Пазете приятелите си 
Дръжте на хората, които Ви помагат да се чувствате по-добре. Пазете приятелите си на които разчитате, които Ви разбират и които Ви харесват. Смейте се с тях. Занимавайте се с глупости. Наслаждавайте се на живота! 

Pin It
Pin It

Една много ефективна билкова рецепта на баба Ванга за лечение при брадавици с 6 билки!

 

При брадавици Баба Ванга препоръчва да се направи следната билкова комбинация:

  • 25 гр. Билкова коприва (Urtica dioica) - листа.
  • 25 гр. Камшик (Agrimonia eupatoria L.) - стрък.
  • 25 гр. Маточина (Melissa officinalis) - листа. 
  • 15 гр. Полски хвощ (Equisetum arvense) - стрък. 
  • 10 гр. Корени Глухарче. 
  • 10 гр. Змийско мляко (Chelidonium majus L.) стрък.

 

 

Начин на приготвяне:

  • Смесвате количествата от билките, като от получената комбинация се взeмат 4 чаени лъжички.
  • Затопля се 500 мл. вода докато заври и се смесва с билките.
  • Вари се още 2 - 3 минути.
  • Получената течност се прецежда през тънко платно или марля.
  • Трябва да се приема 3 пъти дневно по 1 к.ч. преди ядене. 

 

 

 

Лечебно действие:

  • Листата от коприва притежават противоревматично, кръвоспиращо, диуретично действие, като подобряват храносмилателния тракт, действат благоприятно при чернодробни заболявания и върху обмяната на веществата. 
  • Стръковете от камшик имат запичащо,  противовъзпалително,  потогонно и пикочогонно действие. 
  • Листата от маточина имат антисептично, антиоксидантно, спазмолитично върху храносмилателна и дихателна система действие, като действат благоприятно и за успокоение и релаксация.
  • Стръковете от полски хвощ притежават бактерицидно, кръвоспиращо, диуретично, адстрингентно (на английски език: astringent - стипчив, стягащ, свиващ) и противогнилостно действие. 
  • Глухарчето има лъчегонно, жлъчетворно, общотонизиращо, пикочогонно действие.
  • Стръковете от змийско мляко притежават противовъзпалително, противобактериално, спазмолитично и противогъбично действие.

 

 

Лечебният чай е съставен от:

  • 40 гр. листа от Коприва. 
  • 50 гр. стръкове от Камшик. 
  • 40 гр. листа от Маточина.
  • 40 гр. стръкове от Полски хвощ. 
  • 50 гр. корени от глухарче. 
  • 40 гр. стръкове от змийско мляко. 

 Произведено в България!

Pin It
Pin It

Както много модни тенденции, така и гримът от 50-те отново е на мода. Не само дългите рокли и котешките слънчеви очила, но и гримът от този период печели все повече и повече последователи. Ако изберете гримът от 50-те ще изглеждате не просто привлекателни, но и в същото време ще заявите уникалността в стила си. Появата на цветните фото и кино материали всъщност е причината и за нарастването на популярността на грима през 50-те като цяло. Филмовите звезди започват да използват тежък грим, с цел да скрият несъвършенствата по лицата си. В един момент хората започват да виждат перфектните лица на любимите си звезди и съвсем естествено идва и желанието да приличат на тях. Изведнъж жените по целия свят започват да искат изкусителни червени устни и розови бузки.

Сега, с помощта на множеството продукти налични в козметиките, е съвсем лесно да пресъздадете този грим върху лицето си. Добър начин да започнете е, като изберете тюркоазени сенки за очи, които са били истинска мания през 50-те. Ако имате специален повод, можете да експериментирате и да сложите малко повече блясък, за да постигнете по празничен вид.

Нанесете и червило с цвят на череша. Този цвят е задължителен за ретро видът, към който се стремим.

За допълнителен ефект може да подберете цветове от същата цветна гама за маникюра си.

Плътната линия над миглите е основна тенденция в този грим и е лесно постижима с помощта на течната очна линия. Тя естествено може да бъде придружена и с нанасянето на няколко слоя тъмна спирала.

По-смелите могат да сложат и бял молив.

Снимка на филмова звезда от този период би била от голяма полза ако решите да пресъздавате грима от 50-те. Някой съвременни холивудски красавици като Кристина Агилера, Дита фон Тийз и Кейти Пери също често избират този грим.

                                                    *Кристина Агилера


                                                    *Дита фон Тийз


Любимката ни Бионсе пък направи истински фурор с такъв грим и ретро визия.


                                     *Бионсе в "Why Don't You Love Me" Вижте още снимки:

Е, готови ли сте да експериментирате?

Pin It
Pin It

Грижата за детските зъбки започва още преди да се е появило първото бисерче. Правилното почистване, хранене и профилактика, от самото начало, ще осигури здрави, красиви и бели зъби за цял живот.

За първите зъбки

Децата имат нужда от здрави зъби, за да могат да се учат да дъвчат, да говорят правилно и за самочувствие, че имат красива усмивка. Млечните зъби пазят място за постоянните зъби. Ако млечен зъб падне преди да започне да избива постоянният, съседният млечен зъб може да се премести на освободеното място. Впоследствие, когато постоянният зъб започне да пробива, няма да има място за него и процесът може да стане по-труден и болезнен за детето. Също така ненавременното лекуване на млечните зъби и тяхното заболяване може да доведе и до сериозни увреждания на намиращия се под тях постоянен зъб.

Защо се появяват кариеси на млечните зъби?

Като цяло имаме представа как се появяват кариесите, но все пак винаги е добре да прочетем повече по въпроса, за да можем да намалим вредните фактори. Знаем ли, например, че много майки облизват лъжичката или биберона на бебето си, без да знаят, че чрез слюнката си предават кариес-образуващите бактерии на детето и така увеличават риска от инфекция.

Друг фактор за появата на кариес е продължителното излагане на млечните зъби на контакт с течности, съдържащи захар, като подсладена вода, сокове или адаптирано мляко. Например, когато сложите бебето да спи с бутилка в уста или я използвате като залъгалка. Така в устата на детето остава сладка течност, богата на захари, която бактериите използват за храна. Отделената от бактериите киселина атакува зъбките и след време се образува кариес. Поради по-слабата минерализация, по-тънките слоеве емайл и дентин, кариесът при млечните зъби се развива много бързо и има сравнително широко разпространение. Не използвайте продължително време залъгалки, потопени в захар или мед, защото те също са причина за образуването на кариес.

Как се появят постоянните зъби?

Настъпването на 6-ата годинка на детето, дава нача­лото на смяната на временните зъби с постоянни. Първият постоянен зъб, който пробива, е шестият. Той се намира зад всички временни зъби и не предизвиква падане на млечен зъб, поради което неговата поява може да остане незабеля­зана. Едва след него пробиват централните резци, следвани от страничните резци. В процеса на смяна на млечния зъб с постоянен, корените на млечния зъб се разграждат, за да освободят място за постоянния зъб. Зъбната пулпа (камера­та, съдържаща нервите на зъба) преминава в състояние на замиране на основните й функции, така че при образуване на кариес, детето няма да изпитва или ще изпитва съвсем слаба болка, която бързо отшумява. Затова незабелязано за детето кариесът от млечния зъб може да премине върху подлежащия зародиш на бъдещия постоянен зъб.

Защо трябва да сте внимателни, когато се появят постоянните зъби?

Минерализацията (здравината на емайла) на пробили­те в устата постоянни зъби е достигнала до 70%, като останалите 30% завършват в устата, като минералите се набавят от слюнката и храната. Ето защо веднага след пробива си постоянните зъби са изключително уязвими и лесно заболяват от кариес, за това трябва да се положат специални грижи. Доказано е че процеса на минерализация се ускорява от количеството усвоен флуор.

Какво представлява флуорът?

Флуорът е химичен елемент, който играе важна биологична роля за формирането на дентина и зъбния емайл, както и за изграждането на здрави кости. Най-много флуор ние черпим от питейната вода, следвана от храните и хранителните добавки.

Макар много да се спори около качествата на този химичен елемент, множеството проучвания научно доказват неговите уникални свойства. Флуорът е от фундаментално значение, тогава когато говорим за здравина на дентин и зъбен емайл. Приеман в разумни дози, той осигурява здрави зъби и кости и предотвратява появата на кариеси. 

Флуорна профилактика за здрави детски зъбки

Изчислено е, че необходимите дози флуор за организма се определят спрямо възрастта на индивида. Така например възрастните трябва да приемат около 2-4 mg на ден, децата до 3 години -  0,8 mg, а в периода от 3 до 6 години -  до 1 mg. До 10-годишна възраст дневната доза не трябва да превишава 1,3 mg.

Тъй като в България водата се отличава с ниско съдържание на флуор, стоматолозите често препоръчват допълнителен прием на флуор за децата по време на растежа и образуването на млечните зъби.

Опасен ли е флуорът за децата?

Преди всичко е важно да се знае, че денталният лекар трябва да съобрази флуорния прием с особеностите на детето, неговото развитие и навици. Въпреки различните мнения, медицинските проучвания в продължение на десетилетия показаха, че НЕ се откриват научно аргументирани данни за токсичен ефект върху човешкия организъм на флуорните концентрации, респективно дози, чрез които се осъществява профилактиката на кариеса. Това бе и причината СЗО да препоръча осъществяването на флуорната кариес профилактика като най-ефективна и напълно безопасна социална практика.

Детски флуорни пасти и(ли) таблетки

Приемането на флуор под формата на капки и таблетки предпазва зъбите от кариес по 2 начина – ендогенно (вътрешно) и екзогенно (външно). Ендогенното влияние се оказва чрез постъпване на флуор през кръвта към кристалната решетка на зъбния емайл. По този начин той я укрепва  като я прави по-здрава и устойчива на кариогенните киселини. Екзогенна се нарича  профилактика, при която таблетките се разтварят в устата и са в непосредствен контакт със зъбите. 

Флуорните пасти, от своя страна, имат само външно действие и засилват профилактичния ефект. Те не нарушават флуорната профилактика на детето, а само допринасят за нейния положителен ефект. 

 

За финал:

Как да осигурим здрави зъбки на детето с 3 стъпки:

1. Мийте заедно зъбките сутрин и вечер всеки ден

2. Грижете се за правилния му хранителен режим като внимавате да не прекалява със захарните изделия.

3. Водете го веднъж на 6 месеца на профилактични прегледи.

 

Pin It
Pin It

Стане ли дума за защита от UV радиацията, всички се сещаме първо за конвенционалната слънцезащитна козметика, която се нанася локално върху кожата. Но дали това е достатъчно? Съвсем не, разбира се, не по-малко важен е допълнителният прием на колаген през най-горещите месеци от годината! Повечето хора обаче, не са наясно с тази необходимост поради простата причина, че темата за колагена като основен защитник на кожата през лятото, не е от най-разискваните.

 

Как слънцето уврежда колагена

UV радиацията разгражда колагена със скорост, в пъти по висока, отколкото скоростта при нормалното стареене.При проникването си в средния слои на кожата (дермиса).UV лъчите предизвикват ненормално струпване на еластин.Когато той се натрупа, започват да се произвеждат ензими, които разграждат колагена и създават така наречените ,,слънчеви белези".

 

Излиза, че основната хистологична характеристика на увредената от слънцето кожа, е именно натрупването на еластичен материал, който „замества” загубения колаген. Този еластичен материал, състоящ се главно от еластин предполага голяма загуба на колаген в дермата на хронично увредената от слънцето кожа.

 

Установено е, че общото съдаржание на колаген в увредената от слънцето кожа,е с 20% по-малко в сръвнение със случайните, когато кожата не е излагана на слънце. В допълнение се наблюдава и 40% в съдържанието на интактния амино пропептиден остатък на проколаген ти III в увредената  от UV лъчите кожата.Разграждането на колагена в резултат от прякото излагане на кожата на слънце води до по-нататъчно збръчкване,увисване и загрубяване на определени участаци от кожата, особено в областа на лицето и шията.

 

Слънцето и свободните радикали

UV радиацията е и един от основните виновници за прекомерното образуване на свободни радикали. Свободните радикали са нестабилните молекули на кислорода, които имат само по един електронен вместо два. Тъй като електроните са в двойки, молекулата трябва да изчисти липсващия електронен от други молекули, а това води до верижна реакция, която уврежда клетките на молекулярно ниво. Прекомерното образуване на свободни радикали, причинено от слънцето не само увеличава броя на ензимите, които разграждат колагена, но също така променя генетичния материал на клетката по начин, който може да доведе до рак.

 

Кожни изменения, причинени от слънцето

UV експозицията причинява неравномерно удебеляване и изтъняване на кожата, наречено слънчева еластоза, което води до груби бръчки и обезцветяване. Друго сериозно увреждане е итъняването на стените на кръвоносните съдове, което видимо се отразява на кожата на лицето.

 

Най-честите промени в пигмента, предизвикани от слънцето, са т. нар. лунички (ефелиди) и пигментни петна (лентиго), характеризиращи се с натрупване на меланин и хиперплазия на меланоцитите. По-големите петна, известни още като възрастови петна, обикновено са най-много в областта на гърдите, раменете, ръцете и горната част на гърба.

 

В резултат от разрушаването на меланоцитите, предизвикано от UV експозицията, често се стига и до образуване на бели петънца по краката и ръцете.

 

Блестящата кожа с великолепен тен, се нуждае от колаген!

Колагенъте фиброзен протеин и ключов компонент в състава на кожата.Той подържа младостта и еластичността на дермата и в допълнение подпомага смазването на ставите.

Но уви, с възрастта, както и под влияние на UV лъчите колагенът се разпада.Този процес става все по интензивен след около 25-годишна възраст.Добрата новина е, че тои може да бъде забавен чрез перорален прием на хидролизиран колаген.Нито пластична хирургия, нито специалните козметични процедури могат да окажат толкова благотворновлияние върху кожата в дългосрочен план, каквото има колагена.Много иследвания показват че допълването с колагени пептиди видимо увеличава хидратацията и нивата на колаген в кожата само след 8 седмици прием.

 

Колагенът е уникален с това, че съдържа високи количества аминокиселини, включително глицин, пролин и лизин, които са от съществено значение за възстановяването на съединителната тъкан, костната матрица, ставите и дори косата.

 

Когато ''храним'' тялото с колаген, то разполага с градивните блокове, необходими за регенерацията на съединителната тъкан, и въстановяване на цялата система отвътре.Респективно,инжектирането на колаген както и локалното му приложение, нямат дълбоките ефекти, които предлага перорално приемания колаген. 

 

Освен че възстановява кожата отвътре, перорално приеманият колаген стимулира и естественото образуване на колаген, което е особено необходимо след 25-годишна възраст и/или при излагане на слънце в горещите летни месеци.

 

Защо да приемате колаген? Колагенът, източник и на хиалуронова киселина е най-важният компонент за здравето и красотата на кожата. Но както вече уточнихме, след определена възраст естественият му синтез в тялото намалява. Това във висока степен рефлектира върху състоянието на кожата, чиято еластичност и гладкост намаляват. Загубата на колаген и хиалуронова киселина не може да бъде компенсирана с козметика за локална употреба. При прием през устата, колагенът действа като лепило за отпуснатата, набръчкана кожа, а хиалуроновата киселина хидратира и овлажнява. За целта обаче, колагенът и хиалуроновата киселина трябва да се абсорбират много добре от тялото, което не всеки колаген може да предложи.

 

Биосел колаген-вашата страхотна терапия за гладка и еластична кожа!Биосел колаген (BIOCELL COLLAGEN) е източник на хидролизиран колаген, ниско моликулярна хиалуронова киселина и хондроитин сулфат.Хиалуроновата киселина  с ниско молекулно тегло и хидролизирания колаген в BIOCELL COLLAGEN се състоят от микроскопични молекули благодарение на които бионаличните колагенови пептиди са пълноценно усвоени и могат да въздеистват върху кожата, косата и ноктите на клетъчното ниво.

 

Действието на патентованата съставка в продукта - BIOCELL COLLAGEN е оценено в множество рандомизирани, двойно-слепи, плацебо контролирани проучвания върху хора.Всички те са проведени в съответствие с добрата клинична практика и доказват, че приемът на BIOCELL COLLAGEN води до значително подобрение в състоянието на кожата, косата и ноктите BIOCELL COLLAGEN подсилва деиствието на козметичните продукти и оптимизира техните ефекти.

BioCell CollagenTM притежава 6 патента за безопасност и ефективност, както и статут  GRAS, според който производствените процеси са в съответствие с Добрата производствена практика (GMP). BioCell CollagenTM се използва от милиони хора по света, още от 1997 г. насам.

Pin It
Pin It

От всички диети и режими на хранене на този свят има един, който е най-важен – представям ви Разделното хранене! Колкото и сложно да звучи, всъщност е много просто – проста храна, без смесване на растителния и животински свят. Това е, което нашият организъм най-обича. Дайте му го! Зарадвайте него и себе си!

Макар че основният принцип на разделното хранене е ясен, съществуват някои малки различия в начините на комбиниране на храните. Аз ще ви представя таблицата за разделно хранене на немската природолечителка и писателка Урсула Зум. Същата следвам и аз.

Таблицата разделя храните на въглехидратнибелтъчнинеутрални от тип 1 и неутрални от тип 2. Основно правило е, да не се смесват на едно ядене въглехидратни храни с белтъчни. Неутралните от тип 1 и 2 може да комбинирате както с въглехидратни, така и с белтъчни продукти.

 

Таблица на разделното хранене

Въглехидратни храни

Пълнозърнести житни растения или техни изделия

Овес, ечемик, просо, пшеница, ръж, пълнозърнест хляб, сладкиши или кексове от пълнозърнесто брашно, пълнозърнести макарони, макарони от твърд пшеничен грис, кафяв ориз, картофи

Плодове

Банани, меки ябълки, свежи смокини, свежи фурми, чисти сушени плодове

Средства за подслаждане

Кленов сироп, мед, сироп от круши или ябълки. В малки количества тези подсладители може да се използват и за белтъчни ястия.

Други

Картофено нишесте, пудинг, бира

Белтъчни храни

Сготвени меса

Печено месо, гулаш, пържоли, кайма, пуешки шницел, гъше месо, патица

Сготвени риби

Сьомга, треска, костур, калкан, риба тон, пъстърва, морска треска

Всички сирена, които се нагряват при производство

Бяло сирене, кашкавал, едам, есром, гауда, хаварти, тилситер, както и яйца и мляко с каквато и да е масленост

Плодове

Ананас, грейпфрут, кайсии, касис, киви, круши, лимони, личи, манго, малини, мандарини, папая, портокали, праскови, сливи, череши, ябълки, ягоди

Напитки

Плодови сокове, бяло и червено вино, розе, шампанско

Други

Сушени домати, оцет

Неутрални храни тип 1

Тези храни използвайте с мярка (30 – 50 гр на ден)

Мазнини

Студено пресовани масла, краве масло, кокосово масло и други растителни мазнини, соеви и всякакви пълномаслени млечни продукти (напр. кисело мляко, заквасена сметана, извара, сметана, мътеница, пресечено мляко, кондензирана сметана), соева сметана, тофу

Неутрално сирене

Всички видове сирене с над 60% мазнина и такива, които се правят от сурово прясно мляко (напр. сирене Алгой, ементалер, апенцелер, пармезан)

Сурови, сушени или пушени колбаси

Сурови или пушени наденици, сурова шунка, филе от сьомга, салам, татар

Сурови, мариновани или пушени риби

Пушена сьомга, пушена херинга, херинга, скумрия, змиорка

Ядки и семена

Лешници, орехи, бадеми, кокосови орехи, слънчогледови семки, сусам, мак, фъстъци

Слаб оцет

Плодов оцет, квас (напитка), смокинов оцет, отлежал балсамов оцет

Неутрални храни тип 2

Тези храни може да се използват без ограничения.

Зеленчуци 

Авокадо, алабаш, артишок, аспержи, броколи, брюкселско зеле, градинска жлъчка (вид салата), грах, домати (пресни), зеле, зелен боб, зелена салата, карфиол, кисело зеле, китайско зеле, козя брада (зимно аспержи), краставици, къдраво зеле, лук, манголд, моркови, савойско зеле, салата айсберг, спанак, тиквички, патладжан, полска салата, праз, репички, ряпа, фенхел (главест копър), царевица, целина, червено зеле, червено цвекло, чушлета, цикория, чесън, чушки

Гъби

Печурки, кладница, пачи крак, бели гъби или други горски гъби

Кълнове и разсад

Кълнове от боб мунго, соеви кълнове, люцерна и др.

Други

Стафиди, боровинки, маслини, мая, зеленчуков бульон, белтък, желатин, агар агар, подправки, горчица, билкови чайове, стевия

Разделно хранене всеки ден

Принципът на разделното хранене е прост: основните две хранителни групи – въглехидрати и протеини НЕ се комбинират помежду си. Зеленчуците са съвместими и с двата типа храни, мазнините също, но в по-малки количества. Мястото на плодовете е по възможност отделени от всички други видове хранителни продукти.

Особено внимание обръщам на въглехидратните храни със съдържание на нишесте. Такива са не само всички зърнени продукти и картофи, а и бананите. В този смисъл, ако решите да приготвите някое екзотично ястие, като например ориз с банани, можете да сте спокойни, тъй като различни по вид нишестени храни се комбинират без проблеми. Което обаче не се отнася за протеините. Различни по вид белтъчни храни НЕ се съчетават добре. Но не бързайте да се разочаровате, всичко е въпрос на навик, а промяната наистина си заслужава!

За ваше улеснение ви предлагам тази схема на възможните и неподходящите комбинации в компактен вариант, за да можете да я използвате всеки ден. Разпечатайте си я, за да я имате винаги под ръка.

Вместо въглехидратни храни в схемата присъстват нишестените, които са подгрупа на въдлехидратните (другите са с високо съдържание на захар). Нишестените представляват по-голяма част от категорията на въглехидратните храни и се срещат значително по-често в различни комбинации.

За любознателните

Комбинирането на храните в разделното хранене базира на това, кои ензими са необходими за разграждането им в стомаха. Ензимите, необходими за белтъчните храни са коренно различни от тези за въглехидратните. От друга страна пък има и друг критерий – колко време е необходимо на една храна да бъде усвоена. В статията за реда на приемане на храните обяснявам колко време е необходимо за усвояването на повечето храни и как да не се застояват ненужно дълго в стомаха.

И за заключение ще кажа, че правилното хранене не е толкова сложно колкото изглежда, а ние си го правим такова. Нужни ли са ни наистина сладки и манжди, състоящи се от над 100 съставки, за да сме сити, пълни с енергия и здрави? Без повече разсъждения ще ви препоръчам да ядете възможно най-прости храни, които по възможност да не комбинират повече от 2-3 съвместими помежду си (!) продукта. Ах, и поздравления за всички, прочели тази дъъъъълга статия до край! 😀

Pin It
Pin It

Дори и да не знаете много за бамбуковият въглен, вероятно сте чували едно нещо – това наистина е нещо специално! Когато повечето хора чуят думата въглен, те веднага си мислят за „барбекю“, но има цял един свят от чудеса под тази черна повърхност.

Въглена се създава чрез специален процес на нагряване, който премахва не- въглеродните материали от растението (в този случай бамбук). Водата и органичните съединения са отстранени, така че това което е останало са въгленът и неговите невероятни качества.

Най-уникалното в това е съотношението на неговата изумителна повърхностна площ към теглото му. Един грам от бамбуковият въглен има до 600 квадратни метра площ! Това дава една изумителна способност и капацитет на този вид въглен, за привличане и провеждане на широк спектър от химикали, токсини и други вредни вещества.

И тъй като има толкова много малки пространства за тези елементи, дори и най-малката частица от бамбуков въглен може да привлича и задържа много по-висок обем на замърсители, отколкото можете да си представите!

Не се притеснявайте, ако всичко това ви звучи твърде научно или сложно! Това, което наистина има значение е как можем да се възползваме от удивителните свойства на бамбуковият въглен!
Отговорът е в Nano-b Charcoal & Gold четката за зъби, която обединява тези ползи за нас.

Влиянието на бамбуковият въглен върху здравето на човека.

Полезните свойства на бамбуковият въглен са безброй. Той е бил използван в продължение на векове в Азия, заради неговите лечебни и здравословни действия.

Уникалните свойства го превръщат в един от най-добрите естествени водни и въздушни пречистватели. Неговата пореста структура му позволява да абсорбира филтърни миризми, вредни химикали, токсини, както и всички видове примеси. Той абсорбира много широка гама от органични и неорганични вещества и реално най-хубавото е, че това става по напълно естествен и безопасен за вашето здраве начин.

В света на дървени въглища, бамбуковият е Царя. В сравнение с обикновения въглен, при бамбуковият площта е три пъти по-голяма, а по усвояемост четирите пъти по-силен. Това го прави един от най-добрите естествени материали при абсорбиране на вредни вещества и когато го поставим на четката за зъби се получават чудеса за вашите зъби и венци.

Как нашата четка за зъби помага да имаме здрави зъби.

Когато е на четката за зъби бамбуковият въглен запазва всичките си невероятни свойства. В комбинация с естествената антибактериална защита на златни нано-частици в Nano-b Charcoal & Gold, и наред с добрите сили на почистване на специалната двуслойна структура на влакната на Nano-b четката за зъби, получаваме грижа „първа класа” за устата си.

Nano-b Charcoal & Gold абсорбира и старателно премахва всякакви опасни съединения – бактерии, плака, зарази и токсини, което помага да имаме по-здрави зъби и венци. Това гарантира по-добра защита от кариес и други общи проблеми със зъбите, като натрупването на плака е причина номер едно за повечето от тях.

Здраве и красота с въглен от бамбук.

Когато създадохме Nano-б четката за зъби, искахме да ви дадем повече от това да имате просто здрави зъби. В един свят, в който външния вид и самочувствието са важни, ние искахме да ви дадем четка за зъби, която ви помага и в този аспект. В крайна сметка, всички ние искаме свеж дъх и красива, искряща усмивка!

Бамбуковият въглен превъзхожда останалите си събратя с уникални природни свойства на избелване на зъбите. В допълнение към всички ползи за здравето, споменати по-горе, също така поглъща петна и замърсявания от зъбите, което ги прави по-чисти, по-гладки и по-бели.

Nano-б Charcoal & Gold прави чудеса като абсорбира бактериите и замърсявания, причиняващи лошият дъх. С използването на анти-бактериалните четки Nano-b ще се чувствате много по-уверени, че вашите уста е чиста и със свеж дъх.

Още при първото използване на четката, вие ще усетите разликата по вашите зъби. Ще ги почувствате по-чисти и по-гладки ! Всичко, което трябва да направите е да се миете всеки ден, за да получите искряща усмивката, каквато винаги сте искали.

Перфектни зъби с помощта на природа

При създаването на Nano-b четки за зъби, имахме за цел да се използват не само най-добрите налични технологии, но също така да се използват и естествени елементи. С прилагането на невероятни качества на бамбуковият въглен сме горди да отбележим, че постигнахме 100% натурален и безопасен продукт за употреба. Също така и продукт полезен за вашето здраве.

Това важи и за естествените златни частици, които комбинирахме успешно с въглена от бамбук. Всичко това прави на Nano-b Charcoal & Gold четка за зъби толкова невероятнa, че задължително ще трябва да пробвате, за да повярвате!

Приятно четкане! 

Pin It
Pin It

Астаксантинът е едно от най-мощните противовъзпалителни вещества в света. Неговата антиоксидантна сила е огромна, около десет пъти по-висока отколкото на други каротеноиди! В най-солидни количества се съдържа във водораслите, сьомгата, пъстървата, крила, скаридите и раците.

 

Астаксантинът принадлежи към групата на естествените пигменти, известни като ксантофили и е от семейството на каротеноидите – фитохимикали в растенията. Именно на него сьомгата, омарите, скаридите, раците, фламингото и др. дължат червената или розовата си окраска – резултат от всички водорасли, които те са консумирали.

 

Астаксантинът има полезни свойства в много отношения – от болки в ставите и мускулите, до артрит, проблеми с кожата, депресии и тревожни растройства и др. Той е супер антиоксидант, за който повечето хора дори не са чували.

 

Ето кои са невероятните ползи от астаксантина, за които задължително трябва да научите!

Астаксантинът е най-силният естествен антиоксидант в света. Лабораторните тестове потвърждават, че антиоксидантната му сила е многократно по-мощна от тази на други хранителни вещества, включително витамин С, витамин Е, бета каротин и лутеин.

 

Подобно на алфа липоевата киселина, той може да достигне до всяка клетка в тялото и да се пребори със свободните радикали, които иначе биха нанесли тежки щети. Предоставя на мозъка, нервната система и зрението защита, каквато други хранителни вещества не са в състояние да осигурят.

 

Намалява риска от болестта на Алцхаймер. Съществуват редица доказателства, че невродегенеративните заболявания като болест на Алцхаймер, Хънтингтън или Паркинсон са до голяма степен резултат от оксидативното увреждане на нервната система. Изследванията върху астаксантина показват, че той може да премине през кръвно-мозъчната бариера, където упражнява своте невероятни антиоксидантни ползи.

 

Подсилва и защитава зрението. Проучване от 2002 г., в което се разглежда ефектът на астаксантина върху зрението показва, че хората, които приемат по 5 mg астаксантин дневно, имат значително по-добра визуална функция в сравнение с пациентите, приемащи плацебо, чието виждане е непроменено. Други проучвания показват, че приемът на астаксантин (между 4 и 12 mg дневно) в продължение на 28 дни подобрява зрителната острота и предотвратява сериозни увреждания на зрението. Това означава, че астаксантинът има огромни ползи за хората, които ежедневно работят на компютър – оказва силно профилактично действие и предпазва окото от изсъхване и преумора.

 

Действа като естествен слънцезащитен крем и предотвратява увреждането на кожата.Редица клинични проучвания показват, че зачервяването на кожата след излагане на ултравиолетовите лъчи, намалява както от синтетичните, така и от естествените форми на астаксантин. Предполага се, че противовъзпалителните свойства на астаксантина, в комбинация с образуването на меланин, може да бъде причина за намаляването на кожните увреждания. По принцип астаксантинът е от полза за кожата и я предпазва от ултравиолетовите лъчи, като намалява времето за възстановяване след излагането на слънце. В допълнение – намалява бръчките и увеличава влагата в кожата.

 

Може да се използва за лечение и профилактика на стомашни язви. Една от основните причини за болезнените стомашни язви са ниските нива на антиоксиданти в стомашната тъкан. Няколко изследователски екипа от Швеция, Дания, Япония и Корея са изследвали как астаксантинът повлиява стомашните язви през последното десетилетие. Те открили, че астаксантинът намалява възпалението на стомаха и бактериалния товар, като същевременно успокоява болката и възпалението.

 

Намалява риска от сърдечни заболявания. Възпалението е често срещана причина за сърдечно-съдовите заболявания. Ето защо астаксантинът – този изключително мощен противовъзпалителен агент е най-подходящото средство за намаляване на този риск.

 

Revita Ви препоръчва:

 

Крил масло(от планктон) 500 мг.

Продуктът на Nature’s Way e изключителен източник на естествен астаксантин, който защитава клетъчните мембрани от разрушителното въздействие на свободните радикали и способства пречистването на организма. Маслото от крил е много по-бионалично, в сравнение с други видове рибени масла.

Pin It
Pin It

От всички ядки на пазара, орехите са тези, които съдържат най-много антиоксидантни полифеноли. Според университета на Пенсилвания, тези антиоксидантни полифеноли помагат на организма да се пребори със свободните радикали, които са вредни за клетките и водят до развитието на различни болести.

 

– Хапването на една шепа орехи, всеки ден, ще помогне за забавянето на процесите на стареене, ще защити сърцето ви от сърдечни заболявания и някои видове рак. Орехите са една от най-здравословните храни за сърцето.

– Те също са ефективни при диабет тип 2. Орехите подобряват метаболитните процеси в организма ни.

– Орехите съдържат най-много антиоксиданти, в сравнение с други видове ядки. Тази суперхрана не само съдържа антиоксиданти, но е отличен източник на здравословни фибри, протеини, витамини и минерали. Орехите съдържат витамин B и витамин C, магнезийфосфор,калий и желязо. Те са богати и на протеини.

– Интересен факт е, че орехът прилича на малък мозък. Орехите спомагат за развитието на невро-трансмитерите, което поддържа правилното функциониране на мозъка. Те съдържат различни хранителни вещества, които защитават мозъка от увреждане. Такива са: витамин Е, мелатонина, омега-3 мастните киселини и фолати.

– Орехите трябва да се консумират сурови, по този начин ще се възползвате от целия набор полезни хранителни вещества, които се съдържат в полезните ядки. Ако решите да хапвате печени орехи, ще се лишите от част от хранителните вещества.

– Повечето от нас си мислят, че консумацията на различни видове ядки ще доведе до напълняване, поради богатото им съдържание на мазнини. Разликата е, че орехите съдържат полезните полиненаситени и моно-наситени мазнини, които няма да доведат до покачване на “лошия“ холестерол и до запушване на кръвоносните съдове.

Освен това, богатото съдържание на полезни мазнини в орехите, ще ви заситят за по-дълго време, което ще ви предпази от приемането на “празни“ калории.

– Ежедневната консумация на орехи подобрява репродуктивните способности на мъжете – 75 гр орехи, на ден, са напълно достатъчни за подобряване качеството на семенната течност и подвижността на сперматозоидите.

 

Pin It
Pin It

Зъбите са важни! Нищо чудно, че повечето от нас полагаме наистина добри грижи за тях. Четкаме зъбите, остъргваме нашия език, използваме вода за уста. Правим толкова много. И въпреки, че полагаме всекидневни грижи за устата си, все пак кариесите и заболяванията на венците са все още някои от най-разпространените болести в света. Как така? Може ли отговора да се крие в хладилника!

Изненадващо или не, но разликата между една здрава усмивка и чести посещения при зъболекар може да бъде вашата диета. Дори и да имате перфектна хигиена на устната кухина, ще ви е трудно да поддържате зъбите си здрави, ако не внимавате какво ядете!

Твърде често виждаме храната, като злодей, когато става въпрос за здравето на устната кухина. В края на краищата, това са захари и киселини от храни и напитки, които причиняват повечето от уврежданията на зъбите ни. Въпреки това, има много видове храни, които не само не вредят на зъбите, а дори могат да бъдат полезни за вашето орално здраве.

От запълване на пукнатини и лечение на пародонтоза до освежаване на дъха и избелване на зъбите, храните, включени в този списък могат да се мерят с луксозните пасти за зъби и вода за уста на пазара. Повечето от тях всъщност са доста вкусни, така че направете вашият списък за пазаруване и се пригответе да прибавите няколко продукта – приятели на вашите зъби.

Как някои храни помагат на вашите зъби и венци да бъдат здрави

Вашите зъби и венци са част от тялото ви, и както всяка друга част, се нуждаят от добро хранене, за да функционират правилно. Различните хранителни вещества са съответно полезни за различни части на тялото ви, така че нека да видим кои са най-важните елементи за здрави зъби и венци.

Храни богати на калций и фосфор

Зъбния емайл е, е най-твърдото и най-високо минерализираното вещество в човешкото тяло. Различни кисели храни и напитки могат да причинят ерозия на емайла. Така че, за да заздравите зъбите си, трябва да засилите приемането на някои минерали и да се опитате да възстановите това, което сте загубили. Основните герои тук са калций и фосфор. Тези елементи са градивните елементи на емайла и консумирането на храни, богати на тези вещества е от високо значение, ако искате да запазите здрави и силни вашите зъби.

* Най-добрите източници на калций – кисело мляко, сирене (твърдо, зряло), морски дарове, мляко (нискомаслено), тофу, бадеми

* Най-добрите източници на фосфор – тиквени семки, риба, бразилски орехи, червено месо, яйца, тофу

Твърди и хрупкави храни с високо съдържание на вода

Твърдите, хрупкави храни, които съдържат много вода са полезни за нашите зъби по повече от един начин. Първо, дъвченето произвежда повече слюнка, която е най-естествен неутрализатор на бактериите, които причиняват кухини. Второ, структурата на тези храни също ги прави естествен абразив. Те почистват зъбите, като леко търкат по повърхността им и премахват плаката и натрупалите се хранителни частици. Тези храни са суровите плодове и зеленчуци. Препоръката за приемане на твърди и хрупкави храни не трябва да е извинение на любителите на чипс и бисквити.

* Най-добрите за приемане: целина, ябълки, краставици, моркови

Храни богати на витамин D

Витамин D е от решаващо значение за цялостното ви здраве, но това е наистина важно, ако искате да имате здрави зъби. Основната причина е, че помага на тялото ви да абсорбира калция по-добре.

* Най-добри източници: слънчева светлина (не можете да ядете слънчева светлина, но тя все още е най-добрият естествен източник на витамин D), риба, яйчен жълтък, рибено масло

Храни богати на витамин С

Витамин С е мощен! Той укрепва кръвоносните съдове и намалява възпалителните процеси, което може да помогне на вашите венци да останат здрави. Витамин С е необходим и за производството на колаген, основен протеин, който ни помага да се борим с пародонтозата. Без витамин C, венците станат по-чувствителни и по-податливи на бактериите, причиняващи пародонтоза.

* Най-добри източници: чушки, портокали, киви, ягоди, броколи, зеле

Храни богат на антиоксиданти

Когато става въпрос за ползи за здравето ни, антиоксидантите заемат почти статут на знаменитост. Антиоксидантите се борят с бактериите, които причиняват възпаление и пародонтоза. Помогат ни да защитим венците си и други тъкани от различни бактериални инфекции.

* Най-добри източници: ябълки, ягоди, грозде, стафиди, ядки, фасул

Храни съдържащи пробиотици

Когато става дума за бактерии в тялото ни, можем да разглеждаме два вида – добри и лоши бактерии. Пробиотиците са някои от най-добрите. Тук са необходими още изследвания, но вече има някои доказателства, че пробиотиците могат да помогнат за намаляване на плака и заздравяване на венците.

* Най-добри източници: кисело мляко, кисело зеле, комбуча, мисо и други ферментирали храни

Храни богати на антоцианини, аргинин и полифеноли

Има много други елементи, които биха могли да бъдат от полза за здравето на устната кухина. Необходими са още изследвания, но някои от най-обещаващите са антоцианини (мощен антиоксидант, които би могъл да попречи на зaдържането на плака върху зъбите и в борбата с рака на устната кухина), аргинин (важна аминокиселина, която може да наруши образуването на плака и намаляват шансовете за образуване на кухини) и полифеноли (които могат да забавят развитието на бактериите, които водят до образуване на плака и предотвратяват заболяването на венците, образуване на кариеси и лош дъх).

* Най-добрите източници (антоциани) – горски плодове, грозде, череши, сливи, патладжан

* Най-добрите източници (аргинин) – месо, соя, ядки

* Най-добрите източници (полифеноли) – чай (черен и зелен), плодове, ленено семе, какао

30 най-добрите храни за здрави зъби и венци

Досега преминахме през причината за това защо вашата диета е важна за вашите зъби и през някои от основните точки отнасящи се за връзката между здравето на устната кухина и това, което ядете. Това, което остава, е да ви дадем пълен списък на някои от най-добрите храни за вашата уста. Ето ги и тях!

1) Сирене

Обичате ли чедър? Богато на калций, това сирене понижава нивото на киселина в устата ви. Нещо повече, дъвченето на твърди сирена увеличава производството на слюнка, която отмива някои от бактериите в устата. Ядат ли ви се някои не толкова полезни за вашите зъби закуски, като бисквити ….? Добавяйки малко чедър и ще смекчите щетите! Само не забравяйте, твърдите и зрели сирена са най-добрите за вас.

2) Мляко

Заедно с вода, мляко е най-добрата напитка, когато става въпрос за вашите зъби. Богато на калций и други важни елементи, млякото също така понижава и концентрацията на киселина в устата, която помага за борба с кариес.

3) Вода

Супер-героя за твоите зъбите! Водата помага, като отмива хранителните частици и поддържа нивата на слюнка високи. Слюнката е всъщност най-добрата защита за устата ви срещу кариес, тъй като съдържа протеини и минерали, които естествено се борят с плаката. Ако подържате устата си хидратирана, ще имате неограничено количества от полезните и вещества.

4) листни зеленчуци (спанак, броколи, зеле)

Супер полезните листни зеленчуци са богати на калций, фолиева киселина и много важни витамини и минерали, които вашите зъби и венци обожават.

5) Риба (мастни риби, дива сьомга, риба тон)

Богати на минерали и важни витамини като витамин D, риби са много важна част от всяка диета за подържане чистотата на вашите зъби.

6) Месо

Повечето меса са страхотни за вашето орално здраве. Те са богати на някои от най-важните хранителни вещества, споменати по-горе. Червеното месо и особенно органните са изключително полезни.

7) черен и зелен чай

Да помислим и за полифенолите! Полифенолите са известни за намаляване на бактериите и токсичните продукти от тях в устата. Чая, също има тенденция да бъде богат на флуорид, от чиято необходимост за здрави зъби е добре известна. Най-добре е да се пие неподсладено както със захар, така и мед. Подслаждането дори може да съсипе полезните своиства на чая.

8) Ядки

Ядките са пълни с ползи за здравето на вашите зъби. Те са изключително богати на важни елементи, като калций и фосфор. Особено полезни са бадемите, бразилските орехи и кашу, които помагат да се борят с бактериите, които причиняват кариес.

9) Дъвки

Дъвките стимулират производството на слюнка, отмиването на бактерии и хранителни частици.

10) Боровинки (пресни)

Богати на полифеноли (точно като чая), които не позволяват образуването на плака, като по този начин се намалява и риска от кариес. Пресните боровинки са особено ефективни и при прекъсване на процеса на образуването на плака.

11) Портокали

Повечето цитрусови плодове са наистина киселинни, което не е добре за зъбите ви, но портокалите са най-малко киселинни от всички и разполагат с всички ползи за здравето, които можете да очаквате от плодовете.

12) Ягоди

Ако искате перфектни зъби е добре да обикнете ягодите! Те са пълни с витамин C, антиоксиданти, а също и ябълчена киселина, с която дори може да избелите зъбите си по естествен път.

13) Кисело мляко

Киселото мляко е богато на калций и пробиотици, които ви предпазват от кариес, заболявания на венците и дори лош дъх.

14) Моркови

Морковите са толкова вкусни и изключително богати на някои от най-важните минерали и витамини за устата ви, че заслужават специално внимание. Не е изненада, че Бъгс Бъни има такива перфектни зъби.

15) Ябълки

Една ябълка на ден, държи зъболекаря далеч от мен? Вероятно не, но ябъклата със сигурност е полезна за нашите зъби. Тя е пълна с ключови хранителни вещества и витамини.

16) Чесън

Алицина, съдържащ се в чесъна има силни антимикробни свойства. Така той ви помага особенно ефективно в борбата с кариеса и пародонтозата.

17) Джинджифил

Джинджифила е невероятно по много начини. Когато става въпрос за здравето на устната кухина, можете да освежите дъха си и да предотвратите развитието и растежа на бактериите.

18) Пълнозърнестите храни

Консумацията на пълнозърнести храни (овесени ядки, кафяв ориз) намалява риска от заболяване на венците.

19) Круши

За разлика от много кисели плодове, суровите круши са добри в неутрализирането на киселините, които ги прави перфектна закуска по всяко време.

20) Киви

Кивито са с едни от най-високите концентрации на витамин С.

21) Лук

Когато се консумира сурови, лука има много силни антибактериални свойства, особено срещу някои от бактериите, които причиняват кариеси и заболявания на венците.

22) шиитаки гъби

Тези вкусни азиатски гъби са истински кошмар за плаката. Те съдържат лентинан и естествена захар, което затруднява образуването на плака по зъбите.

23) Целина

Целина е толкова полезна за зъбите, че си струва специално внимание. Тя е в много отношения перфектната закуска за добро орално здраве.

24) Соя

Диета, която включва соя може да помогне за подобрявне здравето на венците ни.

25) Уасаби

Сушито си е добро за вашите зъбите! Има известни доказателства,че уасабито пречи на бактериите да залепват по вашите зъби.

26) Сусамени семена

Сусамените семена са с високо съдържание на калций и много ефективни при почистването на плаката от зъбите ви.

27) Сладки картофи

Здравословната доза от витамин А ще направи много добри неща за вашия емайл и венци.

28) Стафиди

Като препоръка са изненадващо включване, тъй като стафидите се появяват дори като лошите момчета в някои текстове, говорейки за въздействието им върху зъбите. Въпреки това, те са източник на фитохимикали като олеинова киселина. Оказва въздействие при кариеси и възпаления на венците; наличието на антиоксиданти, в частност олеинова киселина, потискат растежа на бактериите, които са причина за стоматологични заболявания.

29) Черно кафе

Още по-изненадващо отбелязване за препоръчани за консумация продукти! Въпреки това, серия от последните проучвания показват, че черното кафе може да защити вашите зъби от кариес и действително помага в борбата с плаката. Има разбира се и малка уловка, кафето трябва да е черно и неподсладено.

30) Червено вино

Чакай малко! Не сме ли чували стотици пъти, да се избягва червеното вино, за да защитим зъбите си!? Е, и да … и не! Според изследване на Journal of Agricultural and Food Chemistry, чаша червено вино може да има силно антимикробно действие срещу бактериите образуващи се в кухините. Наздраве за тези смели учени!

Не забравяйте тези основни моменти

Страхотно е да ядете вкусни храни, особенно тези за които знаете, че са полезни за вашето орално здраве. Все пак, не забравяйте това, което вашият зъболекар ви е научил. Дори и след приемането на най-здравословните от този списък храни, е добре винаги да почистите останалите хранителни частици, захари и киселини от вашите зъби. Разбира се, почистването е най-добре да става с четка за зъби, но ако това не е опция в момента, можете да вземете дъвка или поне изплакнете с малко вода.

Pin It

Здравни проблеми

Акне
Алергия
Алкохолизъм
Анална фисура
Анемия
Апендицит
Астма
Атеросклероза
Атрофия
Безплодие
Болест на Паркинсон
Бронхит
Бременност
Вагинално течение
Варицела
Високо кръвно
Висок холестерол
Витилиго
Въшки
Глаукома
Грип
Гъбички
Далекогледство
Депресия
Диабет
Детски хемангиоми
Дребна шарка
Ендометриоза
Еректилна дисфункция
Запек
Затлъстяване
Защита от насекоми
Зъбен камък
Избелване на зъби
Инсулт
Инфаркт
Инконтиненция на урина
Камъни в бъбреците
Кариес
Катаракта
Колики
Кога да потърсим лекар при грип?
Косопад
Контрацепция
Късогледство
Кървене на венците
Макулна дегенерация
Мигрена
Менопауза
Миома
Остеопороза
Псориазис
Проблеми с еякулацията
Проблеми с мъдреците
Панкреатит
Разширени вени
Рахит
Рак на гърдата
Рак на гърдата
Разстройство
Рак на простатата
Сърдечна недостатъчност
Себореен дерматит
СИНДРОМ НА СУХОТО ОКО
Синдром на сухото око
Синузит
Спортен травматизъм
Скарлатина
Сърдечни аритмии
Синдром на поликистозните яйчници
Сексуални проблеми
СПИН
Сърдечни клапни пороци
Устна хигиена
Хламидиална инфекция на гениталиите
Хемороиди
Хепатит
Херния
Хрема
Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ)
Целулит
Цистит
Човешки папилома вирус (HPV)
ЧОВЕШКИЯТ ПАПИЛОМА ВИРУС (HPV)
Язва

Безплатна доставка за поръчки на стойност над 49 лв.

Доставка за Пловдив за поръчки под 39 лв. - 2.99 лв. - до адрес.

Поръчка по телефона:

Поръчки по телефона може да правите само от Понеделник до Петък 9-18 часа.

Изберете продуктите които желаете да закупите и ни се обадете на телефони: 0885881076.

Наш служител ще запише поръчката Ви.

Последно разглеждани продукти

Следвайте ни във Facebook!

Интересни публикации

Абонирайте се за новини и промоции!
bg Bulgarian af Afrikaans sq Albanian ar Arabic hy Armenian az Azerbaijani eu Basque be Belarusian ca Catalan zh-CN Chinese (Simplified) zh-TW Chinese (Traditional) hr Croatian cs Czech da Danish nl Dutch en English et Estonian tl Filipino fi Finnish fr French gl Galician ka Georgian de German el Greek ht Haitian Creole iw Hebrew hi Hindi hu Hungarian is Icelandic id Indonesian ga Irish it Italian ja Japanese ko Korean lv Latvian lt Lithuanian mk Macedonian ms Malay mt Maltese no Norwegian fa Persian pl Polish pt Portuguese ro Romanian ru Russian sr Serbian sk Slovak sl Slovenian es Spanish sw Swahili sv Swedish th Thai tr Turkish uk Ukrainian ur Urdu vi Vietnamese cy Welsh yi Yiddish
Google translate  

Търсене по зона на тялото